Kwietniówki 2018 - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-11-25, 10:03   #1051
czilala4
Raczkowanie

Dot.: Kwietniówki 2018

My mamy pelno ksiazeczek, "kto zjadl biedronke", "bardzo glodna gasienica", "ksiega dzwiekow", "pucio", "jano i wito"- to z takich ktore najczesciej walkujemy i Mala lubi. Najbardziej chyba jej pasuja te dzwiekonasladowcze czyli pucio, jano i wito i jeszcze podobna jest seria "babo chce". Oprocz tego Brzechwa i Tuwim z wierszykow. No i pelno kartonowych ksiazeczek takich po pare groszy, ktore razem ogladamy a potem Mala sobie bezkarnie gryzie

Moja tez nie zasypia sama. Zazwyczaj przy cycusiu, ale wiem, ze potrafi zasnac tez inaczej, bo raz jak mnie nie bylo to tesciowa uspila ja po prostu trzymajac na rekach i przytulajac.

Tez ogladalam ta wieze Tobbles Neo. Wydaje sie fajna, ale chyba zainwestuje w zwykle plastikowe kubeczki z ikei

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
A i Kicie Kocie tez mamy ale Mala jest poki co za mala na ta ksiazeczke. Chyba ze tak do poogladania to ok.

24.06.2017

Edytowane przez czilala4
Czas edycji: 2018-11-25 o 10:05
czilala4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-25, 10:45   #1052
register9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez malami1901 Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy któreś dzidziusie zasypiają same w łóżeczku? W sensie bez cyca, bujania itp? Po prostu leżą i zasypiają... dla mnie to niewykonalne i może ma któraś jakieś metody na to?

Mój czasem zasypia sam, zazwyczaj u mnie na łóżku. Jak nie chce cyca to się odwraca, ssie paluszki (albo smoczka jak jakimś cudem uda mi się podmienić palce) i zasypia. Swoją drogą ciekawe czy kiedyś się oduczy ssania palców, ja jestem przerażona. Za namową "mądrych madek" pozwalałam mu ssać, bo "to normalny etap rozwoju, poznaje rączki bla bla.." a teraz żałuję, że od razu z tym nie walczyłam. Teraz walczymy, ale jak jest zmęczony, a zabiorę mu rękę i przytrzymam żeby nie ssał to jest taki wrzask, że masakra. Czasami podmiana na jakiś gryzak lub smoczek pomoże, a czasem awantura dopóki nie pozwolę possać. No i jak się przebudzi w nocy to zaraz paluchy do buzi. Z tym będzie najgorzej wygrać

register9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-25, 11:04   #1053
Muminka2
Raczkowanie

Register moja też, ssie kciuka ale tak z miesiąc temu zaczęłam z tym walczyć i coraz mniej tak zasypia ale zdaża się jej possać, szczególnie w wózku ale i tak inne paluszki nie raz ma w buzi.
Moja też zasypia na naszym łóżku ale to na drzemki, obraca się obraca bawi się i w końcu zasypia, a na noc ostatnio to tylko na moich rękach usypia.

Muminka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-25, 11:05   #1054
Freya663
Zadomowienie

GG do Freya663

Cytat:
Napisane przez register9 Pokaż wiadomość
Mój czasem zasypia sam, zazwyczaj u mnie na łóżku. Jak nie chce cyca to się odwraca, ssie paluszki (albo smoczka jak jakimś cudem uda mi się podmienić palce) i zasypia. Swoją drogą ciekawe czy kiedyś się oduczy ssania palców, ja jestem przerażona. Za namową "mądrych madek" pozwalałam mu ssać, bo "to normalny etap rozwoju, poznaje rączki bla bla.." a teraz żałuję, że od razu z tym nie walczyłam. Teraz walczymy, ale jak jest zmęczony, a zabiorę mu rękę i przytrzymam żeby nie ssał to jest taki wrzask, że masakra. Czasami podmiana na jakiś gryzak lub smoczek pomoże, a czasem awantura dopóki nie pozwolę possać. No i jak się przebudzi w nocy to zaraz paluchy do buzi. Z tym będzie najgorzej wygrać

Wiesz to może być prze ząbki, jak wkłada całą rączkę do buzi i ja "ciumka" i ślini się przy tym niesamowicie to dla tego że go dziąsła swędzą. Mój też obecnie tak sobie rączki do buzi pakuje, córeczka robiła to samo. I tak jak u Ciebie moje dzieci nie chcą gryzaków, nawet smoczka teraz nie chce. Ja bym się jeszcze tak nie przejmowała takimi rzeczami, a przynajmniej poczekał aż minie etap ząbkowania bo to ono może być przyczyną problemów.
Nasze maluszki maja dopiero 7-8 mc i jeszcze będą ssały, smoczki, rączki, nóżki, kocyki. Wszystkiego da się dziecko oduczyć, a z maluchami ciężko jest walczyć bo nie wytłumaczysz przecież że coś nie jest ok .

Co do spania, mój głownie usypia przy cycku lub na rękach. Obecnie staramy się nauczyć go samodzielnego uspokajania jak się przebudzi. Czasem mu się to udaje. Córkę uczyłam usypiania pół roku, ale zaczynałam dopiero po 9 mc jak już nie jadła piersi przed snem. Na tę chwilę mój synek wydaje się jeszcze za mały, no i musi najpierw opanować samodzielne uspokajanie się.
Freya663 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-25, 11:06   #1055
malami1901
Zadomowienie

Ja chyba od dziś zacznę naukę zasypiania w łóżeczku. Powoli, powoli może się uda. Tylko najgorzej, że ostatnio często się budzi, chyba przez ząbki i wydaje mi się, że też dlatego, że ma za dużo wrażeń w dzień. W sensie coraz więcej poznaje, ogarnia nowe rzeczy i zauważyłam, że im 'glosniejszy' dzień, tym częstsze pobudki w nocy. Może powinnam od około 17-18 wyciszac tryb, czytać książki i bawić się na spokojnie, bez wrzaskow, tańców itp.

malami1901 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-25, 11:16   #1056
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Moja czasem usypia sama w swoim łóżku. Ta starsza młodszej daje jeszcze rok spania z nami, a później wstawiamy drugie łóżko do pokoju dziecięcego i oby to było na tyle

Wysłane z mojego Redmi Note 4X przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-11-25, 13:55   #1057
emelcia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zosiaaa Pokaż wiadomość
Dla małego mam tą przekładankę z Lidla nie wiem jak się nazywa. I zamówiłam trzy książeczki. Na święta jeszcze nie wiem. Nie mam pomysłu. Może od Was coś podpatrzę

Malami nasz mały nie zasypia sam w łóżeczku, jeszcze w nim nie spał ale u nas też nie zasypia sam, przy cycusiu. Od jakiegoś czasu kładę się z nim i chciałabym żeby w końcu sam padł, ale do tej pory jeszcze się nam nie udało. Zawsze w końcu się poddaje i wyciągam cyca.

Piona! U nas tylko cycek i nasze łóżko i moment śpi. W swoim łóżeczku Mała leżała raz na chwilę ot tak.
Obecnie łóżeczko to graciarnia albo składzik - wyjelam ju za małe ciuszki i nie mam pojęcia jak je pochować chyba musze zamówić worki próżniowe.
Cytat:
Napisane przez Muminka2 Pokaż wiadomość
Moja dostała ostnio od mojej siostry https://www.smyk.com/roler-dumel-discovery-42307.html i lubi się tym bawić.
A na święta nic dla niej nie będziemy kupować i tak pewnie dostanie różne dziwne prezety bo u mnie tylko siostra i mama pyta co mogą kupić. Tesciowie kupili jej hustawkę, już powiedzieliśmy że mają jej nic nie kupować.
Emelcia pytałaś o książeczki, my mamy księgę dźwięków i mała ja lubi, teraz zamówiłam druga części zobaczmy czy polubi.,od mojej mamy dostała taką że się naciska i są różne odgłosy zwierząt też fajna.

Cytat:
Napisane przez czilala4 Pokaż wiadomość
My mamy pelno ksiazeczek, "kto zjadl biedronke", "bardzo glodna gasienica", "ksiega dzwiekow", "pucio", "jano i wito"- to z takich ktore najczesciej walkujemy i Mala lubi. Najbardziej chyba jej pasuja te dzwiekonasladowcze czyli pucio, jano i wito i jeszcze podobna jest seria "babo chce". Oprocz tego Brzechwa i Tuwim z wierszykow. No i pelno kartonowych ksiazeczek takich po pare groszy, ktore razem ogladamy a potem Mala sobie bezkarnie gryzie

Moja tez nie zasypia sama. Zazwyczaj przy cycusiu, ale wiem, ze potrafi zasnac tez inaczej, bo raz jak mnie nie bylo to tesciowa uspila ja po prostu trzymajac na rekach i przytulajac.

Tez ogladalam ta wieze Tobbles Neo. Wydaje sie fajna, ale chyba zainwestuje w zwykle plastikowe kubeczki z ikei

A i Kicie Kocie tez mamy ale Mala jest poki co za mala na ta ksiazeczke. Chyba ze tak do poogladania to ok.
Ooo dzięki za inspirację!
Cytat:
Napisane przez Freya663 Pokaż wiadomość
Wiesz to może być prze ząbki, jak wkłada całą rączkę do buzi i ja "ciumka" i ślini się przy tym niesamowicie to dla tego że go dziąsła swędzą. Mój też obecnie tak sobie rączki do buzi pakuje, córeczka robiła to samo. I tak jak u Ciebie moje dzieci nie chcą gryzaków, nawet smoczka teraz nie chce. Ja bym się jeszcze tak nie przejmowała takimi rzeczami, a przynajmniej poczekał aż minie etap ząbkowania bo to ono może być przyczyną problemów.
Nasze maluszki maja dopiero 7-8 mc i jeszcze będą ssały, smoczki, rączki, nóżki, kocyki. Wszystkiego da się dziecko oduczyć, a z maluchami ciężko jest walczyć bo nie wytłumaczysz przecież że coś nie jest ok .

Co do spania, mój głownie usypia przy cycku lub na rękach. Obecnie staramy się nauczyć go samodzielnego uspokajania jak się przebudzi. Czasem mu się to udaje. Córkę uczyłam usypiania pół roku, ale zaczynałam dopiero po 9 mc jak już nie jadła piersi przed snem. Na tę chwilę mój synek wydaje się jeszcze za mały, no i musi najpierw opanować samodzielne uspokajanie się.
Co co, jak nauczyć samodzielnego uspokajania się?
Tak jak wyżej pisałam u nas na wieczorne spanie to cycek i wtedy się wyslizguje z łóżka żeby się ogarnąć, później kładziemy się koło Małej. Ale w dzień ostatnio drzemki tylko i wyłącznie na rękach i sru do gondoli. No chyba, że jesteśmy na spacerze to jakoś zasnie. A tak to ja jestem przerażona jak mają drzemki wyglądać np za miesiąc czy dwa

emelcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-11-25, 14:40   #1058
Muminka2
Raczkowanie

A i jeszcze mam książeczkę z akademia mądrego dziecka, fajna przesuwa się różne elementy ale musi być ciut strasza do tego, i Jana i wito też mamy.
Ja małej ciuszki popakowałam w worki próżniowe rozmiarami.
Ja się nie umiem wyspać jak Mała śpi z nami w łóżku.

Muminka2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-25, 15:26   #1059
anetka924
Raczkowanie

Cytat:
Dziewczyny, czy któreś dzidziusie zasypiają same w łóżeczku? W sensie bez cyca, bujania itp? Po prostu leżą i zasypiają... dla mnie to niewykonalne i może ma któraś jakieś metody na to?

I nas parę razy się zdarzyło, zwykle wtedy jak zajął się czymś np. karuzelą. Ale rzadko udaje się nam powtórzyć ten sukces. Zwykle chwilę ho glaskam po czółku, na boczek i spanko.

anetka924 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-25, 17:37   #1060
czilala4
Raczkowanie

Ja Mala po uspieniu odkladam do lozeczka i zwykle do pierwszej pobudki tam spi, potem juz nie mam cierpliwosci jej odkladac
U nas male ciuszki popakowane i juz kuzyn dzidzius je uzytkuje ale u nas ostatnio taki urodzaj, ze jak ten wyrosnie to mamy nastepne bobo w kolejce

24.06.2017
czilala4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-25, 17:58   #1061
wioleta20
Zakorzenienie

Nasz tez spi z nami, probuje go odkladac ale w nocy mi sie zwyczajnie nie chce. Wszyscy strasza, ze potem go nie odzwyczaimy i bedzie przychodzil zawsze do nas.
Tlumacze to sobie tym, ze nie widzialam jeszcze 15-letniego dziecka spiacego z rodzicami, wiec nie bedzie spal cale zycie z nami

Edytowane przez wioleta20
Czas edycji: 2018-11-25 o 18:00
wioleta20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-11-25, 18:26   #1062
grewana
Wtajemniczenie

My też śpimy osobno do pierwszej pobudki, potem nie chce mi się odkładac bąbla do jego łóżeczka Wioleta dokładnie tak jak piszesz, ja nawet 4, 5 letnich dzieci nie znam które by spały z rodzicami także się tym nie przejmuje

grewana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-25, 19:17   #1063
Freya663
Zadomowienie

GG do Freya663

Cytat:
Napisane przez emelcia Pokaż wiadomość
Co co, jak nauczyć samodzielnego uspokajania się?

Wiesz co metod jest naprawdę dużo, od "żadnego płaczu" przez "kontrolowaną separacje" po kontrowersyjne "3-5-7". Ja przy córce stosowałam stopniową separacje. Tz odkładałam do łóżeczka nie w pełni śpiące dziecko i i uspokajałam dalej, tak żeby maluszek zasypiał już nie na rękach, ale cały czas czół że jesteś obok. Ja myślę że najlepiej poczytać o tych sposobach, a następnie dobrać taką która będzie najbardziej pasować do potrzeb maluszka naszego. U mnie to wyszło w praniu. Kosztowało nas sporo czasu, ale dzięki temu jak Madzia miała ponad rok i zrezygnowała z nocnych karmień to nie musiałam do niej już w ogóle chodzić. Nawet jak się wybudziła w nocy to w 9 na 10 przypadków sama się uspokajała.
Stary 2018-11-25, 23:14   #1064
malami1901
Zadomowienie

Spanie w łóżeczku dzień pierwszy wsadzilam ją do łóżka i dałam butelkę z mm. Turlanie, wstawanie, skakanie, ale wypila 120ml co uważam w jej przypadku za baaardzo dużo. Bujałam, nie pomagało, 5min przy cycu i sen. Bez problemu ja odłożyłam i śpi już dwie godziny, a zwykle w samotności nie potrafi pół godziny wyleżeć. Aa, no i Mozart ją fajnie wycisza. Najgorzej, że nie mam gdzie wstawić fotela, tak to bym w nocy karmiła i odkladała, nocne karmienie długo nie trwa, ale jak wezmę ją do łóżka to zasypiamy szybko razem. Będę dążyła do tego, żeby nauczyła się zasypiać sama z mm, oczywiście ze mną obok. Usypianie na cycu strasznie długo trwa najgorzej, że ona zawsze zasypia leżąc na mnie, przyssie się i za nic jej sutka nie mogę z buzi wyciągnąć przez długi czas, aż serio nie padnie.

Stary 2018-11-26, 09:40   #1065
grewana
Wtajemniczenie

A u nas wczoraj masakra ze spaniem >:/ Mały usnął w pół do 1!!! Pospal u siebie pół godziny i zaczal płakać, więc go wzięłam do siebie i oczywiście już tak został do rana. Chyba to serio te górne jedynki ://

Stary 2018-11-26, 12:30   #1066
anius_7
Wtajemniczenie

Mój zasypia na noc sam w łóżeczku. Zjada, odkładam go, włączam szumisia,on się trochę pokręci i zazwyczaj max 5 minut i śpi. Ale działa to tylko na noc,w dzień usypia przy cycu,w chuście lub w wózku.

Grewana piszesz,że nie znam 4letniego dziecka,które śpi z rodzicami, zapraszam do mnie, poznasz moją Hankę to tak pół żartem, pół serio,bo ogólnie spała długo u siebie w pokoju,ale odkąd urodził się brat to ona chce z nami spać. Zasypia u siebie,ale noc w noc przyłazi do nas ok.1-2 i tak śpimy w trójkę. Nie mam siły z tym walczyć.

Ja Olkowi zamówiłam dziś Pucia, książeczkę Kto zjadł biedronkę i zabawki do kąpieli,bo nie ma. To na Mikołaja,a pod choinką chyba znajdzie stolik edukacyjny. Mamy tyle zabawek po starszej,że te prezenty to takie wymyślane na siłę.

anius_7 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-26, 12:49   #1067
register9
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Freya663 Pokaż wiadomość

Kurczę niestety to raczej nie na ząbki, bo zaczęło się długo przed ząbkowaniem i nie wkłada całej rączki tylko palce środkowy i serdeczny lewej dłoni. Na ząbki faktycznie gmera w buzi całą dłonią, zazwyczaj prawą, ale nie ciumka. Ciumka tylko tamte dwa palce, zawsze do spania, jak jest głodny albo żeby się uspokoić. Traktuje je jak smoczek. Bez tego nie ma zasypiania i dlatego tak się boję, że nie będę umiała go odzwyczaić.
Cytat:
Napisane przez grewana Pokaż wiadomość
My też śpimy osobno do pierwszej pobudki, potem nie chce mi się odkładac bąbla do jego łóżeczka Wioleta dokładnie tak jak piszesz, ja nawet 4, 5 letnich dzieci nie znam które by spały z rodzicami także się tym nie przejmuje

U nas to samo. Jakoś od lipca odkąd wstawiliśmy łóżeczko (wcześniej spał w koszu Mojżesza) noc w noc go odkładałam po każdym karmieniu żeby spał u siebie. A ostatnio jak był chory to zaczęłam go po pierwszej pobudce zostawiać u siebie i chyba lenistwo zaczyna wygrywać, bo nie chce mi się go odkładać. Tym bardziej, że zauważyłam, że ze mną śpi lepiej i rzadziej się budzi.
W ogóle wczoraj padł mi po 19, a zazwyczaj chodzi spać 21-22. No i oczywiście o 3 nie zasnął przy karmieniu tylko impreza. Skopał TŻta, mnie wytargał za włosy, wiercił się jak szalony i zasnął po 4. A ja taka połamana wstałam, bo musiałam leżeć na skraju łóżka i spinać każdy mięsień żeby nie spaść

Stary 2018-11-26, 12:55   #1068
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez grewana Pokaż wiadomość
A u nas wczoraj masakra ze spaniem >:/ Mały usnął w pół do 1!!! Pospal u siebie pół godziny i zaczal płakać, więc go wzięłam do siebie i oczywiście już tak został do rana. Chyba to serio te górne jedynki ://

To u nas tak było przedwczoraj. Zasnęła ok 20, a po 22 pobudka i imprezka do wpół do 1

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość
Mój zasypia na noc sam w łóżeczku. Zjada, odkładam go, włączam szumisia,on się trochę pokręci i zazwyczaj max 5 minut i śpi. Ale działa to tylko na noc,w dzień usypia przy cycu,w chuście lub w wózku.

Grewana piszesz,że nie znam 4letniego dziecka,które śpi z rodzicami, zapraszam do mnie, poznasz moją Hankę to tak pół żartem, pół serio,bo ogólnie spała długo u siebie w pokoju,ale odkąd urodził się brat to ona chce z nami spać. Zasypia u siebie,ale noc w noc przyłazi do nas ok.1-2 i tak śpimy w trójkę. Nie mam siły z tym walczyć.

Ja Olkowi zamówiłam dziś Pucia, książeczkę Kto zjadł biedronkę i zabawki do kąpieli,bo nie ma. To na Mikołaja,a pod choinką chyba znajdzie stolik edukacyjny. Mamy tyle zabawek po starszej,że te prezenty to takie wymyślane na siłę.
Heh to u nas jest podobnie, też starsza w nocy przychodzi albo mąż śpi u niej w łóżku i tak źle i tak niedobrze.

Stary 2018-11-26, 13:26   #1069
grewana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez anius_7 Pokaż wiadomość

Zazdroszczę takiego usypiania małego! Ja nie wiem jak my dojdziemy do czegoś takiego?! W ogóle o ile dzień mamy już naprawdę nieźle zorganizowany, drzemki, spacer, kp, inne jedzonko - wszystko idzie mniej więcej stałym rytmem o tyle noc to jest jakiś dramat - raz mały idzie spać o 21 a raz idzie o 21 ale na drzemke, budzi się po godzinie i właśnie jak wczoraj impreza do północy, godzinne karmienia itd :/ Kompletnie nie wiem o co kaman i jak to zmienić?! o.O

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-11-26, 13:26   #1070
wioleta20
Zakorzenienie

Ja tez zauwazylam ze jak spi z nami to sie prawie wcale nie budzi, potrafi przespac do 4 bez jedzenia, a jak spi w lozeczku to max 3h. Wiec dla wygody i z lenistwa tez go zostawiam u siebie.

Ja na swieta kupilam mu pchacza, a na Mikolaja maz wybral jakiegos tam baczka interaktywnego.

wioleta20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-26, 20:38   #1071
malami1901
Zadomowienie

Dziewczyny, łóżeczka u Was stoją w sypialni, czy w dziecięcym? Maluszki korzystają w ogole ze swoich pokoi?

Stary 2018-11-26, 20:49   #1072
grewana
Wtajemniczenie

Cytat:
Dziewczyny, łóżeczka u Was stoją w sypialni, czy w dziecięcym? Maluszki korzystają w ogole ze swoich pokoi?

U nas narazie łóżeczko stoi w naszej sypialni. Docelowo to będzie pokój małego a my się wyprowadzimy do innego, więc on nie będzie zmieniał miejsca swojego spania Takze póki co czysto swojego pokoju nie ma

Stary 2018-11-26, 21:21   #1073
emelcia
Rozeznanie

U nas łóżeczko stoi w sypialni, doskonale spełnia rolę przewijaka i graciarni
Pokoik Małej póki co to składzik, po nowym roku mamy zamiar przemalowac i urządzić

emelcia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-11-26, 21:32   #1074
Freya663
Zadomowienie

GG do Freya663

U mnie śpi w łóżeczku swoim, staram się go zawsze odkładać (no ale nie zawsze to wychodzi ). Łóżeczko jest u nas w sypialni, bo niestety nie nadaje się chłopak jeszcze na swój pokój. Zwłaszcza że miał go na razie dzielić z siostrą. Dla porównania w jego wieku córeczka spała już u siebie.
Stary 2018-11-26, 22:12   #1075
grewana
Wtajemniczenie

Ja na dzień dzisiejszy nie wyborazam sobie, że mały mógłby juz teraz spać w osobnym pokoju. Za to dziś pierwszy raz położyłam mu do spania poduszkę pod głowę, zobaczymy jaki będzie efekt On śpi praktycznie tylko na boku a jest duzy więc ma wygieta szyje, także myślę że czas najwyższy na poduchę

Edytowane przez grewana
Czas edycji: 2018-11-26 o 22:15
Stary 2018-11-27, 08:00   #1076
Agnieszka_32
Raczkowanie

Wracając do tematu prezentów. Ja Małej na Mikołaja zamówiłam 4 książeczki z akademii mądrego dziecka. Ma już jedną z tej serii "kto robi hu hu" i póki co to jej ulubiona książeczka, no może po za Hipolitem, który szuka swojej mamy, ale tę lubi bo ma hipopotama do gryzienia i cała ląduje w buzi. Pod choinkę dostanie szczeniaczka uczniacka od nas. Od jednych dziadków pchacz z fisher price. Hmm...to zamówiła teściowa bez konsultacji ze mną i tak się teraz zastanawiam, czy do pchaczy stosuje się tę samą zasadę, co do chodzików, tj., że szkodzą na bioderka? Chodzik dostałam od siostry ale od razu trafił na strych... Od moich rodziców dostanie konia na biegunach, takiego co rży jak się go pociągnie za grzywę. Generalnie Mała ma dużo zabawek, znaczną część dostała po starszym kuzynostwie a i tak najlepszą rozrywką są kabelki, drewniana łyżka, gazeta, folia bąbelkowa...

Moja Mała też nie siada jeszcze, także martwiące się dziewczyny pocieszam, że jest nas więcej Poza tym nie raczkuje, nie staje itp. Dopiero niedawno zaczęła intensywniej pełzać. Każde dziecko ma swoje tempo - spokojnie Może nasze dzieci rozwijają szybciej inne obszary - moja np. ma już 7 zębów i 8 idzie, prawie 10 kg, a może już 10 bo nawet nie ważę

Liczyłyście ile na dobę średnio śpią Wasze dzieciaczki? Bo ja liczę i wychodzi mi 9 - max 10 godzin. To chyba niewiele. Usypia ostatnio ok 21: 30 budzi się ok. 5:30 (heh usypia 1,5 h później niż jeszcze miesiąc temu ale wstać jakoś później jej się nie zdarza). Czyli 8 h w nocy. A w dzień to sobie tak pyka 3 drzemki po 15- 30 min. Bardzo rzadko (z raz na 2 tygodnie) uśnie w dzień na godzinę. Przez kilka dni byłam u rodziców i mama zdziwiona jak to dziecko mało śpi Kuzynostwo śpi w dzień 3h ciągiem (ok 2 latka). Nie wiem czy się martwić, czy uznać, że ten typ tak ma. Ona od początku nie była ospała, jak czytałam, że noworodek śpi 18h na dobę to myślałam, że mi dziecko podmienili. Na samym początku (nie licząc szpitala) spała max 14.

Jeśli chodzi o spanie to i u nas śpi z nami w łóżku. Początkowo pilnowałam, żeby odkładać ją do łóżeczka. Była malutka to się baliśmy, że ją przygnieciemy, albo, że przestanie oddychać, a w łóżeczku mamy monitor oddechu. Odkładaliśmy max pierwsze 2 miesiące. Teraz śpi z nami. Nawet nie próbuję jej odkładać. To chyba z lenistwa. Często się budzi w nocy a jak jest w zasięgu ręki to łatwiej dać butlę, wziąć ją na brzuch itp...Miałam plan, że będzie spała w łóżeczku ale u mnie dochodzą jeszcze pobudki na odciąganie, to jakbym chciała do niej wstawać to tego snu byłoby tyle co nic. Mam nadzieję, że kiedyś jak będzie kolejny dzidziuś to zechce jeść z piersi, bo na laktator to już patrzeć nie mogę a szkoda mi jej dawać mm jak mam swój pokarm i jestem na rodzicielskim.'

Bardzo się rozpisałam ale jeszcze mam jedno pytanie. Jak dużo Wasze dzieciaczki jedzą z podawanych posiłków? Moja czasem zje kilka łyżeczek, częściej jeszcze mniej. Raz na kilka dni zdarzy się, że wciągnie 120 g (gotuję zupki i trzymam w słoiczkach po gerberach stąd wiem jaka objętość. Już 1,5 miesiąca rozszerzamy dietę a ilości nadal są degustacyjne, czy też tak macie?
Agnieszka_32 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-27, 08:39   #1077
register9
Raczkowanie

Mój śpi w nocy 8-10 godzin, oczywiście z przerwami na cyca. A w ciągu dnia zazwyczaj 3 drzemki po 30-40 minut, czasem dwie, ale wtedy wieczorem pada mi o 18-19 więc bardzo zawsze walczę o tę trzecią drzemkę Kiedyś potrafił pospać w dzień 3 godziny, bo się budził, cycał i zasypiał dalej jak w nocy. Niestety te czasy minęły
A co do jedzenia to u nas tak samo. Nadal bardziej degustacja niż prawdziwe jedzenie

Stary 2018-11-27, 09:07   #1078
Iclosemyeyes
Zakorzenienie

Nie liczyłam nigdy dokładnie ile śpi, w nocy to tak od ok 19/20 do 6.30 z kilkoma szybkimi pobudkami na cyca. A za dnia zazwyczaj 2-3 drzemki, ale niezbyt długie, 30-60 minut.

Agnieszka podziwiam Cie za to odciąganie mleka, super że tak się poświęcasz dla córki

Z jedzeniem to u nas też są ilości mikroskopijne, np 1-2 lyzeczki, ćwierć malutkiego kotlecika buraczanego, pół ósemki ziemniaka itp.

Stary 2018-11-27, 09:09   #1079
grewana
Wtajemniczenie

Mój śpi ok 13h na dobe, w nocy 9-10 w dzień 3-4 podzielone na 3-4 drzemki różnej długości od 30 do 90 min czasami
U nas już widzę wyraźne zmniejszanie kp kosztem jedzenia stałego. Rano je kaszkę, potem obiad - warzywa, jajka, chleb, mięsko, zupy i wieczorem przeważnie owoc.
W ogóle to się załamałam bo nie wiem czy moje kp się wkrótce nie skonczy ;( Od 2 czy 3 dni mały mnie podgryza podczas karmienia. Już dwa razy krzyknęłam z bolu i zaskoczenia, on się wystraszył oczywiście i płacz ;( Zaczęłam się bać go przystawiać ;(

Stary 2018-11-27, 09:20   #1080
zosiaaa
Zadomowienie

U nas jedzenie różnie, czasem to są 2-3 łyżeczki a czasem zje prawie pół tego większego słoiczka - ale to są sporadyczne przypadki.

Co do snu to w nocy śpi około 10h przeważnie z czterema pobudkami na cyca. A w dzień ma dwie drzemki tak od 40 - 90 min.

zosiaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości