![]() |
#901 |
Raczkowanie
|
To może ja podam link gdzie jest pokazane postępowanie z niejaką pastą "Nejma" niestety nie dostępnej w Polsce.
http://pl.youtube.com/watch?v=SzOwU5...eature=related I teraz kto zna francuski (bo chyba w takim babka mówi) bo interesuje mnie o co chodzi z tym moczeniem palca w wodzie... ![]() Druga sprawa jest tam pokazane jak postępować z pastą kiedy sie nie chce odkleić ![]() No i jak by ktoś potrafił przetłumaczyć to co ona gada to może by coniektórym pomogło. A tak w ogóle to taki kolorek Wam wychodzi?? Bo ja teraz robiłam to wydaje mi się że jest ciemniejsza... a jak sie ją rozgniecie to nie ma takiego koloru prawie białego tylko kolor takiej krówki :/ Może podam jeszcze kilka filmików które udało mi się znaleźć http://pl.youtube.com/watch?v=9MjCUf...eature=related -->tu kobita pokazuje chyba koncówkę rozrabiania i jak przykleja na ręce... W komentarzach jest nawet przepis po angielsku ![]() http://pl.youtube.com/watch?v=FShR0W...eature=related --> tu króciutki filmik jak to w Persji (??) kobieta kobiecie noge depiluje a synek wyjada pastę z garnka ![]() http://pl.youtube.com/watch?v=4G7iLc...eature=related --> tu filmik pokazujący depilację pastą "Nejma" czyli coś bardzo podobnego co filmik pierwszy ale krótszy ![]() no i chyba to było by na tyle ![]() Ciekawe jaką pastę kosmetyczki w Polsce używają, bo chyba raczej nie robią ich tylko kupują... Chyba na taką bym się skusiła (jeśli cena była by w miarę rozsądna) no bo na necie wyczytałam "Pasta zawiera cukier, sok cytrynowy, wyciągi ziołowe." cytat z kilku stron .... no i mnie te wyciągi ziołowe zaciekawiły i brak wody ![]() ![]() ![]() ![]()
Abra kada bra......... yyyyy ![]() Edytowane przez sharlottek Czas edycji: 2008-10-18 o 20:21 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#902 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Eureka!! Pasta cukrowa.
Cytat:
Godzina nie ta, żeby tłumaczyć całość ![]() W telegraficznym skrócie. Nejma gotowa pasta, którą należy podgrzać do odpowiedniej temperatury, należy uważać by nie przypalić bo będzie niezdatna do użytku. Po podgrzaniu nabieramy odpowiednią ilość pasty (20 gram na nogę) i przez 5 minut ugniatamy w dłoniach aż przestanie być przezroczysta. A teraz maczanie palca w wodzie - jeśli pasta jest zbyt twarda i nie chce się ugniatać, należy zmoczyć troszkę palec i ugniatać dalej. Jeśli po rozrobieniu pasta na nodze jest zbyt lejąca i nie chce się oderwać - trzeba wziąć kawałeczek nie rozrobionej pasty, przykleić - oderwać i ugnieść do odpowiedniej konsystencji. Filmik fajny i warto zobaczyć - zwłaszcza, żeby podejrzeć technikę odrywania pasty, stopniowo od kostki do kolana. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#903 |
Raczkowanie
|
![]()
O dzięki za tłumaczenie, wczoraj zaczęłam kombinować z tym maczaniem palca zanim przeczytałam tłumaczenie i rzeczywiście pomaga
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() No teraz może podam proporcje z których tym razem skorzystałam: 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 1/2 cytryny - sok Wcześniej jak robiłam to mi sie proporcje jakimś cudem ![]() ![]() ![]() ![]() Znowu się rozpisałam i pewnie zapętliłam w paru miejscach, że pewnie trudno zrozumieć mnie ![]() ![]()
![]() |
#904 |
Raczkowanie
|
Hmmm z tą wodą to nie do końca mi pasuje tzn z maczaniem palca, ja wolę sobie rozrobić resztę pasty w rondelku z większą ilością wody na taką lejącą konsystencję i jeżeli kulka jest za twarda to po prostu biorę troszeczkę tej lejącej pasty aż uzyskam idealna konsystencję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#905 |
Zakorzenienie
|
Zrobiłam dzisiaj pastę. Nienawidzę maszynek, a za elektryczne depilatory to ja dziękuję.
![]() Idę spróbować jeszcze raz (mama mnie nie będzie do kuchni wpuszczać jak zostawię w takim stanie drugi garnek ![]() Hmm, chyba bałabym się depilować sobie tak ręce. Mam naturalnie jaśniuteńkie włosy na rękach więc chyba nie ma potrzeby. ![]()
![]() |
#906 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W paście nie jestem jeszcze specjalistką ![]() Ines-ka chyba bardziej boląca jest strefa intymna ![]() A co do pasty to po ostygnięciu też była strasznie twarda że nie dało rady jej nawet wygrzebać czymkolwiek. Przed zastosowaniem jej włożyłam słoik do gorącej wody i tak sobie stało jakiś czas. Sprawdzałam co jakiś czas czy daje się już wygrzebać coś palcem, jak się dało to wyrabiałam (rozciągając i łącząc i tak w kółko) jak po dłuższym czasie ugniatania była taka twardawa (odgłos jak by plastiku) ale już kolorek miała taki prawie biały to zaczęłam palca w wodzie maczać i przejeżdżałam tym mokrym palcem po tej paście i ugniatałam dalej ![]() Mam nadzieję że trochę pomogłam/rozjaśniłam co nie co, to co zdołałam uczynić ![]()
![]() |
![]() |
#907 |
Zakorzenienie
|
Melduję, że pasta zrobiona.
![]() Zamiast soku z cytryny użyłam wody z kwaskiem cytrynowym, ale wszystko jest ok. ![]()
![]() |
#908 |
Przyczajenie
|
![]()
No ładnie.. zrobiłam to... powoli stygnie. Tylko nie wiem co zrobiłam źle.. bo teraz ma to kolor hmm... ciemnego piwa;p ... I jest faktycznie blee.. jak krówka ciągutka. jak próbowałam to rozgnieść to miałam ręce jak kaczka.. z takimi błonami między palcami.. więc nie wiem co jest nie tak? może ktoś mi powie...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#909 |
Raczkowanie
|
Zrobiłam już trzeci raz pastę.. jak ja wyciagam to jest ok, ale po chwili jest już twarda jak kamień
![]() Dałam szklanke cukru, 1/4 wody i sok z cytryny.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#910 |
Raczkowanie
|
wg mnie za dlugo chyba gotowalas
![]()
![]() |
#911 |
Rozeznanie
|
Ja robiłam 2 razy pastę, wyszła mi nawet, ale nie wyrywa włosów. Konsystencja plastyczna, kolor miodowy, przykładam do nogi, ciągnę, a tam tylko kilka włosów, reszta na nodze... Co robię nie tak?
edit: moja pasta wyglada dokładnie tak samo ja na 2 filmiku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#912 |
Zadomowienie
|
oto był mój 1 raz i strasznie ;(
było już <chyba> dobrze jak gotowałam, ale wcale się nie ciągneła ani trochę. i nie wiem czy posżłam na chwilę do kompa czy to tylko sekunda zanim opadły bąbelki i się zrobiła taka brązowa ciemna... O TAKA O A MOZE TROCHĘ BARDZIEJ ;( no i garnek tak uświniłam że pół godziny i do końca nie dałam rady odmyć. ale trudno, jeszcze spróbuję. żal mi tylko że się tak długo przymierzałam i nie wyszło ehh... jeszcze spróbuję, może będzie się dało. chyba za długo gotowałam ;(
![]() |
#913 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
A garnek jest bardzo prosto umyć. Jak zrobisz pastę, to przelej ją do jakiegoś np. słoika (nie będzie problemu, żeby potem go wyrzucić), a garnek zalej zimną wodą i zostaw, żeby wystygł. Potem wystarczy umyć go ciepłą wodą i gwarantuję ci, że zmyje się wszystko w minutę osiem. Przynajmniej u mnie to działa (a gotując pastę ciągle stoję nad grankiem, i od czasu do czasu mieszam, bo u mnie kwestia przypalenia to kilka sekund).
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#914 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich.
Piszę by oszczędzić wam trochę czasu z tą pastą.Ja robiłam dzisiaj pierwszy raz z przepisu który jest na początku tematu. Wyszła super! Dałam dokładnie 1 szkl cukru, sok z 1 całej cytryny i 0,5 szkl wody. Wszystko należy wymieszać i postawic na gaz. Można mieszać jeszcze przez chwilę ale gdy cukier się rozpuści to nie mieszamy! Można co najwyżej pokręcić garnkiem. Gotujemy ok 20-30 min zależy na jakim gazie.Teraz uwaga: płyn powinien mieć kolor ciemno brązowy-mój w garnku wyglądał jak czarny nawet!! Zeby sprawdzic czy jest gotowy, wystarczy zamoczyc koniuszek noża np i zalać zimną wodą. Jeżli po zalaniu wodą nadal mozemy wbic paznokieć w masę-nie gotowy, jeżeli jest twarda jak kamień-GOTOWY! Nie trzeba czekać aż całość wystygnie ![]() Gdy juz wiemy że pasta ok, przelewamy do słoika i wsadzamy do miski z chłodną wodą. Gdy będzie już bardzo gęsta nabieramy sobie ilość wielkości orzecha włoskiego na łyżkę i czekamy aż lekko stwardnieje. Resztę odkładamy. Odłożoną masę ugniatamy palcami aż do uzyskania konsystencji plasteliny. Nakładamy na nogę zgodnie z kierunkiem wzrostu włosa jakbyśmy chciały rozsmarować, po czym rolujemy energicznym ruchem w odwrotnym kierunku. Na małe włoski polecam takie szarpanie po kawałku-lepiej wychodzą. Taka jedna kulka starczyła mi na całą nogę. Jakbym się uparła to bym ogoliła i drugą ale kulka była jusz trochę włochata ![]() Aha początkowo masa jest ciemno brązowa z odcieniem czerwieni, a w miarę jak depilujemy robi się żółta aż dojdzie do beżu. To od ugniatania. Moje ogólne wrażenie-super, tylko trochę czasochłonna ta depilacja. Na jedną nogę trzeba z godzinę przeznaczyć. Mam już jednak pewnego rodzaju system więc następnym razem może pójdzie szybciej. ps robiłam tą pastą też wąsik i super wyszło. Kulka wielkości groszku wystarczy. Pozdrawiam i powodzenia. ps2 A garnek wystarczy zalać wrzątkiem-rozpuści cukier ![]() Edytowane przez sharlottek Czas edycji: 2008-10-18 o 20:22 Powód: post pod postem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#915 |
Wtajemniczenie
|
matix uspokoilas mnie
![]() zobaczymy jak wyjdzie i czy bedzie sie dalo depilowac wogole ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#916 |
Wtajemniczenie
|
porazka
![]() wogole mi nie wyszło. tzn byla twarda jak kamien, i nie dalo sie jej zmiekczyc! a trzymalam we wrzącej wodzie... i kolor byl czarny.. jak myslicie czemu? moze za dlugo gotowalam? (pol godziny) albo dalam zle porporcje: -1/2 szklanki wody - sok z całej cytryny - szklanka cukru to z przepisu z innej strony. co zrobilam zle????
![]() |
#917 |
Raczkowanie
|
ja wczoraj tez sie skusilam i zrobilam ta paste... wrazenia?? hmm konsystencja wyszla ok, rwalo wlosy, ale to jest tak pracochlonne, ze szok :/ dalam rade wydepilowac pol nogi i dalam sobie spokoj cala oblana potem :/ nie wiem w czym tkwi problem, ale pasta nie wyrywa wszystkich wloskow za jednym zamachem i trzeba powtarzac w tych samych miejscach, ale efekt zaskakujacy dzisiaj zero zaczerwienien, skora gladka, tylko dlacezgo tylko pol nogi???????????? juz sama nie wiem
macie moze jakies doswiadczenia z ta pasta z allegro??? dziala lepiej czy tak samo??? jesli napiszecie, ze ok, to chyba ja poprostu kupie, bo nie chce mi sie bawic tyle czasu :/ teraz mozna kupic pojemniczek 270 ml za 24,99 z wliczona w cene przesylka ![]()
![]() |
#918 |
Przyczajenie
|
a ja mam pytanie...gdzie mozna kupic w warszawie w sklepie gotowa paste, prosze pomozcie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#919 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#920 |
Raczkowanie
|
po jakim czasie wloski zaczynaja odrastac przy depilacji pasta?
![]() |
![]() |
#921 |
Rozeznanie
|
A ja zrobiłam tak poł cytryny, szklanka cukru, 2 lyzki wody po ugotowaniu wyszła mi taka bursztynowa masa a za drugim po ostygnieciu prawie czarna i obie sa twarde jak kamien ktoras masa jest dobra???? i wogole ich rozgniesc nie potrafie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#922 |
Przyczajenie
|
znalazłam gotową pastę na allegro...http://allegro.pl/item414066186_cams...hit_od_ss.html
wydaje sie ze działa na tej samej zasadzie co pasta przygotowana domowym sposobem...tylko czy działa?? może któraś z wizazanek miała ten lub podobny produkt i może podzielić sie swoimi doświadczeniami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#923 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny chciałam wam podziękować za ten wątek.Właśnie zagłębiam się w tajniki pasty cukrowej i napewno znajdę to wszystko czego chciałabym się na temat jej dowiedzieć
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#924 |
Rozeznanie
|
To zależy pod jakim względem się opłaca. Jesli np. pod względem składników - w żadnym razie nie opłaca się kupować gotowej, bo za 20 ileś zł za mały słoiczek możesz sobie kupić tyle cukru i cytryn, że starczy ci na kilka kg pasty
![]()
![]() |
![]() |
#925 |
Przyczajenie
|
no dobra prezpis juz mma ale jak tego uzywac i o co chodzi z tym chlodzeniem?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#926 |
Rozeznanie
|
Och jej... z chłodzeniem chodzi o to, że nie używasz gorącej pasty tuż po ugotowaniu, tylko czekasz, aż zupełnie ostygnie i stanie się twarda jak kamień. Dopiero wtedy ją podgrzewasz i przystępujesz do dzieła
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#927 |
Zadomowienie
|
Dzięki Sophie
![]() ![]()
![]() |
#928 |
Przyczajenie
|
Od trzech dni (oczywiscie z przerwami
![]() I początek jest ok, ciemny kolor, zastyga na twardo, potem wyrabiam i robi się nieprzeźroczysta... i tu pojawia sie problem, działa swietnie przez minute a potem zaczyna się "roztapiać" i przyklejać... Ktoś ma jakis pomysł co robię nie tak? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#929 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#930 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Edit: Właśnie zapomniałam się spytać o jedną ważną rzecz, mówi się,że jedna porcja pasty jest do wielokrotnego użytku,że wystarczy rozpuścić i przez sitko, no i właśnie.... Próbowałam różnych sposobów-wstawiałam słoik do garna z wodą i gotowałam przez kilkadziesiąt minut-rozpuściło się trochę ale żeby przez sitko przejść nie mam mowy. Dziś próbowałam metody,że bezpośrednio gotowałam w garnku- owszem lepiej się rozpuściło nawet zaczynało mieć pierwotny kolor, ale jednak po pewnym czasie jak to się coraz bardziej zaczęło gotować to tak niemiłosiernie śmierdziało, iż myślałam,że zaraz tego garnka do czegoś innego użyje (jeszcze jak se wyobraziłam pływające tam włoski...)... ohyda.... :/ Koniec końców jak nawet to chciałam przecedzić to też sie nie dało, po prostu zalałam wodą i wylałam... (właśnie a czy np jakbym dolała wody,przecedziła, a potem po prostu gotowała jeszcze raz do odparowania wody to by to miało jakiś rezultat?) I tu właśnie nie wiem... wszyscy piszą, że pasta im wystarcza na rok i że dalej znowu tej samej używają... Mi 1 opakowanie (200) Camsakizi wystarczyło na całe nogi+ bikini i na tym się skończył jej los... ;/ Teraz np. zrobiłam sobie sama słoik, wydepilowałam nogi tak trochę powyżej kolan i trochę bikini i zużyłam na to połowę słoika. Może mi ktoś powiedzieć jak zrobić,żeby ją się dało powtórnie używać itp.? Byłabym wdzięczna.... ![]() Edytowane przez sharlottek Czas edycji: 2008-10-18 o 20:20 Powód: post pod postem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:16.