Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz. IV - Strona 83 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-11-18, 12:46   #2461
Trzepotka
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz. IV

Treść usunięta
Trzepotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-18, 12:50   #2462
MissCath
Zakorzenienie

Może myśli, że to jak nauka z 40 lat temu przez telewizor

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2018-11-18, 12:52   #2463
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez Trzepotka Pokaż wiadomość
Treść usunięta
No wiesz, najpierw trzeba gimnazjum skończyć. Dla 24 letniej kobity to wyczyn jest, żeby ukończyć gimnazjum w trybie zaocznym

Istnieje nawet coś takiego, jak gimnazjum połączone z nauka zawodu. Tylko trzeba chcieć.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-18, 12:57   #2464
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
No wiesz, najpierw trzeba gimnazjum skończyć. Dla 24 letniej kobity to wyczyn jest, żeby ukończyć gimnazjum w trybie zaocznym

Istnieje nawet coś takiego, jak gimnazjum połączone z nauka zawodu. Tylko trzeba chcieć.
Tylko, że nie wiem czy to gimnazjum z nauką zawodu to nie jest dla młodzieży. No i w ogóle teraz dla dorosłych jest już tylko trzecia klasa gimnazjum, ale już w większych miastach tworzy się podstawówki dla dorosłych (7 i 8 klasa).

Stary 2018-11-18, 13:01   #2465
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cojarobietu_uu Pokaż wiadomość
Telewizor dla 15-miesięcznego dziecka...

Znam takich, co dwulatkowi tablet kupili, mama podobnie beneficjentka 500 plus juz na pierwsze dziecko i do roboty ani myśli iść. Hierarchia potrzeb w takich rodzinach jest dość specyficzna, żyją na kupie, chodzą w byle jakich butach, ale laptopy, konsole, tablety i telefony wszyscy maja Po prostu biednym ludziom wydaje sie, ze tak żyją bogaci, wiec tez sobie kupują. No na nieruchomości, podróże i drogie samochody to ich nie stać
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-18, 13:04   #2466
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
Znam takich, co dwulatkowi tablet kupili, mama podobnie beneficjentka 500 plus juz na pierwsze dziecko i do roboty ani myśli iść. Hierarchia potrzeb w takich rodzinach jest dość specyficzna, żyją na kupie, chodzą w byle jakich butach, ale laptopy, konsole, tablety i telefony wszyscy maja Po prostu biednym ludziom wydaje sie, ze tak żyją bogaci, wiec tez sobie kupują. No na nieruchomości, podróże i drogie samochody to ich nie stać
Tablet czy telefon to akurat często nie jest żaden luksus, ale racja - jakaś hierarchia potrzeb powinna być, kupić jakieś ciuchy czy coś, a nie brać się za coś, co nie jest niezbędne. A nie, przepraszam, teraz to nazywają wykluczeniem cyfrowym.

Stary 2018-11-18, 13:04   #2467
Amelkaxyz
Raczkowanie

A pani Patrycja nie powinna otrzymywać alimentów? Z ojcem dziecka nie utrzymuje kontaktów, ale nie jest nieznany.

Amelkaxyz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-18, 13:08   #2468
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MissCath Pokaż wiadomość
Tablet czy telefon to akurat często nie jest żaden luksus, ale racja - jakaś hierarchia potrzeb powinna być, kupić jakieś ciuchy czy coś, a nie brać się za coś, co nie jest niezbędne. A nie, przepraszam, teraz to nazywają wykluczeniem cyfrowym.

Dwulatkowi to akurat tablet jest potrzebny jak swini siodło, a wręcz szkodliwy. Ale mama woli dać dziecku tablet i mieć czas na swój tablet jeszcze zeby te kobiety siedzące latami w domu jakoś naprawdę sensownie zajmowałyby sie tymi dziecki, ale tego nie widzę. Tablet, telefon, mama serial i papieros.
Stary 2018-11-18, 13:11   #2469
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Pani Julia (43 l.) zajmuje się opieką i wychowaniem 4 dzieci: Mikołaja (19 l.), Bartosza (18 l.), Tomasza (15 l.) oraz Klaudii (5 l.). Ojciec dzieci pracuje za granicą, jednak rzadko kontaktuje się ze swoją rodziną.

Pani Julia jak i jej mąż pochodzą z biednych rodzin. Od najmłodszych lat los nie był dla nich łaskawy. Żyli zawsze skromnie, starali się wiązać koniec z końcem, jednak nie zawsze im to wychodziło. Wyjazd męża za granicę miał być dla całej rodziny wyjściem z trudnej sytuacji materialnej, jednak w chwili obecnej przysporzył on rodzinie również liczne problemy. Najmłodszy syn - Tomasz przebywa w ośrodku wychowawczym ze względu na to, że pani Julia nie potrafiła sobie poradzić z jego samodzielnym wychowaniem. Kobieta często boryka się ze smutkiem i rozżaleniem, ze względu na tę trudną sytuację. Na co dzień rodzina mieszka w bardzo ubogich warunkach. Pani Julia zajmuje się opieką nad swoją najmłodszą córką Klaudią. Dwoje starszych synów- Mikołaj i Bartosz, uczy się w szkole zawodowej. Rodzina utrzymuje się z pieniędzy, które mąż przesyła zazwyczaj regularnie, jednak te środki nie są na tyle duże, aby mogła ona spokojnie zarządzać budżetem. Wydatki rodziny związane są głównie z utrzymaniem domu (950zł). Po ich odliczeniu na osobę pozostaje 594zł. Pani Julia dodatkowo spłaca spory kredyt, który został zaciągnięty przede wszystkim na wyjazd męża za granicę.
I znowu klasyczny przykład, gdzie dzieciaki już dorosłe i mogłyby pomóc, ale nie. Na szczęście nie mają jakichś wymysłów w potrzebach.

---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

Cytat:
Dwulatkowi to akurat tablet jest potrzebny jak swini siodło, a wręcz szkodliwy. Ale mama woli dać dziecku tablet i mieć czas na swój tablet jeszcze zeby te kobiety siedzące latami w domu jakoś naprawdę sensownie zajmowałyby sie tymi dziecki, ale tego nie widzę. Tablet, telefon, mama serial i papieros.
Dokładnie tak. Poza tym w tej historii ja serio nie widzę powodu, żeby ona nie poszła do pracy, nawet jako sprzątaczka (do tego wystarczy podstawówka). I co ci ludzie później tym dzieciom przekazują

Stary 2018-11-18, 13:21   #2470
_vixen_
Zakorzenienie

Tacy "beneficjenci" wspaniałego programu 500 plus beda ogromnym obciążeniem dla systemu, bo te kobiety latami siedzą w domu. W dużych miastach rzadko kto idzie na urlop wychowawczy, bo ludzie maja kredyty, zobowiązania, przywykli do jakiegoś standardu życia. Im większa bieda, tym więcej kobiet latami siedzi w domu. Bo po co iść do pracy za 1800 zł, jak tyle samo mozna z socjalu wyciągnąć pierdzac w kanapę. Pani z osiedlowego warzywniaka ma problem ze znalezieniem osoby do pracy, bo ludzie sa niesłowni, umawiają sie i nie przychodzą, nie ma nikogo sensownego. Chciałaby kolejny punkt otworzyć, ale nie moze, bo nie ma wlasnie sensownej osoby do pracy. Nie wiem, ile chce zapłacić ale moim zdaniem to efekt toczącego nasz kraj "socjalu", ze dla ludzi mniejsza wartość maja uczciwie zarobione pieniądze niż 500 plus czy inne ochłapy z socjalu.
Stary 2018-11-18, 13:26   #2471
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Tacy "beneficjenci" wspaniałego programu 500 plus beda ogromnym obciążeniem dla systemu, bo te kobiety latami siedzą w domu. W dużych miastach rzadko kto idzie na urlop wychowawczy, bo ludzie maja kredyty, zobowiązania, przywykli do jakiegoś standardu życia. Im większa bieda, tym więcej kobiet latami siedzi w domu. Bo po co iść do pracy za 1800 zł, jak tyle samo mozna z socjalu wyciągnąć pierdzac w kanapę. Pani z osiedlowego warzywniaka ma problem ze znalezieniem osoby do pracy, bo ludzie sa niesłowni, umawiają sie i nie przychodzą, nie ma nikogo sensownego. Chciałaby kolejny punkt otworzyć, ale nie moze, bo nie ma wlasnie sensownej osoby do pracy. Nie wiem, ile chce zapłacić ale moim zdaniem to efekt toczącego nasz kraj "socjalu", ze dla ludzi mniejsza wartość maja uczciwie zarobione pieniądze niż 500 plus czy inne ochłapy z socjalu.
Koleżanka szuka pracowników magazynowych - gdyby miała dużo pracowników, mogłaby rozszerzać działalność, dawać pracę większej ilości ludzi. Niestety, to magazyn w małym mieście i mimo oferowania umowy o pracę i pensji 2000 zł netto (co nie jest mało jak na to miasto, plus nie wymaga żadnego doświadczenia; praca 7-15) nie jest w stanie nikogo znaleźć. Ludziom się nie chce iść do pracy, bo po co, skoro z benefitow i socjalu wyciągniesz ponad tysiąc bez wychodzenia z domu.

invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-18, 13:27   #2472
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Niestety to prawda. W tamtym roku byłam przedstawicielka handlową i jeździłam także po wioskach. Jedna ze sprzedawczyń mowila mi, że kupa ludzi 30-40 lat, mimo że są zdrowi, to nie pracują. Bo to się nie opłaca. A mieszkają w poblizu okolicy turystycznej, jezioro, ośrodki itd. Z wioski można byłoby dojechać do miasta nawet rowerem, nie jest daleko. A nie wierzę, że nie brakuje nikogo w sezonie letnim chociażby do sklepu spożywczego, kiedy jest najazd turystów. Ale po co. I takie sprzedawczynię mają potężny problem, żeby kogoś znaleźć chociażby na drugą zmianę.

Stary 2018-11-18, 13:32   #2473
_vixen_
Zakorzenienie

Zanika tez chyba jakiś etos pracy, skoro coraz więcej słychać o ludziach, którzy przychodzą do pracy i już po pierwszym dniu odchodzą. I ja nie mowię tutaj o jakichs obozach pracy, z których każdy normalny ucieka, tylko o tym, ze w pracy jednak powinno sie pracować, a nie siedzieć na telefonie, jak sie zapewne niektórym wydaje. Moja znajoma pracuje w sadzie, mówi, ze nie ma ludzi do roboty w sekretariatach, bo albo nikt nie przychodzi, albo tacy, co sie do niczego nie nadają, albo po kilku dniach uciekają. Pewnie ludziom wciąż sie wydaje, ze taki urzędnik w sadzie to nic nie musi robić, a nie ze tam roboty mnóstwo, zwłaszcza w tych dużych sadach. I to roboty wymagającej pewnego ogarnięcia jak protokołowanie na rozprawie czy właściwe wysłanie korespondencji. Nie da sie tego połączyć z efektywnym siedzeniem w internecie
Stary 2018-11-18, 13:37   #2474
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Zanika tez chyba jakiś etos pracy, skoro coraz więcej słychać o ludziach, którzy przychodzą do pracy i już po pierwszym dniu odchodzą. I ja nie mowię tutaj o jakichs obozach pracy, z których każdy normalny ucieka, tylko o tym, ze w pracy jednak powinno sie pracować, a nie siedzieć na telefonie, jak sie zapewne niektórym wydaje. Moja znajoma pracuje w sadzie, mówi, ze nie ma ludzi do roboty w sekretariatach, bo albo nikt nie przychodzi, albo tacy, co sie do niczego nie nadają, albo po kilku dniach uciekają. Pewnie ludziom wciąż sie wydaje, ze taki urzędnik w sadzie to nic nie musi robić, a nie ze tam roboty mnóstwo, zwłaszcza w tych dużych sadach. I to roboty wymagającej pewnego ogarnięcia jak protokołowanie na rozprawie czy właściwe wysłanie korespondencji. Nie da sie tego połączyć z efektywnym siedzeniem w internecie
No cóż, u mnie jest podobnie, też się niektórym wydaje, że po co w ogóle kolejne stanowisko, co ja tu robię w tym urzędzie, a tymczasem roboty jest na tyle, że jeszcze i trzecia osoba by się przydała. I nie mam nawet czasu siedzieć na telefonie.

Stary 2018-11-18, 13:54   #2475
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
No cóż, u mnie jest podobnie, też się niektórym wydaje, że po co w ogóle kolejne stanowisko, co ja tu robię w tym urzędzie, a tymczasem roboty jest na tyle, że jeszcze i trzecia osoba by się przydała. I nie mam nawet czasu siedzieć na telefonie.

Wiem, o czym mówisz.
Ja nie jestem urzędnikiem ale często do toalety w pracy lecę już sprintem, bo najzwyczajniej nie ma nieraz czasu iść.

Teraz sobie zadaj pytanie, czy ktoś, kto nigdy w życiu nie zhańbił się pracą i X lat siedział na benefitach pierdząc w kanapę dałby radę się przestawić na tryb pracy, bo bardzo wątpię. Zresztą, po co miałby, skoro z benefitów ma prawie tyle (lub więcej, jeśli sobie dzieci naklepie), co ktos, kto pracuje. Dopóki w tym chorym kraju praca nie zacznie być wyraźnie bardziej opłacalna, niż siedzenie w domu i "nicnierobienie" to będzie tak, jak jest.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-18, 13:57   #2476
Catjusza
BAN stały

Cytat:
Napisane przez PaniAuto Pokaż wiadomość
Nie ma to jak skompletować szafę na cały rok. Jeśli faktycznie zmieniają imiona w opisach to dlaczego nie na jakieś normalne
Nie zawsze zmieniają.
Catjusza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-18, 14:02   #2477
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Wiem, o czym mówisz.
Ja nie jestem urzędnikiem ale często do toalety w pracy lecę już sprintem, bo najzwyczajniej nie ma nieraz czasu iść.

Teraz sobie zadaj pytanie, czy ktoś, kto nigdy w życiu nie zhańbił się pracą i X lat siedział na benefitach pierdząc w kanapę dałby radę się przestawić na tryb pracy, bo bardzo wątpię. Zresztą, po co miałby, skoro z benefitów ma prawie tyle (lub więcej, jeśli sobie dzieci naklepie), co ktos, kto pracuje. Dopóki w tym chorym kraju praca nie zacznie być wyraźnie bardziej opłacalna, niż siedzenie w domu i "nicnierobienie" to będzie tak, jak jest.
To jest akurat temat na pracę doktorską wręcz, bo chyba magisterka by tematu nie wyczerpała. Ogólnie istnieje coś takiego jak kultura biedy, która na całym świecie wygląda podobnie - roszczeniowość, uzależnienia, bieda dziedziczona z pokolenia na pokolenie.

Moim zdaniem 500+ powinno być wsparciem dla ludzi pracujących, aby np. mogli spokojnie opłacić żłobek czy przedszkole. Nie za sam fakt urodzenia dziecka. Zresztą widzę w rodzinie, jak te pieniądze się traktuje. Moja siostra bierze kasę na młodszego syna. Odkłada więc po 250 zł miesięcznie im na książeczki oszczędnościowe, by mieli jakiś wkład w swoją przyszłość. Mi tam po urodzeniu w lipcu ani becikowe się nie będzie należało, ani 500+, za bogata jestem .
W ogóle rozwala mnie to ich przeliczanie, że po opłaceniu czynszu itd. zostaje np. 400 zł na osobę. Nie wiem, czy sporo z nas by się w takim razie na to łapało

Stary 2018-11-18, 14:05   #2478
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
POTRZEBY, KTÓRE NIE SĄ RZECZAMI

Pani Katarzyna chciałaby zrobić sobie zęby, aby móc mieć ładny uśmiech.
Cytat:
Inne

wizyta u fryzjera dla dziewczynek
w tym roku są też wakacje dla rodzin wielodzietnych
Cytat:

Rodzina marzy o wspólnym wyjeździe.

Ale widze chyba pierwszy raz coś naprawdę naprawdę rozsądnego
Cytat:

Pomoc prawna w rozwiązaniu sytuacji spadkowej.
Ktoś prosi o pomoc prawną aby rozwiązać skomplikowaną sytuację. To jest plus

albo, ktoś kto pomoże uzyskac:
Cytat:

pomoc psychologiczna
patusiaa23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-18, 14:11   #2479
Catjusza
BAN stały

Mnie to razwala to komusze pierniczenie, że ten cały rozpasany socjal (jak na możliwości tego wciąż biednego kraju), z 500+ na czele, to dla dobra i przyszłości dzieci W kraju, w którym do lekarza czeka się po parę lat w kolejce, w szpitalach nie ma się czym umyć i podetrzeć za to gratis jest gronkowiec czy inne new dehli, w którym nakład na rozwój nauki i nowoczesnych technologii jest mniejszy niż na wojsko, w którym niedługo zabraknie kasy na emerytury, w którym kler przyssał się do kasy jak huba do drzewa...pusty śmiech ogarnia i rozpacz. Socjal rozdaje się bezmyślnie zadłużając państwo na kolejne dekady. A ci pierdaczą, że to dla dobra dzieci.
Najgorsze jest to, że ciemny lud to łyka jak pierwszy naiwny.
Catjusza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-18, 14:14   #2480
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Catjusza Pokaż wiadomość
Mnie to razwala to komusze pierniczenie, że ten cały rozpasany socjal (jak na możliwości tego wciąż biednego kraju), z 500+ na czele, to dla dobra i przyszłości dzieci W kraju, w którym do lekarza czeka się po parę lat w kolejce, w szpitalach nie ma się czym umyć i podetrzeć za to gratis jest gronkowiec czy inne new dehli, w którym nakład na rozwój nauki i nowoczesnych technologii jest mniejszy niż na wojsko, w którym niedługo zabraknie kasy na emerytury, w którym kler przyssał się do kasy jak huba do drzewa...pusty śmiech ogarnia i rozpacz. Socjal rozdaje się bezmyślnie zadłużając państwo na kolejne dekady. A ci pierdaczą, że to dla dobra dzieci.
Rodzina utrzymuje się jedynie z zasiłków (4994.42 zł).
Świadczenia opiekuńcze i wychowawcze (razem 4857 zł)
etc.
Stary 2018-11-18, 14:15   #2481
7719e1289fd8f2cabe4d2763ed6d1b81d4eb2186
Konto usunięte

Ktos tu wyzej wkleil kobiete z 4 dzieci i mezem za granica.
Kurcze, przeciez 600 zl na osobe na samo zycie bez oplat to jest kupa kasy. To jest na piec osob 3000 zlotych tylko na jedzenie, ciuchy itd. Ja bym za to przezyla z palcem w d. I wiele rodzin musi.
I co to jest ''zaciagniecie kredytu na wyjazd za granice''? Siedzial sobie za ta granica rok zanim znalazl prace czy co?
7719e1289fd8f2cabe4d2763ed6d1b81d4eb2186 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-18, 14:16   #2482
MissCath
Zakorzenienie

Było mnóstwo artykułów o tym, że 500+ w żadnym wypadku już nie pomaga na dzietność, co najwyżej przyspieszyło decyzję o kolejnym dziecku.

Cytat:
Pani Anna (40 l.) wraz z mężem Tomaszem (38 l.) wychowują czwórkę dzieci: Karolinę (16 l.), Patrycję (7 l.), Antosia (1 l.) i Zuzię (1 miesiąc).

Rodzina wiodła spokojne życie, prowadziła firmę, więc niczego im nie brakowało. Pewnego dnia wszystko legło w gruzach, ponieważ pan Tomasz trafił do aresztu. Zanim to się stało, rodzina nie miała problemów finansowych. Ciężarna pani Ania została sama z trójką dzieci, musiała sprzedać firmę, spłacić kontrahentów. Od tego momentu zaczęła się ich trudna sytuacja. Pan Tomasz po powrocie do domu zaczął szukać pracy, jednak okazało się być to bardzo trudne, ponieważ pracodawcy są wobec niego bardzo nieufni przez przeszłość. Dochód na osobę w rodzinie wynosi obecnie 450,50 zł.
Siedział za niewinność rozumiem?

Stary 2018-11-18, 14:17   #2483
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Catjusza Pokaż wiadomość
Wybacz, wiem, ze to nie jest smieszne, ale taki czarny humor, rozsmieszylo mnie bardzo.
7719e1289fd8f2cabe4d2763ed6d1b81d4eb2186 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-18, 14:19   #2484
MissCath
Zakorzenienie

[1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8613542 1]Ktos tu wyzej wkleil kobiete z 4 dzieci i mezem za granica.
Kurcze, przeciez 600 zl na osobe na samo zycie bez oplat to jest kupa kasy. To jest na piec osob 3000 zlotych tylko na jedzenie, ciuchy itd. Ja bym za to przezyla z palcem w d. I wiele rodzin musi.
I co to jest ''zaciagniecie kredytu na wyjazd za granice''? Siedzial sobie za ta granica rok zanim znalazl prace czy co?[/QUOTE]Ja to wklejalam. Cholera wie właśnie, co to wszystko znaczy, dlaczego chłop stracił te prace itd.

I tak jak mówisz, po odliczeniu niezbędnych wydatków za 3 kapcie miesięcznie spokojnie można wyżyć. Ciuchów też się nie kupuje co tydzień itd.

W dodatku było tam wspomniane, że najstarsi synowie są w zawodówce. Są zatem młodocianymi pracownikami, a tacy też dostają takie jakby kieszonkowe. Niewiele, ale na potrzeby chłopaków w sam raz.

Stary 2018-11-18, 14:22   #2485
cojarobietu_uu
Zadomowienie

[1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8613542 1]Ktos tu wyzej wkleil kobiete z 4 dzieci i mezem za granica.
I co to jest ''zaciagniecie kredytu na wyjazd za granice''? Siedzial sobie za ta granica rok zanim znalazl prace czy co?[/QUOTE]Jakby wszystkim ludziom liczyć kasę na utrzymanie odejmując opłaty, raty kredytu, stałe leki itp. to by się okazało, że większość potrzebuje pomocy...

Stary 2018-11-18, 14:22   #2486
patusiaa23
BAN stały

BOŻE JA TEGO NIE ROZUMIEM! W bazie najwięcej zostało osób: starszych, samotnych, młodych ale chorych - wiele osób ze schizofrenią, stwardnieniem, zanikiem mięśni, na wózkach inwalidzkich. A ludzie wybierają rumiane rodziny które wierzą w wychowanie domowe!

Mnie naprawdę serce boli jak czytam o samotnych staruszkach żyjących w altanach, na ogródkach działkowych siedem nieszczęść - schizofrenia i zanik mięśni...

Edytowane przez patusiaa23
Czas edycji: 2018-11-18 o 14:26
Stary 2018-11-18, 14:25   #2487
Konto usunięte

Cytat:
Ja to wklejalam. Cholera wie właśnie, co to wszystko znaczy, dlaczego chłop stracił te prace itd.

I tak jak mówisz, po odliczeniu niezbędnych wydatków za 3 kapcie miesięcznie spokojnie można wyżyć. Ciuchów też się nie kupuje co tydzień itd.

W dodatku było tam wspomniane, że najstarsi synowie są w zawodówce. Są zatem młodocianymi pracownikami, a tacy też dostają takie jakby kieszonkowe. Niewiele, ale na potrzeby chłopaków w sam raz.

Wiesz, co ja robie, jak jestem w Polsce? Ide do lumpeksu.
Bo wiem, ze tam dostane naprawde dobre jakosciowo ciuchy na lata za 20 zl/sztuke. Poza tym ciuchy nie szyte na ''jedno kopyto'' plus duzo klasycznych rzeczy typu czarny sweter bez jakichs napisow. Cale liceum sie w takich sklepach ubieralam i strasznie mi ich brakuje tu, gdzie teraz mieszkam. Juz nie mowiac o tym, ze teraz doszly we mnie takie ideologiczne aspekty jak ochrona srodowiska, zero waste itd.
Do czego zmierzam. W Polsce mozna dostac ciuchy za grosze bez problemu. Dobrze, to prawda, buty kosztuja, ale buty spokojnie mozna kupic z tego budzetu 600 zl miesiecznie. Dla mnie to jest normalna rodzina, ja takie rodziny znam, widuje na co dzien, zadna patologia, normalni wyksztalceni ludzie, maja np. dziecko, zarabiaja po 2 tysiace netto kazde i po oplaceniu wszystkiego zostaja im 2 tysiace. To nie jest rodzina do swiatecznej paczki.
Stary 2018-11-18, 14:31   #2488
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patusiaa23 Pokaż wiadomość
BOŻE JA TEGO NIE ROZUMIEM! W bazie najwięcej zostało osób: starszych, samotnych, młodych ale chorych - wiele osób ze schizofrenią, stwardnieniem, zanikiem mięśni, na wózkach inwalidzkich. A ludzie wybierają rumiane rodziny które wierzą w wychowanie domowe!

Mnie naprawdę serce boli jak czytam o samotnych staruszkach żyjących w altanach, na ogródkach działkowych siedem nieszczęść - schizofrenia i zanik mięśni...
Mnie też się serce kraje, właśnie czytając opowieści o starszych, samotnych i schorowanych ludziach. Dramatem jest dla mnie też, jak rodzina ma dziecko niepełnosprawne, gdzie rehabilitacja i leki faktycznie pożerają kupę kasy, ale nie rumianki.[1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8613547 7]Wiesz, co ja robie, jak jestem w Polsce? Ide do lumpeksu.
Bo wiem, ze tam dostane naprawde dobre jakosciowo ciuchy na lata za 20 zl/sztuke. Poza tym ciuchy nie szyte na ''jedno kopyto'' plus duzo klasycznych rzeczy typu czarny sweter bez jakichs napisow. Cale liceum sie w takich sklepach ubieralam i strasznie mi ich brakuje tu, gdzie teraz mieszkam. Juz nie mowiac o tym, ze teraz doszly we mnie takie ideologiczne aspekty jak ochrona srodowiska, zero waste itd.
Do czego zmierzam. W Polsce mozna dostac ciuchy za grosze bez problemu. Dobrze, to prawda, buty kosztuja, ale buty spokojnie mozna kupic z tego budzetu 600 zl miesiecznie. Dla mnie to jest normalna rodzina, ja takie rodziny znam, widuje na co dzien, zadna patologia, normalni wyksztalceni ludzie, maja np. dziecko, zarabiaja po 2 tysiace netto kazde i po oplaceniu wszystkiego zostaja im 2 tysiace. To nie jest rodzina do swiatecznej paczki.[/QUOTE]O to chodzi. Raz, że nie kupujesz tego codziennie, a dwa, że jak chcesz, to dostaniesz ciuchy za grosze. I wcale nie złej jakości, a wręcz przeciwnie.

Stary 2018-11-18, 14:34   #2489
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Mnie też się serce kraje, właśnie czytając opowieści o starszych, samotnych i schorowanych ludziach. Dramatem jest dla mnie też, jak rodzina ma dziecko niepełnosprawne, gdzie rehabilitacja i leki faktycznie pożerają kupę kasy, ale nie rumianki.O to chodzi. Raz, że nie kupujesz tego codziennie, a dwa, że jak chcesz, to dostaniesz ciuchy za grosze. I wcale nie złej jakości, a wręcz przeciwnie.

Tak tak. Dokładnie. Bo raz wymieniane choroby to: stwardnienie rozsiane, głęboka niepełnosprawność, stan wegetatywny po wypadku, ostra schizofrenia, brak kończyn dolnych bądź górnych spowodowanych wypadkiem. A raz: atopowe zapalenie skóry, miażdżyca czy nadciśnienie no umówmy się, że jest różnica.
Stary 2018-11-18, 14:36   #2490
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patusiaa23 Pokaż wiadomość
Tak tak. Dokładnie. Bo raz wymieniane choroby to: stwardnienie rozsiane, głęboka niepełnosprawność, stan wegetatywny po wypadku, ostra schizofrenia, brak kończyn dolnych bądź górnych spowodowanych wypadkiem. A raz: atopowe zapalenie skóry, miażdżyca czy nadciśnienie no umówmy się, że jest różnica.
To aż mi się przypomina, jak babka w poprzedniej pracy głupio wierzyła (i nie tylko ona zresztą), że na niedoczynność tarczycy dostanie rentę... To ja też bym chciała rentę, bo też mam niedoczynność spowodowana Hashimoto. Ale jednak, o dziwo, chodzę do pracy. Chyba głupia jestem a tak mogłabym rentę mieć

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości