|
|
#2011 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea)
Adela i jak zakupy? Udały się?
Niv - dzięki. Justyna - ja też coś mam pecha do storczyków w Castoramie - zawsze trafiam na białe i różowe i one takie zabiedzone. Phdwao - ja swoje storczyki zamaczałam całe w wodzie. Dodatkowo spryskiwałam. Teraz zraszam korzenie jedynie w czasie upałów. Platynko - martwię się
|
|
|
|
#2012 |
|
Rozeznanie
|
udały się... znalazłam takiego żółtawo zielonego za 22zł
ale i tak mnie nic nie pociesza rozbeczałam się jak małe dziecko
|
|
|
|
#2013 |
|
Zakorzenienie
|
Adela - dlaczego?
|
|
|
|
#2014 |
|
Rozeznanie
|
mój dziadek... choruje
![]() od czwartku coś jest z nim nie tak... nie może złapać tchu w piątek poszedł do lekarza i został skierowany do szpitala a oni zrobili kilka badań i odesłali go z kwitkiem... jest bardzo słaby, nie może usnąć w nocy ![]() cholerna cukrzyca doprowadziła do tego chyba ![]() a do lekarza ma iść dopiero w czwartek ![]() nie chcę go stracić mojego jedynego kochanego dziadka
|
|
|
|
#2015 |
|
Zakorzenienie
|
Adelo - będzie dobrze. Może to przez tą pogodę? Takie wahania, że zdrowemu człowiekowi dają mocno popalic. Trzymaj się - a dziadkowi życzę 100 lat
Całuski i buziaki dla Ciebie i Dziadka.
|
|
|
|
#2016 |
|
Rozeznanie
|
Frido... dziękuję ;*
Dziadek miał już 2 ukryte zawały... dużo przecierpiał, cukrzyca, poparzona ręka, niegojące się rany, astma teraz gdy u mnie wszystko zaczęło się układać... znów jest źle... zobaczymy jak będzie jutro... jeśli znów będzie się źle czuć chyba to ja go w samochód wpakuję i jedziemy do lekarza, bo tak być nie może... jeszcze muszę trawnik skosić z tyłu domu jutro, bo dziadek nie może a okropnie zarosło... jak bym chciała to pewnie z połowę dziś bym skończyła ale o 9 babcia mi kazała do domu wracać i dlatego tylko 1/3 zrobiłam... te wakacje w tym roku są okropne... |
|
|
|
#2017 |
|
Zakorzenienie
|
adela głowa do góry !
a mój biały storczyk jednak przekwitł, choć jak pamiętacie robił to w dziwny sposób. Te liście co mu oklapły i zwiędły to chyba celowo, bo jeden już usechł i go swobodnie wyjęłam, drugi jeszcze mdły ;] No i kwiaty i łodyga pięknie usychają powoli i stopniowo Ciekawe kiedy znowu zakwitnie
|
|
|
|
#2018 |
|
Rozeznanie
|
koachane, jestem!!! Frido, jak milo, ze tak sie troszczysz, dziekuje! wrocilam padnieta, zaczelam od przemywania lisci o bserwacji... moje przekwitaja,ale maja nowe liscie, korzenie i boczne przyrosty
niestety, do wtorku nie mam netu teraz korzystam z dobroci mojej przyjaciolki kochanej ale watkow, a ja nie jestem w temacie przyszly wtorek - dzien laby z internetem, nicnierobienie bedzie wtedy
|
|
#2019 |
|
Zakorzenienie
|
Platynko - a ja się o Ciebie martwiłam
Myślałam już o niewiadomo jakim wypadku, a nie pomyślałam, że po prostu nie masz dostępu do internetu
|
|
|
|
#2020 |
|
Rozeznanie
|
kliwio ;*
platynko dobrze że jesteś ![]() frido a powiedz mi czy ten stożek który u ciebie gnił jak się dotknęło to był suchy czy jakiś mokrawy? bo ja dopiero teraz zauważyłam że ten który nie stracił ani jednego kwiatka ma jakiś dziwny stożek i on jest suchy ale taki brązowawy jakiś przemyłam wódką ![]() później zdjęcia wstawię |
|
|
|
#2021 |
|
Zakorzenienie
|
Adelo stożek sam w sobie był twardy, ale warto zaglądnąc przy ujściu korzeni i liści czy nie widac czarnych miejsc. Jeżeli gnije to trudno tego nie zauważyc. To jest taka czarna, błyszcząca maź.
|
|
|
|
#2022 |
|
Rozeznanie
|
hmmm to chyba raczej nie gnije bo nie jest to ani maź ani się nie błyszczy na zdjęciu słabo widać, ale to jest coś takiego czarno brązowego, suchego, matowego...
przetarłam a nuż żeby się nic nie działo... |
|
|
|
#2023 |
|
Zakorzenienie
|
Adelo, rzeczywiście na zdjeciu słabo widac. Czy zaatakowany jest liśc sercowy?
|
|
|
|
#2024 |
|
Rozeznanie
|
a który to
?już wiem ![]() to on wychodzi ze stożka prawda? na nim jest to czarne
|
|
|
|
#2025 |
|
Zakorzenienie
|
Tak Adelo - to ten wychodzący ze stożka. Mam nadzieję że zauważyłaś początki. Alkohol powinien to wysuszyc, ale obserwuj go dokładnie i staraj się nie zamaczac okolic stożka.
|
|
|
|
#2026 |
|
Zakorzenienie
|
Adelo wstaw zdjęcia swojego ostatniego nabytku.
|
|
|
|
#2027 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#2028 |
|
Rozeznanie
|
frido ja dziś małe dziecko lulałam
kuzyn o 14 przyjechał z żoną i moją śliczną Martusią 5 - tygodniową a że przyjechali z Poznania do naszego miasta by poszukać stołu oraz krzeseł do domu bo będą się w październiku wprowadzać a mała ma chrzest we wrześniu to ja w wózku z małą jeździłam z moją malutką księżniczką ![]() i dopiero o 20 pojechali więc niedawno weszłam na kompa a była strasznie grzeczna pierw spała później się obudziła i zaczęła miny stroić to jej smoka dałam i znów spała po jakimś czasie kochana
|
|
|
|
#2029 |
|
Zakorzenienie
|
Fajne są takie małe niuńki
Takie słodziaki. Moja siostrzenica ma 2 latka zaczyna mówic i ubaw z niej mamy na maksa.
|
|
|
|
#2030 |
|
Rozeznanie
|
haha
ja tą małą uwielbiam ;P a jeszcze jak się śmieje po prostu padnę tak słodziakowo cała jest bardzo fajniutka
|
|
|
|
#2031 |
|
Rozeznanie
|
frido i coś wesołego bardzo przynajmniej dla mnie
ten biały miniaturka co był moim pierwszym od czasu gdy znów zaczęłam hodowlę moją rozwija powoli jasno zielonego listka ![]() różowemu też choć martwię się troszkę o tego pachnącego, myślę że jeśli do tego czasu nic się nie działo ( a on już to musiał mieć wcześniej na 100% ) to teraz też jakoś sobie da radę żeby nadal było tak dobrze...sabotka włożyłam wraz z krową do orchi i zaraz jak pójdę do łazienki włożę do na korytarz gdzie jest zimniej by się wychłodził ojjj moja duma sabotek pięknie kwitnie jednym kielichem i na łodydze wypuścił liścia o cholercia ...wstałam podeszłam do orchi bo chciałam wyjąć sabotka patrzę a on kwiata nie ma uhhh a mówiłam że kwitnie... to odwołuję przed chwilą stracił ostatniego kwiata, a teraz może coś wykombinuje i jeszcze po kwitnie sobie
|
|
|
|
#2032 |
|
Zakorzenienie
|
Adelo masz seryjnego sabotka?
|
|
|
|
#2033 |
|
Zakorzenienie
|
a przez remont to naqet nie wiem jak tam moje storczyki sie mająm, bo nie mam jak wejsc do tego pokoju w którym są.
nie wiem czy już łodyga uschła sała czy nie, czy można ciąć. Teściowa mi powiedziała, że lepiej uciąć póki nie jest do końca sucha, w sensie do liścia, bo wtedy zaraz puszcza nowe pędy. piekne fotki frida
|
|
|
|
#2034 |
|
Zakorzenienie
|
Kliwia dzięki.
Storczyk sam decyduje dokąd usycha pęd. Czy uschnie cały, czy do pewnego miejsca. Tak więc nie ma się żadnego wpływy ucinając szybciej lub później. |
|
|
|
#2035 |
|
Rozeznanie
|
ja znow u przyjaciolki,ona sie ze mna ma... jak ja wytrzymam do wtorku????????
moja krowa ma kolejny pak,ale fajny - widac kropki wewnatrz i sa kolejne mlode listki. poza tym,robie zdjecia,by cala serie wstawic we wtorek. Frido, moim niektorym przekwitnietym zolkna i schna pedy.nie chca puszczac przyrostow, wola na nowo...nie bede jednak scinala nad trzecim oczkiem,bo wtedy ped rosnie w bok,a storczyk nie miesci sie na zapelnionym juz stoliku
|
|
#2036 |
|
Rozeznanie
|
frido o co ci chodzi z tą seryjnością?
to że już miał 3 kwiaty i mu przekwitły a teraz widzę że będzie mieć następny? no wiesz jak ja coś powiem mojemu sabotkowi to on mnie słucha ale wszystkie się mi podporządkowały, widzę że wyglądają lepiej![]() frido zdaje mi się że ten co ma to czarne na liściu sercowym ma się na życie: ładne liściory, nowe przyrosty w korzeniach, pąki kwiatowe ![]() dziś wstawię foty z komy tego nowego i całego parapetu gdzie jest ich 5 ![]() a moja dziesiątka siedzi w orchi i też ma się dobrze chyba teraz najgorzej wyglądają te rozdzielone białe z ciemną warżką, bo nic się u nich nie dzieje, ten mniejszy przekwitł, a większy kwitnie, ale nie wiem czy długo jeszcze... no i ten biały, choć zauważyłam że liść który wytworzył na samej górze bardzo urósł
|
|
|
|
#2037 |
|
Rozeznanie
|
Moje kochane ja dziś w nocy wyjeżdzam na króciutki urlop wracam do was we wtorek pa pa
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2038 |
|
Zakorzenienie
|
A ja jadę na dłuższy urlop
Zostawiłam moje storczyki pod opieką koleżnaki, mam nadzieję, że wyjdzie im to na zdrowie![]() Pozdrawiam Was i do przeczytania jak wróce
|
|
#2039 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak zmusić storczyka do kwitnenia?
Witajcie
![]() Przez 3 miesiące storczyk mi pięknie kwitł, jednak teraz kwiaty zwiędły. Zwiędły ale nie opadły. Czy mam je sama oberwać? Nie wygląda to zbyt ładnie ![]() I jeszcze jedno pytanie: storczyka podlewamy specjalną odżywką właśnie jak kwitnie czy już jak przekwitnie? Bo niestety spotkałam się z takimi dwoma opiniami i teraz sama nie wiem, która jest prawidłowa. frida, piękne fotki |
|
|
|
#2040 |
|
Rozeznanie
|
witaj w naszym temacie
raczej jak przekwitnie podlewamy go nawozem, ale należy pamiętać by nie dawać go za dużo, bo storczyk może na nas się "obrazić" i przestać kwitnąć ![]() a co do kwiatków przekwitniętych, poczekaj same odlecą
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:54.

Całuski i buziaki dla Ciebie i Dziadka.

po prostu padnę tak słodziakowo
uhhh a mówiłam że kwitnie... to odwołuję przed chwilą stracił ostatniego kwiata, a teraz może coś wykombinuje i jeszcze po kwitnie sobie