Starania o dziecko od 2018, cz. 8 ! - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-09-07, 20:58   #2311
madz88
Zakorzenienie

Dot.: Starania o dziecko od 2018, cz. 8 !

Cytat:
Napisane przez cleanna Pokaż wiadomość
Ja robiłam z ciekawości testy owulacyjne w poprzedniej ciąży i tak jest to prawda wychodzą pozytywne i są bardziej czułe niż testy ciążowe.
Dla przykładu przekleje dane z poprzedniej ciąży:

23 dc na teście owu. pojawiła się 2 kreska, bardzo słaba ale była i tak każdego dnia troszkę bardziej było ją widać...
24dc na teście owu kreska wyraźniejsza
25 dc test ciążowy negatywny, test owu 2 krechy
27 dc test ciążowy pozytywny, tes owu. 2 silne krechy
beta hcg:
28 dc- 196,7 U/l
30 dc- 515,7 U/l

---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ----------

Gratulacje najprawdopodobniej jesteś w ciąży
Tylko uwaga! Przy policystycznych jajnikach testy owulacyjne zawsze wychodzą pozytywnie! Ale jeśli normalnie w cyklu poza owu nie wychodziły pozytywne to jesteś raczej w ciąży
Nie zgodzę się że przy PCO testy zawsze są pozytywne. Skąd ta teoria?

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

madz88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-07, 21:09   #2312
Angel7891
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja robiłam z ciekawości testy owulacyjne w poprzedniej ciąży i tak jest to prawda wychodzą pozytywne i są bardziej czułe niż testy ciążowe.
Dla przykładu przekleje dane z poprzedniej ciąży:

23 dc na teście owu. pojawiła się 2 kreska, bardzo słaba ale była i tak każdego dnia troszkę bardziej było ją widać...
24dc na teście owu kreska wyraźniejsza
25 dc test ciążowy negatywny, test owu 2 krechy
27 dc test ciążowy pozytywny, tes owu. 2 silne krechy
beta hcg:
28 dc- 196,7 U/l
30 dc- 515,7 U/l

---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:52 ----------

Gratulacje najprawdopodobniej jesteś w ciąży
Tylko uwaga! Przy policystycznych jajnikach testy owulacyjne zawsze wychodzą pozytywnie! Ale jeśli normalnie w cyklu poza owu nie wychodziły pozytywne to jesteś raczej w ciąży
Wiesz, ja póki nie zobaczę ciążowego pozytywnego to raczej nie biorę sobie tego za pewnik bo jednak przy endo różne cuda mogą się dziać, zwłaszcza, że niedawno miałam kuracje visanne. Tylko, że mam dużo śluzu przezroczystego mieszanego z białym, bóle jajników i podbrzusza już od 18dc a od wczoraj jeszcze doszło strasznie wrażliwe wejście u pochwy, aż takie bolesne, przepraszam za opis a testy robiłam w tym cyklu w celu wykrycia owulacji i ciemniały w 10dc a później już 15dc były negatywne. Więc coś jest na rzeczy ale co to ciężko stwierdzić bez testu. Byłam ciekawa tylko czy z tymi owulacyjnymi tak jest dzięki dziewczynki!

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ----------

Cytat:
Napisane przez madz88 Pokaż wiadomość

Hmm, ja też słyszałam kiedyś, że przy PCO zwykle owulacyjne są pozytywne. ale skąd to już nie pamiętam.

Angel7891 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-07, 21:13   #2313
Honcia
Zakorzenienie

Dobry wieczór

Olusia gratulacje cieszę się Waszym sukcesem, jakoś tak bardzo Ci kibicowalam i ostatnio myślałam o Tobie

Rrock szkoda, ze malpa przyszła

Z tymi suplami to mój gin nie jaze nic lykać poza kwasem foliowym. W pierwszej ciąży brałam suplementy różne i okresowo magnez, dziecko urodzilo się na 3440g więc nie gigant Teraz będę brała jakiś najprostszy z kwasem, jodem i dha.
Wg mnie to raczej nie ma związku pomiędzy suplementami a dużymi dziećmi. Raczej to są geny.

U mnie dziś 28dc iii będzie @ albo nie jeśli do poniedziałku się małpa nie zjawi to se siknę ale raczej nie będzie takiej potrzeby

Honcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-07, 21:18   #2314
UltraMarryna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nemmireth_ Pokaż wiadomość
Ja niestety dietą mało co zdziałam z wiadomych względów ( ) ale te suple biorę co kilka dni jak już pisąłam
Dalej wymiotujesz? Jeny kobieto kiedy ty się zdążysz ciąża nacieszyć?
Cytat:
Napisane przez Kaamilaaa0508 Pokaż wiadomość
Hejomy juz na miejscu, mlody właśnie zasypia, chyba juz mu jazda autem nie pasuje bo kolejny raz mu sie zdarzylo podczas jazdy

A jaa ogłaszam kolejny cykl na pełnym luzie zapomnialam termometru z domu !

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
Piątka mojemu teromometrowi zdechły baterie i nie zamierzam kupować
Cytat:
Napisane przez Angel7891 Pokaż wiadomość
Czyli jest nadzieja. Dziś mam 28dc i wieczorem zrobiłam bo tylko takie mam w domu i wyszedł pozytyw od razu, jutro kupie test ciążowy o ile rano nie będzie @ trzymajcie kciuki

Kciuki

---------- Dopisano o 20:15 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

Cytat:
Napisane przez msyska Pokaż wiadomość
Mi lekarz powiedział żeby oprócz kwasu foliowego suplementowac jod bo jego nie przyjmie się z pożywieniem. Ale ja biorę femibion + magnez dodatkowo bo miałam dość bolesne skurcze i faktycznie po braniu magnezu jest lepiej
A widzisz, miałaś potrzebę na coś konkretnego, były objawy i brałaś ten magnez.

---------- Dopisano o 20:18 ---------- Poprzedni post napisano o 20:15 ----------

Cytat:
Napisane przez Honcia Pokaż wiadomość
Dobry wieczór

Olusia gratulacje cieszę się Waszym sukcesem, jakoś tak bardzo Ci kibicowalam i ostatnio myślałam o Tobie

Rrock szkoda, ze malpa przyszła

Z tymi suplami to mój gin nie jaze nic lykać poza kwasem foliowym. W pierwszej ciąży brałam suplementy różne i okresowo magnez, dziecko urodzilo się na 3440g więc nie gigant Teraz będę brała jakiś najprostszy z kwasem, jodem i dha.
Wg mnie to raczej nie ma związku pomiędzy suplementami a dużymi dziećmi. Raczej to są geny.

U mnie dziś 28dc iii będzie @ albo nie jeśli do poniedziałku się małpa nie zjawi to se siknę ale raczej nie będzie takiej potrzeby

Aaaa jest i Honcia! U mnie 27dc więc nieduża różnica. Chwilę cię nie było..

UltraMarryna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-07, 21:33   #2315
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28
Konto usunięte

Tak na chłopski rozum witaminy i minerały nie mogą mieć wpływu na wielkość dziecka, bo to nie są stricte składniki budulcowe organizmu... czytałam chwilę o tym i ponoć teoria obalona, tylko mit ciągle powtarzany ...
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-07, 21:33   #2316
Paulina 87
Wtajemniczenie

Angel kcciuki
Ciekaee ciekawe

Ja juz w łóżku. Padam po calym tygodniu.. masakra... od kilku dni juz sie czuje okresowo a przeciez @ ma być dopiero w srode... w niedziele testowanko... aaa
Stary 2018-09-07, 21:39   #2317
Robotek9
Wtajemniczenie

Do fanek zmierzchu : ja tu z @ a tam takie sceny

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Robotek9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-07, 21:41   #2318
UltraMarryna
Zakorzenienie

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;85840602]Tak na chłopski rozum witaminy i minerały nie mogą mieć wpływu na wielkość dziecka, bo to nie są stricte składniki budulcowe organizmu... czytałam chwilę o tym i ponoć teoria obalona, tylko mit ciągle powtarzany ...[/QUOTE]Właśnie
Ja jadłam i gin troszkę narzekał że dzidzia mała, ale finalnie wyszła 3250 więc normalna nie przypakowała na Prenatalu Ale anemie miałam mimo wszystko i pokrzywami się ratowałam naturalnymi, więc w zasadzie to przyjmowanie tak jakby mi nic nie dawało.

UltraMarryna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-07, 21:43   #2319
cleanna
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madz88 Pokaż wiadomość

Policystyczne jajniki zawierają znaczną ilość nieszkodliwych „cyst” lub pęcherzyków jajnikowych zawierających jajeczka, które nie rozwinęły się prawidłowo. Dokładna przyczyna PCOS jest nieznana, ale wierzy się, że spowodowane jest to zaburzeniami równowagi hormonalnej, co prowadzi do tego, że kobiety z PCOS wykazują podwyższony poziom LH w całych cyklach.
Testy owulacyjne nie są przeznaczone dla kobiet z ciągłą anowulacją z powodu zaburzeń równowagi hormonalnej takich, jak PCOS.

Testy owulacyjne określają początek owulacji poprzez wykrycie wyrzutu LH powyżej poziomu bazowego. Kobiety z PCOS mają wyższy poziom bazowy LH, dlatego może nie wystąpić u nich wystarczająca zmiana, jeśli chodzi o wartość LH tak, aby test mógł wykryć wyrzut, więc owulacja może nie być określona. Linia bazowa może też być tak wysoka, że okaże się, że wyrzut ma już miejsce i test wskaże owulację pierwszego dnia badania.
cleanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-07, 21:44   #2320
liven
Zakorzenienie

Cytat:
Kobietki czy któraś z was będących w ciąży robiła z ciekawości testy owulacyjne w terminie okresu?

Ja. Zrobiłam najpierw ciążowy na którym mialam blada kreskę a potem owulacyjny na którym obie kreski byly tłuste
Ale za to przy staraniach owulacyjne w ogóle mi nie wychodziły.

liven jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-07, 21:46   #2321
cleanna
Raczkowanie

Tak więc może się okazać, że w całym cyklu te skoki LH są różne i nie dają po prostu wiarygodnej informacji. Tak więc ciężko cokolwiek stwierdzić na tej podstawie.
cleanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-07, 21:52   #2322
drocia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez UltraMarryna Pokaż wiadomość
Też to słyszałam. Nawet z ust położnych. Nie wiem czy to prawda? Trudno mi stwierdzic. W pierwszej ciąży jadłam Prenatal. W kolejnej nie zamierzam nic przyjmowac oprocz kwasu, chyba że faktycznie wyniki z krwi będą wolały o pomoc. Te wszystkie suplementy, jak by nie było to wytwory pracy chemików. Dziecko jest tak małe że nie potrzebuje zwrotnych ilości witamin i innych wartości. Wszystko co potrzebuje ten mały ludek zawiera się w matce. Chyba że ona ma niedobór czegoś, a właśnie ten ewentualny niedobór przełoży się na słabe wyniki podstawowej morfologii. Mało tego: organizm matki skonstruowany jest tak że jak ma komuś zabraknąć jakiegoś mikroelementu to jej organizm odbierze sobie a odda dziecku. Lekarze zalecają witaminki bo tak się przyjęło a co niektórzy mają jeszcze z tego profit. Dieta jest podstawą! W niej zawierają się prawdziwie związki dobrych dla nas i dziecka mikroelementów i wcale nie trzeba wydziwiać z jedzeniem, tylko jeść wszystko i różnorodnie. Sztuczne witaminki choćby nie wiem co tego nie zastąpią. To jest moje zdanie
A wy? Co na ten temat myślicie?

A ja myślę, że to trochę z jakim dobrem nabytym zaczynamy ciążę. U mnie przy niedoczynności tarczycy endo kazała suplementować jod. Ginka wspominała o witaminie D, bo zimą każdy ma jej brak, w dodatku siedząc cały zimowy dzień w budynku w pracy. Do tego kwas foliowy. Tak więc w sumie brałam codziennie, żeby trzymać sie tych konkretnych zalecanych dawek. Potem prawdopodobnie dzięki temu nie poleciała mi morfologia będąc na szpitalnej diecie, bo jako jedna z nielicznych miałam wciąż dobrą, a tak, to każdemy leciała po tygodniu, czasem max dwóch.
drocia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-07, 21:52   #2323
Konto usunięte

Cytat:
Właśnie
Ja jadłam i gin troszkę narzekał że dzidzia mała, ale finalnie wyszła 3250 więc normalna nie przypakowała na Prenatalu Ale anemie miałam mimo wszystko i pokrzywami się ratowałam naturalnymi, więc w zasadzie to przyjmowanie tak jakby mi nic nie dawało.

Pytanie jakie miałabyś niedobory, gdybyś nie brała witamin...

Jeśli o masie decydują geny to z mojej strony spoko, bo miałam 2600, tylko TŻ nie pamięta ile miał
7ff68c701155e8d8df718a53d4dcd8f42fe80c19_6010ad0234c28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-07, 21:52   #2324
Angel7891
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez liven Pokaż wiadomość
Ja. Zrobiłam najpierw ciążowy na którym mialam blada kreskę a potem owulacyjny na którym obie kreski byly tłuste
Ale za to przy staraniach owulacyjne w ogóle mi nie wychodziły.

Bardzo pocieszające! Aż się nie mogę doczekać jak jutro kupie, wstrzymam się z sikaniem i piciem w ciągu dnia jak najdłużej i zatestuje

Stary 2018-09-07, 22:09   #2325
coco00
Wtajemniczenie

Może coś w tym jest co piszecie, że sam kwas by wystarczyl, a z drugiej strony może jednak z jakiegoś powodu PTG zaleca branie kwasu, witaminy d3, jodu i dha i może nie tylko jest to przekupstwo przez koncerny farmaceutyczne można przesadzić z witaminami? Jak polecimy za bardzo w drugą stronę to pewnie też to powinno wyjść w badaniach i najwyżej odstawic, chociaż, może te ewentualne inne dodatki to niepotrzebny zapychacz, bo witaminę d3, jod, dha i tak w większośc osób powinna suplementowac bo zazwyczaj nie przyjmujemy tyle ile potrzeba, nie ma albo warunków albo zazwyczaj tego nie spożywamy wystarczająco, a ciężarna ma dodatkowo inne zapotrzebowanie, dla mnie te 4 rzeczy nawet się trzyma to logiki żeby jednak brac

coco00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-07, 22:12   #2326
madz88
Zakorzenienie

Cytat:
Policystyczne jajniki zawierają znaczną ilość nieszkodliwych „cyst” lub pęcherzyków jajnikowych zawierających jajeczka, które nie rozwinęły się prawidłowo. Dokładna przyczyna PCOS jest nieznana, ale wierzy się, że spowodowane jest to zaburzeniami równowagi hormonalnej, co prowadzi do tego, że kobiety z PCOS wykazują podwyższony poziom LH w całych cyklach.
Testy owulacyjne nie są przeznaczone dla kobiet z ciągłą anowulacją z powodu zaburzeń równowagi hormonalnej takich, jak PCOS.

Testy owulacyjne określają początek owulacji poprzez wykrycie wyrzutu LH powyżej poziomu bazowego. Kobiety z PCOS mają wyższy poziom bazowy LH, dlatego może nie wystąpić u nich wystarczająca zmiana, jeśli chodzi o wartość LH tak, aby test mógł wykryć wyrzut, więc owulacja może nie być określona. Linia bazowa może też być tak wysoka, że okaże się, że wyrzut ma już miejsce i test wskaże owulację pierwszego dnia badania.
No to Ci powiem że nie zawsze. Ja mam diagnozę od 14 roku życia potwierdzona przez wszystkich lekarzy przez całe moje życie (A było ich bardzo duzo) i nie mam zawsze pozytywnego testu owu. Także nie używaj słowa zawsze czy wszyscy bo to nieprawda.

Stary 2018-09-07, 22:13   #2327
Fortuna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez drocia Pokaż wiadomość
No teoretycznie tak, ale nie mow, ze pracowalas w tym swoim handlu rowniez w weekendy a juz przed swietami najchetniej cala dobe... Poprostu nie da sie tego porownac pod katem warunkow i mozliwosci pracy w ciazy.

PS: mój telefon lepiej wie co autor tego posta miał na myśli, niż wiem to ja...
Szczerze, to prace mam glownie biurowa + jazde po Polsce raz na jakis czas, ale kilka razy do roku zdarza mi sie wyjezdzac w delegacje za granice, samochodem, z szefem, wiec musimy zmieniac sie za kierownica, takich delegacji w tej i poprzedniej ciazy zaliczylam okolo 6-7, ostatnia jak bylam w koncowce 6-go miesiaca, wtedy swiatek piatek czy niedziela to jedziemy i najczesciej jak dojezdzamy na miejsce, to od razu spotkanie za spotkaniem, czy jakies targi, do hotelu przyjezdzamy okolo 23.00 po calym dniu spotkan, a rano o 7.00 juz jedziemy dalej. I tak po calych Wloszech przez kilka dni - na szybko, zeby jak najwiecej spotkan ogarnac, bo czas goni, a szef musi szybko wracac na zaklad (produkcyjny). Handel rowniez tak moze wygladac

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;85840680]Pytanie jakie miałabyś niedobory, gdybyś nie brała witamin... [/QUOTE]

No dokladnie, ja uwazam, ze kobieta w ciazy oraz na czas calego karmienia piesia, powinna przyjmowac suple, zwlaszcza zelazo, wit D i DHA, i oczywiscie kwas foliowy. Po wynikach krwi widac pozniej, ze nawet branie codziennie tej tabletki z wit. ciazowymi to moze byc za malo - pojawia sie np. anemia. Z kolei podczas kp dziecko wysysa z matki wit D, kobieta ktora kp powinna dziennie przyjmowac nawet i 14 tys jednostek wit D, dzidzius wszystko zabiera. I DHA 600 jednostek dziennie.
Stary 2018-09-07, 22:18   #2328
Krop_pka
Raczkowanie

Ja biorę kwas foliowy, jod bo to każda która na problemy z tarczyca powinna brać w trakcie starań i w ciąży, D3 bo po zbadaniu wyszło że mam niedobór i kwasy omega z własnej woli i czuję się jak stara babcia bo co chwilę jakaś tabletkę muszę brać a zawsze unikałam jak ognia

Krop_pka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-07, 22:52   #2329
Nemmireth_
Zakorzenienie

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;85840141]Pozytyw Czyli też stosujesz taki system...! A w dni, w które nie bierzesz supli bierzesz czysty kwas foliowy?[/QUOTE]

Staram się, ale przyznam że nie zawsze pamiętam

Cytat:
Gucio prawda. Mi nigdy nie wyszedł test owu pozytywny. I wiele razy badałam lh które też było niskie zawsze. Także ☺
Moje pęcherzyki wcale nie rosły. Zawsze były malenkie i same z siebie nigdy nie rosły, calkowity brak owulacji.

Cytat:
Dalej wymiotujesz? Jeny kobieto kiedy ty się zdążysz ciąża nacieszyć?
Alez ja się cieszę na szczęście wymiotuje tylko po śniadaniu (chociaż przedwczoraj cały dzień + zgaga) wiec powiem Ci ze po tylu tygodniach można się przyzwyczaić a minie pewnie jak odstawie progesteron czyli na sam koniec ciąży

Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ----------

Aha no i póki nie zjem śniadania to tez wymioty

1 + 1 = 3
Nasza Księżniczka

Starania od listopada 2019
Tyle zmienił mały człowiek, niemal lżejszy od powietrza.
11tc[*] 11.04.2017
6tc[*] 5.12.2017
Nemmireth_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-07, 22:53   #2330
drocia
Zakorzenienie

Fortuna, alew ciazy nie musisz. Poprostu dobrze sie czulas, chcialas, to pojechalas. Wg kodeksu pracy moglas odmowic i nikt nie mial by prawa nic powiedziec. Natomiast sorry, ale nie powiesz mi, ze w tej koncowce szostego miesiaca rozpakowslabys cala palete makaronow czy zbierala porozrzucane po calym h&m ciuchy i bys dalej sie dobrze czula. ale dobra, koniec tematu, bo nie zrozumiemy sie
Ja w kazdym badz razie cala ewentualna nastepna ciaze zamierzam siedziec na zwolnieniu i kij komu do tego, ze bede sie czula wysmienicie. Lepsze to niz spedzic dwa miesiace w szpitalu i kolejne dwa na noworodkowym oiomie, bo przeciez praca...

PS: mój telefon lepiej wie co autor tego posta miał na myśli, niż wiem to ja...
drocia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-07, 22:57   #2331
Nemmireth_
Zakorzenienie

Ja 2 dni po pozytywnym teście byłam już na l4 także no ale nie wyobrażam sobie pracować w markecie, dźwigać, stać i biegać tylko. Szczególnie po naszej historii. Wole pokisic się w domu ☺ a ze później doszło **ujowe samopoczucie to akurat

1 + 1 = 3
Nasza Księżniczka

Starania od listopada 2019
Tyle zmienił mały człowiek, niemal lżejszy od powietrza.
11tc[*] 11.04.2017
6tc[*] 5.12.2017
Nemmireth_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-07, 23:04   #2332
Robotek9
Wtajemniczenie

Ja jeszcze nie zaszłam i pracę mam biurowa ale wiem że nie będę się szczypac bo fizycznie nie pracuje ale stres za to i klienci różnego typu codziennie więc tak max 4/5msc i też się musi człowiek nacieszyć

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka
Robotek9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-07, 23:18   #2333
carmelove_03
Zakorzenienie

[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;85839666]Wiecie co no ja właśnie się zastanawiam czy mam brać tę suplementy wszystkie, niby ginekolog zalecił, ale zastanawiam się czy to tak naprawdę jest potrzebne i niezbędne... czytałam kiedyś, że od zbyt dużej suplementacji rosną duże dzieci....[/QUOTE]
Też gdzieś czytałam, że jak się bierze dużo niepotrzebnych witamin to dzieci rodzą się bardzo duże. Ale wydaje mi się, że to zależy od preparatu. Zwróć uwagę, że są suplementy, które zawierają TYLKO to, co zaleca Polskie Towarzystwo Ginekologiczne (a nie sądzę, że ich zalecenia są wyssane z palca, raczej jest to istotne), a są takie, które poza tymi składnikami mają jeszcze różne inne mniej istotne w czasie ciąży. Także ja robiąc research suplementów brałam pod uwagę tylko te, które mają w składzie to co zaleca PTG, bez żadnych "dodatków".

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Cytat:
Napisane przez drocia Pokaż wiadomość
Fortuna, alew ciazy nie musisz. Poprostu dobrze sie czulas, chcialas, to pojechalas. Wg kodeksu pracy moglas odmowic i nikt nie mial by prawa nic powiedziec. Natomiast sorry, ale nie powiesz mi, ze w tej koncowce szostego miesiaca rozpakowslabys cala palete makaronow czy zbierala porozrzucane po calym h&m ciuchy i bys dalej sie dobrze czula. ale dobra, koniec tematu, bo nie zrozumiemy sie
Ja Cię rozumiem i też widzę różnicę miedzy handlem ciągle na nogach, dźwiganiem dostaw, ogarnianiem sklepu, a siedzeniem za biurkiem i handlowaniem czymś + czasem jakiś wyjazd (zresztą tak jak mówisz, kobiety w ciąży nie można delegować poza miejsce zamieszkania bez jej zgody). Nie ważne co się za tym biurkiem robi, czy wklepuje dane czy sprzedaje coś - chodzi o to, że to praca siedząca. Praca w sklepie to natomiast praca fizyczna i jest znacznie cięższa dla kobiety w ciąży.
carmelove_03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-07, 23:22   #2334
coco00
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez carmelove_03 Pokaż wiadomość
Też gdzieś czytałam, że jak się bierze dużo niepotrzebnych witamin to dzieci rodzą się bardzo duże. Ale wydaje mi się, że to zależy od preparatu. Zwróć uwagę, że są suplementy, które zawierają TYLKO to, co zaleca Polskie Towarzystwo Ginekologiczne (a nie sądzę, że ich zalecenia są wyssane z palca, raczej jest to istotne), a są takie, które poza tymi składnikami mają jeszcze różne inne mniej istotne w czasie ciąży. Także ja robiąc research suplementów brałam pod uwagę tylko te, które mają w składzie to co zaleca PTG, bez żadnych "dodatków".

---------- Dopisano o 22:18 ---------- Poprzedni post napisano o 22:09 ----------

Ja Cię rozumiem i też widzę różnicę miedzy handlem ciągle na nogach, dźwiganiem dostaw, ogarnianiem sklepu, a siedzeniem za biurkiem i handlowaniem czymś + czasem jakiś wyjazd (zresztą tak jak mówisz, kobiety w ciąży nie można delegować poza miejsce zamieszkania bez jej zgody). Nie ważne co się za tym biurkiem robi, czy wklepuje dane czy sprzedaje coś - chodzi o to, że to praca siedząca. Praca w sklepie to natomiast praca fizyczna i jest znacznie cięższa dla kobiety w ciąży.
I z tego researchu co wyszło że ma to co zaleca ptg bez innych rzeczy?

Stary 2018-09-07, 23:36   #2335
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez coco00 Pokaż wiadomość

Moja Pregna Plus ma to co zaleca ptg tylko, z tym, że ma mniejszą dawkę DHA niż zalecana (i to sporo...)

Znalazłam męża książeczkę zdrowia dziecka, miał 3350g przy narodzinach, to jeszcze ujdzie. Średnia ze mnie i z niego i mam nadzieję, że dam radę
Stary 2018-09-07, 23:52   #2336
carmelove_03
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez coco00 Pokaż wiadomość
Tylko i wyłącznie to co trzeba ma Pregna Plus i ten suplement jest moim faworytem
Symvital Mama jest na drugim miejscu, bo też ma to co trzeba, ale dodatkowo ma magnez. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby był w jakiejś dobrze przyswajalnej formie, a nie tlenek magnezu. Podobnie Doppelherz Activ Mama Premium, ale ten ma jeszcze witaminy B6 i B12, jest to na plus przed ciążą, bo to istotne witaminy dla płodności (B6 reguluje aktywność hormonalną, jej niedobór może doprowadzić do zwiększenia poziomu estrogenów i zmniejszenia poziomu progesteronu, a B12 zwiększa grubość endometrium, pomaga w zagnieżdżeniu zarodka i zmniejsza ryzyko poronienia).
Evital Pregnal też ma witaminy B6 i B12, do tego witaminę E, która jest nazywana witaminą płodności, ale to też ma większe znaczenie przed ciążą niż w trakcie

Aczkolwiek muszę dodać, że nie jestem farmaceutą ani tym bardziej lekarzem, a swoją wiedzę na temat suplementów czy witamin, ich wpływu na organizm zdobyłam dużo czytając na ten temat i robiąc researche

---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:43 ----------

Tutaj jest zestawienie od farmaceuty, więc większy autorytet niż ja
http://pantabletka.pl/jakie-witaminy...pinia-analiza/
carmelove_03 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-08, 00:03   #2337
wynn
Zadomowienie

Ja nie jestem jeszcze w ciazy ale juz biorę duphavit pregna który wybralam dzieki postowi na blogu pana tabletki- w skladzie ma dha,jod,zelazo,d3, po polowie kwas foliwoy i foliany co dla mnie jest szczegolnie wazne. Ogolnie wszystko w przyzwoitej ilosci i idealne pod moje niedobory d3 i zelaza, jod sie przyda na niedoczynnosc tarczycy a dha ogolnie sa wazne. Mit o dużych dzieciach po witaminach jest juz dawno obalony mysle ze zanim zacznie sie cos suplementowac warto zbadac czy tego potrzebujemy i dobrac stosowny preparat
wynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-09-08, 07:30   #2338
coco00
Wtajemniczenie

Ja od jakiegoś tygodnia biorę Composita mama dha - skład wydaje mi się do rzeczy, ale mam wrażenie że mi po nich jest bardziej niedobrze... i nie wiem czy na dłuższą metę dam radę to brać, bo teraz to już na samą myśl o tych tabletkach mam ochotę na bełcika.

Wczoraj po pracy jak padłam po 17 to się obudziłam 21.30

Tak w ogóle dzień dobry w miejmy nadzieję piękny weekend
Stary 2018-09-08, 07:31   #2339
Angel7891
Wtajemniczenie

Niestety test negatywny, czyli owulacja musiała się przesunąć.

Stary 2018-09-08, 07:58   #2340
madz88
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety test negatywny, czyli owulacja musiała się przesunąć.

Przykro mi

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości