![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Czy ja mam paranoję? Kto z nas ma rację?
A ja na miejscu autorki tez wolałabym nie pisać o szczegółach, wizaż jest zbyt popularnym forum aby aż tak wiele śladów zostawiać po sobie w sytuacji, w której wolałoby się pozostać anonimowym.
Autorko, mam wrażenie, ze Twój facet przeżywa chwilowa satysfakcję „nowym” środowiskiem, w którym być może jest autorytetem-stad udzielanie się w mniej rozwojowej grupie. Jako jego partnerka z pewnością wiesz, jakie doświadczenia miał we wczesnej młodości lub w dzieciństwie-może właśnie to mu imponuje w tych ludziach? Może wcale nie ma ochoty na związek z kobieta, która ma wiedzę tak samo wysoka lub wyższa na temat jego hobby? A ty wcale nie masz obowiązku tego znosić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Inez
|
Nie rozumiem co chłopak miałby zrobić, żeby Autorka również uprawiała to hobby. Zafundować jej sprzęt? Za kilkanaście tysięcy?
Trochę inaczej sytuacja wyglądałaby, gdyby oni mieszkali razem, mieli wspólne gospodarstwo domowe, budżet. Ta para mieszka osobno, każde na własną rękę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam kolegę, który lata na wszelkich lotniach. To też nie jest tani sport. Gdy poznał aktualną partnerkę chciał ją wciągnąć w to hobby. Różnica w poziomach i pieniądzach była ogromna, ale on CHCIAŁ żeby ona dzieliła z nim jego pasję. Część czasu spędzał więc z nią na uczeniu jej od podstaw. W miarę możliwości dorzucał się do jej sprzętu, lekcji. Korzystał ze znajomości w klubie i załatwiał jej zniżki, pożyczał od znajomych sprzęt, żeby mogła się uczyć nie wydając od razu tysięcy na swój sprzęt. Na wszystkie imprezy i zawody związane z hobby zabierał ją, nie izolował tylko dlatego "że jest początkująca". I mimo, że ona była początkująca i nie miała możliwości finansowych żeby rozwijać się w tym tak szybko, jak by może chciała, to była częścią tej społeczności, wolniej, ale się w tym rozwijała i nie czuła się odstawiona na boczny tor. Może facet np. studentem i dostaje kasę od rodziców i zarabia tylko na hobby? Edytowane przez elsene Czas edycji: 2018-08-21 o 08:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Konto usunięte
|
Ten związek szwankuje i to bardzo, hobby tylko ukazało różnice i życiowe priorytety. To po co w ogóle ze sobą jesteście, skoro jesteś dla niego mniej ważna niż hobby? Dla seksu? Marny powód. To jest niedopuszczalne żeby wykluczać partnera z zajęcia w które razem się weszło.
Nigdy nie będziesz na pierwszym miejscu w jego życiu, szkoda czasu na taki związek. A co będzie jeśli zajdziesz w ciążę? Zostaniesz sama bo tatuś nie będzie miał przecież czasu na dziecko. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zadomowienie
|
Nigdy nie zrozumiem oczekiwań kobiet typu: "skoro ty masz, to powinieneś mi sponsorować/dorzucać się żebym ja też miała ." Ok, jeśli ktoś ma ochotę to robić to super, ale nie ma takiej powinności (przypominam, że to są jego pieniądze i może nimi dysponować jak chce).
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#67 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale znam też małżeństwo, w którym mąż zarabia o wiele więcej niż żona i on korzysta z życia pełną gębą, a ona wiedzie proste, skromne życie. Mnie taka dysproporcja nie odpowiada. Ale komuś może. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zielona Driada
|
Podejrzewam, że chłopak nie ma możliwości dołożenia się, bo rodzice sponsorują hobby w znacznym stopniu. Jakoś nie chce mi się wierzyć w te bajkowo wielkie zarobki, chyba, że jest znacznie starszy od partnerki, która ma lat 23.
![]() |
#69 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Rezygnowanie z uprawiania pasji na poziomie do którego się doszło własną pracą i pieniędzmi bo "misi jest przykro" to zupełnie inna sprawa. Oczywiście nie chce bronić faceta, bo z wątku wyziewa dużo faktow na jego niekorzysc, po prostu rozwala mnie jak dziewczyny tutaj się rzuciły w ton "jak on może, jak on śmie wydawać swoje pieniądze! Niech jej kupi sprzęt! Bo najważniejsze żeby uprawiali ta pasje na identycznym poziomie, razem związani i najlepiej na tle tęczy " <333 Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Rozumiem Cię, autorko.
Sama mam hobby, do którego musiałam sporo schudnąć. Mój szczupły od zawsze partner tego problemu nie miał. Ale u nas to wyglądało tak, że on mnie zachęcał, szukał sposobów, jak to zrobić, żeby mnie odchudzić, ukryć tłuszcz tu czy tam, kupował mi gorsety, przesunął parę projektow, które mogliśmy zrobić razem, dopasowywalismy je do mojej figury wspólnie. I kibicowalam mu na konkursach, on wciagał mnie we wspólne towarzystwo. Nie możesz mu oczywiście zabronić uprawiania hobby i nie robi nic złego (jeżeli naprawdę Cię nie olewa, jak piszesz). Ale raczej zakończylabym ten związek, bo było by mi przykro, że nie mogę uprawiać tego hobby z nim, bo jest to poza moim zasięgiem. Nie z jego winy. Po prostu nie chciałabym codziennie mieć przypominane, że ja nie mogę tego robić. Szczerze mówiąc w drugą stronę - pomoglabym sponsorować wspólne hobby mojemu facetowi. Ale to już nie jest mus, nie miała bym o to pretensji. Ale gdyby go było stać i miałby gdzieś, czy z nim jestem, to było by mi przykro, bo taki mam standard związku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#71 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Chciałaby tylko ograniczenia -ale raczej chodzi o to, żeby on ograniczył (nie zrezygnował) ze spotkań towarzyskich na rzecz rozwijania tej pasji z nią. Dla mnie w tej sytuacji jest też ważne to, co napisałam wcześniej -partner namówił Autorkę na udział w tym hobby, więc już w tym momencie wiadomym było ile trzeba na to kasy. Moim zdaniem to trochę okrutne -pokazać biednemu parterowi jak fajnie można spędzać czas, jeśli ma się pieniądze i zostawić go potem samego w domu, bo przecież partner tych pieniędzy nie ma i nie przejmować się tym "bo każdy ma swoje". Gdyby facet wydawał kasę na ubrania, zegarki itp. to uznałabym, że ok, nich wydaje na co chce. Ale jeśli różnica w pieniądzach sprawia, że nie mogą wspólnie się realizować, spędzać czasu, jeździć na zloty, zawody itp. to dla mnie jest to problem. Zwłaszcza, że Autorka chce uprawiać to hobby i spędzać w ten sposób czas z partnerem -tak jak to robili na początku. Na początku Autorka miała kasę, to spędzała czas z facetem na tym hobby, teraz jej nie ma, więc nie spędza. To jest dla mnie straszne. Zgadzam się z Tobą, że każdy ma swoją kasę, swoje pasje i to, że nas nie stać nie oznacza, że partner też powinien zrezygnować albo sponsorować. Ale facet ewidentnie wyklucza partnerkę z tego, tylko dlatego, że nie ma kasy. Zgadzam się, że niefajnie się zachowuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
lokalna gwiazda
|
A może tak naprawdę autorka ma cichy ból, że facet zamiast wić sobie z nią gniazdko i inwestować właśnie w to, to uprawia sobie kosztowne hobby i żyje chwilą, a ona jest niejako na uboczu?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zielona Driada
|
Ten wątek w znacznej mierze tłumaczy, dlaczego ludzie dobierają się na podobnym poziomie zamożności.
Autorko. Jeżeli nie masz możliwości zdobyć pieniędzy na to tajemnicze hobby, to ja jednak wycofalabym się z tego związku. Po co się frustrowac. Tym bardziej, że już jesteś dla partnera na drugim miejscu, więc tłumaczenia i rozmowy nic nie dadzą, a wymuszanie na kimś rezygnacji z pasji w imię tego, że Tobie żal, jest trochę słabe. Również uważam, że chłopak zachowuje się nieciekawie. Najpierw wciągnął Cię w coś, a teraz już nie jesteś mu potrzebna. Wie, że coś pokochałaś i jest Ci smutno, że nie możesz w tym uczestniczyć i nic z tym nie robi, nawet niezobowiazujaco na te spotkania Cię nie weźmie. Słabe to bardzo. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Ja pracuje i studiuje, mieszkam sama i dość sporo wychodzi mi samo mieszkanie, dlatego po prostu obecnie nie mam możliwości tak dużych wydatków.
Chłopak jest 9 lata starszy. Zarabia sporo bo nie w polskiej walucie ale nie jest to kwota której w polskiej firmie nie można by było zarobić.. Oni spotykają się głównie wieczorami, tak jak napisałam wcześniej. Ja jestem osobą która najpierw myśli o chłopaku, potem o sobie. Dlatego na przykład kiedy dostałam prezent (dla mnie dość drogi) który mogłabym sprzedać bo ja w nim użytku nie miałam to od razu pomyślałam że dam to chłopakowi, bo przecież on potrzebował. Mój chłopak najpierw myśli o sobie. Nie oczekuje od niego żadnego sponsoringu. Powoli myślę o zakończeniu tego związku, bo mam dość ciągłych kłótni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
lokalna gwiazda
|
Cytat:
Jakie hobby uprawia się głównie wieczorami? Poza nielegalnymi wyścigami samochodowymi i hazardem nic do głowy mi nie przychodzi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Konto usunięte
|
No i wszystko jasne. Klasyczny przykład syndromu Piotrusia Pana. Wiej, chyba że odpowiada Ci rola jedynie dodatku do jego barwnego życia.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
Nie trać czasu, jesteś dla niego zapewne tylko dodatkiem i tu nie chodzi o tajemnicze hobby, tylko że facet ma Cię w d* dopóki pojawia się u niego potrzeba pobycia z dziewczyną, Twoje potrzeby są nieistotne, to egoista i nic w tym temacie nie wskórasz.
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
Ja sie troche pogubilam w tym ile on czasu spedza z autorka a ile na hobby. Nie wiaodmo tez czy to bedzie tak zawsze wygladalo-moze po tych zawodach albo za pol roku bedzie trenowal mniej? Tak sie chyba teraz zahlysnal ta nowa grupa ale mysle ,ze fascynacje "bede cos robic 7/7 dniw tygodniu!" jednak szybko blakną.
Ale ja uwazam akurat troche inaczej niz reszta-wg mnie niefajnie jest ,ze go naciskasz,zeby rezygnowal z tego wyzszego poziomu i robil to Toba - tzn rozumiem i popieram, ze fajnie jest robic takie rzeczy razem ale uwazam,ze mogly i troche z Toba (dla zwiazku) i troche z kumplami (dla osiagniec/przyjazni). Moze Ty tez powinnas sobie znalezc taka grupę ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
Chłopak dodał mnie do tej konwersacji ale to tyle. Stwierdził że jeżeli chce to on zrezygnuje z tej grupy "z powodów osobistych" ale stwierdziłam że nie chce żeby rezygnował ze swojej pasji. Według tego co mówi to jeżeli będzie miał okazje robić nowe rzeczy na wyższym poziomie to dalej będzie to robił z nowymi osobami.
Szczerze to mam tyle czerwonych lampek w tym związku, wiem że powinnam najprawdopodobniej uciekać. Na przykład dzisiaj podczas rozmowy wyszło że zostało mu 6 euro na koncie chociaż do wypłaty dwa tygodnie, a on wydał wszystko na swoje hobby i gry.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
BAN stały
|
Ale wy nie macie wspólnych finansów, z tego co zrozumiałam? To co to ma z Tobą wspólnego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Powiedziałaś mu czego oczekujesz, a on powiedział jak to widzi. Skoro on sam z siebie nie potrafi odpuścić pewnych kwestii dla dobra związku, czy Twojego, to żadnymi żądaniami nie wprowadzisz niczego dobrego. Na chwilę osiągniesz to, co chciałaś, ale na dłuższą metę nie.. . Skoro masz inne czerwone lampki (chociaż już te, które znamy są dla mnie wystarczające) to przemyśl czy tak chcesz żyć. Idąc jego tokiem myślenia, skoro Ciebie nie stać na hobby, to go nie uprawiasz, to skoro on ma 6 euro, to musi zacisnąć pasa i trochę zrezygnować z jedzenia na te dwa tygodnie ![]() Chyba, że to hobby to jakiś poker i hazard, a on wpada w nałóg -wtedy oprócz zadbania w pierwszej kolejności o siebie, możesz spróbować pomóc jemu. Edytowane przez elsene Czas edycji: 2018-08-21 o 22:33 Powód: "6" euro |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Autorka ma prawo, jeśli chce, obawiać się związku i prowadzenia w przyszłości wspólnego gospodarstwa z kimś, kto ma takie, a nie inne priorytety (czyli hobby > jedzenie). tak samo jak on ma prawo wydać całą wypłatę nawet pierwszego dnia i bidować do otrzymania następnej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:12.