|
Notka |
|
Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Problemy z koncentracją i pamięcią w młodym wieku
Mam 23 lat i ostatnimi czasy nie mogę się na niczym skupić, często mylę proste słowa, zapominam ich i nie wiem, co niektórzy do mnie mówią. Byłam u lekarza ogólnego, dostałam skierowanie do neurologa, miałam rezonans i ostatecznie neurologicznie jest ze mną wszystko w porządku, natomiast ja nadal mam powyższe problemy. Czy ktoś był w podobnej sytuacji? Co robić? Do jakiego lekarza się zwrócić, by znaleźć tego przyczynę?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Przyczajenie
|
Dot.: Problemy z koncentracją i pamięcią w młodym wieku
A jak wygląda Twoje życie? Masz dużo stresu? W pracy / szkole? Miałaś / masz jakieś problemy osobiste ostatnio?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Raczkowanie
|
W czerwcu trochę męczyłam się z uczelnią i to mogłoby być uznane za coś stresującego, natomiast teraz nic się nie dzieje. Co ciekawe, neurolog też zasugerowała, że przyczyną tego może być stres, jednak nie wydaje mi się, by to on wpływał w takim stopniu na moje zdrowie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Raczkowanie
|
Miałam swego czasu niemal identyczne problemy. Skontrolowałabym na początek tarczycę (u mnie to była przyczyna opisanych negatywnych objawów), jeśli jednak wszystko będzie z nią dobrze zadbaj o uzupełnienie braków witamin. Może to dziwny przykład, ale mój dziadek był podejrzewany o demencję starczą, okazało się że to niedobór B12, kiedy zaczął regularnie suplementować tę witaminę nagle wszystko wróciło do normy, nie ma problemu z zapamiętywaniem, rozumieniem itd. Wniosek z tego taki - nie bagatelizujmy niedoborów. Ponadto spróbuj jakiegoś sportu, szybko daje efekt jasności umysłu. Wszystko będzie dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Raczkowanie
|
Dziękuję wam za odpowiedzi! Byłam dzisiaj u lekarza ogólnego, jednak on bardziej skupia się na moich bólach głowy, które temu towarzyszą,wysłał mnie na rtg odcinka szyjnego kręgosłupa oraz do okulisty i laryngologa, zobaczymy, co z tego wyjdzie, jednak chyba dla własnego spokoju zrobię tak, jak radziłyście jeszcze badania chociażby tsh i poziomu witaminy b12. Czytałam co nieco w internecie i parę objawów pokrywa mi się i z niedoborem witaminy b12 i z niedoczynnością tarczycy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#8 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Przyczajenie
|
Zmień dietę i wysypiaj się przede wszystkim może wtedy Ci się poprawi. Badania krwi też wyszły dobrze?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Raczkowanie
|
Mam wyniki badań krwi. B12 i tsh są w normie, nie zdawałam sobie sprawy z tego, że do tsh trzeba coś jeszcze zrobić, więc zastanawiam się jeszcze, czy nie zrobić dodatkowo ft4. Poniżej normy mam jedynie żelazo - 59, kiedy minimum wynosi 60, niby minimalna różnica, jednak w widełki się nie łapie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I to prawda, że samo TSH to tylko część diagnostyki w kierunku chorób tarczycy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Zakorzenienie
|
Ok, tsh w normie. Ciekawe, czy ft4 też.
Oby with b12 pomogła ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Przyczajenie
|
Magnes + inne witaminy. Za dużo kawy.
Na pewno do tego dochodzą czasem problemy z snem, lub szybkie dretwienie kończyn. Idź do apteki bez recepty dostaniesz. Tylko pamiętaj o zeby przeważal magnes. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Przyczajenie
|
Ja swego czasu miałam podobny problem i właśnie wynikało to chyba z niedoboru żelaza - miałam 27 przy normie od 50 czy 60. Zaczęłam brać tabletki i trochę się poprawiło ale teraz ogólnie znowu źle się czuję, szybko się męczę, mam zawroty głowy i znowu powinnam zacząć przyjmować żelazo.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:37.