Wojna Rosji z Gruzją - Strona 4 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-08-11, 21:14   #91
drei
Rozeznanie

GG do drei
Dot.: Wojna Rosji z Gruzją

Cytat:
Napisane przez butterfly008 Pokaż wiadomość
moim zdaniem polski prezydent nie powinien tak bardzo krytykowac Rosji...
ja nie chce w Polsce żadnej wojny...
to troche egoistyczne podejście, ale moim zdaniem Kaczynski nie robi zbyt dobnrze.
chyba zaden Polak nie chce wojny...
a tu nam groża..
krytykowaniem moze sie zajać USA, NATO, ONZ
a nie my.. małe panstewko bez tarczy antyrakietowej
żadna wojna Polsce w tej chwili nie grozi.
Rosja co najwyżej może znów prowadzić z nami wojnę na sankcje np., tak jak to było z mięsem.
nam na szczęście udało się już uniezależnić od Rosji.
po za tym należymy do NATO, myślę że gdyby Gruzja również znajdowała się już w NATO, to Rosja nie wkroczyłaby tak łatwo na jej teren.
Kaczyński rzeczywiście trochę się zapędził, i tak jak wspomniałam, Rosja rzeczywiście może zechcieć nas "ukarać", np. na szczeblu ekonomicznym.
no i zawsze jest ta kwestia gazu...
ale uważam, że wszystkie te organizacje międzynarodowe stworzone do rozwiązywania konfliktów (przynajmniej z założenia) powinny zdecydowanie reagować... a nie że Stany otwarcie przyznają, że nic nie mogą zrobić bo za bardzo potrzebują Rosji... po pierwsze nie pojedyńcze państwa powinny tutaj się wypowiadać, ale organizacje, a po drugie, obawiam się że władze rosyjskie czują się po takich wypowiedziach tym bardziej bezkarne
drei jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-11, 21:40   #92
wenedka
Zakorzenienie

Cytat:
moim zdaniem polski prezydent nie powinien tak bardzo krytykowac Rosji...
ja nie chce w Polsce żadnej wojny...
to troche egoistyczne podejście, ale moim zdaniem Kaczynski nie robi zbyt dobnrze.
chyba zaden Polak nie chce wojny...
a tu nam groża..
krytykowaniem moze sie zajać USA, NATO, ONZ
To najlepiej jest nie robić nic, by chronić własny tyłek?
Tak z nami już inni postąpili i właśnie my, Polacy, z bagażem takich doświadczeń jakie mamy, nie powinniśmy siedzieć cicho.

Wojna pod każdą postacią jest zła i koniec. Trzeba to przerwać.

Btw, Rosja nie posunie się do wszczęcia wojny z Polską, bo my jesteśmy w Unii, NATO, a to już duży problem.
A straszyć to zawsze straszyli.
- Może pan także wziąć ze sobą skrzypce.
- Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie
piją!

PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
wenedka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-11, 21:47   #93
Taverney
Zakorzenienie

tarcza antyrakietowa nie nas ma chronić, ale USA. Nas może co najwyżej narazić na ataki dyplomatyczne ze strony Rosji i ochłodzenie i tak nie najlepszych już stosunków... a patrioty w zamian na nic się nam praktycznie nie przydadzą...

Dziewczyny, my się tu możemy burzyć, ale dla Rosji takie jej postępowanie jest jak najbardziej naturalne... mesjanizm i megalomania są wpisane w jej kulturę polityczną, też na arenie międzynarodowej. Nie zmienimy tego. Ale rolą społeczności m-dowej, a nawet jej podstawowym obowiązkiem jest reagowanie, gdy ktoś łamie prawo m-dowe i narusza suwerenność innych państw. Przypominam, że Polska do tej społeczności należy, więc nie może stać z boku.
Inną kwestią jest to, że społeczność m-dowa reaguje selektywnie, co widzieliśmy kiedy USA napadało na Irak... jawna agresja, a reperkusje żadne i niestety obawiam się, że na razie nie możemy liczyć na nic więcej niż na sankcje dyplomatyczne i usilne próby rozmów... ewentualne wprowadzenie wojsk rozjemczych stoi pod znakiem zapytania, a z drugiej strony może nic nie dać, tylko utrzymując dotychczasowe status quo, a problem zostanie nadal nierozwiązany...
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-11, 21:50   #94
RosesAreRed
Moderatorka z pazurem

Exclamation Dot.: Wojna Rosji z Gruzją

Przed chwila zalozylam watek dot.protestu przeciwko napaści na Gruzję http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=271529 . Znajduje sie tam link do stronki gdzie mozna zamieszczac swoje komentarze, slowa protestu itp. Tworcy strony maja zamiar po zebraniu odpowiedniej liczby komentarzy udac sie z nimi do Ambasady Federacji Rosyjskiej w Warszawie.
RosesAreRed jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-11, 22:01   #95
*angel1710**
Zadomowienie

Cytat:
dla mnie tarcza jest ochroną Ameryki, a nie nas. jak jakieś wrogie państwo wystrzeli rakiety jedne w stronę USA, a drugie na nas to tarcza wystrzeli w te co lecą na USA, a u nas będzie bum.
jedyne co mi pozostało to próbować się telepatycznie połączyć z Sikorskim i Tuskiem i liczyć, że nie zgodzą się na to cholerstwo

Cytat:
Napisane przez wenedka Pokaż wiadomość
Tak z nami już inni postąpili i właśnie my, Polacy, z bagażem takich doświadczeń jakie mamy, nie powinniśmy siedzieć cicho.
Wenedko, ale my dzisiejszych czasach jesteśmy nikim ( z całym dla Polski jako naszego kraju oczywiście). my nic nie zyskamy, a mamy za dużo do stracenia.

Cytat:
Btw, Rosja nie posunie się do wszczęcia wojny z Polską, bo my jesteśmy w Unii, NATO, a to już duży problem.
pomogą nam tak jak Gruzji. już historia pokazała jakich to mamy przyjaciół i jak to jest jak się liczy na inne kraje/sojusze. Gruzja wysłała swoje wojska do Iraku i jak im się amerykanie pomogli ? ( paradoksalnie to bardzo dobrze, że USA nic nie zrobiło bo jakby zaczął się konflikt między Rosją, a Usa to byłaby już wojna na całego i po nas wszystkich)
*angel1710** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-11, 22:37   #96
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drei Pokaż wiadomość
po za tym należymy do NATO, myślę że gdyby Gruzja również znajdowała się już w NATO, to Rosja nie wkroczyłaby tak łatwo na jej teren.
i wracamy do historii

Wróćmy do lat 90-tych.

W 1990 wybuchają kolejne walki między Gruzją, a Osetią Południową. konflikt trwa do 1992 roku.

Na mocy porozumień z czerwca 1992 roku - pomiędzy stronami sporu (Gruzją i OSetią Południową) wojska rosyjskie zostają częścią wojsk stabilizacyjnych (Joint Peacekeeping Force ). Wojska składają się również z jednostek gruzińskich i osetyjskich.

...

Rosjanie nie wkroczyli na teren Gruzji (Osetii Pd) 8 sierpnia 2008 roku - oni już tam byli

Przyjmując, że Osetia należy do Gruzji - a Rosjanie strzegą jej "granic" i pilnują porządku - jak mieli reagować na atak wojsk gruzińskich na Osetyjczyków.... ?

więcej o wojskach stabilizacyjnych http://www.civil.ge/eng/article.php?id=11710

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-11, 22:41   #97
butterfly008
BAN stały

Cytat:

Wojna pod każdą postacią jest zła i koniec. Trzeba to przerwać.

ciekawe co powiesz jak domu mieć nie będziesz, bo w Polske trafią ruskie bomby.

ja jeszcze pół roku tu siedze. potem wyjezdzam z rodzicami do Włoch na stale.
kocham moj kraj, ale ciesze się, ze wyjezdzam.

po następne co niby, ze w NATO jestesmy w UNI EUROPEJSKIEJ skoro podczas 2 wojny swiatowej tez nam mieli pomoc (m.in. Aglia) i tak nam pomogli, ze

dla mnie to, ze ruskie moga wkroczyć na nasze tereny jest czymś realnym

wiadomosc z ostatniej chwili: KACZYNSKI JEDZIE DO GRUZJI

Polska nie dorasta Rosji do pięt jeżeli chodzi o siłę wojskową i gospodarczą. Jakiekolwiek mieszanie się w ten konflikt może nam przynieść tylko kłopoty. Są silniejsze państwa w Europie/na świecie, które powinny zareagować jako pierwsze, a bidna i słaba Polska powinna siedzieć cicho i ograniczyc sie jedynie do niezbednej dyplomacji.
butterfly008 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-08-11, 22:55   #98
drei
Rozeznanie

GG do drei

Cytat:
Napisane przez carolinascotties Pokaż wiadomość
Przyjmując, że Osetia należy do Gruzji - a Rosjanie strzegą jej "granic" i pilnują porządku - jak mieli reagować na atak wojsk gruzińskich na Osetyjczyków.... ?
zgoda, ale czy rzeczywiście Rosja zwyczajnie pilnuje w tej chwili porządku? czy wykorzystuje sytuację do załatwiania swoich interesów? bo sytuacja chyba się trochę zmienia...
Stary 2008-08-11, 23:02   #99
teofano86
Zadomowienie

http://wiadomosci.onet.pl/1805251,12,item.html wypowiedź pana Brzezińskiego.... i co by nie pisać i nie gadać chodzi o ROPE i jak ktoś w to nie wierzy to gratuluje NAIWNOŚCI
teofano86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-11, 23:04   #100
carolinascotties
Zakorzenienie

Wiesz co mnie interesuje? że Osetyjczycy nie są pozostawieni na pastwę losu - i nie wnikam w to, czy dzieje się tak z czysto ekonomicznych pobudek (choć ja w to wątpię), czy ekonomiczno-humanitarnych, czy...

Myślę, że gdyby to nas spotkała ta tragedia nie zastanawialibysmy się, czy nasze życie ratują z powodu x, czy y.

Widziałam dziś w telewizji (kanał Russia Today) - Zierę, z którą pracowałam w Tskhinvali - ona wraz z czworgiem dzieci - w bunkrze... kolejny kamień z serca - bo żyją...

Rozmawiałam z kolegą z ONZ - powiedział - wyglada na to, że Gruzja domaga się Osetii...ale bez jej mieszkańców...

Stary 2008-08-11, 23:07   #101
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez teofano86 Pokaż wiadomość
http://wiadomosci.onet.pl/1805251,12,item.html wypowiedź pana Brzezińskiego.... i co by nie pisać i nie gadać chodzi o ROPE i jak ktoś w to nie wierzy to gratuluje NAIWNOŚCI
Gratuluję NAIWNOŚĆI wszystkim tym, którzy dostrzegają tylko jedną stronę medalu... Cóż z tego, że przytoczysz słowa jednej osoby z danego kręgu politycznego - ciekawym byłoby poznać opinię innych ekspertów - tak, aby wyciągnąć wnioski, zastanowić się i dojść do tego, że i tak jest się zbyt małym żeby to ogarnąć

edit (zapomniałam wkleić) : http://www.*************/ideolog_glo...Brzezinski.htm

"Brzeziński jest uznawany za czołowego teoretyka globalizmu. Od kilkudziesięciu lat zabiera liczący się głos w dyskusji na temat kształtu amerykańskiej polityki zagranicznej. Jako jeden z pierwszych sformułował hipotezę o rozpadzie systemu komunistycznego w Europie Środkowej i Wschodniej. W jego opinii Europa Zachodnia nie może współdecydować o losach świata na równi z USA, ponieważ nie ma ku temu predyspozycji ani ekonomicznych, ani moralnych. - Unia Europejska rości sobie prawa do współdecydowania o losach świata, ale ani dziś, ani w dającej się przewidzieć przyszłości żaden Europejczyk nie wydaje się gotów umierać za Europę. Ani nawet za jej bezpieczeństwo płacić - stwierdził kilka lat temu Brzeziński, uznając, że jedynym gwarantem dla stabilności systemu międzynarodowego jest utrzymanie światowej hegemonii USA. Troszcząc się o zachowanie tego stanu rzeczy, zdecydowanie sprzeciwił się zbrojnej interwencji USA w Iraku. W jego przekonaniu wojna ta stanowi poważne zagrożenie dla nadrzędnej pozycji USA, która w planach globalistów jest głównym instrumentem narzucenia światu jednolitego rządu."

-------------

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-11, 23:14   #102
butterfly008
BAN stały

a ja mam takie pytanie..
moze troche naiwne ktoś sobie pomysli...
ale czy Rosjanie chcą takiej Rosji ?
czy chą tych wojen ?
wiem, ze oni w zasadzie nic do powiedzenia nie mają.
rządzi Putin, władza, ale...
przeciez gdyby sie wszyscy Rosjanie zbuntowali to by chyba Putina i te cąłą szajke rozgromili i mogliby sobie utworzyć demokratyczne panstwo.
chyba, ze ruskim pasuje to wszystko....
Stary 2008-08-11, 23:15   #103
teofano86
Zadomowienie

ruskich nie posądzałabym o nic więcej jak interesy właśnie gospodarcze.... no i dążenie do dawnej "potęgi".
p.s. sorry ale Putina to średnio obchodzi ile będzie ofiiar...z resztą wojna to wojna....wszystkie chwyty dozwolone
p.s. 2
co do hegemonii USA nie zgadzam się, z reszta prędzej czy później się ona skończy, a Europa Zachodnia.... musiałaby dojść do jakiegoś jednego stanowiska.... a to dość trudne..
Stary 2008-08-11, 23:16   #104
drei
Rozeznanie

GG do drei

Cytat:
Wiesz co mnie interesuje? że Osetyjczycy nie są pozostawieni na pastwę losu - i nie wnikam w to, czy dzieje się tak z czysto ekonomicznych pobudek (choć ja w to wątpię), czy ekonomiczno-humanitarnych, czy...

Myślę, że gdyby to nas spotkała ta tragedia nie zastanawialibysmy się, czy nasze życie ratują z powodu x, czy y.

Widziałam dziś w telewizji (kanał Russia Today) - Zierę, z którą pracowałam w Tskhinvali - ona wraz z czworgiem dzieci - w bunkrze... kolejny kamień z serca - bo żyją...

Rozmawiałam z kolegą z ONZ - powiedział - wyglada na to, że Gruzja domaga się Osetii...ale bez jej mieszkańców...
ja obawiam się tylko i wyłącznie, że Rosji los mieszkańców wcale Osetii nie interesuje... taka wielka Rosja i taka maleńka Osetia...
obym się myliła i oby ten konflikt zakończył się jak najszybciej i oby już nikt nie zginął.
tyle
Stary 2008-08-11, 23:16   #105
carolinascotties
Zakorzenienie

DO Butterfly - Nie wiem, czy nawiązujesz do sytuacji w Osetii, czy innych konfliktów - których nie można do siebie porównywać... ale zastanow się, dlaczego Osetyjczycy nie uciekają do Gruzji... a kierują się do OSetii Pónocnej i do Rosji?

Drei - nie sądzę, żeby ich WCALE nie interesował los Osetyjczyków...

Stary 2008-08-11, 23:21   #106
drei
Rozeznanie

GG do drei

Cytat:
a ja mam takie pytanie..
moze troche naiwne ktoś sobie pomysli...
ale czy Rosjanie chcą takiej Rosji ?
czy chą tych wojen ?
wiem, ze oni w zasadzie nic do powiedzenia nie mają.
rządzi Putin, władza, ale...
przeciez gdyby sie wszyscy Rosjanie zbuntowali to by chyba Putina i te cąłą szajke rozgromili i mogliby sobie utworzyć demokratyczne panstwo.
chyba, ze ruskim pasuje to wszystko....
tam się nikt nie zbuntuje.
Rosja nie jest krajem demokratycznym w naszym rozumieniu tego słowa i jego mieszkańcy po prostu nie znają innego systemu
Stary 2008-08-11, 23:34   #107
teofano86
Zadomowienie

ja napiszę tylko tyle, że NIGDY nikt mi nie powie, że towarzysz Putin jest tym "dobrym" i powiem szczerze jestem za totalnym rozbrojeniem ruskich amen
Stary 2008-08-11, 23:42   #108
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
ja napiszę tylko tyle, że NIGDY nikt mi nie powie, że towarzysz Putin jest tym "dobrym" i powiem szczerze jestem za totalnym rozbrojeniem ruskich amen
w stosunkach międzynarodowych Państwo X może być i tym dobrym i tym złym i w końcu neutralnym - i to w różnym czasie i na różnych płaszczyznach...

Oceniając to, co dzieje się na świecie trzeba pozbyć się podejścia typu - mnie zaszkodzili - więc są źli... bez tego wszelkie dyskusje o tym, co dzieje się na międzynarodowej arenie - nie mają większego sensu

Stary 2008-08-11, 23:43   #109
magdalenka7766
BAN stały

dziewczyny a czy uderzenie na Polske jest pewne , bo ja sie juz boje ze z nami koniec i ze bedzie 3 wojna swiatowa ;(
magdalenka7766 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-08-11, 23:47   #110
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdalenka7766 Pokaż wiadomość
dziewczyny a czy uderzenie na Polske jest pewne , bo ja sie juz boje ze z nami koniec i ze bedzie 3 wojna swiatowa ;(
To jest wątek o wojnie między Rosją, a Gruzją...

Nie - uderzenia na Polskę najprawdopodobniej nie będzie

Stary 2008-08-11, 23:48   #111
teofano86
Zadomowienie

teoria teorią a życie życiem .. w sensie chodzi o te wszystkie nauki typu SM.../ dobra odpadam z wątku
make love not war
Stary 2008-08-11, 23:51   #112
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
teoria teorią a życie życiem ..
Zgadzam się z Tobą. Życie jest nieprzewidywalne i to samo dotyczy skutków wszelkich wydarzeń...tym bardziej należy ostrożnie oceniać to, o czym wie się tylko i wyłącznie z mediów...

dobrej nocy

Stary 2008-08-11, 23:52   #113
magdalenka7766
BAN stały

skad wiecie ze nie bedzie? Moim zdaniem prezydent niepotrzebnie jedzie do tej Gruzji, nie wiem po co sie tam mieszac, zwazajac na fakt ze nie ejstesmny silnym krajem... Rosja i tak zrobi po swojemu.
magdalenka7766 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-08-11, 23:55   #114
butterfly008
BAN stały

Cytat:
Napisane przez magdalenka7766 Pokaż wiadomość
skad wiecie ze nie bedzie?
Putin był u mnie przed chwilą i mi powiedział, że bardzo kocha Polske i nigdy by jej nie skrzywdził. Serio!

postraszyc Cie ? ;>>>>>>>>
wiesz jest taka przepowiednia, ze podobno 3 wojna swiatowa ma sie rozpocząc od jakiegoś małego panstewka

Butterfly radzi:
pakuj manatki i wyjezdzaj do USA
albo do Australii
tam najbezpieczniej
bo z USA nie wiadomo
Stary 2008-08-12, 07:28   #115
*angel1710**
Zadomowienie

Cytat:
Putin był u mnie przed chwilą i mi powiedział, że bardzo kocha Polske i nigdy by jej nie skrzywdził. Serio!

postraszyc Cie ? ;>>>>>>>>
wiesz jest taka przepowiednia, ze podobno 3 wojna swiatowa ma sie rozpocząc od jakiegoś małego panstewka

Butterfly radzi:
pakuj manatki i wyjezdzaj do USA
albo do Australii
tam najbezpieczniej
bo z USA nie wiadomo
w Australii za dużo węży, to zbyt niebezpieczne

ja polecam Isladnie, ostatnio wymiata w rankingach bezpieczeństwa

magdalenka7766 myślę, że teraz możemy się obawiać jedynie przykręcenia korka z gazem/ ropą.
*angel1710** jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-12, 07:41   #116
201710120930
Konto usunięte

Tylko słowo.

Nie powinniśmy tak' machać szabelką' Rosji przed nosem.
Na słowa krytyki moze sobie pozwolić Bush.Jak równy z równym .
My jesteśmy jak ta wk***mucha przed nosem lwa.
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-12, 11:40   #117
carolinascotties
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
Tylko słowo.

Nie powinniśmy tak' machać szabelką' Rosji przed nosem.
Na słowa krytyki moze sobie pozwolić Bush.Jak równy z równym .
My jesteśmy jak ta wk***mucha przed nosem lwa.
zgadzam się i dodam, że poprawne stosunki z sąsiadami jeszcze nikomu nie zaszkodziły

Stary 2008-08-12, 15:31   #118
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

Cytat:
zgadzam się i dodam, że poprawne stosunki z sąsiadami jeszcze nikomu nie zaszkodziły
Owszem, zaszkodzily. W 1938 roku Europa starała się za wszelką cenę utrzymać poprawne stosunki z Niemcami, temu miał służyć traktat monachijski.

W tej chwili odżywa duch rosyjskiego imperium, wojna z Gruzją nieprzypadkowo została wywołana teraz, kiedy przed wyborami w USA żadnemu z kandydatów nie opłaca ostro zajmować problemami gdzies na końcu świata. A Rosja testuje wytrzymałość Zachodu - jeśli Zachód okaże się słaby, na Gruzji się nie skończy.
Myslicie, że Rosji naprawdę lezy na sercu samostanowienie jakiejś Osetii? Bo chyba po wojnie w Czeczenii już nikt w to nie wierzy.

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-12, 16:13   #119
Taverney
Zakorzenienie

Dziewczyny, Brzeziński to może kiedyś był liczącym się teoretykiem, ale... tak naprawdę żadna z jego prognoz się nie sprawdziła. Kto chce, niech przeczyta Wielką Szachownicę i skonfrontuje ją z post-zimnowojennym światem, zanim powoła się na jego opinie...

Babciu, masz wiele racji, to samo mogę powiedzieć o carolinascotties,
punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. I Rosja i Gruzja mają tutaj dużo winy, poza tym pokutują niestety stare sztuczne post-radzieckie granice. Wiem jedno: wreszcie świat dojrzał problem Osetii, Abchazji i wielu innych miejsc na Kaukazie, które powinny być autonomiczne. Nie czarujmy się: utrzymywanie na siłę całkowicie nieintegralnej z Gruzją Osetii mija się z celem. Tego chcą Osetyjczycy, Rosji to tylko idzie w sukurs.

Poza tym napiszę raz jeszcze: nie ma dobrych i złych graczy na arenie międzynarrodowej. Każdy walczy jak może o swój własny żywotny interes. I Polska też na tym konflikcie próbuje zyskać i poprawić swój nienajlepszy wizerunek w Europie... tak, tak! Kaczyński itp. włączając się w konflikt nie wniosą nic nowego do rozmów, a nakłanianie stron do rozejmu, jeśli same tego nie chcą spełznie na niczym. Ale nasz kraj będzie przez to zaangażowanie postrzegany jako bardziej poważny i pokojowy. Ot co, taki mały plusik pokazania zaangażowania. Tylko efekty żadne.

EDIT: i dziewczyny, bądźmy poważne - Polski nikt nie napadnie, bo byłaby to ostatnia głupota i gwóźdź do trumny budowania prestiżu i potęgi. Prędzej bym się obawiała, że Polska sama się wyniszczy przez nieudolną politykę wewnętrzną.

Edytowane przez Taverney
Czas edycji: 2008-08-12 o 17:09
Taverney jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-08-12, 16:31   #120
drei
Rozeznanie

GG do drei

Cytat:
Napisane przez Taverney Pokaż wiadomość

Wiem jedno: wreszcie świat dojrzał problem Osetii, Abchazji i wielu innych miejsc na Kaukazie, które powinny być autonomiczne. Nie czarujmy się: utrzymywanie na siłę całkowicie nieintegralnej z Gruzją Osetii mija się z celem. Tego chcą Osetyjczycy, Rosji to tylko idzie w sukurs.
a ja obawiam się, że kiedy temat ten zniknie z pierwszych stron gazet i czołówek serwisów informacyjnych, to nikt już się nie będzie tym interesował...
widać wyraźnie że Zachód od całej tej sprawy się odwraca i nie chce drażnić w żaden sposób Rosji...
poza tym nie czarujmy się - ile tak naprawdę świat wie o tym konflikcie? o niewoli?
w krajach, gdzie ludzie otoczeni są dobrobytem, nie jest ważny jakiś tam konflikt po drugiej stronie świata... a dla polityków liczy się tylko biznes.

Cytat:
Napisane przez Taverney Pokaż wiadomość

Poza tym napiszę raz jeszcze: nie ma dobrych i złych graczy na arenie międzynarodowej. Każdy walczy jak może o swój własny żywotny interes. I Polska też na tym konflikcie próbuje zyskać i poprawić swój nienajlepszy wizerunek w Europie... tak, tak! Kaczyński itp. włączając się w konflikt nie wniosą nic nowego do rozmów, a nakłanianie stron do rozejmu, jeśli same tego nie chcą spełznie na niczym. Ale nasz kraj będzie przez to zaangażowanie postrzegany jako bardziej poważny i pokojowy. Ot co, taki mały plusik pokazania zaangażowania. Tylko efekty żadne.
owszem, dobrze że jako kraj będący jeszcze tak niedawno pod jarzmem Rosyjskim (podobnie jak kraje nadbałtyckie i Ukraina) jesteśmy aktywni.
ale Kaczyński nieco się rozpędził. Zachód najwyraźniej odwraca się od tego konfliktu. bylo to słychać chociażby w przemówieniu Sarkozy (wspomniał on nota bene zresztą o Polsce). Od razu widać, jakie jest nasze miejsce w szeregu
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości