|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: "Regionalizmy" czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski....
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#722 | ||
|
BAN stały
|
Dot.: "Regionalizmy" czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski....
Co jakiś czas czytam o tej śmietanie i mnie ciekawość zżera
![]() Cytat:
Leberka? Wątrobianka czyli ![]() Niestety, babcia z dziadkiem zmarli w 2001 i wielu z tych słów "na własne uszy" już nie słyszę. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#723 | |
|
zielony stworek
|
Cytat:
Mam to szczęście, że mąż z tego samego regionu jest to rozumie, ale nie wszystko ( on gada gwarą łowicką ).Leberka to pasztetowa. |
|
|
|
|
|
#724 |
|
Zakorzenienie
|
Leberkę też znam
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
#725 |
|
Zakorzenienie
Lokalizacja: Magiczna kraina Narnia, gdzieś na Latarnianym Pustkowiu...:)
|
Pochodzę z województwa lubelskiego (niedaleko granicy), mieszkam w województwie mazowieckim. Bardzo wiele, nowych osób, które poznaję, od razu mówi, że domyślali się, skąd jestem, ponieważ mam taki akcent, że zaciągam. Ja tego sama u siebie nie słyszę.
![]() -moja mama (i ja czasem tez się na tym łapię), mówi "jedziem", "idziem", "robim" -dziadek i babcia mówili tak: zamiast jedz to "jydz", "szwora"-uwiera, "wiszczysz" - krzyczysz, 'taksówka"-samochód, "skibka"-kromka, "rozdziewaj się"-rozbieraj się, "odziewaj się" - ubieraj się, "rezać"-ciąć, "odkazać"-odmówić, "musi"-pewnie, "kruczek"-pogrzebacz, "każden raz" - każdego razu, "bułka chleba" - bochenek chleba, "batarejka" -latarka, "durnowaty" - głupi "durak" - głupek "szaleju się najadł" - zwariował "sień"-pierwsze pomieszczenie w domu, taki przedsionek Z przekleństw dziadek mówił tak: "pies Ci mordę lizał' "a żesz job twoja mać" "paszoł won" Dodatkowo mówimy tak: -"wsio" - "wszystko", -"upiokę" zamiast "upiekę" -"szałaputa" -"raby" -"prukwa" -"nie zwracaj gitary" -"jełop" -"gołodupiec" -"badziewie" -"rozdziawa" -"dochodzić tołku" -"dać popalić" -"polecieć komelhana" (nawet nie wiem jak się to pisze?) Ktoś z Was też tak mówi? Czy jakichś słówek lub powiedzeń może nie znacie? Jeszcze u mnie wyjść na zewnątrz to 'pójść na dwór", a u koleżanki spod Nowego Sącza to 'iść na pole'. Kiedyś nie wiedziałam o czym, ona mówi. U mnie pole to pas gruntu. Z rzeczy kulinarnych co mi przychodzi do głowy to: -parowańce, czyli takie bułeczki robione na parze, zawsze z jagodami - mój narzeczony z innego regionu polski nie wiedział co to są parowańce -gołąbki jemy z mięsem, kaszą i ryżem, zawinięte w liście kapusty, polane sosem pomidorowym, bez żadnego chleba, ziemniaków itp. - to mnie zawsze dziwiło, że ktoś może jeść gołąbki jeszcze z dodatkiem dodatkowych węglowodanów, bo same w sobie są bardzo syte. -mama mówiła, że chleb z cukrem to smak z jej dzieciństwa, tak samo jak chleb z jagodami czarnymi -placki ziemniaczane jem zawsze posypane cukrem -dziadkowie jedli makaron z czarnymi jagodami, czy skwarkami, ziemniaki ze skwarkami i chłodnikiem -kiedyś na każdym weselu musiał być sękacz Jak sobie coś jeszcze przypomnę, to napiszę.
Edytowane przez syklamen Czas edycji: 2018-09-07 o 11:54 |
|
|
|
|
#726 |
|
Zakorzeniona
|
U mnie wychodzi się na dwór i długo nie wiedziałam, że ktokolwiek wychodzi na pole, bo w telewizji, radiu, bajkach czy filmach wszyscy mówią "na dwór". "Na pole" chyba nie występuje w ramach wzorcowej polszczyzny tylko jako regionalizm? Jeśli się mylę, to niech mnie ktoś poprawi.
|
|
|
|
#727 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chleb smazony z cukrem uwielbiam do teraz U nas tez sie mowi na dwór, a kolezanka z Krakowa mowila na pole Gołąbki to albo kasza albo ryż i jak juz to wolelismy przewage nad miesem, teraz bez miesa, to co innego sie dodaje, warzywa, ale i tak najlepsza od zawsze jest ta kapusta i nieraz dojem chleb, ale z masłem ![]() Edit. : ja placki ziemniaczane tez tylko z cukrem, moj maz lubi ze smietana albo z maslem, a najlepiej to lubi pokrojone odsmazane na drugi dzień
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi Edytowane przez groszek75 Czas edycji: 2018-09-07 o 12:40 |
|
|
|
|
|
#728 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie się jada placki ziemniaczane z kwaśna śmietaną i cukrem
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#729 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#730 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ziemniaki mi tam wcale nie pasują. A ostatnio próbowałam tzw. "oszukane gołąbki", gdzie było mięso ryż/kasza zmieszane z drobno posiekaną kapustą i też były bardzo smaczne.
|
|
|
#731 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I występowało u nas rozgraniczenie "iść na pole" (= na dwór) a "iść w pole" (czy "pracować w polu"). |
|
|
|
|
|
#732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na weselu u chrzesniaka mialam najgorzej wlasnie z golabkami, jak nic mnie nie kusi miesnego, to te az prosily by zjesc i durna moglam wziąc, środek oddac corce, bo ona to woli, a ja kapuste bym zjadla ![]() Teraz kupuje czesto, sama tez robie, ale nie wychodza tak samo weganskie, ale to dobre z kaszy, grzybow , marchwi , kapusta jest w sam raz, nie za miekka nie za memłowata, no cudne ![]() Wczoraj tez dobre kotlety mielismy z kaszy jaglanej, z cukinia, takie jakby curry, moze to jakis nasz nowy regionalizm
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
|
#733 | ||
|
Konto usunięte
|
Dot.: "Regionalizmy &am p;quo t; czyli mentalność mieszkańców poszczególnych części Polski....
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Cytat:
"wiszczysz" - krzyczysz, 'taksówka"-samochód, "rezać"-ciąć, "odkazać"-odmówić, -"upiokę" zamiast "upiekę" bułka chleba" - bochenek chleba, "batarejka" -latarka, -"raby" -"dochodzić tołku" -"polecieć komelhana" - tych nie znalam, resztę znam. Tez lubelskie, ale na granicy z podkarpackim. Co znaczy to ostatnie? -"szałaputa" - u mnie się mówi "szaraputa". Dać popalić, badziewie (+ przymiotnik badziewiasty) i jelop to chyba ogólnopolskie? Jak nie to jestem w szoku ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez 980cf4958a6e724c916e7adb24f4c6159aa2df82_65d7e02c47328 Czas edycji: 2018-09-07 o 12:51 |
||
|
|
|
|
#734 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Parowańce też pierwsze słyszę, ale wiem o co chodzi. U nas to są po prostu kluski na parze. O chlebie z cukrem mi przypomniałaś, tylko u nas na chleb dawało się śmietanę i posypywało cukrem ![]() Gołąbki tak samo, nie wyobrażam sobie do nich jeszcze innych dodatków, bo w sumie i kasza i mięso i warzywa (kapusta) są ![]() Placki ziemniaczane to bez dodatków, a już na pewno nie z cukrem. Tak samo mizerii nie cierpię na słodko. W ogóle to nie bardzo lubię połączenie słodko-słone, ale to nie regionalizm raczej, chyba że taki miejscowy ![]() Wielu ze zwrotów, które napisałaś w poście nie znam. ---------- Dopisano o 13:28 ---------- Poprzedni post napisano o 13:26 ---------- Cytat:
|
|
|
#735 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Regionalizmy&am p;quo t; czyli mentalność mieszkańców poszczególnych częś
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;85838254]W mojej miejscowości używa się obydwu wersji zamiennie, chyba na chybił trafił.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:50 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- "szwora"-uwiera, "wiszczysz" - krzyczysz, 'taksówka"-samochód, "rezać"-ciąć, "odkazać"-odmówić, -"upiokę" zamiast "upiekę" bułka chleba" - bochenek chleba, "batarejka" -latarka, -"raby" -"dochodzić tołku" -"polecieć komelhana" - tych nie znalam, resztę znam. Tez lubelskie, ale na granicy z podkarpackim. Co znaczy to ostatnie? -"szałaputa" - u mnie się mówi "szaraputa". Dać popalić, badziewie (+ przymiotnik badziewiasty) i jelop to chyba ogólnopolskie? Jak nie to jestem w szoku ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Nie wiem, może i ogólnopolskie. ![]() Ostatnie znaczy po prostu się przewrócić. Pamiętam, że dziadek tak mówił i nawet nie wiem, czy dobrze to napisałam. ![]() ---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:28 ---------- Cytat:
Ja w ogóle, to że niektórzy jedzą mizerię z cukrem, dowiedziałam się z jakiegoś wątku na wizażu. Nie sądziłam, że ktoś je ogórki z cukrem. ![]() ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
Ja polecam jeszcze kotlety z dodatkiem kapusty. Dawno ich nie jadłam, ale mama kiedyś robiła i były bardzo dobre.
|
|
|
#736 |
|
Rozeznanie
|
Przypomniałam sobie coś, otóż miałam swego czasu chłopa z Krakowa i ciągle opowiadał mi o jakimś ichnim przysmaku, zwanym "zgliwiałym serem". Niestety, jak posłuchałam co to, to jakoś nie miałam natchnienia spróbować. Ktoś z was to kojarzy? To rzeczywiście tak strasznie śmierdzi podczas przygotowywania?
|
|
|
|
|
#737 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie wiem na ile to z Krakowa, bo to chyba bardziej na wschód. Mój mąż też to wspomina jako przysmak z dzieciństwa. To jest sposób na wykorzystanie starego twarogu - im bardziej "zepsuty", tym oczywiście bardziej śmierdzi przy topieniu. Aczkolwiek kiedyś z mamą spróbowałyśmy zrobić z takiego świeżego tłustego twarogu i powiem, że dość dobre to było i wcale nie trzeba było wietrzyć kuchni. Smakowało jak topiony serek z kminkiem (ale chyba nie zawsze było kminkiem doprawiane, bo kminek/czarnuszka to faktycznie krakowskie upodobanie).
---------- Dopisano o 17:04 ---------- Poprzedni post napisano o 16:57 ---------- Cytat:
czyli np. " idę do pola wyplewić marchewkę, a Ty też nie siedź tyle w domu i idźże choć na chwilę na pole". |
|
|
|
|
|
#738 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#739 | ||||||||
|
BAN stały
|
Ja już tyle pozapominałem, tyle mi uleciało (a gwara wielkopolska to był w sumie mój pierwszy "język", do 3. roku życia wychowywali mnie dziadkowie właśnie).
"Obuj się" i "rozebuj się". Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Obalić się ("i wtedy un sie obaluł") ![]() Cytat:
![]() Cytat:
|
||||||||
|
|
|
|
#740 |
|
Konto usunięte
|
Też znam obuj i rozbuj (nie "rozebuj"), ale to znaczy ubierz/zdejmij buty
. Odziewanie się oznacza ubieranie się. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#741 |
|
Wtajemniczenie
|
Chodźwa, pójdziewa, zrobiwa, usmażywa.. Wszystkie mojej babci
babcia mówiła cudowną gwarą Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#742 |
|
Konto usunięte
|
U nas "chodźta, zróbta, weźta" jako "chodźcie, zróbcie, weźcie".
|
|
|
|
#743 | |
|
Biała Dama
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#744 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas w rodzinie się nie jadło, ale musiało być robione przez znajomych, bo znam nazwę i wiem co to.
|
|
|
#745 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może w zależności od regionu/domu robią mizerię z mniejszą lub większą ilością cukru, ale te co ja jadłam były ewidentnie słodkie, octu czuć nie było ![]() Strugaczka.
|
|
|
#746 |
|
Zadomowienie
|
strugaczka=temperowka, chociaz ja slyszalam jeszcze wersje ostrzynka.
zrobilam te bociany. mimo moich obaw nadzienie w trakcie gotowania nie wyplywalo. smaczne ale bardzo brakowalo mi w srodku miesa ale ja miesozerna jestem, wiec zrobie jeszcze raz ale do tych ziemniakow doloze jeszcze bekonik
|
|
|
#747 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: "Regionalizmy&am p;quo t; czyli mentalność mieszkańców poszczególnych częś
Cytat:
ale salatke jem pol na pol, troche cukru, troche soli, mama dodawala jeszcze kwasku, za to maz tylko z cukrem , a mizeria u nas tylko na słono ![]() to wlasnie tak sie robi podobnie te gołabki bez zawijania, jak kotlety, bo to jednak musi byc mieso mielon, ale to dawno temu robilam
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi Edytowane przez groszek75 Czas edycji: 2018-09-10 o 10:03 |
|
|
|
|
|
#748 |
|
Pani Mizantrop
|
Mizeria tylko na slodko
Tak samo salata maslowa ze smietana/jogurtem.
|
|
#749 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#750 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:40.

i nieraz dojem chleb, ale z masłem