Mamy listopadowe 2018 - część V - Strona 125 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-10-18, 09:19   #3721
tetrikk
Zakorzenienie

Dot.: Mamy listopadowe 2018 - część V

Cytat:
Napisane przez Vicarika Pokaż wiadomość
Jutro pojde odebrac wynik gbs to zobwczymy , ale jak bedzie dodatni to sie zalamie bo tydzien w szpitalu po porodzie

Wysłane z mojego LIVE4_KM0438 przy użyciu Tapatalka

Czemu aż tydzień w szpitalu? Ja mam niestety dodatni i nikt nic nie mówił, ze będę musiała jakoś dłużej zostać tylko ze dziecku krew na badania pobiorą. I wiadomo, muszę dość szybko się stawić w szpitalu jak będą skurcze, żeby antybiotyk dostać.
Stary 2018-10-18, 09:20   #3722
Vicarika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fioleciasto Pokaż wiadomość
U nas nie ma tygodniowego pobytu po porodzie w szpitalu. Tylko antybiotyk przed samym porodem i tyle.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ja jak lezalam z corka to mialam ujemny GBS ale babka obok miala dodatni i lekarz przyszedl i powiedzial ze z teho powodu beda musieli tydzien lezec i tam jeszcze jej mowil zeby sie nie martwila bo bedzie z dzieckiem

Vicarika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-18, 09:23   #3723
dews
Zakorzenienie

Sara 11:30 mam wizytę, ale pewnie znowu wejdę z godzinę później :p

Przeczytałam ten artykuł i dalej jestem w kropce. Piszę tam, żeby dziecka nie dokarmiać (ewentualnie czasem małymi ilościami) ale pokarm może pojawić się nawet do 6 dni po cc.. To co robić przez ten czas? Wiadomo przystawiać do piersi, ale co jeśli pierś jest kompletnie pusta? Przecież 6 dni nie będzie dziecko głodowało. Plus zabrania się karmienia butelka, na rzecz sondy.. Skąd takie cos wziąć i jak to zainstalować na piersi?;p

dews jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-18, 09:25   #3724
lady isss
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Karolkowa_86 Pokaż wiadomość
Jestem na oddziale czekam na lekarza

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Kciuki !

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
lady isss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-18, 09:25   #3725
Vicarika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tetrikk Pokaż wiadomość
Czemu aż tydzień w szpitalu? Ja mam niestety dodatni i nikt nic nie mówił, ze będę musiała jakoś dłużej zostać tylko ze dziecku krew na badania pobiorą. I wiadomo, muszę dość szybko się stawić w szpitalu jak będą skurcze, żeby antybiotyk dostać.
No bo moze byc tak ze jednak dziecko sie zarazi i tydzien twa leczenie noworodka

Stary 2018-10-18, 09:34   #3726
cinnamonat
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dews Pokaż wiadomość
Sara 11:30 mam wizytę, ale pewnie znowu wejdę z godzinę później

Przeczytałam ten artykuł i dalej jestem w kropce. Piszę tam, żeby dziecka nie dokarmiać (ewentualnie czasem małymi ilościami) ale pokarm może pojawić się nawet do 6 dni po cc.. To co robić przez ten czas? Wiadomo przystawiać do piersi, ale co jeśli pierś jest kompletnie pusta? Przecież 6 dni nie będzie dziecko głodowało. Plus zabrania się karmienia butelka, na rzecz sondy.. Skąd takie cos wziąć i jak to zainstalować na piersi?;p

Ja dopiero po 3 dniach po SN miałam na tyle pokarmu, że Daniel zaczął łapać porządnie pierś. Wcześniej pił tylko kropelki, ale raz go dokarmiono na moją prośbę mm i dostał z kubeczka specjalnego. U mnie na korzyść zadziałała żółtaczka, bo przez to byłam 2 dni dłużej w szpitalu i ładnie rozkrecilam laktacje. Nie wiem czy w domu bym sobie sama poradziła z tym, a tak to położne pomogły.
Myślę, że po cc tym bardziej często przystawiać i do tego laktator i na pewno się uda ładnie rozkręcić szybko. A dzieci są twarde, długo wytrzymają, a nawet jak się kilka razy na początku dokarmi to się nie stanie, a Ty będziesz spokojniejsza. Byle się szybko nie poddać. U mnie laktator naprawdę dużo zadziałał, bo mały był cały czas pod lampami i nie mogłam go co chwilę przystawiać, tylko przynosili mi go co ok. 2 h.

cinnamonat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-18, 09:37   #3727
dews
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cinnamonat Pokaż wiadomość
Ja dopiero po 3 dniach po SN miałam na tyle pokarmu, że Daniel zaczął łapać porządnie pierś. Wcześniej pił tylko kropelki, ale raz go dokarmiono na moją prośbę mm i dostał z kubeczka specjalnego. U mnie na korzyść zadziałała żółtaczka, bo przez to byłam 2 dni dłużej w szpitalu i ładnie rozkrecilam laktacje. Nie wiem czy w domu bym sobie sama poradziła z tym, a tak to położne pomogły.
Myślę, że po cc tym bardziej często przystawiać i do tego laktator i na pewno się uda ładnie rozkręcić szybko. A dzieci są twarde, długo wytrzymają, a nawet jak się kilka razy na początku dokarmi to się nie stanie, a Ty będziesz spokojniejsza. Byle się szybko nie poddać. U mnie laktator naprawdę dużo zadziałał, bo mały był cały czas pod lampami i nie mogłam go co chwilę przystawiać, tylko przynosili mi go co ok. 2 h.

Dzięki!

Stary 2018-10-18, 09:45   #3728
tetrikk
Zakorzenienie

Cytat:
No bo moze byc tak ze jednak dziecko sie zarazi i tydzien twa leczenie noworodka

Dziwne w sumie, ze mimo antybiotyku by się zaraził. Hm, zapytam położna dzisiaj, bo będę się z nią widziała
Stary 2018-10-18, 09:46   #3729
Vicarika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tetrikk Pokaż wiadomość
Dziwne w sumie, ze mimo antybiotyku by się zaraził. Hm, zapytam położna dzisiaj, bo będę się z nią widziała
Moja siostra urodzila teraz w maju i mimo podania antyniotyku , maly lezal tydzien w szpitalu a ją po 3 dniach wypisali . Mial wysokie crp i musieli zbijac

Stary 2018-10-18, 09:49   #3730
jajoanka
Zakorzenienie

U mnie wlasnie byla polozna i pytala czy robilam juz GBS. No i powiedziala ze jak dodatki wynik, to na 4g przed porodem musza podac antybiotyk i wtedy mozna rodzic nawet SN. Pewnie jakos opozniaja akcje, zeby lek zadzialal. Nic nie mowila,zeby pozniej przez to dluzej lezec w szpitalu...

Wysłane z mojego PSP3530DUO przy użyciu Tapatalka
jajoanka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-18, 09:54   #3731
Vicarika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jajoanka Pokaż wiadomość
U mnie wlasnie byla polozna i pytala czy robilam juz GBS. No i powiedziala ze jak dodatki wynik, to na 4g przed porodem musza podac antybiotyk i wtedy mozna rodzic nawet SN. Pewnie jakos opozniaja akcje, zeby lek zadzialal. Nic nie mowila,zeby pozniej przez to dluzej lezec w szpitalu...

No bo po tym powinni zbadac dziecku krew , jezeli wyjdzie ok to do domu ale trzeba sie liczyc z tym ze antybiotyk nie zadziala i dziecko sie zarazi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-10-18, 09:59   #3732
jajoanka
Zakorzenienie

Cytat:
No bo po tym powinni zbadac dziecku krew , jezeli wyjdzie ok to do domu ale trzeba sie liczyc z tym ze antybiotyk nie zadziala i dziecko sie zarazi

Moze i tak jest... ale wiesz, po to robimy ten posiew na paciorkowce, zeby odpowiednio reagowac. Takze nawet w przypadku dodatniego wyniku trzeba byc dobrej mysli

Stary 2018-10-18, 10:12   #3733
dews
Zakorzenienie

Aa dzwoniła do mnie tzw health visitor czyli coś na zasadzie pielęgniarki / konsultanta NHS i ma przyjść w środę na pogadankę do mojego domu.. Słyszałam że oni przychodzą sprawdzić czy mam warunki na wychowywanie dziecka i są bardzo ciekawscy, Justyna_fli, Sylwusiach miałyście taka wizytę?

Stary 2018-10-18, 10:15   #3734
malinkowa00
Raczkowanie

Cześć mamuski
Co do gbs to ja z kolei wiem ze przy dodatnim trzeba wziac 2 dawki tego antybiotyku i to właśnie w odstępie 4h - a w innym przypadku ma prawo nie zadzialac. Wiec może dlatego czasem dzieci zostaja w szpitalach dluzej.

Jajoanka - zmrozila mnie opowiesc o Twojej kolezance trochę. No ale nie chcialabym aby mnie oceniano wiec i ja sie wstrzymam

Dews widzę ze nie tylko ja mam schizy odnosnie kp trzymam kciuki za wizytę dziś, obys wyszarpala to skierowanie na usg

Sara szkoda Twojej nieprzespanej nocy a ciekawe czy nospa by złagodzila te skurcze? Takie nie-porodowe chyba powinna złagodzić? I tak twarda babka jesteś, ja juz dawno bym się przeprowadzila na IP

Karolkowa kciukiiii! Żeby wszystko poszło zgodnie z Twoim planem

Tetrikk daj znać jak wrażenia po ktg moje pierwsze wspominam tragicznie bo mala jakoś tak sie ulozyla ze jak leżałam na boku to nic nie wykrywalo wiec musialam 40minut spędzić plackiem na plecach. Myślałam ze zejde. Tak mi bylo słabo

A Smileska to chyba tylko siedzi i patrzy na swoje cudo i zapomniała o nas aaa no chyba ze cisnie dwójkę

malinkowa00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-18, 10:25   #3735
AnetaErr
Wtajemniczenie

Karolkowa - dawaj znać na bieżąco co i jak

Ja wróciłam ze spaceru 2h i weszłam do koleżanki na herbatkę na 4 piętro.. Jak po tym nie urodze to wymiękam

AnetaErr jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-10-18, 10:28   #3736
Vicarika
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AnetaErr Pokaż wiadomość
Karolkowa - dawaj znać na bieżąco co i jak

Ja wróciłam ze spaceru 2h i weszłam do koleżanki na herbatkę na 4 piętro.. Jak po tym nie urodze to wymiękam

Ja na 4 wchodze codziennie z zakupami w jednej rece a w drugiej trzymam 9kg dziecko . Jakos na szybki porod u mnie sie nie zapowiada . Ale zawsze mozesz pobiegac po schodach to podobno przyspiesza

Stary 2018-10-18, 10:32   #3737
AnetaErr
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja na 4 wchodze codziennie z zakupami w jednej rece a w drugiej trzymam 9kg dziecko . Jakos na szybki porod u mnie sie nie zapowiada . Ale zawsze mozesz pobiegac po schodach to podobno przyspiesza

To ja mieszkam na parterze i nie jestem przyzwyczajona to tak wysokich pięter

Stary 2018-10-18, 10:34   #3738
Vicarika
Zakorzenienie

Cytat:
To ja mieszkam na parterze i nie jestem przyzwyczajona to tak wysokich pięter

Jak nam sie nie uda kupic domku to kolejne mieszkanie maks 2 pietro . Cale zycie na 4 , a jak teraz dojdzie drugie dziecko to wiem ze mam przesrane . Dlatego zazdroszcze tego parteru

Stary 2018-10-18, 10:42   #3739
AnetaErr
Wtajemniczenie

Cytat:
Jak nam sie nie uda kupic domku to kolejne mieszkanie maks 2 pietro . Cale zycie na 4 , a jak teraz dojdzie drugie dziecko to wiem ze mam przesrane . Dlatego zazdroszcze tego parteru

Ja chciałam pierwsze piętro ale teraz nie żałuję że zdecydowaliśmy się na parter

Stary 2018-10-18, 10:45   #3740
Vicarika
Zakorzenienie

Cytat:
Ja chciałam pierwsze piętro ale teraz nie żałuję że zdecydowaliśmy się na parter

A nie ciagnie od piwnicy ? Zawsze sie tego bałam ze podloga bedzie lodowata

Stary 2018-10-18, 10:46   #3741
justyna_fli
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dews Pokaż wiadomość
Aa dzwoniła do mnie tzw health visitor czyli coś na zasadzie pielęgniarki / konsultanta NHS i ma przyjść w środę na pogadankę do mojego domu.. Słyszałam że oni przychodzą sprawdzić czy mam warunki na wychowywanie dziecka i są bardzo ciekawscy, Justyna_fli, Sylwusiach miałyście taka wizytę?

Taa jak wyszla to az mnie telepalo, robila jakaś ankiete najpierw i pytala czy palimy, pijemy lub bierzemy narkotyki - a po kazdym moim "nie" patrzyla na mnie z glupim uśmiechem jakby mi nie wierzyła i specjalnie pozamykalam drzwi do pokojow to sama bez pytania sobie pootwierala zeby zajrzec teraz nikt nie dzwonil, moze stwierdzili ze skoro jedno mam i przeżyło to juz nie trzeba

Sent from my MYA-L11 using Tapatalk
Dawidek 31.10.2018
justyna_fli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-18, 10:47   #3742
AnetaErr
Wtajemniczenie

Cytat:
A nie ciagnie od piwnicy ? Zawsze sie tego bałam ze podloga bedzie lodowata

Nic a nic mamy bardzo cieplo

Stary 2018-10-18, 10:48   #3743
sara3008
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justyna_fli Pokaż wiadomość
Taa jak wyszla to az mnie telepalo, robila jakaś ankiete najpierw i pytala czy palimy, pijemy lub bierzemy narkotyki - a po kazdym moim "nie" patrzyla na mnie z glupim uśmiechem jakby mi nie wierzyła i specjalnie pozamykalam drzwi do pokojow to sama bez pytania sobie pootwierala zeby zajrzec teraz nikt nie dzwonil, moze stwierdzili ze skoro jedno mam i przeżyło to juz nie trzeba

Serio? Z jednej strony fajne podejście, bo chyba nie ma dzięki temu w UK takiej patologii jak u nas, ale z drugiej to chyba stresujące

sara3008 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-10-18, 10:50   #3744
justyna_fli
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sara3008 Pokaż wiadomość
Serio? Z jednej strony fajne podejście, bo chyba nie ma dzięki temu w UK takiej patologii jak u nas, ale z drugiej to chyba stresujące

No serio, ja bylam oburzona wrecz. Żeby bezpodstawnie kogos traktowac jak patole a co do patologii w UK to mam wrażenie ze jest na większą skale niż w Polsce

Dawidek 31.10.2018
justyna_fli jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-18, 11:35   #3745
Sylvana
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez justyna_fli Pokaż wiadomość
No serio, ja bylam oburzona wrecz. Żeby bezpodstawnie kogos traktowac jak patole a co do patologii w UK to mam wrażenie ze jest na większą skale niż w Polsce

Masakra, we włąsnym domu dziewczynuy takie nieprofesjonalne podejście, ja bym zapytala co panią tak śmieszy, masakra irytuje mnie samo czytanie o takich sytuacjach

Ja tak sie czulam jak u nas w pl, szukalismy mieszkania na wynajem, przysięgam te castingi, odmowy juz na telefon, jak sie pytali ile osob, ja mówilam, ze za parę miesięcy docelowo bedziemy w trojke to odmawiali z gory, naprawde tez sie czlowiek czuje jak patol z serii 500 + , ktory nie chce placic czynszów przez teksty niektorych ludzi.

A w ogóle obok nas w bloku, mieszka rodzina( jak na ironię my 1,5 roku mieszkalismy w tym mieszkaniu, zbieg okolicznosci, ze udalo nam sie w tym samym miejscu wynajac mieszkanie co kiedys tyle, ze na tym samym piętrze, numer obok :P ) i wiem jaki uklad ma to byłe mieszkanie, tam jest ok 45 m2, ja z TZ i kotem mieszkalismy i to byl maks na 2 osoby, bo jest salon z aneksem i małutka sypialnia.

Mieszka tam dziewczyna, jej partner, trójka dzieci , kot i pies..........
Sluchajcie, smród taki od tego mieszkania, graty wywalone codziennie na wycieraczce, plac zabaw na klatce w postaci ich milionów zabawek, rowerkow dla tych dzieci, to wszystko brudne takie, że fuj, krzeslo, ktore stoi 24/h przed ta wycieraczka, tu mieszkaja tacy raczej porządni ludzie a Ci to w ogole nieporozumienie, krzyczą ciągle na te dzieci, ☠☠☠☠y lecą do nich... W grudzniu na szczęscie maja sie stąd wyprowadzić, powiem jedno, współczuję najemcy, bo smrodu z takiego mieszkania nie wytępisz przez 2 dni sprzątania, Ja się smieje do mojego, ze to mieszkanie jak wyprowadzaliśmy się i na błysk bylo oddane posprzątane na amen to ostatni raz podejrzwam, ze tak bylo czysto... Ale zeby w ogole tam zamieszkac to uwaga, wlasciciel skasowal im kaucji 5 000 zł.
Nie dziwię się z takim inwentażem, że się tak zabezpieczył, szok po prostu. No ale jakoś nikt kiedy ma z położnych środowiskowych to jak widać, nic nie robi nawet w przypadku realnej patologii.

Sara, jakie badania robisz przed szczepieniami?
W ktorym tygodniu/miesiacu decydujesz sie na pierwsze szczepienia? Czy normalnie w pierwszej dobie zycia jak u nas każą?
Chcę iść z niemieckim kalendarzem szczepień i planujemy w 2 / 3 miesiącu jak w kazdym normalnym kraju zacząć szczepienia, wiem, ze beda z tym tutaj problemy.
W pierwszej dobie zycia to z medycznego punktu widzenia jest absurd podawac noworodkowi szczepionki, i to się robi tylko w PL.
Ale ma to podloze niestety przez koncerny farmaceutyczne, nagonke lobby, i resortu zdrowia, ktory dostaje w łape , zeby taki system byl. Niestety ale sama pracuję w koncernie farmaceutycznym i powiem tylko tyle, jesteśmy ciemną masą, którą łatwo sterować, wsłuchujcie się w swoje dzieci, matka najlepiej wie, jak dziecko reaguje i jaką ma odporność w danym momencie, niech żaden system nie da wejść Wam na głowę.. więcej nie piszę, bo niestety za dużo wiem o tym od środka.
Sylvana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-18, 11:36   #3746
lady isss
Wtajemniczenie

Ale sie ciesze dziewczyny. Balam sie okrutnie wynikow na te przeciwciala co do grupy krwi sie robi bo sie naczytalam, ze jak z pierwszym konflikt mialam to przy drugim bardzo prawdopodobne, ze moga sie wytwarzac a to niesie powiklania. W kazdym razie nie wykryto przeciwcial moze maly po mnie odziedziczyl blekitna krew "0rh-"

Dopakowalam torbe do konca - chyba wszystko mam. Wyniki ok. Od dzis sprawdzamy czy sex przyspiesza porod wczoraj wieczorem moj sie ze mnie smial, bo on mnie za cycka, a ja z bomby do niego "nie! Wyniki do odbioru jutro po 10!" ale mnie zadziwil bo obiad juz zrobiony, wstawil pranie i juz zapowiedzial, ze po obiedzie pozmywa. Czaicie? U mnie w domu obiad o godz 12.30? jak sie zapytalam co mu sie stalo to mi powiedzial "chodzisz i ciagle wyzywasz to wole jak spisz caly dzien"

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
lady isss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-18, 11:36   #3747
Karolkowa_86
Zakorzenienie

Yy która to powiedziała że będę dziś w domu ? No właśnie jestem

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Karolkowa_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-18, 11:46   #3748
Sylvana
Zadomowienie

Lady korzystaj póki możesz z tych dobrodziejstw :P

Patrzcie na moje kocie dziecko, zawsze mówiłam, że to moja dzidzia hehehe
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20181017_174355.jpg (52,6 KB, 65 załadowań)
Sylvana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-18, 11:47   #3749
jajoanka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Karolkowa_86 Pokaż wiadomość
Yy która to powiedziała że będę dziś w domu ? No właśnie jestem

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie

No i fajnie Jak się czujesz?
Stary 2018-10-18, 11:56   #3750
Karolkowa_86
Zakorzenienie

Przekichane uczucie jak wyciąga krążek
Jakby coś ciągnęli w dół yyy ble nie fajne .
Mały w porządku waży 3350 37+4 Sara możesz dopisać
Za tydzień znowu mam się zgłosić na oddział

(*) Amelka 02.03.2017
Czekamy Synku na Ciebie
Karolkowa_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości