|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4291 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamy lipcowe 2018 cz. VI - Porodówka :)
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4292 |
Zakorzenienie
|
Ja będę mieszanie rozszerzać dietę. Trochę karmienia łyżeczka, trochę blw.
W tym, że blw typowo, warzywa, owoce, gotowany suchy makaron, coś co nie jest pełnym daniem jak najbardziej, niech sobie w rękach je. Nie pozwolę na bawienie się "mokrymi" daniami. Np. Spaghetti..takich rzeczy rękoma jeść nie będzie. Potem takie jedzenie ląduje na podłodze. Dla mnie to nie szanownie jedzenia. I nie będę czekać sztywno do 6 miesiąca. Będę obserwować,bo może być gotowa szybciej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4293 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja się nie zapieram ze żadnego słoiczka nie kupię- na pewno kupię, ale będę się starała tak gotować żeby Mały jadł to co my tylko powiedzmy odłożone przed przyprawienie itp. Naprawdę polecam tego bloga. Jest np opisane tydzień pi tygodniu co dziecko jadło i te pierwsze tygodnie są bardzo proste. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 10:55 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ---------- Cytat:
Tez mi ten bałagan nie odpowiada i upaciane dziecko np spagetti. Ale się nie zarzekam, muszę poczytać jeszcze na ten temat.tez uważam ze czasem dziecko jest wcześniej gotowe na rozszerzanie, zreszta zalecenia się zmieniają i raz jest po 6 raz po 4. Niektorzy alergolodzy wręcz zalecają wprowadzanie produktów po 4 miesiącu życia jaki profilaktyka alergii, bo niby istnieje wtedy okno immunologiczne, inni kwestionują istnienie tego okna. U nas widząc jakie mały ma teraz problemy z brzuszkiem chyba jednak będziemy do 6 miesięcy czekać. Dla mnie ważne jest żeby wprowadzić zdrowe nawyki a potem je utrzymać. A nie np dziecko 3 lata i pije ok 1,5 l kubusia dziennie, albo 3 flachy manny na mleku przez smoczek, albo tylko słodkie płatki na śniadanie i przykłady można by mnożyć. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4294 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamy lipcowe 2018 cz. VI - Porodówka 😊
Cytat:
![]() Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4295 |
Zakorzenienie
|
Ja wracam za rok we wrześniu i zamierzam karmić tak długo,jak się da,choć z moją małą karmienie nie jest proste.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4296 |
Zakorzenienie
|
Emma odważna decyzje podjęłas! To prawda ze trzeba sobie ułatwiać zycie! Bo nie tylko dieta maluszk jest ważna ale rowniez samopoczucie mamy. Ogólnie widze ze sporo z nas tutaj dokarmia mm. Jasne ze kp to najbardziej naturalne wyjście ale ja sie ciesze ze mi w szpitalu kazali dokarmiać bi jednak widze plusy takiego karmienia. Sama walczyłam ostro o ta mohpja laktację ale nie umiem powiedzieć na ile sie polepszyła... byliśmy juz kilka dni pod rząd na samym kp ale jednak powróciliśmy do dokarmiania ze względu na moje samopoczucie. jedno jest pewne, siedzieć z E na kanapie 24 h n dobę dluzej nie zniosę. Karmic piersią publicznie nie mam odwagi a szukac pomieszczeń czy chować sie po kontach nie chce. Dlatego jedyne wyjście to mm na takie wyjściowe sytuacje. Szczególnie biorac pod uwagę ze u nas nie ma planu karmienia jest na zadanie a to znaczy ze moze zgłodnieć 20 lub 30 minut po karmieniu.
Co do mm to tez od początku podawałam Babilon Profutura (u nas to jest Aptamil Profutura) ale E okropnie po tym wymiotował. Ulewal a po 1 godz potrafił to nawet zwymiotować. Po dokładnym przestudiowaniu internetu Zmieniliśmy poki co na HiPP Organic i jest o wiele lepiej. Mleko jest bardziej wodniste i E swietnie je trawi. Nie wymiotuje, nie ulewa Ani nie ma boli brzuszka. Ostatnio tez mamy juz uśmiech taki prawdziwy towarzyski i uwielbia sobie ćwiczyć w wózku (oczywiscie na postoju bo do jadącego to jest lament). Ogólnie widze ze staje sie coraz bardziej szczęśliwy, widze ze miewa takie swoje malutkie momenty ekscytacjico mnie strasznie cieszy. Teraz mam nadzieje ze jakos odnajdziemy ta nasza rutynę dnia bo tego mi strasznie brakuje. Nie lubie takich nieprzewidywalnych dni. Lubie miec wszystko zaplanowane albo cześciowo ustalony plan dnia a z takim karmieniem u nas to chyba do zadnej rutyny nigdy nie doszlibyśmy. Poza tym tez od początku mamy problemy z przystawieniem. Moje sutki okropnie bola. Nie wiem co jest nie tak. Lewym jeszcze daje radę ale prawy to jest katastrofa. Szciagam mleko z niego od wczoraj bo inaczej jak młody zaczyna ssać to ryczeć mi sie chce z bolu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4297 |
Wtajemniczenie
|
Ja mam macierzyński do 1 lipca 2019 + wybieram zaległy urlop, czyli z początkiem września 2019 witam się w biurze
![]() dzisiaj od 10 rano jesteśmy na dworze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4298 |
Zadomowienie
|
A ja muszę powiedziec ze z karmieniem się u nas normuje. Mały je owszem czesto- ale jest to już w miarę przewidywalne co 1,5- 2 godziny. Tak ze opłaciło się cierpliwie czekać i poddać temu jaki rytm dziecko wyznacza przynajmniej u nas. I u nas znów kolejny sukces-jeździmy a nawet z zasypiamy w wózku. I nawet ciocia go dziś wzięła na spacer. Owszem-,ciagle jest dużo płaczu ale jakby wszystko lepiej. A, nie pisałam Wam ale stosujemy te słynne SabSimplex, brat akurat był w Niemczech to w akcie desperacji poprosiłam żeby kupił i choć nie bardzo wierze ze to lepsze niż espumisan to stosujemy i nie wiem czy to to czy po prostu mały dojrzewa, ale idzie ku lepszemu.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4299 |
Zadomowienie
|
aniama, ja wracam do pracy od kwietnia, czyli Beni będzie mieć 9 mies. Też będę karmić blw i piersią, nie widzę wtedy potrzeby podawać mm. (Z Lidką było praktycznie tak samo. Te 8h kiedy będę w pracy może spokojnie dostać niemleczne posiłki. Pod koniec pierwszego rż to już przeważnie 2-3 razy dziennie tylko dziecko je z piersi. Ale tak 7., 8. miesiąc to wiadomo więcej mleka jest potrzebne jak dopiero rozszerza się dietę, więc wtedy pewnie trzeba odciągać albo karmić mieszanie.
Z opieką u nas nic się nie zmienia - odkąd Lidka się urodziła mamy tak z tż ustalone godziny pracy, że się wymieniamy przy dzieciach, przy tym ja pracuje tylko 16-24h w tyg Też inspirowałam się Alaantkowym na początku ![]() Co do blw jeszcze to u mnie je się z podłogi ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4300 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas teraz na te wojny przy piersi pomogło.. mała nie umiała ładnie łapać brodawki chyba przez butelkę ale zaczęłam dziś próbować w tych kapturkach i ładnie się przystawia, nie łyka tyle powietrza. Ja chciałabym karmić rok, a w domu posiedzieć pewnie tak jak z synem, czyli 2 lata. Z jednej strony jest to zabójstwo dla mojej psychiki i "kariery" zawodowej, ale z drugiej strony przez te pierwsze 2 lata tyle się dzieje w życiu dziecka, że nie chciałabym tego przegapić. Będę pewnie pomagała mężowi w pracy, więc może jakoś to wytrzymam, a jeśli nie to może poszukam czegoś na pół etatu. Generalnie to jest naprawdę ciężkie. Człowiek się tak zżywa z dziećmi a z drugiej strony ma dość tej codziennej rutyny, więc gdy sytuacja finansowa i zawodowa nie wymaga powrotu do pracy koniecznie po roku to bywa ciężko podjąć decyzję. My dziś po szczepieniu. Igusia zrobiła bardzo brzydką kupkę, zapewne po rota. I jest taka marudna. Szkoda mi jej Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#4301 |
Wtajemniczenie
|
W końcu mam chwilkę czasu żeby napisać
![]() Ostatnio spróbowałam policzyć ile czasu śpi mała w dzień... Przy dobrych wiatrach w sumie potrafi max spać około 4 h.. To chyba trochę mało.. :/ Ale jest pozytyw.. Mała coraz więcej się uśmiecha, gaworzy i jest taka slodziutka ![]() Dzisiaj sciagnelam mleko dla męża i wybrałam się do fryzjera żeby w końcu ten bałagan ogarnąć ![]() ![]() ![]() Teraz jak zbliża się kąpiel a mała śpi więc nie mam sumienia ja budzić ![]() ![]() Jedyne co to cycek mi rozsadza.. W minute sciagnelam 25 ml i trochę ulgi jest.. A nie chce mi się odpalać laktatora żeby ściągać :len: Mala nie ma w końcu bakterii ![]() ![]() No i oczywiście jestem u rodziców nadal i rozwala mnie moja siostra.. Takie rady nam daje że głowa mała... Mała płaczę to pierwsze co to smoczek... A mała go nie chce.. A ona do męża że za szybko się poddaje.. W końcu się wkurzył i mówi do niej to proszę masz.. Wzięła ten smoczek i próbuje a mała wypluwa i krzyczy.. I mówi no faktycznie masz rację.. I co chwilę czemu dziecka nie odloze żeby samo poszło spać.. Bo jej dziecko samo zasypialo itd.. Szlag mnie trafia.. A jeszcze od poniedziałku się przeprowadza do Sosnowca.. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4302 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
U Nas w miarę zaczyna być jako taki rytm karmienia co 1.5 h-2h, w nocy raz mamy 3 h przerwę. Oczywiście to przy dobrym dniu. Byliśmy ogólnie u kolejnej pediatry ostatnio i zgodnie z tym co zalecila ilość kropelek itp jest chyba lepiej. I też jak jest potrzeba to mamy dokarmiac. U nas zwykle podaję koło 17 ok 100 ml po nocy i całym dniu z małym jak tż w pracy mam wtedy jakiś kryzys i kierownik się nie najada. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4303 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W ogóle co robicie z kasą która dostają dzieci? Moja dostaje mnóstwo kasy i nie wiem chyba jej założymy w banku konto podpięte pod nasze i tam będziemy wpłacać te pieniądze.. Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4304 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Tez tak myślałam z tymi pokarmami o np 1 butla moja ściągnięta ale teraz czytam te fora o blw i tam pisza ze zawsze pierwsze piers a potem dopiero posiłek, ale pewnie można podejść bardziej liberalnie. No zobaczymy. Ja się oczywiście znam na rozszerzaniu diety, innym radzę, ale u swojego to chce wszystko na tip top. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 20:57 ---------- Poprzedni post napisano o 20:54 ---------- Cytat:
U nas identyczny rytm. Widzę ze podobne typki mamy. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4305 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Fajnie, że wyszłaś, taka wizyta u fryzjera to lepszy patent niż kozetka u psychologa, nie? ![]() Siostrą się nie przejmuj, ja mam taką szwagierkę - urodziła kilka miesięcy przede mną, a jest już takim specem od wszystkiego, że oj-oj ![]() ![]() Cytat:
![]() Witam! Nareszcie nadrobiłam. Ostatnio jestem nieprzytomna przez to wstawanie po 5. Nie byłoby problemu, gdyby nie fakt, że ze 2 razy trzeba się przebudzić na karmienie. No i jestem jak trup ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4306 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
O masakra takie gierki. Nie mówię ze moja rodzina jest idealna, ale nie ma mowy o porównywaniu dzieci, głupich dobrych radach itp, chyba by mnie rozniosło. A za kasę narazie robimy zakupy, ale to nie jest niewiadomo ile. Jeśli by na chrzest coś dostał to moze pomyślimy o lokacie. Ale szczerze mówiąc to wole prezenty nawet drobne. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 21:09 ---------- Poprzedni post napisano o 21:06 ---------- A teraz już relaks przy meczu.nasz mały kibic padł i śpi a my się obżeramy niezdrowym jedzeniem. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4307 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Camelitos Czas edycji: 2018-09-07 o 20:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4308 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie z pracą to nie wiem kiedy zacznę czegoś szukać ale na pewno nie za rok. U mnie siostra i mama już się przyzwyczaiły, że mam inne metody i podejście do macierzyństwa niż one i na szczęście nie próbują mnie pouczać najwyżej czasem coś próbują doradzić ale nic na siłę. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4309 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4310 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Summer masz jakieś konkretne ćwiczenia? Tak, tak, miałam się z fizjo umowic, ale jakoś ciagle nie wyszło. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4311 |
Wtajemniczenie
|
U nas kolejny rekord spania
![]() Mały spał ciągiem od około 20 do 3.30 ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Edytowane przez Elaaaa Czas edycji: 2018-09-08 o 02:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4312 |
Wtajemniczenie
|
Dziendoberki!
Mąż wrócił i obslyzyl Małą w nocy ( w sensie butelką, nie cycem ![]() Wiecie co, my to nie dostaliśmy żadnej kasy....ale jakos mi to jie przrszkadza. Od strony męża rodzenie sie dzieci vw rodzibie jest na porządku dziennym, i nie dostaliśmy kompletnie nic! Jedynie pieluchy od teściowej i grzechotke od szwagierki... od mojej strony jest to pierwsze dzieciątko w pokoleniu, i moje ciotki i wujki to oszaleli. Dostalismy zapas chusteczek, pieluch ( pytali co kupic, uznalam ze najlepsze są takie rzeczy co schodzą). Teraz odczuwam brak jakis zabawek, np maty, albo hustawki czy coś. No ale przyjdzie becikowe to kupie ![]() Mecz ogladalam do 70 minuty, potem padlam ma pysk. Mała spała do 5:30, oby tylko dibrze przybierala bo podoba mi die jej nocny tryb i nie chce byc zmuszana do wybudzania ![]() Dzisiaj mam wychodne ! Ściągam mleko dla męża za przykladem Cami i lece na szmaty ! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4313 |
Zadomowienie
|
Dzień dobry,
U Nas masakryczna noc, mały zwymiotowal jak tylko odłożylam go do lozeczka, potem drugie karmienie ok,. Kolejne znowu, póki był bokiem przytulony ok jak tylko na płasko na przewijak to znowu chlust. Nie spałam Juz w ogóle.. Póki co pieluchy mokre więc myślę że nie odwodniony, temperatury nie ma. Napisałam do naszej prywatnej pediatry ale w weekend moze nie odp. Wydaje mi sie że coś pokasluje jak go wezmę odbić np. Nie wiem jak się będzie powtarzać to pewnie pojedziemy do szpitala Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 08:12 ---------- Poprzedni post napisano o 07:41 ---------- Udało się do innego pediatry zapisać na dziś 11:30 więc czekamy.. Mały zjadł póki co u taty śpi na rękach zobaczymy martwię się strasznie Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4314 |
Zadomowienie
|
Cześć.
U nas bardzo ciężki czas. Mały Książę ma kolki na wieczór +wzdęcia cały dzień potrafi spać po parę minut. W nocy tak stęka, że spać się nie da + na stanie 5latka, która zaczęła przedszkole. Na szczęście zaklimatyzowała się bez płaczu, ale emocje są. Goście nadal jeszcze przyjeżdżają odwiedzać Maleństwo, także czas zapchany Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4315 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:38 ---------- Cytat:
![]() ![]() Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 08:42 ---------- Poprzedni post napisano o 08:41 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4316 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4317 | ||||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4318 |
Zadomowienie
|
Wątpię że to przez odbicie bo powtórzył się po kolejnym. Póki co od 7 spokój. W pampersa sika, ale też trzymany go nie odkładamy. Za godzinę mamy wizytę trzymajcie kciuki żeby to nic poważnego nie było. A plany były dziś dzień na wsi na powietrzu a tu kierownik w nie dyspozycji grunt żeby mu przeszlo.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4319 |
Rozeznanie
|
Witamy się!
Ja kapituluję.. Ktoś od czwartku podmienił mi dziecko. Niewiem co się z nim dzieje, nic się nie podoba karuzela nie, mata nie, hustawka tylko na chwilę, na rękach nie, w łóżeczku też nie.. Jest ciągły ryk tylko wózek może byc ale teraz wróciliśmy że spacerku i znowu ciągłe niezadowolenie.. To nie tyle płacz co krzyki.. W poniedziałek kończy bazancik 8 tygodni czy to może być jakiś skok? Zauważyłam że odkrył, że może wyciągać jęzor z buzi i ciągle wszystkim go pokazuje no i slini się jak pies w upał i pcha piąstki do buzi nawet zaraz po jedzeniu.. No i śpi w dzień przez te dni może 2h w ciągu dnia reszta to marudzeniem, zero zabaw i uśmiechów, zrobił się z niego taki gbur że wysiadam psychicznie.. Ale gorączki brak, apetyt jest więc to raczej żadna dolegliwość, tylko bujanie na kolanach mu pasuje.. Był już takim radosnym dzieciaczkiem śmiał się, interesował się wszystkim a te ostatnie kilka dni to jakiś koszmar. We wtorek też był szczepiony ale to chyba już za późno jak na objawy po szczepieniu.. Czy w 8 tygodniu to może być jakiś skok? Bo jak nie i moje radosne dziecko po porostu zostało marudą to zwariuje, jeszcze mąż w pracy cały weekend i ja sama z bażantem na placu boju.. Dziwne że sąsiedzi jeszcze po opiekę społeczną nie zadzwonili... ![]() Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka Edytowane przez Sandam13 Czas edycji: 2018-09-08 o 10:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4320 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Nas dziś mały rozpieszcza, wstał jakiś po 8 i o 9 już spał znowu, widzę że nie ma zamiaru wstawać ![]() Śmieją się Wasze dzieciaczki w głos? ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[COLOR="Silver"]
Edytowane przez Elaaaa Czas edycji: 2018-09-08 o 10:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:58.