|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#781 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 46
Napić się możesz po karmieniu i odpowiednio długo przed kolejnym jeśli musisz. Alkohol przechodzi do mleka matki więc to tak jakbyś dziecku podała to wino.
siła spokoju
|
|
#782 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Są pewne zasady. Przede wszystkim nie wiesz kiedy urodzisz. Może kółka dni przed urodzinami i wtedy powinnaś dobie darować. Možeš wypić 1 porcję alkoholu jeśli wiesz ze nie będziesz karmić najbliższe 3 godziny. Problem z tym że z noworodkiem raczej tego nie wiesz. Warto odciągnąć mleko i podać wtedy w razie czego odciągniete jeśli bierzesz pod uwagę taka opcje. Na fb jest grupa karmienie piersią i karmiące cyce na ulicę i tam możesz znaleźć szczegółowe info. Albo na blogu hafija.pl Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#783 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spodnie tez moga byc bardzo eleganckie, bardziej niz zwykle garniturowo biurowe.Cytat:
Z matka karmiaca jak z kierowcą. Generalnie ludzie prowadzacy samochody, kierowcy, moga pic, ale nie wtedy gdy mają alkohol we krwi ![]() Ten sposob opisany przez Zakonna jest ok, sama tak robilam gfy karmilam ale dopiero gdy dziecko mialo powyzej roku. Wtedy (jesli ktos karrmi nadal) karmi sie rzadziej i raczej o wyregulowanych porach. Z malenkim dzieckiem nie ma szans. Nigdy nie wiesz kiedy bedziesz musiała nakarmic. A buła noworodka nie zapchasz Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#784 |
|
Naczelna Nastolatka
|
Dzieci nie mam ale uważam, że jeśli się już karmi tylko piersią takie maleństwo, to alkohol jest mniej ważny niż dobro dziecka.
siła spokoju
|
|
#785 |
|
Konto usunięte
|
Ja jeszcze od siebie dodam, ze jezeli czlowiek nie jest sobie w stanie wyobrazic przezycia jakegos swieta bez alkoholu, to ma z tym alkoholem problem. Warto sie nad tym zastanowic.
Nie mowie, ze tu tak jest, ale tak ogolnie. Czesto widze, jak mlodzi ludzie nie potrafia przezyc bez alkoholu kiedy np. sa na antybiotyku i nie potrafia przez to spedzic mile czasu ze znajomymi czy rodzina, ale uwazaja, ze nie maja problemu z alkoholem. |
|
|
|
|
#786 | |
|
Konto usunięte
|
[1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8584379 0]Ja jeszcze od siebie dodam, ze jezeli czlowiek nie jest sobie w stanie wyobrazic przezycia jakegos swieta bez alkoholu, to ma z tym alkoholem problem. Warto sie nad tym zastanowic.
Nie mowie, ze tu tak jest, ale tak ogolnie. Czesto widze, jak mlodzi ludzie nie potrafia przezyc bez alkoholu kiedy np. sa na antybiotyku i nie potrafia przez to spedzic mile czasu ze znajomymi czy rodzina, ale uwazaja, ze nie maja problemu z alkoholem.[/QUOTE] No przecież niedawno miałam dyskusję na wątku o ukrywaniu padaczki, że picie alko z antybiotykiem jest spoko, bo nie wszystkie antybiotyki reagują z alko - nawet, jak się kilka dni wcześniej z nieznanej, zapewne neurologicznej przyczyny straciło przytomność prowadząc samochód. Hulaj dusza, piekła nie ma. ---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ---------- Cytat:
Niby można, ale wiesz - nigdy nie wiesz, kiedy akurat ta dawka alkoholu może zaszkodzić. Albo odciągnij, albo podaj mm, ale nie karm po alkoholu, nawet symbolicznej dawce. |
|
|
|
|
|
#787 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dlaczego z tego nie korzystać? Ja miesiąc po porodzie miałam rocznicę ślubu. Zostawiliśmy niemowlę i butelke odciagnietego mleka babci i poszliśmy na kolacje, przysięgam ze lampka wina wtedy to była ogromna przyjemność po ponad 9 miesiącach abstynencji. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#788 |
|
Zakorzenienie
|
Jak wycieracie kurze? Na mokro, czy na sucho?
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
|
|
|
|
#789 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Oczywiście, że są inne sposoby.
|
|
|
|
|
|
#790 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8584379 0]Ja jeszcze od siebie dodam, ze jezeli czlowiek nie jest sobie w stanie wyobrazic przezycia jakegos swieta bez alkoholu, to ma z tym alkoholem problem. Warto sie nad tym zastanowic.
Nie mowie, ze tu tak jest, ale tak ogolnie. Czesto widze, jak mlodzi ludzie nie potrafia przezyc bez alkoholu kiedy np. sa na antybiotyku i nie potrafia przez to spedzic mile czasu ze znajomymi czy rodzina, ale uwazaja, ze nie maja problemu z alkoholem.[/QUOTE]U mnie w mieście jest zakaz sprzedaży alkoholu w sklepach od 22 do 6 i nawet nie wiecie jak ludzie płaczą... Jakby nagle pół miasta było uzależnione od alkoholu serio. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#791 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#792 |
|
Zakorzenienie
|
Generalnie, jeśli karmi się wyłącznie piersią i na żądanie, czyli tak jak się zaleca w pierwszej kolejności - to przez pierwsze 6 miesięcy nie jest zalecane picie alkoholu. Ja się tego trzymałam. Potem po 6 miesiącu dziecku rozszerza się dietę i jest łatwiej, bo możesz dać inny posiłek zamiast piersi. Nawet odciągnięte mleko łatwiej dać w bidonie czy kubku (odciągnięte przed piciem
). Ja pierwszy raz napiłam się pół lampki wina na pierwsze urodziny syna - wcześniej nie chciałam ryzykować sytuacji, że dziecko z jakiegoś powodu wpadnie z histerię i pierś będzie potrzebna też jako uspokojenie - do pewnego momentu tylko to działało.Swoje odciągniete najlepiej takiemu zupełnemu maluszkowi podać metodą alternatywną, żeby nie zaburzyć odruchu ssania. Jeśli dajesz mm, to wiadomo, sprawa jest inna, ale pamiętaj, żeby nie przesadzić - po alko dzieckiem nie powinnaś sie zajmować. Po alkoholu nie powinno się też spać z dzieckiem w jednym łóżku. |
|
|
|
|
#793 |
|
Konto usunięte
|
[1=d7fba8122b22c594085f089 b68451cf83595ae2d_5dcc990 2596ab;85843324]Tylko musiałabym specjalnie jechać do Wrocławia po to. Liczę, że liceum nadal ma taką dokumentacje.[/QUOTE]
Mogą tej dokumentacji już nie mieć., 10 lat minęło.... "Moi" pracownicy którzy podobnie jak Ty chcieli świadectwo otrzymać (bo zgubili albo zniszczyło się) - w zależności od szkoły i być może jeszcze z innych względów - otrzymali albo zaświadczenie o ukończeniu szkoły albo duplikat na który musieli "trochę" poczekać no i opłacić.
|
|
|
|
|
#794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I dlatego od września 2013 nie piję alkoholu w ogóle, bo karmię drugie ciągiem po pierwszym. Z pierwszym nigdy nie wiedziałam kiedy będę karmić, z drugim już mi to weszło w krew. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#795 |
|
Raczkowanie
|
Hej, czy bułeczki cynamonowe wyjdą bez masła? Jestem bezlaktozowcem, mleko zastąpie sojowym, a masło wyrzucić czy użyć zamiast tego np oleju rzepakowego? Masłem się polewa ciasto, nie daje się go do niego, więc może jest zbędne?
Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#796 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#797 |
|
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;85843852]No ale nie nakarmiłaś po wypiciu przecież
Oczywiście, że są inne sposoby.[/QUOTE]No tak właśnie pisze o tych sposobach.Przysięgam ze lampka wina po 9 miesiącach smakowała jak największe szczęście. Najpierw podałam dziecku swoje mleko z butelki żeby w ogóle zobaczyć czy zechce pić. ja akurat się nie boję raz na jakoś czas podać mleka z butelki (nie boję się o odruch ssania) bo karmienie mi idzie dobrze. Na codzień bym się chyba bała ze może zaburzyć laktacje ale raz na miesiąc się nie boję. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#798 |
|
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#799 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Hulaj dusza, piekła nie ma. ---------- Dopisano o 08:15 ---------- Poprzedni post napisano o 08:13 ---------- Jw. Niby można, ale wiesz - nigdy nie wiesz, kiedy akurat ta dawka alkoholu może zaszkodzić. Albo odciągnij, albo podaj mm, ale nie karm po alkoholu, nawet symbolicznej dawce.[/QUOTE] Cytat:
Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#800 | |
|
Zadomowienie
|
Na mokro generalnie. Na sucho z tego, co nie można zmoczyć, np. książki.
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#801 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#802 |
|
Zakorzenienie
|
Ale to chodzi o to, że pozbawia się ludzi wolnego wyboru i mówi im co im wolno a czego nie. To tak samo jak z tymi wolnymi niedzielami. Poza tym co to za różnica czy kupię piwo o 12 w południe czy o 23 bo akurat najdzie mnie ochota.
|
|
|
|
|
#803 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Specjalnie trzeba będzie jechać o 22 po alko? Bez sensu
|
|
|
|
|
|
#804 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Będąc w ciąży nie możesz bez porozumienia brać żadnych leków, na przykład takiego chociazby APAPu. A zaraz po porodzie,gdy karnisze dziecko piersią,to na bóle po porodzie ci dają ketonal, mega silny lek. No nie wierzę, ze on nie przedostaje się do mleka matki. Gdzie tu logika? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#805 |
|
Raczkowanie
|
Ile oleju dodać do ciasta zamiast 75gram masła?
Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#806 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 Czas edycji: 2018-09-09 o 11:17 |
|
|
|
|
|
#807 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#808 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#809 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
No chyba, że w przepisie masło należy rozpuścić, to może z olejem wyjdzie... Jeżeli bułeczki masz tylko posmarować masłem dla ładnego koloru, to można ten krok pominąć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
|
#810 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego ASUS_X00DD przy użyciu Tapatalka
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:14.

tp
Specjalnie trzeba będzie jechać o 22 po alko?