![]() |
#1 |
mad lad
|
Polskie miasta
Zainspirowany wątkiem o umierających miastach, zakładam podobny, traktujący o wyglądzie i ogólnym stanie polskich miast. Lubicie polskie miasta? Uważacie je za ładne na tle całej Europy? Gdybyście miały szansę – zmieniłybyście otoczenie i wyemigrowały za granicę? Które miasta uważacie za najładniejsze w naszym kraju, a które za najbrzydsze?
Mam masę przemyśleń na temat polskich miast, a od miejsca zamieszkania w dużym stopniu uzależniam poziom szczęścia, które czerpać mogę z życia – brzydkie miejsca są dla mnie depresyjne; w takowych zaczynam tonąć wręcz w ogólnożyciowym maraźmie. ![]() No ale rzecz jest o polskich miastach. Próbuję je lubić, wychodzi różnie. Historia nie była łaskawa dla naszego kraju, znaleźliśmy się po niewłaściwej stronie żelaznej kurtyny i aby sobie o tym przypomnieć, w większości polskich miast wystarczy wyjrzeć przez okno – kanciaste blokowiska na obrzeżach, socrealistyczne, prostackie kamienice powpychane pomiędzy te atrakcyjniejsze w centrum miasta (największa zbrodnia). Piękne niegdyś miasta zostały po prostu bezpowrotnie oszpecone. Lubię je, kiedy tego wszystkiego nie widać, kiedy spaceruję Rynkiem w Krakowie, albo ulicą Piotrkowską w Łodzi, ale wystarczy nieco tylko wyściubić nos poza centralną część któregokolwiek polskiego miasta, aby dostrzec, że to piękne centrum otoczone jest nieatrakcyjnym tłumem szpetnych, komunistycznych olbrzymów. Nie neguję faktu, że zagranico też są blokowiska, ale te nasze są nieporównywalnie brzydsze; kiczowato kolorowe, jakby wyciągnięte z kolorowanki przedszkolaka (serio, wolałbym, żeby były szare i sprawiały wrażenie zaniedbanych, bo wtedy przynajmniej miałyby jakiś klimat), nie wspominając nawet o beznadziejnej jakości ich architektury. Zagranico blokowiska często wyglądają przyjemnie, albo przynajmniej nie rażą po oczach. Jednak najgorszą rzeczą, jaka przytrafiła się naszym miastom jest wspomniana największa zbrodnia – często nie trzeba nawet opuszczać ścisłego centrum, żeby zepsuć sobie humor komunistyczną architekturą. Dobrym przykładem jest tutaj plac Nowy Targ we Wrocławiu – za każdym razem zastanawiam się co za debil tak to zaprojektował, kto uważał, że postawienie tak szpetnych budynków, w ścisłym centrum jednego z najpiękniejszych miast w Polsce, będzie dobrym pomysłem? Ludzkie poczucie estetyki czasami wybiega daleko poza moje zdolności pojmowania otaczającej rzeczywistości... Z Warszawy, nazywanej kiedyś Paryżem Północy, zrobiono Małą Moskwę (trudno, wojna, nic na to poradzić się nie da). Na szczęście miasto bardzo się rozwija i powoli staje się jednym z najnowocześniej wyglądających w Europie, popieram ideę uczynienia z naszej stolicy europejskiego Nowego Jorku, pełnego drapaczy chmur. ![]() Białystok w ogóle ciężko jest mi nazwać miastem. Tak brzydkiego tworu jak stolica Podlasia nie ma chyba w całej Europie (przepraszam wszystkich czytających mnie Białostoczan ![]() Ogólnie najchętniej zobaczyłbym jak cały ten stojący w centrach polskich miast socrealizm zostaje zrównany z ziemią, a w jego miejsce powstaje coś innego. But one can dream. ![]() Brzydotę niektórych miejsc w polskich miastach jestem w stanie zaakceptować. Mimo powyższego marudzenia, wciąż wiele z nich bardzo lubię. Kraków jest przepiękny (choć nie wszędzie), podobnie Wrocław i Łódź. Ta ostatnia to chyba nawet moje ulubione polskie miasto – mimo, że zaniedbana, ma swoją tożsamość i strasznie spodobało mi się dawne określanie jej "polskim Manchesterem" (transformacja łódzkiej Manufaktury to jeden z najgenialniejszych pomysłów!), bardzo lubię ogromne fabryki i cegłę – moje klimaty, a samo miasto z bliżej nieznanego mi powodu przypadło mi do gustu. W wielu polskich miastach dobrze się dzieje; Kielce piękniały na moich oczach, niedawno bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie Katowice. Ponadto warto zauważyć, że bardzo dużo się u nas buduje – w naszych miastach wciąż jest dużo wolnej przestrzeni, która aż się prosi o zagospodarowanie. Polska nowoczesna architektura to – moim zdaniem – światowa czołówka. Buduje się dużo, i buduje się ładnie, pod tym względem nasze miasta wypadają naprawdę nieźle na tle Europy. Szkoda tylko, że obok wciąż stoją komunistyczne pamiątki z przeszłości... Tak czy inaczej z Polski wyprowadzić się zamierzam, najlepiej od razu po skończeniu studiów. Ciekawość świata. No i wciąż uważam, że mimo piękna naszej ojczyzny, inne kraje są jeszcze piękniejsze. Nie ma takiego cudu, który potrafiłby Polsce zapewnić tak niesamowitych miast jak amerykański Nowy Jork, brytyjski Londyn, czy nawet czeska Praga. ![]() Może kiedyś zatęsknię.
![]() |
#2 | |
BAN stały
|
Dot.: Polskie miasta
Cytat:
blokowisko w Angered - Szwecja ![]() blokowisko w UK ![]() Praga ![]() Slowacja - Lunik IX ![]() Węgry zagadka - Warszawa czy Berlin? ![]() Berlin i na sam koniec - kolorowe kredki w pudeleczku nosze, w swoim skandynawskim plecaczku ![]() szczerze mówiąc przykładów mogłabym mnożyć setki jak nie tysiące ![]() ten wątek jakiś wyrwany z kapci ---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:19 ---------- Sorry ale blokowiska komunalne są paskudne w każdym kraju, w wielu krajach są kolorowe i rażące i w ogóle, dafuq, który kraj ma ładne blokowiska? Serio, nie chciałam z oczywistych względów wklejać tu Rosji Ukrainy Białorusi czy Azerbejdżanu, ale Szwecja czy Berlin, to usłane są kartonowymi blokami w kolorach tęczy ![]() idąc jeszcze dalej, perełki architektury zachodniej Detroit ![]() ![]() ![]() Są miejsca w Detroit w których 80% budynków i pomieszczeń jest opuszczona. To są dziesiątki tysięcy pustych wieżowców w centrum które zapadają się na ludzi. Kolejne piękne miasto niedotknięte przez architekturę komunistyczną - Baltimore ![]() ![]() ![]() całe cmentarzyska i hordy pustych straszących kolorowych budyneczków, wyglądające gorzej niż Radom. Serio, powiedz co miałaś na myśli bo póki co ja tego wątku nie rozumiem. Edytowane przez patusiaa23 Czas edycji: 2018-09-23 o 16:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
mad lad
|
Cytat:
![]() Nie napisałem również nigdzie, że za granicą nie ma brzydkich miejsc czy niekorzystnie wyglądających blokowisk. Oczywiście, że są. Ale w Polsce komunalna architektura stanowi zdecydowaną większość. Na Zachodzie – nie. A to pierwsze zdjęcie blokowiska w UK boskie. ![]()
![]() |
![]() |
#4 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() I nie ma czegoś takiego jak architektura komunalna, są budynki komunalne - czyli z przeznaczeniem społecznym, albo architektura komunistyczna. A u nas architektura komunistyczna nie przeważa. Jest jej dużo, ale nie jest tak zatrważająco przeważająca jak to przedstawiasz. ![]() Ja mam poważne problemy ze zrozumieniem twoich myśli |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
mad lad
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#6 |
BAN stały
|
No ale to niestety problem jest z tobą, bo nie potrafisz sformować sensownie wypowiedzi.
![]() Jeszcze raz. Jak do dziecka poproszę. ---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ---------- Bo nie wiem, moje zdanie ogólnie jest takie, ze Polska nie jest ani bardziej odrażająca od innych miast, ani mniej. Za granicą są takie same obrzydliwe blokowiska, jak nie gorsze, i to wcale nie za wschodnią granicą. Kraje zachodnie które mają social housing też nie stawiają pałaców tylko kartonowe kolorowe bloki. Więc serio, pokaż mi kraj który ma ładne blokowiska ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Nie uważam, żeby polska architektura była znacznie gorsza od „zachodniej”. Każdy kraj ma swoje ładne, stare zabudowania, budynki socjalne i nowoczesne okropieństwa. Fakt, w Polsce jest sporo brzydkich blokowisk, ale widziałeś kiedyś nowojorskie socjale? Najgorsze dla mnie są nie wytwory komunizmu, ale koszmarki mieszkalne nowobogackich - te wille i pałacyki, o których bolą zęby. Te również mają swoje odpowiedniki zagranico. Polecam wrzucić w Google „McMansion Hell”
![]() Kraków jest jednym z moich ulubionych miast pod względem architektonicznym oprócz Amsterdamu, Nowego Jorku i Lizbony - nie, nie tylko Rynek Główny ![]() Ze wszystkich miast, w których byłam, najbardziej architektonicznie dobijają mnie Los Angeles i Warszawa, mimo że ogólnie bardzo LA lubię. Ale lubię je MIMO architektury, a nie dzięki niej ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#8 | |||
mad lad
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() To na początek – nie wiem czy zauważyłaś, ale wątek zacząłem od przedstawienia swoich własnych przemyśleń i wyrażenia własnej opinii. Dlatego nikt nie zabrania Ci się ze mną nie zgadzać. ![]() Tak, blokowiska są wszędzie. Nie, blokowiska nie stanowią wszędzie większości miasta i nie są tak brzydkie jak w Polsce (moim zdaniem). Czego jeszcze nie rozumiesz? ![]() ---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ---------- Cytat:
![]() Znacznie nie, ale mimo wszystko różnica między wschodnią i zachodnią architekturą zauważalna jest gołym okiem. Nasze miasta byłyby naprawdę piękne, gdyby nie to, co spotkało je w czasie wojny, jak i po niej. Nie zawsze też socrealizm wygląda źle; niektóre budynki wyglądają naprawdę korzystnie, ale kiedy natłok tego stylu architektonicznego staje się zbyt duży, to zaczyna to przytłaczać i tłumić inne walory miasta. Co do Nowego Jorku – tutaj w grę wchodzi skala. ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Zadomowienie
|
Odwiedziłam już praktycznie wszystkie stolice w Europie i nieco innych miast i nie wydaje mi się, żeby Polska wypadała jakoś szczególnie negatywnie
![]() Jedyne co mnie gryzie w polskich miastach to chyba wszechobecne reklamy, bilboardy i kompletny brak ładu w tym wszystkim :/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Zakorzenienie
|
Odwiedźcie Katowice. Ostatnio pięknieją, ale to co zrobili i robią dalej z rynkiem to masakra....
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#11 | ||||
mad lad
|
Cytat:
![]() Wypada wręcz pozytywnie, i z każdym kolejnym rokiem coraz pozytywniej. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Najgorzej jak na ulicy pełnej zabytkowych kamienic postawią Ci nagle taki typowy blok mieszkalny. Ugh, zabić to mało. ![]() Cytat:
![]() To niestety duży problem. W Polsce reklamy są dosłownie wszędzie i nie zapowiada się, żeby w najbliższym czasie miało się to zmienić.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Zakorzenienie
|
O tak i jeszcze wciskanie w każdą wolną przestrzeń bloków mieszkalnych.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() W mojej okolicy jest teraz okropna moda na "malowane" reklamy na cegle. Masakra. http://colossalmedia.com/field-notes...best-practices Cytat:
![]() Zresztą - moje ulubione dzielnice Nowego Jorku nie są znane z wysokościowców, a właśnie ze "starej", niskiej zabudowy. SoHo, Gramercy, West Village, UES, Park Slope, Red Hook ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Konto usunięte
|
Pewnie się narażę, ale ja socrealizm w architekturze lubię. I w sumie uważam, że całkiem nieźle wpisuje się w starszą zabudowę. PKiN też mi się podoba.
To, co naprawdę szpeci polskie miasta, to nie socrealizm, ale budownictwo z końca PRL i fantazyjne kolorowe koszmarki z lat 90., a obecnie na przedmieściach te stawiane domki-pseudodworki. Coś strasznego. Warszawy osobiście nie lubię. Byłam tam kilka razy, za żadnym mi się nie podobało. Wracałam po raz kolejny z myślą, że na pewno poprzednim razem było ok, tylko jakoś źle zapamiętałam. Ale nie. Nie wiem, nie lubię klimatu tego miasta, chociaż nie potrafię określić, czy w ogóle go ma. I śmierdzi ![]() Aczkolwiek przyznaję, że odpicowane na wysoki połysk, przynajmniej w centrum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;85902413]obecnie na przedmieściach te stawiane domki-pseudodworki. Coś strasznego.
[/QUOTE] o tak, masakra. Ja je gargamele nazywam, z resztą te dziwactwa w mieszkaniach/domach też nazywam gargamele.
Zdognie z perzporawdzomyni baniadmai nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa. Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu, ptzosałoe mgoą być w niaedziłe i w dszalym cąigu nie pwinono to sawrztać polbemórw ze zozumierniem tksetu. Narysuj mi coś 23/6 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#16 |
Zakorzenienie
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;85902413]
Warszawy osobiście nie lubię. Byłam tam kilka razy, za żadnym mi się nie podobało. Wracałam po raz kolejny z myślą, że na pewno poprzednim razem było ok, tylko jakoś źle zapamiętałam. Ale nie. Nie wiem, nie lubię klimatu tego miasta, chociaż nie potrafię określić, czy w ogóle go ma. I śmierdzi ![]() Mam podobne doświadczenia z Warszawy, chociaż np. Konstancin-Jeziorna to już inny świat i piękne zabudowania. Chcę spędzić w Warszawie kilka dni tak dla przyjemności i zobaczyć, czy zmienię zdanie ![]()
![]() |
#17 |
Wizażowy Kot Igor
|
Czy ja wiem?
Sądzę, że polskie miasta nie powinny mieć kompleksów. W całej Europie, w Anglii i Irlandii a także w tej części USA, którą odwiedziłam to w każdym mieście są piękne dzielnice ale są i te betonowe koszmarki.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zaraz... To w NY nie ma tylko takich uroczych barwnych osiedli, na którym za bezcen mieszkała swego czasu Carrie Bradshow? ![]()
![]() |
![]() |
#19 | |
mad lad
|
Cytat:
![]() Ciężko jest mi sobie wyobrazić brzydszą formę architektury... [1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;85902413]Pewnie się narażę, ale ja socrealizm w architekturze lubię. I w sumie uważam, że całkiem nieźle wpisuje się w starszą zabudowę. PKiN też mi się podoba.[/QUOTE] Tak, narazisz się opinią. No błagam. ![]() Z tym socrealizmem sprawa rzeczywiście nie jest też prosta. Jak już wspomniałem, jest wiele pięknych socrealistycznych budynków (PKiN przykładem – nie wyobrażam sobie Warszawy bez niego, równie ikoniczny jak Wieża Eiffla dla Paryża; ciekawy jestem efektu jego czyszczenia ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#20 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#21 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wydaje mi się że najbardziej śmierdzi w centrum ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#22 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
W ogóle Gdańsk jest cały zabetonowany (poza obrzeżami, gdzie ja mieszkam) i każdy większy deszcz i jest powódź, bo woda w beton przecież nie wsiąknie a kanały i zbiorniki retencyjne też mają określoną pojemność.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
No ale z tym betonem to racja. Powinno się zacząć stosować takie rzecy jak zielone dachy, więcej skwerów z zielenią etc. No ale kto to ma niby stosować, jak teoretycznie wzór do naśladowania, Politechnika Gdańska, zamiast zrobić ładny plac z zielenią dosłownie zabetonowana cały swoj dziedziniec. Aż przykro patrzeć na to ich dzieło. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Na Nowej Hucie byłam tylko raz, wjechałam, gdy była już noc i wyjechałam rano, kiedy źle się czułam i skupiałam się głównie na tym, żeby nie puścić pawia. Znaczy się mimo, że byłam, to nie mogę powiedzieć, żebym sobie pooglądała architektury na żywo. Jednak na zdjęciach moim zdaniem wygląda to ciekawie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 |
mad lad
|
[1=ce453443562697063682673 4dc4cc81c1d23e519_62b0fbf 266bee;85902943]Na Nowej Hucie byłam tylko raz, wjechałam, gdy była już noc i wyjechałam rano, kiedy źle się czułam i skupiałam się głównie na tym, żeby nie puścić pawia. Znaczy się mimo, że byłam, to nie mogę powiedzieć, żebym sobie pooglądała architektury na żywo.
Jednak na zdjęciach moim zdaniem wygląda to ciekawie.[/QUOTE] Na zdjęciach może i tak. Niemniej w miejscu socrealizmu i naszych cudownych blokowisk, wolałbym widzieć dzielnice w szatach architektury art déco albo modernizmu. ---------- Dopisano o 23:23 ---------- Poprzedni post napisano o 23:18 ---------- I brutalizm. Brutalizm też potrafi być piękny. ![]() Ale to też po prostu odłam modernizmu.
![]() |
#26 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
nie byłam w jakiejś zatrważającej ilości miejsc na świecie czy nawet w Polsce, ale dla mnie Gdańsk (Długa i te wszystkie małe uliczki obok) jest bezkonkurencyjny |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#28 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kraków to chyba moje ulubione miasto w Polsce. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#29 |
Zakorzenienie
|
Moje też. Ma swoje wady (korki, smog), ale które miasto nie ma? A klimat jest najcudowniejszy. "Tutaj chodzi się z księżycem w butonierce" jak ktoś śpiewał
![]()
![]() |
#30 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc Kraków nie jest osamotniony. Choć jak raz byłam na wycieczce klasowej w jakimś mieście w aglomeracji, to powietrze dało się kroić nożem. Ale nie można mieć wszystkiego. ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:16.