"Regionalizmy" czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski.... - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-09-06, 22:30   #721
inezina
Rozeznanie

Dot.: "Regionalizmy" czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski....

Cytat:
Napisane przez damdalena Pokaż wiadomość
A z czym się te bociany podaje? Bo też mam ochotę zrobić. Tylko jeszcze nie zrozumiałam, czy te rolady kroi się przed czy po ugotowaniu.
Przed ugotowaniem się kroi. Ja takie gotowane jadłam ze smażoną cebulką. A jeśli od razu podsmażałam to nic więcej nie dodawałam.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
inezina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-07, 00:33   #722
gryx82
BAN stały

Dot.: "Regionalizmy" czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski....

Cytat:
Napisane przez lusia032 Pokaż wiadomość
- do młodych ziemniaków robiono smażoną śmietanę
Co jakiś czas czytam o tej śmietanie i mnie ciekawość zżera

Cytat:
- dawne zdrobnienie Wiktorii to Wikta
To samo w Wielkopolsce

Cytat:
Napisane przez theali Pokaż wiadomość
O, kolejne nowe dla mnie słowo
Leberka? Wątrobianka czyli

Niestety, babcia z dziadkiem zmarli w 2001 i wielu z tych słów "na własne uszy" już nie słyszę.

Cytat:
Napisane przez inezina Pokaż wiadomość
Tarte od ścieranych ziemniaków.
Z tego co pamiętam ziemniaki się smaży. Do startych ziemniaków dodaje się cebulę, pieprz i sól. Nie wiem jak z jajkiem. Robi się ciasto jak na pierogi, zawija w rulon, później kroi się i gotuje. Najlepsza są podsmażane. Nie wiem czy dokładnie tak się robi bo nigdy nie robiłam. Mama do dziś robi
Poczekam, aż mama z Ciechocinka wróci
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-07, 10:01   #723
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość
Co jakiś czas czytam o tej śmietanie i mnie ciekawość zżera

To samo w Wielkopolsce

Leberka? Wątrobianka czyli

Niestety, babcia z dziadkiem zmarli w 2001 i wielu z tych słów "na własne uszy" już nie słyszę.

Poczekam, aż mama z Ciechocinka wróci
Moi rodzice tak mówią i ja staram się mówić jak mogę po swojemu.
Mam to szczęście, że mąż z tego samego regionu jest to rozumie, ale nie wszystko ( on gada gwarą łowicką ).
Leberka to pasztetowa.

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-07, 10:27   #724
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Leberkę też znam

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-07, 11:48   #725
syklamen
Zakorzenienie

Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)

Pochodzę z województwa lubelskiego (niedaleko granicy), mieszkam w województwie mazowieckim. Bardzo wiele, nowych osób, które poznaję, od razu mówi, że domyślali się, skąd jestem, ponieważ mam taki akcent, że zaciągam. Ja tego sama u siebie nie słyszę.

-moja mama (i ja czasem tez się na tym łapię), mówi "jedziem", "idziem", "robim"

-dziadek i babcia mówili tak:

zamiast jedz to "jydz",

"szwora"-uwiera,

"wiszczysz" - krzyczysz,

'taksówka"-samochód,

"skibka"-kromka,

"rozdziewaj się"-rozbieraj się,

"odziewaj się" - ubieraj się,

"rezać"-ciąć,

"odkazać"-odmówić,

"musi"-pewnie,

"kruczek"-pogrzebacz,

"każden raz" - każdego razu,

"bułka chleba" - bochenek chleba,

"batarejka" -latarka,

"durnowaty" - głupi

"durak" - głupek

"szaleju się najadł" - zwariował

"sień"-pierwsze pomieszczenie w domu, taki przedsionek

Z przekleństw dziadek mówił tak:

"pies Ci mordę lizał'

"a żesz job twoja mać"

"paszoł won"

Dodatkowo mówimy tak:

-"wsio" - "wszystko",

-"upiokę" zamiast "upiekę"

-"szałaputa"

-"raby"

-"prukwa"

-"nie zwracaj gitary"

-"jełop"

-"gołodupiec"

-"badziewie"

-"rozdziawa"

-"dochodzić tołku"

-"dać popalić"

-"polecieć komelhana" (nawet nie wiem jak się to pisze?)

Ktoś z Was też tak mówi? Czy jakichś słówek lub powiedzeń może nie znacie?
Jeszcze u mnie wyjść na zewnątrz to 'pójść na dwór", a u koleżanki spod Nowego Sącza to 'iść na pole'. Kiedyś nie wiedziałam o czym, ona mówi. U mnie pole to pas gruntu.

Z rzeczy kulinarnych co mi przychodzi do głowy to:
-parowańce, czyli takie bułeczki robione na parze, zawsze z jagodami - mój narzeczony z innego regionu polski nie wiedział co to są parowańce

-gołąbki jemy z mięsem, kaszą i ryżem, zawinięte w liście kapusty, polane sosem pomidorowym, bez żadnego chleba, ziemniaków itp. - to mnie zawsze dziwiło, że ktoś może jeść gołąbki jeszcze z dodatkiem dodatkowych węglowodanów, bo same w sobie są bardzo syte.

-mama mówiła, że chleb z cukrem to smak z jej dzieciństwa, tak samo jak chleb z jagodami czarnymi

-placki ziemniaczane jem zawsze posypane cukrem

-dziadkowie jedli makaron z czarnymi jagodami, czy skwarkami, ziemniaki ze skwarkami i chłodnikiem

-kiedyś na każdym weselu musiał być sękacz

Jak sobie coś jeszcze przypomnę, to napiszę.

Edytowane przez syklamen
Czas edycji: 2018-09-07 o 11:54
syklamen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-07, 11:54   #726
invisible_01
Zakorzeniona

U mnie wychodzi się na dwór i długo nie wiedziałam, że ktokolwiek wychodzi na pole, bo w telewizji, radiu, bajkach czy filmach wszyscy mówią "na dwór". "Na pole" chyba nie występuje w ramach wzorcowej polszczyzny tylko jako regionalizm? Jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.

invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-07, 12:04   #727
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Cytat:
Napisane przez syklamen Pokaż wiadomość

"skibka"-kromka,

"durnowaty" - głupi

"durak" - głupek

"pies Ci mordę lizał'

"paszoł won"

Dodatkowo mówimy tak:

-"wsio" - "wszystko",

-"prukwa"

-"nie zwracaj gitary"

-"jełop"

-"gołodupiec"

-"badziewie"

-"dać popalić"

Ktoś z Was też tak mówi? Czy jakichś słówek lub powiedzeń może nie znacie?
Jeszcze u mnie wyjść na zewnątrz to 'pójść na dwór", a u koleżanki spod Nowego Sącza to 'iść na pole'. Kiedyś nie wiedziałam o czym, ona mówi. U mnie pole to pas gruntu.

-gołąbki jemy z mięsem, kaszą i ryżem, zawinięte w liście kapusty, polane sosem pomidorowym, bez żadnego chleba, ziemniaków itp. - to mnie zawsze dziwiło, że ktoś może jeść gołąbki jeszcze z dodatkiem dodatkowych węglowodanów, bo same w sobie są bardzo syte.

-mama mówiła, że chleb z cukrem to smak z jej dzieciństwa, tak samo jak chleb z jagodami czarnymi

ja takich wyrazów czy zdań i przekleństw używam

Chleb smazony z cukrem uwielbiam do teraz

U nas tez sie mowi na dwór, a kolezanka z Krakowa mowila na pole

Gołąbki to albo kasza albo ryż i jak juz to wolelismy przewage nad miesem, teraz bez miesa, to co innego sie dodaje, warzywa, ale i tak najlepsza od zawsze jest ta kapusta i nieraz dojem chleb, ale z masłem

Edit. : ja placki ziemniaczane tez tylko z cukrem, moj maz lubi ze smietana albo z maslem, a najlepiej to lubi pokrojone odsmazane na drugi dzień

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi

Edytowane przez groszek75
Czas edycji: 2018-09-07 o 12:40
Stary 2018-09-07, 12:22   #728
kejtiCe
Zakorzenienie

U mnie się jada placki ziemniaczane z kwaśna śmietaną i cukrem

22.06.2015
kejtiCe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-07, 12:24   #729
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kejtiCe Pokaż wiadomość
U mnie się jada placki ziemniaczane z kwaśna śmietaną i cukrem

ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-07, 12:25   #730
syklamen
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez groszek75 Pokaż wiadomość
ja takich wyrazów czy zdań i przekleństw używam

Chleb smazony z cukrem uwielbiam do teraz

U nas tez sie mowi na dwór, a kolezanka z Krakowa mowila na pole

Gołąbki to albo kasza albo ryż i jak juz to wolelismy przewage nad miesem, teraz bez miesa, to co innego sie dodaje, warzywa, ale i tak najlepsza od zawsze jest ta kapusta i nieraz dojem chleb, ale z masłem
Zdecydowanie, kapusta z sosem pomidorowym jest najlepszą częścią gołąbków. Ziemniaki mi tam wcale nie pasują. A ostatnio próbowałam tzw. "oszukane gołąbki", gdzie było mięso ryż/kasza zmieszane z drobno posiekaną kapustą i też były bardzo smaczne.
Stary 2018-09-07, 12:40   #731
theali
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
U mnie wychodzi się na dwór i długo nie wiedziałam, że ktokolwiek wychodzi na pole, bo w telewizji, radiu, bajkach czy filmach wszyscy mówią "na dwór". "Na pole" chyba nie występuje w ramach wzorcowej polszczyzny tylko jako regionalizm? Jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.
Regionalizm "krakowski", a w sumie południowo-wschodni, bo i podkarpackie tak mówi
I występowało u nas rozgraniczenie "iść na pole" (= na dwór) a "iść w pole" (czy "pracować w polu").
theali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-07, 12:43   #732
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Cytat:
Zdecydowanie, kapusta z sosem pomidorowym jest najlepszą częścią gołąbków. Ziemniaki mi tam wcale nie pasują. A ostatnio próbowałam tzw. "oszukane gołąbki", gdzie było mięso ryż/kasza zmieszane z drobno posiekaną kapustą i też były bardzo smaczne.
Gołabki bez zawijania, tez dawno temu probowalam, ale juz to nie to

Na weselu u chrzesniaka mialam najgorzej wlasnie z golabkami, jak nic mnie nie kusi miesnego, to te az prosily by zjesc i durna moglam wziąc, środek oddac corce, bo ona to woli, a ja kapuste bym zjadla

Teraz kupuje czesto, sama tez robie, ale nie wychodza tak samo weganskie, ale to dobre z kaszy, grzybow , marchwi , kapusta jest w sam raz, nie za miekka nie za memłowata, no cudne

Wczoraj tez dobre kotlety mielismy z kaszy jaglanej, z cukinia, takie jakby curry, moze to jakis nasz nowy regionalizm

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Stary 2018-09-07, 12:50   #733
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Konto usunięte

Dot.: "Regionalizmy &am p;quo t; czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski....

Cytat:
Regionalizm "krakowski", a w sumie południowo-wschodni, bo i podkarpackie tak mówi
I występowało u nas rozgraniczenie "iść na pole" (= na dwór) a "iść w pole" (czy "pracować w polu").
W mojej miejscowości używa się obydwu wersji zamiennie, chyba na chybił trafił.

---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ----------

Cytat:
Pochodzę z województwa lubelskiego (niedaleko granicy), mieszkam w województwie mazowieckim. Bardzo wiele, nowych osób, które poznaję, od razu mówi, że domyślali się, skąd jestem, ponieważ mam taki akcent, że zaciągam. Ja tego sama u siebie nie słyszę.

-moja mama (i ja czasem tez się na tym łapię), mówi "jedziem", "idziem", "robim"

zamiast jedz to "jydz",

"szwora"-uwiera,

"wiszczysz" - krzyczysz,

'taksówka"-samochód,

"skibka"-kromka,

"rezać"-ciąć,

"odkazać"-odmówić,

"musi"-pewnie,

"kruczek"-pogrzebacz,

"każden raz" - każdego razu,

"bułka chleba" - bochenek chleba,

"batarejka" -latarka,

"durnowaty" - głupi

"durak" - głupek

"pies Ci mordę lizał'

"a żesz job twoja mać"

"paszoł won"

Dodatkowo mówimy tak:

-"wsio" - "wszystko",

-"szałaputa"

-"raby"

-"prukwa"

-"nie zwracaj gitary"

-"jełop"

-"gołodupiec"

-"badziewie"

-"rozdziawa"

-"dochodzić tołku"

-"dać popalić"

-"polecieć komelhana" (nawet nie wiem jak się to pisze?)
"szwora"-uwiera,
"wiszczysz" - krzyczysz,
'taksówka"-samochód,
"rezać"-ciąć,
"odkazać"-odmówić,
bułka chleba" - bochenek chleba,
"batarejka" -latarka,
-"raby"
-"dochodzić tołku"
-"polecieć komelhana"

- tych nie znalam, resztę znam. Tez lubelskie, ale na granicy z podkarpackim. Co znaczy to ostatnie?

-"szałaputa" - u mnie się mówi "szaraputa".

Dać popalić, badziewie (+ przymiotnik badziewiasty) i jelop to chyba ogólnopolskie? Jak nie to jestem w szoku

Edytowane przez 980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328
Czas edycji: 2018-09-07 o 12:51
980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-07, 13:28   #734
lusia032
Zakorzenienie

Cytat:

-parowańce, czyli takie bułeczki robione na parze, zawsze z jagodami - mój narzeczony z innego regionu polski nie wiedział co to są parowańce

-dziadkowie jedli makaron z czarnymi jagodami, czy skwarkami, ziemniaki ze skwarkami i chłodnikiem

-kiedyś na każdym weselu musiał być sękacz

Jak sobie coś jeszcze przypomnę, to napiszę.

Parowańce też pierwsze słyszę, ale wiem o co chodzi. U nas to są po prostu kluski na parze.

O chlebie z cukrem mi przypomniałaś, tylko u nas na chleb dawało się śmietanę i posypywało cukrem

Gołąbki tak samo, nie wyobrażam sobie do nich jeszcze innych dodatków, bo w sumie i kasza i mięso i warzywa (kapusta) są

Placki ziemniaczane to bez dodatków, a już na pewno nie z cukrem. Tak samo mizerii nie cierpię na słodko. W ogóle to nie bardzo lubię połączenie słodko-słone, ale to nie regionalizm raczej, chyba że taki miejscowy

Wielu ze zwrotów, które napisałaś w poście nie znam.

---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

Cytat:

lusia032 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-07, 13:32   #735
syklamen
Zakorzenienie

Dot.: "Regionalizmy&am p;quo t; czyli mentalność mieszkańców poszczególnych częś

[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;85838254]W mojej miejscowości używa się obydwu wersji zamiennie, chyba na chybił trafił.

---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ----------

"szwora"-uwiera,
"wiszczysz" - krzyczysz,
'taksówka"-samochód,
"rezać"-ciąć,
"odkazać"-odmówić,
bułka chleba" - bochenek chleba,
"batarejka" -latarka,
-"raby"
-"dochodzić tołku"
-"polecieć komelhana"

- tych nie znalam, resztę znam. Tez lubelskie, ale na granicy z podkarpackim. Co znaczy to ostatnie?

-"szałaputa" - u mnie się mówi "szaraputa".

Dać popalić, badziewie (+ przymiotnik badziewiasty) i jelop to chyba ogólnopolskie? Jak nie to jestem w szoku

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]

Nie wiem, może i ogólnopolskie.
Ostatnie znaczy po prostu się przewrócić. Pamiętam, że dziadek tak mówił i nawet nie wiem, czy dobrze to napisałam.

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ----------

Cytat:
Napisane przez lusia032 Pokaż wiadomość
Parowańce też pierwsze słyszę, ale wiem o co chodzi. U nas to są po prostu kluski na parze.

O chlebie z cukrem mi przypomniałaś, tylko u nas na chleb dawało się śmietanę i posypywało cukrem

Gołąbki tak samo, nie wyobrażam sobie do nich jeszcze innych dodatków, bo w sumie i kasza i mięso i warzywa (kapusta) są

Placki ziemniaczane to bez dodatków, a już na pewno nie z cukrem. Tak samo mizerii nie cierpię na słodko. W ogóle to nie bardzo lubię połączenie słodko-słone, ale to nie regionalizm raczej, chyba że taki miejscowy

Wielu ze zwrotów, które napisałaś w poście nie znam.

---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ----------

Ja w ogóle, to że niektórzy jedzą mizerię z cukrem, dowiedziałam się z jakiegoś wątku na wizażu. Nie sądziłam, że ktoś je ogórki z cukrem.

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ----------

Cytat:
Gołabki bez zawijania, tez dawno temu probowalam, ale juz to nie to

Na weselu u chrzesniaka mialam najgorzej wlasnie z golabkami, jak nic mnie nie kusi miesnego, to te az prosily by zjesc i durna moglam wziąc, środek oddac corce, bo ona to woli, a ja kapuste bym zjadla

Teraz kupuje czesto, sama tez robie, ale nie wychodza tak samo weganskie, ale to dobre z kaszy, grzybow , marchwi , kapusta jest w sam raz, nie za miekka nie za memłowata, no cudne

Wczoraj tez dobre kotlety mielismy z kaszy jaglanej, z cukinia, takie jakby curry, moze to jakis nasz nowy regionalizm

Ja polecam jeszcze kotlety z dodatkiem kapusty. Dawno ich nie jadłam, ale mama kiedyś robiła i były bardzo dobre.
Stary 2018-09-07, 16:08   #736
blackhaired_witch
Rozeznanie

Przypomniałam sobie coś, otóż miałam swego czasu chłopa z Krakowa i ciągle opowiadał mi o jakimś ichnim przysmaku, zwanym "zgliwiałym serem". Niestety, jak posłuchałam co to, to jakoś nie miałam natchnienia spróbować. Ktoś z was to kojarzy? To rzeczywiście tak strasznie śmierdzi podczas przygotowywania?
blackhaired_witch jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-07, 17:04   #737
damdalena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blackhaired_witch Pokaż wiadomość
przysmaku, zwanym "zgliwiałym serem"
Nie wiem na ile to z Krakowa, bo to chyba bardziej na wschód. Mój mąż też to wspomina jako przysmak z dzieciństwa. To jest sposób na wykorzystanie starego twarogu - im bardziej "zepsuty", tym oczywiście bardziej śmierdzi przy topieniu. Aczkolwiek kiedyś z mamą spróbowałyśmy zrobić z takiego świeżego tłustego twarogu i powiem, że dość dobre to było i wcale nie trzeba było wietrzyć kuchni. Smakowało jak topiony serek z kminkiem (ale chyba nie zawsze było kminkiem doprawiane, bo kminek/czarnuszka to faktycznie krakowskie upodobanie).

---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ----------

Cytat:
rozgraniczenie "iść na pole" (= na dwór) a "iść w pole" (czy "pracować w polu").
u mnie jest idzie się do pola, jeśli ktoś ma zamiar iść popracować w polu,
czyli np. " idę do pola wyplewić marchewkę, a Ty też nie siedź tyle w domu i idźże choć na chwilę na pole".
damdalena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-07, 17:09   #738
ruda_beksa
Zakorzenienie

Cytat:
Przypomniałam sobie coś, otóż miałam swego czasu chłopa z Krakowa i ciągle opowiadał mi o jakimś ichnim przysmaku, zwanym "zgliwiałym serem". Niestety, jak posłuchałam co to, to jakoś nie miałam natchnienia spróbować. Ktoś z was to kojarzy? To rzeczywiście tak strasznie śmierdzi podczas przygotowywania?
Jestem z Krakowa i "zgliwiały" było raczej używane jako słowo pejoratywne, "weźże wyrzuć ten ser, cały zgliwiał". "Zgliwienie" następowało gdy biały ser robił się taki... śliski, bleeee

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-08, 01:29   #739
gryx82
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Moi rodzice tak mówią i ja staram się mówić jak mogę po swojemu
Ja już tyle pozapominałem, tyle mi uleciało (a gwara wielkopolska to był w sumie mój pierwszy "język", do 3. roku życia wychowywali mnie dziadkowie właśnie).
Cytat:

"Obuj się" i "rozebuj się".

Cytat:
"Siń", " w sini"

Cytat:
"paszoł won"
"Ady idź!" (bez związku z żadną Adą)

Cytat:
Paruchy, zawsze do ciemnego sosu i mięsa

Cytat:
gołąbki jemy z mięsem, kaszą i ryżem, zawinięte w liście kapusty, polane sosem pomidorowym, bez żadnego chleba, ziemniaków itp. - to mnie zawsze dziwiło, że ktoś może jeść gołąbki jeszcze z dodatkiem dodatkowych węglowodanów, bo same w sobie są bardzo syte
Gołąbki zawsze z ziemniakami

Cytat:
Mój ojciec tak jada (pochodzi spod Poznania). Ja z mamą same, albo z kwaśną śmietaną
Cytat:
A ostatnio próbowałam tzw. "oszukane gołąbki", gdzie było mięso ryż/kasza zmieszane z drobno posiekaną kapustą i też były bardzo smaczne.
Całkiem smaczna jest też "zupa gołąbkowa"
Cytat:
Ostatnie znaczy po prostu się przewrócić
Obalić się ("i wtedy un sie obaluł")

Cytat:
Ja w ogóle, to że niektórzy jedzą mizerię z cukrem, dowiedziałam się z jakiegoś wątku na wizażu. Nie sądziłam, że ktoś je ogórki z cukrem.
Ale to jest dosłownie szczypta cukru, tak żeby kwaskowość octu przełamać
Cytat:
Przypomniałam sobie coś, otóż miałam swego czasu chłopa z Krakowa i ciągle opowiadał mi o jakimś ichnim przysmaku, zwanym "zgliwiałym serem"
Syr topiuny
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-08, 06:19   #740
Konto usunięte

Cytat:
"Obuj się" i "rozebuj się".
Też znam obuj i rozbuj (nie "rozebuj"), ale to znaczy ubierz/zdejmij buty . Odziewanie się oznacza ubieranie się.

980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-08, 11:54   #741
mabi27
Wtajemniczenie

Chodźwa, pójdziewa, zrobiwa, usmażywa.. Wszystkie mojej babci babcia mówiła cudowną gwarą

mabi27 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-08, 12:19   #742
Konto usunięte

U nas "chodźta, zróbta, weźta" jako "chodźcie, zróbcie, weźcie".

Stary 2018-09-08, 13:09   #743
_Matilde_
Biała Dama

Cytat:
Napisane przez mabi27 Pokaż wiadomość
Prawdziwej śmietany od krowy jakoś nie mam chęci jeść, jak będę pamiętać to spróbuję ze zwykłej. W internecie ochy i achy jakie to pyszne.

W każdym razie musi być tłusta. Z tej 12% chyba nic nie wyjdzie

Webook
Filmweb
Last.fm
_Matilde_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-09, 08:56   #744
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Nigdy tego nie jadłam, ale jest to do kupienia w sklepach. Parę razy widziałam.

U nas w rodzinie się nie jadło, ale musiało być robione przez znajomych, bo znam nazwę i wiem co to.

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-10, 07:34   #745
lusia032
Zakorzenienie

Cytat:

Ale to jest dosłownie szczypta cukru, tak żeby kwaskowość octu przełamać

Syr topiuny

Może w zależności od regionu/domu robią mizerię z mniejszą lub większą ilością cukru, ale te co ja jadłam były ewidentnie słodkie, octu czuć nie było

Strugaczka.

lusia032 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-10, 09:57   #746
madziara_07
Zadomowienie

strugaczka=temperowka, chociaz ja slyszalam jeszcze wersje ostrzynka.

zrobilam te bociany. mimo moich obaw nadzienie w trakcie gotowania nie wyplywalo. smaczne ale bardzo brakowalo mi w srodku miesa ale ja miesozerna jestem, wiec zrobie jeszcze raz ale do tych ziemniakow doloze jeszcze bekonik
Stary 2018-09-10, 10:02   #747
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75
Dot.: "Regionalizmy&am p;quo t; czyli mentalność mieszkańców poszczególnych częś

Cytat:

Ja w ogóle, to że niektórzy jedzą mizerię z cukrem, dowiedziałam się z jakiegoś wątku na wizażu. Nie sądziłam, że ktoś je ogórki z cukrem. [COLOR="Silver"]

Ja polecam jeszcze kotlety z dodatkiem kapusty. Dawno ich nie jadłam, ale mama kiedyś robiła i były bardzo dobre.
Moja babcia tez robila taka mizerie, szczypta cukru i octu, ja nie lubilam

ale salatke jem pol na pol, troche cukru, troche soli, mama dodawala jeszcze kwasku, za to maz tylko z cukrem , a mizeria u nas tylko na słono

to wlasnie tak sie robi podobnie te gołabki bez zawijania, jak kotlety, bo to jednak musi byc mieso mielon, ale to dawno temu robilam

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Edytowane przez groszek75
Czas edycji: 2018-09-10 o 10:03
Stary 2018-09-10, 10:08   #748
kasztanka3
Pani Mizantrop

Mizeria tylko na slodko
Tak samo salata maslowa ze smietana/jogurtem.
Stary 2018-09-10, 10:12   #749
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Cytat:
Napisane przez kasztanka3 Pokaż wiadomość
Mizeria tylko na slodko
Tak samo salata maslowa ze smietana/jogurtem.
na słono, do tego musze miec albo cebulke albo jak jest szczypior i koperek

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Stary 2018-09-10, 10:13   #750
theali
Zakorzenienie

Cytat:
na słono, do tego musze miec albo cebulke albo jak jest szczypior i koperek
Tak!
Na słodko? W życiu.
theali jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości