|
|
#331 |
|
BAN stały
|
Dot.: Godny zarobek w wieku 30 lat? Dyskusja
To byłoby słabo, biorąc pod uwagę, że od wielu lat ci programiści szwajcarskiej firmy Edipresse nie są w stanie nawet zaimplementować HTTPS
.
Edytowane przez samotny_t Czas edycji: 2018-11-23 o 16:26 |
|
|
|
|
#332 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#333 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Gdybym był, to bym tu nie pisywał, bo bez obrazy, ale trochę bym się wstydził Bardzo wiele rzeczy jest do poprawienia z tego co widzę, a jeszcze więcej do zaorania i przepisania na nowo. Za to apka androidowa jest całkiem ok, choć parę rzeczy bym dodał i/lub zmienił, bo także są irytujące. Brak własnej wersji na iOS jest dla mnie niezrozumiały w czasach kiedy taki react native podbija rynek IT bijąc na głowę nawet xamarina |
|
|
|
|
|
#334 |
|
Konto usunięte
|
Limonka2738, uważaj, bo sądzę, że już zostałaś zgłoszona za atak na użytkownika (hmmm...czy atak na rodziców też się liczy jako atak na użytkownika - pewnie zaraz się dowiemy, jak dostaniesz karteczkę
żeby być w temacie wątku - przyszła mi jeszcze do głowy taka rzecz, że zarobki nie są tak najistotniejsze - raczej liczy się to ile wolnych środków do dyspozycji zostaje - mam koleżankę, która zarabia 2x tego co ja - a ja nie zarabiam wcale mało - ona ledwie żyje finansowo, po odliczeniu wynajmu mieszkania, alimentów na dziecko, opłaty za studia, utrzymania auta, kredytów zostaje jej naprawdę niewiele na życie. I to ja pożyczam jej pieniądze przed wypłatą a nie ona mnie. Więc nawet to 5k zakładane przez autorkę wątku to mogą być nędzne grosze niewystarczające na godne życie, jeśli facet będzie żył z takim rozmachem jak moja koleżanka. |
|
|
|
|
#335 |
|
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#336 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Wiecie, co ja myślę? Ale tak serio-serio?
Myślę, że godny zarobek to w tym kraju mają jednostki lub zdecydowana mniejszość. A my tutaj się sprzeczamy, kto zarabia większą miseczkę ryżu i skaczemy sobie do oczu, czyja miseczka jest większa (nawet w branży IT). Gratulacje dla kolejnych post-komunistycznych ekip rządzących (a są to te same osoby od 1989) za to, że wreszcie udało się stworzyć społeczeństwo o mentalności niewolników.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#337 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Zasada jest często taka, że im więcej masz tym więcej wydajesz i widzę to nawet na swoim przykładzie
|
|||
|
|
|
|
#338 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#339 |
|
Zakorzenienie
|
Komunał, jakich wiele.
|
|
|
|
|
#340 | |
|
BAN stały
|
Czekaj, bo rozkminiam, aż zajrzałam sobie do słownika:
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#341 |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Przykro mi- nie chciałam nikogo urazić. Tym bardziej, że sama póki co, funkcjonuję w niewolniczym układzie i mam tego świadomość. Po kilku latach pracy/obserwacji widzę, co ludzie są w stanie zrobić za uzyskanie śmiesznej podwyżki.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
|
|
|
#342 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2018-11-23 o 19:13 |
|
|
|
|
#343 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Korzystam od czasu do czasu z usługi kucharki czy kucharza, rzadziej z usług szewca, z usług chirurga jeszcze nie korzystałam. Jeżeli będę potrzebowała pomocy - poszukam dobrego albo jedynego właśnie dostępnego. Bez lekarza czy farmaceuty nie przeżyję, bez programisty - nauczę się bardzo ładnie pisać, bez śmieciarza - utonę w śmieciach, bez budowlańca - będę mieszkała w ziemiance, bez rolnika - umrę z głodu... |
|
|
|
|
|
#344 |
|
BAN stały
|
Ja się wcale nie poczułam urażona. Chcę tylko wiedzieć, po czym się ten niewolniczy układ poznaje i jak się z niego wyrwać, jeśli istnieje sposób.
|
|
|
|
|
#345 |
|
stary jednooki dachowiec
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;86161616]Srebrnykocie, nie interesuje mnie ilość wysiłku włożonego w naukę zawodu. Kto nie jest dobry ten się nie utrzyma z tego co robi ....
Korzystam od czasu do czasu z usługi kucharki czy kucharza, rzadziej z usług szewca, z usług chirurga jeszcze nie korzystałam. Jeżeli będę potrzebowała pomocy - poszukam dobrego albo jedynego właśnie dostępnego. Bez lekarza czy farmaceuty nie przeżyję, bez programisty - nauczę się bardzo ładnie pisać, bez śmieciarza - utonę w śmieciach, bez budowlańca - będę mieszkała w ziemiance, bez rolnika - umrę z głodu...[/QUOTE] Mój komentarz dotyczył sugestii, że programiście wcale nie byłoby tak łatwo przebranżowić się na szewca, bo te wszystkie zawody wcale nie takie łatwe. Co nie jest do końca prawdą, bo owszem, są zawody łatwiejsze i trudniejsze, a już zwłaszcza istnieją takie, których jest łatwiej się nauczyć, niż innych. Dlatego nie wiem za bardzo, z czym z mojej wypowiedzi polemizujesz? Ja się zasadniczo zgadzam z tym, co napisałaś, poza tekstem o programistach, bo jednak stopień zapotrzebowania "praktycznego" na działające systemy jest b. wysoki, nawet, jeśli trudniej to dostrzec, bo korzysta się z tego jedynie pośrednio.
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
|
|
|
|
|
#346 |
|
BAN stały
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;86161616]Srebrnykocie, nie interesuje mnie ilość wysiłku włożonego w naukę zawodu. Kto nie jest dobry ten się nie utrzyma z tego co robi ....
Korzystam od czasu do czasu z usługi kucharki czy kucharza, rzadziej z usług szewca, z usług chirurga jeszcze nie korzystałam. Jeżeli będę potrzebowała pomocy - poszukam dobrego albo jedynego właśnie dostępnego. Bez lekarza czy farmaceuty nie przeżyję, bez programisty - nauczę się bardzo ładnie pisać, bez śmieciarza - utonę w śmieciach, bez budowlańca - będę mieszkała w ziemiance, bez rolnika - umrę z głodu...[/QUOTE] Nie rozumiem. I chyba nie rozumiem, bo Ty nie rozumiesz pracy programisty. A co do reszty jasne - nie mam zamiaru polemizować, bo przecież nigdzie nie napisałem inaczej. Inaczej pisały niektóre dziewczyny z wizażu przeinaczając świadomie to co napisałem. |
|
|
|
|
#347 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Edytowane przez b872d78680f891d873273d31baaf276c9d6e57ec_6594a44f1cc14 Czas edycji: 2018-11-23 o 20:39 |
|
|
|
|
|
#348 | |
|
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Na przykład w budżetówce masz widełki płac od-do (w zależności od stopnia naukowego, wysługi lat, rodzaju pracy i choćbyś była super-fachowcem więcej nie dostaniesz). Plus jakieś dodatki motywacyjne (wg. uznania szefa), dość śmieszne kwoty a jednak gros ludzi gotowych jest zrobić innemu świństwo, zaprzeć się samego siebie po to, by dostać stówę więcej do pensji. To mam na myśli, mówiąc o mentalości niewolnika. Jaka na to rada? Osobiście zamierzam w najbliższej przyszlości podjąć pracę za granicą (być może to też system niewolniczy, ale skoro już mam być tym igorem to przynajmniej godziwie wynagradzanym za swoją pracę). Innym wyjściem jest własna działalność. Ryzykowne, ale jednak sama jesteś sobie szefem.
|
|
|
|
|
#349 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Tak wyglada rzeczywistość pracy poza budżetówką i umowami śmieciowymi. Polecam, bo na nikogo wtedy się oglądać nie musisz. Nikomu nie jesteś winny żadnej przysługi aby dostać premie, nikomu nie musisz się podlizywać. Nie rozumiem w Polsce kultu umowy o pracę, nie rozumiem co w tym jest takiego fajnego czego nie ma we własnej działaności. Nie rozumiem mentalności niewolnika w Polsce. Po co być Murzynem na czyjejś plantacji bawaleny, skoro samemu można otworzyć swoją plantację, gdzie właściciel sąsiedniego pola ryżowego będzie zamawiał Twoją bawełnę bo zrobisz ją taniej i lepiej. Edytowane przez edan84 Czas edycji: 2018-11-23 o 21:30 |
|
|
|
|
|
#350 |
|
Zakorzenienie
|
Być może jest coś w tym, że gdyby ludzie nie godzili się na niskie płace, rynek wyglądałby inaczej. Gdyby nagle tych wszystkich potrzebnych i bardzo źle opłacanych zawodów nikt nie chciał wykonywać. Wtedy trzeba by jakoś zachęcić pracowników, dać lepsze warunki... Ale to szeroki problem, społeczeństwo musiałoby być inne, bardziej solidarne. Sama nie wiem. Nie podoba mi się natomiast sposób wypowiedzi Edana. I to, że wątek zmienił się we wzajemne ataki. Jeśli pieniądze mają tak dzielić ludzi i wywoływać wojny... Jest to okropne.
|
|
|
|
|
#351 |
|
stary jednooki dachowiec
|
[1=b872d78680f891d873273d3 1baaf276c9d6e57ec_6594a44 f1cc14;86162047]Odniosłam się do tego co napisała Srebrnykot (jakże piękne imię
Fantazja młodości
"Źle czy dobrze, okaże się później. Ale trzeba działać, śmiało chwytać życie za grzywę. Wierz mi, malutka, żałuje się wyłącznie bezczynności, niezdecydowania, wahania. Czynów i decyzji, choć niekiedy przynoszą smutek i żal, nie żałuje się." A. Sapkowski
|
|
|
|
|
#352 |
|
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
|
|
|
|
#353 |
|
BAN stały
|
Co do Murzyna, to odniosłem się stereotypu jaki powszechnie funkcjonuje w świecie (praca w XIX w w USA), by obrazowo wyostrzyć rodzaj pracy na smieciowkach.
To minimalne wynagrodzenie i tak gdzieniegzie na niewiele starcza (poza tym jestem przeciwnikiem ustalania min wynagrodzenia - może ktoś by chciał pracować za mniej? I w ten sposób schodzi do szarej strefy, z której państwo nic nie ma), na działaności sam sobie i tak opłacam składki, to ostatnie to obusieczny miecz i zależy od stażu pracy. Co prawda po jakiś paru latach okres wypowiedzenia to 3 mies, ale także w przypadku kiedy to ja zatrudniony na UoP też bym chciał rozwiązać taką umowę z pracodawcą. I muszę, mam obowiązek bycia przywiązanym do mojego „pana i władcy” i wykonywać sumiennie nadal swoje obowiązki. Chore. |
|
|
|
|
#354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
|
|
#355 |
|
BAN stały
|
Jest różnica pomiędzy założę firmę, rozkręcę biznes i w przyszłości pozatrudniam ludzi a prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą i samemu wykonuję wszelkie usługi. To drugie niespecjalnie różni się od umowy o pracę. Tyle tylko że samemu opłaca się składki (a w przyszłości ma niższa emeryturę, bo z działalności są niższe) i można tych zleceniodawców mieć więcej niż innego. I wcale nie oznacza z marszu lepszego traktowania niż etatowca. Pracownicy na etacie też bywają doceniani i mogą sobie wynegocjować fajne warunki, mieć elastyczne godziny pracy itp. Człowiek z jednoosobową działalnością nie jest wcale też takim równym partnerem. Bo jednoosobowa firma w postaci programisty nie jest równa dużej firmie informatycznej, tłumacz nie jest różny wydawnictwu, a dziennikarz stacji telewizyjnej. Owszem, może być ceniony. Ale może też nie być. Że nie wspomnę, że w naszych warunkach prawnych jak duża firma małej nie zapłaci faktury, to się można po sądach bujać ad mortem ustrandum. Od umów cywilnoprawnych, na których też można sobie wybierać projekty i zmieniać zleceniodawców, taka działalność formalnie różni się tylko większymi podatkami i składkami. Także sama forma prawna, w jakiej zarabiamy pieniądze, raczej niczego tu nie gwarantuje. Firmy też wolą sobie czasem podnająć kogoś z działalnością nie dlatego, że to takie cool, tylko po prostu w ramach oszczędności, bo etaty wychodzą drożej.
|
|
|
|
|
#356 |
|
BAN stały
|
Co do programisty to jest to chyba obecnie jeden z najprostszych zawodów i nie mówcie, że nie.
Miałam trzech znajomych - jeden był kelnerem, druga osoba to koleżanka, była początkującym grafikiem. Trzecia osoba to mój przyjaciel ze studiów, który był prawnikiem. Te trzy osoby były na krótkim, ale jednocześnie drogim kursie bodajże trzymiesięcznym. Po kursie każda z tych osób dostała pracę jako programista. Sam ten fakt świadczy o tym, że programista to jeden z łatwiejszych zawodów. Czy ktoś jest się wstanie w 3 miesiące przebranżowić na mechanika? Na lekarza? Na prawnika? Nikt nie zostanie nawet początkującym inżynierem w trzy miesiące. A moi znajomi opowiadali, że na tym kursie była masa osób z różnych zawodów - byli magazynierzy, kucharze, piekarze, nauczyciele, psychologowie. Byli nawet ludzie rektruterzy. Sam fakt, że osoba z dowolnego zawodu może stać się programistą w 3 miesiące świadczy o poziomie trudności tego zawodu. DO tego dochodzi odpowiedzialność - czy programista jest odpowiedzialny? Taki, co programuje rakiety, autonomiczne auta, windy -pewnie tak, tylko że to jest 1% wszystkich programistów. Pozostałe 99% robi zwykłe rzeczy, które nie mogą "zabić" innych ludzi. Lekarz przez pomyłkę może zabić każdego dnia jakąś osobę. Kucharz nie przygotuje odpowiednio potrawy i może kogoś otruć. Sędzia/prokurator może posłać kogoś niewinnego za kratki. Kierowca może spowodować wypadek. Moim zdaniem to jest chore, że ludzie w najmniej ważnych zawodach zarabiają takie sumy jak programiści. Wracając do temu to spotykałam wielu facetów po 30, którzy nie mieli tych 5000 w Warszawie i to często byli faceci wykształceni po ciężkich studiach. Mało jest takich osób. Ale ciężko zakładać rodzinę z drugą osobą, która nie ma tych 5000 na rękę. Sama mediana wynagrodzeń mówi, że powyżej 13.000 na rękę to mają tylko 2% społeczeństwa. Ja szanuję każdy zawód, ale nie widzę wizji związku z facetem zarabiającym poniżej 5000. Wiem, że takich facetów jest mało, ale sama pochodzę z biednej rodziny i nie chcę skazać dzieciaków na to, przez co sama musiałam przechodzić. |
|
|
|
|
#357 |
|
Konto usunięte
|
Jaki to kurs? Bo poki co "takie sa fakty" to tak naprawde twoje obserwacje.
|
|
|
|
|
#358 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie nazwałabym tez tego mało ważnym zawodem, bo duża część świata opiera się na codziennej pracy programistów również - owszem jeśli ten zawód zniknie to świat będzie nadal toczył się dalej, ale będzie to inny świat niż znasz teraz. I bynajmniej nie uważam, że jest to zawód ważniejszy od pielęgniarki, lekarza czy nauczyciela, ale praca programisty też wpływa na codzienne ludzi w dzisiejszym świecie (nawet dając tak prozaiczne możliwości jak zakupy przez internet). I choć bywa tak, że praca nad pewnymi projektami rzeczywiście nie przynosi chwały, to za tymi projektami po prostu stoi inny biznes, który na tym zarabia. A jeśli chce zarabiać i nie potrafi samemu dostarczyć produktu to płaci. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#359 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
Skoro to tak bardzo proste i łatwe, ze w 3 miesiące ( czemu nie w 3 dni?? ), można zostać programista dowolnej technologii aby zarabiać po tych 3 miesiącach tych osławionych kokosów, tych kilkunastu tys złotych, to czemu ludzie masowo nie biorą pożyczek na ten kurs? Przecież po miesiącu, max dwóch takiej pracy ta pożyczka im się zwróci, a pozostanie praca b wysoko płatna, a do tego niesamowicie łatwa, prosta i przyjemna. Bez żadnej odpowiedzialności. Podaj na priv to szkolenie, chętnie zapłacę, udam tam się na miejsce aby mieć taka prace, bo kurde, ja wykonuje jakaś inna, ze siedzę po nocach i napierdzielam w klawiaturę, aby pracować ludźmi ze stanów przy ich produkcie po godzinach. |
|
|
|
|
|
#360 |
|
BAN stały
|
Ludzie masowo nie zostają programistami... bo nie chcą. Po prostu. A dla wielu ludzi jednak jest ważne, żeby ich praca nie nudziła. Gdybym miała umrzeć z głodu, to pewnie chwyciłabym się każdej pracy, ale jak nie muszę, to jednak wolę robić coś, co mnie interesuje. Mam wrażenie, że niektóre grupy zawodowe mają takie mylene przekonanie, że wszyscy chcieliby to robić, tylko to za trudne. Niekoniecznie jest to prawdą. Co zaś do trudności zawodu, to w otwartych zawodach ten poziom umiejętności może być bardzo różny. Do niektórych rzeczy wystarczy trzymoesięczny kurs, do innych trzeba solidnego przygotowania i to z matematyki i fizyki. I to ciągle będzie ten sam zawód. We wszystkich zawodach zresztą tak jest, że poziom różnych osób jest różny, w tych zamkniętych zawodach różnica jest taka, że jest jakiś dolny próg wejścia w postaci jakiegoś egzaminu.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:46.

.

Ale cóż, wracam do roboty. Miłego dnia, dziewczęta.