|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3751 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamy lipcowe 2018 cz. VI - Porodówka :)
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
pokazal mi tez jak to samemu sprawdzić, ale nie jestem e stanie teraz to wytłumaczyć. No i ja sama widzę, że niby wrocilam do wagi wyjsciowej, ale brzuch wielki i mam problemy z napinaniem brzucha... A jak u Was? Jak Malyr Mareczek? Cytat:
Dzisiaj Kropek dał czadu przed poludniem... histeryczny płacz i problemy brzuszkowe... no i wystrzal kupy na przewijaku- duża ilosc i stosunkowo rzadkie... bałam się, ze może to jakaś biegunka, ale potem chlopak się jakotako uspokoił. Popoludniu też walnął kupe ktora wyszła pleckami, więc bardziej plynna... ale oprocz tego to synek jest juz spokojny... zobaczymy jak jutro będzie sie zachowywac... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3752 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dobry wieczór!
Cytat:
Generalnie mimo że ważę kg mniej niż przed ciązą, brzuch dalej jest spory jak na mnie ![]() I od razu odpowiem na stare pytanie: tak, jak prosiłam o zdjęcia pozycji do noszenia w której Kropek się uspokaja. |
|
|
|
|
|
#3753 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
No najpierw musze ogarnac swoje zdrowie - ten krwotok, nadcisnienie, tarczyce itp. Mareczek rosnie i je jak wilk, czesto sie zchlystuje mlekiem niezależnie od tego jak uwaznie go trzymam po prostu z zachlannosci. Nie wiem jak rozpoznac kolki ale chyba ma, bo czasem nagle krzyczy i nie da sie go uspokoic, a jest najedzony, przewiniety przytulony a pręży sie i az zanosi od placzu. JAkoś słabo sobie radzę, oczywiscie nic poza opieką nad malym nie robie czyli balagan i zero gotowania nie wiem jak dlugo bede taka nieogarnieta to mi chyba opieka spoleczna dziecko zabierze. Bylam z malym na pobraniu krwi nawet dzielnie to zniosl chyba ja bardziej sie denerwowaalm niz on. No i nadal mam sytuacje niewyjasniona co do ojcostwa malego. |
|
|
|
|
|
#3754 |
|
Wtajemniczenie
|
Moje piersi mają wentyl bezpieczeństwa... miałam je strasznie pełne, przystawilam Kropka do jednej, to z drugiej samo tryskalo aż wkładka przemokla... ale pierś nie jest juz tkliwa/nabrzmiala
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3755 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wiem że pewnie pamiętacie poród czy badania w szpitalu, naprawdę nie macie dziewczyny powodu do obaw Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#3756 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() mi też często z drugiej piersi tryska, ale jeszcze wkładki nigdy nie przemoczyłam ![]() rozglądam się za matą edukacyjną i chyba zdecyduję się na piankową + dokupię stojak na którym przywieszę zabawki. Mam jeszcze wątpliwości, ale to chyba póki co ta opcja najbardziej mi odpowiada. KarolinaK, Emma, wy macie bujaczki babybjorn, prawda? Jak Wam się sprawują? Lubią maluszki w nich siedzieć? My jeszcze nie kupiliśmy i zastanawiam się czy na pewno chcę go kupić ![]() Jeszcze co do szczepień, to my mieliśmy szczepić na nfz, a koniec końców u pediatry zdecydowaliśmy się na szczepienie 6w1. Na pneumokoki dostaniemy szczepienie za ok 2 tygodnie - nie chcieli nam zaszczepić na jednej wizycie. Ja ciągle zastanawiam się nad szczepieniem na rotawirusy... ale chyba się zdecydujemy. W ogóle wyszła nam hemoglobina troszkę poniżej normy (jakieś 0,5) - mamy do powtórzenia za 2 tyg. Jak się nie poprawi to dostaniemy żelazo do suplementacji ![]() Dziewczyny, macie jakieś sposoby żeby zachęcić nasze małe ssaki do jedzenia jak eksplodują Wam piersi? Mój czasem wcale nie chce mnie ratować, a nie zawsze jest możliwość użycia laktatora No i ściągając pokarm laktatorem zawsze mam obawy, że za 30 min Młody zgłodnieje, a ja będę miała puste piersi
|
|
|
|
|
|
#3757 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Karolina ja czasem w 5 min ściągnę 100 mi, a czasem przez 20 min 30 ml. Monya spokojnie, niedługo zaczniesz ogarniać mieszkanie. Z tym krwawieniem to mbie zmartwiłaś, oby to nie było nic poważniego. Ja gina mam dopiero w połowie września, najpierw się zagapiłam, później był na urlopie. Summer jakie dobre wieści o Prezesie, oby z każdym dniem było jeszcze lepiej. Szymko wczoraj miał jedną drzemkę i najfajniej było mu na rękach. Teraz gadzina nie śpi i chyba już nie ma nadziei, że jeszcze przytulę się do poduszki. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3758 |
|
Zadomowienie
|
Ja ginekologa mam w poniedziałek, ale nie mam żadnych obaw przed wizytą czekam, żeby popytać co już mogę robić po CC, przytulanki, zumba itp.,
Zdecydowaliśmy że bierzemy 6w1 i zonk nie są dostępne. Jeszcze dziś mamy się dowiedzieć czy mają na stanie w hurtowni. A rotawirusy pediatra nasza, że mozna tylko Teraz przy szczepieniu ja chciałam to rozłożyć, żeby tyle na raz nie było. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3759 |
|
Zakorzenienie
|
Ovejita ja mam ale E jest jeszcze chyba za mały na ten leżaczek. Troche sie w nim niecierpliwi. Za to mata sie dobrze sprawuje bo sie zaczyna rozglądać juz k obserwować. Ale mysle ze jak podrośnie to sie sprawdzi.
Czemu mam sie bać wizyty po porodzie??? Co ginekolog tam robia 🤣? |
|
|
|
|
#3760 |
|
Zadomowienie
|
Witam- u nas dzień jak codzień czyli Tymciu na rękach i walczymy o chwile snu poza moimi kolanami. Ale już miał 2 drzemki po ok 30- 40 min w łóżeczku wiec dla mnie to sukces. Popołudniu wpadnie koleżanka wiec jakoś ten tryb kanapowy zniesiemy. Ja tez planuje leżaczek babybjorn ale ciagle nie mogę zamówić. Mamy już jeden taki zwykły najzwyklejszy kolorowy i zainteresowanie średnie, mata zreszta tez. Jedyne co chwile zajmie to karuzelka. Ale i tak drugi leżaczek na wieś potrzebny wiec pewnie wkrótce zamowie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#3761 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i pierwszy raz spacer gdy nie spał jakiś pół godziny się udało ale była i zawieszka tygrys, smoczek i miś grający użyty ale nie płakał też nasz sukces pierwszy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#3762 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam się i ja dzisiaj
![]() Rano miałam wychodne, pojechałam sobie do sklepu a mężu ogarniał mała ![]() Później pojechaliśmy do Bielska Białej na ślub znajomych i odwiedzić koleżankę z pracy męża, która ma 4 miesięcznego szkraba i teraz wracamy ![]() Mala o dziwo spokojnie i w kościele i u znajomych i w aucie ![]() Zobaczymy co będzie jak wrócimy do domu ![]() Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3763 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w BB ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#3764 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
byliśmy w Straconce - to chyba dzielnica BB? Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3765 |
|
Wtajemniczenie
|
Kocie, wiem co przezywasz teraz w zwiazku z dokarmianiem ! Rozalia byłaby przy piersi najchętniej cały czas - oczywiście jedząc, krzycząc, zasypiajac - bo tak to wyglada. Jak mogę z nią posiedzieć to trzymam ją przy piersi, i jakos nam te kp idzie, ale co z tego jak za kazdym razem po cycku wsunie jeszcze z 70 ml... to ona przez dobe z cyckow wyciagnie moze z 200 ml...poza tym strasznie sie denerwuje, a ja razem z nią, no ale walcze. Kupilam dzis laktator elektryczny, w koncu !!!!! Nie wiem co robić z czasem podczas ściągania
![]() Co do pologu to mi sie konczy w piatek, wiec zadzwonie w tygodniu do gina. A czemu Was przerażają te wizyty po sn ? Chyba nic bolesnego gin robic nie będzie ? ![]() Cami super ze infekcja minela ! Monya oby to nic powaznego ! Ktopka zazdroszcze Ci tych wytryskow ! Ja mam tylko kapanie z drugiej piersi jsk sciagam pokarm z pierwszej ![]() U nas dzien spokojny, rano bylam ma zakupach i zrobilam intetes życia, jsk ma Grażynę biznesu przystało - kupilam 82 pieluchy happy za 10 zl i jeszcze 144 pampersy za 40, a w poniedzialek odbieram 65 sztuk za darmo kocham olx.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3766 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zua witam w klubie. Tez zaczelam ściągać znowu bo mam mało mleka. Nie wiem czy to wynika z tego ze młody nieefektownie ssie czy zwyczajnie nie rozkręcałam specjalnie laktacji. Ale karmie E 40 minut po 20 na każdej piersi każdorazowo a on nadal jest głodny, a jak go przystawiam to sie denerwuje i wypluwa i płacze... Także od wczoraj po kazdym karmieniu jeszcze pompuje dodatkowo. I pozniej podaje mu to po kolejnym karmieniu. Niewiele tego jest bo dzis 2 razu ściągnęłam tylko 50 ml... ake zawsze. Przed karmieniem nie chce ściągać bo to go jeszcze bardziej zniechęci. |
|
|
|
|
|
#3767 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
10minutek mam tak, Straconka do dzielnica, znam dobrze miałam tam znajomych swego czasu fajnie, że wyjazd Wam się udał i Alusia współpracowała Cytat:
ja musiałam się pozbyć jedynek, dwójki mam nadal zapasy z prezentów, a zaczęliśmy używam równo wczoraj kiedy skończył 2msc.. boję się, że za chwilę i dwójki będą małe, bo one tylko do 6kg A małe już bliżej 5 Na wizycie u gina, badanie na fotelu i usg.. nic strasznego ja nawet nie myślałam o tym, ale mnie trochę bolało jak i zwykle przy nazych pierwszych razach ostatnio powiedzcie, że to minie?.. Ja dziś po 6h pracy, jak wróciłam ściągłam 250ml pokarmu, byłam w szoku ! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#3768 |
|
Zadomowienie
|
U nas już pieluchy 2 weszły po jakimś tygodniu pierwszym nawet nie Uzylismy wszystkich. Teraz już 2 się robią male, przybrał nasz na udkach i mu odciski się robią także już kupione mam 3.
Moj dziś biedny kolki znowu po jedzeniu ma. Jeden dzień spokój kolejny znowu męczy eh szkoda go jak tylko brzuszek nie bolal chwilę to inne dziecko obserwował gugal do nas i w ogóle eh.. Niech te kolki mina. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3769 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja po cc i już używamy sobie od jakiś dobrych 2tyg i jest normalnie u mnie bez zmian lepiej niż w ciąży bo brzuch nie przeszkadza Też jestem ciekawa czy mam rozejście mięśni po cc, brzucha już dawno nie mam, spokojnie napinam, ale 2kg zostały chyba w udach i cyckach po kg My dzisiaj mamy leniwa sobotę z serialami wcześniej trochę porządków zrobiliśmy i obiad. Tak się cieszę, że już jest chłodniej Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#3770 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a ja jak pies do jeża, boję się![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#3771 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
w sensie na samą myśl a jeszcze ta wizyta mnie czeka ja się boję pod tym kątem że generalnie sama wizyta u giną nigdy dla mnie przyjemna nie byla a tu jeszcze psychika działa ![]() Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#3772 |
|
Wtajemniczenie
|
Elu ja od kilku dni jiz uzywam dwojki pieluchy i wlasbie one stanowiły noje zakupy
co do pokarmu to wow, gratulacje ! Na prawdę ogromna ilość !Karolinka dokarmiaj jezeli jest potrzeba, no i na dłuższą metę to tylko laktator elektryczny, bo mi od pompowania to juz reka wysiadala i pod nosem klnelam za kazdym razem podczas tego procesu...Kurczę szkoda że mamy takie problemy z tymi naszymi niedojadkami :/ ja kupilam w koncu laktator avent natural, poki co jestem zadowolona, po karmieniu sciagam sporo pokarmu, na pewno więcej niz ręcznym. Na nic przyjechalismy do teściów a jutro juz wracam do mamy bo mąż wyjeżdża na kolejny tydzień. Nie lubie jaj go nie ma, popadam w jakas dezorganizacje. Rozi dziś mało śpi, daje do wiwatu, robimy kupy, ale jaies takie rzadkie, nie wiem czy to nie biegunka, no ale po czym ?! :/ Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3773 |
|
Zakorzenienie
|
Elaaa 250
wow! Jak długo to ściągałas?Juz Was pytałam o to ale jeszcze raz zapytam. Jak długo zwykle karmicie? Z obu piersi na raz i na jak długo to Waszym maluszkom starcza? Chodzi mi o to kiedy uda Wam sie ich odłożyć na drzemkę. Bo i nas to karmie po 20 minut z lewej, 20 minut z prawej a odłożyć go nie idzie No on nadal głodny... musze mu to ściągnięte podawac a i wtedy nawet czasem nie wystarcza... |
|
|
|
|
#3774 | |
|
Zadomowienie
|
My dwójki dopiero od wczoraj używamy, choć już wazy ok 5.300, a to tylko dlatego ze jedynki się skończyły. U nas szczerze mówiąc dziś koszmarny dzień, jestem wykończona, szczególnie psychicznie . Dopoludnia jeszcze znośnie, ale wzdęcia, ból brzucha-tu jakoś sobie radze- masaże, skoki na piłce i trochę spał, ale od 15 praktycznie do teraz zero snu, od 17 krzyki, płacz ze zmęczenia. Teraz po kąpieli- oczywiscie z krzykiem zasypia w miarę spokojnie. Jak czytam o Waszych wyjazdach, wyjściach samotnych, pracy itp to zazdrość mnie zzera. Dziś koleżanka przyszła, ale spotkanie przebiegło w akompaniamencie płaczu. Szczerze mówiąc to mam dziś dość.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 21:17 ---------- Poprzedni post napisano o 21:14 ---------- Cytat:
U mnie ssie ile chce- i tak od tygodnia jest to o wiele krócej czasem 10 min wystarczy np w nocy i potem śpi te 2-3 godz, bo w dzień to u nas nie istnieje pojęcie odłożyć na drzemkę, ale wcześniej to ciumkal nawet i godzinę. Może pozwól mu ssać ile chce, to powoduje ze laktacja do dziecka się dostosuje, owszem czasem to będzie pół dnia karmienia ale to minie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#3775 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
średnio max do 15 minut i przy cycu zasypia zazwyczaj czekam trochę czy się nie namysli że jeszcze by pojadla, jeśli śpi to ja odkładam nieraz się obudzi i płacze ale wtedy ja albo trzymam za rączkę albo kładę moja rękę na jej główce i zasypia ![]() W nocy karmie zazwyczaj na leżąco bo wtedy sobie też drzemke utne, w dzień zazwyczaj w pozycji krzyżowej ![]() Zazwyczaj wola o jedzenie po 3h, czasami po 2 nie raz jest też tak że ja ją muszę budzić co te 3 godziny do jedzenia jak się obudzi to ma zlowroga minę ale zaraz sobie przypomina że jest głodna i jest ryk Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:20 ---------- Cytat:
a może mały ma za dużo atrakcji i dlatego spać nie może? piszesz ze koleżanka była itd no chyba ze to taki typ Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
|
#3776 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Hmm, atrakcje powiedziałabym to mamy zerowe, to chyba musiałabym się w ciemnym pokoju zamknąć. Żyjemy normalnie, całkiem spokojnie, innych osób niż ja i Tż nie widuje wiele, nie ma jakichś hałasów itp. Wiem ze musimy to przeczekać, ale coraz częściej mam czarne myśli ze to nie minie po tych magicznych 3 miesiącach. Czuje się naprawdę troche jak w więzieniu - to już nie to ze w domu uwięziona- jestem uwięziona na kanapie z zajętymi rękami przez kilka godzin dziennie. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#3777 |
|
Zakorzenienie
|
Anima u mnie podobnie. I teraz jest jeszcze Tz ale jak pójdzie za chwile do pracy to bede z małym sama przez cały dzien. a młodego nie da rady odstawić na drzemkę. Jak tylko odkładam to jest krzyk.
Dzis znowu mu sie odmieniło... od 17 wisi na piersi. Co 10 minut usypia i jak tylko usypia to sie szybko wybudza i płacz ze piersi nie ma. I tak cały wieczor w kółko... Przedwczoraj był placz ze mleka nie ma i frustracja a dzis jest podwajanie moich zasobów. Ale tak na logikę to jest dosyc fajnie wytłumaczone. Kilka dni temu zainstalowałem sobie aplikacje do śledzenia tych skoków rozwojowych dziecka. I sie okazało ze dzis rozpoczęliśmy jeden z nich...Natura jest strasznie inteligenta... ten maluszek sam sobie podwaja te twoje zasoby na ten czas skoku... dlatego siedzi na tej piersi i ssie. Dlatego ja to sobie tłumacze tym ze musimy to przeczekać jakos. |
|
|
|
|
#3778 | |
|
Zakorzenienie
|
Była u nas moja siostra ze swoją Lenką-ta co miała termin na dzień przede mną. Jej malutka tylko je, mało marudzi, sama leży w wózku.
Siostra się przekonała, że moją Igusię jednak trzeba dużo nosić na rękach, bo krzyczy wniebogłosy . Obawiam się, że moja malutka będzie podobna do braciszka, choć sprawia wrażenie troszkę spokojniejszej.KarolinaK ja karmię dość krótko, do 10 minut z jednej piersi. Męczy mnie to mocno, bo mała bardzo się złości, ale na brak pokarmu nie mogę narzekać. Wręcz przeciwnie, leci zbyt szybko i cały czas jestem mokra w mleku i wszystko brzydko pachnie. Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 21:15 ---------- Poprzedni post napisano o 21:13 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#3779 | ||||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U nas tez jest odstep miedzy 6w1 a pneumo. Co do karmienia, to czasem udaje mi sie zachęcić wciskając mleko na piers- jak poczuje smak to zaczyna lizać a potem ssać. Jednak nie zawsze to sie udaje... Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Bylismy dzisiah na slasku u znajomych- Kropek dzielnie sis spisal, chociaz pokazal znajomym ile ma pary w plucach i co fo znaczy miec niemowlaka... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#3780 |
|
Raczkowanie
|
Hej Dziewczyny - mam pytanie - kiedy szczepicie dzieci? w którym tygodniu? bo sa roznie zdania czy 6 czy 7 czy 8 tydzien?
i nie wiem kiedy przejsc na inne pieluchy - ja uzywam caly czas jedynek Zua - skad takie okazje wyszarpals? U mnie juz lepiej leki wyhamowaly krwawienie tzn teraz to wreszcie wyglada jak obfity okres a nie krwotok zatem czekam cierpliwie do poniedzialkowej wizyty. i kolejna pozytywna wiadomosc - ojciec MAreczka wreszcie przyjezdza za tydzień wiec naprostujemy sprawy formalne no i pewnie sie poprzytulamy - a jak dlugo czekalyscie z igraszkami po porodzie? 6 tygodni wystarczy po cc? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:45.

ja jestem prawie na bieżąco, czytam i śledzę wszystkie sukcesy rodzicielskie a za chorowitków mocno trzymam kciuki za poprawę 
najgorzej że znowu mam problem z karmieniem: mega dół bo Kleszcz przez ostatni tydzień prawie nic nie przybrała i podaję jej teraz butlę mm
cycki mam miękkie i wydaje mi się że pokarmu jakby mniej ale walczę o kp. Zua jesteś dla mnie teraz wzorem do naśladowania - bo aktualnie też krąże między kp, butlą i laktatorem
swoją drogą jak Ci idzie karmienie? Rozi zrobiła się bardziej piersiowa?
pamiętam badanie po porodzie i wiem że od tego czasu wiele minęło ale mimo wszystko jakąś obawa jest
pokazal mi tez jak to samemu sprawdzić, ale nie jestem e stanie teraz to wytłumaczyć. No i ja sama widzę, że niby wrocilam do wagi wyjsciowej, ale brzuch wielki i mam problemy z napinaniem brzucha... 

wiem że pewnie pamiętacie poród czy badania w szpitalu, naprawdę nie macie dziewczyny powodu do obaw

No i ściągając pokarm laktatorem zawsze mam obawy, że za 30 min Młody zgłodnieje, a ja będę miała puste piersi

i pierwszy raz spacer gdy nie spał jakiś pół godziny się udało ale była i zawieszka tygrys, smoczek i miś grający użyty ale nie płakał też nasz sukces pierwszy. 

kocham olx.
A małe już bliżej 5
powiedzcie, że to minie?..
wow! Jak długo to ściągałas?