Wszystko, co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 46 - Strona 44 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-09-14, 20:15   #1291
anulus17
Zakorzenienie

Dot.: Wszystko, co chcecie wiedzieć a nie macie kogo zapytać, cz. 46

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
FILIŻANKI chciałabym kupić ładne filiżanki do kawy. Muszą być ze spodeczkami i pojemność większa niż 250. Optymalnie polskiej produkcji. I nie białe. Pragnę wzorków. Jakieś podpowiedzi a propos sklepów online/producentów?

siła spokoju
Ja mam z lubiany, wzięłam kubek plus spodek zamiast filiżanek to wydaje mi się że ona mają pojemność 300ml. Ale kompletowalam osobno. Są różne wzorki do wyboru i można kupić dodatkowo też talerzyki

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
anulus17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-14, 20:16   #1292
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:
Napisane przez anulus17 Pokaż wiadomość
Ja mam z lubiany, wzięłam kubek plus spodek zamiast filiżanek to wydaje mi się że ona mają pojemność 300ml. Ale kompletowalam osobno. Są różne wzorki do wyboru i można kupić dodatkowo też talerzyki

Jesteś zadowolona? Bo lubanę też oglądałam.

siła spokoju
Stary 2018-09-14, 20:17   #1293
ridja devojka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Pani_Mada Pokaż wiadomość
gdzie kupujecie książki (papierowe)? szukam księgarni internetowych gdzie nie wydam milionów. jak na razie najtańszy wydaje mi się świat książki, ale może znacie coś jeszcze lepszego?
Ja zwykle szukam na nieprzeczytane i dobre-ksiazki

Stary 2018-09-14, 20:21   #1294
anulus17
Zakorzenienie

Cytat:

siła spokoju
Tak, szczególnie że 1 kubek mi się stluk z zastawu na 12 osób i bez problemu dokupilam sobie 1 sztukę, ale ja mam w miarę blisko do lubiany więc przy okazji zajechalam. Nie wiem jak z dostępnością przez Internet. Myje w zmywarkę i nic się nie dzieje. Kiedyś miałam kubki z ambition i w środku zrobiły się takie czarne kreski od mieszanka łyżeczka, ale w lubianowych tego nie ma.

anulus17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-14, 20:22   #1295
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez sydunia Pokaż wiadomość
Czy ktoś z was pamięta, w którym momencie w zeszłym roku (albo wcześniej) w hipermarketach, supermarketach itp. pojawiły się masowo znicze w związku z Wszystkich Świętych?
Chyba później niż w tym roku. W tym roku w Tesco widziałam, że znicze pojawiły się gdzieś na koniec sierpnia
Cytat:
Napisane przez gryx82 Pokaż wiadomość
E tam, to 1/9 pensji męża znajomej mojej siostry (se zarabiają w spółkach akcyjnych), a więc - analogicznie - to jakieś 300 zł., gdy ktoś zarabia 2700. Dużo, czy mało?
Nie do końca rozumiem, czemu wydatki typu prezenty mają się przeliczać proporcjonalnie do wypłaty, to chyba nie tak działają duże zarobki
Jak ktoś ma taką chęć, to czemu by nie. Ale żeby robić z tego jakiś mus, powinność? No bez przesady. Już teraz za wiele ludzi postrzega osoby dobrze zarabiające w kategoriach "dobrodziej/złodziej". Nie ma nic pomiędzy. Albo sypiesz kasą, albo sknera.
788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-14, 20:26   #1296
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91
Konto usunięte

Cytat:
No ale nie udawajmy też, że pieniądze się w życiu nie liczą, a wszyscy żyjemy dla Wyższej Idei. Każdy rodzic chce chyba, aby jego dzieci miały w życiu lepiej i wybór chrzestnych nie jest tu wyjątkiem od reguły (chociaż wątpię, czy faktycznie aż tak wpływa on na rozwój i życie dziecka)
Jako rodzic śmiem się z tym nie zgodzić, ale ja ponoć żyję w idealnym świecie, gdzie się nie patrzy na portfel chrzestnego.
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-14, 20:28   #1297
Linka25
Zakorzenienie

Cytat:

siła spokoju
Ja mam troche kubeczkow i talerzykow dla dziecka i nic sie nie dzieje z nimi.

Linka25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-09-14, 20:47   #1298
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
(...)No ale nie udawajmy też, że pieniądze się w życiu nie liczą, a wszyscy żyjemy dla Wyższej Idei. Każdy rodzic chce chyba, aby jego dzieci miały w życiu lepiej i wybór chrzestnych nie jest tu wyjątkiem od reguły (chociaż wątpię, czy faktycznie aż tak wpływa on na rozwój i życie dziecka)
(...)

Twoja wypowiedź brzmi tak, jakby to było normalne i oczywiste, że ludzie wybierac sobie rodziców chrzestnych dla dziecka oczekują od niego przede wszystkim drogich prezentów. to normalne wg Ciebie?
Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-14, 20:49   #1299
Konto usunięte

Cytat:

Twoja wypowiedź brzmi tak, jakby to było normalne i oczywiste, że ludzie wybierac sobie rodziców chrzestnych dla dziecka oczekują od niego przede wszystkim drogich prezentów. to normalne wg Ciebie?
I jakby wszyscy rodzice byli chytrymi babami z Radomia i tylko patrzyli, gdzie by tu zarobić..
ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-14, 21:13   #1300
kaledonia
zielony stworek

Cytat:
Bolesławiec jest cudny, te granatowe kółka to już ikona polskiego dizajnu Na folkstar są fajne, "na ludowo" takie: tu filiżanki (ale pojemność 200 ml tylko), tutaj kubki
Co do folkstaru to owszem jest tam część fajnych rzeczy rodem z Cepelii, ale więcej tandetnej chińszczyzny. Kupiłam zeszłej zimy bombki choinkowe w łowickie wzorki i jakością nie porażają. Ładniejsze i tańsze znajdzie się na jarmarkach bożonarodzeniowych od pań z koła gospodyń czy coś takiego

Moda przemija, styl pozostaje

Jestem
tutaj
kaledonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-14, 21:16   #1301
wika82
Zakorzenienie

Cytat:

siła spokoju
Mam kilka serwisów i są super.

Ja dla odmiany nie znoszę Bolesławca.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-09-14, 21:51   #1302
LadyPank
Zadomowienie

Ja mam Lubiane, sporo talerzy i kubków, całe serwisy obiadowe też. Jestem mega zadowolona bo zmywarka nic z nimi nie robi.
Do tego też kupowałam w Lidlu Chodzież, jak była dostępna. Cała biała i z platynowa obwódką. Też jestem mega zadowolona.

LadyPank jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-14, 22:36   #1303
cojarobietu_uu
Zadomowienie

[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;85864948]Jeżeli ktoś ma 10 tysięcy na prezent a daje 200zł, bo jest sknerą i dusigroszem to to jest żenujące.
Jak ktoś ma 10 tysięcy na prezent, ale daje 200zł, bo uważa, że dziecku się nie przyda więcej to to jest słabe, żeby nie napisać żenujące.
Jak daje 200zł, mimo, że go stać na 500zł ale odkłada też na większy cel taki jak samochód, wakacje czy ślub to jest spoko.
Jak daje 200zł, bo go na więcej nie stać, a gdyby było stać to by dał i 10 tysięcy to jest ok.

Chodzi mi o podejście nie o sumę... podejście pod tytułem "stać mnie, aby ci dać 10 tysięcy, ale ci nie dam, bo nie i już, bo łohohoho milion wymówek typu > dokąd zmierza ten świat < " jest dla mnie sknerstwem w czystej postaci
Jak kogoś serio nie stać, to spoko, przecież nie każę mu brać kredytów, ale takie cwaniactwo i łohohoho ura bura "dokąd zmierza ten świat, quady, samochody, samoloty i wkład własny na mieszkanie w ch się poprzewracało" jest dla mnie żenujące i tyle w temacie.[/QUOTE]Poproszę o wzór na wyliczenie kwoty prezentu, na jaką powinno być kogoś stać. Żebym sobie mogła podstawić średnie miesięczne zarobki, ratę kredytu, kwotę odkładaną na "wyższy cel" i oczywiście pomnożyć przez stałe odpowiadające stopniowi pokrewieństwa oraz ważności imprezy.
Jutro jadę kupować prezenty, to muszę ustalić budżet.

Stary 2018-09-14, 23:43   #1304
gryx82
BAN stały

Cytat:
Napisane przez theali Pokaż wiadomość
Nie twierdzę, że to nie może być jedno z kryteriów, ale proponowanie roli chrzestnego osobie otwarcie uznającej się za niewierzącą, za to z nadzieją, że przy odpowiednich okazjach sypnie kasą, jest niepojęte
I jeszcze przekonanie, że osoba taka powinna się zgodzić, bo "dziecku się nie odmawia" <-- w to święcie wierzy choćby moja ciotka
Nie no, to jest w ogóle niepojęte i takiej sytuacji nie brałem nawet pod uwagę (a to "dziecku się nie odmawia" pokutuje w całej Polsce chyba, m.in. dlatego też moja siostra jest "potrójną" chrzestną, rok po roku niemalże)
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;8586649 3]Nie do końca rozumiem, czemu wydatki typu prezenty mają się przeliczać proporcjonalnie do wypłaty, to chyba nie tak działają duże zarobki [/QUOTE]
No OK, prezenty to prezenty, z założenia są dobrowolne, ale przykładowo (tak czysto hipotetycznie) - są dwie osoby: bogata i biedna. Jedna i druga włożyła tyle samo $ do tej przysłowiowej koperty (wiem, nie ma przysłowia z kopertą) - serio wierzycie, że większość ludzi machnie ramionami i powie "no przecież każdy daje tyle, ile uważa"?
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;85866507]Jako rodzic śmiem się z tym nie zgodzić, ale ja ponoć żyję w idealnym świecie, gdzie się nie patrzy na portfel chrzestnego.
[/QUOTE]
Cytat:

Przecież nie mówię o sytuacji typu: "Adam to cham i prostak, ale ma piniundze, więc poprosimy go, aby został kszesnym naszej Dżesiki". Mając do wyboru osobę X i Y (przy czym obie lubimy na takim samym poziomie), śmiem twierdzić, że większą przychylność (nawet w sposób podświadomy, nie wyrachowany) zyska jednak ta lepiej sytuowana. No chyba, że ktoś rzuci wówczas monetą, albo w ogóle zrezygnuje z chrzcin, żeby finalnie nikogo nie urazić.

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
Co do folkstaru to owszem jest tam część fajnych rzeczy rodem z Cepelii, ale więcej tandetnej chińszczyzny. Kupiłam zeszłej zimy bombki choinkowe w łowickie wzorki i jakością nie porażają. Ładniejsze i tańsze znajdzie się na jarmarkach bożonarodzeniowych od pań z koła gospodyń czy coś takiego
Łeee, szkoda

Cytat:
Napisane przez LadyPank Pokaż wiadomość
kupowałam w Lidlu Chodzież, jak była dostępna. Cała biała i z platynowa obwódką. Też jestem mega zadowolona
My mamy z Chodzieży komplet białych kubków, ze złotą obwódką (dokładnie takich), są naprawdę świetne (to taka "zastawa imieninowa", bo reszta kubków to przypadkowa zbieranina)
gryx82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-15, 00:11   #1305
Konto usunięte

Cytat:
Przecież nie mówię o sytuacji typu: "Adam to cham i prostak, ale ma piniundze, więc poprosimy go, aby został kszesnym naszej Dżesiki". Mając do wyboru osobę X i Y (przy czym obie lubimy na takim samym poziomie), śmiem twierdzić, że większą przychylność (nawet w sposób podświadomy, nie wyrachowany) zyska jednak ta lepiej sytuowana. No chyba, że ktoś rzuci wówczas monetą, albo w ogóle zrezygnuje z chrzcin, żeby finalnie nikogo nie urazić.

No ale co mi tu będziesz wmawiał coś, co nie ma u mnie miejsca.
W mojej rodzinie na chrzestnych bierze się członków najbliższej rodziny, czyli w pierwszej kolejności rodzeństwo rodziców lub małżonków tegoż rodzeństwa.
Zresztą nie ukrywam, że dla mnie nie ma to wielkiego znaczenia. A już na pewno nie pod kątem materialnym.
No na Boga. (bo przecież ponoć o niego chodzi w tej całej ceremonii, czy się mylę?)
Od robienia dużych prezentów i zapewnienia przyszłości finansowej dziecka jesteśmy my, rodzice, a nie bogate wujki z Ameryki.
Jednym z chrzestnych mojego dziecka jest osoba na wózku, niezarabiająca, a więc sorry, ale wasze teorie o pazerności wszystkich starych możecie sobie włożyć między bajki.
Stary 2018-09-15, 05:47   #1306
thalia666
Wtajemniczenie

Cytat:

siła spokoju
W tym roku kupiliśmy teściom zestaw kawowo-obiadowy z tej firmy i są bardzo zadowoleni. Zmywarka im nie straszna, można dokupić pojedyncze części.
Stary 2018-09-15, 07:23   #1307
Olushka
Zakorzenienie

Makijaż

Czy w Sephora/Douglas zrobią mi pełny makijaż na wesele? Jeśli tak, to ile kosztuje?

Wysłane z iPhone'a

redukcja od 05.2023
68 - 67 - 66 - 65 - 64 - 63 - 62 - 61 - 60 - 59 - 58
Olushka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-15, 07:51   #1308
khloe
Strzelaj lub emigruj!

[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;85866915]No ale co mi tu będziesz wmawiał coś, co nie ma u mnie miejsca.
W mojej rodzinie na chrzestnych bierze się członków najbliższej rodziny, czyli w pierwszej kolejności rodzeństwo rodziców lub małżonków tegoż rodzeństwa.
Zresztą nie ukrywam, że dla mnie nie ma to wielkiego znaczenia. A już na pewno nie pod kątem materialnym.
No na Boga. (bo przecież ponoć o niego chodzi w tej całej ceremonii, czy się mylę?)
Od robienia dużych prezentów i zapewnienia przyszłości finansowej dziecka jesteśmy my, rodzice, a nie bogate wujki z Ameryki.
Jednym z chrzestnych mojego dziecka jest osoba na wózku, niezarabiająca, a więc sorry, ale wasze teorie o pazerności wszystkich starych możecie sobie włożyć między bajki.
[/QUOTE]Ogólnie tak w temacie chrzestnych (tutaj moje subiektywne zdanie): ja nie mogę nigdy zrozumieć tej napiny pt."kogo wybrać na chrzestnego". Jak masz rodzenstwo, to raczej się celuje najpierw w to rodzeństwo.
Ale na przykład moja mama i tata to jedynacy, więc wystąpił "problem" moi rodzice mieli nas trzech i kogo tu na chrzestnych? Okazali się nimi być jacyś kuzynowie ojca,kuzynki mamy, jej bliskie (wtedy)koleżanki. Efekt? Ja moich chrzestnych widywalam tylko z okazji komunii,czy pogrzebów. Nie ubolewam nad tym faktem, bo to raczej z biegiem lat stawali się znajomymi,niż rodzina, rozmawiać z nimi nie mam kompletnie o czym i zwyczajnie się cieszę ze mamy slaby kontakt. A już o tym mistycznym wychowywaniu w wierze" to nie było mowy, bo oni nadchodzący do kościoła
Także dla mnie to raczej pic na wodę,taka tradycja do odhaczenia w życiu dziecka,jak się ktoś nazywa katolikiem

Przejechane na rowerze w 2019: 2 762
km

mój INSTA
(napisz pw kim jesteś wizażanko
khloe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-15, 08:00   #1309
Kalindaa
Zadomowienie

Czy widziałyście może gdzieś w sklepach krem BB Nivea z spf 50?
Szukam i nie mogę znaleźć.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bb nivea.jpg (85,0 KB, 114 załadowań)
Kalindaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-09-15, 08:06   #1310
SteveS
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez khloe Pokaż wiadomość
Ogólnie tak w temacie chrzestnych (tutaj moje subiektywne zdanie): ja nie mogę nigdy zrozumieć tej napiny pt."kogo wybrać na chrzestnego". Jak masz rodzenstwo, to raczej się celuje najpierw w to rodzeństwo.
Ale na przykład moja mama i tata to jedynacy, więc wystąpił "problem" moi rodzice mieli nas trzech i kogo tu na chrzestnych? Okazali się nimi być jacyś kuzynowie ojca,kuzynki mamy, jej bliskie (wtedy)koleżanki. Efekt? Ja moich chrzestnych widywalam tylko z okazji komunii,czy pogrzebów. Nie ubolewam nad tym faktem, bo to raczej z biegiem lat stawali się znajomymi,niż rodzina, rozmawiać z nimi nie mam kompletnie o czym i zwyczajnie się cieszę ze mamy slaby kontakt. A już o tym mistycznym wychowywaniu w wierze" to nie było mowy, bo oni nadchodzący do kościoła
Także dla mnie to raczej pic na wodę,taka tradycja do odhaczenia w życiu dziecka,jak się ktoś nazywa katolikiem

To nie jest reguła. Ja i mój brat za jednych z chrzestne mamy siostry taty. Ja swoją widzę dwa razy do roku, brat swojej nie widział od mojego ślubu, kiedy przyjechała z rodziną - mieszka zagranicą.
Dla samej idei chrztu wybierać się powinno osobę, która jest wierząca i chodzi do kościoła, a nie tego, z kim jest się najbardziej spokrewnionym (czy tego, który ma najwiecej kasy). Bardzo żałuję, że te kilka lat temu nie miałam takich ugruntowanych przemyśleń, bo wtedy odmówiłabym bycia chrzestną u jednego z dzieci. Ale gdyby człowiek wiedział, że się przewróci, to by sobie usiadł.
Natomiast my z mężem nie planujemy chrztu syna i usłyszałam dotad trzy argumenty, które miały nas przekonać do tego, aby jednak chrzcić. 1. Odrzucenie w grupie rówieśników. 2. Będzie się po chrzcie lepiej chował. 3. Nie będzie dostawał drogich prezentów, bo nie będzie miał chrzestnych... A mówiły to osoby, które dobrze znam i którym daleko do materialistów w pełnym tego słowa znaczeniu. Niestety, pewne stereotypy mają mocno zakorzenione.
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-15, 08:18   #1311
wika82
Zakorzenienie

Cytat:
Ogólnie tak w temacie chrzestnych (tutaj moje subiektywne zdanie): ja nie mogę nigdy zrozumieć tej napiny pt."kogo wybrać na chrzestnego". Jak masz rodzenstwo, to raczej się celuje najpierw w to rodzeństwo.

Chrzestnymi wcale nie muszą być inne osoby dla każdego dziecka z osobna.

Stary 2018-09-15, 08:50   #1312
Olushka
Zakorzenienie

Szukam makijazowych grup na fb lub makijażystek z Warszawa Zachodnia, Centralna, Wola

Wysłane z iPhone'a

redukcja od 05.2023
68 - 67 - 66 - 65 - 64 - 63 - 62 - 61 - 60 - 59 - 58
Olushka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-15, 08:51   #1313
cocacolalight
Rozeznanie

Polecicie jakiś krem do cery tłustej i skłonnej do zapychania??? Taki co się szybko wchlania
cocacolalight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-15, 08:58   #1314
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cocacolalight Pokaż wiadomość
Polecicie jakiś krem do cery tłustej i skłonnej do zapychania??? Taki co się szybko wchlania
Też szukam Mój ukochany chyba wycofali, bo nigdzie go znaleźć nie mogę... Także podłączam się do pytania. Ostatnio zakupiłam AA Hydro Sorbet multinawilżenie + matowienie do cery mieszanej/tłustej, ale niestety delikatnie zapycha, jeszcze go potestuję, ale nie jest to to co bym chciała.
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-15, 09:02   #1315
cocacolalight
Rozeznanie

Moja skóra od miesiąca jakoś reaguje na wszelkie kremy pryszczami i lusterkiem na czole
cocacolalight jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-15, 09:49   #1316
anna1112
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cocacolalight Pokaż wiadomość
Ja polecam ten

https://www.rossmann.pl/Produkt/Mixa...ml,292892,7090

szybko się wchłania, nie zapycha
anna1112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-15, 09:57   #1317
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez anna1112 Pokaż wiadomość
Ja polecam ten

https://www.rossmann.pl/Produkt/Mixa...ml,292892,7090

szybko się wchłania, nie zapycha
No nie wiem... gliceryna ponoć zapycha... a przynajmniej ja coś takiego zauważyłam u siebie...
b3e038722b79d57d91748189c48a0d4b42934a7c_612ac0051d267 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-15, 10:18   #1318
7719e1289fd8f2cabe4d2763ed6d1b81d4eb2186
Konto usunięte

Cytat:

Mnie z kolei troche dziwi branie na chrzestnych dziewczyne/chlopaka jakiegos czlonka rodziny ze swiezego zwiazku. Czesto zwiazek sie rozpada i wtedy nagle chrzestny magicznie zapomina o istnieniu tego dziecka. Przykre.
7719e1289fd8f2cabe4d2763ed6d1b81d4eb2186 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-15, 10:32   #1319
lola23
Wtajemniczenie

Może któraś wie, jakiej marki jest ta torebka?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg torbicka torebka.jpg (125,4 KB, 166 załadowań)

targowisko:

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=211273
lola23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-15, 10:33   #1320
Pani_Mada
BAN stały

Cytat:
(...)Przecież nie mówię o sytuacji typu: "Adam to cham i prostak, ale ma piniundze, więc poprosimy go, aby został kszesnym naszej Dżesiki". Mając do wyboru osobę X i Y (przy czym obie lubimy na takim samym poziomie), śmiem twierdzić, że większą przychylność (nawet w sposób podświadomy, nie wyrachowany) zyska jednak ta lepiej sytuowana. No chyba, że ktoś rzuci wówczas monetą, albo w ogóle zrezygnuje z chrzcin, żeby finalnie nikogo nie urazić.
(...)
napiszę Ci to samo co napisałam wcześniej Kopniętej... to że coś się utarło nie oznacza, że jest to z automatu ok. ja uważam, że z takim podejściem trzeba walczyć i je prostować.

przy czym śmiem twierdzić, że na szczęście takie podejście nie działa w każdej rodzinie. a przynajmniej nie w mojej, bo jako jedna z niewielu nie uznaję 'zwyczaju' drogich prezentów z samej racji bycia chrzestnym i chyba większość o tym wie. a chrzestną jestem dwukrotną. ostatni na 5 urodziny kupiłam chrześniakowi grę karcianą - Dobble, za 30 zł do tego ogromnego lizaka za jakieś 10 zł i tyle. ucieszył się bardziej niż z wypasionych samochodów na pilot i cały wieczór nad nią siedział. bo ja go odwiedzam i wiem że uwielbia gry tego typu, a samochodów ma już kilka i nowe szybko mu się nudzą.

a więc podsumowując...
wcale nie powiedziałabym, że kupienie samochodu na pilot za 200 zł było lepszym prezentem niż gra za 30 zł. nie powiedziałabym że ten samochód to też ten 'lepszy start'. na kasę patrzą rodzice, nie dziecko. a tu chyba o dziecko chodzi. dziecko nie patrzy na cenę prezentu, dopóki rodzice go tego nie nauczą. a jeśli rodzice będą przy dziecku przeżywać, że "oooo zobacz synku Pani_Mada kupiła Ci taki tani prezent, to badziew, weź się lepiej pobaw samochodem od wujka" to dziecko też tak będzie w końcu podchodziło do sprawy. tak się materialistów wychowywuje.

Pani_Mada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości