|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2731 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz. IV
Cytat:
Ehe. I jak to się ma do podstawowej idei tej akcji, którą rzekomo jest przygotowanie świątecznej paczki dla biedniejszej rodziny? Jak dzisiaj pamietam czasy sprzed kilkunastu lat, kiedy ksiądz z mojej parafii zachęcał do tej akcji z ambony, mówiąc, że ma to być paczka z żywnością na wigilijny stół i drobnymi upominkami. I sorry, ale w przypadku tych nadmierne płodliwych, nieskalanych pracą rodzin właśnie tak to powinno wyglądać - żywność i prezenty dla dzieci, ewentualnie jakiś jeden droższy sprzęt niezbędny do życia. Mikrofala takim sprzętem nie jest, a nawet gorzej - jedzenie z mikrofali jest szkodliwe, więc taki podarunek to naprawdę żaden prezent. Serio jak matka siedzi w domu to nie ma czasu odgrzać jedzenia normalnie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2732 | |
BAN stały
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2733 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 09:35 ---------- Poprzedni post napisano o 08:47 ---------- Tymczasem: https://mobile.innpoland.pl/148225,z...la-pracujacych Ale czy faktycznie ktoś się odważy tak zrobić? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#2734 |
Konto usunięte
|
Ja kiedyś chodziłam na wolontariat do fundacji, gdzie przychodziły dzieci (rzekomo) najbardziej potrzebujące i uwierzcie mi, oczekiwania co do prezentów to one miały tak wygórowane, że wielokrotnie byłam w szoku. Fundacja ta moimi zdaniem tylko utrzymywała ich w przekonaniu, że wszystko spadnie z nieba, każdy za nich wszystko zrobi, da, kupi, pomoże i nie chodzi jedynie o prezenty, ale o całokształt.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2735 | ||
wańka wstańka
|
Cytat:
nadal uważam, że problemem są te opisy i w jaki sposób przedstawiają sytuację rodziny oraz to, że wolontariusze nie potrafią przeprowadzić wywiadu środowiskowego. To, że matka będąc w domu może podgrzać jedzenie nie oznacza, że mikrofala się nie przyda np. gdy pójdzie do pracy/ będzie zajęta czymś innym i dziecko będzie mogło sobie podgrzać jedzenie na szybko ( np.). Sent from my SM-G935F using Tapatalk ---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:37 ---------- Cytat:
w tym kontekście nie ma znaczenia czy kupiłam swoją zmywarkę czy ktoś mi ja podarował. Sent from my SM-G935F using Tapatalk
![]() |
![]() |
#2736 |
Zadomowienie
|
[1=9848198ceafc75373689018 f1c5708ad8ca8cef1_6087464 13ed8e;86170690]Ja kiedyś chodziłam na wolontariat do fundacji, gdzie przychodziły dzieci (rzekomo) najbardziej potrzebujące i uwierzcie mi, oczekiwania co do prezentów to one miały tak wygórowane, że wielokrotnie byłam w szoku. Fundacja ta moimi zdaniem tylko utrzymywała ich w przekonaniu, że wszystko spadnie z nieba, każdy za nich wszystko zrobi, da, kupi, pomoże i nie chodzi jedynie o prezenty, ale o całokształt.[/QUOTE]
to potwierdzasz to co mówił mi znajomy, którego siostra pracuje w domu dziecka. regularnie tam coś oddaję, jakieś ciuchy, kupuję kosmetyki itd. a on mnie namawia, żebym wybrała inną placówkę. kiedyś zrobili na święta akcję że dzieci piszą list co chcą dostać i ludzie się zgłaszali, że mogą coś kupić. to dzieciaki prosiły o iphony. z tym, że te dzieci raczej nie są wychowane i nauczone, bo kto je ma wychować? nauczyć, że nie spada z nieba, że ludzie harują na taki telefon niektórzy cały miesiąc. mają poczucie krzywdy i myślą, że im się należy. tak mi się wydaje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2737 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2738 |
Zakorzenienie
|
Właśnie przed chwilą w Radio Zet podali, że z powodu tej afery mobbingowej darczyńców SzP jest mniej o 1/4.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2739 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2740 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() [1=9848198ceafc75373689018 f1c5708ad8ca8cef1_6087464 13ed8e;86170690]Ja kiedyś chodziłam na wolontariat do fundacji, gdzie przychodziły dzieci (rzekomo) najbardziej potrzebujące i uwierzcie mi, oczekiwania co do prezentów to one miały tak wygórowane, że wielokrotnie byłam w szoku. Fundacja ta moimi zdaniem tylko utrzymywała ich w przekonaniu, że wszystko spadnie z nieba, każdy za nich wszystko zrobi, da, kupi, pomoże i nie chodzi jedynie o prezenty, ale o całokształt.[/QUOTE] ja pamietam kolezanke w podstawowce z jakiejs mega patologicznej rodziny, z jakims uposledzeniem jeszcze, ojcem alkoholikiem i bratem, ktory juz w wieku 9 lat bil inne dzieci rowno. Miala placone za wszystkie wycieczki,zielone szkoly, jezdzila z jakis fundacji na wakacje/ferie,dostawali jakies paczki. Ogolnie sytuacja wygladala tak,ze ona zawsze to wszystko miala bo jak nie zaplacila fundacja to nasza wychowawczyni robila zbiorke ![]() Cytat:
![]() ale moze 500 plus tez ma tu swoje-jakby nie patrzec kazda z tych dzieciatych rodzinek ma teraz 500+ miesiecznie na kazdego Brajanka wiecej a i tak widac to za malo ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2741 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2742 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Skoro można sobie poradzić bez, zmywając ręcznie to albo się samemu ją kupuje albo dalej myje się gary rękoma. Proste. Nie wiem, może ja jestem jakaś dziwna i odebrałam dziwne wychowanie w domu ale zawsze mnie uczono, że na swoje chciejstwa trzeba samemu zapracować.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! Edytowane przez Mijanou Czas edycji: 2018-11-26 o 17:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2743 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2744 |
Wtajemniczenie
|
Jestem prawie pewna że rok/dwa temu była pani co chciała zmywarkę „bo wtedy będzie miała więcej czasu dla dzieci”. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#2745 |
Konto usunięte
|
Ja zauważyłam w tym roku wysyp postów na grupach FB, że wybrałam taką i taką rodzinę w szlachetnej paczce, ale sama sobie nie poradzę, więc kto mógłby się dorzucić? Jak dla mnie to lepiej by było najpierw skrzyknąć ludzi, a dopiero potem wybierać rodzinę.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2746 | |
BAN stały
|
Cytat:
Z tą różnicą, ze jak ktoś faktycznie do tej pracy pójdzie i ta mikrofalówka się przyda, to po prostu ją sobie kupi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2747 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Wątek jest o pomocy potrzebującym i akcji SzP.
![]() |
![]() |
#2748 |
Konto usunięte
|
Sorry, ale takich ludziom wg mnie powinno się pomagać tylko w minimalnym stopniu.
Na każdą zachciankę powinni sobie sami zapracować. A mikrofala to zachcianka. Nawet jakby kosztowała 50 zł, to uważam że wstyd o to prosić. Nie ma pracy, nie ma wygód. Prosta sprawa. Dlatego też mi się ta cała idea szlachetnej nie podoba. Jak już to powinno się dawać upominki tylko dzieciom, a nie całej rodzince. I żeby nie było, pisze o tych wszystkich zdrowych ludziach, a nie o samotnej matce z chorym dzieckiem. Może gdyby się nie pomagało całej tej patoli, to by starczyło czasu, kasy i chęci na pomoc tym naprawdę potrzebującym. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2749 |
Wizażowy Kot Igor
|
Większość opisów tych rodzin objętych SZP nadaje się tylko do wywalenia bo naprawdę są to żenujące opisy żenady. Opisy ludzi, którzy tak naprawdę całe życie szukają pracy i proszą Boga, by jej nie znaleźć.
I to piszczenie, że po zaplaceniu rachunków na osobę zostaje 500 zł. Sorry, ale gros ludzi uczciwie pracujących tak samo ma i tyle samo im zostaje. I jakoś nikt się nad nimi nie użala a i oni sami się nikomu nie użalają i łap nie wyciągają. Podejrzewam, że ci ludzie nawet nie wiedzą, gdzie w ich mieście jest MOPS. Ja może jestem radykalna, ale pomoc socjalną ograniczyłabym do ludzi starych, chorych i niezdolnych do pracy a także rodzin dzieci niepełnosprawnych, które faktycznie potrzebują opieki rodziców 24/24. A reszta albo się bierze za robotę, albo nie je.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2750 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I może też jestem radykalna, ale zgadzam się z tobą w pełni w kwestii zasiłków. A propos antykoncepcji: Pani Iwona (35 lat) oraz pan Piotr (37 lat) wychowują razem piątkę dzieci: Katarzynę (17 lat), Justynę (16 lat), Rafała (11 lat), Kamila (8 lat) i Dominika (3 lata), mieszkając razem z mamą pani Iwony, panią Marią (68 lat). ![]() P. Beata z rodziną Opis rodziny Pani Beata (27 l.) wraz z mężem Stanisławem (40 l.) wychowują czwórkę dzieci Milenę (6 l.), Annę (4 l.), Michała (3 l.) oraz Hanię (10 mies.). Pan Stanisław wraz z rodziną mieszkają w wynajmowanym, małym domu z dwoma pokojami, łazienką i kuchnią. W jednym pokoju śpi,aż pięć osób. Pani Beata marzy o większym domu, aczkolwiek jest to nie możliwe, ponieważ nie mają wystarczającego budżetu. Kobieta bardzo wcześnie została matką, przez co musiała porzucić pracę i zająć się dzieckiem. W następnych latach urodziła trójkę dzieci, przez co musiała zapomnieć o jakiejkolwiek pracy, z powodu opieki nad dziećmi. Pan Stanisław pracuje dorywczo jako pracownik fizyczny. Rodzinna nie może znaleźć odpowiedniej pracy z powodu brak odpowiedniego wykształcenia do adekwatnej pracy. Duży wpływ ma ubogi rynek pracy i daleka lokalizacja od potencjalnych pracodawców. Na równi jest, także brak sprawnego auta, przez co rodzina nie miała by jakby dojechać do pracy. W tej jednak chwili, rodzina utrzymuje się wyłącznie z 500+, zasiłku rodzinnego i macierzyńskiego, które w styczniu się skończy, żyją także z drobnych zarobków pana Stanisława. Łączny dochód rodziny wynosi 3889zł. Po odliczeniu kosztów utrzymania mieszkania, rodzinie zostaje na życie ok. 492 zł na jednego członka rodziny. Ludzie. Brak mi słów.
Dopiero w samym środku zimy przekonałem się, że noszę w sobie niepokonane lato. https://www.youtube.com/watch?v=oHgCXhY6kZ0 Edytowane przez ruda_beksa Czas edycji: 2018-11-26 o 22:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2751 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pochodzę z małej miejscowości, gdzie wie się dużo o sobie nawzajem. Mama ostatnio wspominała, jak o paczkę czy inną pomoc starali się ludzie w dużo lepszej sytuacji finansowej od nas. A jej by nie przyszło do głowy, że jest biedna i ktoś ma jej pomagać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#2752 |
Wizażowy Kot Igor
|
Nie. O mikrowelę.
To samo. Można bez niej żyć i podgrzewać na gazie. I tak się robi, jak się nie ma kasy na mikrowelę (czyli tak, jak ze zmywarką). Nota bene, ja swoją wywaliłam bo służyła mi do podgrzewania mleka a zabierała niepotrzebnie miejsce. Do niczego innego to ustrojstwo się nie nadaje. Sorry, Ajah, ale odbieram Twoje posty jako słynne już (choć niegrzeczne i na ten raz mi daruj): "A u was murzynow bijo".
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2753 |
Zakorzenienie
|
Ja właśnie znam taką osobę, koleżankę ze studiów, która akurat nie może podjąć pracy ze względu na niepełnosprawne dziecko. Dorabia jakoś dorywczo, ale mimo to dziecko wymaga opieki i zaangażowania. I jej bym chętnie sprezentowala SzP (na dziecko od kilku lat daje 1% podatku), ale wiem, że jej byłoby akurat wstyd liczyć na coś takiego...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2754 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
U mnie "za studenta" też było różnie. Bywały dni, gdzie żywiłam się głównie jajkami, mlekiem i pieczywem. Teraz też różnie bywa- raz kasa jest, raz jej nie ma ale nie czuję się nieszczęśliwa i biedna, gdy jest jej mniej. Należy wtedy wziąć więcej dyżurów lub poszukać innych możliwości zarobku. A gdybym nie mogła zarobkować w swoim zawodzie to najnormalniej w świecie poszłabym do Biedronki lub do sprzątania. Gdy byłam w liceum musiałam zarabiać na swoje chciejstwa sprzątając gabinety mamy. Praca fizyczna nie jest więc dla mnie ujmą na honorze, szanuję ją i jestem do niej przyzwyczajona. Praca jest. Trzeba tylko chciec jej poszukać i pracować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2755 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2756 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Dlatego naprawdę przeraża mnie, gdy pomyślę, ile dzieci z rodzin "zasiłkowo-paczkowych" odziedziczy wyuczoną biedę, wyciąganie ręki po socjal i życia na koszt podatników. Przeraża mnie, jaka będzie jakość naszego społeczeństwa za kilkanaście lat, gdy pracująca mniejszość będzie utrzymywać niepracującą większość. Dlaczego ten rząd nie widzi swojej bezmyslności w tym ciągłym rozdawnictwie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2757 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2758 | |
Czarna owca
|
Cytat:
Mnie mama ostatnio uświadomiła, że w SzP bierze udział nasz sąsiad. Mają dom na własność, sprawny samochod. Sąsiad pracuje za dobrą pensję, utrzymuje żonę i dwójkę dzieci. Nie przelewa się, nie latają na Majorkę, ale jako że to całkiem dobry kolega taty - wiem, że źle wcale nie jest. Ot, normalna polska rodzina z przeciętnymi przychodami Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2759 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale ty nie masz dzieci i nie rozumiesz, że samotna matka po prostu zawsze i w każdym przypadku nie może pracować!111!1 nic to, że w Polsce wszelkie pierwszeństwo w kolejce do żłobka czy przedszkola mają właśnie samotni rodzice właśnie po to, żeby mogli pracować choćby na pół etatu czy 1 zmianę. I myślę, że wielu samotnych rodziców tak właśnie robi. Ale ci ze Szlacheckiej nie mogą, no nie... bo nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2760 | |
Polka Ogarniaczka
|
Cytat:
![]() Nawet w najgorszych czasach, kiedy nam się z Tż nie przelewało, nie pomyślałabym o tym żeby wyciągać ręce po taką pomoc... Wysłane z mojego HTC Desire 626 przy użyciu Tapatalka
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:07.