|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3961 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Starania o dziecko od 2018, cz. 8 !
Cytat:
Jeśli chodzi o składy- nie generalizujcie, bo da się kupić porządne produkty, tylko trzeba te składy czytać bo i niestety, nie oszukujmy się, zapłacić więcej niż w Biedronce czy Lidlu. Na szczęście powoli sytuacja zaczyna się odwracać i ludzie zaczynają zauważać to, że wielkie sklepy sieciowe fizycznie nie są w stanie zapewnić takich produktów, jak jeszcze 20 lat temu można było kupić w osiedlowym warzywniaku, i te małe sklepiki będą wracać do łask. Póki co jako eko, bio itp. Nie było dostępnej chemii do oprysków? Drocia, uwierz mi, zanim w Polsce pojawiły się obostrzenia i regulacje prawne, które są weryfikowane przez instytucje oraz przez pośredników to rolnicy mieli hajlajf, lali tyle chemii ile mieli ochotę, żeby uzyskać pożądany efekt, a chemia była, bo nie mówimy o latach międzywojennych, tylko 20-15 lat wstecz, a to wcale nie było tak dawno! Słuchajcie, ja pracuję w branży żywnościowej i nie wysysam sobie informacji z paluszka... I nie twierdzę, że mamy super żywność, bo fakt, jest ona gorsza, ale poniekąd sami tego chcieliśmy, konsumpcjonizm, wygoda konsumenta i ciągła chęć kupowania coraz taniej nie daje innej opcji .... A jeśli chodzi o kupowanie certyfikatów... właśnie siedzę któryś tydzień przygotowując się do audytu, przez co nie poszłam na L4 ciążowe, szkoda, że nie wiedziałam, że można to sobie po prostu kupić, to zaoszczędziłabym sobie nerwów i stresu
|
|
|
|
|
#3962 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A lody to zawsze byly pałeczki po 20-30groszy teraz jak młodemu kupowałam je to jedna 70groszy ![]() Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3963 |
|
Zakorzenienie
|
Chomikowa z samego centrum
![]() Kurcze tak pisalysmy wczoraj o tych rarytasach.. Na sniadanie - chleb tostowy w jajku na slodko Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3964 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3965 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
50gr paczka pamiętam, moje ulubione były o smaku zielonej cebulki. A tak serio to Janusz biznesu wziął zapakował odpad produkcyjny, co mu niekształtny z ekstrudera wyszedł, ładnie nazwał i trzepał kasiore :rotlf: inaczej musiałby to wyrzucić, a tu trochę pomyślunku i cała Polska kocha maczugi
|
|
|
|
|
#3966 |
|
Rozeznanie
|
Wgl gdzie dzisiejsza sikająca.?
|
#3967 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;85892511]To wszystko co napisałaś o woskowanych jabłkach czy niedojrzałych w sklepie owocach to jest wszystko prawda, ale to jest wina ekspansji dyskontów i powolnego umierania małych lokalnych sklepów. Teraz ludzie chcą iść do wielkiego sklepu, kupić tam owoce, warzywa, nabiał, mięso, papier do tyłka i proszek do prania, i żeby jeszcze przy okazji było TANIO. Przy takim łańcuchu dystrybucji jaki jest tu niezbędny nie ma innej opcji jak "podrasowana" żywność, bo inaczej nie zdążyłaby dojechać do sklepu, a co tu dalej mówić o sprzedaży tego. Chcesz z mleka zrobić zsiadłe, ale też chcesz, żeby w lodówce w kartonie postało z 5 dni, a nie półtora doby - no to sorry winnetou, ale pasteryzacja to konieczność!
Jeśli chodzi o składy- nie generalizujcie, bo da się kupić porządne produkty, tylko trzeba te składy czytać bo i niestety, nie oszukujmy się, zapłacić więcej niż w Biedronce czy Lidlu. Na szczęście powoli sytuacja zaczyna się odwracać i ludzie zaczynają zauważać to, że wielkie sklepy sieciowe fizycznie nie są w stanie zapewnić takich produktów, jak jeszcze 20 lat temu można było kupić w osiedlowym warzywniaku, i te małe sklepiki będą wracać do łask. Póki co jako eko, bio itp. Nie było dostępnej chemii do oprysków? Drocia, uwierz mi, zanim w Polsce pojawiły się obostrzenia i regulacje prawne, które są weryfikowane przez instytucje oraz przez pośredników to rolnicy mieli hajlajf, lali tyle chemii ile mieli ochotę, żeby uzyskać pożądany efekt, a chemia była, bo nie mówimy o latach międzywojennych, tylko 20-15 lat wstecz, a to wcale nie było tak dawno! Słuchajcie, ja pracuję w branży żywnościowej i nie wysysam sobie informacji z paluszka... I nie twierdzę, że mamy super żywność, bo fakt, jest ona gorsza, ale poniekąd sami tego chcieliśmy, konsumpcjonizm, wygoda konsumenta i ciągła chęć kupowania coraz taniej nie daje innej opcji .... A jeśli chodzi o kupowanie certyfikatów... właśnie siedzę któryś tydzień przygotowując się do audytu, przez co nie poszłam na L4 ciążowe, szkoda, że nie wiedziałam, że można to sobie po prostu kupić, to zaoszczędziłabym sobie nerwów i stresu [/QUOTE]Nie tylko wina dyskontów. I nie prawda, że małe sklepy maja lepsze... Bo często jest tak, że do tych małych sklepów kupują w tym większym sklepie. 15, czy nawet te 20 lat wstecz? Łomatko, jak ten czas leci. Ale wybacz, 15, czy nawet te 20 lat wstecz to był w sklepach taki sam syf co teraz. Cofnijmy sie jeszcze te 10-15 lat wstecz, kiedy rynek był zamnkniety i dostępne było tylko to, co było na krajowym rynku dostępne. Czyli do czasu, kiedy np po raz ostatni jadłam pyszne kosztele, które potem przestało się opłacać uprawiać... itp. A co do kupowania certyfikatów.. wiesz, tutaj akurat mam doświadczenia z innego rynku w jaki to sposób są przyznawanie te odznaczenia typu wybor konsumentow, firma roku, zaufana marka, super brands, pozytywne opinie itp. Więc jeżeli to tam tak działa, to nie uwierze, że w jakiejkolwiek innej branży wygląda to inaczej. To, że T przygotowywujesz się do audytu nie oznacza, że na poziomie zarządu przyznanie certyfikatu nie jest już ustalone, ale no pozory muszą być zachowane. |
|
|
|
#3968 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;85892533]No nawet dalej chyba, pamiętam, że to był szał w sklepiku w gimnazjum - więc nawet jakieś 15 lat temu 50gr paczka pamiętam, moje ulubione były o smaku zielonej cebulki. A tak serio to Janusz biznesu wziął zapakował odpad produkcyjny, co mu niekształtny z ekstrudera wyszedł, ładnie nazwał i trzepał kasiore :rotlf: inaczej musiałby to wyrzucić, a tu trochę pomyślunku i cała Polska kocha maczugi [/QUOTE]Chyba jestem jedyna tutaj która tych wszystkich maczug i innych cheetosów nienawidziła no nie moje smaki, tak jak smazona martadela Ale mam inny hit; czy jest tutaj ktos na tyle posunięty w czasie zeby pamiętać wafelki "KukuRuku" za 10tysięcy? i "Jamajki" ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3969 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
nie wiem w jakiej branży masz doświadczenie, ale tak to wygląda w spożywce. A bez tych certyfikatów żadna sieć handlowa ani zagraniczny odbiorca nie spojrzy na firmę, która by chciała z nimi współpracować. eot z mojej strony w tym temacie.
|
|
|
|
|
#3970 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzisiejsza pisała, że idzie na bete od razu
. Ja melduję, że pomimo takich objawów na @ nadal jej nie ma. Zaczekam chyba do poniedziałku, jak nie zechce przyjść to pójdę też prosto na bete będę miała chociaż czarno na białym i pójdę po coś na wywołanie tej @. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3971 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
i-vobro-jamajka-luz-10-dag.jpgWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3972 |
|
Zakorzenienie
|
Tak sobie siedzę i czytam i ogólnie to zjadłabym szyszkę, taka ze szkolnego sklepiku
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3973 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wroce jak sie skonczy juz wspominanie takich pysznosci ![]() Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3974 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedyś mnie naszło i zrobiłam w domu takie szyszki, bodajże były z masy krówkowej, zresztą nie pamiętam. Finał jest taki że można było nimi z powodzeniem wybić okno
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3975 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Oplulam sobie kawą telefon przez ciebie ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3976 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3977 | ||||
|
Zakorzenienie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;85892511]To wszystko co napisałaś o woskowanych jabłkach czy niedojrzałych w sklepie owocach to jest wszystko prawda, ale to jest wina ekspansji dyskontów i powolnego umierania małych lokalnych sklepów. Teraz ludzie chcą iść do wielkiego sklepu, kupić tam owoce, warzywa, nabiał, mięso, papier do tyłka i proszek do prania, i żeby jeszcze przy okazji było TANIO. Przy takim łańcuchu dystrybucji jaki jest tu niezbędny nie ma innej opcji jak "podrasowana" żywność, bo inaczej nie zdążyłaby dojechać do sklepu, a co tu dalej mówić o sprzedaży tego. Chcesz z mleka zrobić zsiadłe, ale też chcesz, żeby w lodówce w kartonie postało z 5 dni, a nie półtora doby - no to sorry winnetou, ale pasteryzacja to konieczność!
Jeśli chodzi o składy- nie generalizujcie, bo da się kupić porządne produkty, tylko trzeba te składy czytać bo i niestety, nie oszukujmy się, zapłacić więcej niż w Biedronce czy Lidlu. Na szczęście powoli sytuacja zaczyna się odwracać i ludzie zaczynają zauważać to, że wielkie sklepy sieciowe fizycznie nie są w stanie zapewnić takich produktów, jak jeszcze 20 lat temu można było kupić w osiedlowym warzywniaku, i te małe sklepiki będą wracać do łask. Póki co jako eko, bio itp. Nie było dostępnej chemii do oprysków? Drocia, uwierz mi, zanim w Polsce pojawiły się obostrzenia i regulacje prawne, które są weryfikowane przez instytucje oraz przez pośredników to rolnicy mieli hajlajf, lali tyle chemii ile mieli ochotę, żeby uzyskać pożądany efekt, a chemia była, bo nie mówimy o latach międzywojennych, tylko 20-15 lat wstecz, a to wcale nie było tak dawno! Słuchajcie, ja pracuję w branży żywnościowej i nie wysysam sobie informacji z paluszka... I nie twierdzę, że mamy super żywność, bo fakt, jest ona gorsza, ale poniekąd sami tego chcieliśmy, konsumpcjonizm, wygoda konsumenta i ciągła chęć kupowania coraz taniej nie daje innej opcji .... A jeśli chodzi o kupowanie certyfikatów... właśnie siedzę któryś tydzień przygotowując się do audytu, przez co nie poszłam na L4 ciążowe, szkoda, że nie wiedziałam, że można to sobie po prostu kupić, to zaoszczędziłabym sobie nerwów i stresu [/QUOTE]A to też fakt. Ludzie chcą dobrej jakości za marne pieniądze. Kiedyś w sklepie tekstż pana mnie rozwalił, a mówił o kiełbasie za 11 zł "o moja kiełbasa podrożała? No nie, to ja już jej nie będę kupował" kuźwa ja kiełbasy za tyle to nawet na grilla nie kupuje samo mięso na nią jest droższe. I co się dziwić. Ser ółty za 12 zł? Śmiech na sali. Ja czytam etykiety, może nie znam się super ale jak widzę skład prostego produktu składający się z kilku linijek to odkładam i szukam dalej. [1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;85892533]No nawet dalej chyba, pamiętam, że to był szał w sklepiku w gimnazjum - więc nawet jakieś 15 lat temu 50gr paczka pamiętam, moje ulubione były o smaku zielonej cebulki. A tak serio to Janusz biznesu wziął zapakował odpad produkcyjny, co mu niekształtny z ekstrudera wyszedł, ładnie nazwał i trzepał kasiore :rotlf: inaczej musiałby to wyrzucić, a tu trochę pomyślunku i cała Polska kocha maczugi [/QUOTE]Grunt to przedsiębiorczość ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
i gumy Donald i turbo ![]() Cytat:
![]() Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka |
||||
|
|
|
#3978 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
|
#3979 |
|
Konto usunięte
|
Oo i jeszcze mi się oranżada Jaś przypomniała, wściekle czerwona i chemiczna, ale w szklanej, kapslowanej butelce, można było pić jak tata piwo!
|
|
|
|
#3980 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;85892889]Oo i jeszcze mi się oranżada Jaś przypomniała, wściekle czerwona i chemiczna, ale w szklanej, kapslowanej butelce, można było pić jak tata piwo!
[/QUOTE].Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3981 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ff68c701155e8d8df718a5 3d4dcd8f42fe80c19_6010ad0 234c28;85892889]Oo i jeszcze mi się oranżada Jaś przypomniała, wściekle czerwona i chemiczna, ale w szklanej, kapslowanej butelce, można było pić jak tata piwo!
[/QUOTE]Takiej nie pamietam ale takie juz tak Po wf-ie lecialo sie do sklepiku i kto miał to stawiał ale czesto bylo tak ze i 5osob po kolei z jednej piły Screenshot_2018-09-21-09-39-43.jpegWysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3982 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3983 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurde chyba muszę zrobić ![]() Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3984 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy u was w rodzinach byly przypadki zachorowania na raka ? Czy badacie sie z tego wzgledu częściej ?
U mnie w rodzinie od strony matki bylo kilka przypadkow bo i moja matka, babcia,ciotka mialy raka piersi a dwie kuzynki raka szyjki macicy ![]() no i ja mam teraz jakiegos stracha jesli o to chodzi... jak wroce do siebie to planuje nie tylko prl zbadac ale i od razu na usg piersi pójść (wydaje mi sie ze mam jakos wiecej tego wycieku z piersi ) Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#3985 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#3986 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie dziadek miał raka. Kobiety nie z tego co kojarzę.
Wysłane z mojego SM-J320FN przy użyciu Tapatalka
|
|
#3987 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ...ale to akurat przypadek losowy. Choć oczywiście przeszłam fazę badania się na wszystko co mnie boli.Ale myślę, że powinnaś jak najszybciej zrobić badania piersi z powodu tego wycieku. Oczywiście nie musi on oznaczać niczego złego, i tak na pewno będzie, ale na pewno trzeba to sprawdzić. Na USG piersi dają skierowanie? To będę u gin na NFZ to spytam przy okazji tylko sobie zapisze to. Bo też już dawno nie badałam, choć pewnie teraz w ciąży to bez sensu jest. No ale na przyszłość. Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#3988 |
|
Zakorzenienie
|
Ja robiłam prywatnie, chyba 80 czy 100 zł zapłaciłam. Kiedyś jak byłam jeszcze dzieckiem/nastolatka to miałam taki wyciek z piersi jednorazowy, miałam wtedy hormony chyba badane i wszystko było ok, do teraz nie wiem o co chodziło.
|
|
|
#3989 |
|
Raczkowanie
|
Dzień dobry
![]() A wy ciągle o jedzeniu ![]() Chrupki pomidor i ser kocham i do dzisiaj jem![]() I szyszki ![]() chyba zrobię w niedzielę![]() A co do raka to u mnie w rodzinie nie było przypadków Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3990 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:15.

nigdy nie doczekala do smazenia, zawsze byla zjedzona wczesniej 
ale też czasy są inne,w sklepach półki uginają się od produktów.Pamietam jak byłam mała to z koleżankami liczyłyśmy grosze czy nam wystarczy na gumy SHOCK te takie kwaśne
albo lody lulki za 40gr

teraz jak młodemu kupowałam je to jedna 70groszy 

i "Jamajki" ?
. Ja melduję, że pomimo takich objawów na @ nadal jej nie ma. Zaczekam chyba do poniedziałku, jak nie zechce przyjść to pójdę też prosto na bete 

samo mięso na nią jest droższe. I co się dziwić. Ser ółty za 12 zł? Śmiech na sali.