![]() |
#1051 |
Raczkowanie
|
Dot.: Kwietniówki 2018
My mamy pelno ksiazeczek, "kto zjadl biedronke", "bardzo glodna gasienica", "ksiega dzwiekow", "pucio", "jano i wito"- to z takich ktore najczesciej walkujemy i Mala lubi. Najbardziej chyba jej pasuja te dzwiekonasladowcze czyli pucio, jano i wito i jeszcze podobna jest seria "babo chce". Oprocz tego Brzechwa i Tuwim z wierszykow. No i pelno kartonowych ksiazeczek takich po pare groszy, ktore razem ogladamy a potem Mala sobie bezkarnie gryzie
![]() Moja tez nie zasypia sama. Zazwyczaj przy cycusiu, ale wiem, ze potrafi zasnac tez inaczej, bo raz jak mnie nie bylo to tesciowa uspila ja po prostu trzymajac na rekach i przytulajac. Tez ogladalam ta wieze Tobbles Neo. Wydaje sie fajna, ale chyba zainwestuje w zwykle plastikowe kubeczki z ikei ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz A i Kicie Kocie tez mamy ale Mala jest poki co za mala na ta ksiazeczke. Chyba ze tak do poogladania to ok.
Jestem lekarzem ![]() 24.06.2017 ![]() Edytowane przez czilala4 Czas edycji: 2018-11-25 o 10:05 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1052 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1053 |
Raczkowanie
|
Register moja też, ssie kciuka ale tak z miesiąc temu zaczęłam z tym walczyć i coraz mniej tak zasypia ale zdaża się jej possać, szczególnie w wózku ale i tak inne paluszki nie raz ma w buzi.
Moja też zasypia na naszym łóżku ale to na drzemki, obraca się obraca bawi się i w końcu zasypia, a na noc ostatnio to tylko na moich rękach usypia. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1054 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Nasze maluszki maja dopiero 7-8 mc i jeszcze będą ssały, smoczki, rączki, nóżki, kocyki. Wszystkiego da się dziecko oduczyć, a z maluchami ciężko jest walczyć bo nie wytłumaczysz przecież że coś nie jest ok ![]() Co do spania, mój głownie usypia przy cycku lub na rękach. Obecnie staramy się nauczyć go samodzielnego uspokajania jak się przebudzi. Czasem mu się to udaje. Córkę uczyłam usypiania pół roku, ale zaczynałam dopiero po 9 mc jak już nie jadła piersi przed snem. Na tę chwilę mój synek wydaje się jeszcze za mały, no i musi najpierw opanować samodzielne uspokajanie się. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1055 |
Zadomowienie
|
Ja chyba od dziś zacznę naukę zasypiania w łóżeczku. Powoli, powoli może się uda. Tylko najgorzej, że ostatnio często się budzi, chyba przez ząbki i wydaje mi się, że też dlatego, że ma za dużo wrażeń w dzień. W sensie coraz więcej poznaje, ogarnia nowe rzeczy i zauważyłam, że im 'glosniejszy' dzień, tym częstsze pobudki w nocy. Może powinnam od około 17-18 wyciszac tryb, czytać książki i bawić się na spokojnie, bez wrzaskow, tańców itp.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1056 |
Zakorzenienie
|
Moja czasem usypia sama w swoim łóżku. Ta starsza
![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#1057 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Obecnie łóżeczko to graciarnia albo składzik - wyjelam ju za małe ciuszki i nie mam pojęcia jak je pochować ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak jak wyżej pisałam u nas na wieczorne spanie to cycek i wtedy się wyslizguje z łóżka żeby się ogarnąć, później kładziemy się koło Małej. Ale w dzień ostatnio drzemki tylko i wyłącznie na rękach i sru do gondoli. No chyba, że jesteśmy na spacerze to jakoś zasnie. A tak to ja jestem przerażona jak mają drzemki wyglądać np za miesiąc czy dwa ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1058 |
Raczkowanie
|
A i jeszcze mam książeczkę z akademia mądrego dziecka, fajna przesuwa się różne elementy ale musi być ciut strasza do tego, i Jana i wito też mamy.
Ja małej ciuszki popakowałam w worki próżniowe rozmiarami. Ja się nie umiem wyspać jak Mała śpi z nami w łóżku. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1059 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1060 |
Raczkowanie
|
Ja Mala po uspieniu odkladam do lozeczka i zwykle do pierwszej pobudki tam spi, potem juz nie mam cierpliwosci jej odkladac
![]() U nas male ciuszki popakowane i juz kuzyn dzidzius je uzytkuje ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#1061 |
Zakorzenienie
|
Nasz tez spi z nami, probuje go odkladac ale w nocy mi sie zwyczajnie nie chce. Wszyscy strasza, ze potem go nie odzwyczaimy i bedzie przychodzil zawsze do nas.
Tlumacze to sobie tym, ze nie widzialam jeszcze 15-letniego dziecka spiacego z rodzicami, wiec nie bedzie spal cale zycie z nami Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() Edytowane przez wioleta20 Czas edycji: 2018-11-25 o 18:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1062 |
Wtajemniczenie
|
My też śpimy osobno do pierwszej pobudki, potem nie chce mi się odkładac bąbla do jego łóżeczka
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#1063 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1064 |
Zadomowienie
|
Spanie w łóżeczku dzień pierwszy
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1065 |
Wtajemniczenie
|
A u nas wczoraj masakra ze spaniem >:/ Mały usnął w pół do 1!!! Pospal u siebie pół godziny i zaczal płakać, więc go wzięłam do siebie i oczywiście już tak został do rana. Chyba to serio te górne jedynki ://
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#1066 |
Wtajemniczenie
|
Mój zasypia na noc sam w łóżeczku. Zjada, odkładam go, włączam szumisia,on się trochę pokręci i zazwyczaj max 5 minut i śpi. Ale działa to tylko na noc,w dzień usypia przy cycu,w chuście lub w wózku.
Grewana piszesz,że nie znam 4letniego dziecka,które śpi z rodzicami, zapraszam do mnie, poznasz moją Hankę ![]() Ja Olkowi zamówiłam dziś Pucia, książeczkę Kto zjadł biedronkę i zabawki do kąpieli,bo nie ma. To na Mikołaja,a pod choinką chyba znajdzie stolik edukacyjny. Mamy tyle zabawek po starszej,że te prezenty to takie wymyślane na siłę.
![]() |
#1067 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
W ogóle wczoraj padł mi po 19, a zazwyczaj chodzi spać 21-22. No i oczywiście o 3 nie zasnął przy karmieniu tylko impreza. Skopał TŻta, mnie wytargał za włosy, wiercił się jak szalony i zasnął po 4. A ja taka połamana wstałam, bo musiałam leżeć na skraju łóżka i spinać każdy mięsień żeby nie spaść ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1068 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1069 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1070 |
Zakorzenienie
|
Ja tez zauwazylam ze jak spi z nami to sie prawie wcale nie budzi, potrafi przespac do 4 bez jedzenia, a jak spi w lozeczku to max 3h. Wiec dla wygody i z lenistwa tez go zostawiam u siebie.
Ja na swieta kupilam mu pchacza, a na Mikolaja maz wybral jakiegos tam baczka interaktywnego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#1071 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, łóżeczka u Was stoją w sypialni, czy w dziecięcym? Maluszki korzystają w ogole ze swoich pokoi?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1072 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1073 |
Rozeznanie
|
U nas łóżeczko stoi w sypialni, doskonale spełnia rolę przewijaka i graciarni
![]() Pokoik Małej póki co to składzik, po nowym roku mamy zamiar przemalowac i urządzić ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1074 |
Zadomowienie
|
U mnie śpi w łóżeczku swoim, staram się go zawsze odkładać (no ale nie zawsze to wychodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1075 |
Wtajemniczenie
|
Ja na dzień dzisiejszy nie wyborazam sobie, że mały mógłby juz teraz spać w osobnym pokoju. Za to dziś pierwszy raz położyłam mu do spania poduszkę pod głowę, zobaczymy jaki będzie efekt
![]() Edytowane przez grewana Czas edycji: 2018-11-26 o 22:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1076 |
Raczkowanie
|
Wracając do tematu prezentów. Ja Małej na Mikołaja zamówiłam 4 książeczki z akademii mądrego dziecka. Ma już jedną z tej serii "kto robi hu hu" i póki co to jej ulubiona książeczka, no może po za Hipolitem, który szuka swojej mamy, ale tę lubi bo ma hipopotama do gryzienia i cała ląduje w buzi. Pod choinkę dostanie szczeniaczka uczniacka od nas. Od jednych dziadków pchacz z fisher price. Hmm...to zamówiła teściowa bez konsultacji ze mną i tak się teraz zastanawiam, czy do pchaczy stosuje się tę samą zasadę, co do chodzików, tj., że szkodzą na bioderka? Chodzik dostałam od siostry ale od razu trafił na strych... Od moich rodziców dostanie konia na biegunach, takiego co rży jak się go pociągnie za grzywę. Generalnie Mała ma dużo zabawek, znaczną część dostała po starszym kuzynostwie a i tak najlepszą rozrywką są kabelki, drewniana łyżka, gazeta, folia bąbelkowa...
Moja Mała też nie siada jeszcze, także martwiące się dziewczyny pocieszam, że jest nas więcej ![]() ![]() ![]() Liczyłyście ile na dobę średnio śpią Wasze dzieciaczki? Bo ja liczę i wychodzi mi 9 - max 10 godzin. To chyba niewiele. Usypia ostatnio ok 21: 30 budzi się ok. 5:30 (heh usypia 1,5 h później niż jeszcze miesiąc temu ale wstać jakoś później jej się nie zdarza). Czyli 8 h w nocy. A w dzień to sobie tak pyka 3 drzemki po 15- 30 min. Bardzo rzadko (z raz na 2 tygodnie) uśnie w dzień na godzinę. Przez kilka dni byłam u rodziców i mama zdziwiona jak to dziecko mało śpi ![]() Jeśli chodzi o spanie to i u nas śpi z nami w łóżku. Początkowo pilnowałam, żeby odkładać ją do łóżeczka. Była malutka to się baliśmy, że ją przygnieciemy, albo, że przestanie oddychać, a w łóżeczku mamy monitor oddechu. Odkładaliśmy max pierwsze 2 miesiące. Teraz śpi z nami. Nawet nie próbuję jej odkładać. To chyba z lenistwa. Często się budzi w nocy a jak jest w zasięgu ręki to łatwiej dać butlę, wziąć ją na brzuch itp...Miałam plan, że będzie spała w łóżeczku ale u mnie dochodzą jeszcze pobudki na odciąganie, to jakbym chciała do niej wstawać to tego snu byłoby tyle co nic. Mam nadzieję, że kiedyś jak będzie kolejny dzidziuś to zechce jeść z piersi, bo na laktator to już patrzeć nie mogę a szkoda mi jej dawać mm jak mam swój pokarm i jestem na rodzicielskim.' Bardzo się rozpisałam ale jeszcze mam jedno pytanie. Jak dużo Wasze dzieciaczki jedzą z podawanych posiłków? Moja czasem zje kilka łyżeczek, częściej jeszcze mniej. Raz na kilka dni zdarzy się, że wciągnie 120 g (gotuję zupki i trzymam w słoiczkach po gerberach stąd wiem jaka objętość ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1077 |
Raczkowanie
|
Mój śpi w nocy 8-10 godzin, oczywiście z przerwami na cyca. A w ciągu dnia zazwyczaj 3 drzemki po 30-40 minut, czasem dwie, ale wtedy wieczorem pada mi o 18-19 więc bardzo zawsze walczę o tę trzecią drzemkę
![]() ![]() A co do jedzenia to u nas tak samo. Nadal bardziej degustacja niż prawdziwe jedzenie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1078 |
Zakorzenienie
|
Nie liczyłam nigdy dokładnie ile śpi, w nocy to tak od ok 19/20 do 6.30 z kilkoma szybkimi pobudkami na cyca. A za dnia zazwyczaj 2-3 drzemki, ale niezbyt długie, 30-60 minut.
Agnieszka podziwiam Cie za to odciąganie mleka, super że tak się poświęcasz dla córki ![]() Z jedzeniem to u nas też są ilości mikroskopijne, np 1-2 lyzeczki, ćwierć malutkiego kotlecika buraczanego, pół ósemki ziemniaka itp. Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
#1079 |
Wtajemniczenie
|
Mój śpi ok 13h na dobe, w nocy 9-10 w dzień 3-4 podzielone na 3-4 drzemki różnej długości od 30 do 90 min czasami
![]() U nas już widzę wyraźne zmniejszanie kp kosztem jedzenia stałego. Rano je kaszkę, potem obiad - warzywa, jajka, chleb, mięsko, zupy i wieczorem przeważnie owoc. W ogóle to się załamałam bo nie wiem czy moje kp się wkrótce nie skonczy ;( Od 2 czy 3 dni mały mnie podgryza podczas karmienia. Już dwa razy krzyknęłam z bolu i zaskoczenia, on się wystraszył oczywiście i płacz ;( Zaczęłam się bać go przystawiać ;( Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#1080 |
Zadomowienie
|
U nas jedzenie różnie, czasem to są 2-3 łyżeczki a czasem zje prawie pół tego większego słoiczka - ale to są sporadyczne przypadki.
Co do snu to w nocy śpi około 10h przeważnie z czterema pobudkami na cyca. A w dzień ma dwie drzemki tak od 40 - 90 min. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:55.