|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1561 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Rzeczy, które zachwycają wszystkich poza Wami
[1=7ae4e73d4b096fedcc3cca3 dacf09e293fa96405_68a3b07 1c8cd0;86191058]Ja nie widzę różnicy. Kiedyś jarałam się kawiarką jak gaz pod nią i codziennie rano stawiałam, aż w końcu któregoś dnia nie chciało mi się z nią bawić, nie miałam rozpuszczalnej i zalałam sobie fusiastą i stwierdziłam, że smakuje tak samo i że stawianie kawiarki to niepotrzebny trud. Ten zapach z kawiarki to dla mnie też mit. I tak na zdrowy rozum to nie wiem, czym parzenie w kawiarce/ekspresie ma się różnić od parzenia w kubku.
I kawiarki się nie myje, najwyżej płucze. Gorzej, jak się o niej zapomni, zostawi fusy w środku na kilka dni i spleśnieje. [/QUOTE]W kawiarce i ekspresie parzysz pod ciśnieniem, to ogromna różnica. Jeśli się używa słabej jakości kawy to rzeczywiście nie czuć. Albo zwyczajnie można nie być smakoszem, ja słabo odróżniam wina dobrej jakości od tych zwykłych i żyję Ale wierzę, że różnica jest, no ale nie dla mnie.---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- [1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;86191073]Ja to ogólnie nie lubię kawy. Ale jakas latte czy cappuccino czasem sobie wypije. Za to te kawy rozpuszczalne są tak okropne, że nie wiem czy znam coś gorszego do picia lub jedzenia, chyba nie. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Rozpuszczalne to przede wszystkim killer dla żołądka... masakra. |
|
|
|
#1562 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f8c6cd309ec67cce309131b 90b6e21e5c5d8641b;8619109 4]
Rozpuszczalne to przede wszystkim killer dla żołądka... masakra.[/QUOTE]A możesz napisać dlaczego? Ja ostatnio czytałam, że kawa rozpuszczalna jest demonizowana - jest to odwodniony ekstrakt z kawy, więc jej wpływ na zdrowie nie różni się znacznie od kawy świeżo parzonej. Mnie np kawa rozpuszczalna liofilozowana, zwłaszcza typu gold, smakuje o niebo lepiej niż naturalna. Przyznam, że nie spotkałam jeszcze kawy naturalnej, która by mi smakowała bardziej niż rozpuszczalna. |
|
|
|
#1563 |
|
Zakorzenienie
|
U nas na taka sypana się mówi plujka
Mi z kawiarki i taka smakuje podobnie, po prostu świeżo zaparzona kawą, ale w kawiarni zależy od ekspresu. Chyba najlepiej mi smakuje w Sowie
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
#1564 |
|
Konto usunięte
|
[1=f8c6cd309ec67cce309131b 90b6e21e5c5d8641b;8619109 4]W kawiarce i ekspresie parzysz pod ciśnieniem, to ogromna różnica. Jeśli się używa słabej jakości kawy to rzeczywiście nie czuć. Albo zwyczajnie można nie być smakoszem, ja słabo odróżniam wina dobrej jakości od tych zwykłych i żyję
Ale wierzę, że różnica jest, no ale nie dla mnie.---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:10 ---------- Rozpuszczalne to przede wszystkim killer dla żołądka... masakra.[/QUOTE] Jedyna kawa fusiasta jaką piłam to lavazza różnego rodzaju, więc nie mam za bardzo porównania ani z lepszymi, ani gorszymi. No i nie czuję różnicy, nic na to nie poradzę. A co mnie jeszcze wkurzało w kawiarce, to że wchodziło tam bardzo dużo kawy. Jeszcze nigdy nie wypiłam w ciągu dnia kawy z 6 łyżeczek fusów, a co dopiero za jednym razem. Chyba bym odleciała w kosmos. Sporo kawy się po prostu marnowało. A sypanie mniejszej ilości kawy chyba kłóciło się z ideą parzenia kawy w kawiarce. I ja się lepiej czuję po rozpuszczalnej. To też był jeden z powodów, dla którego odstawiłam kawiarkę i w ogóle fusiastą kawę. Jednak zdaję sobie sprawę, że moje jelita to dziwne twory, które już nieraz mnie zadziwiły, bo przeczą wszelkim regułom zdrowego odżywiania i zdrowego rozsądku.
|
|
|
|
#1565 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f8c6cd309ec67cce309131b 90b6e21e5c5d8641b;8619109 4]
Rozpuszczalne to przede wszystkim killer dla żołądka... masakra.[/QUOTE] A w jaki sposób? Przecież to zaparzona i zliofilizowana kawa sypka. Tyle.
|
#1566 |
|
Zakorzenienie
|
Słyszałam co najwyżej, że rozpuszczalna to popłuczyny po zwykłej kawie, ale że szkodzi?
Sypana kawa też potrafi szkodzić, jeśli ktoś pije mocną i bez mleka/śmietanki na pusty żołądek. Ja dzień zaczynam od sypanej kawy w pracy właśnie na pusty żołądek, ale usprawiedliwiam się tym, że piję słabą + dodaję sporo mleka. No i mój żołądek ma wywalone na szczęście na to co jem.
|
#1567 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1568 |
|
Żona Gargamel
|
też pierwsze słysze że rozpuszczalna może szkodzić?
wiem że to popłuczyny i nie kawa ale tylko taka mi smakuje, jeszcze najlepiej creme z mlekiem, no trudno
|
|
|
|
#1569 |
|
Zakorzenienie
|
Nie.
Mam do pracy na 7, wstaję o 6. Gdybym miała jeść śniadanie musiałabym wstawać chyba o 5:30. Nie wyobrażam sobie tego. W pracy jem pierwsze śniadanie o 9, później drugie po 12 i jakimś cudem umierając z głodu wytrzymuję do obiadu
|
#1570 |
|
Zakorzenienie
|
Ja wstaje po 6 i pije tylko wodę, a śniadanie w pracy koło 8-9 , ale mi rano kawy w ogóle się nie chce
Psy to cud życia Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
|
|
#1571 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie słaba, bo słaba, ale kawa musi być.
Jeśli rzeczywiście potrzebuję pobudzenia piję yerbę. Rodzicielka mi przywiozła oryginalną z Argentyny, 3 kg, piję to już 2 lata, ale daje takiego kopa, że o matko!
|
#1572 |
|
Zakorzenienie
|
[1=f8c6cd309ec67cce309131b 90b6e21e5c5d8641b;8619095 1]
A co to w ogóle są te millenialskie dyniowe kawy?[/QUOTE] Limitowana wersja latte ze Starbucksa pojawiająca się na jesieni. Kawa przyprawiana nie tyle samą dynią (zawiera śladowe ilości), co przyprawami do amerykańskiego ciasta dyniowego - cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir, ziele angielskie. Zabielana (wiadomo, latte) i słodzona syropem cukrowym z przyprawami, czasami na wierzch idzie kleks bitej śmietany i posypka cynamonowa. Najpopularniejsza wersja powstała w Starbucksie, natomiast wiele kawiarni teraz serwuje podobne napoje. Ot, kawa deserowa, smaczna jeśli ktoś lubi korzenne klimaty, bardzo słodka i kaloryczna. Nie rozumiem zarówno obsesji na jej punkcie ani jej wyśmiewania że niby ekowegańska i millennialsowa. Ale niektórzy chyba lubią być na "nie" gdy coś jest modne, nawet jeśli nie próbowali ![]() Ogólnie kawę piję rzadko, większość dla mnie jest po prostu kwaśna i fuj. Lubię tylko kilka wersji - espresso z jamajskich ziaren albo kawy deserowe typu mocha, PSL, mrożona. Wolha wRedna - yerba to życie Aha, i dopiszę kilka rzeczy które mnie nie zachwycają: - dekorowanie domów i sklepów na święta już w listopadzie - koszmarne amerykańskie kolędy np. w wykonaniu Mariah Carey - kosmetyki Glossier - komedie romantyczne - piwa IPA - jazz
|
#1573 |
|
Zakorzenienie
|
Też miałam etap yerby, ale mi nie podeszła . Za to podoba mi się jej picie i parzenie w tych specjalnych do tego rzeczach.
|
|
|
#1574 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1575 |
|
Zakorzenienie
|
Na mnie też to nie działa, ani kawa ani yerba
|
|
|
#1576 |
|
Konto usunięte
|
nie lubię yerby (nie rozumiem jej fenomenu, nawet jesli chodzi o fancy naczynia) ale nie smakuja mi ziolka, a dla mnie to podobny smak. Kawę piję tak słabą, że według tż to jest litr wody na litr mleka z posmakiem kawy rozpuszczalnej i w sumie taka jest, bo piję ją w największych kubkach, jakie mogą być (tzw. nocniki). Ostatnio polubiłam zieloną fusiastą herbatę, którą parzę maksymalnie poł minuty, bo w sumie parzona dluzej usypia. Lubię energydrinki - blacki o smaku mohito, ale ze względu na mój żołądek, muszę je ograniczać do minimum
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#1577 | |
|
Konto usunięte
|
Kawa rozpuszczalna ma dłuższy proces obróbki, im krótsza obróbka i kontakt ze wrzątkiem, tym zdrowsza, dlatego zalewajka jest np mniej drażniąca niż ciśnieniowa. Dwa, do kawy rozpuszczalnej używa się kiepskiej jakości nasion. Ale też nie będę się kłócić na ten temat, bo są różne opinie a ja i tak rozpuszczalnej pić nie zamierzam
![]() Yerba jest świetna, ale też trzeba uważać na jakość i parzenie. Miałam okres miłości do Yerby, popijałam codziennie cały dzień dla pobudzenia i smaku, a przy okazji hamowała apetyt i nawet nie wiem kiedy schudłam 5 kg i włosy mi tak rosły, że nie nadążałam z farbowaniem ![]() ---------- Dopisano o 21:34 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#1578 | |
|
Zakorzenienie
|
Jedyne piwo i ogólnie napój z % jaki mi przejdzie przez gardło
---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:39 ---------- Cytat:
Do pracy mam na 8, wstaję o 6.15 żeby jeszcze dzieci wyszykować i młodszego odwieźć do mojej mamy. Śniadanie jem w domu, w biegu bo w biegu ale bez choćby 1 kromki jestem potem stale głodna i więcej jem niż po tej jednej kromce. Bardzo rzadko się zdarzy, że nie zjem, ale herbatę choćby nei wiem co muszę wypić.
W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu Edytowane przez Hosenka* Czas edycji: 2018-11-30 o 21:43 |
|
|
|
|
#1579 |
|
Żona Gargamel
|
[1=3bd0b7dc44484b2289b2327 7ed0b1e72d33d74ce;8619176 3]nie lubię yerby (nie rozumiem jej fenomenu, nawet jesli chodzi o fancy naczynia) ale nie smakuja mi ziolka, a dla mnie to podobny smak. Kawę piję tak słabą, że według tż to jest litr wody na litr mleka z posmakiem kawy rozpuszczalnej i w sumie taka jest, bo piję ją w największych kubkach, jakie mogą być (tzw. nocniki). Ostatnio polubiłam zieloną fusiastą herbatę, którą parzę maksymalnie poł minuty, bo w sumie parzona dluzej usypia. Lubię energydrinki - blacki o smaku mohito, ale ze względu na mój żołądek, muszę je ograniczać do minimum
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] matko, uwielbiam, czemu on jest taki dobry ![]() na szczęście teraz mam przymusowy odwyk od tego dziadostwa |
|
|
|
#1580 |
|
Konto usunięte
|
[1=3bd0b7dc44484b2289b2327 7ed0b1e72d33d74ce;8619176 3]nie lubię yerby (nie rozumiem jej fenomenu, nawet jesli chodzi o fancy naczynia) ale nie smakuja mi ziolka, a dla mnie to podobny smak. [/QUOTE]
No to fancy naczynie ma jakieś 500 lat
|
|
|
|
#1581 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
[1=f8c6cd309ec67cce309131b 90b6e21e5c5d8641b;8619184 8]No to fancy naczynie ma jakieś 500 lat [/QUOTE]wiem, ale nie powiesz mi, że w naszej kulturze było od tylu lat po prostu stało się modne teraz, nie było z nami od czasów renesansu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1582 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#1583 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli rozmawiamy o piwie, to ja dorzucam od siebie, co mnie nie zachwyca:
Kawa. Sam zapach jest obrzydliwy. Alkohol a zwłaszcza piwo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#1584 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli chodzi o piwa to ja lubię ciemne i słodkie albo smakowe (Fortuna śliwkowa mmm...) ale generalnie jeśli będzie z sokiem (najlepiej imbirowym) to wypiję każde, nawet Żywca
|
|
|
|
#1585 |
|
Konto usunięte
|
Ja zauwazylam ostatnio jak bylam w Polsce, ze mamy naprawde przepyszne piwa smakowe (i napoje piwopodobne, np. dziki sad). Poza tym jakis czas temu byl popularny cydr i tez pojawilo sie wiele fajnych smakow, zazwyczaj w malych butelkach. Dla mnie bomba, bo nie jestem jakims wielkim smakoszem alkoholu wytrawnego.
|
|
|
|
#1586 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Dzięki, spróbuję na pewno. Chociaż w sumie nigdy w Starbucks nie byłam. Kawa smakowa ma jeszcze ma dla mnie potencjał. Pokochałam syrop piernikowy. ;d Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1587 |
|
Konto usunięte
|
Ja z sokiem też wypiję wszelkie tyskie, żywce, żubry i harnasie, ale już ipa, pale i ale to nawet z sokiem są ble.
|
|
|
|
#1588 |
|
Zakorzenienie
|
[1=3bd0b7dc44484b2289b2327 7ed0b1e72d33d74ce;8619176 3]nie lubię yerby (nie rozumiem jej fenomenu, nawet jesli chodzi o fancy naczynia) ale nie smakuja mi ziolka, a dla mnie to podobny smak.[/QUOTE]
Ja yerbę piję "na chama" ze zwykłego kubka jak herbatę, bombilli ani matero nie posiadam Lubię jej smak zwłaszcza z miodem i cytryną, ale ja jestem zbokiem uwielbiającym ziółka ![]() [1=f8c6cd309ec67cce309131b 90b6e21e5c5d8641b;8619178 8] Dzięki za wyjaśnienie, aczkolwiek ani ekowegański ani millenialski nie są określeniami pejoratywnymi.[/QUOTE] Same w sobie nie, ale przyjmują złośliwy wydźwięk gdy są używane w stosunku do czegoś co eko ani wegańskie nie jest, za to jest modne jak te dwa pojęcia A miłość do dyniowych latte, mimo że jest widoczna na instagramie, nie jest ograniczona do millennialsów.Jeśli chodzi o piwa, to lubię belgijskie owocowe lambic, pszeniczne (z plasterkiem pomarańczy) i siki typu Corona. Chyba po prostu nie przepadam za smakiem chmielu.
|
#1589 |
|
Konto usunięte
|
[1=7719e1289fd8f2cabe4d276 3ed6d1b81d4eb2186;8619191 9]Ja zauwazylam ostatnio jak bylam w Polsce, ze mamy naprawde przepyszne piwa smakowe (i napoje piwopodobne, np. dziki sad). Poza tym jakis czas temu byl popularny cydr i tez pojawilo sie wiele fajnych smakow, zazwyczaj w malych butelkach. Dla mnie bomba, bo nie jestem jakims wielkim smakoszem alkoholu wytrawnego.[/QUOTE]Prawda.
Zdziwiłam się ostatnio, że piwo o smaku wiśni w czekoladzie może być tak dobre. ![]() Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#1590 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Herbatka do śniadania musi być i kolacji
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:40.

[/QUOTE]
Ale wierzę, że różnica jest, no ale nie dla mnie.