Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz. IV - Strona 92 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-11-26, 07:37   #2731
mikoma
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz. IV

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Tych ludzi

Nie na tym polega (nawet w zamysle tj. przed beznadziejną egzekucja) akcja SzP. Jest opis, są prośby (niektóre podrasowane przez wolontariuszy) i jest wolna wola darczyńcy.

Serio nie widzę nic drastycznie nie na miejscu w prośbie o mikrofalówkę, które może nie są produktem pierwszej potrzeby, i nie są najzdrowsze. Mikrofale nie są kosmicznie drogie i faktycznie mogą się przydać.

Ehe. I jak to się ma do podstawowej idei tej akcji, którą rzekomo jest przygotowanie świątecznej paczki dla biedniejszej rodziny?

Jak dzisiaj pamietam czasy sprzed kilkunastu lat, kiedy ksiądz z mojej parafii zachęcał do tej akcji z ambony, mówiąc, że ma to być paczka z żywnością na wigilijny stół i drobnymi upominkami. I sorry, ale w przypadku tych nadmierne płodliwych, nieskalanych pracą rodzin właśnie tak to powinno wyglądać - żywność i prezenty dla dzieci, ewentualnie jakiś jeden droższy sprzęt niezbędny do życia. Mikrofala takim sprzętem nie jest, a nawet gorzej - jedzenie z mikrofali jest szkodliwe, więc taki podarunek to naprawdę żaden prezent. Serio jak matka siedzi w domu to nie ma czasu odgrzać jedzenia normalnie?
mikoma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-26, 07:46   #2732
Ingrid80
BAN stały

Cytat:
ktoś prosił o zmywarkę?
czy teraz OT o tym jak to można żyć bez zmywarki?
Dla mnie zakup zmywarki to był a jedna z lepszych inwestycji.

Sent from my SM-G935F using Tapatalk
Kupiłaś ją czy prosiła żeby ktoś Ci ja dał w prezencie?

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Ingrid80 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-26, 08:35   #2733
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mikoma Pokaż wiadomość
Ehe. I jak to się ma do podstawowej idei tej akcji, którą rzekomo jest przygotowanie świątecznej paczki dla biedniejszej rodziny?

Jak dzisiaj pamietam czasy sprzed kilkunastu lat, kiedy ksiądz z mojej parafii zachęcał do tej akcji z ambony, mówiąc, że ma to być paczka z żywnością na wigilijny stół i drobnymi upominkami. I sorry, ale w przypadku tych nadmierne płodliwych, nieskalanych pracą rodzin właśnie tak to powinno wyglądać - żywność i prezenty dla dzieci, ewentualnie jakiś jeden droższy sprzęt niezbędny do życia. Mikrofala takim sprzętem nie jest, a nawet gorzej - jedzenie z mikrofali jest szkodliwe, więc taki podarunek to naprawdę żaden prezent. Serio jak matka siedzi w domu to nie ma czasu odgrzać jedzenia normalnie?
Przed SzP Caritas też często robi takie akcje na Boże Narodzenie i Wielkanoc, ale wyraźnie proszono o produkty, które się tak łatwo nie psują, typu mąka, makaron, konserwy.

---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ----------

Tymczasem: https://mobile.innpoland.pl/148225,z...la-pracujacych

Ale czy faktycznie ktoś się odważy tak zrobić?

Stary 2018-11-26, 08:51   #2734
9848198ceafc75373689018f1c5708ad8ca8cef1_608746413ed8e
Konto usunięte

Ja kiedyś chodziłam na wolontariat do fundacji, gdzie przychodziły dzieci (rzekomo) najbardziej potrzebujące i uwierzcie mi, oczekiwania co do prezentów to one miały tak wygórowane, że wielokrotnie byłam w szoku. Fundacja ta moimi zdaniem tylko utrzymywała ich w przekonaniu, że wszystko spadnie z nieba, każdy za nich wszystko zrobi, da, kupi, pomoże i nie chodzi jedynie o prezenty, ale o całokształt.
9848198ceafc75373689018f1c5708ad8ca8cef1_608746413ed8e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-26, 09:38   #2735
ajah
wańka wstańka

Cytat:

Ewidentnie się SzP zmieniła.
nadal uważam, że problemem są te opisy i w jaki sposób przedstawiają sytuację rodziny oraz to, że wolontariusze nie potrafią przeprowadzić wywiadu środowiskowego.
To, że matka będąc w domu może podgrzać jedzenie nie oznacza, że mikrofala się nie przyda np. gdy pójdzie do pracy/ będzie zajęta czymś innym i dziecko będzie mogło sobie podgrzać jedzenie na szybko ( np.).

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Ingrid80 Pokaż wiadomość
Kupiłaś ją czy prosiła żeby ktoś Ci ja dał w prezencie?

odnosiłam się do postu Mijanou, której znajomi kasę mają i zmywarka jest im niwpotrzebna i gary maja pomyte.
w tym kontekście nie ma znaczenia czy kupiłam swoją zmywarkę czy ktoś mi ja podarował.

Stary 2018-11-26, 09:50   #2736
szaruskowa
Zadomowienie

[1=9848198ceafc75373689018 f1c5708ad8ca8cef1_6087464 13ed8e;86170690]Ja kiedyś chodziłam na wolontariat do fundacji, gdzie przychodziły dzieci (rzekomo) najbardziej potrzebujące i uwierzcie mi, oczekiwania co do prezentów to one miały tak wygórowane, że wielokrotnie byłam w szoku. Fundacja ta moimi zdaniem tylko utrzymywała ich w przekonaniu, że wszystko spadnie z nieba, każdy za nich wszystko zrobi, da, kupi, pomoże i nie chodzi jedynie o prezenty, ale o całokształt.[/QUOTE]
to potwierdzasz to co mówił mi znajomy, którego siostra pracuje w domu dziecka. regularnie tam coś oddaję, jakieś ciuchy, kupuję kosmetyki itd. a on mnie namawia, żebym wybrała inną placówkę. kiedyś zrobili na święta akcję że dzieci piszą list co chcą dostać i ludzie się zgłaszali, że mogą coś kupić. to dzieciaki prosiły o iphony. z tym, że te dzieci raczej nie są wychowane i nauczone, bo kto je ma wychować? nauczyć, że nie spada z nieba, że ludzie harują na taki telefon niektórzy cały miesiąc. mają poczucie krzywdy i myślą, że im się należy. tak mi się wydaje.
szaruskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-26, 09:55   #2737
9848198ceafc75373689018f1c5708ad8ca8cef1_608746413ed8e
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez szaruskowa Pokaż wiadomość
to potwierdzasz to co mówił mi znajomy, którego siostra pracuje w domu dziecka. regularnie tam coś oddaję, jakieś ciuchy, kupuję kosmetyki itd. a on mnie namawia, żebym wybrała inną placówkę. kiedyś zrobili na święta akcję że dzieci piszą list co chcą dostać i ludzie się zgłaszali, że mogą coś kupić. to dzieciaki prosiły o iphony. z tym, że te dzieci raczej nie są wychowane i nauczone, bo kto je ma wychować? nauczyć, że nie spada z nieba, że ludzie harują na taki telefon niektórzy cały miesiąc. mają poczucie krzywdy i myślą, że im się należy. tak mi się wydaje.
Za mojej "kadencji" pamiętam laptopy i jakiś wielki telewizor.
9848198ceafc75373689018f1c5708ad8ca8cef1_608746413ed8e jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-11-26, 12:03   #2738
MissCath
Zakorzenienie

Właśnie przed chwilą w Radio Zet podali, że z powodu tej afery mobbingowej darczyńców SzP jest mniej o 1/4.

Stary 2018-11-26, 14:33   #2739
PaulinciaKWC
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MissCath Pokaż wiadomość
U mnie tak samo do pracy ściągają przecież Ukraińców, bo nikt nie chce robić. A obsuwy w budowach czy remontach dróg coraz większe, bo nie ma rąk do pracy...

---------- Dopisano o 08:26 ---------- Poprzedni post napisano o 08:24 ----------

A, i obok mojej pracy budują bloki, to też nie raz słyszałam ukraiński w rozmowach tych budowlańców.

Potwierdzam, ukraincy i bialorusini przyjezdzaja masowo, bo nie ma kto pracowac na budowie. A ci co pracuja potrafia rzucic wypowiedzeniem i srednio ich interesuje okres wypowiedzenia, bo ida z marszu do kolejnej pracy. Nie podoba sie to zmieniają prace, np. Za lepsze pieniadze albo blizej domu.

PaulinciaKWC jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-26, 14:35   #2740
AuroraCoriolis
Zadomowienie

Cytat:
Serio jak matka siedzi w domu to nie ma czasu odgrzać jedzenia normalnie?
do pracy nie moze pojsc bo zajmuje sie dziecmi ale obiadu tez widac z tego samego powodu nie da sie ugotowac

[1=9848198ceafc75373689018 f1c5708ad8ca8cef1_6087464 13ed8e;86170690]Ja kiedyś chodziłam na wolontariat do fundacji, gdzie przychodziły dzieci (rzekomo) najbardziej potrzebujące i uwierzcie mi, oczekiwania co do prezentów to one miały tak wygórowane, że wielokrotnie byłam w szoku. Fundacja ta moimi zdaniem tylko utrzymywała ich w przekonaniu, że wszystko spadnie z nieba, każdy za nich wszystko zrobi, da, kupi, pomoże i nie chodzi jedynie o prezenty, ale o całokształt.[/QUOTE]

ja pamietam kolezanke w podstawowce z jakiejs mega patologicznej rodziny, z jakims uposledzeniem jeszcze, ojcem alkoholikiem i bratem, ktory juz w wieku 9 lat bil inne dzieci rowno. Miala placone za wszystkie wycieczki,zielone szkoly, jezdzila z jakis fundacji na wakacje/ferie,dostawali jakies paczki. Ogolnie sytuacja wygladala tak,ze ona zawsze to wszystko miala bo jak nie zaplacila fundacja to nasza wychowawczyni robila zbiorke. Z jednej strony super sprawa i tak dalej a z drugiej nie wszyscy mieli takie prezenty i wiekszosc klasy nie jezdzila wtedy na wakacje/ferie i wogole bo ludzi nie bylo stac. Takze troche to jest niewyposrodkowane bo chyba wlasnie potem nauczeni,ze mieli wszystko z pomocy spolecznej nie potrafia Ci ludzie przerzucic sie na normalne zycie, gdzie wszystkiego sie nie ma

Cytat:
Właśnie przed chwilą w Radio Zet podali, że z powodu tej afery mobbingowej darczyńców SzP jest mniej o 1/4.

ciekawe ,ze akurat z tego powodu a nie dennego wybierania rodzin
ale moze 500 plus tez ma tu swoje-jakby nie patrzec kazda z tych dzieciatych rodzinek ma teraz 500+ miesiecznie na kazdego Brajanka wiecej a i tak widac to za malo
AuroraCoriolis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-26, 16:36   #2741
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AuroraCoriolis Pokaż wiadomość
do pracy nie moze pojsc bo zajmuje sie dziecmi ale obiadu tez widac z tego samego powodu nie da sie ugotowac

ja pamietam kolezanke w podstawowce z jakiejs mega patologicznej rodziny, z jakims uposledzeniem jeszcze, ojcem alkoholikiem i bratem, ktory juz w wieku 9 lat bil inne dzieci rowno. Miala placone za wszystkie wycieczki,zielone szkoly, jezdzila z jakis fundacji na wakacje/ferie,dostawali jakies paczki. Ogolnie sytuacja wygladala tak,ze ona zawsze to wszystko miala bo jak nie zaplacila fundacja to nasza wychowawczyni robila zbiorke. Z jednej strony super sprawa i tak dalej a z drugiej nie wszyscy mieli takie prezenty i wiekszosc klasy nie jezdzila wtedy na wakacje/ferie i wogole bo ludzi nie bylo stac. Takze troche to jest niewyposrodkowane bo chyba wlasnie potem nauczeni,ze mieli wszystko z pomocy spolecznej nie potrafia Ci ludzie przerzucic sie na normalne zycie, gdzie wszystkiego sie nie ma

ciekawe ,ze akurat z tego powodu a nie dennego wybierania rodzin
ale moze 500 plus tez ma tu swoje-jakby nie patrzec kazda z tych dzieciatych rodzinek ma teraz 500+ miesiecznie na kazdego Brajanka wiecej a i tak widac to za malo
Kto wie, może część ludzi też się przekonała, że wspiera rumianki, a jest 500+.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-11-26, 17:00   #2742
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:

odnosiłam się do postu Mijanou, której znajomi kasę mają i zmywarka jest im niwpotrzebna i gary maja pomyte.
w tym kontekście nie ma znaczenia czy kupiłam swoją zmywarkę czy ktoś mi ja podarował.

Ma znaczenie.
Skoro można sobie poradzić bez, zmywając ręcznie to albo się samemu ją kupuje albo dalej myje się gary rękoma. Proste.

Nie wiem, może ja jestem jakaś dziwna i odebrałam dziwne wychowanie w domu ale zawsze mnie uczono, że na swoje chciejstwa trzeba samemu zapracować.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!

Edytowane przez Mijanou
Czas edycji: 2018-11-26 o 17:01
Mijanou jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-26, 17:12   #2743
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Ma znaczenie.
Skoro można sobie poradzić bez, zmywając ręcznie to albo się samemu ją kupuje albo dalej myje się gary rękoma. Proste.

Nie wiem, może ja jestem jakaś dziwna i odebrałam dziwne wychowanie w domu ale zawsze mnie uczono, że na swoje chciejstwa trzeba samemu zapracować.
ktoś prosił o zmywarkę w ramach chciejstwa?
Stary 2018-11-26, 17:16   #2744
Lena_94
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kaledonia Pokaż wiadomość
I taka niezbędna do życia

Może jeszcze nowiutką zmywarkę by chcieli

Jestem prawie pewna że rok/dwa temu była pani co chciała zmywarkę „bo wtedy będzie miała więcej czasu dla dzieci”.

Stary 2018-11-26, 17:41   #2745
cb88dba0fc36678caba5734659402cd6408543f4
Konto usunięte

Ja zauważyłam w tym roku wysyp postów na grupach FB, że wybrałam taką i taką rodzinę w szlachetnej paczce, ale sama sobie nie poradzę, więc kto mógłby się dorzucić? Jak dla mnie to lepiej by było najpierw skrzyknąć ludzi, a dopiero potem wybierać rodzinę.

cb88dba0fc36678caba5734659402cd6408543f4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-26, 18:01   #2746
patusiaa23
BAN stały

Cytat:
Ewidentnie się SzP zmieniła.
nadal uważam, że problemem są te opisy i w jaki sposób przedstawiają sytuację rodziny oraz to, że wolontariusze nie potrafią przeprowadzić wywiadu środowiskowego.
To, że matka będąc w domu może podgrzać jedzenie nie oznacza, że mikrofala się nie przyda np. gdy pójdzie do pracy/ będzie zajęta czymś innym i dziecko będzie mogło sobie podgrzać jedzenie na szybko ( np.).

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ----------

Ale wymyślasz scenariusze, lol. No a samochód to już w ogóle ułatwiłby życie, jakby ktoś poszedł do pracy. Zmywarka, mikrofalówka, to wszystko ułatwia życia.
Z tą różnicą, ze jak ktoś faktycznie do tej pracy pójdzie i ta mikrofalówka się przyda, to po prostu ją sobie kupi
patusiaa23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-26, 19:10   #2747
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez patusiaa23 Pokaż wiadomość
Ale wymyślasz scenariusze, lol. No a samochód to już w ogóle ułatwiłby życie, jakby ktoś poszedł do pracy. Zmywarka, mikrofalówka, to wszystko ułatwia życia.
Z tą różnicą, ze jak ktoś faktycznie do tej pracy pójdzie i ta mikrofalówka się przyda, to po prostu ją sobie kupi
Wszystko można sobie kupić, ale nie o tym jest wątek. Idąc tym tokiem rozumowania jedynymi osobami zasługującymi na pomoc byłyby osoby dotknięte przez wypadki losowe typu śmierc czy choroba.
Wątek jest o pomocy potrzebującym i akcji SzP.
Stary 2018-11-26, 19:14   #2748
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Sorry, ale takich ludziom wg mnie powinno się pomagać tylko w minimalnym stopniu.
Na każdą zachciankę powinni sobie sami zapracować.
A mikrofala to zachcianka. Nawet jakby kosztowała 50 zł, to uważam że wstyd o to prosić.
Nie ma pracy, nie ma wygód. Prosta sprawa.
Dlatego też mi się ta cała idea szlachetnej nie podoba.
Jak już to powinno się dawać upominki tylko dzieciom, a nie całej rodzince.

I żeby nie było, pisze o tych wszystkich zdrowych ludziach, a nie o samotnej matce z chorym dzieckiem.
Może gdyby się nie pomagało całej tej patoli, to by starczyło czasu, kasy i chęci na pomoc tym naprawdę potrzebującym.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-26, 19:43   #2749
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Większość opisów tych rodzin objętych SZP nadaje się tylko do wywalenia bo naprawdę są to żenujące opisy żenady. Opisy ludzi, którzy tak naprawdę całe życie szukają pracy i proszą Boga, by jej nie znaleźć.
I to piszczenie, że po zaplaceniu rachunków na osobę zostaje 500 zł. Sorry, ale gros ludzi uczciwie pracujących tak samo ma i tyle samo im zostaje. I jakoś nikt się nad nimi nie użala a i oni sami się nikomu nie użalają i łap nie wyciągają. Podejrzewam, że ci ludzie nawet nie wiedzą, gdzie w ich mieście jest MOPS.

Ja może jestem radykalna, ale pomoc socjalną ograniczyłabym do ludzi starych, chorych i niezdolnych do pracy a także rodzin dzieci niepełnosprawnych, które faktycznie potrzebują opieki rodziców 24/24. A reszta albo się bierze za robotę, albo nie je.

Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209

Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw

No pasaran!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-11-26, 21:40   #2750
ruda_beksa
Zakorzenienie

Cytat:
Jestem ostatnią chyba osobą, która udawałaby, że niepełnosprawni intelektualnie i fizycznie nie mają potrzeb w zakresie ludzkiej seksualności a byłoby okrucieństwem zabieranie im prawa do tego. Jednak zadaniem sprawnych intelektualnie opiekunów takich osób jest w tym przypadku dobranie metod antykoncepcji i dopilnowanie, by ich podopieczni te metody stosowali. Pani Dominika nie pojawiła się w ich domu nagle, znikąd i z dnia na dzień (zakładam, że partner, jako osoba niepełnosprawna fizycznie i intelektualnie nie chadza na randki samodzielnie), więc był czas na dobranie i dopilnowanie stosowania tabletek antykoncepcyjnych.
Żal tego dziecka ale jednocześnie zastanawiam się, czy Pani Grazyna z Panem PIotrem wyciagną jakieś wnioski, czy na świecie pojawią się kolejne, płodzone beztrosko Szymonki, bo biorąc pod uwagę niepełnosprawność intelektualną syna i Pani Dominiki to chyba oni są jedynymi odpowiedzialnymi za to osobami.
Pani Grażyna palnęła sobie pierwsze dziecię w wieku nastoletnim, a kolejne dwa lata później. I jak widać nie wyciągnęła z tego wniosków.

I może też jestem radykalna, ale zgadzam się z tobą w pełni w kwestii zasiłków.

A propos antykoncepcji:

Pani Iwona (35 lat) oraz pan Piotr (37 lat) wychowują razem piątkę dzieci: Katarzynę (17 lat), Justynę (16 lat), Rafała (11 lat), Kamila (8 lat) i Dominika (3 lata), mieszkając razem z mamą pani Iwony, panią Marią (68 lat).

P. Beata z rodziną
Opis rodziny

Pani Beata (27 l.) wraz z mężem Stanisławem (40 l.) wychowują czwórkę dzieci Milenę (6 l.), Annę (4 l.), Michała (3 l.) oraz Hanię (10 mies.).

Pan Stanisław wraz z rodziną mieszkają w wynajmowanym, małym domu z dwoma pokojami, łazienką i kuchnią. W jednym pokoju śpi,aż pięć osób. Pani Beata marzy o większym domu, aczkolwiek jest to nie możliwe, ponieważ nie mają wystarczającego budżetu. Kobieta bardzo wcześnie została matką, przez co musiała porzucić pracę i zająć się dzieckiem. W następnych latach urodziła trójkę dzieci,
przez co musiała zapomnieć o jakiejkolwiek pracy, z powodu opieki nad dziećmi.
Pan Stanisław pracuje dorywczo jako pracownik fizyczny. Rodzinna nie może znaleźć odpowiedniej pracy z powodu brak odpowiedniego wykształcenia do adekwatnej pracy. Duży wpływ ma ubogi rynek pracy i daleka lokalizacja od potencjalnych pracodawców. Na równi jest, także brak sprawnego auta, przez co rodzina nie miała by jakby dojechać do pracy. W tej jednak chwili, rodzina utrzymuje się wyłącznie z 500+, zasiłku rodzinnego i macierzyńskiego, które w styczniu się skończy, żyją także z drobnych zarobków pana Stanisława. Łączny dochód rodziny wynosi 3889zł. Po odliczeniu kosztów utrzymania mieszkania, rodzinie zostaje na życie ok. 492 zł na jednego członka rodziny.

Ludzie. Brak mi słów.

https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0

Edytowane przez ruda_beksa
Czas edycji: 2018-11-26 o 22:00
ruda_beksa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-26, 22:01   #2751
cojarobietu_uu
Zadomowienie

Cytat:
Większość opisów tych rodzin objętych SZP nadaje się tylko do wywalenia bo naprawdę są to żenujące opisy żenady. Opisy ludzi, którzy tak naprawdę całe życie szukają pracy i proszą Boga, by jej nie znaleźć.
I to piszczenie, że po zaplaceniu rachunków na osobę zostaje 500 zł. Sorry, ale gros ludzi uczciwie pracujących tak samo ma i tyle samo im zostaje. I jakoś nikt się nad nimi nie użala a i oni sami się nikomu nie użalają i łap nie wyciągają. Podejrzewam, że ci ludzie nawet nie wiedzą, gdzie w ich mieście jest MOPS.

Ja może jestem radykalna, ale pomoc socjalną ograniczyłabym do ludzi starych, chorych i niezdolnych do pracy a także rodzin dzieci niepełnosprawnych, które faktycznie potrzebują opieki rodziców 24/24. A reszta albo się bierze za robotę, albo nie je.
Mam podobnie radykalne poglądy co ty. Socjal dla tych, którzy z przyczyn niezależnych na prawdę nie mogą pracować (niepełnosprawność czy choroba własna albo członka rodziny, który wymaga opieki). Doraźna pomoc np. w przypadku pożaru itp. A nie dla zdolnych do pracy.

Pochodzę z małej miejscowości, gdzie wie się dużo o sobie nawzajem. Mama ostatnio wspominała, jak o paczkę czy inną pomoc starali się ludzie w dużo lepszej sytuacji finansowej od nas. A jej by nie przyszło do głowy, że jest biedna i ktoś ma jej pomagać.

Stary 2018-11-27, 06:24   #2752
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
ktoś prosił o zmywarkę w ramach chciejstwa?
Nie. O mikrowelę.
To samo.
Można bez niej żyć i podgrzewać na gazie. I tak się robi, jak się nie ma kasy na mikrowelę (czyli tak, jak ze zmywarką). Nota bene, ja swoją wywaliłam bo służyła mi do podgrzewania mleka a zabierała niepotrzebnie miejsce. Do niczego innego to ustrojstwo się nie nadaje.

Sorry, Ajah, ale odbieram Twoje posty jako słynne już (choć niegrzeczne i na ten raz mi daruj): "A u was murzynow bijo".

No pasaran!
Stary 2018-11-27, 06:26   #2753
MissCath
Zakorzenienie

Ja właśnie znam taką osobę, koleżankę ze studiów, która akurat nie może podjąć pracy ze względu na niepełnosprawne dziecko. Dorabia jakoś dorywczo, ale mimo to dziecko wymaga opieki i zaangażowania. I jej bym chętnie sprezentowala SzP (na dziecko od kilku lat daje 1% podatku), ale wiem, że jej byłoby akurat wstyd liczyć na coś takiego...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-11-27, 06:39   #2754
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Napisane przez cojarobietu_uu Pokaż wiadomość

Pochodzę z małej miejscowości, gdzie wie się dużo o sobie nawzajem. Mama ostatnio wspominała, jak o paczkę czy inną pomoc starali się ludzie w dużo lepszej sytuacji finansowej od nas. A jej by nie przyszło do głowy, że jest biedna i ktoś ma jej pomagać.

Ktoś kiedyś powiedział, że bieda to stan umysłu i chyba coś w tym jest.

U mnie "za studenta" też było różnie. Bywały dni, gdzie żywiłam się głównie jajkami, mlekiem i pieczywem. Teraz też różnie bywa- raz kasa jest, raz jej nie ma ale nie czuję się nieszczęśliwa i biedna, gdy jest jej mniej. Należy wtedy wziąć więcej dyżurów lub poszukać innych możliwości zarobku.
A gdybym nie mogła zarobkować w swoim zawodzie to najnormalniej w świecie poszłabym do Biedronki lub do sprzątania. Gdy byłam w liceum musiałam zarabiać na swoje chciejstwa sprzątając gabinety mamy. Praca fizyczna nie jest więc dla mnie ujmą na honorze, szanuję ją i jestem do niej przyzwyczajona.

Praca jest. Trzeba tylko chciec jej poszukać i pracować.

No pasaran!
Stary 2018-11-27, 06:43   #2755
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:

U mnie "za studenta" też było różnie. Bywały dni, gdzie żywiłam się głównie jajkami, mlekiem i pieczywem. Teraz też różnie bywa- raz kasa jest, raz jej nie ma ale nie czuję się nieszczęśliwa i biedna, gdy jest jej mniej. Należy wtedy wziąć więcej dyżurów lub poszukać innych możliwości zarobku.
A gdybym nie mogła zarobkować w swoim zawodzie to najnormalniej w świecie poszłabym do Biedronki lub do sprzątania. Gdy byłam w liceum musiałam zarabiać na swoje chciejstwa sprzątając gabinety mamy. Praca fizyczna nie jest więc dla mnie ujmą na honorze, szanuję ją i jestem do niej przyzwyczajona.

Ja tak samo po utracie pracy dawałam sobie 3 miesiące szukania i wybrzydzania, a później mówiłam sobie, że jak się nie uda, to pójdę nawet do biedronki, byleby mieć zajęcie.

Stary 2018-11-27, 06:49   #2756
Mijanou
Wizażowy Kot Igor

Cytat:
Ja tak samo po utracie pracy dawałam sobie 3 miesiące szukania i wybrzydzania, a później mówiłam sobie, że jak się nie uda, to pójdę nawet do biedronki, byleby mieć zajęcie.

Obie miałyśmy dużo szczęścia, że rodzice nauczyli nas wartości pracy.

Dlatego naprawdę przeraża mnie, gdy pomyślę, ile dzieci z rodzin "zasiłkowo-paczkowych" odziedziczy wyuczoną biedę, wyciąganie ręki po socjal i życia na koszt podatników.
Przeraża mnie, jaka będzie jakość naszego społeczeństwa za kilkanaście lat, gdy pracująca mniejszość będzie utrzymywać niepracującą większość. Dlaczego ten rząd nie widzi swojej bezmyslności w tym ciągłym rozdawnictwie?

No pasaran!
Stary 2018-11-27, 06:51   #2757
MissCath
Zakorzenienie

Cytat:
Obie miałyśmy dużo szczęścia, że rodzice nauczyli nas wartości pracy.

Dlatego naprawdę przeraża mnie, gdy pomyślę, ile dzieci z rodzin "zasiłkowo-paczkowych" odziedziczy wyuczoną biedę, wyciąganie ręki po socjal i życia na koszt podatników.
Przeraża mnie, jaka będzie jakość naszego społeczeństwa za kilkanaście lat, gdy pracująca mniejszość będzie utrzymywać niepracującą większość. Dlaczego ten rząd nie widzi swojej bezmyslności w tym ciągłym rozdawnictwie?
Dlatego padła propozycja, aby 500+ było tylko dla pracujących rodziców. Nie wiem, czy to by przeszło, ale byłabym za.

Stary 2018-11-27, 07:20   #2758
Higurashi
Czarna owca

Cytat:
Napisane przez cojarobietu_uu Pokaż wiadomość
Mam podobnie radykalne poglądy co ty. Socjal dla tych, którzy z przyczyn niezależnych na prawdę nie mogą pracować (niepełnosprawność czy choroba własna albo członka rodziny, który wymaga opieki). Doraźna pomoc np. w przypadku pożaru itp. A nie dla zdolnych do pracy.

I ja również się pod tym podpisuję.
Mnie mama ostatnio uświadomiła, że w SzP bierze udział nasz sąsiad. Mają dom na własność, sprawny samochod. Sąsiad pracuje za dobrą pensję, utrzymuje żonę i dwójkę dzieci. Nie przelewa się, nie latają na Majorkę, ale jako że to całkiem dobry kolega taty - wiem, że źle wcale nie jest. Ot, normalna polska rodzina z przeciętnymi przychodami

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka
Higurashi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-27, 07:31   #2759
mikoma
Zakorzenienie

Cytat:

Ale ty nie masz dzieci i nie rozumiesz, że samotna matka po prostu zawsze i w każdym przypadku nie może pracować!111!1 nic to, że w Polsce wszelkie pierwszeństwo w kolejce do żłobka czy przedszkola mają właśnie samotni rodzice właśnie po to, żeby mogli pracować choćby na pół etatu czy 1 zmianę. I myślę, że wielu samotnych rodziców tak właśnie robi. Ale ci ze Szlacheckiej nie mogą, no nie... bo nie.
mikoma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-27, 07:32   #2760
antonina_bielska
Polka Ogarniaczka

Cytat:
Napisane przez Higurashi Pokaż wiadomość
I ja również się pod tym podpisuję.
Mnie mama ostatnio uświadomiła, że w SzP bierze udział nasz sąsiad. Mają dom na własność, sprawny samochod. Sąsiad pracuje za dobrą pensję, utrzymuje żonę i dwójkę dzieci. Nie przelewa się, nie latają na Majorkę, ale jako że to całkiem dobry kolega taty - wiem, że źle wcale nie jest. Ot, normalna polska rodzina z przeciętnymi przychodami

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka
Trzeba mieć tupet
Nawet w najgorszych czasach, kiedy nam się z Tż nie przelewało, nie pomyślałabym o tym żeby wyciągać ręce po taką pomoc...

Wysłane z mojego HTC Desire 626 przy użyciu Tapatalka

„Leć tam gdzie miłość głaszcze Cię dłonią, nie płacz za tymi, co miłość Twą trwonią”
antonina_bielska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości