|
|
#1231 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy LIPCOWE 2019- świeże II kreseczki
Cytat:
W Polsce pracowalam w firmie mocno powiazanej ze sluzba zdrowia i sie troche nasluchalam, jak jezdzilam na wdrozenia do przychodni Tak, czy siak ginekologia, tak samo jak okulistyka czy stomatologia jest w Polsce sprywatyzowana w dużym stopniu. Szkoda, ze trzeba placic 2 razy, ale to też decyzja Polakow, bo jakikolwiek rząd nie poruszy tematu prywatyzacji słuzby zdrowia, to moze sie pozegnac od razu, bo to jak strzelenie sobie w kolano. Ale to nie miejsce na tego typu dyskusje :P
|
|
|
|
#1232 |
|
Zakorzenienie
|
Umieram cały dzień ;( czuje się jakbym miała połączenie kaca giganta i grypy
|
|
|
|
|
#1233 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym nie chciala rodzic w Polsce nie ze wzgledu na sprzet, ale personel szpitalny. Tyle sie naczytalam i nasluchalam, ze chyba nie mialabym odwagi. W UK tez zdarzaja sie wredne polozne, ale jednak w PL prawdopodobienstwo, ze sie na taka trafi, jest duzo wieksze. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#1234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do prywatyzacji. To jest takie gadanie, że nie będzie kogoś stać, a teraz stać? Przecież Ci zwykli ludzie, o których mówisz, już teraz płacą obowiązkową składkę zdrowotną - wcale nie małą, a dodatkowo i tak latają prywatnie na badania, do lekarzy itd. Prywatyzacja sama się dzieje i będzie się działa nawet, jeśli nie będzie to rozwiązaniem systemowym. Prywatyzacja przede wszystkim nie oznacza braku jakiejkolwiek składki i braku 'wspólnego worka', z którego mogą korzystać wszyscy. W moim rozumieniu byłaby to częściowa prywatyzacja, taka centralizacja. Wiadomo, że jeśli kogoś czeka skomplikowana operacja kosztująca kilkadziesiąt tysięcy, to nie każdy sobie na to pozwoli. Ale....nikt nie planuje niestety Także wszyscy płacą, a jak przyjdzie co do czego to się narzeka na kolejki i leci prywatnie, gdzie też już są kolejki :P Moja endo w Polsce ma terminy na 6 miesięcy do przodu. :P Tu w UK z resztą nie lepiej - co roku przychodzi mi rozliczenie, na co moje podatki poszły i 1/3 idzie na NHS. Rok w rok.
Michaś +03.07.2015 12tc. Mikołaj <3 28.05.2016 Hania <3 28.06.2019 Edytowane przez mala_biegaczka Czas edycji: 2018-11-30 o 23:56 |
|
|
|
|
|
#1235 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się zgadzam z małą biegaczka, na NFZ możesz całkowicie stracić sprawność zanim dostaniesz termin na zabieg, więc opieka jest ale tylko w teorii. Mój tż z bólem barku najpierw czekał kilka miesięcy na samą wizytę, później tak czy tak skierowali go na pełno badań które nie były refundowane, później żeby już nie czekać z wynikami poszedł na prywatną wizytę i dostał skierowanie na artroskopie, którą na NFZ może zrobić za 7 lat. Moja babcia to samo-złamała biodro tak że nie mogła chodzić i też jej chcieli zrobić za kilka lat. Tutaj albo robisz tak czy tak prywatnie albo nigdy nie wrócisz do sprawności. Już nie mówiąc o tym jak się zachowują lekarze jak się do nich idzie na NFZ a nie prywatnie...
|
|
|
|
|
#1236 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#1237 |
|
Rozeznanie
|
Ja rodziłam w szpitalu w którym moim mieście ma niezbyt dobrą opinię i nie mogę narzekać na opiekę wręcz byłam zadowolona z opieki i miło wspominam pobyt w szpitalu, liczę na powtórkę tym razem
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1238 |
|
Rozeznanie
|
Witam przyszłe mamy
tydzień temu zobaczyłam dwie kreseczki. Najpierw był strach i niedowierzanie, aktualnie moje nastawienie już się trochę zmienia. W poniedziałek idę na pierwszą wizytę. Z moich wyliczeń wynika, że maluszek przyjdzie na świat pod koniec lipca. Mam nadzieję, że mogę do was dołączyć jest to pierwsza ciąża, mam nadzieję, że co nieco od was się dowiem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1239 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#1240 |
|
Polka Ogarniaczka
|
Hej
![]() A mnie aktualnie najbardziej męczy zgaga, szczególnie wieczorami i nadal nie mam apetytu za bardzo :/Mam teraz tydzień urlopu, mam nadzieję że trochę odpocznę i skupię się na sobie. I boli mnie mniej biust, jednak jestem dobrej myśli może po prostu idzie już ten lepszy czas, bez objawówWysłane z mojego HTC Desire 626 przy użyciu Tapatalka
|
|
#1241 |
|
Zakorzenienie
|
Hej,
Ja wczoraj tak źle się czułam, że wieczorem opieprzyłam tża praktycznie o nic, a później poszłam do łazienki i ryczałam jak głupia. Chyba pierwszy raz płakałam przez to jak źle się czuję ![]() Dzisiaj trochę lepiej póki co, mimo że od 7 siedzę w pracy na inwenturze. |
|
|
|
|
#1242 |
|
Zadomowienie
|
Sovianka witaj
![]() U nas wczoraj byli znajomi tzn ta brat z dziewczyną i nasz przyjaciel a ja modlilam się kiedy oni pójdą bo chciałam się położyć ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#1243 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Widac na przykladzie USA jak to sie konczy. To nie tak, ze ktos placi skladke i w razie choroby nic nie doplaca a czasem ta doplata jest wyzsza niz dochod. Pamietam historie Polki, ktora wyjechala do USA. Zachorowala na bialaczke. Ona chora wiec nie pracowala bo nie byla w stanie a ubezpieczyciel do badan i chemioterapii kazal jej doplacac okolo 1000 dolarow. A to bylo czesciej niz raz w miesiacu. Polacy w Polsce robili.zbiorki i zrzucali sie na jej leczenie. Tam ludzie traca domy i cale majatki gdy ktos w rodzinie zachoruje na nowotwor a niestety srednio co trzecia osoba na niego zachoruje. W PL jest jak jest ale majac raka, rezonans robia na cito kiedy trzeba. W USA ubezpieczyciel mowi, ze teraz nie zaplaci bo tydzien temu mialas TK i musisz czekac az sie laskawie zgodza. To jest system dla bogatych. Cytat:
Cytat:
http://www.suwaczki.com/tickers/dxomtv73c3divcga.png https://www.suwaczki.com/tickers/2nn3pc0z5zbajn3t.png Edytowane przez martynka89 Czas edycji: 2018-12-01 o 10:15 |
|||
|
|
|
|
#1244 |
|
Rozeznanie
|
Sama mam dylemat jakiego lekarza prowadzącego wybrać, na pierwszą wizytę idę prywatnie, później jednak chyba będę chodziła do tego samego lekarza ale na NFZ, który przyjmuje w szpitalu
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 11:31 ---------- Poprzedni post napisano o 11:29 ---------- Nie wiem jednak jak to wygląda z umawianiem się na wizytę na NFZ, czy kobiety w ciąży mają pierwszeństwo tak jakby,czy tak jak reszta musi czekać na przykład miesiąc..... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1245 |
|
Konto usunięte
|
Witam nowe lipcówki
Co do służby zdrowia to ja bardzo się cieszę że mieszkam w Polsce, mamy tutaj naprawdę dobrze porównując z innymi krajami. Wiadomo, że można trafić na niezbyt uprzejmych lekarzy czy położne, są jakieś patologiczne sytuacje (nie miałam takich nigdy), ale i tak porównując do innych krajów to naprawdę nie mogę narzekać -L4 kiedy chce, macierzyński rok, wszelkie dodatki. A patrząc na służby zdrowia, macierzyński w Holandii, Anglii, USa to tym bardziej cieszę się że jestem w Polsce. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#1246 |
|
Zakorzenienie
|
[1=871319bc27e9d09c3f0d50d 55d02d0b6e86b5c84;8619286 0]Witam nowe lipcówki
Co do służby zdrowia to ja bardzo się cieszę że mieszkam w Polsce, mamy tutaj naprawdę dobrze porównując z innymi krajami. Wiadomo, że można trafić na niezbyt uprzejmych lekarzy czy położne, są jakieś patologiczne sytuacje (nie miałam takich nigdy), ale i tak porównując do innych krajów to naprawdę nie mogę narzekać -L4 kiedy chce, macierzyński rok, wszelkie dodatki. A patrząc na służby zdrowia, macierzyński w Holandii, Anglii, USa to tym bardziej cieszę się że jestem w Polsce. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] Kazdemu pasuje cos innego i nie ma w tym nic zlego. Mi zalezy tylko na dobrej opiece zwlaszcza podczas porodu. 9 mies macierzynskiego wystarcza mi w zupelnosci bo przy malym dziecku i tak nie bede pracowac na pelny etat a przy corce powrot do pracy, to byla mila odskocznia od domu. Siedzenie z dzieckiem 24 h na dobe przez kilka miesiecy tez moze czlowieka zmeczyc. Na chorobowym mi nie zalezy, jesli musialabym lezec to co innego, ale w takiej sytuacji wszedzie wystawia zwolnienie. Grunt to trafic na system, ktory nam odpowiada. |
|
|
|
|
#1247 |
|
Zakorzenienie
|
Witam nowe dziewczyny
![]() ---------- Dopisano o 10:57 ---------- Poprzedni post napisano o 10:57 ---------- Miałam dziś koszmar. Śniło mi się, że zaczęlam krwawić.
|
|
|
|
|
#1248 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
Witam nowe mamusie Ja czasami narzekam na nasz system, ale tez jestem zdania ze w porównaniu z innymi krajami najbardziej mi odpowiada
And darling I will be loving you 'til we're 70(...) Oh me I fall in love with you every single day And I just wanna tell you I am (...)wszyscy się spotkamy, więc nie będziesz już sam, spotkasz ludzi, których tak bardzo kochałeś, choć lata nie widziałeś, nadal kochać nie przestałeś ❤ |
|
|
|
|
#1249 |
|
Raczkowanie
|
Ja też mieszkam w małym mieście, urodziłam tu w szpitalu, mimo że warukni kiepskie. Jak się bardzo chcę dziecka, to nic w tym nie przeszkodzi. A nie wierzę w to że jest jakaś miejscowość gdzie w promieniu 100 km nie ma dobrego szpitala. Już nie przesadzajmy że Polskie porodówki to takie mordownie. Owszem zdarza się, ale napewno nie tylko w Polsce.
Martynka pewnie że każdy ma prawo wyboru jaki mu system odpowiada i w jakim kraju chcę rodzić dzieci, ale nie mówmy że tylko w Posce jest tak źle, bo nie jest. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#1250 |
|
Zadomowienie
|
Ja również witam nowe dziewczyny
Co do porodu w PL to dziewczyny bardzo dużo zależy od nastawienia! Niestety to nie jest najprzyjemniejsza rzecz z jaką się idzie do szpitala tzn ból i możliwość jakiś komplikacji ale z drugiej strony SKORO WESZŁO TO I WYJŚĆ MUSI ![]() :brzyda l:jak to mówiły babcie :P Ja uważam, że to indywidualna sprawa i nic się tutaj mają te stare panie położne z ogółu klasyfikowane do strasznych jędz bo jak i ktoś jest dla nich miły i chce współpracować to sytuacja zmienia się diametralnie, czasem na koniec dziękując im za pomoc i wsparcie. I to, że nie jest się samemu na sali to też nie ważne, masz już przy sobie dzieciątko więc co Ci robi różnice, za dwa dni idziesz do domu i po krzyku. Myślicie, że te mamy z Afryki mogą się poskarżyć, że czekały na prysznic bo była kolejka??? Po trzecie tu gdzie mieszkam jest nacisk na poród w domu. Myślicie, że to komfort stresować się cały czas czy przy komplikacjach zdąży po Was przyjechać karetka??? Także, ten głowa do góry leszy najgorszy szpital i myśl, że jednak ten personel ma kwalifikację niż nic! Nie narzekać urodzić i tak trzeba
C & N I know we have our problems13 01 2007 i 10 05 2011 But we're not the only ones It's not about you, it's not about me It's not about anger It's more about the loneliness we feel Edytowane przez Siasiek Czas edycji: 2018-12-01 o 14:07 |
|
|
|
|
#1251 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdyby nie to, że u nas takie chmury to bym się zastanawiała, czy nie zaczęłam odżywiać się energią kosmosu. Zjadłam przez cały dzień pomidora i pół mozarrelli, a czuję się jak po wyżerce świątecznej Łamie mnie jeszcze w kościach i zaczynają boleć mięśnie, więc zastanawiam się czy jednak nie będę miała grypy (tej co jej nigdy nie mam). |
|
|
|
|
|
#1252 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Oczywiste jest to, że skoro chcesz mieć najlepiej to możesz się o to postarać to jest akurat proste. Możesz wynająć prywatny pokój w klinice i panią od masażu karku. Foie gras Ci pewnie nie zrobią ale kto wie, jakieś rarytaski ![]() To nie jest wzorzec to jest po prostu logiczne w dzisiejszych czasach. Albo akceptujesz miejsce w którym żyjesz ale szukasz i płacisz nakręcają machinę. Tak to realnie wygląda.
C & N I know we have our problems13 01 2007 i 10 05 2011 But we're not the only ones It's not about you, it's not about me It's not about anger It's more about the loneliness we feel Edytowane przez Siasiek Czas edycji: 2018-12-01 o 14:28 |
|
|
|
|
|
#1253 | |
|
Zakorzenienie
|
Tez nie lubię teho argumentu
Poza tym ja nie widze problemu jeśli do szpitala w którym chce rodzić mam 60km, a na miejscu mam szpital ze słabymi opiniami to jade tam gdzie chce i wiem ze zadbaja o mnie i dziecko. ---------- Dopisano o 14:34 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Cytat:
And darling I will be loving you 'til we're 70(...) Oh me I fall in love with you every single day And I just wanna tell you I am (...)wszyscy się spotkamy, więc nie będziesz już sam, spotkasz ludzi, których tak bardzo kochałeś, choć lata nie widziałeś, nadal kochać nie przestałeś ❤ |
|
|
|
|
|
#1254 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
moja znajoma miała taką historię - zapłaciła za poród a i tak ja odesłali na cesarkę do zwykłego, tego gorszego.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
#1255 |
|
Zadomowienie
|
Ja za to nie lubię argumentowanie w drugą stronę!
To, że moja sąsiadka ma lepszy samochód i chodzi w ciuchach od Versace to znaczy, że ja też mam sobie taką torebkę kupić? To znaczy, że mam orać w korporacji i cisnąć w wyścigu szczurów bo inni też tak robią? Życie jest za krótkie, żeby oglądać się na tych co mają lepiej. Ważne jest, żeby stworzyć komfort dla siebie i swojej rodziny. A te pieniądze z poród w prywatnej klinice i za wchodzenie mi do dupy albo tą torebkę od Versace to ja mogę na jakąś fundację wysłać czy chociażby na Owsiaka który to sponsoruje sprzęt do tych biednych szpitali, żeby noworodkom zrobić badania słuchu za darmo!!! Albo na te zwierzęta w schroniskach co ich Ci bogaci co mają lepiej wyrzucili z domu bo niszczyły im kanapy od dizajnerów! Niestety każdy inaczej postrzega ważne i ważniejsze. Ja Wam nie bronie. Chcecie to płaćcie ale nie narzekajcie, że to takie straszne
|
|
#1256 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#1257 |
|
Zakorzenienie
|
[1=871319bc27e9d09c3f0d50d 55d02d0b6e86b5c84;8619362 9]Dokładnie. Ale to też słyszałam że jak się zapłaci miliony monet za poród w ekskluzywnej klinice to i tak może być tak że przy komplikacjach wysyłają do państwowych, także ten
moja znajoma miała taką historię - zapłaciła za poród a i tak ja odesłali na cesarkę do zwykłego, tego gorszego.Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka[/QUOTE] W ekskluzywnych klinikach placi sie za komfort i ciagly nadzor. Jak cos pojdzie nie tak, to koniec koncow trafiasz do zwyklego szpitala, gdzie moze warunki gorsze, ale lepsi specjalisci i sprzet niz u prywaciarza. Ja mysle, ze nie byloby tak zle gdyby polozne wiecej zarabialy a rodzace tez sie opamietaly i nie dawaly "w lape". Przeciez to wlasnie przez lapowki porobilo sie takie bagno, ze niby szpital panstwowy ale jak komus nie posmarujesz pod stolem, to albo sie modlisz, zeby trafic na normalna polozna/ lekarza, albo masz problem. Tak ich ludzie nauczyli. Ja mialam w rodzinie taki przypadek, ze za kazdym razem gdy osoba x trafiala do szpitala i nie chcialo sie jej dlugo czekac na wypis. To pukala do lekarskiego z koperta. Kawusia i czekoladki dla pielegniarek obowiazkowo zaraz po przyjeciu na oddzial. Tak nauczony personel pozniej olewa tych, co nie daja. |
|
|
|
|
#1258 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio mama byla w szpitalu, córka jej wspołloltorki zaniosla lekarzowi kosz z podziekowaniami (wino, slodycze) z pudelkiem z pieniedzmi. Lekarz przyniosl z powrotem wspomnianie pudelko i powiedzial ze zostawila cos pani. Generalnie jesli ktoś chce versace, daje mu to szczescie, sprawia przyjemnosc to niech kupuje, byleby za swoje i niech nie narzeka ze tyle kosztuje
|
|
|
|
|
#1259 |
|
Zakorzenienie
|
Szczerze mówiąc nie wiem skąd tu się wzięło jakieś Versace i prywatne porody bo o ile wiem to nikt o tym nie wspominał. Zrobiła się rozmowa o niczym, która wynika z niczego
![]() Ktoś w przyszłym tygodniu ma wizytę? Edytowane przez kevschaa Czas edycji: 2018-12-01 o 15:17 |
|
|
|
|
#1260 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
hehe i to nie jest tak, że ja się teraz nabijam Mieszkam w miejscu gdzie lekarzy prywatnych nie ma, gdzie nie ma prywatnych klinik. Każdy płaci grube pieniądze za ubezpieczenie. Specjaliści są tylko w szpitalach ze skierowania lekarza prowadzącego.Chcesz coś sama zdziałać zapomnij. Każdy jest równy i każdy ma tak samo ![]() Chcesz rodzić w szpitalu to jest cennik, musisz zapłacić ale tak jak ten z biała, zieloną czy czarna skórą, jak ten co furą za 200 tys e jeździ i ten co złoma za 500 ma :P Nie dyskutujesz. Nie wstydzę się, że jestem z Polski ale i nie narzekam na nią. Na szpitale też nie i sama zaniosłam położnym czekoladki po porodzie za to, że były wyrozumiałe i każda zrobiła to co do niej należało. A tak z anegdotek: na łóżku porodowym obok mnie leżała dziewczyna (kobieta nie wiem nie widziałam) ale darła się jak opętana! Że ona już nie chce, że ona już nie może, że ona będzie rzygać, że ona chce umrzeć. Te położne prosiły, błagały ją żeby się uspokoiła...bezskutecznie , ona w tych emocjach cudowała, stres, ból potrafię zrozumieć. Wiecie co te biedne kobiety musiały się przy niej nakombinować? Wiecie jaką one mają ciężka pracę? Nie dziwcie się, że czasem wyglądają na złe czy zmęczone bo pracują mnóstwo godzin żeby mieć lepiej ![]() ---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:17 ---------- Cytat:
a może nie tylko? Wypowiedziałaś swoje zdanie wiec każdy wypowiada swoje. To jest forum na którym się dyskutuje. I ta rozmowa wynika z tego co napisałaś i jest właśnie o życiu Które Cie również dotyczy czy tego chcesz czy nie [COLOR="Silver"]
C & N I know we have our problems13 01 2007 i 10 05 2011 But we're not the only ones It's not about you, it's not about me It's not about anger It's more about the loneliness we feel Edytowane przez Siasiek Czas edycji: 2018-12-01 o 15:32 |
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:59.

Także wszyscy płacą, a jak przyjdzie co do czego to się narzeka na kolejki i leci prywatnie, gdzie też już są kolejki :P Moja endo w Polsce ma terminy na 6 miesięcy do przodu. :P Tu w UK z resztą nie lepiej - co roku przychodzi mi rozliczenie, na co moje podatki poszły i 1/3 idzie na NHS. Rok w rok.

i nadal nie mam apetytu za bardzo :/
może po prostu idzie już ten lepszy czas, bez objawów