|
Notka |
|
Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4801 |
Rozeznanie
|
Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część V
|
![]() ![]() |
![]() |
#4802 |
Zakorzenienie
|
moje wczorajsze U:
I. owsianka na mleku z orzechami włoskim i cynamonem; kawa z mlekiem II. kaszka manna z sosem jabłkowo-cynamonowym [taka kupna ![]() mała grahamka 2 mini-papierówki III. warzywa na patelnię [pół paczki, coś w granicach 200-250g.] polane roztopionym serkiem ziołowym z wkrojonymi kawałkami kurczaka IV. talerz makaronu pełnoziarnistego polanego jogurtem jagodowym kawałek arbuza brzoskwinia V. serek wiejski z orzechami i startym jabłuszkiem, 2 ogórki na przegryzkę VI. porządny kawałek szczupaka surówka- rzodkiewka, ogórki, szczypiorek, papryka, jogurt naturalny [malutko tego jogurtu] 3 paluszki z sezamem ależ jestem dumna z tego menu! tak mi się podoba jak nigdy, więc postanowiłam wkleić ![]()
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi." Studentka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4803 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4804 |
Raczkowanie
|
Moja dzisiejsza R.
śniadanie: serek wiejski lekki, małe jabłko obiad: 6 pierogów: 3 z kapustą, 3 z ziemniakami, 1/2 homo nat. kolacja: twarożek domowy, pomidor.
#4805 |
Raczkowanie
|
Moja redukcja do oceny proszę!
![]() Śn: jogurt biszkoptowy wymieszany z 10g CornFlakes i 10g Cini Mini, 3 orzechy włoskie, 1/2 łyżeczki miodu II: 100g serka wiejskiego, 20g dźemu niskosł. Obiad: szynka gotowana 50g, kasza jaglana 80-90g, sos z pieczarek, cebuli, wody, łyżki oliwy( tak z 60g pieczarek), sałatka z pora ( gotowa z pojemnika) Kolacja: warzywa na patelnię 200g, jogurt natural. Coś mi się ten mój obiad nie widzi, przesadziłam :P |
![]() ![]() |
![]() |
#4806 |
Zakorzenienie
|
powinno się jeść przynajmniej 5 posiłków dziennie, zwłaszcza na redukcji. śniadanie stanowczo za małe- brak ww złożonych- dodaj jakiś chlebek pełnoziarnisty, płatki owsiane lub coś w tym stylu. pierogi ze zwykłej białej mąki? jeśli tak, to zdecydowanie odpadają na R. kolacja może być- zależy, ile tego twarożku. brakuje NNKT- przydałyby się jakieś orzechy, słonecznik czy chociażby rybka. menu ubogie, nie podoba mi się. ogólnie niezbyt dobrze, poczytaj posty podwieszone na forum i dokształć się. ; ) i samych kalorii też wychodzi tu chyba dość mało.
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi." Studentka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4807 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdzie podwieczorek? za mało posiłków- to raz. dwa- na R nie jemy żadnych Cini Minis, Corn Flakes'ów ani innych słodzonych płatków. jogurt biszkoptowy też odpada, zastąp naturalnym. poza tym na śniadanie przydałyby się jakieś ww złożone- płatki owsiane, chleb pełnoziarnisty, itp. miód jak najbardziej okay, orzechy też super, za to plus. II śniadanie może być, chociaż mogłoby być więcej tego serka- nie broń sobie. dżemu staraj się unikaj na co dzień, lepiej jedz co kilka dni, jeśli nie dasz rady się obyć, bo to głównie węgle proste, których na R unikamy. obiad też średnio mi się widzi- na pewno nie przesadziłaś z ilością, tylko po prostu lepiej zastąpić szynkę jakimś udkiem z kurczaka albo piersią. ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#4808 |
Rozeznanie
|
R
1. Pieczona panga, pomidor, ogórek 2. Gotowana pierś z kurczaka, surówka z białej kapusty, pomidora i ogórka 3. 2 plasterki szynki z indyka, garść orzeszków ziemnych 4. Kawałek pangi, surówka jak w pkt. 2. 5. 2 gotowane jajka (białko) Proszę o ocenę^^ Wiem, że nie ma węglowodanów, ale postanowiłam je wyeliminować na jakiś czas na tyle, na ile dam radę... |
![]() ![]() |
![]() |
#4809 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#4810 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje R: ś: owsianka ( 4 łyżki owsianych, 2 łyżki zarodków pszennych, 2 otrąb, 50 ml mleka, 1 łyżeczka kakao, 1 łyżeczka kawy), później jabłko. IIś: serek miechów brzoskwiniowy 150g, garść musli. O: 7 placków twarogowych, 200g purre brokułowo-jogurtowego. później:3 małe jabłka P: 2 cienkie kromki grahama, posmarowane cienko jogurtem nat. 3 plastry filetu z indyka miseczka sałatki z cukinii, papryki, pomidora, cebuli, sałaty lodowej z sosem koperkowym. K: (w planach) serek wiejski lekki , ok 100g jogurtu naturalnego, 1 łyżeczka kakao naturalnego.
![]() |
#4811 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Znów panga, bo nie mam nic innego. A dwoma białkami to ja się najadam^^ Ale może dodam ogórka. Macie rację, będę wkładać węgle do śniadania. W ciągu dnia jem np. 2 takie same posiłki, bo np. z obiadu zostało. Nie jestem w stanie przyrządzać sobie tak zróżnicowanych jadłospisów, jak niektóre z Was... |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4812 |
Zakorzenienie
|
moje dzisiejsze U/ewentualnie leciutkie P:
I. tradycyjna owsianka z orzechami i cynamonem [trudno mi się jej oprzeć ![]() II. danio intenso orzechowe 2 kromki pieczywa chrupkiego orkiszowego III. duża kromka razowca z pastą rybną deser sojowy czekoladowy bułeczka mleczna 2 papierówki 5 śliwek IV. kawałki kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym trochę białego ryżu surówka z marchwi [duuużo tej surówki ![]() porcja szpinaku z cebulką i natką pietruszki deser po obiedzie: 3 suszone daktyle, trochę wiórków kokosowych V. twarożek z miodem i jogurtem truskawkowym VI. kawałek szczupaka trochę ziemniaków VII. [będzie]- serek wiejski z jakimiś dodatkami, coś wykombinuję. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4813 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4814 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#4815 |
Zakorzenienie
|
moje R:
1) 5 łyżek musli, 100g jogurtu nat., pół jabłka, 50g chudego twarogu, cynamon, łyżka zarodków pszennych 2) 225g warzyw na patelnię z koperkiem (najlepsze jakie jadłam ![]() 3) przepadło bo byłam na mieście - tylko czerwona herbata 4) ziołowe placuszki twarogowe (100g twarogu, 2 łyżki mączki ziemniaczanej, przyprawy i zioła, jajko) z duszonymi pomidorami w planach: 5) 90g (pół opakowania) serka homo nat. z ogórkiem i przyprawami. proszę o ocenę ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4816 |
Raczkowanie
|
Uwaga, uwaga! Macie okazję uczyć się na moich błędach
![]() ![]() śniadanie: bułeczka pełnoziarnista z 2 plastrami chudego twarogu i grubą warstwą nutelli śliwkowej made by me i moją bratową ![]() II śniadanie: serek wiejski lekki z pomidorem i szczypiorkiem, brzoskwinia Obiad: mała papryka faszerowana nadzieniem z mielonego chudego mięsa drobiowego, cebuli, pieczarek i pomidorów w puszce; surówka z sałaty, ogórka, rzodkiewek i łyżeczki oliwy z oliwek Po obiedzie: duża porcja lodów z sosem toffi zjedzona łyżeczką wprost z opakowania ![]() Podwieczorek: garść orzechów nerkowca (byłam za bardzo objedzona lodami, żeby zjeść coś więcej ![]() Kolacja: sałatka z jajkiem na twardo (jajko, brokuły, pomidor, papryka, 2 łyżki groszku z puszki) Po kolacji: wielki kawał napoleonki ![]() żałuję za me grzechy... ![]()
#4817 |
Przyczajenie
|
czesc jestem nowa na forum i prosze o wyrozumialość
![]() dzisiaj było tak: U ŚN- serek wiejski lekki(150g), jogurt nat.(175 g), pół dużej grahamki(50 g), nektarynka IIŚN- serek wiejski ze szczypiorkiem (150), troche sałatki z łyzka oleju OB- warzywa na patelnie ok 400g, 2 parówki sojowe, kawa z mlekiem bez cukru P- mam problem zeby w siebie wcisnąc 5 posiłków ale bede próbować na razie są 4 to i tak u mnie postęp K(godz.20)-ser biały chudy z jogurtem nat.(ok 230 g), troche rzodkiewek, to jadłospis na jutro: ŚN- serek wiejski lekki, pół dużej grahamki(50 g) kakao 200 ml II ŚN- jogurt nat. 200g z 2 łyżkami otrębów owsianych, nektarynka OB- warzywa na patelnie, 5 kotlecików sojowych smażonych bez tłuszczu, buraczki, kawa z mlekiem K(bedzie ok godziny 19) - ser biały chudy z jogurtem nat. i pare ogórków kiszonych bardzo złe? proszę o ocenę |
![]() ![]() |
![]() |
#4818 |
Zadomowienie
|
Po długiej nieobecności moje W:
Iśn- grahamka: połówka z masełkiem, polędwicą sopocką i pomidorem plus szczypiorek, druga poł z twarogiem i pomidorem, szczypiorek, jogurt truskawkowy 115gr, herbata + łyżeczka cukru IIśn- grahamka z serkiem topionym i świeżym ogórkiem, jabłko, 4 duże śliwki (tu chyba połączyłam tłuszcze i węgle, ale tak miałam na to ochotę ![]() O: zupa pomidorowa z ryżem, kopytka z sosem z jakimś mięskiem, surówka z kiszonej kapusty 4 delicje cytrynowe, 3/4 Grześka kawowego-brat mi ugryzł tak, że z 1/4 to on "wszamał" ![]() ![]() P:j. naturalny(400gr) z marchewką, cynamonem i kilka orzechów K: 2 kanapki z polędwicą sopocką, świeżym ogórkiem i szczypiorkiem jakieś 40 min temu 175 gr twarogu chudego z pomidorem i koperkiem i to tyle na dziś, poproszę ślicznie o ocenkę ![]()
Książki-15 A6w- ...27-28-29-30-31-32-33-34-35-36-37-38-39-40-41-42 ![]() "Zapytałam dziecko niosące świeczkę: - Skąd pochodzi to światło? Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął. - Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł. - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi. JC" |
![]() ![]() |
![]() |
#4819 |
Konto usunięte
|
Chciałabym jeszcze sie o coś zapytać.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4820 |
Raczkowanie
|
Wczorajsze U:
ok 8- 70g musli z mlekiem 2%,banan po 11-serek wiejski 200g, pół grahamki z pomidorem 14:30- 2 średnie jabłka,marchewka przed 17-pół woreczka kaszy gryczanej z 2 jajkami ,ketchupem, ogórek (tak jakos wyszlo, ze o tej porze :/ ) ok 20-100g sera białego z warzywami i łyżką slonecznika |
![]() ![]() |
![]() |
#4821 |
Przyczajenie
|
Bardzo proszę o ocenę mojej Redukcji, wychodzenie z diety kopenhaskiej, i podliczenie kalorii.
IŚn: owsianka na wodzie: jedna płaska łyżka płatków owsianych, taka sama łyżka otrębów sliwkowych i rodzynek, ok. 1,5 łyżki jogurtu naturalnego i pół jabłka średniej wielkości. IIŚn: serek homogenizowany naturalny, łyżeczka masła orzechowego, Ob: ryba pstrąg grillowana w piekarniku, Kol: serek wiejski z warzywami( kalafior, fasolka). Jesli jest coś do poprawy, to bardzo prosze o komentarze, bo to jadłospis na dziś i narazie jestem tylko po śniadaniu. Resztę mogę jeszcze zmienić. ![]() EDIT: Dodam, że do tego wpadają jeszcze ćwiczenia: 1 h rowerku, 30 minut hula-hop i cwiczenia siłowe(słyszałam, że sa najlepsze na podkręcenie metabolizmu). Mógłby mi ktoś jeszze powiedzieć co powinnam zjesć przed i po treningu i czy zaczać od siłowego czy aerobów ? |
![]() ![]() |
![]() |
#4822 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
jak już nie zmieścisz podwieczorku - jakiś jogurt np z orzechami czy mała sałatka, to możesz wypić np sok warzywny, żeby było więcej kcal następnym razem zjedz większe śniadanie. np płatki z mlekiem i kanapkę z szynką, jakąś sałatkę, omlet. a i nie oceniam wizazowo, tylko z punktu widzenia oficjalnej dietetyki. układam tak diety i ludzie chudną więc chyba nie są złe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4823 |
Raczkowanie
|
Zastosowałam się wczoraj do sugestii Star i zamiast warzyw na pat. zjadłam na kolację twaróg
![]() A oto moja dzisiejsza redukcja: Śn: nieduża grahamka, kromka chleba razowego, szynka drobiowa, papryka, pomidor,a i pieczywo posmarowane serkiem czosnk (103kcl/100g) zamiast masła. IIśn: 80g twarogu chudego, 2 rzodkiewki, szczypiorek, cebula, nektarynka Ob: piers duszona bez tłuszczu 150g, 30g makaronu pełnoziarnistego, sos jogurtowy z przyprawami, sałatka z pomidora, ogórka, cebuli czerw, sałaty lodowej + jogurt Podw: 100g pieczonej pangi, pomidor Kol: szynka drobiowa, jajko na twardo, sałata, jogurt. Zdaję sobie sprawę, że śniadanie nie dokońca dobre, bo brakuje białka. Mogłam zamiast kromki chleba zjeść twaróg czy cuś, ale niestety właśnie mi się skończyły ![]() Proszę ślicznie o ocenkę ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4824 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4825 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ojej, przepraszam za post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4826 |
Zakorzenienie
|
R
Ś grahamka; duży jogurt pitny II Ś owsianka z 3 łyżek z łyżką rodzynek O pierś z kurczaka z kalafiorem P jogurt naturalny z ziarnami;małe jabłko K 2 pomidory; 2 jajka |
![]() ![]() |
![]() |
#4827 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 2) ślicznie, a jeszcze jak tak bardzo smakowało to już w ogóle super. ![]() 3) no tu sama chyba wiesz, że niedobrze, ale skoro to jednorazowy wypadek- trudno. na przyszłość staraj się unikać, a na mieście można zawsze zajść do spożywczaka i kupić sobie chociażby jakiś owoc : ) 4) mniam, smaczne to musiało być;> może skorzystam z przepisu. podoba mi się Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]()
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4828 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziękuje bardzo za ocenę. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4829 |
Raczkowanie
|
Dziekuję ślicznie za ocenkę Star
![]() Oczywiście jogurt naturalny w postaci sosu ![]() Mam do Ciebie pytanko na priv, bo nie chcę zaśmiecać forum ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4830 |
Raczkowanie
|
Śniadanie Jogobella + jabłko + brzoskwinia + capuccino
II śniadanie bułka z serkiem topionym + brzoskwinia Obiad jajko sadzone + pomiodory (bez śmietany) + ziemniaki Podwieczorek kisiel Kolacja dwie kanapki z szynką Mój wczorajszy jadłospis. Ciekawe czy jest aż taki zły. ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:28.