Mamy październikowe 2018 cz. IV - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-09-15, 19:38   #1141
Jasiel
Raczkowanie

Dot.: Mamy październikowe 2018 cz. IV

Cytat:
Napisane przez Mila 23 Pokaż wiadomość
Milan będzie u mnie wlasnie dlatego że to słowiańskie imię i takie ze w obu językach łatwe to wymowienia i jakoś brzmi.

Mimo że mieszkamy za granicą to jakoś chcemy zachować te nasze korzenie slowiańskie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Wow, nie wiedziałam, kojarzy się tak południowo, iberyjsko

A propos nazwisk, to moje ma 3 litery, więc niestety wszystkie krótkie imiona odpadają :/ Zgadzam się, fajnie jak nazwisko pasuje do imienia, a np. większość Katarzyn i Aleksandr jakie znam mają mega długie nazwiska panieńskie i na to narzekają.
Stary 2018-09-15, 19:47   #1142
Pepsi_90
Raczkowanie

Jak dla mnie również imię powinno przede wszystkim współgrać z nazwiskiem. Ostatnio byłam na zebraniu u córki w żłobku i pani wyczytywała dzieci - w grupie 3latkow znalazł się mały Oliwier Janiak trochę zwątpiłam, ale co kto lubi żeby nie było, imię Oliwier bardzo mi się podoba

Kiedyś oglądałam rozmowy w toku i była kobieta, która nazwywala się Maja Pszczółka miała mieć na imię Kamila, ale ojca poniosło jak rejestrował dziecko w urzędzie dziewczyna miała pod górkę w dzieciństwie. Kiedyś nawet nie chcieli przysłać karetki, bo dyspozytorka myślała, że robią sobie jaja...
Pepsi_90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-15, 20:02   #1143
AnetaErr
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pepsi_90 Pokaż wiadomość
Jak dla mnie również imię powinno przede wszystkim współgrać z nazwiskiem. Ostatnio byłam na zebraniu u córki w żłobku i pani wyczytywała dzieci - w grupie 3latkow znalazł się mały Oliwier Janiak trochę zwątpiłam, ale co kto lubi żeby nie było, imię Oliwier bardzo mi się podoba

Kiedyś oglądałam rozmowy w toku i była kobieta, która nazwywala się Maja Pszczółka miała mieć na imię Kamila, ale ojca poniosło jak rejestrował dziecko w urzędzie dziewczyna miała pod górkę w dzieciństwie. Kiedyś nawet nie chcieli przysłać karetki, bo dyspozytorka myślała, że robią sobie jaja...
Haha niektórzy to mają wyobraźnię Ja przy wyborze imion dla małej bardzo zwracałam uwagę na to czy pasują do siebie i do nazwiska

AnetaErr jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-15, 21:47   #1144
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Jasiel Pokaż wiadomość
Wow, nie wiedziałam, kojarzy się tak południowo, iberyjsko

A propos nazwisk, to moje ma 3 litery, więc niestety wszystkie krótkie imiona odpadają :/ Zgadzam się, fajnie jak nazwisko pasuje do imienia, a np. większość Katarzyn i Aleksandr jakie znam mają mega długie nazwiska panieńskie i na to narzekają.
Nazwisko moich dzieci to 5 liter więc też szału nie ma.

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-16, 05:07   #1145
Mila 23
Rozeznanie

Ma ktoś jakis patent na cholernie gorące biodra podczas snu ?Nie dość że ledwo się przewracam z boku na bok to jeszcze śpię na jednym boku 10 min i muszę się obrócić bo mam wrażenie że mi biodra eksplodują

Zapuszczam wloski, gubie zbedne kilogramy- dbam o siebie
Mila 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-16, 07:11   #1146
Mila 23
Rozeznanie

Cytat:
Ma ktoś jakis patent na cholernie gorące biodra podczas snu ?Nie dość że ledwo się przewracam z boku na bok to jeszcze śpię na jednym boku 10 min i muszę się obrócić bo mam wrażenie że mi biodra eksplodują

Oczywiście Chodzi mi o BOLĄCE biodra . Takie scierpnięte

Stary 2018-09-16, 12:08   #1147
Lucyna164
Przyczajenie

Ja mam problem z bolącymi biodrami, szczególnie z lewym, z którym mam problem nawet bez ciąży. A radzę sobie w taki sposób, że układam między nogi poduszkę, im wyżej noga, tym lepiej. Tą poduszkę dokładam do rogala ciążowego. Ale już nie mogę się doczekać spania na brzuchu 🤗
Lucyna164 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-09-16, 12:16   #1148
Heledore
Zakorzenienie

A dlaczego nie śpicie na plecach skoro was biodra bola?

Heledore jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-16, 12:50   #1149
krysztalek88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Heledore Pokaż wiadomość

Nie powinno się spać na plecach w zaawansowanej ciąży, bo uciska się zyle główna, co może doprowadzić do niedotlenienia dziecka. Niech mnie ktoś poprawi jeśli pisze głupoty chociaż chyba coś w tym jest, bo ostatnio na badaniu usg aż mi się słabo zrobiło i zaczęło tętno dziecka rosnąć.

Wysłane z mojego SM-J510FN przy użyciu Tapatalka

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

Cytat:
Napisane przez Lucyna164 Pokaż wiadomość
Ja mam problem z bolącymi biodrami, szczególnie z lewym, z którym mam problem nawet bez ciąży. A radzę sobie w taki sposób, że układam między nogi poduszkę, im wyżej noga, tym lepiej. Tą poduszkę dokładam do rogala ciążowego. Ale już nie mogę się doczekać spania na brzuchu
Ojej ja tez tesknie za spaniem na brzuchu

Stary 2018-09-16, 12:52   #1150
wiola_p
Zadomowienie

Cytat:

Śpię, ale bardzo krótko bo mi niewygodnie i ciężej mi się oddycha.
wiola_p jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-16, 12:54   #1151
So_close
Jedi

Cytat:
Napisane przez krysztalek88 Pokaż wiadomość
Nie powinno się spać na plecach w zaawansowanej ciąży, bo uciska się zyle główna, co może doprowadzić do niedotlenienia dziecka. Niech mnie ktoś poprawi jeśli pisze głupoty chociaż chyba coś w tym jest, bo ostatnio na badaniu usg aż mi się słabo zrobiło i zaczęło tętno dziecka rosnąć.

---------- Dopisano o 12:50 ---------- Poprzedni post napisano o 12:49 ----------

Spanie na plecach jest ok, o ile właśnie nie robi się kobiecie słabo To też pewnie zależy od ułożenia dziecka, jednej uciska a drugiej nie. Ponoć kobieta w takiej sytuacji automatycznie zmieni pozycję. Ja sobie tak leżę, ale niedługo bo zaczyna mi być niewygodnie
So_close jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-09-16, 13:05   #1152
lykki
Zadomowienie

Mi na plecach robi sie zaraz strasznie duszno. Na szczescie moge spac na boku - spie raz na prawym raz na lewym. Jak za dlugo jestem ulozona na jednym boku to mi nogi dretwieja

lykki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-16, 13:08   #1153
Heledore
Zakorzenienie

Cytat:

Chyba nie. Nawet ktg mi robili całkiem na płasko.
No chyba że komuś się faktycznie słabo robi to jasne że lepiej żeby tak nie leżeć

Edytowane przez Heledore
Czas edycji: 2018-09-16 o 13:33
Stary 2018-09-16, 13:55   #1154
Lucyna164
Przyczajenie

Mi niestety bardzo ciężko jest oddychać na plecach, no a na boku trudno, bo biodra dokuczają... Ostatnio sobie myślałam o takiej poduszce z dziurą na brzuch 😁 To byłoby coś 😎 Ale już niedługo....... Mam nadzieję, że sprawdzą się przypuszczenia lekarza o rychłym porodzie, bo starszak urodził się dokładnie w terminie i miał 3700, a we wtorek będzie skończony 37 tydzień, czyli donoszone dziecko. Tym bardziej, że z pierwszego USG przewidywana data porodu to 27.09.
Lucyna164 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-16, 13:58   #1155
Suqub
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Chyba nie. Nawet ktg mi robili całkiem na płasko.
No chyba że komuś się faktycznie słabo robi to jasne że lepiej żeby tak nie leżeć
Dopóki kobiecie nie zrobi się słabo to można leżeć. Chodzi bardziej o kobietę tu niż dziecko. Z dzieckiem jest ok. Ja pamiętam jak miałam ktg ze starsza to ja odlatywalam a z dzieckiem było ok. Ktg robią tak aby Tobie też było wygodnie. Gdyby to dziecko miało być niedotlenione to kobiety bałyby się spać chyba.

I picture you in the sun wondering what went wrong...
Suqub jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-09-16, 14:41   #1156
Mila 23
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez So_close Pokaż wiadomość
Spanie na plecach jest ok, o ile właśnie nie robi się kobiecie słabo To też pewnie zależy od ułożenia dziecka, jednej uciska a drugiej nie. Ponoć kobieta w takiej sytuacji automatycznie zmieni pozycję. Ja sobie tak leżę, ale niedługo bo zaczyna mi być niewygodnie
Ja śpię sobie trochę na plecach ale mimo mo mam taki irracjonalny lęk ze małemu nie jest wygodnie i ze zrobię mu krzywdę... ale trochę zawsze poleżę. Całkiem na płasko boję się spać. Choc z tej pozycji jest mi .dość wygodnie i nie robi się słabo.

Stary 2018-09-16, 15:10   #1157
xxboo
Zakorzenienie

Ja cały czas leze na brzuchu tu w szpitalu tez. Podobnie jak większość tu babeczek w ciąży. Nie wyobrażam sobie leżeć tylko na bokach bo mnie kości zaczynaja bardzo szybko bolec musiałabym się ciagle przekręcać z jednego boku na drugi

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

PEDAGOG

xxboo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-16, 15:17   #1158
lykki
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xxboo Pokaż wiadomość
Ja cały czas leze na brzuchu tu w szpitalu tez. Podobnie jak większość tu babeczek w ciąży. Nie wyobrażam sobie leżeć tylko na bokach bo mnie kości zaczynaja bardzo szybko bolec musiałabym się ciagle przekręcać z jednego boku na drugi

Na brzuchu? To szacun hihi na plecach co?

lykki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-16, 15:54   #1159
mwmwm91
Raczkowanie

Cytat:
Milan będzie u mnie wlasnie dlatego że to słowiańskie imię i takie ze w obu językach łatwe to wymowienia i jakoś brzmi.

Mimo że mieszkamy za granicą to jakoś chcemy zachować te nasze korzenie slowiańskie.

Tak, pamiętałam właśnie, że będzie u Ciebie! I od kiedy o tym pisałaś, a ja poczytałam o samym imieniu, to zaczęło mi się bardzo podobać

Dziewczyny, nie mogę w to uwierzyć, ale chyba dorobiłam się hemoroida Myślałam, że trzeba albo mieć dużo zaparć, albo długie parcie przy porodzie, a tu masz ci los, ani jednego ani drugiego nie przeszłam, a odkryłam tę dolegliwość u siebie W sumie stwierdzam, że to najgorsze co mnie w ciąży spotkało, najbardziej wstydliwe i w ogóle Wolałabym dalej rzygać.
mwmwm91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-09-16, 16:43   #1160
Heledore
Zakorzenienie

A opiszesz jak to się objawia? Boli gdy siedzisz?

Stary 2018-09-16, 16:46   #1161
krysztalek88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mwmwm91 Pokaż wiadomość
Tak, pamiętałam właśnie, że będzie u Ciebie! I od kiedy o tym pisałaś, a ja poczytałam o samym imieniu, to zaczęło mi się bardzo podobać

Dziewczyny, nie mogę w to uwierzyć, ale chyba dorobiłam się hemoroida Myślałam, że trzeba albo mieć dużo zaparć, albo długie parcie przy porodzie, a tu masz ci los, ani jednego ani drugiego nie przeszłam, a odkryłam tę dolegliwość u siebie W sumie stwierdzam, że to najgorsze co mnie w ciąży spotkało, najbardziej wstydliwe i w ogóle Wolałabym dalej rzygać.
Wbrew pozorom to bardzo popularny problem. U mnie pojawił się przy porodzie, a teraz mimo iż nie mam problemów z zaparciami mam go znowu...
Heledore ból, pieczenie w okolicy odbytu i wyczuwalny guzek.

Stary 2018-09-16, 17:24   #1162
mwmwm91
Raczkowanie

Cytat:
A opiszesz jak to się objawia? Boli gdy siedzisz?

Wrażliwe dziewczyny - nie czytajcie tego co poniżej

W gruncie rzeczy miałam silny ból podbrzusza połączony z 'rewelacjami jelitowymi' tydzień temu - doszłam do wniosku że to od tego, że dużo czasu w ciągu dnia spędziłam na stojąco i dziecko naciskało na jelita. Od tamtego czasu czułam taką tkliwość i dyskomfort w okolicach odbytu, ale tłumaczyłam sobie, że może mi jakaś żyłka pękła i się zagoi. A wczoraj podmywałam się w pozycji "w kucki" i wymacałam tam guzek. Guzek chowa się jak stoję, a poza tym nie mam krwawienia albo jakiegoś wyraźnego bólu, ale ogólnie wciąż mam tkliwość i dyskomfort (teraz pewnie nasilone świadomością tego, co mi się dzieje).
Pocieszyło mnie trochę dziś, że w internecie wyczytałam, że guzki krwawnicze ma każdy, bo one są po to, żeby jelita miały perystaltykę i po prostu rośnie w nich ciśnienie żeby wypychać treść jelit na zewnątrz, a nie jest to coś, czego można się nabawić i ma już do końca życia. W ciąży od hormonów i od nacisku macicy na jelita te guzki się powiększają i wyłażą na zewnątrz, a potem niby cofają i stan wraca do takiego jaki był przed ciążą. No ale mimo wszystko to takie miejsce i taka sytuacja, że jest to dla mnie najbardziej krępująca ciążowa dolegliwość. W czwartek porozmawiam z lekarką, może jest coś, co mogłabym stosować już teraz (prócz diety), żeby nie pogorszyć sobie problemu.
Stary 2018-09-16, 17:34   #1163
izaa29
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mwmwm91 Pokaż wiadomość
Wrażliwe dziewczyny - nie czytajcie tego co poniżej

W gruncie rzeczy miałam silny ból podbrzusza połączony z 'rewelacjami jelitowymi' tydzień temu - doszłam do wniosku że to od tego, że dużo czasu w ciągu dnia spędziłam na stojąco i dziecko naciskało na jelita. Od tamtego czasu czułam taką tkliwość i dyskomfort w okolicach odbytu, ale tłumaczyłam sobie, że może mi jakaś żyłka pękła i się zagoi. A wczoraj podmywałam się w pozycji "w kucki" i wymacałam tam guzek. Guzek chowa się jak stoję, a poza tym nie mam krwawienia albo jakiegoś wyraźnego bólu, ale ogólnie wciąż mam tkliwość i dyskomfort (teraz pewnie nasilone świadomością tego, co mi się dzieje).
Pocieszyło mnie trochę dziś, że w internecie wyczytałam, że guzki krwawnicze ma każdy, bo one są po to, żeby jelita miały perystaltykę i po prostu rośnie w nich ciśnienie żeby wypychać treść jelit na zewnątrz, a nie jest to coś, czego można się nabawić i ma już do końca życia. W ciąży od hormonów i od nacisku macicy na jelita te guzki się powiększają i wyłażą na zewnątrz, a potem niby cofają i stan wraca do takiego jaki był przed ciążą. No ale mimo wszystko to takie miejsce i taka sytuacja, że jest to dla mnie najbardziej krępująca ciążowa dolegliwość. W czwartek porozmawiam z lekarką, może jest coś, co mogłabym stosować już teraz (prócz diety), żeby nie pogorszyć sobie problemu.
Ja miałam podobną sytuację ale gdy jeszcze nie wiedziałam o ciąży, początek roku kupiłam wtedy proctogyvenol użyłam ze trzy razy bo zaczęłam podejrzewać ciążę ale na szczęście 2-3tc. Niestety tego w pierwszym trymestrze nie powinno się stosować wg ulotki, w późniejszym etapie należało konsultować z lekarzem. Zaczęłam szukać domowych sposobów i czytałam o "okładach" przy użyciu naparu z rumianku lub kory dębu. Gdyż w przypadku ciąży ciepłe nasiadówki również odpadały. Tak więc zaparzałam torebkę rumianku, czekałam aż troszkę przestygnie maczałam w tym wacik i przykładałam do odbytu i tak chodziłam po domu minimum 10minut z tym wacikiem między pośladkami średnia przyjemność. Bielizna i getry były mokre po chwili w tym miejscu ale chyba właśnie to mi pomogło gdyż nic innego nie stosowałam na tą przypadłość, a guzek po kilku dniach ładnie się wchłonął całkowicie

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez izaa29
Czas edycji: 2018-09-16 o 17:35
izaa29 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2018-09-16, 18:50   #1164
xxboo
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lykki Pokaż wiadomość
Na brzuchu? To szacun hihi na plecach co?

Hahahahaahah no widzisz tak mi się już marzy spanie na tym brzuchu oczywiście chodziło o plecy

PEDAGOG

xxboo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-16, 19:21   #1165
królewna z drewna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xxboo Pokaż wiadomość
Hahahahaahah no widzisz tak mi się już marzy spanie na tym brzuchu oczywiście chodziło o plecy

Ech mi też się marzy spanie znów na brzuchu

Stary 2018-09-16, 21:43   #1166
Apola88
Rozeznanie

ja spie głównie na plecach i jest mi wygodnie.a najczęściej podkladam sobie poduszke ta dluga pod plecy to spie tak trochę na boku trochę na plecach wtedy mi najwygodniej. pytalam ginekolog to mowila ze jak nam jest wygodnie to dziecku tez. nasze matki nie miały pojęcie o tym ze lezenie na plecach może w czyms szkodzić. spaly jak chcialy i było ok.

Apola88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-16, 23:18   #1167
Esti10
Zakorzenienie

Hej kobitki
Ja mam chwilke bo zaraz cycek i potem odciaganie .
Ogolem z takim wczesniaczkiem duzo trudniej niz z terminowym ale jakos trzeba to przetrwac
Moja mala Emilcia ciagle tylko by spala ale tak wczesniaki maja wiadomo musza duzo spac jesc i nabierac sil . Tylko czasem za duzo spi i ciezo ja nawet na jedzenie wybudzic takze lekko nie jest .
Ogolem musze ja dostawiac do piersi zeby cwiczyla ssanie po 15 min na jedna piers potem pokarm z butelki moj na szczescie a potem od razu musze odciagac na nastepny raz i tak cala dobe w kolo takze jestem ciekawa kiedy wyjde z domu chyba nie predko
Dobrze,ze moj ma wolne bo wszystko robimy wspolnie. Tzn on ja przewija przed karmieniem ja wtedy pobudzam suty przed karmieniem potem ja karmie jak skoncze to on karmi ja butelka ogolem chyba mega szzczesliwy ze moze i wtedy gdy on karmi to ja odciagam kazdy cycek 7,5 i 3 min takze no z minutnikiem w reku musze dzialac
Chodzimy jak zombie bo malo co spimy
No ale wszystko co potrzeba zrobi sie dla corci to logiczne
Gorzej jak moj cos zalatwia wtedy wszystko musze zrobic sama wiec jak skoncze to wszystko robic to w sumie zaraz od nowa musze zaczynac Juz sie boje tego czasu jak mezus wroci do pracy matko ciekawe jak to bedzie ? Licze ze jak osiagnie swoj wieki z terminu to bedzie lepiej ze ssaniem i tylko na cycu bedziemy bez odciagania ulatwi to zycie mega
Takze srednio mam czas na kompa ale jak jest chwilka to was podczytuje
Esti10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

REKLAMA
Stary 2018-09-17, 06:51   #1168
magdenka
Zakorzenienie

To i ja się przywitam jutro miną 2 tygodnie od porodu, mam nadzieję, że już nas wypiszą do domu w końcu
Dziękuję za gratulacje, nadrobiłam i wszystko widziałam
Do aktualizacji w pierwszym poście: Dawid ważył dokladnie 2070. Teraz ponad 2300, a może dzisiaj już więcej, bo dużo je

Esti, gratuluję i łączę się w bólu jako matka wcześniaka Karmisz po 15 min z każdej piersi czy z jednej? A z butli ile potem dojada? Ja też non stop tylko odciągam, myję laktator, wyparzam i tak w kółko
magdenka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-17, 06:59   #1169
królewna z drewna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdenka Pokaż wiadomość
Do aktualizacji w pierwszym poście: Dawid ważył dokladnie 2070.
ok

Stary 2018-09-17, 10:10   #1170
mwmwm91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez izaa29 Pokaż wiadomość
Tak więc zaparzałam torebkę rumianku, czekałam aż troszkę przestygnie maczałam w tym wacik i przykładałam do odbytu i tak chodziłam po domu minimum 10minut z tym wacikiem między pośladkami średnia przyjemność. Bielizna i getry były mokre po chwili w tym miejscu ale chyba właśnie to mi pomogło gdyż nic innego nie stosowałam na tą przypadłość, a guzek po kilku dniach ładnie się wchłonął całkowicie

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka
Dzięki, spróbuję!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości