|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1231 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Ludzie i zachowania, które nas dziwią +ot, część 54
Cytat:
Ot, wolnosc wyznania. |
|
|
|
|
#1232 |
|
Konto usunięte
|
U nas msza na rozpoczęcie roku była rano, przed oficjalnym rozpoczęciem w szkole, wpisana normalnie do programu rozpoczęcia.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1233 |
|
Zakorzenienie
|
Nikt nie zmusza do chodzenia na religię, więc nie jest to odgórnie narzucone. A popularność religii wynika z chęci posyłania dzieci na nie. Gdyby nagle większość społeczeństwa wypisała dzieci z religii, to i pewnie kształt tych zajęć zmieniłby się. Jakby nagle masowo rodzice zechcieli posyłać dzieci na lekcje z Islamem, to pewnie by i takie zajęcia były. Popyt, podaż.
|
#1234 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1235 |
|
BAN stały
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;85891829]U nas msza na rozpoczęcie roku była rano, przed oficjalnym rozpoczęciem w szkole, wpisana normalnie do programu rozpoczęcia.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE]U nas też. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szkoła nie ma się kierować popytem i podażą. Nauka i szkolnictwo to nie jest giełda ani demokracja, że rodzice chcą posłać dzieci na dane zajęcia i szkoła ma tego uczyć. Może jeszcze zrobimy wybory przed rokiem szkolnym, czy rodzice wolą, żeby na biologii wykladano teorię ewolucji czy może kreacjonizm? Religia nie wnosi nic merytorycznego jako przedmiot szkolny, jest bezwartościowa, nie spełnia żadnej funkcji (bo jaką?), nie przekazuje żadnej wiedzy popartej badaniami naukowymi. Ba! Każe te badania ignorować i przyjmować niektóre stwierdzenia wbrew temu, co wiemy na pewno i na co mamy naukowe dowody. Sama metodologia wykladania religii jest szkodliwa. Prawienie dogmatów jako prawdy objawionej, Biblia częściej się myli (znaczy przepraszam, jest metaforą) niż ma rację, ale od małego dzieciom jest tłuczone, że ta książka zawiera w sobie prawdę o życiu. Religia jest nie tyle niepotrzebna, ona stoi wbrew wszystkiemu, co powinna sobą reprezentować szkoła. Chęć chłonienia wiedzy, odpowiadania na trudne pytania, szukania odpowiedzi, których może nigdy nie znajdziemy. To jest definicja nauki. Religia, jeśli czegoś nie rozumiesz, każe uznać, że to metafora albo cud i podziękować Bogu. Gdybym przeniosła się w czasie i poszła na uniwersytet 100 lat temu, to każda dziedzina wyglądała inaczej. Fizycy kłócili się o kwantowanie energii elektronu, chemicy o budowę atomu itd. 40 lat temu? Nie znano podstawowych technik biologii molekularnej (Southern Blotting, PCR), nie wiedziano, że istnieją fulereny, sądzono, że sadza jest trzecia allotropową formą węgla. 10 lat temu? Nikt nie sądził, że otrzymamy kwazikryształy. Za 20 lat? Może w końcu zsekwencjonujemy genom roślinny? Może skolonizujemy Marsa. W teologii? Eee... cisza. Od 1500 lat. I martwa cisza nas czeka. Przykro mi, to nie jest nauka. Prawdziwa nauka wątpi sama w siebie, wciąż próbuję się poprawić, sprawdza się sto razy czy ma rację. A przy tym każdy, kto ja uprawia chce obalić coś, co o świecie wiemy, bo w ten sposób powstają wielkie naukowe teorie. Teologia stwierdza, że wszystko wie, przyjdzie prawdziwa nauka, powalczą, powrzeszczą, że Ziemia jest płaska, krąży wokół niej Słońce i Księżyc tego samego rozmiaru, a ewolucja nie istnieje. Trzeba ich brać za fraki i targac za włosy z każda naukową teoria, która przeczy jakiejś jednej linijeczce w ich świętej książce. Walczą, walczą, aż w końcu się poddają i - zamiast się przyznać do błędu - to oczywiście, kurczę, metafora. Nie nienawidzę religii jako takiej. Wiary w siły nadprzyrodzone, których nie możemy zbadać. Ale to, co religia doktrynalna robi ludziom z mózgów jest dla mnie obrzydliwe, niezrozumiałe i zupełnie bezproduktywne. [/URL] EDIT. Szkoła ma nauczyć myślenia i analizowania faktów. Regres intelektualny powinien się odbywać na życzenie rodziców poza jej murami.
To boldly go where no man has gone before. Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię. Edytowane przez Limonka2738 Czas edycji: 2018-09-21 o 00:21 |
|
|
|
|
#1237 |
|
BLACK&WHITE
|
Pamiętam, że w gimnazjum na rozpoczęcie roku była zbiórka w szkole i musieliśmy iść ze szkoły do kościoła na mszę, a potem dopiero było oficjalne rozpoczęcie roku szkolnego.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1238 | |
|
BAN stały
|
[1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8589187 2]Kurcze, szkoda, ze moja nauczycielka matematyki nie slyszala takich madrych slow specjalistow od ekonomii, popyt, podaz, moze wtedy by zrozumiala, ze wiekszosc dzieci nie lubi tych zajec.[/QUOTE]
Ja matmy szczerze nienawidziłem, jedyny przedmiot, który mi absolutnie nie szedł (chemia i fizyka wręcz przeciwnie), ale błogosławieństwem był moment, gdy zrozumiałem, że nie ma ludzi idealnych (i te brawa, gdy szedłem do tablicy - no tego nie da się przeliczyć na oceny) ![]() Cytat:
Powołałbym się z chęcią na państwo bezwyznaniowe, ale uświadomiono mnie ostatnio, że Polsza takim nie jest Więc albo ruska okupacja, albo watykańska. Nazewnictwo się zmienia, a szambo jak było znajome, tak jest.
|
|
|
|
|
#1239 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Dla mnie to jest jasne, trzeba sie wepchnac gdzie tylko sie da, zeby pieniazki nadal wplywaly do sakiewki, zeby byl naplyw nowych ''wiernych'' (a moze zindoktrynowanych). Szkola jest do tego najlepszym miejscem. Kurcze, jak tak sobie mysle, ile roznych elementow trzeba bylo na religii wykuc na pamiec... w to miejsce moznaby bylo rownie dobrze wykuc ze 100 paragrafow, takich wazniejszych, zeby poznac polskie prawo...
|
|
|
|
|
#1240 |
|
Zakorzenienie
|
Trochę z innej beczki, skoro już zaczęliśmy ten temat:
Dziwi mnie, że to tak na serio. Zaczynam podejrzewać, że księża są opłacani przez jakieś masońskie ateistyczne podziemne stowarzyszenia, żeby zepsuć Kościołowi PR. ![]() https://wiadomosci.wp.pl/ksiadz-nagr...1503105a?amp=1 https://oko.press/holandia-20-z-39-b...towalo-dzieci/
|
#1241 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo z tego co pamiętam w praktyce wygląda to zgoła inaczej. Jeszcze jakby religia była albo pierwszą, albo ostatnią lekcją to od biedy mogłabym to przeżyć. Edytowane przez matcha Czas edycji: 2018-09-21 o 12:37 |
|
|
|
|
#1242 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
#1243 |
|
Zadomowienie
|
No i religia jest w środku zajęć, czy jako ostatnia/pierwsza? Bo przez całą moją edukację była przeważnie w środku, a dzieci, które na nią nie chodziły, nie dość, że były "odmienne", to jeszcze siedziały na świetlicy, bo nie miały co robić - gdzie tam jakaś etyka w zamian za religię (małe miasto).
Edytowane przez matcha Czas edycji: 2018-09-21 o 12:45 |
|
|
|
#1244 | |
|
Zakorzenienie
|
Na marginesie religii - jestem dinozaurem i doskonale pamiętam czasy, kiedy religia była w salce katechetycznej przy kościele.
I to była super opcja. W 3 klasie podstawówki wprowadzili religię do szkół i niestety moim skromnym zdaniem wszyscy na tym stracili. Szkoła ze względu na kontrowersje związane ze świeckim charakterem szkolnictwa, kościół, bo przez większość rodziców i uczniów jest postrzegany jako strona narzucająca się i same dzieci, bo przedmiot, na który uczęszczają niezainteresowani jest bez sensu, zmusza prowadzącego do przekrzykiwania uczniów, wprowadzając nerwową atmosferę. I pomijam już fakt, że ciężko mi jednak myśleć o religii w kategoriach przedmiotu. ---------- Dopisano o 12:47 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- Cytat:
Nie ukrywam, że to główny powód mojej niechęci do tej instytucji i właściwie chyba jedyny. O ile wszystkie inne grzechy i grzeszki jestem w stanie jakoś zrozumieć po ludzku, etc., tego akurat wybaczyć nie można.
|
|
#1245 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:49 ---------- Poprzedni post napisano o 12:47 ---------- tez jestem z tych samych dinozaurów , co religia byla w salkach przy kosciele do bierzmowania, wiec ja nigdy nie mialam w szkoletylko znowu teraz mysle, ze jednak jak ta 1 klasa czy 2 nawet, to juz by trzeba dodatkowo teraz dziecko po poludniu zaprowadzic, a tak wszystko jest w jednym budynku, nie martwie sie gdzie ona idzie itd.
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
#1246 |
|
Zakorzenienie
|
Ja byłam innego wyznania i w LO miałam do wyboru albo nie chodzić wcale, albo w niedzielę przy kościele, albo na religię rzymskokatolicka w szkole. W pierwszej klasie wybrałam tą ostatnią opcję, bo była prowadzona przez katechetkę. Później prowadził ksiądz, więc chodziłam w niedzielę po mszy do siebie. Plus tego drugiego taki, że częściej chodziłam na mszę, więc tak czy siak wyniosłam więcej "praktyki" niż z religii w szkole. Na religię w szkole musiałam iść jeszcze w trzeciej klasie, jak kręcili wstęp do filmu że studniówki, bo u nas akurat padło na tą lekcje, więc albo religia albo nie ma Cię w czołówce
Tak to siedziałam jak jełop na korytarzu, bo świetlicy w liceum to już nie było ![]() Ale wracajac do tej religii w szkole, najbardziej zdziwiło mnie wypracowanie na ocenę na temat eutanazji, aborcji i samobójstwa. Jak można oceniać czyjeś myśli?
|
#1247 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#1248 | |
|
BAN stały
|
[1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8589215 5]Swieckosc nie jest zagwarantowana konstytucyjnie, ale przeciez... panstwem koscielnym wg konstytucji Polska tez nie jest
[/quote]Mimo wszystko bliżej nam do państwa kościelnego, przynajmniej od jakichś 3 lat ![]() Cytat:
![]() Religię w salce katechetycznej miałem w zerówce tylko, a od 1. klasy podstawówki była już w szkole (1989). |
|
|
|
|
#1249 |
|
Czarna owca
|
U nas w podstawówce w ogóle było wesoło, bo katolicy byli mniejszością - większość stanowili mariawici. Religię mieliśmy oddzielnie i o wypisaniu to w sumie nie bardzo była mowa (do 3 klasy włącznie chodziłam do małej podstawówki na wsi, nikt tam nie myślał o wypisywaniu dziecka z religii raczej, a przynajmniej nie wiadomo mi o tym). Religię prowadził u nas ksiądz. Przychodził z gitarą, śpiewaliśmy piosenki, rozmawialiśmy o życiu, moralności. Takie bardziej lekcje wychowania z wplecionymi przypowieściami przystępnymi dla kilkulatków. Wspominam bardzo dobrze. Ale to samo mogło się "zadziać" na salce.
Natomiast od 4 klasy zmieniłam szkołę. Religia z katechetką, sprawdzanie ćwiczeniówek (!), podręczniki. Zadawać trudnych pytań nie można było. Dramat. |
|
|
|
#1250 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1251 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Robią postępy, bo jednak kilka lat temu, kiedy jeszcze do szkoły chodziłam, było gorzej. Może masowe rezygnowanie z tych lekcji zadziałało. |
|
|
|
|
#1252 |
|
Zakorzenienie
|
https://www.facebook.com/10002714808...7684241813178/
skoro już o szkole i religii mowa
|
|
|
|
#1253 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Znalazłam za to plan innej szkoły ponadgimnazjalnej w moim mieście i tutaj mój hicior - plan lekcji jednej z klas, gdzie religia jest dwie godziny pod rząd - oczywiście środkowe godziny (10:30-12:20 licząc z przerwą między tymi lekcjami)
Edytowane przez matcha Czas edycji: 2018-09-21 o 15:06 |
|
|
|
|
#1254 |
|
Zakorzenienie
|
Jak czytam o pedofilii w kościele i jak ta instytucja potem kamufluje sprawy, to nie wiem, czy pozostawianie dzieci w jakiejś salce katechetycznej z księdzem jest takie super. Ja bym sie bała.
|
|
|
|
#1255 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez 7719e1289fd8f2cabe4d2763ed6d1b81d4eb2186 Czas edycji: 2018-09-21 o 15:19 |
|
|
|
|
#1256 |
|
Czarna owca
|
[1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8589461 5]5 lekcji religii w tygodniu?? to jest na serio?? to chyba jednak zarcik...[/QUOTE]
Jeśli obejrzałas do końca, to chyba wiadomo, że żart
|
|
|
|
#1257 | ||||
|
Zakorzenienie
|
[1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8589187 2]Kurcze, szkoda, ze moja nauczycielka matematyki nie slyszala takich madrych slow specjalistow od ekonomii, popyt, podaz, moze wtedy by zrozumiala, ze wiekszosc dzieci nie lubi tych zajec.[/QUOTE]
Fajnie by było, jakby przedmioty były dostosowane do ucznia. Ale nie jest to wykonalne. A podejście zero jedynkowe pt. jak mieć wybór to przy wszystkich przedmiotach, albo przy żadnym nie przemawia do mnie. Cytat:
Co do całej reszty wywodu. Bóg z zasady jest istotą, której nie można namacalnie spotkać. Więc jak niby można go racjonalnie zbadać. Do Ciebie jego idea nie przemawia, do mnie nie przemawia, ale ja nie czuję 100% pewności, bo skąd. W religii jak w każdej dziedzinie tworzonej przez ludzi znajdzie się ileś fanatyków (często też stojących wysoko w hierarchii), którzy będą gadać dziwne rzeczy. Ale jest też sporo osób, które już do wiary podchodzą z rozsądkiem i nie starają udawać się, że czarne jest białe (w sensie, że coś co widać naocznie, jest tak naprawdę inne, tak jak np. przywołany przykład z płaską ziemią). Niekompetentnych nauczycieli tego przedmiotu jest sporo, ale i przy innych przedmiotach tych niekompetentnych znajdzie się sporo. Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#1258 |
|
Zakorzenienie
|
Dziwi mnie, że na tym forum można powiedzieć że obrzydzają nas homoseksualiści i nie dostaje się kartki, ale jak powiesz że obrzydza cię brzuch osoby ciężarnej - karteczka w trymiga!
|
#1259 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2018-09-21 o 18:34 |
|
|
|
#1260 |
|
lokalna gwiazda
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:59.

Powołałbym się z chęcią na państwo bezwyznaniowe, ale uświadomiono mnie ostatnio, że Polsza takim nie jest
.

, co religia byla w salkach przy kosciele do bierzmowania, wiec ja nigdy nie mialam w szkole