Opinie o pieluszkach wielorazowych - Strona 40 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-09-16, 07:44   #1171
basiczek24
Wtajemniczenie

Dot.: Opinie o pieluszkach wielorazowych

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
A jaką?

To ja też coś takiego zrobiłam, tylko że była Lano maść z Ziai, bo mi została (to 100% lanoliny). A jak kąpiel ostygła to też u Ciebie na powierzchni pływały takie żółte kawałeczki?

No to chyba zaryzykuję dziś nockę z moją handmade formowanką Tylko nie mam gatek, ale wezmę coś najbardziej szczelnego co mam Może nikt nie umrze od tego smrodku nad ranem
Ten taki jakby tłuszcz to tak, pływało ale musi być wszystko rozpuszczone w sensie żeby nie było faktycznie lanoliny czy mydła w kawałkach.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 07:44 ---------- Poprzedni post napisano o 07:42 ----------

A mi też została lano maść i nie wpadłam na ten pomysł, przy następnym lanolinowaniu może dodam tej maści 😁

Jestem mamą
basiczek24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-20, 17:28   #1172
grewana
Wtajemniczenie

Witam Widzę że wątek dawno nie uczęszczany niestety, ale może są jeszcze na Wizażu jakieś mamusie wielopieluszkujace?
Ja obecnie przygotowuje się do powitania pierwszego dziecka na świecie i powoli kompletuje wyprawkę pieluszkową

grewana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-20, 17:54   #1173
Dotka90
Zakorzenienie

My już odpieluchowani
Dotka90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-20, 22:00   #1174
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

My nadal toniemy w pieluchach Na co dzień w domu przerzuciliśmy się na wełniaczki. Super sprawa. Pamiętam, że jak czytałam o tym, że nie trzeba ich co chwila prać, wydawało mi się to chorym zboczenie eko świrek Ale okazuje się, że one naprawdę nie śmierdzą po przesikaniu (pieluchy, nie świrki ). W żłobku używamy AIO, żeby opiekunkom było jak najłatwiej.
Stary 2018-01-21, 07:35   #1175
grewana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość
My nadal toniemy w pieluchach Na co dzień w domu przerzuciliśmy się na wełniaczki. Super sprawa. Pamiętam, że jak czytałam o tym, że nie trzeba ich co chwila prać, wydawało mi się to chorym zboczenie eko świrek Ale okazuje się, że one naprawdę nie śmierdzą po przesikaniu (pieluchy, nie świrki ). W żłobku używamy AIO, żeby opiekunkom było jak najłatwiej.
A w jakim wieku jest Twoje dziecko? Używasz otulaczy wełnianych czy gatek? Co dajesz do środka?

---------- Dopisano o 08:35 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Dotka90 Pokaż wiadomość
My już odpieluchowani
O, fajnie Mogę spytać w jakim wieku odpieluchowalas dzidziusia? Uważasz że pieluchy wielorazowe przyspieszyły sprawę?

Stary 2018-01-21, 11:43   #1176
vretka
Zakorzenienie

GG do vretka

Córka ma rok i 5 miesięcy. Używamy otulaczy wełnianych. Ze starszym synem przerobiłam całe mnóstwo różnych wkładów i zdecydowanie najbardziej pasowały nam wkłady składane. Teraz też ich używamy, najfajniejsze według mnie są od Pupeko: http://pupeko.pl/wklady-do-kieszonek...owy-model.html
Stary 2018-01-22, 07:58   #1177
Dotka90
Zakorzenienie

Ja go nie odpieluchowałam, sam się odpieluchował tuż przed drugimi urodzinami.
Nie uważam, że pieluchy wielo przyspieszyły sprawę.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2018-01-22, 11:04   #1178
grewana
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez vretka Pokaż wiadomość
Córka ma rok i 5 miesięcy. Używamy otulaczy wełnianych. Ze starszym synem przerobiłam całe mnóstwo różnych wkładów i zdecydowanie najbardziej pasowały nam wkłady składane. Teraz też ich używamy, najfajniejsze według mnie są od Pupeko: http://pupeko.pl/wklady-do-kieszonek...owy-model.html
Sklep Pupeko już chyba nie działa

Stary 2018-01-22, 12:58   #1179
basiczek24
Wtajemniczenie

My jeszcze pieluchuje, u nas dobrze sprawdzają się otulacze wełniane do których face składane prefoldy xkko mam też mm sio i wkłady L. Na noc daje formowankę Petit lulu i gatki wełniane. Super sprawa. Moja córcia ma rok i 2 miesiące.

---------- Dopisano o 13:58 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

Wybaczcie mój słownik tel 😂

Jestem mamą
Stary 2018-01-22, 14:06   #1180
grewana
Wtajemniczenie

Ja właśnie też bym chciała używać głównie otulaczy - wełnianych i tych PUL a na noc formowanka z gatkami wełnianymi
O ile z otulaczami nie mam problemu to właśnie nie mogę się zdecydować gdzie kupić wkłady, prefoldy i formowanki. Nie ukrywam też ze mam ograniczony budżet :/ Nie znam tej firmy xkko - zaraz zobaczę co tam oferuja

Stary 2018-01-23, 22:09   #1181
basiczek24
Wtajemniczenie

Bardziej znana kikko a to chyba to samo 😊 Ja sobie chwalę ich prefoldy składane, mam rozmiar regular czyli 3mam też prelody grovia ale właśnie xkko bardziej podbiło moje serce 😁 choć więcej lepszych opinii ma grovia.

Jestem mamą

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-01-24, 09:37   #1182
grewana
Wtajemniczenie

Tak xkko i kiko to to samo Faktycznie mają dobre opinie i całkiem dobre ceny. Wrzucilam sobie do koszyka paczkę 6 prefoldow u nich i paczkę pieluszek bambusowych

Stary 2018-03-12, 09:34   #1183
Pa_trycja_
Przyczajenie

Dziewczyny, a gdzie kupujecie te pieluszki Kikko?
Pa_trycja_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-04-09, 07:19   #1184
basiczek24
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Pa_trycja_ Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a gdzie kupujecie te pieluszki Kikko?
Ja kupiłam na allegro.

Jestem mamą
Stary 2018-10-12, 16:37   #1185
en0
Raczkowanie

Troszkę odkopię wątek. Dziewczyny, kompletuję podstawową wyprawkę (tetra+otulacz). Żeby było możliwie najbardziej ekonomicznie chciałam zakupić wszystkie otulacze w rozmiarze OS. Czy jest to dobry pomysł? Nie bardzo widzę sens w zakupie otulaczy NB, z których dziecko bardzo szybko wyrośnie. Najzwyczajniej szkoda mi na nie pieniędzy, wolałabym kupić otulacze OS dobrych polskich marek, które posłużą nam przez cały okres pieluchowania. Czy tetra nie pogrubi pupki na tyle, że otulacz OS będzie u noworodka w porządku?
en0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-14, 20:25   #1186
orion_lady
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez en0 Pokaż wiadomość
Troszkę odkopię wątek. Dziewczyny, kompletuję podstawową wyprawkę (tetra+otulacz). Żeby było możliwie najbardziej ekonomicznie chciałam zakupić wszystkie otulacze w rozmiarze OS. Czy jest to dobry pomysł? Nie bardzo widzę sens w zakupie otulaczy NB, z których dziecko bardzo szybko wyrośnie. Najzwyczajniej szkoda mi na nie pieniędzy, wolałabym kupić otulacze OS dobrych polskich marek, które posłużą nam przez cały okres pieluchowania. Czy tetra nie pogrubi pupki na tyle, że otulacz OS będzie u noworodka w porządku?

Wszystko zalezy od tego jak duze bedzie Twoje dziecko. Ja kupilam kilka otulaczy nb, a syn urodził się z wagą prawie 4 kg i wyrósł bardzo szybko, więc w naszym przypadku OS od poczatku by dal radę. Ja zaczełam od otulaczy zwykłych, ale jednak wełniane są najlepsze, bo nie trzeba ich prać non stop. Nie polecam oszczedzac na marce i kupować np Pupus, maja sztywne i twarde gumki, polecam Kokosi, są chyba najlesze pod względem cena/jakość. Babyetta ma pieluszki OS które są małę, kupiłam jedna na próbę i musiałam odsprzedać bo dziecko się nie mieściło, a w otulacze Puppi wchodzi bez problemu, więc na początek mogą być dobre.

Edytowane przez orion_lady
Czas edycji: 2018-10-14 o 20:26
orion_lady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-20, 23:24   #1187
basiczek24
Wtajemniczenie

Jeśli masz FB to polecam grupe o pieluszkach wielorazowych.

Ja urodziłam bardzo małe dziecko więc pieluchy w rozmiarze os musiały poczekać i były dobre w okolicach 3 mż mojego dziecka. Miałam otulacze wełniane + wkłady i prefoldy i otulacze sio i wkłady do nich. Tetry nigdy nie używałam ale ma dobre opinie i dużo mamuś ich używa.

Jestem mamą
Stary 2018-10-21, 10:10   #1188
Fortuna1
Zakorzenienie

Córka urodziła się 4020g, ma aktualnie 6 tygodni, bardzo szybko przybiera na wadze (aktualnie waży ok 5,7kg) a my nadal używamy nb/s, nie wyobrażam sobie teraz włożyć jej pupy w rozmiar os. To fakt, z tych najmniejszych pieluszek nb (aio kokosi, aio magabi) już wyrosła, teraz używamy głównie rozmiaru s, może jeśli boisz się kupować nb to zaopatrz się głównie w s? (np otulacz, formowanki kokosi s, polecam, formowanki pupeko s, które starcza do ok 4 miesiąca życia, otulacze babyetta s, super się sprawdzają, osobiście uwielbiam też formowanki mrumru s <3 za niedługo będę część mojego stosiku s sprzedawać, włącznie z tetra 60x60, jeśli chcesz to odezwij się na priv )

Na fb jest bazarek pieluch wielorazowych, przede wszystkim można tam taniej kupić wyprawkę I dla nb I na os, a później sprzedać z niewielką strata ja cześć mojej wyprawki nb sprzedałam z zerowa strata (tzn nie zwróciło mi się tylko za koszty przesyłek kiedy ja kupowałam pieluszki).

---------- Dopisano o 11:10 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ----------

PS przymierzylam wczoraj z ciekawości najbardziej zgrabny otulacz os, jaki mam i miała tyle zbędnego materiału na pupie, że os chyba założymy za jakieś 3 mc dopiero.

Stary 2018-10-23, 13:09   #1189
orion_lady
Rozeznanie

To wszystko zależy jeszcze od budowy dziecka widocznie, syn miał podobną wagę w 6 tyg i już się nie mieścil w Nb z Mommy mouse i z pupusa. Natomiast S z Milovibyło dobre, potem mieliśmy przerwę i od 3 mca używamy OS i to wcale nie spiętego na maxa. Może więc warto na początek kupić S, Pippi też teraz wprowadził rozmiar pomiędzy Nb a OS.

I tez polecam grupę na FB o pieluszkach, bardzo dużo info tam znajdziesz.

Stary 2018-10-24, 07:37   #1190
en0
Raczkowanie

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi Narazie kupiłam 1 otulacz i 1 formowankę OS z Milovia i już widzę między nimi różnicę w rozmiarówce. Pewnie wynika to z faktu, że otulacz się zakłada na coś. Poluję jeszcze na Mommy mouse by zobaczyć jak wypadają rozmiarowo i wtedy podejmę decyzję czy bawić się w mniejsze rozmiary. W najgorszym wypadku tych kilka tygodni przetrwamy jakoś na jednorazówkach.
Stary 2018-10-24, 08:37   #1191
Dotka90
Zakorzenienie

Jak coś, to ja mam chyba mommy mouse SIO na sprzedaz jak dobrze pamiętam
Stary 2018-10-25, 10:06   #1192
en0
Raczkowanie

Dziękuję ale na razie poluję na nowe Może jak się wkręcę w temat to się przekonam
Stary 2018-10-25, 12:28   #1193
Elayla
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lutien Pokaż wiadomość
Które są najlepsze - kieszonki, all-in-one, czy jeszcze inne? Na co zwracać uwagę przy zakupie? Ile pieluszek kupić, żeby starczyło? W jakim wieku zacząć używać takich pieluch?
Jak coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to zapytam
Pieluchuję już kolejne dziecko, mam ponad 6-letnie doświadczenie i powiem tak: nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Każdemu pasuje co innego. Jedne mamy nie uznają innych pieluch niż AIO, a drugie w swoim pieluchowym stosiku mają wyłącznie otulacze wełniane z wkładami. Jeszcze inne kieszonki + otulacze PUL. Pieluszkę po pierwsze trzeba dopasować do budowy ciała dziecka, a po drugie do preferencji mamy i Waszego trybu życia czy rytmu dnia.
W Polsce działa już kilkanaście pieluchotek, w których można wypożyczyć pieluszki różnych marek i wypróbować co się sprawdza, a co nie. Tak naprawdę każdy system ma swoje plusy i minusy, ale z drugiej strony to co jest wada dla jednej osoby, dla drugiej będzie zaletą.
Są mamy, które uwielbiają pieluszki na rzep, a są takie, które ich nie cierpią. itd., itp.

Ja na przykład od urodzenia przy wszystkich dzieciach korzystałam właśnie z otulaczy wełnianych puppi i przez wiele lat pozostały moim ulubionym systemem, pomimo że wypróbowałam wszystkie polskie marki jakie są na rynku (a jest ich ponad 20), a także wiele zagranicznych.

Natomiast używać można od pierwszego dnia życia. Przy drugim synku używałam już w szpitalu. Można też zacząć później - w dowolnym momencie pamiętając o tym, aby dobrać odpowiedni rozmiar do wagi dziecka. Wtedy pupa nie będzie wielka, a dziecku będzie wygodnie i zmniejszy się ryzyko wycieków z powodu niedopasowanej pieluszki.

---------- Dopisano o 12:27 ---------- Poprzedni post napisano o 12:21 ----------

Cytat:
Kupując NB nie tracisz wiele, bo możesz używane pieluszki potem odsprzedać nawet za 70% wartości na bazarku pieluchowym na facebooku (są dwa bazarki) - pieluchy szybko się tam sprzedają i odzyskujesz większość zainwestowanych pieniędzy. Za to dobrze dopasowana pieluszka będzie lepiej leżała. Pupa będzie mniejsza i dziecko będzie miało wygodniej. Unikniesz też przecieków spowodowanych źle dopasowana pieluchą. Ostatnio PUPPI wprowadziło rozmiar Mini OS, który też jest dobry żeby od niego zacząć zamiast od NB, bo będzie pasował aż do 9,5 kg, a jest węższy w kroku i na pewno lepiej się układa niż OS na mniejszych dzieciach. Jeśli OS niektóre mamy zakładają już od urodzenia to Mini OS też można i na pewno będzie leżał lepiej. U nas pasował na synka do wagi 10,2 kg. Teraz ma 10,5 i już zaczyna go uciskać, ale jak widać może pasować nawet powyżej tych 9,5 kg

---------- Dopisano o 12:28 ---------- Poprzedni post napisano o 12:27 ----------

Cytat:
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi Narazie kupiłam 1 otulacz i 1 formowankę OS z Milovia i już widzę między nimi różnicę w rozmiarówce. Pewnie wynika to z faktu, że otulacz się zakłada na coś. Poluję jeszcze na Mommy mouse by zobaczyć jak wypadają rozmiarowo i wtedy podejmę decyzję czy bawić się w mniejsze rozmiary. W najgorszym wypadku tych kilka tygodni przetrwamy jakoś na jednorazówkach.
Milovia w porównaniu do innych otulaczy na rynku jest dużym otulaczem, Mommy Mouse będzie mniejsze, jednak niestety bardzo wiele mam pisze na grupie pieluchowej na facebooku, że szybko niszczą się w nich gumki albo wypadają napki
Elayla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-10-26, 23:23   #1194
basiczek24
Wtajemniczenie

O tak w moich otulaczy sio od mm musiałam wymienić gumki więc chyba coś w tym jest.
Też podpisuje się że milovia to pieluszki ogromne, dużo lepsze bo mniejsze: mm albo nawet chinskie.

A co do tego które pieluszki będą pasowały to faktycznie jest tak że przy pierwszym dziecku jakiś tam system się sprawdzał a przy drugim zupełnie coś innego. Też polecam pieluchotekę dzięki której wypróbowałam sio i wełnę i się zakochałam, i przepadlam 😍

Jestem mamą
Stary 2018-10-28, 07:31   #1195
en0
Raczkowanie

Kurczę, zmartwiłyście mnie trochę bo miałam chrapkę na mm. Po jakim czasie trzeba było wymieniać gumki?
Stary 2018-10-28, 15:32   #1196
orion_lady
Rozeznanie

Cytat:
Kurczę, zmartwiłyście mnie trochę bo miałam chrapkę na mm. Po jakim czasie trzeba było wymieniać gumki?

Ja tez nie polece mm, mialam tylko jeden otulacz nb, uzyty byl no naprawde z 10 razy moze i z jednej strony gumka juz byla slabsza i przeciekalo miedzy nozkami, a syn ma grube udka i milovia i pupus wrecz mu sie wrzunaly za bardzo.
Stary 2018-10-29, 15:19   #1197
en0
Raczkowanie

A którą markę byście poleciły o najlepszym stosunku jakości do ceny?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2018-10-30, 09:43   #1198
orion_lady
Rozeznanie

Cytat:
A którą markę byście poleciły o najlepszym stosunku jakości do ceny?
Dla mnie najbardziej ekonomiczna jest wełna, nie musisz miec tyle otulaczy, bo nie pierzesz po kazdym siku. My mamy 6 otulaczy od Puppi i teraz przy braku mlecznych uciekajacych kupek to nawet za duzo. Mozna kupic tansze pieluszki z welny recyklingowej, na fb duzo osob szyje.

Zwykle pieluszki to chyba polecam Kokosi, dla mnie byly bardzo fajne, a tansze niz Milovia, Mommy mouse. Ale taka prawda, ze musisz sama przetestowac, polecam serio pieluchoteki, nie musisz nawet wypozyczac tylko przejsc sie obejrzec te pieluszki na zywo, to juz daje lepszy obraz tego co mozesz potrzebowac, ja kupowalam tylko przez neta i jakbym widziala niektóre na zywo to bym napewno sie nie zdecydowala na zakup.

No i wkłady jeśli masz chłopca to długie wkłądy z Kokosi super, my używamy tylko tych, na poczatku tych pomaranczowych, teraz zielone i fioletowe.

Edytowane przez orion_lady
Czas edycji: 2018-10-30 o 09:47
Stary 2018-11-28, 10:12   #1199
martynka89
Zakorzenienie

Witam.
Czy ktoras mama uzywala pieluch Bambino Mio miosoft i moglaby podzielic sie opinia na ich temat? Glownie chodzi mi o to, czy ciekna i czy mocno odstaja.
Przy pierwszym dziecku uzywalam najtanszych kieszonek i mialam problem z dobraniem corce spodenek bo pielucha po wlozeniu dwoch wkladow byla spora a z jednym ciekla.
martynka89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-11-29, 06:51   #1200
Fortuna1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martynka89 Pokaż wiadomość
Witam.
Czy ktoras mama uzywala pieluch Bambino Mio miosoft i moglaby podzielic sie opinia na ich temat? Glownie chodzi mi o to, czy ciekna i czy mocno odstaja.
Przy pierwszym dziecku uzywalam najtanszych kieszonek i mialam problem z dobraniem corce spodenek bo pielucha po wlozeniu dwoch wkladow byla spora a z jednym ciekla.
Ja mam kilka sztuk bambino mio, ale moja starsza córka już odpieluchowana, więc czekają aż młodsza do nich pdrosnie. Wg mnie są dość szerokie jak na pieluszki (my mamy aio). Mogę przymierzyć dziś wieczorem na starszej córce (2lata).

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości