|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2581 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wasze "ulubione" błędy językowe cz. 3.
Wizaż: "smsuję z tatem"
Podobno to poprawne, ale brzmi strasznie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2582 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
http://www.sjpd.pwn.pl/haslo/syty/ Ten słownik był wydany w latach 60. bodajże... Edytowane przez 788bb1639a979260fb005346e9120b060466cef5 Czas edycji: 2018-10-03 o 12:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2583 |
Konto usunięte
|
z podręcznika do nauki krawiectwa:
wygładzenie powieszchni szwóf |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2584 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;8594390 9]Ale wiesz kiedy to było jeszcze niepoprawne? Kiedy było to "jeszcze nie aż tak dawno"? Bo w słowniku języka polskiego pod redakcją Doroszewskiego (SJPD), taka definicja już widnieje:
http://www.sjpd.pwn.pl/haslo/syty/ Ten słownik był wydany w latach 60. bodajże...[/QUOTE] Oczywiście, że wiem, kiedy chodziłam do szkoły. Z ciekawości jak będę u rodziców to odkopię ten słownik, z którego wtedy korzystałam. Niezależnie od tego, czy tylu nauczycieli faktycznie się myliło, mi przez usta nie przejdzie „syty obiad” (co nie zmienia faktu, że przyjmuję do wiadomości poprawność tego wyrażenia). Btw. Używanie słowa „syty” w tym kontekście było poruszane w tym wątku już co najmniej kilkakrotnie :P |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2585 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2586 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;8594482 3]Tą samą logiką mogłabym z łatwością obalić twierdzenie Pitagorasa. Wystarczy, że znajdę podręcznik od matematyki, w którym tego twierdzenia nie ma, i na podstawie tego uznam, że takie twierdzenie nie jest poprawne
![]() Kompletnie nie widzę analogii i się nie zgadzam. No chyba, że będzie to podręcznik pod tytułem „jedyne prawdziwe twierdzenia, które wystąpiły kiedykolwiek w matematyce”, to wtedy tak. Ale ok, mnie nie zależy na tym by ustalić od kiedy formalnie dane znaczenie zostało uznane za poprawne - chciałam zwrócić uwagę na fakt, że „syty obiad” to pojęcie uważane za błędne przez wieeeelu filologów. Ja nie raz słyszałam, że to błąd. Więc nie poczuwam się do osoby, która „bezkrytycznie chłonie informacje przekazywane przez nauczycieli”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2587 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dosłownie tyle miałam na myśli ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2588 |
niecnotliwa dziewica
|
Po jakiemu to?
![]() |
#2589 |
Zakorzeniona
|
Naprawdę to jest poprawnie? Dla mnie to strasznie brzmi.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2590 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#2591 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;8594594 7]Czy słownik języka polskiego można nazwać zbiorem "jedynych poprawnych słów i wyrażeń w języku polskim"? To wymagałoby od tego słownika, żeby zawierał absolutnie wszystkie słowa wraz ze wszystkimi możliwymi ich użyciami.
Dosłownie tyle miałam na myśli ![]() Zawiera najważniejsze znaczenia. Wystarczy. Natomiast Ty porównałaś słownik do pierwszej lepszej książki do matematyki... która może dotyczyć poziomu podstawowego, rozszerzonego, gimnazjum, uczelni wyższej. Owszem, to są dwie różne sytuacje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2592 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W takiej sytuacji zdanie "jak nie ma jakiegoś słowa w słowniku, to to słowo jest niepoprawne" jest po prostu nieprawdziwe. Tego słowa może nie być z innych powodów, skoro w słowniku nie ma wszystkich słów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2593 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;8594680 6]Ale najważniejsze nie znaczy wszystkie. I to robi wielką różnicę
![]() W takiej sytuacji zdanie "jak nie ma jakiegoś słowa w słowniku, to to słowo jest niepoprawne" jest po prostu nieprawdziwe. Tego słowa może nie być z innych powodów, skoro w słowniku nie ma wszystkich słów.[/QUOTE] ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2594 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;8594680 6]Ale najważniejsze nie znaczy wszystkie. I to robi wielką różnicę
![]() W takiej sytuacji zdanie "jak nie ma jakiegoś słowa w słowniku, to to słowo jest niepoprawne" jest po prostu nieprawdziwe. Tego słowa może nie być z innych powodów, skoro w słowniku nie ma wszystkich słów.[/QUOTE] Wciąż porównanie tego do sytuacji z „szukaniem twierdzenia w byle jakiej książce od matmy” jest mocno bezzasadne. To tak jakbym szukała „dowolnego słowa w języku polskim w encyklopedii PWN A-K”. Ale dobrze, to jest Twoje zdanie, z którym ja się kompletnie nie zgadzam i na odwrót. Myślę, że szkoda czasu na drążenie tematu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2595 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2596 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;8594713 4]Spokojnie. Po prostu widziałam błąd logiczny i nie mogłam na niego patrzeć
![]() Nie ma potrzeby tak do mnie pisać, gdyż jestem spokojna. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2597 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2598 |
Zakorzenienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;8594724 7]Nie no, nie ulżyło. Błędy logiczne jakoś tak bardziej mnie szokują niż błędy językowe. A jak nadal nie widzisz, co mogło być błędem logicznym, to jak mi to ma "ulżyć"?
![]() To tym bardziej wnioskuję o zakończenie dyskusji, zanim to się odbije na Twoim zdrowiu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2599 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2600 |
niecnotliwa dziewica
|
"Zajmuję się pomocą w pisaniem różnego rodzaju prac z wielu dziedzin. Prace pisane są z zachowaniem najwyższych standardów."
Ja bym tych standardów nie była taka pewna....
![]() |
#2601 |
Czekam na Ragnarok
|
Cena 1 wendki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2602 |
Czekam na Ragnarok
|
edit - a nie, to nie błąd
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2603 |
Zakorzenienie
|
Tak dla śmiechu.
![]()
![]() |
#2604 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2605 |
Zakorzenienie
|
Ogladam tv. W TVP info wywiad z Millerem.
W pewnym momencie mówi że jest znużony polityką, bo ma w tej chwili inne rzeczy na głowie itp. Za chwilę na pasku : "Leszek Miller znurzony polityką". : crazy: Myślę: czy to ja mam źle w głowie zakodowane, czy tam debile pracują? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2606 | |
niecnotliwa dziewica
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2607 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez grejpfrutowa01 Czas edycji: 2018-10-08 o 07:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2608 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W takim razie jestem ciekawa, czego innego można wymagać od dziennikarzy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2609 |
niecnotliwa dziewica
|
Jak będę przy komputerze to poszukam tego maila, bo nie wiem, czy w telefonie mi się uda. A "jesteśmy znurzeni" z Newsweeka wklejam w wątek, że 2-3 lata temu.
---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:27 ---------- Moja korespondencja z 2013 roku poniżej : Witam, mam pytanie do osób odpowiedzialnych u Państwa za rekrutację pracowników / stażystów. Zdaję sobie sprawę, ze mamy kryzys, cięcia budżetowe itp., ale czy nie moglibyście Państwo zatrudniać osób z przynajmniej podstawową zanajomością zasad gramatyki, ortografii i składni języka polskiego? Jeszcze jakieś 20 lat temu bez znajomości tych zasad nie było możliwe ukończenie szkoły podstawowej - nie mówiąc o zdaniu matury, czy dostaniu się na studia i ukończeniu tychże. Nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę, ale publikowanie artykułów, w których roi się od błędów ortograficznych, gramatycznych i składniowych, naraża Was po prostu na śmieszność. Mogłabym użyć określenia "obniża prestiż portalu", ale - prosze wybaczyć, coś takiego jak prestiż to Gazeta Wyborcza już dawno straciła. Przykro to pisać, ale zniżacie się do poziomu tabloidów w rodzaju "Fakt" czy "Super Express" i to, co prezentujecie na swoich stronach to już nie dziennikarstwo, a najzwyklejsze partaczenie swojej pracy. Moze ktoś usunie tego maila z poczty po pierwszym przeczytaniu - a moze jednak ktos sie zastanowi nad tym, jaki poziom prezentuje Wasz portal i zrobi cokolwiek, by to zmienić. Z poważaniem, Małgorzata (margot452) Szanowna Pani, Ale o jaki portal Pani chodzi? Pisze Pani do "Gazety Wyborczej", nasz portal to wyborcza.pl. Oczywiście, jak to w sieci, zdarzają się nam i błędy, i pomyłki, ale wszystkie teksty mają korektę. Nie odbieram też Pani prawa do opinii, że w internecie powinno być jak w papierze, a nawet lepiej, ale - jakby to powiedzieć - świat się zmienia. Papier ma wielkość skończoną - na kolumnie zmieści się skończona liczba liter. I ani jedna więcej. Można o każdy tekst dbać, dmuchać i chuchać, sprawdzać po trzy razy czy jest dobrze. Internet jest jak świat - niezmierzony, nie do ogarnięcia, i nie sprawdzenia do literki. Jako już niemłoda osoba, mogę nad tym ubolewać, ale tak po prostu jest. A biadolenie nad brakami w wykształceniu (pod względem językowym) młodego pokolenia, upadkiem szkolnictwa itp. jest chyba też tak stare jak świat. Młodzi mają za to dziś inne kompetencje, niż my 20 lat temu, bardziej przydatne w dzisiejszym życiu. Piszą "nara" albo stawiają emotikony i uważają, że na coś więcej szkoda czasu. Łatwiej rozmawia się nad konkretami, jakie błędy, w jakich artykułach? Serdecznie pozdrawiam Elka Sikorska ----- Oryginalna wiadomość ----- Od: "Margot" <margot452@gmail.com> Do: listydogazety@gazeta.pl Wysłane: piątek, 26 kwiecień 2013 12:02:37 Temat: błędy Pokaż cytowany tekst -- Niniejsza wiadomość pochodzi z domeny @agora.pl, należącej do Grupy Kapitałowej Agory. Główne spółki wchodzące w skład Grupy Kapitałowej Agory to: Agora SA, ul. Czerska 8/10, 00-732 Warszawa; Numer identyfikacji podatkowej: PL 526-030-56-44; Miejsce zarejestrowania: Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy: Numer rejestru KRS: 59944; Kapitał zakładowy: 50.937.386 zł, wpłacony w całości. Agora - Poligrafia Sp. z o.o., ul. Towarowa 4, 43-110 Tychy; Numer identyfikacji podatkowej: PL 646-20-72-095; Miejsce zarejestrowania: Sąd Rejonowy w Katowicach Numer rejestru KRS: 72481; Kapitał zakładowy: 1.000.000,00 zł. Grupa Radiowa Agory Sp. z o.o., ul. Czerska 8/10, 00-732 Warszawa; Numer identyfikacji podatkowej: PL 521-289-70-03; Miejsce zarejestrowania: Sąd Rejonowy dla m. st. Warszawy Numer rejestru KRS: 126767; Kapitał zakładowy: 25.019.500,00 zł. Więcej informacji o spółkach na stronie: www.agora.pl Wiadomość jest przeznaczona wyłącznie dla zamierzonego adresata i może zawierać informacje o charakterze poufnym. W razie stwierdzenia, że odbiorcą miała być inna osoba prosimy poinformować nadawcę oraz niezwłocznie usunąć wiadomość. Wiadomość może nie stanowić oficjalnego stanowiska spółki Agora SA i nie być związana z jej działalnością. ------------ This message was sent from domain @agora.pl belonging to Agora Group. Principal companies in the Agora Group structure are: Agora SA, ul. Czerska 8/10, 00-732 Warszawa; Polish VAT and tax ID no.: PL 526-030-56-44; Place of registration: Regional Court for the Capital City of Warsaw; Registration no.: 59944; Share capital: PLN 50.937.386, fully paid-up. Agora - Poligrafia Sp. z o.o., ul. Towarowa 4, 43-110 Tychy; Polish VAT and tax ID no.: PL 646-20-72-095; Place of registration: Regional Court in Katowice; Registration no.: 72481; Share capital: PLN 1.000.000,00. Grupa Radiowa Agory Sp. z o.o., ul. Czerska 8/10, 00-732 Warszawa; Polish VAT and tax ID no.: PL 521-289-70-03; Place of registration: Regional Court for the Capital City of Warsaw; Registration no.: 126767; Share capital: PLN 25.019.500,00. For more information about our companies see site: www.agora.pl This message is for the intended recipient only and it may contain confidential information. If you receive this message in error, please immediately delete it and notify the sender. This message may not represent the official views of Agora SA and may not be related to its business. Witam i dziękuję za odpowiedź - przyznam, ze nie spodziewałam się reakcji, jako że jest to chyba trzeci mój list do Państwa poruszajacy tę sprawę. Prosze bardzo, przykłady z dnia dzisiejszego - artykuł Pani Agnieszki Mitraszewskiej o genomodyfikowanych łososiach - WYCHODOWALI?! Przepraszam, ale mimo całego postępu i wspomnianych przez Panią "innych umiejetności młodego pokolenia" tak oczywisty błąd mnie (i nie tylko mnie) zwyczajnie razi. Drugi przykład - artykuł p. Ireny Cieplińskiej - nie moge teraz znaleźć linka, zeby podać przykład, ale był tam ewidentny misz masz gramatyczno-składniowy. To są przykłady z dzisiejszego wydania GW, ale prosze mi wierzyć, nie ma dnia, zeby nie pojawił się na stronie artykuł z błędami. I to tak rażącymi, że oczy bolą, w związku z tym ciężko mi uwierzyć, ze ktokolwiek to przed opublikowaniem w sieci czytał czy też dokonywał korekty. Tak, wiem, ludzie dziś nie czytają, sami Państwo pisaliście o "epidemii" dysleksji. no cóż - "za moich czasów" - a lat mam 37 więc staruszka nie jestem, dysleksji nie było. Było lenistwo, niechęć do wkuwania i tym podobne - a jak się dziecko nie nauczyło, zostawało na drugi rok w tej samej klasie. I w kolejnych. Wracajac do tych "innych umiejętności", o których Pani pisze - nie watpie, ze Państwa pracownicy je posiadają. Śmiem natomiast podejrzewać, ze sa to studenci / absolwenci kierunków związanych ściśle z jezykiem polskim - polonistyka, dziennikarstwo. I przepraszam, ale ktoś, kto kończy taki własnie kierunek studiów, podstawy własnego jezyka musi znać. Wyjątków nie ma. Obawiam się, ze tak czy inaczej moge sobie również jedynie poubolewać nad tym lekceważącym podejsciem do własnego jezyka, co jako mola ksiżzkowego tym mocniej mnie razi... Tym niemniej dziękuję za odpowiedź i życzę wszystkiego dobrego. Pozdrawiam, Małgorzata Pokaż cytowany tekst
![]() |
#2610 |
Konto usunięte
|
Kupiec z OLX
"Witam serdecznie niestety do niedzieli ja nie będę dał rady podjechać" Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:03.