Mamy majowe 2019 - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2018-11-27, 15:10   #4381
Pomaranczowacytryna
Raczkowanie

Dot.: Mamy majowe 2019

Cytat:
Napisane przez agadzie Pokaż wiadomość
Kiedy jest koniec wątku? Ilość postów?
Ja po pierwszej ciąży na brzuchu ani pół rozstępu, ale na biodrach trochę mi wyskoczyło, na szczęście są bardzo blade, mało widać.
Smaruje się zwykła oliwka dla niemowląt, te kremy które tu są jakos mi nie pasują, jak będę w Polsce to kupię sobie swój ulubiony, mamma mia od Ziai.
Pochwalę się wam moim kalendarzem adwentowym ,-jeszcze nie jest wprawdzie skończony ale główna część już gotowa Załącznik 7650215

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Jak jest 5 tys postow.

Kalendarz śliczny kojarzy mi sie z takim z dzieciństwa

Pomaranczowacytryna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-27, 15:12   #4382
Lilly Greace
Dostojna peema.

Super kalendarz, ja nigdy nie miałam
Stary 2018-11-27, 15:26   #4383
agadzie
Zakorzenienie

ja takiego też nie, zawsze czekoladowe :p które pożerałam w 2-3 dni
a ten zrobiłam z myślą o moim Dominiku, a w przyszłości i drugie będzie korzystać A ja pamiętam że dla mnie nawet ten czekoladowy kalendarz to była taka magia świąt, niech i moje potomstwo ma
Efekt końcowy pokażę jak skończę
agadzie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-27, 15:41   #4384
blekitna laguna
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Lilly Greace Pokaż wiadomość
Po świętach znowu pójdę na szmaty po ubranka i będę wybierać też takie na nieco większe dziecko, bo myślę, że to moje ostatnie chwile na takie łażenie beztroskie po sklepach, jak maluch będzie już na świecie to będzie mi ciężej wyjść grzebać na ciuchach. Więc dopóki mogę sobie tanio kupić fajne rzeczy nawet na pół roczku to czemu nie. Będą sobie czekać. Nie wierzę w przesądy, bo myśląc w ten sposób to po co i sobie kupować jakieś rzeczy jak każdego dnia może nam coś się stać...

Lilly ja mysle dokladnie tak samo Patrze na rzeczy tak do roczku - jak widze super rzecz za 1 czy 2 zl to jak tu nie wziac? Moze spokojnie poczekac, a ja nie wiem czy bede miala jak potem chodzic na zakupy... Tylko najgorzej, ze jeszcze nie znam plci, wiec kupuje same neutralne rzeczy, a widzialam duzo fajnych typowo chlopiecych/dziewczecych
Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Jedyne co polecam to smarować się od cyckow po kolana. Nic mnie tak nie zaskoczyło jak rozwalone uda i łydki pod kolanami, a nie puchły mi nogi wcale. Brzuch można zawsze ukryć, a w spodniach chodzić całe lato to straszna rzecz :/Żadnego, to czy się pojawia nie zależy od tego ile i czym się będziemy smarować. Może to tylko załagodzić efekt, czyli pęknięcia będą plytsze, skóra się będzie szybciej goić i dzięki masażom szybciej wróci do siebie.

Wspolczuje... mi sie to na razie nie miesci w glowie - czemu pojawiaja sie w innych miejscach niz na brzuchu/kolo brzucha? czy to wynika z przytycia tez w innych rejonach niz brzuch?
Ja nie kupowalam nic specjalnego ciazowego, teraz smaruje sie nawilzajacym balsamem Dove. Nie mam sklonnosci do rozstepow, ale kto to wie :/

Cytat:
Napisane przez agadzie Pokaż wiadomość
Pochwalę się wam moim kalendarzem adwentowym ,-jeszcze nie jest wprawdzie skończony ale główna część już gotowa Załącznik 7650215

Fajny pomysl a co jest w srodku?
blekitna laguna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-27, 15:48   #4385
agadzie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez blekitna laguna Pokaż wiadomość

Fajny pomysl a co jest w srodku?
Jeszcze nic ale będą jakieś drobne słodycze, względnie resoraki :p
agadzie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-27, 15:59   #4386
grejpfrutowa01
Zakorzenienie

przeczytałam dzisiaj ciekawy artykuł:
https://dziecisawazne.pl/5-rzeczy-kt...FTCJfaxEJ3KZzY

co o tym myślicie ?

z rosska wzięłam oliwkę
nie wiem czy to właśnie to, co polecałyście, bo wydaje mi się że nie, ale akurat nic innego nie było.
grejpfrutowa01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-27, 15:59   #4387
mysia1103
Raczkowanie

Cytat:
Ja na Vinted odezwałam się do jednej laski z mojego miasta, za 50 zł sprzedaje ładne spodnie, może od niej kupię.

czuję dziś całkiem mocno ruchy dziecka. To znaczy mocno... no dalej to jest siła mrówki, ale mocniej niż np. wczoraj. Tyle się nasłuchałam, że to dopiero tak od 20tc czuć cokolwiek, że nie mogę wyjść z podziwu i ciągle myślę, że może jednak to jelita, ale jelita od 5 dni? Tak z raz na godzinę coś poczuję. Dziś to było jak jakieś mikrokopnięcie parę razy, aż się zaśmiałam.

ja dziś zaczęłam 19 tydz i dalej nie mam pewności czy czuję ruchy...w dodatku to 3 ciąża w poprzednich ciążach jakoś chyba wcześńiej czułam a teraz sama już nie wiem
mysia1103 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-27, 16:06   #4388
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:
Napisane przez grejpfrutowa01 Pokaż wiadomość

co o tym myślicie ?

z rosska wzięłam oliwkę
nie wiem czy to właśnie to, co polecałyście, bo wydaje mi się że nie, ale akurat nic innego nie było.
Ja mam tę oliwkę

Co do artykułu, to niektóre teksty mnie przerażają, jak zasypianie przy piersi dwuletniego dziecka (niestety nie widzę żadnego sensu karmienia piersią dwulatka i raczej go nie zobaczę) albo spanie z dzieckiem do trzeciego roku życia.
Stary 2018-11-27, 16:09   #4389
mysia1103
Raczkowanie

[QUOTE=grejpfrutowa01;8617 7079]przeczytałam dzisiaj ciekawy artykuł:

co o tym myślicie ?

Powiem Ci na swoim przykładzie, tzn swoich dzieci :P
kiedy urodziłam pierwsze dziecko, byłam dość młoda...miałam 22 lata. Głupia byłam i słuchałam wszystkich dookoła, wtedy też, na tapecie była SuperNiania , gdzie ogłądałam ją mega namiętnie. I wg jej zasad wychowywałam syna, czyli też tak jak ten Pan pisze - o tych stereotypach... dziecko musi się wypłakać, jak najmniej noszenia, rygor od niemowlaka.. Dziś syn ma 12 lat ijest mega mało czuły, nie przyjdzie nie przytuli się, mówi mało o uczuciach, myślę , że to mogło mieć na to wpływ.

Za to córcia, dziś 6 lat, od maleńskiego noszona,bujana,lulana, jak zapłakała to już przy niej byłam.. i dzisiaj jest mega przytulaśna, zakochana we mnie po uszy.
Z trzecim bejbikiem też będę tak postępować, z pierwszym popełniłam ten błąd, że słuchałam wszystkich dookoła a nie syna.
mysia1103 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-27, 16:12   #4390
Lilly Greace
Dostojna peema.

Mysia też zwraca uwagę na ważne rzeczy
Ja generalnie jestem za bliskością, przytulaniem, okazywaniem uczuć i mówieniem o nich.
Stary 2018-11-27, 16:19   #4391
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Ja na Vinted odezwałam się do jednej laski z mojego miasta, za 50 zł sprzedaje ładne spodnie, może od niej kupię.

czuję dziś całkiem mocno ruchy dziecka. To znaczy mocno... no dalej to jest siła mrówki, ale mocniej niż np. wczoraj. Tyle się nasłuchałam, że to dopiero tak od 20tc czuć cokolwiek, że nie mogę wyjść z podziwu i ciągle myślę, że może jednak to jelita, ale jelita od 5 dni? Tak z raz na godzinę coś poczuję. Dziś to było jak jakieś mikrokopnięcie parę razy, aż się zaśmiałam.
Cytat:
No u mnie pierwsza ciąża, jestem w 18tc (17+4), teoretycznie więc poczułam pierwszy raz dziecko w dniu ostatniego USG czyli w ostatnim dniu 17tc, ale już wtedy lekarz mówił, że dziecko wygląda na troszkę większe. Może taka moja uroda, że szybko poczułam. Bo naprawdę się nie napalałam na to, ale tego się nie da już chyba z niczym pomylić.

W ogóle cała ciąża dla mnie jest inna od kiedy znam płeć i czuję ruchy. Jeszcze niedawno czułam się paskudnie, ciągłe wymioty i ogólnie koszmar, a teraz wydaje mi się czasami, że o tym zapomniałam. I tylko tak siedzę jak pracuję i czekam, żeby się ruszył. Chciałabym, żeby tż mógł już też poczuć to.
Przecież sama pisałaś że można od 16 ale znając życie poczujesz pozniej jak wcześniej więc wiadomo że można ja w 1 ciazy czułam 17/18 teraz 16/17))

---------- Dopisano o 16:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:17 ----------

Cytat:
Dopiero zauważyłam, że pędzimy jak szalone, zaraz będzie koniec wątku
Jak szalone? Wątek się tak slimaczy że masakra... Połowę ciazy cześć zaaz ma a my 1eszy kończymy...

---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:18 ----------

Cytat:

co o tym myślicie ?

z rosska wzięłam oliwkę
Chętnie przeczytam i się wypowiem ale mi bliskość jest bliska więc pewnie się zgodzę

Stary 2018-11-27, 16:29   #4392
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:

Wspolczuje... mi sie to na razie nie miesci w glowie - czemu pojawiaja sie w innych miejscach niz na brzuchu/kolo brzucha? czy to wynika z przytycia tez w innych rejonach niz brzuch?
Ja nie kupowalam nic specjalnego ciazowego, teraz smaruje sie nawilzajacym balsamem Dove. Nie mam sklonnosci do rozstepow, ale kto to wie :/
Ja nigdzie nie miałam rozstępów nigdzie nie przytyłam w nogach, nogi mi też nie puchły, ogólnie miałam brzuch j tyle. Nie wiem z czego to wynika, wiem że byłam wściekła. Pośladki to smarowałam ale żeby uda to nie wpadłam na to

---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ----------

A co do wychowania to można sobie w wsadzić poradniki podążać za dzieckiem to jedyna moja myśl w macierzyństwie

magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-27, 16:29   #4393
sQuaara
Zakorzenienie

Rozstępy są wszędzie... Nie ma co jak się tyje 20kg to to nie tylko brzuch

Stary 2018-11-27, 16:34   #4394
Lilly Greace
Dostojna peema.

Sq, na tyle informacji sprzecznych można się natknąć co do tego, kiedy czuje się ruchy dziecka (i co do całej reszty zresztą), że człowiek głupieje.

A co do wątku to dla mnie szybko leci, myślałam, że druga część to będzie dopiero może jakoś przed porodami
Stary 2018-11-27, 16:46   #4395
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:

co o tym myślicie ?

z rosska wzięłam oliwkę
hmm mi chyba bliżej do tej superniani jednak ale jak wyjdzie w praniu tego nie wiadomo

to ta oliwka

Cytat:
Ja nigdzie nie miałam rozstępów nigdzie nie przytyłam w nogach, nogi mi też nie puchły, ogólnie miałam brzuch j tyle. Nie wiem z czego to wynika, wiem że byłam wściekła. Pośladki to smarowałam ale żeby uda to nie wpadłam na to

---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:29 ----------

A co do wychowania to można sobie w wsadzić poradniki podążać za dzieckiem to jedyna moja myśl w macierzyństwie

no i właśnie

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-27, 16:47   #4396
Monia858585
Rozeznanie

Ja mojego synka cały czas przytulałam, całowałam, bujałam, spał z nami do niecałych 2 lat. I powiem Wam, że wyszło mu to na dobre. Nie jest jakimś maminsynkiem, Ale potrafi przyjść, przytulić, powiedzieć " kocham Cię ". Także tak samo będę postępować z drugim bejbusiem. A co do karmienia piersią, ja szybko przestałam. Ale znam kobietę, która karmiła do 3,5 latek. Dla mnie to jakieś nieporozumienie. Ale każdy i tak robi jak chce 😀😀

Ja jestem w 18 tygodniu i też jakoś mało ruchów czuję. Mam nadzieję że niedługo to się zmieni i będzie szalało, kopało i wogóle
Monia858585 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-27, 16:56   #4397
sQuaara
Zakorzenienie

Ja zgadzam się na wszystko z tekstu. Bujanie. Noszenie. Spanie razem. Cyc ile i jak długo chce. Mójaly sam się odstawil. W dużej mierze z mojej własnej potrzeby bliskości (tu go biorę sobie do łóżka bo chce bo lubię), ale też z lenistwa(jak miałabym go nosić bujac śpiewać to wolalam dać cyc 5min i spał) albo komfortu (teraz musiałabym nim do łóżeczka rzucić bo w ciszy się tak nie schyle więc śpi z nami od połowy nocy o ile się obudzi)

I uważam że nikomu nic do tego czy karmie 2 latka czy karmilam miesiąc.

Jak na wszystko mowie "do 18 przestanie"

Stary 2018-11-27, 16:58   #4398
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość

Przytyłam 13, uważam, że to bardzo w normie i tydzień po porodzie zostało mi 6kg, gdzie przeciez jeszcze macica się nie obkurczyła itd. Miałam różne wahania wagi ale nigdy nie skutkowało to rozstepami

Stary 2018-11-27, 16:59   #4399
Lilly Greace
Dostojna peema.

Magda dobrze to podsumowała
Stary 2018-11-27, 17:02   #4400
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Przytyłam 13, uważam, że to bardzo w normie i tydzień po porodzie zostało mi 6kg, gdzie przeciez jeszcze macica się nie obkurczyła itd. Miałam różne wahania wagi ale nigdy nie skutkowało to rozstepami

Ja przy moich 20 też nie miałam ani jednego. Ale odpowiadam na pytania zdziwiony h jak to jest ze rozstępy są nie tylko na bruchu

Stary 2018-11-27, 17:06   #4401
N4TI
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to N4TI

Dziewczyny mam dzis tyle energii ze az zrobilam pierwszy raz ever klopsy w sosie pieczarkowym a klopsy w ciazy moglabym jesc codziennie!! Ostatnie moje wieczory spedzalam na kanapie a dzis o 18 ide z kolezanka na sałatkę i tak sie ciesze lol

Co do wychowania, lulania, noszenia wszyscy mi mowia zeby nie nosic na rękach ze to błąd ale jak takiego malego babla nie nosić i tulic?? Potem urośnie i nie będzie juz malym bobaskiem
Stary 2018-11-27, 17:28   #4402
blekitna laguna
Rozeznanie

Cytat:

co o tym myślicie ?
z czescia sie zgadzam - bede tulic, nosic, reagowac na placz, spiewac, czytac, mowic, ze kocham ale nie chce zeby spalo z nami w lozku i nie chce karmic 2-3 latka. Wierze, ze jak dziecko nie bedzie znalo innej opcji niz spanie samo to nie bedzie mi sie pchac do lozka a w ciagu dnia dostanie bardzo duzo uwagi i czulosci

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość

20 kg to sporo - faktycznie w brzuchu tyle nie zmiescisz ale jak ktos tyje 10-12? wtedy to jest glownie brzuch, wiecej krwii, macica itd. Mi sie wydaje, ze te rozstepy na innych czesciach ciala musza wynikac z przytycia ponad norme, no bo skad? Skora sie musi rozciagac zeby taki rozstep powstal, przy rozsadnym tyciu powinny (jesli juz koniecznie musza) pojawic sie tylko na brzuchu i w jego rejonie. Ale moze sie ludze i bede wygladac po ciazy jak zebra

Cytat:
Napisane przez Monia858585 Pokaż wiadomość
Ale znam kobietę, która karmiła do 3,5 latek. Dla mnie to jakieś nieporozumienie. Ale każdy i tak robi jak chce 😀😀
Dla mnie fujka takie dziecko juz przynajmniej od 2 lat ma normalna, zdrowa i zbilansowana diete, po co w dalszym ciagu pchac w niego mleko? Dla mnie to jest bardziej zaspokajanie potrzeby bliskosci i poczucia bycia niezastapiana i niezbedna dla matki niz dziecka, ale nie chce nikogo obrazac... A potrzebe bliskosci dziecka mozna zaspokoic w inny sposob

Cytat:
Napisane przez N4TI Pokaż wiadomość
Co do wychowania, lulania, noszenia wszyscy mi mowia zeby nie nosic na rękach ze to błąd ale jak takiego malego babla nie nosić i tulic?? Potem urośnie i nie będzie juz malym bobaskiem
chyba najlepiej sluchac siebie albo wspomagac sie madrymi porecznikami. Kazdy ma inna wizje wychowania, chociazby metody naszych rodzicow byly inne... Jak ktos nam daje rady to proponuje pokiwac glowa a i tak robic po swojemu
Stary 2018-11-27, 17:44   #4403
Misha_
Wtajemniczenie

O ktorym kremie z babydream pisalyscie?
Ja tez sie z czescia zgadzam, nie podoba mi sie wizja ciagniecia piersi przez ponad 2letnie dziecko a spanie razem odpada. W sensie takie male roczek to rozumiem ze nad
ranem juz sie nie chce 10 raz wstawac, ale pozniej no nie. To jest moj plan minimum- lozko rodzicow pozostaje lozkiem rodzicow.

Misha_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2018-11-27, 17:52   #4404
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:
Napisane przez Misha_ Pokaż wiadomość
To jest moj plan minimum- lozko rodzicow pozostaje lozkiem rodzicow.

Też mam taki plan. Kiedyś mi to powiedzieli znajomi, rodzice 2,5-letniego chłopca i bardzo mi to zapadło w pamięć. Co rano mały przychodzi się do nich poprzytulać, ale zachowanie łóżka jako strefy typowo męża i żony było dla nich bardzo ważne od początku, dlatego wierzę, że i nam się to uda.
Stary 2018-11-27, 18:07   #4405
blekitna laguna
Rozeznanie

Dziewczyny a co sadzicie o wrzucaniu zdjec dzieci na portale spolecznosciowe? Ja u siebie w otoczeniu obserwuje babyboom i profile kolezanek staly sie profilami ich dzieci... Kiedys wrzucaly swoje zdjecia albo ze swoim mezami, a teraz tylko zdjecia dziecka . Smutne to troche, nie chce zeby mi tak odbilo...
Stary 2018-11-27, 18:10   #4406
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Ja mam mieszane zdjęcia na profilu i na fb i na insta zdrowy rozsądek trzeba zachować i tyle

Stary 2018-11-27, 18:23   #4407
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
Dziewczyny a co sadzicie o wrzucaniu zdjec dzieci na portale spolecznosciowe? Ja u siebie w otoczeniu obserwuje babyboom i profile kolezanek staly sie profilami ich dzieci... Kiedys wrzucaly swoje zdjecia albo ze swoim mezami, a teraz tylko zdjecia dziecka . Smutne to troche, nie chce zeby mi tak odbilo...
Na dzień dzisiejszy nie zamierzam wrzucać nigdzie dziecka ale nie wiem co mi odbije Jak miałam króliki to ciągle miałam ochote wrzucać słodkie zdjęcia na insta

Wkurzają mnie teksty w stylu "łehehe do łazienki to dopiero będziesz biegać", "łehehe cycki to ci dopiero urosną", "łehehe zobaczysz jak to jest gdy (tu wstawić różne historie)" - mówione z takim podtekstem "o jezu, zobaczysz jak prawdziwe życie wygląda, ja już wiem" Albo po raz milionowy w ciągu ostatnich dwóch lat "Olaboga jak wy z wózkiem na te piętro!!!"

Stary 2018-11-27, 18:27   #4408
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Smerfetka zobaczysz jak urodzisz. Zacznie się jak zaczniesz rozszerzać dietę. E dopiero jak zacznie raczkować to jest macierzyństwo. Zobaczysz jak zacznie chodzić. Dopiero jak pójdziesz do pracy to wiesz hehe. Przedszkole to jest wyzwanie. Zobaczysz jak zaczną mu hormony buzowac.

Mogłabym wymieniać w nieskończoność ile takich tekstów usłyszałam i nigdy nie byłam wystarczającą matką na danym etapie zaczęłam mieć to w

Stary 2018-11-27, 18:29   #4409
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
Smerfetka zobaczysz jak urodzisz. Zacznie się jak zaczniesz rozszerzać dietę. E dopiero jak zacznie raczkować to jest macierzyństwo. Zobaczysz jak zacznie chodzić. Dopiero jak pójdziesz do pracy to wiesz hehe. Przedszkole to jest wyzwanie. Zobaczysz jak zaczną mu hormony buzowac.

Mogłabym wymieniać w nieskończoność ile takich tekstów usłyszałam i nigdy nie byłam wystarczającą matką na danym etapie zaczęłam mieć to w

No i właśnie, to się chyba nigdy nie kończy, trzeba się uodpornić...
Dopisuje "zobaczysz jak..." do listy słów które wyzwalają we mnie agresje

Stary 2018-11-27, 18:31   #4410
Monia858585
Rozeznanie

Mnie też takie teksty wkurzają. "Zobaczysz jak się urodzi to to i to ..." "Zobaczysz jak pójdzie do przedszkola....." "Zobaczysz....". No zobaczę i co??!!! Najwięcej takich tekstów od siostry słyszę. Zawsze porównuje mojego synka do jej dzieci. Masakra!!!
Monia858585 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości