|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#571 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Rzeczy, które zachwycają wszystkich poza Wami
Cytat:
![]() Zresztą to mit, że kiedyś to nowotworów tyle nie było albo było jakoś znacząco mniej. Przede wszystkim nie było metod diagnostycznych i ludzie nie dożywali wieku, w którym mogliby zachorować na nowotwór. |
|
|
|
|
#572 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
[1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8613288 4]Ja niestety jesli chodzi o aktorow, to pociagaja mnie ci, ktorzy... ladnie mowia. Taka stara szkola, dykcja, intonacja. To mi imponuje i wprowadza mnie w inny swiat. Ale jest ich coraz mniej, chyba teraz szkoly aktorskie czego innego ucza albo moze ci aktorzy, ktorzy dzisiaj wystepuja, nie sa po szkolach. [/QUOTE] Też tak mam, dlatego z Polaków zawsze lubiłam Żebrowskiego, a z anglojęzycznych aktorów pierwszego Bonda, Sean Connery chyba. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
jedyna postać kiedy mogę jeść jabłka, bo tak normalnie to uważam, że są fuj.Jeszcze co do jedzeniowych spraw. Wafle ryżowe lubię tylko te w gorzkiej czekoladzie z jednej storny.
|
|
#573 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86134520]I jednocześnie mamy najlepsze w historii metody leczenia wszystkiego
![]() Zresztą to mit, że kiedyś to nowotworów tyle nie było albo było jakoś znacząco mniej. Przede wszystkim nie było metod diagnostycznych i ludzie nie dożywali wieku, w którym mogliby zachorować na nowotwór.[/QUOTE]O tym samym ostatnio rozmawiałam z lekarzem. Że to nie do końca tak, że ludzie w coraz młodszym wieku się sypią, tylko że kiedyś nikt nie badał się tak często jak teraz, no i takich metod też nie było. |
|
|
|
#574 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#575 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86134520]I jednocześnie mamy najlepsze w historii metody leczenia wszystkiego
![]() Zresztą to mit, że kiedyś to nowotworów tyle nie było albo było jakoś znacząco mniej. Przede wszystkim nie było metod diagnostycznych i ludzie nie dożywali wieku, w którym mogliby zachorować na nowotwór.[/QUOTE] O to to! Żyjemy dłużej i musimy ponosić konsekwencje tego życia.
|
#576 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Zreszta gdyby rozmowa byla o papierosach i ktos napisalby taki post, to zaraz posypalyby sie komentarze ''JA I KAZDY PODATNIK POPRZEZ SLUZBE ZDROWIA PLACIMY ZA RAKA PLUC PALACZY''. |
|
|
|
|
#577 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Jednak ja jestem zdania, że jeśli możemy uniknąć jakiejś choroby rezygnując z jakiegoś czynnika (tak jak przy czerniaku i raku skóry - promieniowania uv), to warto to rozważyć, zamiast dokładać do reszty rzeczy, na które mamy bezpośredniego wpływu. Oczywiście trochę słońca czy hybrydy od czasu do czasu nikomu nie zaszkodziły, po prostu wszystko z umiarem. |
|
|
|
|
#578 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#579 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;86134554]U mnie też tak okropnie wczoraj śmierdziało... Strach pomyśleć co będzie, gdy zaczną się mrozy.
![]() Jednak ja jestem zdania, że jeśli możemy uniknąć jakiejś choroby rezygnując z jakiegoś czynnika (tak jak przy czerniaku i raku skóry - promieniowania uv), to warto to rozważyć, zamiast dokładać do reszty rzeczy, na które mamy bezpośredniego wpływu. Oczywiście trochę słońca czy hybrydy od czasu do czasu nikomu nie zaszkodziły, po prostu wszystko z umiarem.[/QUOTE] Zgadzam się. Jeść coś trzeba i nie przestaniesz nagle oddychać, ale reszta jest kwestią wyboru.
|
#580 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
W ogóle polecam książki Jürgena Thorwalda o historii medycyny zanim ktoś zacznie narzekać na dzisiejsze czasy i ich wpływ na zdrowie
|
|
|
|
|
#581 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8613455 0]Nie wszystkie miasta na swiecie maja tak kiepskie powietrze jak np. Krakow. Rozumiem, ze raka mozna dostac od wszystkiego, ale po co sobie dodawac? Mysle zwlaszcza o solarium. [/QUOTE]Ja mieszkam w małym mieście i jest masakra, więc wolę nie myśleć jak jest w Krakowie.
|
|
|
|
#582 |
|
Lady in red.
|
A mnie się kobiety w ciąży bardzo podobają, więc ten fenomen kupuję - wizualnie. Bo już nazywanie tego stanem błogosławionym i cała kwestia związanego z tym nazewnictwa mająca odczłowieczać wtedy kobietę jest obleśna.
Edytowane przez NocnaWiedma Czas edycji: 2018-11-18 o 12:28 |
|
|
|
#583 |
|
Konto usunięte
|
Jürgen Thorwald bardzo dokladnie opisal droge do cesarskiego ciecia u kobiet. W Koronie Krolow ostatnio pojawil sie lekarz, ktory w Krakowie w 14 wieku dokonal cesarskiego ciecia. Ktos wie moze czy to tylko postac fikcyjna, czy faktycznie byl taki medyk w Polsce, ktory predko probowal sie tym zajac?
Wlasnie zerknelam sobie na mape jakosci powietrza w Europie... Masakra, jestem w szoku... nic dziwnego, ze astma mi ''przeszla'' po wyjezdzie za granice. |
|
|
|
#584 |
|
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86134605]Zgadza się. A do tego kiedyś przecież ludzie dawniej sypali się wyjątkowo młodo. Patrz śmiertelność noworodków czy kobiet w połogu. Nawet jeśli dziecko przeżyło, to mogło się okazać "słabowite" i umrzeć w wieku kilku lat. Dzisiaj dostałoby diagnozę np. białaczki, dostało przeszczep szpiku i szanse na normalne życie. W ogóle w podaniach historycznych i nawet w literaturze pełno jest opisów przypadków młodych ludzi umierających młodo z niewiadomych powodów, które teraz byłyby śmiesznie proste do uniknięcia. Nie mówiąc już o tym, że bez szczepionek i aseptyki, każde skaleczenie czy dzisiaj banalne zapalenie wyrostka, mogło być wyrokiem śmierci.
W ogóle polecam książki Jürgena Thorwalda o historii medycyny zanim ktoś zacznie narzekać na dzisiejsze czasy i ich wpływ na zdrowie [/QUOTE]Bardziej miałam na myśli sypanie się w kontekście np problemów z kręgosłupem w młodym wieku czy innych urazów.Bo to, że np ileś tam lat temu chociażby wcześniaki nie miałyby szans, to oczywiste. |
|
|
|
#585 |
|
Konto usunięte
|
[1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8613462 7]
Wlasnie zerknelam sobie na mape jakosci powietrza w Europie... Masakra, jestem w szoku... nic dziwnego, ze astma mi ''przeszla'' po wyjezdzie za granice.[/QUOTE]U mnie po wyjeździe za granicę zniknęły alergie, u mojego faceta zniknęła astma
|
|
|
|
#586 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
[1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8613446 0]Wspominalam o tym w innym watku, ale dziwi mnie narzekanie na brak pieniedzy, biadolenie i jojczenie przy jednoczesnym pelnym ekwipunku ''urodowym'' zawsze zrobionym na szostke przez profesjonalistow: paznokcie, rzesy, fryzjer, solarium itd. Rozumiem, ze ludzie chca wygladac dobrze i ze dla kogos moze to byc wazne, ale przy wiecznym narzekaniu na brak pieniedzy pojawia sie proste rozwiazanie - do rzes uzyj tuszu, a paznokcie pomaluj zwyklym lakierem. Wyjdzie ci taniej.[/QUOTE]
Hybrydy wiele dziewczyn robi sobie same. Nie wychodzi drogo, lakiery mozna kupowac na alie, a jak ktos nie lubi wielu kolorow to w ogole starczy mu 5 i tez zawsze mozemiec ładny manicure hybrydowy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#587 |
|
Zakorzenienie
|
Bieganie,jeżdżenie nartach
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#588 |
|
Konto usunięte
|
No, ale pomyśl ile osób ma np. zapalenie wyrostka w młodym wieku. Kiedyś śmiertelność była niemal 100%, dzisiaj jest bliska zeru. Ja i mama miałyśmy operację w dzieciństwie, babcia w młodości, tata w wieku 40 lat. Wiele innych osób też albo zmarłoby w dzieciństwie albo w młodości, nie dożyliby żadnego nowotworu, pochp, zawału, udaru i innych chorób. Tak samo zapalenie płuc u dzieci przed erą antybiotyków było ciężką chorobą. Dzieci często były jak to ktoś napisał "słabowite", czyli prawdopodobnie miały jakąś alergie, np. na mleko czy coś i dzisiaj nutramigen i po kilkunastu miesiącach super, kiedyś dziecko umarłoby z niedożywienia.
|
|
|
|
#589 |
|
Zakorzenienie
|
O tak i jeszcze kasza jaglana,konstruowanie twarzy,fit słodycze,fit diety,koktajle ze spirulina itp
|
|
|
#590 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
![]() Zresztą to mit, że kiedyś to nowotworów tyle nie było albo było jakoś znacząco mniej. Przede wszystkim nie było metod diagnostycznych i ludzie nie dożywali wieku, w którym mogliby zachorować na nowotwór.[/QUOTE]Najgorsza bzdura, powtarzana przez starsze pokolenia zwlaszcza. Zawsze mam ochote wtedy zapytac, czy ten ktos jest pewien, ze jego dziadek, ktory zmarl nie-wiadomo-dlaczego w dosc mlodym wieku nie zmarl z powodu nowotworu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#591 | |
|
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#592 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#593 |
|
Zakorzenienie
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;86134726]No, ale pomyśl ile osób ma np. zapalenie wyrostka w młodym wieku. Kiedyś śmiertelność była niemal 100%, dzisiaj jest bliska zeru. Ja i mama miałyśmy operację w dzieciństwie, babcia w młodości, tata w wieku 40 lat. Wiele innych osób też albo zmarłoby w dzieciństwie albo w młodości, nie dożyliby żadnego nowotworu, pochp, zawału, udaru i innych chorób. Tak samo zapalenie płuc u dzieci przed erą antybiotyków było ciężką chorobą. Dzieci często były jak to ktoś napisał "słabowite", czyli prawdopodobnie miały jakąś alergie, np. na mleko czy coś i dzisiaj nutramigen i po kilkunastu miesiącach super, kiedyś dziecko umarłoby z niedożywienia.[/QUOTE]No tak, tylko Wy mówicie o śmiertelności i chorobach, które teraz mozna wyleczyć a ja o czymś zupełnie innym. Np moja mama 40 lat pracowała przy maszynie jako krawcowa i dopiero od jakichś 5 odczuwa jakieś dolegliwości związane z kręgosłupem, nadgarstkiem itd a mnie po niecałych 10 latach pracy przy komputerze wysiadają kolana i kręgosłup. I coraz więcej młodych ludzi skarży się na jakiejś problemy ze zdrowiem.
Zgadzam się. |
|
|
|
#594 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#595 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
#596 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#597 | |
|
Wielce Szanowna Pani
|
Cytat:
Tu jest fajny artykuł dowodzący, że kilka chorób cywilizacyjnych, nowoczesnych i teraźniejszych, było przedmiotem troski lekarzy jeszcze przed Chrystusem... https://ciekawostkihistoryczne.pl/20...wilizacyjne/#4 [1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8613462 7]Jürgen Thorwald bardzo dokladnie opisal droge do cesarskiego ciecia u kobiet. W Koronie Krolow ostatnio pojawil sie lekarz, ktory w Krakowie w 14 wieku dokonal cesarskiego ciecia. Ktos wie moze czy to tylko postac fikcyjna, czy faktycznie byl taki medyk w Polsce, ktory predko probowal sie tym zajac? Wlasnie zerknelam sobie na mape jakosci powietrza w Europie... Masakra, jestem w szoku... nic dziwnego, ze astma mi ''przeszla'' po wyjezdzie za granice.[/QUOTE] Po przeczytaniu kilku jego książek człowiek zaczyna doceniać że żyje w XXI wieku, gdzie mamy jednak duże możliwości leczenia i wyleczenia wielu chorób... |
|
|
|
|
#598 | |
|
Zakorzenienie
|
![]() Zresztą to mit, że kiedyś to nowotworów tyle nie było albo było jakoś znacząco mniej. Przede wszystkim nie było metod diagnostycznych i ludzie nie dożywali wieku, w którym mogliby zachorować na nowotwór.[/QUOTE] O właśnie. Ja też [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;86134605]Zgadza się. A do tego kiedyś przecież ludzie dawniej sypali się wyjątkowo młodo. Patrz śmiertelność noworodków czy kobiet w połogu. Nawet jeśli dziecko przeżyło, to mogło się okazać "słabowite" i umrzeć w wieku kilku lat. Dzisiaj dostałoby diagnozę np. białaczki, dostało przeszczep szpiku i szanse na normalne życie. W ogóle w podaniach historycznych i nawet w literaturze pełno jest opisów przypadków młodych ludzi umierających młodo z niewiadomych powodów, które teraz byłyby śmiesznie proste do uniknięcia. Nie mówiąc już o tym, że bez szczepionek i aseptyki, każde skaleczenie czy dzisiaj banalne zapalenie wyrostka, mogło być wyrokiem śmierci. W ogóle polecam książki Jürgena Thorwalda o historii medycyny zanim ktoś zacznie narzekać na dzisiejsze czasy i ich wpływ na zdrowie [/QUOTE]Po prostu kiedyś ten, kto wyszedł z okresu niemowlęctwa i wczesnego dzieciństwa mógł dożyć 100 lat, bo miał tak silny organizm i pamięta się głównie o nich. Moja prababcia miała 11 rodzeństwa. Dorosłości dożyła ona i jeszcze troje, Wszyscy umarli w podeszłym wieku od 87 do 98 lat. Prawie nikt już nie pamiętał o pozostałej ósemce.Prawdopodobnie gdybyśmy nadal byli na etapie medycyny sprzed 100 lat, na tym wątku większej połowy znas by nie było. Cytat:
No mnie nie i już. Jakbym zaciążyła to chyba jaknajdłużej starałabym się zdrowo odżywiać, walczyła z zachciankami itp. żeby oprócz bebzonu nie wychodować baleronowatych rąk i nóg. Wiadomo z hormonami się nie wygra, ale zrobiłabym wszystko co w mojej mocy, żeby świadomie sobie nie dowalać.
|
|
#599 |
|
Konto usunięte
|
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;86134157]
Ja mam zakrzywiony paznokieć na palcu wskazującym i środkowym, na serdecznym i małym mam proste. Ciekawe jak by wyglądała ta krzywa na tych paznokciach.[/QUOTE] Jak chcesz to mogę wstawic zdjęcie moich ![]() Co do zdrowia, ja myślę że dzisiaj ludzie są mniej wysportowani bo po prostu mniej się ruszamy, stad otyłość, jakieś bóle i ogólnie słaba kondycja większości osób. Kiedyś nie jeździło się wszędzie samochodem czy autobusem / winda czy schodami ruchomymi. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#600 |
|
Zakorzenienie
|
[1=980cf4958a6e724c916e7ad b24f4c6159aa2df82_65d7e02 c47328;86134990]
Co do zdrowia, ja myślę że dzisiaj ludzie są mniej wysportowani bo po prostu mniej się ruszamy, stad otyłość, jakieś bóle i ogólnie słaba kondycja większości osób. Kiedyś nie jeździło się wszędzie samochodem czy autobusem / winda czy schodami ruchomymi. [/QUOTE]Też tak myślałam, ale ja się akurat sporo się ruszam i pomijając aerobiki i inne takie to w większości pomykam wszędzie na piechotę. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:09.

jedyna postać kiedy mogę jeść jabłka, bo tak normalnie to uważam, że są fuj.