|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#961 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią +ot, część 54
Na studiach to czasem nie ma co sie dziwic, jak rzekomy dostep do "darmowej edukacji" konczy sie na tysiacach zlotych wydanych na ksiazki co semestr...
|
![]() ![]() |
![]() |
#962 |
Zakorzenienie
|
[1=2f6abb6d3878858271ffdb3 efd65c95d1f4fde9b_623d0cb 3af0b6;85863008]Zapisałam się na kurs (darmowy), do nauki potrzebne jest kilka książek.
Szkoła ma umowę z wydawcą, komplet kosztuje 110 zł. Taniej nie sposób kupić. Kilka dziewczyn wpadło na pomysł wypożyczenia tych książek i skserowania - koszt 70 zł. Zdziwiło i zniesmaczyło mnie takie podejście. Rozumiem skserowanie kilku stron, ale całych książek? Kurs jest uruchamiany co roku, można używki odsprzedać. Zero szacunku do praw autorskich i trudu, które autor włożył w napisanie podręcznika.[/QUOTE] Na studiach to standard. Pamiętam jakie zdziwienie wywołałam, jak kupiłam oryginalną książkę do angielskiego. Uznałam, że jak mam z niej korzystać dwa lata, to opłaca mi się zainwestować. Zawsze z takiej uczy się wygodniej niż z kserówki. Ale jak to tak jak zapłaciłam pół stówy więcej. Tak na marginesie zawsze zastanawiało mnie, dlaczego odkupowanie książek jest lepiej oceniane niż kserowanie. Na tym autor też nie zarobi.
#963 |
Zakorzenienie
|
Na studiach kserowanie to standard.
Ponad dekadę temu, (booooosze), na przeciwko uczelni w punkcie ksero były wszystkie skserowane i zbindowane podreczniki, skrypty, dodatkowe materiały.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#964 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to słuszna uwaga. Może dlatego, że wtedy kopia nie może się rozrastać nieskończenie? Na zasadzie korzystać może tylko jedna osoba. A jeśli ktoś ją sprzeda, to sam już nie może korzystać. A z jednego ksera może mieć materiały 100 ludzi w tym samym czasie i z nich korzystać. ---------- Dopisano o 23:31 ---------- Poprzedni post napisano o 23:28 ---------- Cytat:
U mnie były też notatki, wyniki eksperymentów, no wszystko do skserowania i kupienia. ![]()
![]() |
#965 |
Zasiedzenie
|
Punkty ksero odprowadzają dodatkową opłatę (opłata reprograficzna) w związku z powielaniem treści objętych prawem autorskim, kwoty niewielkie, bo chyba max 3% dochodu z kserowania. Ta opłata ma trafiać do twórców, ale nie wiem jak to się dzieli na dalszym etapie.
Wysłane z mojego Redmi Note 5A przy użyciu Tapatalka
#966 |
Przyczajenie
|
Nie udzielam się za bardzo na wizażu, ale są dwa różne zachowania, które u ludzi tak mnie denerwują, wyprowadzają z równowagi, że nie potrafię ZA NIC tego pojąć.
1. Pierwsze zachowanie to dlaczego ludzie nie potrafią parkować? Dlaczego nie potrafią w dwie rownolegle linie wjechać prosto? Albo poprawić raz lub dwa.. DLACZEGO? DLaczego jak są dwa miejsca to niektórzy zrobią tak, że będzie jedno? Dlaczego? Dlaczego jak mam mało miejsc prarkingowych pod domem KTOŚ I TAK ZAPARKUJE W TAKI SPOSÓB ZE JA I TAK POJADĘ NA DWA OSIEDLA DALEJ POSTAWIĆ SAMOCHÓD? 2. Pracuje w weekendy w sklepie z odzieżą. Często bywają klientki z dziwnymi pytaniami.. ale po co pytają dlaczego jest tak a nie tak? W jakim celu zadają pytanie „dlaczego jednorazówka jest płatna” „dlaczego zwroty są na kartę podarunkowa” A wtedy myśle..”Boże ja tu pracuje jako sprzedawca!! Czy to ja ustalam zasady sieci sklepów na cała Polskę ?” Najbardziej dziwi mnie to, ze ton i sposób w jakim mnie o to pytają jest oskarżający. Czuje się jakbym to ja na złość stworzyła te zasady. Patrzą się jakbym ja specjalnie siedziała dzień w dzień i wymyślała, ze reklamówka jest płatna 25 groszy.. no litości. Czy ludzie naprawdę nie maja co ze sobą robić? Nie maja w głowie myśli typu „ wow kupiłam/em najpiękniejsza bluzkę na świecie” tylko „coooo, zapłaciłam/em za reklamówkę 25 zł.. co ta sprzedawczyni sobie myśli” Nie zdenerwowalavym się aż tak bardzo gdyby nie sytuacja w sklepie, ze Pani na ocZach wszystkich żądała zwrotu za reklamówkę,bo w innych sklepach tak nie ma. Nie wiem w jakich sklepach kupuje ta kobieta, ale gdzie teraz nie płacimy za jednorazówkę? Pozdrawiam wszystkich, miłego wieczoru i dnia ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
#967 | |||||
BAN stały
|
Mam identyczne obserwacje
![]() Wizażanek wyklęty, na zawsze w sercach naszych ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() [1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;85862930]jeszcze tak ![]() CSI wizaz czuwa. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() lubię Twoje posty [/QUOTE] Jak to leciało? "CSI Wizaż? Proszę przyjechać na wątek!" ![]() Limonka, to Ty? Ałaaa! ![]() Proszę ![]() Cytat:
![]() ![]() A tak serio - mgr Terejza przez jeden semestr nauczyła mnie więcej, niż całe 4 lat LO ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#968 |
Zakorzenienie
|
#969 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#970 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i dlatego, że nikt normalny by na te teksty nie wpadł, nie dałoby się tego wymyślić. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#971 |
Rozeznanie
|
Mój kumpel ma bardzo specyficzny styl ubioru
Długa broda 2 rozmiary za duże koszulki z zespołami które na nim wiszą i do tego za długie bojówki no tak raczej niechlujnie jakby ukradł ciuchy starszego brata I tak ma zamiar uczyć przedszkolaki angielskiego ![]() ![]() ![]() To powiedział mi że on będzie chodził tak jak mu się podoba i ma to w dupie No nie wiem ja bym nie chciała żeby moje 5 letnie dziecko było uczone przez kogoś z taką stylową |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#972 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#973 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A jak się ma jego stylówa do jakości nauczania? Twoja rada sprowadza się tylko do tego, że powinien wyglądać tak jak się tobie podoba, bo tak. Nie dziwię się, że ma to w tyłku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#974 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak żyć? ![]() A jego broda jest dla większości dzieciaków hipnotajzin'. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#975 | |
Czarna owca
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#976 |
Zakorzenienie
|
Byle czysty chodził. I tak lepszy niż nauczycielka klas 1-3 na zajęciach z gimnastyki w szpilkach i garsonce
![]()
#977 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:19 ---------- Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
#978 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#979 | |
lokalna gwiazda
|
Cytat:
A mnie, prawdę mówiąc dziwi pobieranie opłaty za reklamówkę w sytuacji, gdy kupuję sobie przykładowo bluzkę. Przecież ona jest "luzem", nie jest zapakowana w oddzielną folię, jak to "przed wojną" było, tylko wzięta z wieszaka. I jestem zmuszona za to opakowanie zapłacić, bo ciucha luzem do torebki nie wrzucę, żeby mi się nie sponiewierał. Tak samo majtek czy biustonosza, który jest bez pudełka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#980 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pięcioletnie dzieci sa w jakiś sposób uczulone na za duże ciuchy? Co tu ma wiek dzieci do rzeczy? I co ma stylówa do uczenia dzieci? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#981 | |
BAN stały
|
Cytat:
co do niszczenia sie bluzki jak ją wrzucisz do torebki... możesz sobie w torebce nosić wielorazową reklamówkę i wrzucać do niej, zamiast za każdym razem brać nową |
|
![]() ![]() |
![]() |
#982 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() |
#983 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziwi mnie, że w XXI wieku ocenia się nauczyciela po rozmiarze koszulki A nie po jego kompetencjach. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#984 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Akurat w tym przypadku (nauczyciele) jest duza roznica miedzy Polska a panstwami takimi jak Wielka Brytania, Niemcy. W Polsce nadal sie dyskryminuje (i prosze nie mowic ze nie, post cocacolalight to nie jest odosobniony przypadek, tylko norma!) osoby noszace tatuaze, majace odmienny styl ubierania, o pstrokatych fryzurach, homoseksualne itd. itp. I wlasnie po wymaganiach stawianych nauczycielom dobrze to widac, bo tak jak w prywatnych firmach itd. ludzie jeszcze maja opory cos powiedziec, tak w przypadku nauczycieli co chwile odzywa sie jakis madrala w obronie ucisnionych dzieci, ktore nie powinny byc narazone na ''takie widoki''. Oby twoje dziecko samo kiedys przyszlo do ciebie z taka stylowa, to moze wtedy zrozumiesz, ze osoba noszaca za duze t-shirty nadal moze byc: - czysta - inteligentna - mila - i KOMPETENTNA. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#985 |
Zakorzenienie
|
Dziwi mnie, gdy na urlop jadą razem ludzie, którzy się na wyjazdach nie dogadują. Siedziałam w kawiarni i widziałam parę w średnim wieku, która sprzeczała się o to jaką kawiarnię wybrać, potem jaki stolik, potem co zamówić, potem że jedno za drogo zamówiło, potem że można było jednak zamówić coś innego itd.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#986 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#987 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#988 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#989 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;85865149]Moje dziecko ma (no prawie, trochę mu się pozmieniało) takiego ojca.
Jak żyć? ![]() A jego broda jest dla większości dzieciaków hipnotajzin'.[/QUOTE]Dzwonie do mopsu! Spoko, moje dzieci mają ojca który wygląda jak syryjski uchodzca ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
#990 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:14.