|
Notka |
|
Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1651 |
Zadomowienie
|
Dot.: Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz V
Terha mamy takie samo zdanie. Moja mama wyjezdzala sezonowo za granicę. Nasza rozłaka z M to 3 dni
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#1652 |
Zakorzenienie
|
Przyszedł czas na podsumowania. Do tej pory oszczędzaliśmy bez spiny połowę tej kasy, która została nam po opłaceniu rachunków, jedzenia i wszystkich niezbędnych rzeczy. Wczoraj zrobiliśmy rachunek sumienia i okazało się, że minęło 3/4 roku, a my oszczędziliśmy dopiero 1/3 tego co zwykle odkładalismy. SŁABO. No i zaczęlismy się zastanawiać na co wydalismy tyle kasy. I wyszło na to, że oprócz hobby Tż, na które w tym roku poszła duża suma i naszych podwójnych wakacji (do tej pory jeździlismy tylko 1 w roku) to reszta poszła na jakieś "drobiazgi" i na podwyżkę jedzenia, bo od stycznia wszystko strasznie podrożało. Moje 30 zł podwyżki od stycznia zdecydowanie nie pokrywa tych wszystkich podwyżek. Zgadzacie się, że bez podwyżek w pracy jest dużo trudniej trzymać teraz budżet?
![]() |
#1653 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1654 |
Zakorzenienie
|
Nie zauważyłam że wydajemy więcej na jedzenie niż do tej pory.
Wprost przeciwnie wydatki nam spadły ze względu na własne warzywa i owoce z ogrodu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1655 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego 5080X przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#1656 |
Zakorzenienie
|
Ja też nie zauważyłam, żebyśmy jakoś więcej na jedzenie wydawali. Ale to może dlatego, że mało kupujemy akurat tych produktów, które wyraźnie podrożały (jak masło). Ostatnio sporo rzeczy delikatesowych można wręcz taniej kupić, bo się upowszechniły, dostępne są w dyskontach. W tym roku polskie owoce są tanie (widziałam ostatnio maliny za 7 zł/kg, morele za 1 zł - aż się zdziwiłam, że komuś opłaca się je zbierać). Mięso nie drożeje, a nawet ostatnio wołowina jest często "w promocji". Mąkę na chleb kupuję zwykle w młynie i od jakiś 5 lat jest tej samej cenie. Mleko na wsi też od lat po złotówce, jajka od szczęśliwych kur też podobna cena. Nie mam pełnego przeglądu cen, bo jednak nie wszystko w sklepie kupuję. Jednak nasz portfel nie jest jakoś bardziej obciążony takimi codziennymi wydatkami.
Natomiast strasznie podrożała robocizna. Cieszę się, że już wykończyliśmy najważniejsze rzeczy w domu, bo teraz fachowcy wołają jakieś absurdalnie wysokie kwoty. Jeszcze 3 lata temu kafelkarz brał za położenie płytek w małej łazience 2 tys, a teraz 5 tys (nie da się tak wprost porównać, bo jednak każda łazienka jest inna, ale jednak różnica ogromna) i jeszcze nie ma terminów. Także teraz musieliśmy zakasać rękawy i sami malujemy, robimy stelaże na poddaszu, a druga łazienka czeka na inne czasy. Także w stosunku do wzrostu kosztów pracy i tak to jedzenie jest w miarę w rozsądnej cenie. Zarobki też mamy wyższe, bo łatwo teraz zmienić pracę na lepiej płatną. Edytowane przez damdalena Czas edycji: 2018-08-24 o 12:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1657 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1658 |
Zakorzenienie
|
Nie zauważyłam wzrostu cen, ale to chyba dlatego, że mało jem.. i ostatnio coraz więcej zarabiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1659 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To pewnie dlatego, że masz własne. Chociaż powiem uczciwie, że my malo jemy owoców i warzyw więc nie mam wielkiego rozeznania, jakie powinny być ceny. Ja zauważyłam najbardziej podwyżkę na chlebie, ale też mleku, serze zółtym (poniżej 20 zł praktycznie nie da się u nas kupić nie paczkowanego bez promocji) i mięsie. Ostatnio kupiłam piersi z kurczaka za 19,5 /kg!! Co prawda nawet u nas to jest zabójcza cena, ale jak widać takie ceny już też są.
![]() |
![]() |
#1660 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
prawdę powiedziawszy, nie przeraziła mnie ta podwyżka cen jedzenia jakoś bardzo ![]() ![]() Jeśli obawiam się o pieniądze, to raczej z uwagi na koszt paliwa przeznaczonego na wyjazd do Lublina, bo tam mamy ślub syna mojej kuzynki, co prawda, nawet nie wiem, jak on teraz wygląda, ale jest to na tyle bliska rodzina, że nie sposób nie pojechać ![]() Edytowane przez lwia paszcza Czas edycji: 2018-08-24 o 13:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1661 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurczaki coraz droższe, ale inne rodzaje mięs bywają nawet tańsze. A samych piersi to i tak nie opłaca się kupować, tylko samemu rozbierać tuszkę. Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1662 |
Raczkowanie
|
Hej!
Pomyślałam, że do Was dołączę. Generalnie przez ostatnie pół roku mocno przeginałam z kosztami utrzymania i jedzenia. Sporo jedzenia kupowałam na mieście, kawa itd. Po rozpoczęciu związku zaczęłam jakoś mniej zwracać uwagę na finanse. W dodatku mieszkanie pod Warszawą gdzie ceny często są droższe niż w samej stolicy. Największą różnicę odczułam właśnie na jedzeniu. W okolicy mam jakieś 2 tańsze sklepy i to położone od siebie o dobre 20 km. Biedronka i Lidl. Ewentualnie 30 km od domu Auchan. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1663 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moim zdaniem nie opłaca się rozbieranie tuszki ![]() Co do tej rodziny, pan młody jest synem mojej kuzynki, której matka jest siostrą mojego taty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1664 | |
Zakorzenienie
|
Oszczędzanie niejedno imię ma - i nie będąc żyłą z klasą żyć się da! cz V
Cytat:
Dla mnie to, co wymieniłaś, to najbliższa rodzina. Rodzeństwo rodziców i ich dzieci to bliska rodzina, a dopiero reszta to daleka, np rodzeństwo dziadków i ich potomkowie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1665 |
Zakorzenienie
|
Chyba tu wspominałam, że dostałam zaproszenie na wesele do wnuczki brata mojego pradziadka
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#1666 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja też to widzę. Chwilowo niektóre owoce i warzywa są tanie, ale generalnie wszystko jakoś tam podrożało. Może na pojedynczych produktach tego nie widać, ale na całych zakupach robi się różnica. Inna sprawa, że od czasu jak w sierpniu zapłaciłam za wakacje niechętnie zaglądam na konto na wydatki bieżące. No bida, czekam na wypłatę wrześniową ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1667 |
Zakorzenienie
|
Terha ja w sumie to nie ogarniam za bardzo kasy jaka idzie na jedzenie, bo czesto wiele produktów mamy ze wsi za darmo. I jest to różnie, raz mamy, innym razem nie, więc tak jakoś ciężko mi policzyć to.
Natomiast ogólnie uważam, że życie w ogóle drożeje. I dostajemy podwyżki, ale wcale więcej nie odkładamy. Teraz w ogóle mamy koszty dziecka, niepoliczalne jeszcze w chwili obecnej ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1668 |
Zakorzenienie
|
Przejrzałam wydatki na żywność za luty - czerwiec. Co miesiąc są inne, ale nie widać tendencji wzrostowej.
Słyszeliście o freeganizmie? To dopiero możliwość zredukowania wydatków na żywienie. ![]() Zgadzam się co do podwyżek cen fachowców. Po pierwsze nie maja terminow, po drugie są zadnia, których nie chcą się podjąć, no a po trzecie stawki kosmiczne. W efekcie remont mąż robi sam. I jeszcze jedno zaskoczenie, że w markecie budowlanym ceny wyższe niż w lokalnym sklepie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1669 |
Zakorzenienie
|
To z fachowcami zauważyłam jak szukaliśmy ekipy wykończeniowej. Nasi strasznie kręcili nosem jak mówiliśmy, że chcemy tylko podstawowe wykończenie, żadnych podwieszanych sufitów, drewnianych ścian, itp, a i tak policzyli się zacnie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1670 |
Zakorzenienie
|
My właśnie zaczynamy etap szukania ekipy remontowej. Deweloper zapewnia wykończenie pod klucz (bez mebli) za dodatkową opłatą i się zastanawiamy, czy może z tej opcji skorzystać, wtedy jednak jest mocno ograniczony katalog materiałów. Płytki jeszcze znajdziemy fajne, ale panele już mają mały wybór i sanitariaty nam się nie podobają. A jak się płaci za m2 z materiałami, to szkoda dostarczać swoje i podnosić tym samym cenę remontu.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 Edytowane przez beatiska Czas edycji: 2018-08-26 o 11:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1671 |
Zadomowienie
|
My planujemy wykończenie domu we własnym zakresie. Wiem ze będzie bardzo ciężko i boję się że nie damy rady
![]() |
#1672 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Finansowo, czy z umiejętnościami?
![]() |
![]() |
#1673 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie największym problemem jest brak czasu. Teraz już się biorę za zabieranie rzeczy z tego pokoju i mam nadzieję, że coś ruszy od października. Niby fajnie bo to jest pokój graciarnia i jak Zamknę drzwi może stać i robić powoli. Tylko ten wszechobecny bałagan, który powstanie przeraża. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1674 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1675 |
Zakorzenienie
|
To i tak macie dziewczyny dobrze, że ma kto u Was remontować. Mojego Tżta nigdy nie ciągnęło do remontów dlatego też musieliśmy kogoś wynająć. A jak już byly takie rzeczy, które mógłby ogarnąć (moglibyśmy razem ogarnąć) to stwierdził, że nie chce mu się z tym bawić.
![]() |
#1676 |
Zadomowienie
|
Mam kuzyna, z tych co lubią dużo gadać i obiecywać a mało robić. W niewykończonym domu chyba ze dwa lata kładł panele i płytki, bo po co zatrudniać i komuś płacić, on sam da radę. Jego żona się wzięła za to, uczyła się na ścianach i podłodze w piwnicy, jak stwierdziła że da radę to sama wszystko położyła w domu, z pomocą syna 12-letniego. Co prawda dziewczyna niepracująca zawodowo więc miała czas. Męża to nie ruszyło, chciała to zrobiła, przecież mówił że zrobi, a że ona nie poczekała to jej sprawa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1677 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dwa lata to nic, mam wujka, który już 15 lat wykańcza tak mieszkanie, bo fachowcy się nie znają ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1678 |
Zadomowienie
|
Mój M się nie może doczekać
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#1679 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wygodnie mieć kogoś takiego pod ręką ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1680 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
MASAKRA ![]() Cytat:
Super ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:39.