|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1 |
stary jednooki dachowiec
|
Duża wada wzroku - cesarka?
Będę jeszcze ten temat konsultować z okulistą, ale chciałam zapytać, jakie macie doświadczenia.
Mam dużą wadę wzroku (-6, -7), wada od lat się nie zmienia lub zmienia nieznacznie. Jeśli miałyście podobną sytuację, czy lekarz zalecił Wam cesarkę, czy miałyście poród sn?
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Duża wada wzroku - cesarka?
Cytat:
Mam ciut większą wadę niż Ty i dowiedziałam się, że teraz nie jest to wskazanie do cesarki. Musiałabyś mieć jakieś zmiany na siatkówce, których konsekwencją mogłoby być jej odklejenie. Ja na szczęście miałam inne wskazania, bo bardzo obawiałam się pogorszenia wzroku po takim wysiłku.
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Sama krótkowzroczność z reguły nie jest wskazaniem. Istotne jest jak wygląda oko w środku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Wtajemniczenie
|
Mój ginekolog też twierdzi, że sama wada nie jest wskazaniem do cesarki. Dał mi skierowanie do okulisty właśnie z informacją, że badanie ma być pod kątem porodu. Po szczegółowych badaniach dostałam zwrotne zaświadczenie, że nie ma przeciwwskazań do naturalnego porodu.
Rodziłam dwa razy naturalnie i wzrok mi się nie pogorszył. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zadomowienie
|
Też mam wadę - 7 i ginekolog powiedział, że sama wada nie wskazuje na cc. Poszłam do okulisty i powiedziałam że proszę o ocenienie czy są przeciwwskazania do porodu SN. Nie było, wzrok mi się nie pogorszył - mama czerwcowa br.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
stary jednooki dachowiec
|
Jeśli jeszcze ktoś ma doświadczenia w temacie, będę wdzięczna za odp.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Zakorzenienie
|
Sama wada wzroku nie jest wskazaniem, miałam dwa cc, bo okazało się, że mam otwory w siatkówce.
Otwory w 8 miesięcy ciąży zostały zabarażowane laserowo, a i tak nie było pewności czy będę mieć cc, bo w końcu siatkówka była cała. :P Ale ostatecznie dostałam zalecenie od okulisty, że siatkówka jest za słaba na poród sn.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:25.