![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: Polskie miasta
Nowe bloki to dla mnie przede wszystkim sciany z papieru. Naprawde na palcach jednej reki moge policzyc nowsze mieszkania, w ktorych bylam, a w ktorych sciany nie bylyby tak cienkie, ze czlowiek za przeproszeniem beknac nie moze, zeby mu sasiad na zdrowie nie odpowiedzial.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
BAN stały
|
apropo "socrealizm jest be tylko nowa zabudowa" wystarczylo wpisac "nowe osiedle Sosnowiec" w google
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Konto usunięte
|
Ja tak będę nudzić o tej Warszawie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dla mnie jak wspomniałam największym problemem jest brak sensownej wizji miasta, która byłaby konsekwentnie realizowana. Niestety brak takiego stanu zaskutkował tym co dziś mamy w wielu miejscach w Polsce. Do tych największych minusów dodałabym osiedla grodzone, które jak to ktoś nazwał VIP getta. No coś w tym jest, bo o ile rozumiem intencje, to niekoniecznie uważam to za najlepszy sposób zapewnienia bezpieczeństwa mieszkańcom. Do tego niedawno czytałam o wojnie na placu zabaw, bo jedna spółdzielnia nie wyrażała zgody aby dzieci "niespóldzielniane" się tam bawiły. Nie wiem jakby to miało być sprawdzane bo plac zabaw jest na ogólnie dostępnym terenie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
BAN stały
|
[1=640153e4df0157aa7c29548 7ff8c20c42fd57238_65c176d 09c1ac;85910466]Ale to o czym piszesz to zwykla modernizacja, a nie rewitalizacja. Remont to tylko malo znaczaca czesc rewitalizacji - jej prawdziwym zadaniem jest ogolnie poprawa jakosci zycia na danym obszarze - to nie sa pojedyncze inwestycje, jak pomalowanie tynku czy wymiana chodnika, czy nawet budowa centrum handlowego
![]() A ja się znowu nie zgodzę. Rewitalizacja obejmuje zagospodarowanie otoczenia, nie tylko pomalowanie ławki, ale także zagospodarowanie społeczne - aktywizację np jakiejś grupy mieszkańców na danym obszarze... przecież powstają kluby emerytów, książki, świetlice socjoterapeutyczne dla dzieci. To nie pada, wręcz przeciwnie, jest dofinansowywane. Ja mam zgoła inne odczucia i z wizyty w Warszawie zapamiętałam ulotki z Pragi promujące tę dzielnicę a potem doczytywałam program rewitalizacji który z tego co wiem jest w trakcie i jest dalekosiężny. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
BAN stały
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;85910497]Ja tak będę nudzić o tej Warszawie
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dla mnie jak wspomniałam największym problemem jest brak sensownej wizji miasta, która byłaby konsekwentnie realizowana. Niestety brak takiego stanu zaskutkował tym co dziś mamy w wielu miejscach w Polsce. Do tych największych minusów dodałabym osiedla grodzone, które jak to ktoś nazwał VIP getta. No coś w tym jest, bo o ile rozumiem intencje, to niekoniecznie uważam to za najlepszy sposób zapewnienia bezpieczeństwa mieszkańcom. Do tego niedawno czytałam o wojnie na placu zabaw, bo jedna spółdzielnia nie wyrażała zgody aby dzieci "niespóldzielniane" się tam bawiły. Nie wiem jakby to miało być sprawdzane bo plac zabaw jest na ogólnie dostępnym terenie ![]() A ja odgradzanie się rozumiem doskonale. Między innymi dlatego, że można na zagrodzonym terenie na spokojnie wyprowadzić psa, albo dziecko i nie martwić się, że wybiegnie gdzieś na drogę rowerową, bo zanim to zrobi zderzy się z płotkiem. Ogólnie widzę znacznie więcej użytkowych plusów grodzenia terenu niż minusów ![]() Niespółdzielniane dzieci vs plac zabaw - teren ogólnodostępny czy teren zamkniętego osiedla? Trochę nie rozumiem sprawy, przedstawiłaś ją niejasno, a jeśli to był plac zabaw wybudowany na zamkniętym osiedlu, finansowany przez mieszkańców, to też bym się średnio cieszyła gdyby taki obiekt stał się okoliczną atrakcją. ---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:13 ---------- A co do wizji miasta, to słyszałam o programach miejskich - np stowarzyszenie traffic design które pomaga ujednolicić przestrzeń miejską. Mi tam się prace podobają, wprowadzają ład i są estetyczne. Robią na przykład szyldy albo całe budynki ![]() ![]() to oni bardzo silnie agitują "stop pastelozie" tylko jakoś ludzie w Polsce nie są za bardzo zainteresowani ![]() Komunistyczny blok ze zdjęcia wyżej uważam za znacznie bardziej estetyczny od sporej ilości nowoczesnych osiedli deweloperskich. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
mad lad
|
Cytat:
![]() [1=640153e4df0157aa7c29548 7ff8c20c42fd57238_65c176d 09c1ac;85910466]Ale to o czym piszesz to zwykla modernizacja, a nie rewitalizacja. Remont to tylko malo znaczaca czesc rewitalizacji - jej prawdziwym zadaniem jest ogolnie poprawa jakosci zycia na danym obszarze - to nie sa pojedyncze inwestycje, jak pomalowanie tynku czy wymiana chodnika, czy nawet budowa centrum handlowego ![]() Masz rację, pojęcia użyłem w nieco innym kontekście – chodziło mi o odrestaurowywanie sypiących się pojedynczych budynków bądź co najwyżej ulic. Rewitalizacja całych obszarów rzeczywiście leży i kwiczy. [1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;85910497]Ja tak będę nudzić o tej Warszawie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dla mnie jak wspomniałam największym problemem jest brak sensownej wizji miasta, która byłaby konsekwentnie realizowana. Niestety brak takiego stanu zaskutkował tym co dziś mamy w wielu miejscach w Polsce. Do tych największych minusów dodałabym osiedla grodzone, które jak to ktoś nazwał VIP getta. No coś w tym jest, bo o ile rozumiem intencje, to niekoniecznie uważam to za najlepszy sposób zapewnienia bezpieczeństwa mieszkańcom. Do tego niedawno czytałam o wojnie na placu zabaw, bo jedna spółdzielnia nie wyrażała zgody aby dzieci "niespóldzielniane" się tam bawiły. Nie wiem jakby to miało być sprawdzane bo plac zabaw jest na ogólnie dostępnym terenie ![]() Jestem bardzo ciekawy przedwojennej Warszawy. Same zdjęcia nie potrafią w pełni zaspokoić mojej ciekawości. ![]() Ciężko jest coś planować i porządkować, kiedy już masz jeden wielki chaos. Nie zburzą przecież całych osiedli, żeby zacząć planować urbanistykę miasta od podstaw. ![]()
![]() |
![]() |
#69 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Minusy? Przedostawanie się czasem przez dwóch portierów, co zajmuje czas, szczególnie zimą uwielbiam odwiedziny u znajomych z takich osiedli. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Z aritektury podhalańskiej uwielbiam Chochołów. Chałupy góralskie ❤ W czasach nastoletnich czesto tam bywałam, te domy w srodku ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
BAN stały
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;85910580]Osiedle jest nieogrodzone, a plac zabaw stoi pomiędzy różnymi blokami, należącymi do różnych spółdzielni. Mnie w tym ubawiło to jak to miało by być sprawdzane, które dzieci są które, a nie sam fakt, łożenia osób z jednej spółdzielni i ponoszenia wyższych kosztów w związku z korzystaniem z placu zabaw innych dzieci.
Minusy? Przedostawanie się czasem przez dwóch portierów, co zajmuje czas, szczególnie zimą uwielbiam odwiedziny u znajomych z takich osiedli. ![]() Ok, tylko, ze ty mówisz o minusie jako osoba z zewnątrz, nie jako mieszkaniec. Jako mieszkaniec to ja się cieszę, ze dwóch portierów wita gości współmieszkających bo wiadomo kto wchodzi do budynku. A skoro znajomym to nie odpowiada, to dziwi mnie wybór takiego osiedla. Są sadzawki, ale dziecko nie wyleci na ulicę, ani na ścieżkę rowerową - pięciolatek na czterokołowym rowerku to inny kaliber niż dorosły człowiek jadący do pracy w pośpiechu który sunie ścieżką rowerową. Samochody też jeżdżą? Po ogrodzonym placu zabaw i ogrodzonym trawniku? ![]() Żaden argument mnie nie przekonał, że lepsze jest osiedle nieogrodzone niż ogrodzone. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
-zawlaszczanie przestrzeni publicznej i utrudniony do niej dostep - czasem, zeby dotrzec z jednego punktu do drugiego, trzeba okrazac osiedla wieksze od kwartalow w miescie -problemy komunikacyjne - mieszkancy tych osiedli wybieraja zazwyczaj samochod, zamiast komunikacji publicznej (no bo trzeba jednak przejsc taaaki kawa wokol tego ogrodzenia) -> korki -bezsensowna i glupia segregacja spoleczna my-elita i przedstawiciele prestizu vs oni-cala, gorsza, reszta To tak w skrocie z wynikow badan; dla mnie osobiscie zamykanie sie to zwyczajny przejaw jakiejs lekkiej paranoi i przewrazliwienia. Jak sama piszesz, w takiej zagrodzie bezpieczniej sie wyprowadza psa - lol ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego CUBOT DINOSAUR przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Konto usunięte
|
Ja tam żadnych miast nie lubię, dla mnie każde miasto z automatu jest paskudne. Jednak Białystok - może to kwestia przyzwyczajenia, ale wydaje mi się takim najbardziej neutralnym miastem. Ma swoje potworki, ale jest też wiele ładnych miejsc. W ogóle to jak w przeciągu ostatnich 10 lat to miasto się zmieniło, to jest coś niesamowitego. Od czegoś podobnego do najpaskudniejszych rejonów Łodzi przeszło w coś całkiem znośnego. I cenię sobie zieleń w tym mieście, to, że blisko centrum jest kilka sporych parków.
Według mnie najgorszym polskim miastem w którym zdarzyło mi się być to Łódź. Na drugim miejscu Rzeszów. Potem wszystkie inne. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
BAN stały
|
[1=640153e4df0157aa7c29548 7ff8c20c42fd57238_65c176d 09c1ac;85910633]To z czym sie nie zgadzasz?
Minusy? -zawlaszczanie przestrzeni publicznej i utrudniony do niej dostep - czasem, zeby dotrzec z jednego punktu do drugiego, trzeba okrazac osiedla wieksze od kwartalow w miescie -problemy komunikacyjne - mieszkancy tych osiedli wybieraja zazwyczaj samochod, zamiast komunikacji publicznej (no bo trzeba jednak przejsc taaaki kawa wokol tego ogrodzenia) -> korki -bezsensowna i glupia segregacja spoleczna my-elita i przedstawiciele prestizu vs oni-cala, gorsza, reszta To tak w skrocie z wynikow badan; dla mnie osobiscie zamykanie sie to zwyczajny przejaw jakiejs lekkiej paranoi i przewrazliwienia. Jak sama piszesz, w takiej zagrodzie bezpieczniej sie wyprowadza psa - lol ![]() Nie bezpieczniej, tylko wygodniej ![]() Segregacja społeczna? Bo ktoś ma wydzielony ogródek? Problemy komunikacyjne przez ogrodzony plac zabaw? Jedynie punkcik 1 do mnie trafia i to chyba jedyny sensowny argument w tej dyskusji, cała reszta naciągana. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
mad lad
|
[1=0235a76bf37a0c9e786a33d 682e03cfb1aa33c8b_653ef22 455ebf;85910595]Stary styl zakopiański jest piękny. Projekty Witkiewicza
![]() Z aritektury podhalańskiej uwielbiam Chochołów. Chałupy góralskie ❤ W czasach nastoletnich czesto tam bywałam, te domy w srodku ![]() Zakopiańskie wille i chałupy góralskie są cudowne. Same Krupówki są dla mnie już bardzo przereklamowane – nic nadzwyczajnego (a sama architektura brzydka). Przeciwko hotelom i apartamentowcom nic nie mam, jeśli nie psują klimatu i stoją gdzieś na uboczu. ![]()
![]() |
#77 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wygodniej, bezpieczniej, spokojniej - wstaw co tylko chcesz, a twoje stwierdzenie bedzie tak samo bezsensowne. Jaki wydzielony ogrodek? jaki plac zabaw? O czym ty mowisz? Dyskusja jest o ogrodzonych osiedlach |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
BAN stały
|
[1=640153e4df0157aa7c29548 7ff8c20c42fd57238_65c176d 09c1ac;85910680]Napisz prosze wiekszymi literami, bo nie widze
![]() Wygodniej, bezpieczniej, spokojniej - wstaw co tylko chcesz, a twoje stwierdzenie bedzie tak samo bezsensowne. Jaki wydzielony ogrodek? jaki plac zabaw? O czym ty mowisz? Dyskusja jest o ogrodzonych osiedlach [/QUOTE] a co niby na tych osiedlach ogradzają jak nie ogródki, place zabaw i tereny wokół domów? ![]() serio, dla mnie bóldupczenie dla bóldupczenia, to tak jakby znosić jajo bo mieszkańcy domków jednorodzinnych SIĘ ODGRADZAJĄ OD PLEBSU I SĄ ELITĄ I W OGÓLE TO SKANDAL BO PRZEZ CZYJĄŚ FANABERIĘ AKA OGRODZONY DOM TO JA MUSZĘ IŚĆ NAOKOŁO ![]() ---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ---------- ogrodzony domek - cacy ogrodzony bliźniak - cacy ogrodzony szeregowiec - mniej cacy ale troche cacy ogrodzony blok - średnio cacy ogrodzone osiedle - ojoj gdzie są twoje granice? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego CUBOT DINOSAUR przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
BAN stały
|
[1=bb410bd1fbb42d2edea92b1 ada01ce79bf3cfb02_603add0 278cd5;85910729]O bosz, wszystko spoko? Ktos się z Tobą nie zgadza i taka histeria?
Wysłane z mojego CUBOT DINOSAUR przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] O bosz, chyba sobie rozmawiamy? Po prostu mnie strasznie bawicie, bo póki co większość argumentów jest no, zabawna ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z mojego CUBOT DINOSAUR przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
BAN stały
|
Ja nikogo nie ciskam. Rozmawiam dalej, to ty z braku umiejętności zakończenia rozmowy wyrzucasz jakąś histerię na stół
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Rewitalizacja stanowi proces wyprowadzania ze stanu kryzysowego obszarów zdegradowanych, prowadzony w sposób kompleksowy, poprzez zintegrowane działania na rzecz lokalnej społeczności, przestrzeni i gospodarki, skoncentrowane terytorialnie, prowadzone przez interesariuszy rewitalizacji na podstawie gminnego programu rewitalizacji. Oznacza to, że rewitalizacja to nie jest remont ani tworzenie oderwanych od siebie inicjatyw w typie klubów dla seniorów, ale kompleksowy proces, który musi zostać zaplanowany i który będzie trwał dziesięciolecia, a którego celem jest realna zmiana jakości życia mieszkańców obszaru rewitalizowanego - rewitalizacją nie jest np przesiedlenie mieszkańców gdzieś indziej i wyremontowanie kamienic na apartamenty albo lokale kreatywne. Cytat:
Cytat:
Grodzenie bloków wygląda w Polsce zresztą najczęściej tak: ![]() Poza tym zdarzają się też takie bzdurne grodzenia, które zwyczajnie niszczą wspólną przestrzeń i uniemożliwiają korzystanie z niej: https://www.radiolodz.pl/posts/23287...baw-dla-dzieci Cytat:
Cytat:
|
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niepotrzebna i wymuszona interakcja np. z portierami, potencjalne problemy z dostawami jedzenia, Uberem. A co jeśli np. automatyczna brama się zepsuje, a portiera nie ma o 3 w nocy? Brrrr. Izolacja od reszty miasta. Wolę mieszkać np. w super dzielnicy i czuć jej puls, widzieć różnych ludzi na ulicy, a nie tylko grupkę sąsiadów, zawsze tą samą. Te osiedla dla mnie są martwe. Zauważ, że zwykle nie powstają w naprawdę fajnych i pożądanych dzielnicach z super klimatem - są przeważnie na zadupiu albo w nieciekawej okolicy. Jeśli mieszkasz w naprawdę dobrej dzielnicy, możesz w niej spokojnie wyprowadzić psa bez ogrodzeń ![]() Dziecko może wpaść pod auto lub rower sąsiada który mieszka w zamkniętej enklawie, bo przecież tam też jest ruch drogowy.
![]() |
![]() |
#89 | |
Żona Gargamel
|
Cytat:
Edytowane przez smerfetk_a Czas edycji: 2018-09-25 o 17:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() lub to (tutaj właśnie portier/concierge): ![]() więc rozmowa się nie toczy. To co wkleiłas, to owszem, kompletny szajs i rzadko to widuję. To dla mnie żadne zamknięte osiedle tylko po prostu - płot. A ja mówię o prawdziwych zamkniętych osiedlach, z wjazdem na bramę na pilota etc a nie blokowisko z wielkiej płyty z płotkiem od garażu do drzewa. ---------- Dopisano o 16:17 ---------- Poprzedni post napisano o 16:13 ---------- Mój pierwszy przykład - nie widzę w tym nic złego. Miejsc parkingowych im bliżej centrum tym bardziej jak na lekarstwo, druga sprawa, jeśli parking jest strzeżony to tym bardziej jestem za. Drugi przykład - to też zwykłe zamknięte osiedle, tylko o wyższym standardzie. Nie wiem czemu miałoby nie być ogrodzone, zasadniczo zamknięte osiedla to nie tylko blokowiska ale też domy i bliźniaki. I ludzie się grodzą. Tak jak grodzą swoje prywatne posesje. ---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ---------- Cytat:
![]() Edytowane przez patusiaa23 Czas edycji: 2018-09-25 o 17:14 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:59.