Wymarzony pierścionek - część X - Strona 63 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-11, 07:07   #1861
Melodia mgieł nocnych
Wtajemniczenie

Dot.: Wymarzony pierścionek - część X

Cytat:
Napisane przez DianaM Pokaż wiadomość
Dobry dzień.
U Was też taka wstrętna chlapa? Ale się dzień zapowiada...
U mnie jest ok Najważniejsze, że nie pada

All the single ladies, now put your hands up!!!

Pani Magister

OPENER 2010
Melodia mgieł nocnych jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-11, 07:36   #1862
DianaM
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Melodia mgieł nocnych Pokaż wiadomość
U mnie jest ok Najważniejsze, że nie pada
W tym momencie u nas też nie pada, ale niebo jest tak pochmurne jakby chciało powiedzieć: "poczekajcie, zaraz jak lunę to się nie pozbieracie"
Stary 2008-08-11, 07:54   #1863
ANITKA79
Zadomowienie

Czesc

U mnie na szczescie dzis nie pada i mam nadzieje ze tak zostanie bo mam klapeczki i biale spodnie, he he ...

Swoja droga wypadalo sie w piatek, bylo oberwanie chmury i burza.. Jeszcze jedzilam w taki deszczwiec mysle ze chyba limit deszczowy wyczerpany

Nie widzialam tych filmow o ktorych piszecie , ale tez z checia obejrze Plac zbawiciela skoro tak zachwalacie, zobacze czy mi przypadnie do gustu

Wczoraj ogladalam Mala wielka milosc Bardzo ladny film, az sie poplakalam w niektorych momentach
ANITKA79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-11, 08:07   #1864
sanetka
Zakorzenienie

czesc

u mnie pochmurno ale nie pada.

rozdalismy wczoraj ponad 20 zaproszen na herbate to chyba z miesiac nie spojrze
zostalo tylko kilka do wyslania i dla paru znajomych. przy okazji lista gosci nam sie powiekszyla o kilkanascie osob

sanetka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-11, 08:15   #1865
DianaM
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ANITKA79 Pokaż wiadomość
Czesc

U mnie na szczescie dzis nie pada i mam nadzieje ze tak zostanie bo mam klapeczki i biale spodnie, he he ...

Swoja droga wypadalo sie w piatek, bylo oberwanie chmury i burza.. Jeszcze jedzilam w taki deszczwiec mysle ze chyba limit deszczowy wyczerpany

Nie widzialam tych filmow o ktorych piszecie , ale tez z checia obejrze Plac zbawiciela skoro tak zachwalacie, zobacze czy mi przypadnie do gustu

Wczoraj ogladalam Mala wielka milosc Bardzo ladny film, az sie poplakalam w niektorych momentach
Na pewno będziesz zachwycona!!!

Cytat:
Napisane przez sanetka Pokaż wiadomość
czesc

u mnie pochmurno ale nie pada.

rozdalismy wczoraj ponad 20 zaproszen na herbate to chyba z miesiac nie spojrze
zostalo tylko kilka do wyslania i dla paru znajomych. przy okazji lista gosci nam sie powiekszyla o kilkanascie osob
A nic do jedzenia nikt nie proponował? Ja pamietam, że jak my rozwozilismy zaproszenia to każdy michy na stół, a jeszcze mówili, że jak nic nie zjesz u zapraszanego to pech w małżeństwie. I niby człowiek nie wierzy w takie rzeczy, ale po co ryzykować...
Stary 2008-08-11, 08:25   #1866
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
A nic do jedzenia nikt nie proponował? Ja pamietam, że jak my rozwozilismy zaproszenia to każdy michy na stół, a jeszcze mówili, że jak nic nie zjesz u zapraszanego to pech w małżeństwie. I niby człowiek nie wierzy w takie rzeczy, ale po co ryzykować...
no jak nie z obiadow jakos sie wymigalismy. a tak to jakies ciasto u jednej ciotki, inni ciastka na stol.

ja tam cie siecze ze przezylam to rozwozenie bo wozil nas TZa kuzyn ktory na waskich, drogach z milionem zakretow i ograniczeniem do 40 gonil 120-140 km/h

Stary 2008-08-11, 08:53   #1867
DianaM
Zadomowienie

Cytat:
no jak nie z obiadow jakos sie wymigalismy. a tak to jakies ciasto u jednej ciotki, inni ciastka na stol.

ja tam cie siecze ze przezylam to rozwozenie bo wozil nas TZa kuzyn ktory na waskich, drogach z milionem zakretow i ograniczeniem do 40 gonil 120-140 km/h
Hihi
Ale uwineliście się w jeden dzień? My w sumie 3 dni rozwoziliśmy... Ale to dlatego, że rodzina strasznie "rozwalona" po okolicy. Ale jeździliśmy zgodnie z normami
Stary 2008-08-11, 09:06   #1868
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
Hihi
Ale uwineliście się w jeden dzień? My w sumie 3 dni rozwoziliśmy... Ale to dlatego, że rodzina strasznie "rozwalona" po okolicy. Ale jeździliśmy zgodnie z normami
co ty... od dobrych 3 tygodni roznosimy. ale nie codziennie...tylko jak mielismy czas. a tego czasu bylo malo i ciezko ludzi zastac w domu. u jednego wujka co mieszka w bloku obok bylismy kilkanascie razy zanim go zlapalismy

Stary 2008-08-11, 09:20   #1869
DianaM
Zadomowienie

Cytat:
co ty... od dobrych 3 tygodni roznosimy. ale nie codziennie...tylko jak mielismy czas. a tego czasu bylo malo i ciezko ludzi zastac w domu. u jednego wujka co mieszka w bloku obok bylismy kilkanascie razy zanim go zlapalismy
No właśnie, a najbardziej przykre jest to, że do niektórych człowiek dzwoni i uprzedza, że się zjawi, a potem całuje klamkę... Tak nam się zdarzyło raz. Nie poszliśmy drugi, niech spada
Mogę zapytać ile ludzi zaprosiliście?
Stary 2008-08-11, 09:23   #1870
dorinka30
Zakorzenienie

Ale miałam boski weekend , nie dość że się wybawiłam to poznałam jeszcze nowe wspaniałe towarzystwo Wszystko na totalnym spontanie, mój mąż spotkał w Klubie starego znajomego po latach i wczoraj wylądowaliśmy u niego na grillu i tam poznałam bardzo fajnych ludzi, mało tego kupiłam od nowo poznanej koleżanki psa Yorka-miniaturkę - odbiór w najblizszy czwartek wieczorem
Jestem w szoku, że to zrobiłam , mąż mnie uświadamiał całą drogę jakie obowiązki na siebie biorę i już chciałam się wycofać a on powiedział, że teraz to już NIE bo on powiedział, że mi kupi to KUPI koniec tematu Mam nadzieję, że sobie poradzę.......Cena jest dosyć okazyjna, jak na Yorka oczywiście
Czy ja dobrze robię
Trochę to pod kątem mojego synka, bo marzył o takim piesku

mam o czym teraz myśleć
dorinka30 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-11, 09:24   #1871
ANITKA79
Zadomowienie

Diana a w jakiej gazecie byl ten film Plac Zbawiciela? Moze mi sie uda jeszcze kupic Bo net mam za kiepski do sciagania poki co

Sanetko ciesze sie ze udalo sie Wam znalezc kwatere dla waszej czworki, przyda Wam sie odpoczynek na pewno
Stary 2008-08-11, 09:26   #1872
Madlen__18
Zakorzenienie

Dzień dobry

Nienawidzę czekać na listonosza..a czekam na 3 przesyłki;/
No i nie mogę się doczekać rozmiarowego oświecenia co do zamówionego stanika.
Zamowiłam sobi ten:
http://allegro.pl/item412282929_czek...z_30c_65c.html
aukcja zakończona specjalnie dla mnie przed czasem, kupiłam za 80 zł z wysyłka. Celowo poprosiłam, bo wiem, że na pewno stanik by poszedł za sporoo więcej.
Kurczę, tak mi dobrze dzisiaj, kocham tego mojego męża!
(miałam sprzątać dom, i włosy umyć a ja na wizażu..sic)

Dorinka: a edukowałaś się na temat charakterów tych pieskow?

Ja zdecydowanie wolę duże psiaki, tak jak 45 kilowy labrador mojego męża
Pokażę wam później mojego kociaka)
i mów mi dobrze, nie mów mi źle
rozłóż przede mną księgę zaklęć i wróżb
okrytą w obwolutę twoich ramion i ud
czaruj we mnie, na ołtarz duszę złóż
i w dusznym kącie rzuć na mnie urok swój"

M

Edytowane przez m.a.r.t.a
Czas edycji: 2008-08-11 o 15:48 Powód: post pod postem
Madlen__18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-11, 09:30   #1873
DianaM
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dorinka30 Pokaż wiadomość
Ale miałam boski weekend , nie dość że się wybawiłam to poznałam jeszcze nowe wspaniałe towarzystwo Wszystko na totalnym spontanie, mój mąż spotkał w Klubie starego znajomego po latach i wczoraj wylądowaliśmy u niego na grillu i tam poznałam bardzo fajnych ludzi, mało tego kupiłam od nowo poznanej koleżanki psa Yorka-miniaturkę - odbiór w najblizszy czwartek wieczorem
Jestem w szoku, że to zrobiłam , mąż mnie uświadamiał całą drogę jakie obowiązki na siebie biorę i już chciałam się wycofać a on powiedział, że teraz to już NIE bo on powiedział, że mi kupi to KUPI koniec tematu Mam nadzieję, że sobie poradzę.......Cena jest dosyć okazyjna, jak na Yorka oczywiście
Czy ja dobrze robię

mam o czym teraz myśleć
Yorki są słodkie, miałam przez kilka m-cy, ale ponieważ wtedy byłam na studiach, mieszkałam w bloku (wynajmowałąm tam stancję) i to na wysokim piętrze niestety nie mogłam sobie pozwolić na dalsze wychowywanie pieska. Lokatorzy się burzyli.
Ale obiecałam sobie wtedy, że jeszcze kiedyś będę miała yorka. Ostatnio mąż nawet chciał mi kupić, ale ta cena narazie jest dla nas nie do przyjęcia

Cytat:
Diana a w jakiej gazecie byl ten film Plac Zbawiciela? Moze mi sie uda jeszcze kupic Bo net mam za kiepski do sciagania poki co

Sanetko ciesze sie ze udalo sie Wam znalezc kwatere dla waszej czworki, przyda Wam sie odpoczynek na pewno
W Vivie za 9,99zł są dwa filmy: Świadek Koronny i właśnie Plac Zbawiciela
Stary 2008-08-11, 09:31   #1874
ButterBear
Zakorzenienie

Cześć Dziewczyny

Cytat:
Czy ja dobrze robię

mam o czym teraz myśleć
Ty kupiłaś pieska? Hehehe.. a pamiętam, jak niedawno pisałaś, że psa byś nie chciała, bo nieładnie pachną.
Dobrze robisz. Pies w domu, to na prawdę super sprawa.
ButterBear jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-11, 09:32   #1875
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madlen__18 Pokaż wiadomość
Dorinka: a edukowałaś się na temat charakterów tych pieskow?

Ja zdecydowanie wolę duże psiaki, tak jak 45 kilowy labrador mojego męża
Pokażę wam później mojego kociaka)

Tak edukowali mnie wczoraj przez 4 godziny, tam w towarzystwie każdy ma swojego Yorka stąd ten temat wyszedł , wczoraj na grillu były 4 Yorki i zakochałam się
Pieski te to typowe kanapowce, ponoć w pielęgnacji nie są męczące, jedynie dobry szampon z odżywką załatwia sprawę i kwestia czy chcę go strzyc czy nie

ButterBear tak rzeczywiście pisałam, ale te Yorki mnie rozwalają na łopatki w bloku mogę sobie na takiego pozwolić, już myślę o posłaniu dla niego, chyba oszalałam, jeszcze małemu nie mówiłam bo jak powiem to koniec...
Stary 2008-08-11, 09:34   #1876
sanetka
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie, a najbardziej przykre jest to, że do niektórych człowiek dzwoni i uprzedza, że się zjawi, a potem całuje klamkę... Tak nam się zdarzyło raz. Nie poszliśmy drugi, niech spada
Mogę zapytać ile ludzi zaprosiliście?
zdarzylo nam sie i tak specjalnie wrocilismy wczesniej zeby isc. wieczorem sie w koncu udalo.

jest 90 osob na liscie. plus do tego osoby towarzyszace ale wiadomo- jedni przyjda sami inni z kims

Cytat:
Czy ja dobrze robię

mam o czym teraz myśleć
poradzisz sobie. ja sobie nie wyobrazam zycia bez zwierzaka. dobrze tez dla dziecka jak ma troche obowiazkow. jak bylam mala to sama o swojego dbalam- weterynarz, jedzenie, spacery itp. na dobre mi to wyszlo

Cytat:
tez sie ciesze. a najlepsze ze nawet TZ przestal burczec na ten temat i nawet sie cieszy. i dzis idziemy dla niego po kapielowki
i tylko wczoraj stwierdzilismy ze troszke szkoda ze nie w gory znow-uzaleznilismy sie

Stary 2008-08-11, 09:35   #1877
Madlen__18
Zakorzenienie

Ale przygotuj się na to, że są strasznie uparte, i jak postawią na swoim to kaplica

M
Stary 2008-08-11, 09:37   #1878
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Ale przygotuj się na to, że są strasznie uparte, i jak postawią na swoim to kaplica

Podobno nie są uparte ale mają swoją osobowość i obrażają sie , czyli pasują do mnie

Diana czyli polecasz? A z czym sobie nie poradziłaś najbardziej ? z wychodzeniem z nim ?
Stary 2008-08-11, 09:49   #1879
Madlen__18
Zakorzenienie

No właśnie, obrażają.
Słyszałam też że sporo szczekają. małe pieski muszą się jakoś przebić, skoro gabaryty nie te
pokaż pieska koniecznie jak juz będzie w domku

M
Stary 2008-08-11, 09:53   #1880
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
No właśnie, obrażają.
Słyszałam też że sporo szczekają. małe pieski muszą się jakoś przebić, skoro gabaryty nie te
pokaż pieska koniecznie jak juz będzie w domku
Jestem trochę przerażona, a mój mąż jest niezły, wczoraj zasypiamy a on ....już bym chciał tego pieska , a wcześniej nie, nie, nie Oboje jesteśmy walnięci....
Stary 2008-08-11, 09:55   #1881
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
Tak edukowali mnie wczoraj przez 4 godziny, tam w towarzystwie każdy ma swojego Yorka stąd ten temat wyszedł , wczoraj na grillu były 4 Yorki i zakochałam się
Pieski te to typowe kanapowce, ponoć w pielęgnacji nie są męczące, jedynie dobry szampon z odżywką załatwia sprawę i kwestia czy chcę go strzyc czy nie

ButterBear tak rzeczywiście pisałam, ale te Yorki mnie rozwalają na łopatki w bloku mogę sobie na takiego pozwolić, już myślę o posłaniu dla niego, chyba oszalałam, jeszcze małemu nie mówiłam bo jak powiem to koniec...
Cytat:
Podobno nie są uparte ale mają swoją osobowość i obrażają sie , czyli pasują do mnie

Diana czyli polecasz? A z czym sobie nie poradziłaś najbardziej ? z wychodzeniem z nim ?
Wszystkie teriery mają swoją osobowość Pamiętaj, najważniejsza jest konsekwencja w postępowaniu z nim!
Fajnie, ze myślisz już o gadżetach dla psiaka Zamierzasz go stroić w kokardki itp?
Stary 2008-08-11, 10:09   #1882
Melodia mgieł nocnych
Wtajemniczenie

Cytat:
Na pewno będziesz zachwycona!!!

Ja też polecam "Plac Zbawiciela". Piekny i bardzo wzruszający Niestety to historia autentyczna

All the single ladies, now put your hands up!!!

Pani Magister

OPENER 2010
Melodia mgieł nocnych jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-11, 10:10   #1883
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ButterBear Pokaż wiadomość
Wszystkie teriery mają swoją osobowość Pamiętaj, najważniejsza jest konsekwencja w postępowaniu z nim!
Fajnie, ze myślisz już o gadżetach dla psiaka Zamierzasz go stroić w kokardki itp?

hehe kokardka tylko na początku, żeby nie rzucić uroku , tak mi przekazali, bo piesek jest malutki i wszyscy sie nim zachwycają więc ponoć kokardka na początek niezbędna a później nie normalnie, gadżety w sensie jakiegoś posłania, miseczek, pierdółeczek to tak....
Stary 2008-08-11, 10:24   #1884
ButterBear
Zakorzenienie

Cytat:
[/B]

hehe kokardka tylko na początku, żeby nie rzucić uroku , tak mi przekazali, bo piesek jest malutki i wszyscy sie nim zachwycają więc ponoć kokardka na początek niezbędna a później nie normalnie, gadżety w sensie jakiegoś posłania, miseczek, pierdółeczek to tak....
To fajnie
Mi się o wiele bardziej podobają yorki poobcinane, niż z takimi długimi kudełkami. Ale mam trochę psiego doświadczenia i po prostu wiem, że łatwiej i wygodniej jest z psem, który ma krótkie futro
Stary 2008-08-11, 10:26   #1885
ANITKA79
Zadomowienie

Dorinko, to dobry pomysl Synek bedzie zachwycony na pewno

A te pieski sa takie slodkie i sympatyczne smiesza mnie tylko wlasciciele ktorzy ubieraja je w rozne kubraczki itp.. Ale kokardka na poczatku jak najbardziej wskazana

Co prawda ja nigdy nie mialam psa, ale Tz ma wiec jak tylko jestem bawie sie z nim, gadm, glaszcze itp..

Sanetko to dobrze ze Tz juz jest bardziej przyjaznie nastawiony A kapielowki to nie problem. My tez kupowalismy kilka dni przed wyjazdem stroj i kapielowki...a w tym samym dniu rano/wieczorem wyjazd/ zalatwilam nocleg To byl prawdziwy spontan, ale tak to juz jest..jak cos postanowie to sie nie poddaje tak latwo

Diana dzieki za info, sprawdze na pewno po pracy
Stary 2008-08-11, 10:28   #1886
Ines1985
Zakorzenienie

Ja nie wiem jaka jest pogoda, bo jeszcze nie wstałam z łóżka

Dorinka, ale super!!! Zobaczysz jaka będzie radocha jak piesek pojawi się w domu szczególnie synek będzie przeszczęśliwy .
Moja siostra cioteczna ma 3 yorki, więc miałam trochę kontaktu z tymi psami... Są urocze, takie pieszczochy... I rozbraja mnie blond czupryna najstarszej suczki mojej siostry niesamowita blondyna .
Pielęgnacja jest dosyć kłopotliwa, szczególnie jesienią i zimą kiedy są te wszystkie pluchy... Takiego pieska trzeba też czesać, bo nie ma sierści, tylko normalne włosy (plus - nie traci sierści). Warto się zainteresować specjalnymi kosmetykami do takich psich włosów .
Poza tym wydaje mi się, że to bardzo towarzyskie pieski i lubią spędzać czas z ludźmi. Chociaż może zależy to od charakteru konkretnych psiaków.

Sama bardzo chciałam mieć yorka (po napatrzeniu się na śliczności siostry), ale my jednak postawimy na ratlerka miniaturkę... Moja ciocia ma 2 i te psy są przekochane, ja je uwielbiam, mimo że z wyglądu mi się nigdy nie podobały

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-11, 10:36   #1887
kaska87
Zakorzenienie

witam

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-11, 10:38   #1888
miskowa
Zakorzenienie

cześć dziewczyny, powoli się wygrzebuję z łóżka i w końcu nie muszę wstawać o barbarzyńskiej porze do pracy.
pogoda się też polepszyła w końcu (i oby tak zostało), wybieram się więc na dłużej na rower dziś.
Miłego dnia
miskowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-11, 10:55   #1889
dorinka30
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ines1985 Pokaż wiadomość
Ja nie wiem jaka jest pogoda, bo jeszcze nie wstałam z łóżka

Dorinka, ale super!!! Zobaczysz jaka będzie radocha jak piesek pojawi się w domu szczególnie synek będzie przeszczęśliwy .
Moja siostra cioteczna ma 3 yorki, więc miałam trochę kontaktu z tymi psami... Są urocze, takie pieszczochy... I rozbraja mnie blond czupryna najstarszej suczki mojej siostry niesamowita blondyna .
Pielęgnacja jest dosyć kłopotliwa, szczególnie jesienią i zimą kiedy są te wszystkie pluchy... Takiego pieska trzeba też czesać, bo nie ma sierści, tylko normalne włosy (plus - nie traci sierści). Warto się zainteresować specjalnymi kosmetykami do takich psich włosów .
Poza tym wydaje mi się, że to bardzo towarzyskie pieski i lubią spędzać czas z ludźmi. Chociaż może zależy to od charakteru konkretnych psiaków.

Sama bardzo chciałam mieć yorka (po napatrzeniu się na śliczności siostry), ale my jednak postawimy na ratlerka miniaturkę... Moja ciocia ma 2 i te psy są przekochane, ja je uwielbiam, mimo że z wyglądu mi się nigdy nie podobały
Ines tchnęłaś we mnie optymizm, że sobie poradzę, koleżanka mnie wystraszyła, że one strasznie chorują i non stop po lekarzach trzeba latać , ale to pewnie wszystko zależy od indywidulanego przypadku , mam nadzieję że to nie reguła
Ines ten szczeniaczek jest malutki, ma 7 tygodni, czy taki to załatwia sie do kuwety, jak to jest ? Czy od razu wychodzę z nim jak z większym pieskiem ?
Na a co do kosmetyków to w końcu żaden problem, no może finansowy...po prostu kupię dobry szampon z odżywką i już
Stary 2008-08-11, 11:07   #1890
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Ines tchnęłaś we mnie optymizm, że sobie poradzę, koleżanka mnie wystraszyła, że one strasznie chorują i non stop po lekarzach trzeba latać , ale to pewnie wszystko zależy od indywidulanego przypadku , mam nadzieję że to nie reguła
Ines ten szczeniaczek jest malutki, ma 7 tygodni, czy taki to załatwia sie do kuwety, jak to jest ? Czy od razu wychodzę z nim jak z większym pieskiem ?
Na a co do kosmetyków to w końcu żaden problem, no może finansowy...po prostu kupię dobry szampon z odżywką i już
Małe pieski ogólnie są mniej odporne na choroby, więc to nie dotyczy tylko yorków... Ale też bez przesady, jak piesek jest odpowiednio karmiony i traktowany to raczej nie powinien być jakoś strasznie chorowity.
Psa raczej nie nauczy się załatwiania do kuwety, najprawdopodobniej (musisz się na to przygotować) na początku będzie załatwiał swoje potrzeby w domu, na dywanie (trzeba mieć wyostrzoną czujność żeby w nic nie wdepnąć i od razu posprzątać ). Ale zacznij już chodzić z nim na małe spacery, żeby się zorientował do czego takie wyjścia mają służyć. Przyzwyczajania do załatwiania się na zewnątrz trzeba uczyć od małego, później to może się stać bardzo trudne.

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości