|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2011 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy mogę być w ciąży? Prawdopodobieństwo. Zbiorczy cz. XII
Cytat:
No facet wie najlepiej. Skoro było bez finału i prezerwatywa pękła pusta. To ja bym się nie przejmowała.
|
|
|
#2012 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2013 |
|
Raczkowanie
|
Cześć dziewczyny, mam straszny problem.. Biorę tabletki o 6 miesięcy, prawidłowo, mimo to mam straszną panikę,że mogę być w ciazy, mimo że nie ma żadnych objawów tak naprawdę. Zawsze z partnerem stosujemy stosunek przerwany, krwawienie z odtsawienia mam normalnie, ostatnie jakieś 2 tygodnie temu, jednak cały czas nie myślę o niczym innym,tylko o tym, że może jednak wpadliśmy albo że jestem w ciazy a o tym nie wiem. Jestem wykończona psychicznie, nie wiem już co robić...
|
|
|
|
|
#2014 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2015 |
|
Raczkowanie
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;85623161]Po pierwsze, przy tabletkach i stosunku przerywanym nie ma najmniejszych szans na ciążę. Myślę, że w twoim przypadku niezbędna będzie psychoterapia. Taki paniczny strach przed ciąża, który zabija radość z życia i z seksu nie jest normalny i może mieć głębiej zakorzenione przyczyny. Poszukaj jakiegoś dobrego specjalisty w okolicy. W jakim jesteś wieku? Możesz w razie czego liczyć na partnera? Rozmawialiście o tym? Rozważaliście inna metodę antykoncepcji? Fizyczna bariera prezerwatyw czasem daje większy komfort psychiczny.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Mam 19 lat i wiem,że mogę liczyć na partnera. Kilka razy mówiłam mu o moich obawach, zawsze mnie uspokajał, ale tylko na chwilę. Czasem czytam różne wątki w Internecie jak to kobiety mimo tabletek zachodziły w ciążę i chyba wariuje, bo mam ciągle myśli, że mnie to też na pewno spotka. |
|
|
|
|
#2016 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
![]() Pamiętaj też, że nawet w przypadku ciąży istnieje antykoncepcja awaryjna, a w ostateczności aborcja, która jest legalna w krajach sąsiedzkich. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2017 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f8c2d375a73595a7890227c bb2d3acee309191de_62181c3 c5fcdf;85624001]To przestań je czytać. Takie historie to najczęściej bzdury. Podejrzewam, że 99% 'brałam tabletki, a jednak zaszliśmy' to w rzeczywistości 'pominęłam kilka dawek' albo 'popijałam tabletki alkoholem', 'wymiotowałam po wzięciu, ale myślam, że się wchłonęło' 'nie przeczytałam ulotki, a to trzeba?' tylko głupio się przyznać. Tak samo jak 'zaszliśmy, używając prezerwatyw' to często 'prezerwatywa leżała w szufladzie, a my hulaj dusza' tylko teraz trzeba zrzucić na producenta prezerwatyw naszą niedolę.
![]() Pamiętaj też, że nawet w przypadku ciąży istnieje antykoncepcja awaryjna, a w ostateczności aborcja, która jest legalna w krajach sąsiedzkich. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Akurat alkohol nie ma żadnego wpływu na działanie tabletek. Ale ogólnie to sie zgadzam - takie historie to wymyślone bajeczki, właściwie nie wiem po co rozpowszechniane w internecie. Nie da się zajść w ciążę, stosując prawidłowo tabletki, przestrzegając ulotki i zwracając uwagę na inne przyjmowane leki, itp. Tak samo jak nie da się zajść w ciążę przez prezerwatywę, z którą nic się nie stało. Bzdurą jest, że np. plemniki są w stanie przedostać się przez mikropory w materiale prezerwatywy....
|
|
|
|
|
#2018 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
To chyba jest problem natury psychicznej ![]() Brałam tabletki rok i w ogóle się nie przejmowałam, ani razu. Nigdy nie pomyślałam, że mogłabym zajść w ciąże i nie zaszłam. Zawsze współżyłam z finałem we mnie i nigdy nic się nie stało. Teraz tylko mam mieszane uczucia co do pękających prezerwatyw,ale... Tabletki mają prawie 100% skuteczność. Ja też nigdy nie wierzyłam w bajki o ciąży na tabletkach - jestem pewna, że musiał być inny czynnik - np. zapomniana tabletka czy przykładowo biegunka. Ogólnie nie ma się czym martwić. |
|
|
|
|
|
#2019 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za wsparcie
chyba faktycznie mam coś z psychiką, zwłaszcza, że stosunek przerwany + tabletki antykoncepcyjne to teoretycznie żadna szansa na niechcianą ciążę, a ja się tylko zadręczam. Czasem z tych obaw i stresu to aż mnie żołądek ściska..
|
|
|
|
|
#2020 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edytowane przez martaakow Czas edycji: 2018-08-24 o 13:59 |
|
|
|
|
|
#2021 |
|
Przyczajenie
|
Witam mam pytanie otóż 15 czerwca miałam ostatnia miesiączke ginekolog przepisał mi duphaston brałam przez 5 dni 3×1 pierwszy cyky dzisiaj jest 11 dzień od odstawienia miesiaczki dalej brak boli mnie podbrzusze momentami mam klucia piersi mnie tak bolą że dotykać ich nie mogę tym plecow mnie boli na wizytę muszę czekać jeszcze tydzień czasu wspolylismy z mężem w czasie brania tabletek bez zabezpieczenia czy jest możliwość zajścia w ciaze testu nie robiłam zadnego mam niedoczynnosc tarczycowa i biorę tabletki euthyrox dzwoniłam do ginekologa mówił że miesiaczka powinna przyjść do tygodnia A u mnie zaraz 2 tygodnie może miała którą z was tak samo jak ja duphaston biorę gdyż rok temu odstawiłam tabletki antykoncepcyjne od tego czasu mam nieregularne miesiaczki
|
|
|
|
|
#2022 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Najprościej będzie, jak po prostu zrobisz test ciążowy. Przy nieregularnych cyklach ciężko stwierdzić, kiedy była owulacja. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2023 |
|
Konto usunięte
|
Regularnie biorę tabletki antykoncepcyjne Lesine 18.08 zakończyłam opakowanie robiąc 7 dniowa przerwę i 21.08 rozpoczęło sie krwawienie z ostawienia, w tym czasie zachorowałam na anginę ropną i od 20.08 przyjmuje antybiotyki Ospen i Nystatyna, wczoraj 24.08 odbyłam stosunek z finałem we mnie (wiem że nie powinnam ale się zapomnieliśmy) - czy szanse na ciąże są duże?
|
|
|
|
|
#2024 |
|
Przyczajenie
|
Tydzień muszę czekać na wizytę do ginekologa
|
|
|
|
|
#2025 |
|
Raczkowanie
|
Czy któraś z Was wie może, czy yerba mate wpływa na działanie tabletek?
|
|
|
|
|
#2026 |
|
Zakorzenienie
|
Nie wpływa.
|
|
|
|
#2027 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny. Sprawa wygląda tak. Współżyłam z chłopakiem bez zabezpieczenia dzień przed okresem. Następnego dnia dostałam okres, był normalny, brzuch bolał mnie nawet bardziej niż zwykle, bo wzięłam dwie tabletki przeciwbólowe, a najczęściej nie biorę ich wcale, ewentualnie jedną. Z tym, że trwał tylko dwa dni. Dostałam go w czwartek nad ranem a dziś od rana już nic. Nigdy mój okres nie trwał krócej niż 4 dni. Może to być stres, bo przejęłam się tym seksem bez zabezpieczenia. Po prostu mój tż nie przepada za prezerwatywami. Zdarza się, że dam się namówić choćby na chwilę bez gumki na samym początku zbliżenia. Staram się żeby zawsze to było zaraz po lub zaraz przed okresem. I tak ponad 2 lata, a my nie wpadliśmy. Raz jedyny doszedł we mnie i to w dni płodne i ciąży nie było. A teraz nie wiem... z jednej strony ciąża wydaje mi się absurdem, bo przecież miałam okres, a przed samym okresem prawdopodobieństwo zajścia jest małe. Niestety wiele razy czytałam na forach o kobietach, które miały okres a były w ciąży. I już sama nie wiem teraz.
|
|
|
|
|
#2028 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2029 |
|
Raczkowanie
|
Martwię się, też że może być to jakiś problem z jajnikami. Od ponad roku w okresie owulacji kuje mnie po prawej i lewej stronie brzucha. Za pierwszym razem myślałam, że to może wyrostek. Ale co miesiąc powtarzało się mniej więcej w połowie cyklu. Dwa miesiące temu był tak silny, że utrudniał mi normalne funkcjonowanie. Czytałam, że to może być zwykły ból owulacyjny, ale nie wiem czy to nie dziwne, że nie odczuwałam go od początków mojego okresu tylko dopiero od roku. W tym miesiącu tego bólu praktyczne nie było...więc może miałam cykl bezowulacyjny? Nie mam pojęcia już. Martwię się, bo nigdy nie byłam u ginekologa. Chyba pora już się wybrać. Mam duże opory, ale w poniedziałek zapiszę się na wizytę i dam znać czy poszłam. Może to niepotrzebne, że Wam o tym napiszę, w sumie dla forum to bez znaczenia, ale dla mnie będzie to dodatkowa motywacja, bo co miesiąc od dawna obiecuje sobie wizytę i nic. Nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi.
|
|
|
|
|
#2030 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Trzymam kciuki za wizytę. Gdybyś była z Krakowa to mogę polecić lekarza i naprawdę nie bój się, nie ma czego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#2031 |
|
Raczkowanie
|
Tak, mam 22 lata. Pod koniec liceum miałam bardzo silny trądzik, leczyłam go antybiotykiem, pomógł ale i tak mam trądzik. Nie tak silny, ale jest. Przed okresem zawsze mnie wysypuje. Co do tego owłosienia, mam np. owłosienie przy sutkach. Wiem, że do go tam raczej nie powinno być. Cykle mam co 26-28 dni Trwają od 4 do 6 dni. Mam duże opory przed wizytą u lekarza, po prostu się wstydze. Ale wiem, że muszę to przemóc. Niestety z Krakowa nie jestem.
Martwię się o siebie już dawno, ale jakoś nigdy nie mogłam się przekonać żeby iść do lekarza. Ostatnio byłam z moją babcią u ginekologa bo ona się raz w roku bada. Moja mam to wcale, dla niej do ginekologa to tylko z ciążą, dlatego nigdy o tym ze mną nie rozmawiała. I trochę mi ciężko, ale czas dorosnąć. Wstyd mi się przed samą sobą zrobiło, że moja babcia nawet się bada a ja nie... Mam nadzieję, że nie jestem w ciąży. Chociażby dlatego, że może coś ze mną nie tak i zaszkodziłabym dziecku. Myśl o dziecku trochę mnie przeraża, chociaż dzieci kocham. Bardziej boję się samego bycia w ciąży. Mimo wszystko jakby się zdarzyło to bym je pokochała, poczęłoby się z miłości, nastolatką też nie jestem, mam narzeczonego, trochę oszczędności. Tylko rodzice by mnie z domu wyrzucili ale trudno, mam gdzie iść. Mimo wszystko już mnie głowa rozbolała ze stresu. Głupio robię, że się zgadzam nawet na chwilę bez gumki. Ale mojemu tż tak zależy, że czasem ciężko mi odmówić. Może to dziwne ale mi prezerwatywa dużej różnicy w seksie nie robi, jemu już tak. Edytowane przez Cassie_96 Czas edycji: 2018-08-25 o 22:22 |
|
|
|
|
#2032 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ten ból to najpewniej ból owulacyjny. W czasie Twojego życia Twój organizm będzie różnie reagował na różne rzeczy - ból owulacyjny raz będzie, raz nie, raz okresy będą lajtowe, potem bolesne, raz piersi będą boleć, potem nie. Na wszystko mają wpływ hormony. Do ginekologa nie chodzi się tylko wtedy, jak coś się z nami dzieje. Odpowiedzialny i dojrzały człowiek powinien dbać o swoje zdrowie i wykonywać profilaktyczne badania. W przypadku kobiet takie badania to również badania u ginekologa. Nie są one obowiązkowe, nikt Cię do nich nie zmusi, ale warto przynajmniej raz do roku zrobić cytologię, warto regularnie badać piersi i robić usg. Nie ma się czego bać i nie ma się czego wstydzić. Wizyta u lekarza jak każda inna. Warto zrobić mały research w internecie i znaleźć lekarza, który wzbudzi pozytywne emocje i do którego będzie chciało się pójść. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:21 ---------- Te problemy, które opisujesz, wskazują na zaburzenia hormonalne. Powinnaś udać się również do endokrynologa (może to być ginekolog-endokrynolog) i zrobić potrzebne badania hormonalne. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- PS Że mną mama też nie rozmawiała o ginekologu. Sama poszłam w odpowiednim momencie i też miałam wtedy 22 lata . Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2033 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Rozsądnie do mnie przemówiłaś, nie miałam po prostu z kim o tych wszystkich problemach porozmawiać. W poniedziałek ruszam i zapisuję się do ginekologa. Czas o siebie zadbać. Mam nadzieję tylko, że z tą ciążą nic nie wyjdzie. Czytałam kiedyś też, że okres może opóźnić stres. Ale czy skrócić też? Przez ostatnie 3 noce kiepko spałam. Cały tydzień miałam poranne wyjazdy z przyczyn ode mnie niezależnych, które też były męczące. Poszukuje jeszcze nowej pracy, miała rozmowę kwalifikacyjną i dzień próbny. Plus jeszcze ten głupi wyskok z seksem bez zabezpieczenia. Więc trochę stresu miałam. Może wszystko to na mnie zadziałało i okres mi się skrócił. Sorki, że tak analizuje, ale staram się to racjonalnie sobie wytłumaczyć, żeby nie katować się głupimi myślami. W czym nie pomaga poszukiwanie odpowiedzi w google, bo tam takie historie.. Ciąża z okresem, ciąża przy tabletkach, ciąża bez pęknięcia prezerwatywy. Niby absurd, ale ktoś to jednak pisze. Edytowane przez Cassie_96 Czas edycji: 2018-08-25 o 22:49 |
|
|
|
|
|
#2034 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Antykoncepcji hormonalnej też nie przepisze ci żaden porządny lekarz bez badań, ale naprawdę nie ma się czego bać. Wybierz tylko dobrze lekarza i dobrze, żeby miał od razu usg w gabinecie (na NFZ wcale to jeszcze nie jest reguła). Możesz go uprzedzić w czasie wywiadu, że to twoja pierwsza wizyta. Nie ma się czego wstydzić Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2035 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie należy wierzyć we wszystko, co ludzie mówią i piszą. Ludzie mają dziwne pasje. Trollowanie w necie może być jedną z nich .W takim razie trzymam kciuki, żebyś znalazła fajnego lekarza i bez stresu przeszła pierwszą wizytę . Faktycznie warto uprzedzić lekarza, że to Twoja pierwsza wizyta - wszystko Ci lepiej wytłumaczy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#2036 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny. W życiu bym nie pomyślała, że na forum znajdę takie wspracie. Nawet kilka wypowiedzi może podnieść na duchu. Mam nadzieję, że wszystko będzie u mnie dobrze
Zastanawiam się tylko jak długo będę musiała czekać na wizytę z NFZ. Mam nadzieję, że nie będą to miesiące. Trudno, test i tak zrobię w razie czego, żeby się nie martwić, ale chciałabym móc iść na wizytę jak najszybciej, ale wiadomo jak to jest w Polsce z czekaniem w kolejkach
Edytowane przez Cassie_96 Czas edycji: 2018-08-25 o 23:23 |
|
|
|
|
#2037 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#2038 |
|
Zakorzenienie
|
Popytaj w przychodni. Tam gdzie ja chodzę nie ma zapisów więc idziesz w ty dniu, w którym wyciągasz kartę....
|
|
#2039 |
|
Zakorzenienie
|
To akurat nie jest prawda, większość kobiet ma włoski wokół brodawek i dopóki nie jest ich kilka, to jest to zupełnie normalne. Więc sam fakt fakt posiadania takich włosków nic nie znaczy, dopiero ich liczba.
|
|
|
|
|
#2040 |
|
Konto usunięte
|
Proszę pomóżcie bo już wariuję
![]() [1=b937e0c478c7f0bdd9edd1f 55f22ced0e16f646d;8564133 1]Regularnie biorę tabletki antykoncepcyjne Lesine 18.08 zakończyłam opakowanie robiąc 7 dniowa przerwę i 21.08 rozpoczęło sie krwawienie z ostawienia, w tym czasie zachorowałam na anginę ropną i od 20.08 przyjmuje antybiotyki Ospen i Nystatyna, wczoraj 24.08 odbyłam stosunek z finałem we mnie (wiem że nie powinnam ale się zapomnieliśmy) - czy szanse na ciąże są duże?[/QUOTE] |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:25.

i naprawdę nie bój się, nie ma czego.
.
. Faktycznie warto uprzedzić lekarza, że to Twoja pierwsza wizyta - wszystko Ci lepiej wytłumaczy.
tp