Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XIII - Strona 159 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-10-30, 22:00   #4741
Lyonne
Zadomowienie

GG do Lyonne
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. XIII

Cytat:
Napisane przez ParasolkaMaryPoppins Pokaż wiadomość
Wszystkim bardzo dziękuję za wsparcie Po tylu miesiącach posuchy nareszcie widzę światełko na końcu tunelu.

Trzymam kciuki za pozytywnym wynikiem obu konkursów. Będzie test? Też kiedyś myślałam, żeby do sądu składać, ale zawsze mnie odpychała ilość dokumentów, które trzeba złożyć.
Gratuluję

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2018-10-31, 07:44   #4742
Silvia91
Rozeznanie

[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;86059587]Też się długo czułam przegrywem, nic nie warta, beznadziejna, itp. Na szczęście nie popadłam w depresję, choć stany apatyczne są mi bardzo dobrze znane. Niestety w takich momentach otoczeniu wydaje się, że nie zależy ci już na znalezieniu pracy, nie masz już żadnych ambicji i jak ci na nią wdepną i powiedzą kilka mało przyjemnych słów, to cię to postawi do pionu. Na mnie działało to w ten sposób, że czułam się jak ten przysłowiowy leżący, którego ponoć się nie kopie.
Pocieszę Cię, że to mija. Owszem, może się trwale odbić na poczuciu własnej wartości, ale z drugiej strony, ogromna większość społeczeństwa ma problemy związanie z samooceną, nawet ci, którym zazdrościmy, że pracują i zarabiają, i to całkiem dobrze.
Postaraj się, choć to bardzo trudne, nie brać tej sytuacji do siebie, jak również nie przejmować się tym, jak reaguje otoczenie na Twoje trudności w znalezieniu pracy.
W ogóle uważam, że powinno się więcej pisać i mówić o tym, jak brak pracy odbija się na samopoczuciu i relacjach z najbliższymi, bo to, że ten problem jest powszechnie spotykany, to jedno, ale to, co za sobą niesie, oprócz trudności finansowo-ekonomicznych, często jest jakoś zamiatane pod dywan, mam wrażenie. Szczególnie w czasach, kiedy tak bardzo celebruje się sukces i tzw. ludzi sukcesu, a pogardza się tymi, którym w życiu nie wyszło.[/QUOTE]

Moje otoczenie, jego większość, jest raczej wyrozumiałe w tej sytuacji, a przynajmniej przez dłuższy okres tego czasu było. Teraz widzę, że z kolejnym tygodniem zawód w oczach bliskich jest bardziej widoczny, to mnie strasznie dobija. Jestem sfrustrowana tym wszystkim. Do tego boję się co będzie dalej. Nie życzę takowego stanu nikomu

Maggie Q bardzo Ci dziękuję za te słowa
Też uważam, że powinno być bardziej głośno o aspetkach psychlogiczno-społecznych jakie dotykają osób szukajacych pracy, bezrobotnych. Człowiek często staje się wtedy słabszy psychicznie i takiemu "dowalic" nie jest trudno. Nigdy nie zrozumiem tego, po co komuś sprawiać tyle przykrości jakimiś dogadywankami itp, ale chyba niektórym sprawia to najwyraźniej przyjemność.
Stary 2018-10-31, 10:13   #4743
Kafkazmlekiem
Wtajemniczenie

No dobrze, to coś na zmianę atmosfery: ogłoszonko o pracę (mnie na przykład rozwaliło)

https://www.pracuj.pl/praca/mlodszy-...oferta,6435864

To co, kto aplikuje
Kafkazmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-31, 10:18   #4744
Mocny Akcent
Dolce vita

Cytat:
Napisane przez Silvia91 Pokaż wiadomość
Moje otoczenie, jego większość, jest raczej wyrozumiałe w tej sytuacji, a przynajmniej przez dłuższy okres tego czasu było. Teraz widzę, że z kolejnym tygodniem zawód w oczach bliskich jest bardziej widoczny, to mnie strasznie dobija. Jestem sfrustrowana tym wszystkim. Do tego boję się co będzie dalej. Nie życzę takowego stanu nikomu

Też uważam, że powinno być bardziej głośno o aspetkach psychlogiczno-społecznych jakie dotykają osób szukajacych pracy, bezrobotnych. Człowiek często staje się wtedy słabszy psychicznie i takiemu "dowalic" nie jest trudno. Nigdy nie zrozumiem tego, po co komuś sprawiać tyle przykrości jakimiś dogadywankami itp, ale chyba niektórym sprawia to najwyraźniej przyjemność.
szukałam pracy przez 4 miesiące. Najgorsze były pytania po rozmowach: no i jak Ci poszło? przyjmą cię?

po jakimś czasie po prostu nic nie mówiłam o rozmowach, i jak już dostałam pracę wtedy się przyznałam, że wreszcie mam pracę. Ale i tak nasłuchałam się, że długo, że słaba pensja, że nie w zawodzie, że...bla bla.. na dobicie.

Cytat:
Napisane przez Kafkazmlekiem Pokaż wiadomość
No dobrze, to coś na zmianę atmosfery: ogłoszonko o pracę (mnie na przykład rozwaliło)

To co, kto aplikuje

wychodzi na to, że może niemal każdy, wystarczy mieć wykształcenie mgr lub inż lub i to i to
Mocny Akcent jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-31, 11:10   #4745
7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54
Konto usunięte

Cytat:

U mnie też dochodziło poczucie winy (w które zresztą byłam wpędzana, kiedy po kolejnej rozmowie nic nie wychodziło) - "zastanów się, co robisz źle", "to tobie się wydaje, że ci poszło dobrze" - i w kontekście tego, że nie zostawałam przyjmowana po stażach/nie przedłużano mi umowy, itp. Z drugiej strony pojawiały się głosy (ze strony obcych) - "jak to możliwe, że ty taka zdolna/utalentowana, itp. nie możesz znaleźć pracy?" No i leciałam w dół po raz kolejny, wyrzucając sobie, że nie umiem "sprzedać" swoich atutów na rozmowie. Do tego jeszcze dochodziły niekończące się rady, co robić, których po jakimś czasie miałam serdecznie dość. Dopiero jak parę razy wybuchnęłam i wyartykułowałam dobitnie na głos, jak się z tym wszystkim czuję, to coś do tej drugiej strony docierało.
7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-31, 11:28   #4746
Kafkazmlekiem
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Mocny Akcent Pokaż wiadomość
szukałam pracy przez 4 miesiące. Najgorsze były pytania po rozmowach: no i jak Ci poszło? przyjmą cię?

po jakimś czasie po prostu nic nie mówiłam o rozmowach, i jak już dostałam pracę wtedy się przyznałam, że wreszcie mam pracę. Ale i tak nasłuchałam się, że długo, że słaba pensja, że nie w zawodzie, że...bla bla.. na dobicie.

wychodzi na to, że może niemal każdy, wystarczy mieć wykształcenie mgr lub inż lub i to i to
Mocny Akcent, a na wielu rozmowach byłaś? U mnie na początku było kilka telefonów, a teraz przestali dzwonić

Najgorsze chyba jest, jak masz poczucie, że dobrze Ci poszło i kompletnie nie wiadomo, dlaczego się nie udało. Człowiek siedzi i rozkminia; doświadczenie nie takie? za wysokie oczekiwania finansowe? co jeszcze..?

W tym ogłoszeniu to nie oczekiwania co do wykształcenia są najgorsze, tylko całokształt. No kto tak pisze ofertę? Tylko ktoś, kto nie szanuje pracownika i nic mu się nie należy; nic mu się nie oferuje a nawet nie wiadomo co miałby robić. Pewnie wszystko, czego inni nie chcą, za małe pieniądze i zero benefitów

Maggie Q, o to to "taka fajna, z doświadczeniem na pewno od razu znajdziesz pracę"...

Edytowane przez Kafkazmlekiem
Czas edycji: 2018-10-31 o 11:30
Stary 2018-10-31, 11:39   #4747
Mocny Akcent
Dolce vita

Cytat:
Mocny Akcent, a na wielu rozmowach byłaś? U mnie na początku było kilka telefonów, a teraz przestali dzwonić

Najgorsze chyba jest, jak masz poczucie, że dobrze Ci poszło i kompletnie nie wiadomo, dlaczego się nie udało. Człowiek siedzi i rozkminia; doświadczenie nie takie? za wysokie oczekiwania finansowe? co jeszcze..?

W tym ogłoszeniu to nie oczekiwania co do wykształcenia są najgorsze, tylko całokształt. No kto tak pisze ofertę? Tylko ktoś, kto nie szanuje pracownika i nic mu się nie należy; nic mu się nie oferuje a nawet nie wiadomo co miałby robić. Pewnie wszystko, czego inni nie chcą, za małe pieniądze i zero benefitów

Maggie Q, o to to "taka fajna, z doświadczeniem na pewno od razu znajdziesz pracę"...
W ciągu 4 miesięcy wysłałam ok 200 CV (sprawdziłam w folderze ) i mogę tylko szacować że byłam na ok 20 rozmowach (tak mi się wydaje). Rzadko dostawałam jakąkolwiek odpowiedz zwrotną. Bywałam też na 2 albo 3 etapach i też cisza później. Rozmowy nawet z managerami z UK słyszałam za to,że albo mam za wysokie kwalifikacje albo że zespół jest męski i jak ją siebie w nim widzę (szowinizm level hard).

Co do ogłoszenia z linku to w budżetówce i tak co najmniej podstawowa krajowa. No chyba,że się mylę.

Stary 2018-10-31, 12:37   #4748
Konto usunięte

Cytat:

Przez jakiś czas oglądałam porady niejakiego Tomasza Rudnika, z których wynikało, że na rozmowach kluczowa jest znajomość swojej wartości na rynku, umiejętność pokazania atutów i negocjowanie wynagrodzenia. Po przeanalizowaniu wszystkiego, o czym mówił, stwierdziłam, że jego porady mają sens, ale głównie w branżach, w których istnieje coś na kształt "rynku pracownika". Bo już z wypowiedzi na temat mobbingu widać było wyraźnie, że nie ma pojęcia, o czym mówi (tzn. nigdy tego nie przeżył, więc nie wie, jak to wpływa na psychikę i samoocenę).

Cytat:
Rozmowy nawet z managerami z UK słyszałam za to,że albo mam za wysokie kwalifikacje albo że zespół jest męski i jak ją siebie w nim widzę (szowinizm level hard).

Co do ogłoszenia z linku to w budżetówce i tak co najmniej podstawowa krajowa. No chyba,że się mylę.

No to ja miałam szczęście o tyle, że nikt się mymi planami reprodukcyjnymi i moją "kobiecością" nie interesował.
Tak, podstawowa krajowa.

Edytowane przez 7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54
Czas edycji: 2018-10-31 o 12:38
7b876ccefd4157b39b86852d237c1fcdcf44b9c3_64850071d5e54 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-31, 13:20   #4749
megamag
BAN stały

Cytat:
Dużo osób wpada w tę pułapkę. A najczęściej jest tak, że po prostu kilku osobom poszło równie dobrze i kogoś musieli wybrać.
megamag jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-31, 13:20   #4750
twenty_eleven
Rozeznanie

Hej tak was podczytuje cichaczem, bo chcę zmienić obecną pracę, strasznie męczącą i za najniższą kasę. Zastanawiałam się nad kursem i pracą jako visual merchandiser, może któraś z was pracowała i może podpowiedzieć?
Kurs trwa 32h, dostaje się certyfikat, a program wydaje się być sensowny, tylko czy to wystarczy dostać się np. H&M czy innej sieciówki? I czy wgl warto na taki iść? Moim jedynym doświadczeniem jest praca własnie jako doradca sprzedaży i obecna, czyli sprzedaż telefoniczna prenumerat i ogólnie promocji.
Stary 2018-10-31, 14:21   #4751
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:
W ciągu 4 miesięcy wysłałam ok 200 CV (sprawdziłam w folderze ) i mogę tylko szacować że byłam na ok 20 rozmowach (tak mi się wydaje). Rzadko dostawałam jakąkolwiek odpowiedz zwrotną. Bywałam też na 2 albo 3 etapach i też cisza później. Rozmowy nawet z managerami z UK słyszałam za to,że albo mam za wysokie kwalifikacje albo że zespół jest męski i jak ją siebie w nim widzę (szowinizm level hard).

10% zwrotu z wysyłanych CV w postaci rozmów to niezły wynik moim zdaniem. Chyba Twoje CV wygląda obiecująco. Pytania szowinistyczne mogą być częścią testowania stresu i asertywności kandydata i niestety na tego rodzaju praktyki kobiety w Polsce muszę się psychicznie przygotować. Niby to nielegalne, ale firmy na pograniczu prawa jednak pewne rzeczy robią, tym bardziej, że pracodawcy postrzegają ograniczenia wynikające z prawnej ochrony kobiet-matek jako nadmierne ryzyko i dodatkowy koszt.
Pewnie to zbyt prywatne pytanie, ale ważne co i w odpowiedzi na jakie pytania mówiłaś. Bo może zawalałaś rozmowy po prostu. Sprawiasz wrażenie osoby bardzo bezpośredniej , a taki sposób rozmawiania na rozmowie o pracę niestety bywa złą strategią.
Stary 2018-10-31, 14:30   #4752
Mocny Akcent
Dolce vita

Cytat:
Napisane przez MissChievousTess Pokaż wiadomość
10% zwrotu z wysyłanych CV w postaci rozmów to niezły wynik moim zdaniem. Chyba Twoje CV wygląda obiecująco. Pytania szowinistyczne mogą być częścią testowania stresu i asertywności kandydata i niestety na tego rodzaju praktyki kobiety w Polsce muszę się psychicznie przygotować. Niby to nielegalne, ale firmy na pograniczu prawa jednak pewne rzeczy robią, tym bardziej, że pracodawcy postrzegają ograniczenia wynikające z prawnej ochrony kobiet-matek jako nadmierne ryzyko i dodatkowy koszt.
Pewnie to zbyt prywatne pytanie, ale ważne co i w odpowiedzi na jakie pytania mówiłaś. Bo może zawalałaś rozmowy po prostu. Sprawiasz wrażenie osoby bardzo bezpośredniej , a taki sposób rozmawiania na rozmowie o pracę niestety bywa złą strategią.
Oceniasz moja bezpośredniość na rozmowach o pracę na podstawie wypowiedzi na wizażu?

Stary 2018-10-31, 14:39   #4753
Konto usunięte

Cytat:
Wcale nie muszą. Jeżeli pewnych pytań zadawać nie wolno, to trzeba reagować.
Stary 2018-10-31, 15:12   #4754
Silvia91
Rozeznanie

Cytat:

Dokładnie, te pytania są najgorsze
Chyba też po prostu zacznę nic nie mówić aż coś się nie trafi.

---------- Dopisano o 15:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:57 ----------

Cytat:
Właśnie. Wiele razy miałam tak,że czułam, że mi poszło dobrze. Wymagania, doświadczenie, wykształcenie - wszystkie aspekty spełniałam i co? I kiszka....nie wiem po prostu o co kaman. Nie podaję niewiadomo jakich stawek wynagrodzeń, myślę, że jest to taki średni przedział. Dwa razy w sumie jednak mi powiedziano, że wybrano kogoś z nizszymi oczekiwaniami finansowymi, czyli wychodziłoby na to,że ludzie chcą pracować za 2k jako specjaliści

---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ----------

[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;86061151]U mnie też dochodziło poczucie winy (w które zresztą byłam wpędzana, kiedy po kolejnej rozmowie nic nie wychodziło) - "zastanów się, co robisz źle", "to tobie się wydaje, że ci poszło dobrze" - i w kontekście tego, że nie zostawałam przyjmowana po stażach/nie przedłużano mi umowy, itp. Z drugiej strony pojawiały się głosy (ze strony obcych) - "jak to możliwe, że ty taka zdolna/utalentowana, itp. nie możesz znaleźć pracy?" No i leciałam w dół po raz kolejny, wyrzucając sobie, że nie umiem "sprzedać" swoich atutów na rozmowie. Do tego jeszcze dochodziły niekończące się rady, co robić, których po jakimś czasie miałam serdecznie dość. Dopiero jak parę razy wybuchnęłam i wyartykułowałam dobitnie na głos, jak się z tym wszystkim czuję, to coś do tej drugiej strony docierało.[/QUOTE]

Też o sobie właśnie tak myślę, że może po prostu nie umiem "się sprzedać", nie jestem może zbyt przekonująca? Ja już nie wiem po prostu.

---------- Dopisano o 15:11 ---------- Poprzedni post napisano o 15:06 ----------

Cytat:
Bo może zawalałaś rozmowy po prostu. Sprawiasz wrażenie osoby bardzo bezpośredniej , a taki sposób rozmawiania na rozmowie o pracę niestety bywa złą strategią.
Wiem, że to nie jest bezpośrednio do mnie skierowana wypowiedź, ale czy mogłabyś pogłębić opisywany przez Ciebie problem? Co masz na myśli, pisząc wrażenie osoby bardzo bezpośredniej na rozmowie o pracę?

---------- Dopisano o 15:12 ---------- Poprzedni post napisano o 15:11 ----------

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
Dużo osób wpada w tę pułapkę. A najczęściej jest tak, że po prostu kilku osobom poszło równie dobrze i kogoś musieli wybrać.
Tylko czemu akurat na nas nie pada ten wybór?
Stary 2018-10-31, 17:15   #4755
Kafkazmlekiem
Wtajemniczenie

Silvia91 podpisuję się obiema ręcami pod Twomi wpisem...

a co do tych 2k, to znam osobę, właśnie z doświadczeniem na stanowisku specjalisty i jej 2 tysie starczą..

MissChievousTess właśnie, gdybyś mogła rozwinąć, czemu bezpośredniość może być źle odbierana? A jeśli rozmowa jest w takiej luźniejszej atmosferze?
Stary 2018-10-31, 17:24   #4756
Silvia91
Rozeznanie

Cytat:
Silvia91 podpisuję się obiema ręcami pod Twomi wpisem...

a co do tych 2k, to znam osobę, właśnie z doświadczeniem na stanowisku specjalisty i jej 2 tysie starczą..

MissChievousTess właśnie, gdybyś mogła rozwinąć, czemu bezpośredniość może być źle odbierana? A jeśli rozmowa jest w takiej luźniejszej atmosferze?
Moim zdaniem cos koło 2 tysi to powinno się proponować asystentom np, mlodszym specjalistom ok 2,3 - 2,5, a samym specjalistom już coś powyżej. Ale to jest moje zdanie Wiadomo, że firma firmie nierówna. Te korpo, z obcym kapitałem są w stanie zaoferować nawet więcej, ale uważam, że jednak specjaliści powinni być bardziej doceniani i wyciągać ponad 2k nawet na początku. No ale ja tam sobie mogę uważać

W ogóle ktoś kiedyś mi powiedział, że za mało też nie można podawać jeśli chodzi o zarobki, bo wtedy firma może sobie pomyśleć, że się nie cenisz, że nie bierzesz na poważnie swojej pracy. Bądź tu mądry i pisz wiersze. Jak tu nie dać sie zwariować?

Edytowane przez Silvia91
Czas edycji: 2018-10-31 o 17:29
Silvia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-31, 18:28   #4757
Kafkazmlekiem
Wtajemniczenie

Cytat:
W ogóle ktoś kiedyś mi powiedział, że za mało też nie można podawać jeśli chodzi o zarobki, bo wtedy firma może sobie pomyśleć, że się nie cenisz, że nie bierzesz na poważnie swojej pracy. Bądź tu mądry i pisz wiersze. Jak tu nie dać sie zwariować?

Ja też uważam, że specjalistów powinno się cenić i kwestie zarobków powinny być od razu podawane na rozmowie, a nie jakieś takie podchody to są zawsze. Mówię ile chcę, oni mówią ale budżet to jest tyle, na to ja: to możemy negocjować albo no to sorry Gregory. Czy coś w tym stylu, ale żeby rekrutowany wiedział jakie są możliwości, czy przesadził czy nie...

Z tego co wiem (z moich rozmów z osobami rekrutującymi) to jeśli proponujesz za mało a rekruter/przyszły szef uważa, że zasługujesz na więcej i ma budżet, to raczej zaproponuje więcej - ale takie osoby są jakoś gorzej odbierane właśnie, że się nie cenią.
No a jak podasz za dużo, a chcą właśnie Ciebie i ich budżet wynosi około 10% mniej niż podana stawka, to prawdopodobnie będą chcieli negocjować. Oczywiście w każdej firmie może być inaczej, ale to dość rozsądne chyba.

Wiem, że to marne pocieszenie, ale zawsze jakieś, że ta kwestia może nie jest tak absolutnie decydująca.

Edytowane przez Kafkazmlekiem
Czas edycji: 2018-10-31 o 18:31
Stary 2018-10-31, 18:42   #4758
Silvia91
Rozeznanie

Cytat:
Ja też uważam, że specjalistów powinno się cenić i kwestie zarobków powinny być od razu podawane na rozmowie, a nie jakieś takie podchody to są zawsze. Mówię ile chcę, oni mówią ale budżet to jest tyle, na to ja: to możemy negocjować albo no to sorry Gregory. Czy coś w tym stylu, ale żeby rekrutowany wiedział jakie są możliwości, czy przesadził czy nie...

Z tego co wiem (z moich rozmów z osobami rekrutującymi) to jeśli proponujesz za mało a rekruter/przyszły szef uważa, że zasługujesz na więcej i ma budżet, to raczej zaproponuje więcej - ale takie osoby są jakoś gorzej odbierane właśnie, że się nie cenią.
No a jak podasz za dużo, a chcą właśnie Ciebie i ich budżet wynosi około 10% mniej niż podana stawka, to prawdopodobnie będą chcieli negocjować. Oczywiście w każdej firmie może być inaczej, ale to dość rozsądne chyba.

Wiem, że to marne pocieszenie, ale zawsze jakieś, że ta kwestia może nie jest tak absolutnie decydująca.
Dokładnie. Też tak właśnie uważam. Gorzej jednak jak powiedzą, tak jak mnie ostatnio, że jeśli oferują mniej niż chcę to obawiają się, że nie zagrzeję długo u nich miejsca i pójdę szukać za niedługo czegoś innego
Miałam kiedyś taki przypadek,że zaproponowano mi więcej niż chciałam. Byłam bardzo zaskoczona, mile oczywiście
Jeszcze na domiar tego wszystkiego jakieś chorobsko się do mnie dopierniczyło jakaś porażka po prostu

Stary 2018-10-31, 19:03   #4759
megamag
BAN stały

Cytat:
Tylko czemu akurat na nas nie pada ten wybór?
https://careers.workopolis.com/advic...-over-another/
Stary 2018-10-31, 19:18   #4760
Silvia91
Rozeznanie

Bardzo Ci dziękuję za ten link faktycznie wyjaśnia trochę zasady doboru kandydatów. Tylko...no właśnie....90 procent jak nie więcej "warunków" wydaje mi się, że spełniam a i tak klops czyżby wszyscy inni spełniali 100 procent? Z tego co widziałam u moich oponentów to raczej nie. No ale, to chyba tylko moja ocena, która i tak nic nie wnosi

Teraz tak sobie myślę - są kryteria doboru odpowiedniego kandydata na dane stanowisko, spełniam czasem większość, czasem wszystkie wymagania plus większość tych z tego artykułu, no ale kurde dalej nie mogę znaleźć zatrudnienia, więc musi coś być ze mna nie tak w takim układzie, coś muszę robić źle na tych rozmowach, że nie potrafię nikogo sobą "oczarować" i przekonać do siebie. Tylko co, jak na to kurde wpaść?
Ciężko mi uwierzyć, że wszyscy moi kompetenci spełniali wszysykie warunki i wymagania w 100%. I co, teraz pozostaje mi tylko czekać,aż w końcu się znajdzie ktoś któremu konkretnie ja przypasuje?

Edytowane przez Silvia91
Czas edycji: 2018-10-31 o 20:16
Silvia91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-10-31, 21:22   #4761
Amazoniak
Zadomowienie

Cytat:
Bardzo Ci dziękuję za ten link faktycznie wyjaśnia trochę zasady doboru kandydatów. Tylko...no właśnie....90 procent jak nie więcej "warunków" wydaje mi się, że spełniam a i tak klops czyżby wszyscy inni spełniali 100 procent? Z tego co widziałam u moich oponentów to raczej nie. No ale, to chyba tylko moja ocena, która i tak nic nie wnosi

Teraz tak sobie myślę - są kryteria doboru odpowiedniego kandydata na dane stanowisko, spełniam czasem większość, czasem wszystkie wymagania plus większość tych z tego artykułu, no ale kurde dalej nie mogę znaleźć zatrudnienia, więc musi coś być ze mna nie tak w takim układzie, coś muszę robić źle na tych rozmowach, że nie potrafię nikogo sobą "oczarować" i przekonać do siebie. Tylko co, jak na to kurde wpaść?
Ciężko mi uwierzyć, że wszyscy moi kompetenci spełniali wszysykie warunki i wymagania w 100%. I co, teraz pozostaje mi tylko czekać,aż w końcu się znajdzie ktoś któremu konkretnie ja przypasuje?
z tego linku wynika, że dużo zależy od tzw. small talku np na korytarzu, przed i po właściwej rozmowie i tak sobie myślę, że to może być prawda. Zwykle staram się na rozmowach jakoś rozładować atmosferę żartem, zagadać czy znaleźć wspólny punkt z rozmówcą: ostatnio było to podobne wykształcenie i miejsce zamieszkania, czasem to żart sytuacyjny czy komentarz do tzw. pogody. Sądzę, że wówczas przy podobnych kandydatach spełniających wymagania w takim samym stopniu większe szanse ma osoba, z którą nawiązaliśmy jakąś nić porozumienia. Obuwie i ogólnie odpowiedni strój jest też wg. mnie mega ważny a przez wiele osób teraz często olewany, sądząc po tym co widzę u nas na korytarzu - w lecie to jakby szli na piknik np. sukienka w kwiaty
Stary 2018-10-31, 22:22   #4762
megamag
BAN stały

A według mnie właśnie często jest tak, że niemal wszyscy zaproszeni na rozmowę spełniają wymagania (niespełniających zwykle się nie zaprasza). Te wymagania nie są często aż tak wysokie. Nawet jak zrobi się jakiś test kompetencji, to często kilka osób wypadnie równie dobrze. I wtedy właśnie decydują elementy miękkie, czy rekrutujący polubił kandydata, czy dobrze im się rozmawiało.
Stary 2018-10-31, 23:44   #4763
agnyska81
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ParasolkaMaryPoppins Pokaż wiadomość
Trzymam kciuki za pozytywnym wynikiem obu konkursów. Będzie test? Też kiedyś myślałam, żeby do sądu składać, ale zawsze mnie odpychała ilość dokumentów, które trzeba złożyć.
Tak, najpierw ocena czy dopełniono formalności, potem test, kolejny etap rozmowa.
Właściwie, to na dwa stanowiska w sądzie składałam dokumenty, ale tylko na to jedno jest konkurs. Ciekawa sprawa, bo wymagania na to konkursowe stanowisko były tak dziwnie rozpisane, że jakby zupełnie poza moim zasięgiem. Jak składałam aplikację (na to niekonkursowe) to pani z administracji sama mnie zapytała, czy na to drugie stanowisko nie chciałabym też złożyć, bo jest bieda z kandydatami, a te wymagania to niekoniecznie aż takie, jak podano

Nie dziękuję

Cytat:

To co, kto aplikuje
Ja! Po dzisiejszej rozmowie uznałam, że mam chyba dobre podejście do potencjalnego pracodawcy, bo kolejny opowiada mi całe dzieje firmy, szczegółowy opis pracy na stanowisku, nawet mu się wyrwało, jakie ma marże na towary

Ale w ogóle to porażka, a ja gupia, że wcześniej nie zapytałam o godziny pracy, bo już to ją dla mnie dyskwalifikuje. Myślę, że facet wyczuł, że to nie byłoby moje miejsce docelowe, tylko krótki przystanek.

Cytat:
Napisane przez megamag Pokaż wiadomość
A według mnie właśnie często jest tak, że niemal wszyscy zaproszeni na rozmowę spełniają wymagania (niespełniających zwykle się nie zaprasza). Te wymagania nie są często aż tak wysokie. Nawet jak zrobi się jakiś test kompetencji, to często kilka osób wypadnie równie dobrze. I wtedy właśnie decydują elementy miękkie, czy rekrutujący polubił kandydata, czy dobrze im się rozmawiało.
Ze strony rekrutujących - dokładnie tak było i u nas. Trzy kandydatki były całkiem ok, a przeważyło po prostu to, że jedna była bardzo pewna siebie, druga zalękniona, a z trzecią najlepiej się dyrektorka dogadywała. No to kogo miała wybrać, jak szukała osoby z którą miałaby pracować przez kilka godzin dziennie.

W ogóle ta rekrutacja na moje zastępstwo to była niezła jazda: zgłosiło się z 10 kandydatek, dwie w ogóle nie przybyły (i nie zawiadomiły o tym), jedna wyszła jak zobaczyła pytania, a druga zaraz za nią i to z płaczem Jeszcze ją pocieszałam, taka była roztrzęsiona. W końcu wybraliśmy dziewczynę, przyuczała się ze dwa tygodnie (to ta, co nie pytała tylko robiła źle), aż któregoś razu się nie pojawiła Dzwoniłyśmy do niej, bez kontaktu. W końcu na smsa szefowej odpisała, że ona przeprasza, ale miała wypadek i nie jest w stanie pracować. Tak nas do wiatru wystawiła jakieś dwa tygodnie przed moim odejściem na L4 (no bo sory, ale ta historyjka raczej naciąganie brzmiała, czemu przez ponad tydzień nie dawała znaku, że nic z tego). Cudem z polecenia ktoś się pojawił, bo szefowa rwała już włosy z głowy

Joga z rana jak śmietana.

Edytowane przez agnyska81
Czas edycji: 2018-10-31 o 23:47
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-01, 03:32   #4764
MissChievousTess
Zakorzenienie

[1=7b876ccefd4157b39b86852 d237c1fcdcf44b9c3_6485007 1d5e54;86062323]Wcale nie muszą. Jeżeli pewnych pytań zadawać nie wolno, to trzeba reagować.[/QUOTE]
Trzeba, ale działy HR oczekują pewnego określonego modelu reagowania, nie koniecznie takiego jaki laikowi od razu przyjdzie do głowy bez treningu z cyklu "jak o tym rozmawiać podczas rekrutacji". I tak, większość ludzi zawala właśnie rozmowy. I często na pytaniach drażliwych.

---------- Dopisano o 03:32 ---------- Poprzedni post napisano o 03:24 ----------

Cytat:

Zjednywania sobie ludzi można się nauczyć. Najkrócej mówiąc jest tak, jak piszesz- bo decyduje nadal czynnik ludzki, a ludzie nie są racjonalni jak maszyna, ale jak to zgrabnie określił pewien specjalista od badań mózgu- ludzie to emocjonalne istoty potrafiące przeprowadzać też operacje z zakresu rozumowania.
Inna sprawa to rekrutacyjne voodoo, takie jak np. próby przewidywania wielu przyszłych zachowań na podstawie jednego zdarzenia z przeszłości, co z punktu widzenia statystyki i naszej wiedzy o przewidywaniu zdarzeń i ludzkich zachowań żadnego sensu nie ma.
Stary 2018-11-01, 08:07   #4765
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Współczuję tym, którzy już długo szukają pracy i nic ciekawego nie wychodzi. Chciałam Wam napisać, że w końcu musi się udać i uda się na pewno. Ja właśnie zmieniam pracę na super pracę, w miejscu moich marzeń i za super pieniądze.Jeszcze nie wierzę, że mi tak świetnie poszło
Na was też przyjdzie w końcu czas

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-01, 08:50   #4766
Silvia91
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Współczuję tym, którzy już długo szukają pracy i nic ciekawego nie wychodzi. Chciałam Wam napisać, że w końcu musi się udać i uda się na pewno. Ja właśnie zmieniam pracę na super pracę, w miejscu moich marzeń i za super pieniądze.Jeszcze nie wierzę, że mi tak świetnie poszło
Super że Ci się udało powodzenia zatem w nowej pracy
Mam nadzieję, że w końcu się nam tutaj wszystkim uda

Stary 2018-11-01, 10:25   #4767
Kafkazmlekiem
Wtajemniczenie

O, takie pozytywne słowo jak od golgie dobrze robi

Ja to przyznam, że czasem tak się zafiksuję na tym temacie, że kompletnie nie mogę się na niczym skupić...
Stary 2018-11-01, 10:31   #4768
Silvia91
Rozeznanie

Cytat:
O, takie pozytywne słowo jak od golgie dobrze robi

Ja to przyznam, że czasem tak się zafiksuję na tym temacie, że kompletnie nie mogę się na niczym skupić...
Ja łapię się już czasami na tym, że mi po prostu odwala na punkcie braku pracy. Czasem myślę o tym już obsesyjnie. Zdarza się, że nie śpię albo budzę się w nocy i rozmyślam.

Stary 2018-11-01, 10:55   #4769
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-01, 12:32   #4770
MissChievousTess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
Gratulacje! Też życzę wszystkim w wątku wytrwałości i tego, żeby każdy w nim piszący za jakiś czas mógł się tu pochwalić sukcesem tak jak Ty. Po wczorajszej lekturze wyników pewnych badań mogę tylko dodać, że nastawienie to część sukcesu i lepiej patrzyć na sprawę przez różowe okulary niż zakładać porażkę. To naprawdę działa choć może wydawać się trochę naiwnym zaklinaniem rzeczywistości. Także dobrze dobrze sobie do lustra powtarzać, że "w końcu musi się udać i uda się na pewno".
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości