|
|
#1111 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Holandia
zdjecie potrzebne, w Łodzi robia od reki, a w innych miastach pewnie tez
|
|
|
|
|
#1112 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
#1113 |
|
Zakorzenienie
|
w koncu upragniony weekendzik
teraz czekam tylko na TZ (ma byc ok 13z pracy) i lecimy nad morze bo ładna pogoda a wy co dzis porabiacie??
|
|
|
|
|
#1114 |
|
Wtajemniczenie
|
a ja od wczoraj w Eindhoven mieszkam, na razie nie moge sie polapac bo wszystkie domy takie same i gdyby nei mapa to...
|
|
|
|
|
#1115 |
|
Raczkowanie
|
Shatin, mam nadzieje ze sie odnajdziesz, z mapa czy bez
|
|
#1116 |
|
Wtajemniczenie
|
no na razie odnajduje centra handlowe ![]() i mieszkam przy szpilatu psychiatrczynym gdzie jest piękny park, więc jak na razie Eindhoven jest dla mnie rewelacyjne, tylko ludzi jakoś mało, oczywiście poza centrum. A sąsiadów w ogóle nie widuje, wczoraj może jednego, dzis tez
|
|
|
|
|
#1117 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny!!!/Kobiety.. Piekne Panie!!!
Ja w Holandii juz jestem od lat 6. powiem jedno- fajny kraj.. tylko, ze.. Tylko ze kosmetyki drogie ![]() ![]() ale i taaak mam ich bardzo duzo!!! Jedyne co w NL mi nie pasuje to stosunek Polakow do Polakow ![]() ![]() ACHA, noi Turcy i Marokancy tez tak jakos.. yyyy :/ Niestety ja, kol z PL nie mam... Pozdrawiam wszystkie i caluje
|
|
#1118 |
|
Zakorzenienie
|
A Ja wróciłam z Paryża i jak to w Holandii przywitał mnie deszczyk
Odrazu wiedziałam gdzie jestem
|
|
#1119 |
|
Raczkowanie
|
A ja odliczam dni do wakacji
Jeszcze tylko pare dni ![]() Chce mi sie slonca i slodkiego nierobstwa
|
|
#1120 |
|
Wtajemniczenie
|
No chyba wczoraj na słońce w Eindhoven nie mogłaś narzekać:P
A dziś leje
|
|
|
|
|
#1121 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny mam takie pytanko: czy dzien 15 sierpnia jest tak samo jak w Polsce dniem wolnym od pracy??
|
|
|
|
|
#1122 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nawiasem mowiac nastepny wolny dzien to 25 grudnia... Shatin, jak ci sie 'Au Pairuje' w NL?
|
|
|
#1123 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziękuje, bardzo dobrze, nawet lepiej niż myslałam
Tylko wczoraj wybrałam się do centrum w Eindhoven na zakuy a tu wszystko zamknietem, nawet kawiatnie na pobliskiej ulicy![]() I w końcu skończyłam na wycieczce w Den Bosch ![]() Też by mnie zdziwiło gdyby byl wolny, w Holandii znaleść Kościół... Dobrze że chociaż kaplice mam 100 metrów od domu |
|
|
|
|
#1124 |
|
Zakorzenienie
|
dzieki za odpowiedz
mi tez sie nie wydawało aby ten dzien był wolny, ale siostra TZ która z nami tu jest mówiła, ze znalażła taka onformacje w necie wiec wolałam sie upewnic a ja juz miesiąc siedze w Holandii i powiem szczerze ze czas tu tak szybko leci, ze ja sama nie wiem kiedy to minęło
|
|
|
|
|
#1125 |
|
Wtajemniczenie
|
No właśnie też nie wiem, ale w tym kraju czas szybko leci, w ogóle najchetniej zostałabym tu na stałe...
|
|
|
|
|
#1126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
hehe bardzo mi sie tu podoba no i w koncu była szansa aby z TZ zamieszkac Tylko wiecie co? chodziłam juz po Noordwijku, Laiden, Rotterdamie i Amsterdamie i nie zauwazyłam żadnego salonu sukien slubnych czy tu jest ich tak mało, czy poprostu ja źle szukałam co??
|
|
|
|
|
|
#1127 |
|
Wtajemniczenie
|
a co zamierzasz wziąść ślub w NL?:P U mnie w Eindhoven jest jedenk nie daleko centru,. ale kiedy tamtędy przechodze zamkniety. Może po prostu holendrzy nie biorą ślubów w białych sukienkach, w sumie kraj raczej nie katolicki wiec dziwne bylo by jakby brali slub w białej sukni w kosciele przed Bogiem
![]() A duzo juz zwidzilas? |
|
|
|
|
#1128 |
|
Raczkowanie
|
w Hilversum jest sklep z sukniami slubnymi zaraz obok stacji.. na rogu ulicy... takze jak nie jest ci zadaleko.. bo nie wiem gdzie mieszkasz... ale jak bys sie wybrala to na lewo od stacji...
pozdrowienia |
|
|
|
|
#1129 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie Dziewczyny!
Właśnie przez przypadek dokopałam się do tego wątku na forum- fajnie! Ja mieszkam w Holandii już od ponad roku. Bardzo tęskniędo Polski a właściwie do polskich przyjaciół i polskiej pogody ![]() Jak Wam się tu mieszka? jak Wam idzie nauka języka? Pozdrawiam! PS: Shatin, ja mieszkam blisko Pałacu Ślubów i muszę Ci powiedzieć , że czasem widuję śluby, panny młode zawsze w sukniach ślubnych, czasem białych czasem ecru.Sklep może jest zamknięty dlatego, że wiele sklepów z sukniami ślubnymi wymaga telefonicznego umówienia spotkania ( to może oni tak mają i otwieraja tylko jak mają spotkanie)
|
|
|
#1130 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#1131 |
|
Wtajemniczenie
|
Jejku, ale Wam zazdroszczę tej Holandii
Ja na wyjazd na stałe nie mam szans, ale może uda mi się za rok na wakacje![]() Żartuję sobie, że do szczęscia potrzeba mi jeszcze męża Holendra
|
|
#1132 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Męża Holendra ( innymi słowami "wiatraka" ) będę miała za...31 dni !
|
|
|
|
#1133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Slub biore w Polsce ale chciałabym tu polatac za sukniamy bo do Polski wracam dopiero w maju a wtedy na 3 miesiące przed slubem raczej cięzko bedzie cos wykombinowac ![]() u mnie dzis słonecznie choc wietrznie. dobrze, ze choc nie pada hehe
|
|
|
|
|
|
#1134 |
|
Zakorzenienie
|
The Honeymoonshop Bruidsmode
Korte Hoogstraat 4 3011 GL Rotterdam http://www.honeymoonshop.nl Sonja International Mauritsweg 23 3012 JR Rotterdam http://www.sonja.nl Het Bruidshuis 1e Middellandstraat 14a 3014 BD Rotterdam Avenue Rotterdam Lijnbaanplein 155 3012 EN Rotterdam Aan de Meent Meent 10 3011 JJ Rotterdam te są najbliżej mnie ( ok 10 do 20 minut piechotą) czy mają fajne sukienki to nie wiem. Ja również biorę ślub w Polsce, ale swoją sukienkę kupiłam przez internet. I to wymarzoną- nigdy bym nie przypuszczała, że uda mi się , do tego jestem mała , romiar 34. Suknia jest jak nowa, choć raz używana, jak na mnie szyta no ijednak co markowa suknia to markowa, jest po prostu idealna życzę Ci żebyś znalazła coś dla siebie polecam Ci poszukać również sukien przez internet, wtyedy możesz kupić suknię z salonu trzy razy taniej ![]() A jeśli będziesz kiedyś w Rotterdamie to napisz wcześniej może sięwybierzemy razem? A co wogóle porabiasz w Holandii?? a to moja suknia ![]()
|
|
|
#1135 |
|
Wtajemniczenie
|
u mnie też dzisiaj słonecznie ale ten wiatr...
Chociaz nie narzekam bo wczoraj tak lalo i wialo ze jechalam droga ktora pokonje w 20 minut godzine.. W Holandii rzeczywiscie mozesz zazdroscic, sama mialam obsesje na jej punkcie od lat i w koncu sie udalo Pogoda przeciez to nie wszystko:P
|
|
|
|
|
#1136 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
No to zazdroszczę jeszcze bardziej Czy Twój narzeczony nie ma jakichś przystojnych, wolnych kolegów?![]() Ehhh... Holendrzy są tacy mrauuu![]() Co do pogody to w Polsce był dziś ( w sumie to wczoraj) upał niesamowity, duszno i słońce przygrzewało. A jutro mają się ścierać dwa fronty i przechodzić nawałnice Więc pogoda też jest w kratkę![]() A suknia jest przepiękna!!!!!!!!!!! ![]() Powiedzcie mi proszę, czy nauka niderlandzkiego jest bardzo trudna dla kogoś bez super umiejętności językowych? Obecnie znam na poziomie średnio-zaawansowanym język angielski i 3 lata uczyłam się niemieckiego w liceum, ale mało co z tego zostalo mi w głowie po 5 latach przerwy![]() Shatin, a jak Ci się udało tam zamieszkać? Masz tam jakąś rodzinę, chłopaka? Czy po prostu rzucilaś się na głęboką wodę sama jako au-pairka? Dobrze znałaś język przed przyjazdem do Holandii? A jak z pracą? Czy polska humanistka jest się w stanie tam odnaleźć, ale bez etapu czyszczenia garów i takich tam, bo to z racji mojego zdrówka niemożliwe buu![]() Ja jak na razię planuję wycieczkę do Holandii za rok Też mam obsesję na punkcie wszystkiego co holenderskie Zaczęło się oczywiście od piłki nożnej i przewspaniałych Oranje
|
|
|
#1137 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się tak Holandią nie zachwycam, ale może dlatego, że tu mieszkam...
Co do języka holenderskiego to ja się uczyłam cały rok sama- sama znaczy korzystając z książek i stron www do nauki, oraz TV ( super sposob na nauke, tu nie ma lektora, filmy sa w jezyku oryginalnym z holenderskimi napisami). Potem zaczęłam pracować trochę w holenderskim przedszkolu , więc musiałam z dziećmi rozmawiać, rodzina mojego kochanego też zaczęła do mnie mówić po holendersku. Nie mówię jeszcze bardzo dobrze, ale się już dogadam i rozumiem coraz więcej. Czasem nadal trudno mi ich zrozumieć jak coś mówią, ale do kina chodzimy czasem na filmy nop włoskie z napisami po holendersku i jest ok ( po włosku nic nie rozumiem oczywiście) Zależy chyba od determinacji. No a od pażdziernika obiecałam, zę pójdę może na jakiś kurs. Moja Słonko ma jednago wolnego brata, ale znajomi wszyscy zajęci, a najlepszy kumpel ze studiów jest nawet żonaty z Polką ![]() Więc , Melodia Mgieł Nocnych, do nauki i przyjeżdżać zdobywać Niderlandy! pozdrawiam!
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1138 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A ja wakacjuje w Polsce i pogoda jest grejt! Nie chce się wracać do Niderlandów ani troszeczkę
|
|
|
#1139 |
|
Wtajemniczenie
|
po holedndersku nie mowie ani slowa, tak samo moj ang. tez jest slaby. zajerestrowalam sie na str. aupair-world.net czy cos takiego i znalazlam rodzinke. rodzinka polsko-holenderska, wiec mam sprawe ulationa bo praktycznie z kazdym w domu sie mozna dogadac, chcoiaz po ang. tez rozmawiam bo w koncu chce sie nauczyc jezyka, ide na kurs od wrzesnia. I tez jestem raczej humanistka a garow nie zmywam
Raczej sie tu nie przemeczam, dzieci w szkole, ja w necie lub zwiedzma miasto, dopiero po 15 sie nimi zajmuje. Najblizsza rodzine/znajmomych mam w PL, tutaj nie znam nikogo, i wlasciwie to byla spontaniczna decyzja, ale nie zaluje, zrobilam sobie rok przerwy miedzy matura a studiami i widze ze staje sie bardziej samodzielna, w PL nie jezdzilma nigdzie sama w dluzsze trasy a tutaj w weened jade sama do Amsterdamu Wiec zaryzykuj, jeszcze 3 miesiace temu tez myslalam ze nie mam szans na wyjazd, bo ani znajomosci ani jezyka, a teraz? Strasznie mnie to zdziwilo bo jak pisalam wczesniej bylam malo samodzielna, zawsze ktos mi pomagal, a teraz wiem ze nie istnieja rzeczy niemozliwe
|
|
|
|
|
#1140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() póki co jestem samotna, bo mój Schatje w Australii jeszcze przez 6 dni... Shatin, gratuluję odwagi! myślę, że podjęłaś słuszną decyzję- czasem w życiu trzeba się rzucić na głęboką wodę. Mój przyjazd tutaj był trochę łatwiejszy, bo przyjeżdżałam do mojego Kochania, a siostra mieszka w Antwerpii, godzinę od Rotterdamu. Ale byłam przerażona- wszystko nowe, ludzie mówią dziwnym językiem, dobrze, że mój angielski jest płynny, bo mogłam się zawsze dogadać. Ale jednak długo czułam się przytłoczona. Ale nie żałuję. I Ty też nie będziesz żałować ![]() Pozdrawiam gorąco!
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:24.

teraz czekam tylko na TZ (ma byc ok 13z pracy) i lecimy nad morze bo ładna pogoda

Więc pogoda też jest w kratkę