![]() |
#1 |
Konto usunięte
|
Ziemia B nie istnieje.
Nie ma drugiej Ziemi, do której moglibyśmy w krótkim czasie dotrzeć. Tymczasem niszczymy naszą Ziemię A, a to wszystko przy przyklasku tych, którzy na tym zarabiają. I ku radości oszołomów, którzy uważają, że globalne ocieplenie to bzdura.
A tymczesem po Pacyfiku pływa sobie śmieciowa wyspa wielkości Rosji. https://en.wikipedia.org/wiki/Great_...imates_of_size Osłabia mnie i przeraża ignorancja naszego społeczeństwa. Mam wrażenie, że większość ludzi ma głęboko w ![]() Plastik - tworzywo, które rozkłada się setki lat, został zredukowany do czegoś jednorazowego. Przez ostatnie dwa tygodnie próbowałam nie kupować żadnego plastiku. Owoce i warzywa (nota bene kto wymyślił pakowanie ogórków w te kondomy??) brałam bez siatek, jak już to w papierową torebkę. Ale i tak nie udało mi się kupić zero plastiku. Ryż, kasza - plastik. Papier toaletowy - w plastiku. Przeżyłam szok, gdy kupiłam herbatę, a w środku każda torebka opakowana w plastik. Im jestem starsza, tym bardziej zgorzkniała życiem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Konto usunięte
|
Dot.: Ziemia B nie istnieje.
No niestety. Plastik to fajne tworzywo i ludzkość tak łatwo z niego nie zrezygnuje, ale jest stanowczo nadużywane. I recyklingowane w zbyt małym stopniu. Na szczęście ostatnio coś już się zmienia, segregowanie odpadów jest coraz częściej wymagane, coraz częściej można znaleźć produkty zapakowane inaczej niż w plastik.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Też mnie to dołuje. Grunt to się nie poddawać. Niestety obecnie jest tak, że jeśli chcesz ograniczyć ilość zużywanego plastiku, to musisz sie trochę nagłówkować. Np. są sklepy - zwykle eko - gdzie ryż, orzechy, kasze i tym podobne są w dużych pojemnikach. Przynosisz własny woreczek np. lniany albo kupujesz na miejscu
![]() ![]()
![]() |
#4 |
Zadomowienie
|
Dodam tylko, że recykling też nie jest rozwiązaniem, jako że to też tworzy zanieczyszczenia...
Nie wiem w jakim mieście mieszkasz, ale w coraz większej ilości miast są sklepy, które serwują produkty bez opakowań. Znam w Warszawie 'nagie z natury', ale tam chyba nie ma takich rzeczy jak papier toaletowy... Mnie osobiście rozwala też to, że jak już jest taki sklep (u mnie w mieście są dwa, niedaleko kolejne dwa), ale ceny są też nieciekawe.. ![]()
![]() |
![]() |
#5 |
zielony stworek
|
To nie ignorancja, a wygoda. Markety to wszystko pod jednym dachem.
Ryż i kasza są dostępne w marketach w papierowych torebkach ( coś jak mąka, przynajmniej w Tesco takie są ), a nie porcjowane w plastiku. Herbata z liścia jest najlepsza, a te pakowane są często w pudełko i papier. Na rynku ogórków foliowanych nie ma, w niektórych marketach też nie. Dla mnie zero waste to trochę moda, bo wiedzę o zabieraniu toreb na zakupy mam od dziecka ( inna sprawa, że wtedy nie było tyle plastiku ). Zmiany zacznijmy od siebie. Pić nie musisz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Konto usunięte
|
Wpadnijcie na ten wątek https://www.iflscience.com/environme...yser-eruption/
[1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;85950096] Osłabia mnie i przeraża ignorancja naszego społeczeństwa. Mam wrażenie, że większość ludzi ma głęboko w ![]() A najbardziej mnie martwi nieco inna rzeczy niż samo istnienie wyspy śmieci: prawdopodobnie coś, jakaś bakteria, kiedyś zacznie ten plastik wydajnie zjadać, a co za tym idzie coś wydalać. A to coś może być dla nas wyjątkowo szkodliwe. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Konto usunięte
|
Może i tworzy zanieczyszczenia, ale chyba lepsze to, niż wyrzucanie opakowań, żeby walały się po świecie... No nie wiem jaka jest skala zanieczyszczeń spowodowanych recyklingiem, ale póki co myślę, że to jednak mniejsze zło.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Konto usunięte
|
Gdzieś czytałam, że w tkankach ptaków morskich znaleziono plastik. Źródła niestety nie przytocze, bo nie pamietam, gdzie to bylo.
Pamietam jak raz pojechalam do Londynu, a tam w sklepie mandarynka obrana ze skorki i zapakowana pojedynczo w plastikowe pudeleczka. No komedia. Wkurza mnie tez jak ide do sklepu, a tam marchewka pakowana po 750g na plastikowej tacce i owinieta folia. To samo z pietruszka czy pasternakiem. Ryzu i kasz w papierze jeszcze nigdy nie widzialam, tu gdzie mieszkam nie ma Tesco ![]() Edytowane przez 7ccce98bd1fb37e774261cb8463420b8c7814618_5eb735f295b28 Czas edycji: 2018-10-04 o 20:55 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Konto usunięte
|
[1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;85950338]
Ryzu i kasz w papierze jeszcze nigdy nie widzialam, tu gdzie mieszkam nie ma Tesco ![]() Nie widziałaś np czegoś takiego? https://www.ceneo.pl/15171545 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#10 | ||
Zakorzenienie
|
[1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;85950338]Gdzieś czytałam, że w tkankach ptaków morskich znaleziono plastik. Źródła niestety nie przytocze, bo nie pamietam, gdzie to bylo.[/quote]
W tkankach ryb też, bo widzą mikroskopijne cząsteczki plastiku - tzw. mikroplastik - i myślą, biedne, że to plankton. https://www.polityka.pl/tygodnikpoli...go-efekty.read Cytat:
https://crippledscholar.com/2016/03/...eled-wasteful/ Cytat:
![]() |
![]() |
#11 | |
Konto usunięte
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;85950360]Nie widziałaś np czegoś takiego?
https://www.ceneo.pl/15171545[/QUOTE] Nie mieszkam w Polsce, u mnie w plastiku :P Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
zielony stworek
|
[1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;85950383]Nie mieszkam w Polsce, u mnie w plastiku :P
Rzeczywiscie, jest to ulatwienie. Ale chyba nie na taka skale, nie wierze, ze niepelnosprawnym kazdy sklep sprzeda 100 obranych mandarynek dziennie :P[/QUOTE] W UK też masz wybór, ale trzeba się wybrać do innego sklepu niż LIDL ( sklepy imigranckie, polskie, duże sklepy Sainsburyâs ). W DE masz sieć Edeka. Edytowane przez kaledonia Czas edycji: 2018-10-04 o 21:09 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Konto usunięte
|
Mam dwie Edeki obok, w zadnej jeszcze nie widzialam ryzu zapakowanego w papier. Te z ich wlasnej marki gut und gunstig sa w plastiku, Alnatura tez.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
zielony stworek
|
[1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;85950410]Mam dwie Edeki obok, w zadnej jeszcze nie widzialam ryzu zapakowanego w papier. Te z ich wlasnej marki gut und gunstig sa w plastiku, Alnatura tez.[/QUOTE]
Kaufland też ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Konto usunięte
|
Nie, nie mam kauflandu.
Mam Aldiego, Lidla, Netto, Edeke i Rewe - w zadnym z tych sklepow nie widzialam nigdy ryzu w papierze. Zapewniam cie, ze dbam o to, zeby nie marnowac bezsensownie plastiku i jestem obcykana z tym, co moge gdzie kupic ![]() Nie mieszkam w Monachium czy Berlinie, nie ma u mnie zadnych sklepow imigranckich czy delikatesow. W sklepie azjatyckim jest worek 25 kg - predzej mi sie tam robaki zalegna niz to przejem Edytowane przez 7ccce98bd1fb37e774261cb8463420b8c7814618_5eb735f295b28 Czas edycji: 2018-10-04 o 21:38 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#16 |
zielony stworek
|
Na Youtube widziałam, że niektórzy wożą za granicę jedzenie z Polski.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
zielony stworek
|
[1=b3e038722b79d57d9174818 9c48a0d4b42934a7c_612ac00 51d267;85950648]Jesteś pewna, że to jest papier tak w 100%?
Bo jak dla mnie to się nieco za mocno błyszczy jak na sam papier... Ten sam problem dotyczy mleka w "kartonie".[/QUOTE] Na oko papier. W polskim K. były papierowe. Z mlekiem o tyle prościej, że jak mieszkasz w mieście z mlekomatami to nie martwisz się o opakowanie. Podobno, bo ja na żywo nigdy nie widziałam, ale też jakoś nie szukałam, bo robię swoje migdałowe mleko ( lub w ogóle nie piję ). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Te papierowe torby to też nie za dobre rozwiązanie. w stosunku do plastiku to tak trochę "save trees, eat a beaver".
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#20 |
Zakorzenienie
|
Bielutki papier, także ten toaletowy to chyba jeszcze większy truciciel niz plastik.
Bielenie papieru to jeden z najbardziej trujących procesów w przemyśle, bo po prostu leje się chlor i aceton tonami. Polecam pamiętać, jak się wybiera ten śliczniutki, bielutki i drukowany w popierdółki , do wycierania ![]() To juz serio jest wszytko jedno, czy on jest pakowany w plastik czy nie.
![]() |
#21 |
Zakorzenienie
|
W Biedronce jest papier Neo, z makulatury, do kupienia na rolki, bez opakowania.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Animal Liberation
|
Mnie od wielu lat zastanawia bezmyślność ludzi, którzy bez umiaru, nieustannie niszczą naszą planetę. Przecież ich potomstwu przyjdzie żyć w tym syfie, jeść plastik, oddychać chemią, raki będą zbierać żniwo jak nigdy dotąd. Dla mnie teraz rodzenie dzieci to skazywanie ich na powolną śmierć przez zatruwanie swojego organizmu, dlatego nie wiem czy kiedykolwiek się na nie zdecyduję i zanieczyszczony świat to jest pierwszy powód dlaczego nie. Wiele lat już działam w organizacjach typu Greenpeace, kiedyś jak mówiliśmy o GMO ludzie patrzyli na nas jak na wariatów, teraz to się zmienia.
Sama owoce i warzywa zbieram głównie z rodzinnej działki, gdzie nie używamy oprysków, nawozów, chleb tylko z lnu, mięsa nie jem od 20 lat, nabiału od jakiegoś czasu również, jeżeli to mleko z nerkowców robię sama albo kupuję migdałowe, owsiane. Wbrew pozorom taka dieta nie jest droga, mięcho ostrzyknięte hormonami i sterydami by mnie kosztowało dużo więcej. ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:29 ---------- [1=7ccce98bd1fb37e774261cb 8463420b8c7814618_5eb735f 295b28;85950096]Osłabia mnie i przeraża ignorancja naszego społeczeństwa. Mam wrażenie, że większość ludzi ma głęboko w ![]() [/QUOTE] Niestety, część ludzi to takie trochę nierozumne stado, ta grupa nie dba nie tylko o ekologię, ale potrafią niszczyć zabytki kulturowe nie do odtworzenia, walory przyrodnicze jak stalaktyty czy stalagmity które tworzą się wiele lat, wybić ostatnie sztuki gatunków na wyginięciu czy zrywać rzadkie kwiaty w górach "bo Brajanowi się spodobały". Nie wiem jak przemówić do takich ludzi, jakim językiem, żeby obudzić w nich świadomość ekologiczną. Tutaj tylko chyba Straż Leśna i odpowiednio wysokie mandaty, monitoring lasów, barierki i ogrodzenia, najlepiej pod napięciem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zakorzenienie
|
Tutaj odpowiedzialność ponosi też rząd i kościół, bo o ekologii powinno się trąbić wszędzie - w telewizji, w szkołach, z ambony. I oprócz mandatów powinno się też ułatwiać ludziom dokonywanie dobrych wyborów - czy to ulgami podatkowymi, czy w inny sposób. Natomiast w Polsce zarówno państwo jak i kościół olewają równo sprawy środowiska.
![]() |
#24 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
Animal Liberation
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Zadomowienie
|
Czy w Bałtyku jest podobny problem z pływającymi wyspami plastiku jak w Pacyfiku?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
Konto usunięte
|
A propos śmieci https://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje...75454,1,0.html
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
Zadomowienie
|
Ciekawe czy Polska zanieczyszcza Bałtyk poprzez polskie rzeki.
---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ---------- [1=61a08125505a341f1365cc6 27294330b05bf0ff7_5eb5e47 234ae2;85957108]A propos śmieci https://tvnmeteo.tvn24.pl/informacje...75454,1,0.html Nie wiem, ale na pewno jest problem z rozszczelniającymi się pojemnikami z sarinem, cyklonem b i iperytem. Ciekawe jak to się skończy. ![]() Czas, żeby Niemcy to uprzątnęli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Konto usunięte
|
Ucze sie jesc jedzenie jak_najmniej_przetworzone , co kilkusetkrotnie zmniejsza ilosc produkowanych smieci (i zuzytej wody). Nawet jesli pakowane jest w folie.
Bo: pol kilo ryzu pol kilo ciecierzycy pol kilo kaszy pol kilo platkow owsianych nawet jesli jest zawiniete w folie (zazwyczaj cieniutka, a nie grubsza jak np. w opakowaniach na serek topiony), to jestesmy w stanie zrobic z tego duzo pozywienia. Pol kilo ciecierzycy to pewnie jakies 2 kilo hummusu. Jedna mala folia. ...albo 10 grubych plastikowych opakowan hummusu po 200 gram. Nasz wybor. Hortensja, w Netto coraz wiecej rzeczy mozna kupic bez opakowan, mowiac o owocach i warzywach: bataty, kapusta, cukinia, baklazan, rzodkiewka, szczypior, niektore pomidory, niektore jablka, cytryny, jakies sezonowe owoce typu sliwki, banany (co ciekawe te ekologiczne banany maja foliowa wstazke...), czasem gruszki, dynie jak jest sezon, ogorki tez niezawsze sa owiniete w folie, salata maslowa, imbir, kiwi, awokado, mango - to tak co na chwile obecna mi sie przypomina. Mysle, ze to juz calkiem sporo rzeczy, ktore mozna kupic bez opakowania. Czego tam nie bedzie, mozna sobie dokupic w jakims ekologicznym sklepie albo na ryneczku. cava a taki papier recyclingowy jak sie ma? jest dosyc bialy, ale mniej bialy niz te zwykle. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
Animal Liberation
|
[1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8598009 3]Ucze sie jesc jedzenie jak_najmniej_przetworzone , co kilkusetkrotnie zmniejsza ilosc produkowanych smieci (i zuzytej wody). Nawet jesli pakowane jest w folie.
Bo: pol kilo ryzu pol kilo ciecierzycy pol kilo kaszy pol kilo platkow owsianych nawet jesli jest zawiniete w folie (zazwyczaj cieniutka, a nie grubsza jak np. w opakowaniach na serek topiony), to jestesmy w stanie zrobic z tego duzo pozywienia. Pol kilo ciecierzycy to pewnie jakies 2 kilo hummusu. Jedna mala folia. ...albo 10 grubych plastikowych opakowan hummusu po 200 gram. Nasz wybor. Hortensja, w Netto coraz wiecej rzeczy mozna kupic bez opakowan, mowiac o owocach i warzywach: bataty, kapusta, cukinia, baklazan, rzodkiewka, szczypior, niektore pomidory, niektore jablka, cytryny, jakies sezonowe owoce typu sliwki, banany (co ciekawe te ekologiczne banany maja foliowa wstazke...), czasem gruszki, dynie jak jest sezon, ogorki tez niezawsze sa owiniete w folie, salata maslowa, imbir, kiwi, awokado, mango - to tak co na chwile obecna mi sie przypomina. Mysle, ze to juz calkiem sporo rzeczy, ktore mozna kupic bez opakowania. Czego tam nie bedzie, mozna sobie dokupic w jakims ekologicznym sklepie albo na ryneczku. cava a taki papier recyclingowy jak sie ma? jest dosyc bialy, ale mniej bialy niz te zwykle.[/QUOTE] Trzeba też dodać, że im mniej jemy przetworzonych rzeczy tym lepiej dla naszego zdrowia, nie mówiąc o wyglądzie, więc ekologiczna postawa która także nam przynosi korzyści. Co do Netto, poza warzywami mają dobrze zaopatrzony dział z produktami bio, ciągle tam wpadam po soki z pokrzywy, aloesu, aceroli, warzywa najczęściej kupuję w Lidlu, też niepakowane i tam mają także fajny eko dział, w sumie te dwa sklepy mi wystarczą do zakupów spożywczych, bo mam jeszcze sporo własnych owoców i warzyw, którymi dzielimy się ze znajomymi. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:39.