|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
| Pokaż wyniki sondy: Przed braniem tabletek Yasminelle, z Twoją cerą: | |||
| były (małe lub duże) problemy, ale teraz jest jeszcze gorzej |
|
13 | 7,88% |
| były (małe lub duże) problemy, ale teraz jest lepiej |
|
48 | 29,09% |
| były (małe lub duże) problemy i nic się nie zmieniło |
|
31 | 18,79% |
| nie było (mniejszych lub większych) problemów, ale teraz jest gorzej |
|
6 | 3,64% |
| nie było (mniejszych lub większych) problemów, ale cera wygląda jeszcze ładniej |
|
13 | 7,88% |
| nie było (mniejszych lub większych) problemów i nic się nie zmieniło |
|
54 | 32,73% |
| Głosujący: 165. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4771 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: yasminelle - wątek zbiorczy!
dziewczyny jak dlugo trzeba sie dodatkowo zabezpieczac po zażyciu ostatniego antybiotyku?
|
|
|
|
#4772 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jeśli sytuacja się powtórzy w następnym cyklu - zgłoś się do lekarza, być może yasminelle są dla Ciebie za słabe. Cytat:
|
||
|
|
|
#4773 |
|
Raczkowanie
|
Rano myślałam, że wykrakałam z tymi plamieniami, ale teraz już jest okres,małe krwawienie,ale jest
poczekam jeszcze aż się "rozwinie", oraz na odpowiadającą mi godzinę i mogę łykać pierwszą yasminelle
|
|
#4774 |
|
Zakorzenienie
|
zostało mi jeszcze 19 tabletek do mojego półrocznego odstawienia ale ostatnio jakoś dziwnie sie czuje i juz sama nie wiem czy to tabsy czy co innego;/
od ponad tygodnia mam beznadziejny humor, cały czas chce mi sie plakac, nic mi sie nie chce robic i najchetniej bym tylko lezala. Od paru dni mnie tez cos jajniki prawie codziennie bola, a w niedziele prawie zemdlalam ( a nigdy w życiu mi sie to nie zdarzylo) juz zaczelam sobie wmawiac ze moze jestem w ciazy ale przeciez to niemozliwe bo zadnego tabsa nie zapomnialam, zadnej biegunki, wymiotow itp;/
|
#4775 |
|
Raczkowanie
|
Hej mam pytanie , czy nalezy robic przerwe w zazywaniu tabletek? jak tak to po jakim czasie? i na jak dlugo
|
|
|
|
#4776 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko musimy pamiętać o regularnych badaniach
|
|
|
|
|
#4777 |
|
Raczkowanie
|
dziekuje za odpowiedz. i rzeczywiscie wybiore sie na badania
|
|
|
|
#4778 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziś biorę 19 tabletkę z mojego drugiego opakowania i pojawiło się u mnie mocne plamienie, jakby sie okres "rozkręcał". Nawet jajniki mnie pobolewają i dół pleców jak przy miesiączce. Kurcze, co jest.... Jutro chyba pójdę do mojej pani doktor, bo sie boję jakiejś nadżerki czy innego paskudztwa
|
|
#4779 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za pomoc.
Tylko przy 2 opakowaniu to możliwe (bodajże do 3 możesz krwawic), przy moim 5 już raczej nie. Nigdy wcześniej nie miałam tego z Y. |
|
|
|
#4780 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
natomiast przy nastepnych [po III] opakowaniach trzeba konsultowac sie z ginekologiem bo tabletki moga okazac sie za slabe
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
#4781 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje dziewczyny! Moja ginekolog mówiła mi o takiej możliwości (czyli że te paskudne plamienia mogą wystepować stosunkowo długo), ale tyle czasu ich nie było, a tu bach. Więc rozumiecie... I moja bardzo dobra koleżanka właśnie przy którymś z olei opakowaniu tabletek anty. dostała plamiń, poszła do swojej doktor i okazało sie,ze to nadżerka. Nie dało się tego wyleczyć farmakologicznie, za tydzień ma wypalankę. Biedna
Więc sie przestraszyłam. Mam nadzieję,że to po prostu było "zwykłe" plamienie.
|
#4782 |
|
Raczkowanie
|
dziewczyny wczoraj jakos tak wyszlo,ze popilam tabletke alkoholem... a pozniej normalnie poszlam na calosc....czy moge byc przez to w ciazy?
i czy przy pierwszym blistrze moge wziac 2 tabletke skracajac tym samym cykl o 1 dzien? i czy pozniej przez to skrocenie , po 7-dniowej przerwie bede dalej zabezpieczona zazywajac codziennie po 1 tabletce przez 21 dni? sorry,ze zadaje takie troche idiotyczne pytania,ale jestem zestresowana;/ zadzwonilam do ginekologa bo o 9:30 mija 12 godzin i powiedzial,ze mam zazyc 2 tabletke i skonczyc opakowanie 1 dzien wczesniej, ale zapomnialam sie zapytac czy w czasie przerwy przez to, ze skonczylam opakowanie wczesniej bede chroniona? czy ktoras z Was miala taki przypadek,ze skonczyla po 20 lub mniej tabletkach,zrobila przerwe i pozniej od nowa brala 2 opakowanie? Edytowane przez Jelonek Czas edycji: 2008-08-14 o 10:19 Powód: Post pod postem- istnieje opcja edytuj! |
|
|
|
#4783 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() alkoholem faktycznie nie wolno popijać żadnych leków, ale one nie obniżają skuteczności tabletek anty - chyba, że wystąpią wymioty, ale o tym nie pisałaś. i tak, możesz przy którymkolwiek blistrze skrócić cykl - to nie ma znaczenia czy przy pierwszym, czy przy drugim, czy przy dziesiątym. wtedy masz tylko 20dni z tabletkami, 7 dni przerwy jak zawsze i 8 dnia tabletka. żadna filozofia ![]() a zabezpieczenie ani trochę Ci nie spadnie. |
|
|
|
|
#4784 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
- zreszta pisze o tym w ulotce - gdy zapomnisz w 3 tygodniu tabletki, mozesz od razu zrobic przerwe, a ochrona nie zostanie zmniejszona. ja to opakowanie, ktore przyjmuje teraz, skoncze o 3 tabletki wczesniej
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
#4785 |
|
Raczkowanie
|
nie wiem...powiedzial,ze dla pewnosci powinnam zazyc druga w przeciagu 12 godzin od tej ,ktora popilam alkoholem....a tabletka jest z 2 tygodnia....
|
|
|
|
#4786 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4787 |
|
Zakorzenienie
|
dokladnie
dziwny lekarz.. moze zrozumial, ze wymiotowalas po alkoholu? albo ze zapomnialas tej tabletki? nie rozumiem czemu kazal tak ci zrobic
|
|
|
#4788 |
|
Zakorzenienie
|
No dokladnie...dla mnie to tez nie moze byc zrozumiałe.. może faktycznie lekarz zle zrozumial
|
#4789 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4790 |
|
Raczkowanie
|
nie...powiedzialam,ze tylko ja popilam alkoholem .... i zapytalam czy to zmiejszy zabezpieczenie skoro w ulotce pisze zeby nie popijac tabletki albo popic niewielka iloscia wody..ginekolog powiedzial,ze w sumie nic sie nie powinno dziac ale mam wziac 2 tabletke dla pewnosci
|
|
|
|
#4791 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() kurde, dziewczyny, muszę wam coś pokazać... pytanie z innego forum : 'myślicie,że farbowanie włosów w 7dniowej przerwie między tabletkami,może mieć jakiś wpływ na ich skuteczność od następnego opakowania?' ja nie rozumiem skąd ludziom przychodzą takie durne pomysły do głowy..?
|
|
|
|
|
#4792 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
o ludzie ![]() :md leje:to ja widzę, że na wizażu padają pytania na "poziomie"
|
|
#4793 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() niedługo ludzie będą pytać czy długa kąpiel może wpłynąć na skuteczność.. czy hormony nie wyparują
|
|
|
|
|
#4794 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
już chyba kiedyś coś takiego było ![]() ze sie nie można dużo pocić bo hormony wyparuja czy cos w tym stylu:P
|
|
#4795 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
czasami ciężko mi ogarnąć pomysły innych ludzi, naprawdę.. pęka mi łeb, przeziębiłam się wczoraj na grillu ![]() do tego miałam mieć chatę wolną przez weekend, TŻ miał u mnie zamieszkać a tu dupa, jednak rodzice zostają smutno mi
|
|
|
|
|
#4796 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ale pisałam na poprzedniej stronie że też nie wszystko do końca cacy;/
|
|
#4797 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() no, no właśnie czytałam.. może ta przerwa wyjdzie Ci na dobre ![]() w ciąży raczej chyba nie jesteś skoro brałaś prawidłowo :P |
|
|
|
|
#4798 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jeszcze jak zacznie miny robić podczas spania to ja tylko sikam ze śmiechu ![]() wczoraj zapomniałam do niego wziąć tabletek i leciałam do domu z powrotem;p biore o 21-22 a mi sie o 20 przypomniało:P no zobaczymy jak to bedzie z ta przerwa ![]() chyba sie jeszcze wybiore na morfologie bo chyba rok temu robilam, moze przyczyna gdzie indziej tkwi ![]() bo próby wątrobowe robilam jakies 2 tyg. temu i wszystko ok
|
|
#4799 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny a zdarza Wam się jeszcze, że macie nudności po tabletce? ja biorę o 21 i czasem obudzę się w nocy i jest mi niedobrze... nie jest tak codziennie ale powiedzmy z raz czy 2 w tygodniu. w sumie jest tak od poczatku jak je biorę czyli chyba z 10 opakowanie juz. to trwa chwile i zaraz przechodzi.. a i pisałam kiedys ze mam humor do d.... ciągle i zaczęłam brac te wit B- wydaje mi się,że jest ciutke lepiej ale nie tak do konca...wezme jesczze 2 opakowania a potem wizyta u lekarza i chyba zastanowię się nad zmianą tabletek jesli sie nic nie zmieni bo te humory moje są straszne....nawet mnie wkurzają
|
|
|
|
#4800 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() taaaaak słodko.. do tego moja sexi pościel w Pszczółkę Maję (ukradłam młodszej siostrze ) no poezja wyglądał prześwietnie ![]() hmm, no można by zrobić.. ja nie mam zielonego pojęcia gdzie może być przyczyna.. wszystko było dobrze a tu nagle bum..? hmm nie wiem ja też się muszę na badania wybrać, przydałoby się próby wątrobowe zrobić no i czas na cytologię.. ehh tak mi się nie chce!:P neska22 - ja u siebie tego nie zauważyłam w sumie.. czasami mi jest niedobrze w ciągu dnia, ale nigdy nie wiązałam tego z tabsami :P |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:31.

Dziś biorę 19 tabletkę z mojego drugiego opakowania i pojawiło się u mnie mocne plamienie, jakby sie okres "rozkręcał". Nawet jajniki mnie pobolewają i dół pleców jak przy miesiączce. Kurcze, co jest....