|
|
#61 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Stephanie Meyer - Zmierzch
Cytat:
czylam sie jakbym wrocila z jakiegos innego zycia, swiata![]() i fakt. przed oczami mialam taki film, czytalam a w wyobrazni widzialam kolejne sceny
|
|
|
#62 |
|
Raczkowanie
|
Czy któraś z Was wie, czemu w Polsce jest opóźnienie z premierą filmu? Światowa premiera 12.12 a my musimy czekać do stycznia...
|
#63 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#64 |
|
Przyczajenie
|
nic nowego
czas się przyzwyczaić ![]() Taaaak świat "Edwarda" wciąga
|
|
|
|
#65 |
|
Przyczajenie
|
ja przez kilka dni nie mogłam wrócić do rzeczywistości
uwielbiam ten cykl, czekam na jakieś pirackie tłumaczenie "Breaking Dawn " na e-booku bo na oficjalne tłumaczenie chyba sie nie doczekam
|
|
|
|
#66 |
|
Raczkowanie
|
UBóSTWIAM!!
KOCHAM całą sagę "Zmierzchu"!!!! ![]() Jest cudowna, a ja nie potrafię się od niej oderwać!! mogłabym ją czytać na okrągło
|
#67 |
|
Raczkowanie
|
Wyciekło 12 rozdziałów Midnight Sun (Zmierzch z punktu widzenia Edwarda). Dostał je aktor grający Edwarda żeby lepiej przygotować się do roli i jakoś przedostały sie do internetu. : )Podaje linka do nich: http://www.4shared.com/file/59964248..._1-12.html?s=1 Książka jest świetna, 100 razy lepsza od Zmierzchu: D
Dziewczyny na tym forum tłumaczą na polski te rozdziały: http://www.twilightseries.fora.pl/ |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#68 |
|
Zakorzenienie
|
Ja narazie wole nie czytać. Poczekam az wyjdzie po polsku w formie ksiazki. A wiecie może keidy jest jej premiera
??
|
#69 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#70 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#71 |
|
Raczkowanie
|
Pewnie moja opinia na temat "Zmierzchu" bardzo się nie spodoba większości piszących w tym temacie osób, ale skoro mamy wolność słowa, pozwolę sobie wyrazić własną opinię.
Cóż, dla mnie "Zmierzch" to jedna z najbardziej kiczowatych książek, jakie w życiu czytałam. Sięgnęłam po nią głównie ze względu na liczne, niezwykle pozytywne recenzje, wszelkie ochy i achy krążące wokół S. Meyer. Pomyślałam sobie, że skoro to taki bestseller, to warto się z nim zapoznać. Po przeczytaniu naszła mnie jedna, niezbyt błyskotliwa refleksja: "yyyyy.... ".Poczułam się, jakby ktoś mnie oszukał. Spodziewałam się czegoś nowatorskiego, błyskotliwego, zaskakującego, a otrzymałam tandetny romansik dla nastolatek. Być może jakieś 10-15 lat temu byłabym nieco łaskawsza w ocenie tej książki, jednak na dzień dzisiejszy nie potrafię o niej powiedzieć dobrego słowa. Mdłe, ociekające lukrem dialogi, treść, która wcale nie trzyma w napięciu, irytująca postać głównej bohaterki, beznadziejny styl pisarski Meyer - to wszystko sprawia, że powieść jest do kitu. De gustibus non est disputandum, więc proszę mnie teraz nie linczować.
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
Ja uważam, że nie każda ksiażka powinna isć pod jeden styl.
Pozatym każdy gustuje w czym innym przez co woli co innego )Zresztą wiadomo, ze osobom w wieku 15-20 lat bardziej sie spodoba niż ludziom po 40;]
|
#73 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Myślę, że wiele osób w wieku 15-20 lat ma o wiele bardziej wysublimowany gust oraz większe wymagania niż niejeden czterdziestolatek. |
|
|
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
Możliwe, jednak uważam, iż ta ksiażka właśnie jets skierowana do osób w wieku 15-20, niż koło 40
|
#75 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#76 |
|
Zakorzenienie
|
Znam wiele osób, które zachwycają się ksiażką mając 16-18 lat;]
Zresztą nieważne. Ale nie powiedziałabym tak jak ty to ujełaś, ze jest napisana "stylem bezstylowym". Gdyby tak było to uważam, że jedynie garstka osób się nią zachwycała... A nie 90% osób, które ta książkę przeczytało.
|
#77 |
|
Przyczajenie
|
nie wszystko musi się wszystkim podobać, to raz, a dwa kobieta ok 40 letnia przeczytawszy tę książkę wyciągnie inne wnioski niż piętnastolatka!! Wiem, bo sama mam prawie 40 lat! Przeczytałam w życiu całą masę książek, do wielu wracałam po latach i za każdym razem inny fragment przykuwał moją uwagę w szczególny sposób... Jeśli chodzi o twórczość S. Meyer przeczytałam 3 części sagi i 7 rozdziałów z BD
(tyle znalazłam po polsku ) i czekam na resztę, oficjalną czy nie, z niecierpilwością!! ![]() A tak na marginesie, Shayla, jeśli w jakiejś książce uda ci się znaleźć JEDNO zadanie, lub JEDEN wyraz, który cię zaintryguje i dopasuje sie do jakiegoś większego ciągu myślowego, to jest to, zaprawdę, sukces!! No i jeszcze warto pamiętać o tym, że to nie my wybieramy książki, tylko książki wybierają nas. Pozdrawiam 40 - latka z osiemnastoletnią duszą
|
|
|
|
#78 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mam 24 lata i bynajmniej nie czuję się staro, wręcz przeciwnie, ale to nie zmienia faktu, iż dla mnie "Zmierzch" jest powieścią trywialną. Może mam jakieś dziwne wymagania co do literatury. Hmm..., zastanowiwszy się nieco nad książką S. Meyer doszłam do wniosku, że jednak wniosła ona coś dobrego w moje życie. Dowiedziałam się, że wampiry nie śpią w trumnach! Szok, szok, szok! ![]() To, że książki wybierają nas, jest zwykłym banałem dodającym lekturze aurę tajemniczości. Ludzie mają skłonność do nadawania niesamowitych znaczeń nawet banalnie prozaicznym sytuacjom i wydarzeniom. ![]() Ostatecznie takie powieści jak "Zmierzch" są potrzebne, dzięki nim jeszcze bardziej zaczynam doceniać takich pisarzy jak Bułhakow, Dostojewski czy Marquez. ![]() Również pozdrawiam - 24-latka z duszą niemowlaka.
|
|
|
|
|
#79 |
|
Przyczajenie
|
Książki dzielą się na dobre i złe, ciekawe i nieciekawe. Jest to subiektywna ocena ich treści nastawiona pod nasze podświadome poszukiwanie tego "czegoś"...
Tak jak w relacjach mężczyzna - kobieta -> zabójczo przystojny facet i przeciętna kobieta, czy odwrotnie! Ich dobór jest dla otoczenia irracjonalny, ale w ich ocenie -> idealny! Na forum Twilight jest juz dostępny e-book z polskim tłumaczeniem Breaking Dawn! Kto chce link do e-booka musi pisać na PW! |
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#80 |
|
Raczkowanie
|
Mała "dobra wiadomość": premiera filmu w USA została przesunięta na 21 listopada. Więc moze i u nas bedzie szybciej. A propos słyszałyście o nowym serialu na HBO? O śmiertelnej dziewczynie która zakochuje się w wampirze. Tylko tym razem to ona umie czytac w myslach
Zalatuje mi Twilightem
Let's dance like no one is praising us Let's love like we've never been hurt before Let's sing like no one is listening to us Let's work like we don't need money for it Let's live like today is the doomsday |
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
szkoda, ze nie mam hbo...
|
#82 |
|
Raczkowanie
|
Też żałuję
.Ps. To ja AJaLubieSwojeOczy . Zmieniłam nick .
|
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam hbo
A "Zmierzch" moja ulubiona książka
|
#84 |
|
Rozeznanie
|
Ja tez jestem zdecydowaną fanką tej hipnotyzującej serii- ostatnio zdobyłam z netu 'świt' po polsku- no i oczywiście nie mogę sie doczekać na premierę filmu
|
#85 |
|
Zakorzenienie
|
a jest jakaś dalsza część "Zmierzchu" ?
![]()
|
#86 |
|
Zakorzenienie
|
tak
- ksieżyc w nowiu -zaćmienie
|
#87 |
|
Rozeznanie
|
Potem jest jeszcze Świt i nieukończone Midnight Sun <czyli coś a'la północ słońca> MS opowiada 'Zmierzch' widziany oczami Edwarda
|
#88 |
|
Przyczajenie
|
Ja narazie przeczytałam część pierwszą i trzecią bo drugiej nigdzie dostać nie mogę :/
W każdym razie jestem oczarowana fabułą (choć osobiście nie znoszę romansideł a seria tych książek opiera się prawie i wyłącznie na romansie). Niemniej jednak pochłonęłam oba tomy w trzy dni, nie idąc do pracy x) nigdy wcześniej nawet Potter mnie tak nie wciągnął... Teraz pozostaje tylko ekranizacja Zmierzchu. Pamiętacie kołysankę Belli, którą nucił jej Edward? W filmie jest naprawdę śliczna - daję link: http://pl.youtube.com/watch?v=KClIe1RMdF0 Słucham jej od dwóch dni i wciąż nie mam dosyć <3
|
|
#89 |
|
Zakorzenienie
|
Pojawił się w sieci nowy zwiastun Zmierzchu. Moim zdaniem lepszy od poprzedniego
:http://www.filmweb.pl/Wideo+Zobacz+n...,News,id=46572
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
fajny, szkoda tlyko, ze angielskiego nie rozumiem...
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:39.

i dobrze bo bardzo ciekawa historia.
czylam sie jakbym wrocila z jakiegos innego zycia, swiata

czas się przyzwyczaić
uwielbiam ten cykl, czekam na jakieś pirackie tłumaczenie "Breaking Dawn " na e-booku bo na oficjalne tłumaczenie chyba sie nie doczekam
".