Mamy lipcowe 2018 cz. I - Strona 85 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-10-29, 13:21   #2521
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Dot.: Mamy lipcowe 2018 cz. I

Nie wiem czy jest co roztrzasac, moze jestem przewrazliwiona...chrzcin y byly u teściów. Wiadomo ja przygotowalam cale jedzenie, moja mama zrobila ciasta, zrobila schabowe, bardzo mi pomogla. Tesciowie przygotowali stół i przez przypadek zrobili ros
ół (nie zrozumielismy sie, bo ja mialam sama gotowac rosół, wiec nie wymagalam przygotowania tej potrawy, no a wyszlo jak wyszlo). R jest pierwsza wnuczka dla moich rodzicow a dla teściów trzeciim wnukiem. Po pierwsze, to teść nie przyjechał do kościoła, bo cos mu w krzyzu strzelilo. Tesciowa przyjechala z synem mojej szwagierki. Poerwsze co mnie wkurzylo to zlekcewazenie poniekad, poniewaz nikt nie zapytal mnie czy męża czy syn szwagierki moze przyjechac. No ale dobra, przemilczalam. To taki pierwszy wnusio kochaniusio moich teściów, więc jest jakby na wnuczęcym piedestale, co wg. mnie nie tlumaczy zabierania go bez pytania na uroczystość mojej córki....no ale dobra. Po drugie - nie wiem czy to wynika z tego, że u mojego męża w rodzinie hak dzieci sie rodzą to noe ma jakiegoś ojeja, ale slabo wyszlo z prezentami. Nie chce wyjsc na materialistke na prawde nie o to mi chodzi, tylko o sam fakt. Moi rodzice bardzo pomogli w organizacji, a jeszcze dali dla R pieniądze, żeby jej cos kupic co bedzie potrzebne. Chrzestni obydwoje kupili jej medalik, takie sztućce dla dzieci ze stali nierdzewnej i paczke pampersow. A tesciowie hit - nic.... przykro mi strasznie, bo dla synusia szwagierki to non stop cos kupują, bo on taki biedny bo szwagierka nie okazuje mu wystarczająco milosci itp itd. Nigdy nie bylam materialistka, i strasznie mi glupio ze tak sie czuje, ale tutaj chodzi o moje dziecko, i po prostu przykro mi że jest traktowane gorzej, bo nie wiem, bo rodzice ją kochają wystarczajaco mocno ? Bez sensu. Chrzestni tez kurde paczka pampersow.... przyda sie no pewnie bo takie rzeczy zawsze sie przydają ! Ale to chrzest.... kazdy z moich ciotek i wujkow kupil jej paczke pampersow chusteczek itp jak sie urodziła, od tak po prostu.... nie wiem, nie zmienie tego co czuje. Ciesze sie oczywiście że dostała prezenty, tylko z tylu glowy mam to, ze jest tym "gorszym" wnuczeciem i to powoduje taki smutek.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
zUa_tysica jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-29, 14:57   #2522
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Wracam do was! Chyba naprawiam sobie telefon...
Przyznaje bez Bicia, że nie nadrobię...
Więc mam nadzieję, że wybaczcie, że tak z buta wejdę.

U nas wszystko ok, zmiana czasu wyszła nam na dobre, bo Nina o 22 już spała jedna pobudka o 3.30 i myślałam, że ona jakas chora, bo się obudziła po 10.00.
No ale nie wygląda na chora.

Ja będę rozszerzać dietę za 2/3tyg.
Zobaczymy jak nam wyjdzie.
Wiadomo do roku podstawa to mleko, a jedzonko na spokojnie w mniejszych ilościach.

Wczoraj byliśmy w restauracji na obiedzie, potem w sklepie.. Jak ona widzi te wszystkie światła, to aż kwiczy ludzie na nas w sklepie aż patrzyli w taki zachwyt wpadła.

Aktualnie czekam na teściowa i szwagierke. Mają na kawę przyjechać. Ninol śpi, to akurat się obudzi nim przyjadą myślę... Więc będzie wyspana, najedzona i gotowa do zabawy a ja odpocznę

zUa - teraz doczytalam... Masz prawo czuć się źle z tym. Ja bardzo ale to bardzo nie lubię takiego podejścia i faworyzowania.
U mnie w rodzinie czegoś takiego nie ma... Znów i męża no jest. I to mój M. Jest ten gorszy.
Przykre, ale cóż, trzeba przeżyć,nic nie zrobisz, nerwów szkoda.
Co do tego, że u was w rodzinie trochę "bogaciej" i podchodzi się do prezentów na różne okazje.
U nas też.. Znów u M. Tak jak piszesz. Jak przyjeżdża się odwiedzić dziecko to body na 92 wystarcza.. Mi to wisi, bo nie zależy mi. Ale np ogólnie widze, że to dwa światy w wychowaniu, tradycjach itp. Pozostaje się przyzwyczaic.

Jutro będę miała bujaczek hybrydowy. Ciekawe co na to młoda.

xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-29, 15:00   #2523
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Karolina powoedz mi, uzywasz tej nowej butelki aventa z odpowietrzaczem ? Jak ją oceniasz, bo nie wiem czy kupować.
Blanka wiesz nie chodzi o yo ze u mnie w rodzinie "bogaciej" bo akurat z kasą to bym powiedziała ze od atrony męża lepiej a u mnie to w ogole słabo, więc na mysl ze moi rodzice dali kase to az mi sie łzy zbierają bo nie dali 100 zl tylko wiecej....

Edytowane przez zUa_tysica
Czas edycji: 2018-10-29 o 15:02
Stary 2018-10-29, 15:12   #2524
xXBlankaXx
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zUa_tysica Pokaż wiadomość
Karolina powoedz mi, uzywasz tej nowej butelki aventa z odpowietrzaczem ? Jak ją oceniasz, bo nie wiem czy kupować.
Blanka wiesz nie chodzi o yo ze u mnie w rodzinie "bogaciej" bo akurat z kasą to bym powiedziała ze od atrony męża lepiej a u mnie to w ogole słabo, więc na mysl ze moi rodzice dali kase to az mi sie łzy zbierają bo nie dali 100 zl tylko wiecej....

Rozumiem o co ci chodzi. Może źle napisałam.
Chodzi mi o to, że po prostu bardziej okazałe podchodzą do tematu prezentów. Już nawet nie chodzi o kasę. A o to, że są przydatne.
Np. Zamiast body na roczne dziecko... Dostaniesz zabawkę która aktualnie to dziecko się będzie bawić i będzie radocha z tego. Kurcze nie wiem jaka to wytłumaczyć

xXBlankaXx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-29, 15:23   #2525
emma90
Wtajemniczenie

Zua rozumiem Cię bardzo dobrze i się całkowicie nie dziwię, że masz takie odczucia
My mamy chrzest Stasia za niecałe 2tyg i sama jestem ciekawa jak to będzie wyglądać. Choć u nas od chrzestnych nic nie oczekuję, bo jest to moja młodsza siostra studentka, która sama walczy aby się utrzymać

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
emma90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-29, 16:16   #2526
KarolinaK
Zakorzenienie

Zua Faktycznie troche dziwnie! Pewnie myśleli ze jesli lokalu użyczyli to starczy.
Wiem co masz na mysli i mysle ze tez tak bym sie poczuła troche.

Ale Zua chrzciny przygotowałaś na medal i powinnaś byc z siebie dumna. Przynajmniej sobie nie masz nic do zarzucenia .

---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:04 ----------

Cytat:

Zua nie kupuj, pic na wodę. Działa tak samo jak natural. Dodatkowo Tz ńie umie nia wcale karmic i nie uzywa. Dla mnie ne ma różnicy czy classic czy natural czy antireflux. Bo ten anty-reflux z odpowietrzaczem to zwykła Avent classic z takim jakby zabezpieczeniem w srodku.

Jesli tak jak my masz kłopoty z ulewaniem to staraj sie odbijać po kazdym wypitym 50 ml. Wczesniej odbijalam cześciej ale doczytałam ze co 50 ml. I nie przekarmiaj bo u nas jak chce mu dać wczesniej niz 3 godziny od ostatniego to wtedy zawsze uleje i to sporo. I u nas pomimo przestrzegania tych zasad to czasami i tak troche mu sie uleje. Ale to chyba od tego mięśnia niewykształconego jeszcze. Mowia ze dwie duze łyżki to norma...
Jak dojdzie dokarmianie to powinno byc łatwiej...
Ile Dajesz Rosi jednorazowo??? Ja E daje 180 ml mm. I prawie zawsze wypije całość No chyba ze jest bardzo zmęczony to polowe. W dzien daje co 3 godziny i od 19 prześpi bez jedzenia do około 2 a potem budzi sie znowu 5-6 na kolejne.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-29, 18:09   #2527
ovejita
Wtajemniczenie

Zua, strasznie mi przykro, że teściowie się tak zachowali i całkowicie rozumiem twoje rozżalenie.

U nas zarówno moi rodzice jak i teściowie szaleją za wnukiem, ale trochę przesadzają w drugą stronę. Co tydzień mamy najazd jednych i drugich.

Moja teściowa wczoraj bawiąc się z K. zapowiedziała nam, że 'K. będzie od niej dostawał co tylko zechce - czy to slodycze/ bajki czy zabawki a jak my będziemy się sprzeciwiać/ zabraniać to będzie robiła to za naszymi plecami. Będzie miała z K. swoje tajemnice przed rodzicami". Także tego...takie mamy fajne wizyty - nie jest to dobry prognostyk na przyszlość Najgorsze jest to, że teściowa ma mocny charakter i jak się na coś uprze to nie odpuści - i obawiam się, że naprawdę możemy mieć problem.

Jak słyszę takie teksty to już totalnie odechciewa mi się wizyt.
ovejita jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-29, 18:19   #2528
Camelitos
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ovejita Pokaż wiadomość
Zua, strasznie mi przykro, że teściowie się tak zachowali i całkowicie rozumiem twoje rozżalenie.

U nas zarówno moi rodzice jak i teściowie szaleją za wnukiem, ale trochę przesadzają w drugą stronę. Co tydzień mamy najazd jednych i drugich.

Moja teściowa wczoraj bawiąc się z K. zapowiedziała nam, że 'K. będzie od niej dostawał co tylko zechce - czy to slodycze/ bajki czy zabawki a jak my będziemy się sprzeciwiać/ zabraniać to będzie robiła to za naszymi plecami. Będzie miała z K. swoje tajemnice przed rodzicami". Także tego...takie mamy fajne wizyty - nie jest to dobry prognostyk na przyszlość Najgorsze jest to, że teściowa ma mocny charakter i jak się na coś uprze to nie odpuści - i obawiam się, że naprawdę możemy mieć problem.

Jak słyszę takie teksty to już totalnie odechciewa mi się wizyt.
Moja teściowa też taka była z tekstami dopóki nie zobaczyła że ja sobie nie pozwolę trwało to rok i w końcu odpuściła

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Camelitos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-29, 18:39   #2529
emma90
Wtajemniczenie

Dziewczyny jaki inhalator polecacie?
dopadło nas przeziębienie, a małemu w nosku już coś furczy
nie mam pojęcia co mu dawać
Stary 2018-10-29, 19:01   #2530
aaska92
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez emma90 Pokaż wiadomość
My mamy mesmed mm501 i jestem zadowolona. Do inhalacji zgodnie z zaleceniami pediatry dajemy pół ampułki Nebu-Dose, roztwór hipertoniczny i tak ok 4 min. 2-3x dziennie robimy potem do nosa mamy wodę morska psikac, chodzę z nim z 10 min. i na brzuszek później to mu teraz flegma schodzi. Jeszcze jakby charczal to mamy katarek do ściągania, ale u nas akurat to już dalej zalega i właśnie taka flegma wychodzi. W środę idziemy do kontroli, liczę na poprawę chodź już po zachowaniu widać, że jest lepiej.

aaska92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-29, 19:10   #2531
Sandam13
Rozeznanie

U nas dzisiaj padł rekord dzień się dla nas zaczął o 3.50. Miałam ochotę wyskoczyć z okna.. Ale to pewnie przez zmianę czasu, bo już o 17 padł spać na noc. Dzisiaj zasnął o 16 i spał chyba nie zamierzał się budzić, za to ja go wyrwałam ze snu po 18 do kąpieli, przed momentem zjadł i się bałam że dalej będzie spać. Ale póki co leży na macie.. Bo jak dzisiaj wstanie jeszcze wcześniej to naprawdę dojdzie do morderstwa. Dzień za to dość udany, rano byliśmy u moich rodziców, potem spacer po lesie teraz czytam sobie książkę i sączę piwko bezalkoholowe, bo mały zajmuje się sobą. Ale za długo to nie potrwa, bo chyba padnę jak nie żywa koło 20.

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka
Sandam13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-29, 19:31   #2532
Elaaaa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez emma90 Pokaż wiadomość
My mamy microlife neb100b. Inhalowałam sola fiz 2-3 x dziennie tak do 17, oprócz tego kilka razy dziennie woda morska i na brzuszek, pod nos maść majerankowa i jak już źle spał to robotę zrobiły plasterki aromactiv, ale dawałam połówke plastra na piżamke. Oprócz tego nasivin baby po kropelce raz dziennie, ale to tylko przez 3-4 dni można. Wietrzylam i nawilżałam sypialnie przed snem. Ale jak to z katarem minie czy leczony czy nie, u nas równe 7dni a potem po prostu przeszło i już Zdrówka!

Stary 2018-10-29, 20:09   #2533
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Karolina to dobrze ze zapytalam, bo juz bylam gotowa kupić ogólnie slabo ze avent nie ma butelki o pojemnosci 150, bo akurat taka by mi sie przydala. Co do ulewania to u nas nie ma w ogole tego problemu. Co do ilosci to u nas różnie, ale przewazbie wypije okolo 120 w dzien, a na noc zawsze wlasbie okolo 150. Czesto tez w ciagu dnia jednorazowo wypija mniej, no okolo 100, czasem 80, z tym ze ja jej daje nawet z butelki na żądanie, bo jak jest najedzona to po prostu wypluwa smoczek i nie zje juz.
Ovejita w drugą stronę przesadzanie tez niedobre. Moi tesciowie czasem nie liczą sie z naszym zdaniem i boje sie, ze będą dawac R jakies słodycze bez mojej zgody... ale ja bede nieugieta i jeżeli beda takie sytuacje to mój mąż wkroczy do akcji...

---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ----------

Sandam a jak Twoj maz reaguje na takie pobudki ?

Stary 2018-10-29, 20:21   #2534
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sandam13 Pokaż wiadomość
U nas dzisiaj padł rekord dzień się dla nas zaczął o 3.50. Miałam ochotę wyskoczyć z okna.. Ale to pewnie przez zmianę czasu, bo już o 17 padł spać na noc. Dzisiaj zasnął o 16 i spał chyba nie zamierzał się budzić, za to ja go wyrwałam ze snu po 18 do kąpieli, przed momentem zjadł i się bałam że dalej będzie spać. Ale póki co leży na macie.. Bo jak dzisiaj wstanie jeszcze wcześniej to naprawdę dojdzie do morderstwa. Dzień za to dość udany, rano byliśmy u moich rodziców, potem spacer po lesie teraz czytam sobie książkę i sączę piwko bezalkoholowe, bo mały zajmuje się sobą. Ale za długo to nie potrwa, bo chyba padnę jak nie żywa koło 20.

Sandam ciezka noc, współczuje! Pobudka o 3:50 katastrofa. A w ciagu dnia spisz z nim???
U nas dzisiejsza moc była super dwie pobudki na jedzenie i od razu po tym spanie. Ta mogłabym zawsze...

Dziewczyny ile u Was dzieci spia w ciagu doby??? Liczyła któraś kiedys tak dokładnie? Czytam i czytam o tym naszym spaniu i pisza ze powinien spac 16 godzin... no u nas to jest 12 max. Reszta czasu jest aktywny.
Maruda sie zaczyna przed tym jak chce spac ale zasypia dosyc szybko i tak samo szybko sie budzi. Tylko martwię sie ze to nie duzo snu...

---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

Cytat:
Karolina to dobrze ze zapytalam, bo juz bylam gotowa kupić ogólnie slabo ze avent nie ma butelki o pojemnosci 150, bo akurat taka by mi sie przydala. Co do ulewania to u nas nie ma w ogole tego problemu. Co do ilosci to u nas różnie, ale przewazbie wypije okolo 120 w dzien, a na noc zawsze wlasbie okolo 150. Czesto tez w ciagu dnia jednorazowo wypija mniej, no okolo 100, czasem 80, z tym ze ja jej daje nawet z butelki na żądanie, bo jak jest najedzona to po prostu wypluwa smoczek i nie zje juz.
Ovejita w drugą stronę przesadzanie tez niedobre. Moi tesciowie czasem nie liczą sie z naszym zdaniem i boje sie, ze będą dawac R jakies słodycze bez mojej zgody... ale ja bede nieugieta i jeżeli beda takie sytuacje to mój mąż wkroczy do akcji...

---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:03 ----------

A to juz wiem o co chodzi ale sprawdzalas kiedys ile wejdzie w te małe Avent??? Tam wchodzi 200 max po powierzchnie. Czyli 150 spokojnie dasz radę ale nie bedziesz widziała miarki... chyba ze ja sobie sama zaznaczysz...
Ja juz te małe odstawiłam bo do 180male troche. Uzywam smoczka 1 i butelek na 260 a mleka w srodku jest zawsze 180.
Stary 2018-10-29, 20:22   #2535
Camelitos
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Sandam ciezka noc, współczuje! Pobudka o 3:50 katastrofa. A w ciagu dnia spisz z nim???
U nas dzisiejsza moc była super dwie pobudki na jedzenie i od razu po tym spanie. Ta mogłabym zawsze...

Dziewczyny ile u Was dzieci spia w ciagu doby??? Liczyła któraś kiedys tak dokładnie? Czytam i czytam o tym naszym spaniu i pisza ze powinien spac 16 godzin... no u nas to jest 12 max. Reszta czasu jest aktywny.
Maruda sie zaczyna przed tym jak chce spac ale zasypia dosyc szybko i tak samo szybko sie budzi. Tylko martwię sie ze to nie duzo snu...
Moja tak około 13 h

Stary 2018-10-29, 20:23   #2536
aniama6
Zadomowienie

Cytat:

Ja spanie liczę bo tak jak niektóre z Was maja problem z karmieniem itp tak u nas od poczatku ze spaniem. I u nas tak 15-16 godzin snu jest. Nocny nie jakoś bardzo długo bo 10 godzin. Czasem 11 i w dzień ok 4-5 godzin. Drzemki roznie- czasem 2 tak jak wczoraj ale po 2 godziny a dziś 4 po ok godzinie.

aniama6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-29, 20:33   #2537
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Camelitos Pokaż wiadomość
Moja tak około 13 h

To podobnie jak u nas...

Cytat:
Napisane przez aniama6 Pokaż wiadomość
Ja spanie liczę bo tak jak niektóre z Was maja problem z karmieniem itp tak u nas od poczatku ze spaniem. I u nas tak 15-16 godzin snu jest. Nocny nie jakoś bardzo długo bo 10 godzin. Czasem 11 i w dzień ok 4-5 godzin. Drzemki roznie- czasem 2 tak jak wczoraj ale po 2 godziny a dziś 4 po ok godzinie.

O to książkowo. A zawsze go odkładasz? Mam na mysli w ciagu dnia??? Czy czasami spi z Toba?
Stary 2018-10-29, 20:35   #2538
Camelitos
Wtajemniczenie

Cytat:
To podobnie jak u nas...

O to książkowo. A zawsze go odkładasz? Mam na mysli w ciagu dnia??? Czy czasami spi z Toba?
Ja się tym nie przejmuje.. Każde dziecko wie ile potrzebuje snu.. Moja pediatra też tak twierdzi przecież nie zmusze jej do spania to 13 h to tak najczęściej, owszem zdarza jej się więcej ale rzadko

Stary 2018-10-29, 20:49   #2539
Elaaaa
Wtajemniczenie

Cytat:

---------- Dopisano o 20:21 ---------- Poprzedni post napisano o 20:14 ----------

A to juz wiem o co chodzi ale sprawdzalas kiedys ile wejdzie w te małe Avent??? Tam wchodzi 200 max po powierzchnie. Czyli 150 spokojnie dasz radę ale nie bedziesz widziała miarki... chyba ze ja sobie sama zaznaczysz...
Ja juz te małe odstawiłam bo do 180male troche. Uzywam smoczka 1 i butelek na 260 a mleka w srodku jest zawsze 180.
U nas wyjdzie 16h może i więcej sama noc to zwykle 13 h, w dzień kilka krótkich drzemek i jedna dłuższa ostatnio się zdarzy

Stary 2018-10-29, 20:55   #2540
aniama6
Zadomowienie

Cytat:
To podobnie jak u nas...

W dzień nigdy ze mną- mnie szkoda czasu na spanie. Zasypia w wózku- w domu kołysany, na spacerze poprostu jedziemy. Choć wczoraj zasnął na obie drzemki przy piersi i spokojnie odłożony do dostawki. Ze spaniem to nam się baaardzo poprawiło i ja się bardzo cieszę. Oczywiście są czasem gorsze dni ale przeważnie jest dobrze. W ogóle odkąd ograniczyłam wszelkie grajaco- świecące zabawki wydaje mi się ze jest dużo spokojniejszy. W ogóle zamiast takich zabawkowych bodźców staram się mu takich bardziej naturalnych dostarczać i chyba to działa.

Stary 2018-10-29, 20:56   #2541
emma90
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Elaaaa Pokaż wiadomość
U nas wyjdzie 16h może i więcej sama noc to zwykle 13 h, w dzień kilka krótkich drzemek i jedna dłuższa ostatnio się zdarzy

To tak jak u nas
Noc to właśnie z 13h, a za dnia to tak 3h-4h

Stary 2018-10-29, 20:57   #2542
aniama6
Zadomowienie

Jeśli dziecko jest radosne, spokojne to w ogóle bym się nie przejmowała ze śpi mniej. U nas jak to mówię szybko się Tymkowi rozładowuje bateria. Maksymalnie godzinę po drzemce ma dobry humor.

Stary 2018-10-29, 21:50   #2543
norka93
Wtajemniczenie

U nas noc trwa od ok. 20:30 do 7:30-8 rano ciągiem, a w dzień tak ok. 2 godziny snu zebrane z całego dnia, czyli wychodzi ok. 13,5-14 godzin snu. Dzień szału zdecydowanie nie robi, Anielka jest absorbująca, ale na noce nie narzekam. Dziecko samo wie ile chce spać, chociaż mam wrażenie, że jakbym na rękach trzymała, to spałaby dłużej, cwaniaczek..

Edytowane przez norka93
Czas edycji: 2018-10-29 o 21:51
norka93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-29, 21:58   #2544
zUa_tysica
Wtajemniczenie

U nas tego snu raz mniej raz wiecej. Wlasnie zasypia na noc i obidzi sie zapewne o 7-8. W dzien w sumie to mpze ze 3h sie uzbiera.
Norcia a Ty nie aciagasz pokarmu w nocy gdy Anielka spi ? Laktacja Ci sie utrzymuje ? Pewnie noe ma co porownywac sytuacjo, bo ja ostatnio tylko randkuje, a zapewne to inaczej działa na piersi niz ssące dziecko....

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ----------

Karolina no ja poki co wlewam okolo 150 do tej małej butelki, jeszcze mi sie nie chce trzymac tej kobyly wielkiej. Poza tym w nocy do duzej sciagam pokarm, wiec musi byc postawiona czysta i czekać. Najpewniej kupię drugą 260 ml i tyle.
A inne dziewczyny, tez korzystacie z butelek aventu, czy cos innego dobrego macie ? Dzisiaj czytalam o jakiejś mega rewolucyjnej butelce z TT co ma w środku pasek zmieniający kolor pod wplywem temperatury nie jest taka droga, mój grazynowy portfel jakos by to zniósł

Stary 2018-10-29, 22:03   #2545
summer_overture
Zadomowienie

Witam!

Ależ tu cicho ostatnio

Zua, nie przejmuj się teściami, niestety często tak bywa w rodzinie, że jedno dziecko jest faworyzowane, kolejne już traktowane są po macoszemu (a przynajmniej tak się matkom wydaje) i nie rozpieszczane zanadto. Ja staram się nie pozwalać, żeby toczył mnie robak zawiści, kiedy teściowa ciągle podnieca się tym pierwszym (starszy o kilka miesięcy od Prezesa). Mojemu kupiła od kiedy się urodził tylko jedną rzecz + dostał 50 zł na pieluchy. Jest mi przykro, ale pocieszam się, że to TEŚCIOWA a nie moja MAMA tak postępuje, łatwiej taki stan rzeczy zaakceptować. Ważne, że Rozi ma fajnych dziadków, nieważne, że tylko dwoje zamiast czworo.

Dziewczyny, mam zagwostkę. Próbuję coś podczytywać o rozszerzaniu diety i przeraża mnie to. Chyba przez natłok dostępnych informacji. Chciałabym jak najlepiej to zrobić, ale też bez zbędnego kociokwiku. Myślę o tym, żeby blw było przeplatane z papkami? Tzn. wyjść od musów, a potem stosunkowo szybko wprowadzać blw, ale przeplatane przecierami. Co o tym myślicie? Co czytacie w ogóle w temacie żywienia? Jakie książki/blogi polecacie?
I druga sprawa - co z gadżetów/naczyń/krzesełek itp. kupujecie? Przykładacie do tego wagę?
Strasznie mnie kręci ten temat, wiec myślę, że fajnie byłoby zacząć powoli wymieniać się spostrzeżeniami, póki co na sucho, bo chyba niewiele z nas decyduje się na rozszerzenie diety po 4 m-cu.
Emmo, najnowsze zalecenia, o których wspominałaś, to nie te z 2014 r., prawda? Bo tamte sugerują, żeby wprowadzać po 6 m.ż., chyba że masz na myśli tylko normy dla dzieci karmionych mm Bo właśnie wszędzie tylko czytam o ty 6. m.ż...

A tak poza ty - zapisałam Karaluszka na basen. Startujemy pod koniec listopada. Na alie znalazłam mega kombinezon na basen dla takich maluchów Zaczynam szykować basenową wyprawkę, mam nadzieję, że małemu przypadnie do gustu taka rozrywka. No i od jutra mam w planach wprowadzić kąpiel pod prysznicem z Prezesem - 1xtydzień. Myślę, że przysiądę sobie na siedzisku w brodziku, wezmę do na ręce i będziemy się polewać wodą

---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:00 ----------

Cytat:
Napisane przez Camelitos Pokaż wiadomość
Serio mega pokłony dla Ciebie za to ściąganie laktatorem!
Ja ostatnio potrzebowałam ściągnąć trochę mleka żeby mieszać małej z lekarstwem to aż mnie coś skręcało że musiałam go wyciągnać, złożyć, potem umyć... masakra jakaś

U nas też masakryczna pogoda, cały dzień deszczowo Przesiedzieliśmy w domu, w sumie odpoczęłam bo prawie cały dzień małą zajmował się mąż

Ostatnio przyszła do nas prywatnie fizjo żeby zobaczyć małą bo pediatra coś wspominała o napięciu i asymetrii Na szczęście z napięciem wszystko ok, mała ma lekką asymetrię i pokazała nam jak z nią ćwiczyć nie było łatwo na początku bo strasznie się darła ale z każdym dniem jest coraz lepiej Nie żałuję ani jednej złotówki, którą na tą fizjo wydałam

Mała też coraz bardziej uśmiechnięta, coraz bardziej odkładalna, ale to jeszcze nie ten poziom jaki bym chciała osiągnąć Najważniejsze że idziemy w dobrym kierunku

Noce ładnie przesypia, w dzień za to w sumie nie całe 2 h śpi ale jak mam wybierać to jednak wolę noce przespane

---------- Dopisano o 20:10 ---------- Poprzedni post napisano o 20:08 ----------

dzięki za polecenie no nic czekam aż wyłysieje w takim razie

miało już nie być zmiany czasu z tego co kojarze a jednak nadal jest, dla mnie to jest bez sensu

Jak tam zakupy - udały się ?
Cytat:
Nie wiem czy jest co roztrzasac, moze jestem przewrazliwiona...chrzcin y byly u teściów. Wiadomo ja przygotowalam cale jedzenie, moja mama zrobila ciasta, zrobila schabowe, bardzo mi pomogla. Tesciowie przygotowali stół i przez przypadek zrobili ros
ół (nie zrozumielismy sie, bo ja mialam sama gotowac rosół, wiec nie wymagalam przygotowania tej potrawy, no a wyszlo jak wyszlo). R jest pierwsza wnuczka dla moich rodzicow a dla teściów trzeciim wnukiem. Po pierwsze, to teść nie przyjechał do kościoła, bo cos mu w krzyzu strzelilo. Tesciowa przyjechala z synem mojej szwagierki. Poerwsze co mnie wkurzylo to zlekcewazenie poniekad, poniewaz nikt nie zapytal mnie czy męża czy syn szwagierki moze przyjechac. No ale dobra, przemilczalam. To taki pierwszy wnusio kochaniusio moich teściów, więc jest jakby na wnuczęcym piedestale, co wg. mnie nie tlumaczy zabierania go bez pytania na uroczystość mojej córki....no ale dobra. Po drugie - nie wiem czy to wynika z tego, że u mojego męża w rodzinie hak dzieci sie rodzą to noe ma jakiegoś ojeja, ale slabo wyszlo z prezentami. Nie chce wyjsc na materialistke na prawde nie o to mi chodzi, tylko o sam fakt. Moi rodzice bardzo pomogli w organizacji, a jeszcze dali dla R pieniądze, żeby jej cos kupic co bedzie potrzebne. Chrzestni obydwoje kupili jej medalik, takie sztućce dla dzieci ze stali nierdzewnej i paczke pampersow. A tesciowie hit - nic.... przykro mi strasznie, bo dla synusia szwagierki to non stop cos kupują, bo on taki biedny bo szwagierka nie okazuje mu wystarczająco milosci itp itd. Nigdy nie bylam materialistka, i strasznie mi glupio ze tak sie czuje, ale tutaj chodzi o moje dziecko, i po prostu przykro mi że jest traktowane gorzej, bo nie wiem, bo rodzice ją kochają wystarczajaco mocno ? Bez sensu. Chrzestni tez kurde paczka pampersow.... przyda sie no pewnie bo takie rzeczy zawsze sie przydają ! Ale to chrzest.... kazdy z moich ciotek i wujkow kupil jej paczke pampersow chusteczek itp jak sie urodziła, od tak po prostu.... nie wiem, nie zmienie tego co czuje. Ciesze sie oczywiście że dostała prezenty, tylko z tylu glowy mam to, ze jest tym "gorszym" wnuczeciem i to powoduje taki smutek.

Cytat:
U nas tego snu raz mniej raz wiecej. Wlasnie zasypia na noc i obidzi sie zapewne o 7-8. W dzien w sumie to mpze ze 3h sie uzbiera.
Norcia a Ty nie aciagasz pokarmu w nocy gdy Anielka spi ? Laktacja Ci sie utrzymuje ? Pewnie noe ma co porownywac sytuacjo, bo ja ostatnio tylko randkuje, a zapewne to inaczej działa na piersi niz ssące dziecko....

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ----------

Karolina no ja poki co wlewam okolo 150 do tej małej butelki, jeszcze mi sie nie chce trzymac tej kobyly wielkiej. Poza tym w nocy do duzej sciagam pokarm, wiec musi byc postawiona czysta i czekać. Najpewniej kupię drugą 260 ml i tyle.
A inne dziewczyny, tez korzystacie z butelek aventu, czy cos innego dobrego macie ? Dzisiaj czytalam o jakiejś mega rewolucyjnej butelce z TT co ma w środku pasek zmieniający kolor pod wplywem temperatury nie jest taka droga, mój grazynowy portfel jakos by to zniósł

Ja mam Chicco Natural Feeling, bo po Grażynowemu poskąpiłam na Mimijumi i jest do bani... przecieka i w ogóle tandeta. Najlepszy dla mnie jest Avent, kupiłam teraz szklaną.
A jak ta butelka, którą wygrałaś? Nie korzystasz z niej? Co o niej możesz powiedzieć?

Zapraszam na czytelniczą rozmowę

Wymiana KSIĄŻEK
summer_overture jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-29, 22:31   #2546
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

Zua naprawdę szkoda twoich nerwów i niepotrzebnych smutków jeżeli chodzi o teściów. Na pewno jest to przykre ale zadręczanie się nie pomoże.
U mnie w rodzinie po równo moi rodzice mają z moją L już 11 wnuków więc jakoś to sprawiedliwie ogarniają, a teść ma tylko 2 wnuczki i obie moje więc nikogo innego nie ma do rozpieszczania.

Co do butelki to kupiłam właśnie dziś TT bo z aventu nie chciała pić. Pomyślałam że jak kupie z tym smoczkiem imitującym sutek to coś pomoże ale jak na razie lipa. Będę próbować dalej.

Summer ja dziś kupiłam zwykłą miseczkę i akurat wpadły mi w ręce łyżeczki z Canpol które zmieniają kolor jak jedzonko ma powyżej 40 stopni. Co do krzesełka to muszę pomyśleć o jakimś
Co do zaleceń to dostałam dziś od pediatry wytyczne z 2016 i tam już jest mowa i rozszerzaniu diety po 4m.

Dziś właśnie L dostała marchewkę, szału nie było ale za to dużo śmiechu jej miny przy tym bezcenne. Ale uśmiech za chwilę zniknął jak młoda dostała czerwonych plam na buzi od tej marchwi. Po chwili zniknęło.

Summer fajnie że idziecie na basen pokaż ten kombinezon.

xxxbursztynekxxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-29, 23:39   #2547
Sandam13
Rozeznanie

Cytat:

Mój mąż świetnie reaguje, bo jego to nie budzi w ogóle. Niewie ile jest pobudek w nocy, tyle tylko że jak wstaje o 5 do pracy to ja już zwykle czytam książkę, ale nie bardzo go interesuje do której i ile spałam, bo przecież mam cały dzień żeby odespać noc.

Cytat:

Nie, nie śpię z nim w dzień, bo mam masę zajęć na jego drzemki. Poza tym zanim bym w dzień zasnęła, to mały by już dawno wstał, bo już kilka razy próbowałam. Z tym że wieczorem padam na pyszczek i często nie widzę nawet 'barw szczescia' o 20, a czasem nawet o 19 odpadam. Nie liczę na poprawę spania w najbliższym czasie, więc nie zostało nic jak po prostu się przyzwyczaić do swojego nowego wizerunku zombie..

Sandam13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-30, 03:40   #2548
zUa_tysica
Wtajemniczenie

Summer mysle ze pomysl blw przeplatane papkami jest dobry, sama najpewniej nede tak robić. Literatura to na pewno alaantkowe blw. Tez chetnie sie dowiem cos nt gadżetów do karmienia, bo to też temat rzeka, pewnie kolejny w ktorym utone. Jejku to juz zaraz, a niedawno jeszcze R wisiala na cycku, ja nie moglam sie nigdzie ruszyć, a teraz zacznie mi zajadac marchewke. Wtf.
Butelka która wygralam (nanobebe) jest poki co....beznadziejna xD ma takie otwierane dno, i ciagle przy karmieniu mialam wrazenie ze os przecieka. Poza tym dali snoczek o srednim przrplywie i R mi sie krztusi, mleko wylatuje, no cyrk. Poki co odsyawilam ją na bok i czeka na lepsze czasy.
Sandam caly dzien żeby odespac noc, dobre sobie...a jak czytasz książkę to P ci wtedy robi?rozumiem że nie ma szans na drzemanie ? Jak mi sie R kilka razy wczesniej obudzila, to ja bezczelnie na spiocha dawalam jej smoka i drzemalam

Stary 2018-10-30, 03:53   #2549
pozytywnaj
Zadomowienie

Cytat:

ja mam medela calma, typowo dla dzieci kp

pozytywnaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-30, 04:00   #2550
pozytywnaj
Zadomowienie

Zua a co do prezentów i chrzcin, to z tymi pampersami slabo

pozytywnaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości