|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2821 |
wańka wstańka
|
Dot.: Sens pomocy "ubogim na własne życzenie", czyli Szlachetna Paczka cz. IV
Osoby, które faktycznie pomocy potrzebują. Wiele rodzin zakwalifikowanych do SzP, które potrzebują pomocy innej niż typowo materialna/finansowa.
Poza tym, Szp to zakłamane opisy bazujące na słabym wywiadzie środowiskowym przeprowadzonym w znacznej mierze przez nawiedzonych wolontariuszy, któzy o przeprowadzeniu takiego wywiadu nie wiedzą zbyt wiele. Pomagać warto: najlepiej przez organizacje zaufane, profesjonalne.
![]() |
#2822 |
BAN stały
|
Ok, a jakieś konkrety? Rozumiem, że jesteście cięte akurat na tę fundację. To gdzie w takim razie znaleźć tych potrzebujących?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2823 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2824 |
Zakorzenienie
|
Ja tam wolę przelać na siepomaga albo na zwierzęta.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2825 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
dzieci lat 30+ nie zdolne do podjęcia pracy (mio braku chorób i niepełnosprawnosci) i na utrzymaniu rodziców osoby, które są cukrzycą i mają tarczycę brak wyliczeń i zgadzających się obliczeń Rodziny wielodzietne, których sytuacja finansowa pogorszyła się po narodzinach pierwszego dziecka (tu pomoc jest potrzebna, ale nie tylko finansowa i materialna) Zdaje się w zesżłym roku w wątku wypowiadała się wolontariuszka, która była autorką jednego z opisów. Opis był taknapisany, że samotna matka potrzebujaca pomocy wyglądała na nieogarnieą życiowo, leniwą osobę. Jak się okazało kobieta, była ofiarą przemocy domowej, w rzeczywistości faktycznie potrzebowałą pomocy, ale lider nakazał przeredagowanie tekstu tak, by (niby) chronić jej tożsamość. Nie wspominając o tym, że ludzie potrafią rozpoznać przedstawione rodziny w realu i wiedzą jaka faktycznie jest sytuacja rodziny.
![]() |
![]() |
#2826 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2827 | |
BAN stały
|
Spytałam o jakieś praktyczne rozwiązanie, a Wy dalej z pojazdem. Taki mam własnie problem z tym wątkiem. Pojazd, pojazd, pojazd... A jak ktoś pyta o konkrety, to albo jesteś z nami albo przeciwko nam.
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2828 |
Zakorzenienie
|
Ja przykładowo wspieram jednorazowe akcje, np. zbieranie kasy dla osób, które potrzebują drogich, nierefundowanych leków. Mam w bliskim otoczeniu dziewczynkę, która urodziła się z wadą i wymaga kilkunastu operacji - ją też wspieram. A z organizacji to czasem zwierzęce (jeśli wiem, że nie będzie przebimbane) i aktualnie Fundację Daj Herbatę, choc z uwagi na odległość głównie finansowo. Jeśli komus otwiera się serce tylko na Boże Narodzenie, to moze poszukać wigilii dla samotnych czy bezdomnych i tam się zaangażować. A żeby znaleźć kogoś, kto faktycznie potrzebuje pomocy na miejscu nie trzeba wcale SzP - my co roku rodziną składamy się na paczki dla biedniejszych, starszych sąsiadów, którzy zostali sami, często schorowani, bezdzietni.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2829 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak, w tym przypadku osobowość prawna robi dużą różnicę. Mi przeszkadza cały model biznesowy Paczki. To, że oni za nic nie biorą odpowiedzialności, bo tylko pośredniczą w przekazywaniu paczek. Że wolontariusze nie są prawidłowo przeszkoleni. Że w organizacji jest mobbing. To, że prośby o 1% podatku czy wysyłanie smsów, są opisane jako "pomóż nam walczyć z biedą", przez co większość ludzi jest przekonana, że z tych pieniędzy kupuje się paczki, a faktycznie idą one w całości na działalność stowarzyszenia. Nie pomogłabym w zakupie paczek nawet jakby to była najbardziej potrzebująca rodzina pod słońcem, bo ta akcja jest po prostu zła. Wolę wspierać fundację i inne organizacje, które działają cały rok. Np. lokalne hospicjum, schronisko dla zwierząt z mojego rodzinnego miasta, 2 fundacje zwierzaczkowe, GOPR i TOPR, które zawsze mają mój 1%. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2830 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2831 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Schroniska czy fundację też wspieram z swojego regionu,takie które obserwuje na FB. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2832 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Osoby chore i niepelnosprawne przede wszystkim. Ja wole pomagac ludziom, ktorych dzieci/rodzice/ktokolwiek ma jakas chorobe i zbiera na leczenie niz tym po prostu biednym, gdzie ta bieda jest czesto konsekwencja ich bezczynnosci.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:03 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#2833 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2834 |
Wizażowy Kot Igor
|
Często wystarczy się rozejrzeć wokoło, popatrzeć po sąsiadach/znajomych i można znaleźć ludzi naprawdę zasługujących na pomoc.
Albo przejechać się do domu samotnej matki, gdzie przebywają ofiary przemocy domowej, które z dziećmi często uciekają z domu tak, jak stoją- bez niczego, nawet bez ciuchów na zmianę. Albo pomóc ludziom, którzy nie są winni własnej biedzie- ofiary katastrof (pożar, powódx), rodzice dzieci niepełnosprawnych, osoby samotne, stare, chore i ubogie.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2835 |
Raczkowanie
|
Jadę po SzP i jestem w stanie to uzsasadnić. Zamiast "szczępić klawiaturę", powklejam ciekawostki. Dwie.
1) http://www.wiosna.org.pl/main/pl/sec...ticle/3614.htm Tutaj można zassać roczne sprawozdanie finansowe Wiosny. Porszę zwrócić uwagę na zyski, liczbę zatrudnionych, wydatki na pensje (ogólnego zarządu i zatrudnionych) oraz liczbę i efektywność zrealizowanych projektów. Ciekawa jest też pozycja: darowizny i granty. Enjoy! 2) W zeszłym roku, podczas przeglądania opisów rodzin, zauważyłam, że w jednym z opisów wstawiono dane (imiona i NAZWISKO). Napisałam do SzP na FB. Grzecznie. Podałam link do historii, wyłuszczyłam w trzech słowach, o co chodzi. Wiadomość prawie natychmiast miała status wyświetlonej (tak, FB pokazuje statusy). Ale nikt na nią nie odpisał. Nikt też nie usunął danych z historii rodziny. Po kilkunastu godzinach bez reakcji ze strony SzP, opisałam sytuację tutaj, na Wizażu, w tym wątku. Zdziwko! Po kilkunastu minutach od dodania wpisu na wątku, ktoś ze Szlachetnej skontaktował się ze mną przez FB. Dostałam wiadomość w stylu: sorry, sorry, już zmieniamy opis rodziny. I tutaj historia powinna się zakończyć. Ale nieee... Od tamtej pory SzP bombardowała mnie wiadomościami z informacjami o kolejnych zbiórkach, akcjach, szkoleniach, raportach. Po dziesiątej takiej wiadomości porobiłam screeny (na wszelki wypadek) i napisałam to, co wklejam poniżej, a co doskonale wyraża mój stosunek do SzP. Uprzedzając ewentualne pytania: nie, nikt ze strony SzP nie odpisał. Nie dostałam też już kolejnych wiadomości o zbiórkach, akcjach, szkoleniach, raportach. "Szanowni Państwo, nigdy nie zgadzałam się na otrzymywanie od Państwa jakichkolwiek powiadomień czy informacji. Nigdy też nie wspierałam Państwa inicjatywy, którą uważam za szczególnie szkodliwą społecznie, nieprzemyślaną, nieudolnie przeprowadzaną i – przez medialny ferment, jaki się wokół niej tworzy – utrudniającą „wybicie się” innym, lepszym, skuteczniejszym i bardziej przydatnym inicjatywom. Na stosowaną przez Państwa „Paczkową Nowomowę” mam alergię, podobnie zresztą, jak na postać, poglądy i sposób bycia księdza Stryczka. Państwa wyczyny śledzę dwa razy w roku: przed Finałem (wtedy to „podziwiam” niekompetencję „Paczkowego systemu”, wybitnie dziurawego, stworzonego bez pomyślunku, pod publiczkę, podle żerującego na ludzkich emocjach i ludzkiej krzywdzie) i kiedy „ujawniacie” Państwo rozliczenia (wtedy łapię się za głowę i podliczam, ile żyć można by realnie poprawić za kasę, która kwitnie na Państwa kontach). Skontaktowałam się z Państwem raz, przy okazji zeszłorocznego Finału. Tylko po to, aby zwrócić Państwa uwagę na to, że w jednym z opisów rodzin umieściliście nie tylko imiona, ale i nazwisko (prawdziwe!) familii. Odpowiedzieliście mi Państwo (i zmieniliście opis) po kilkunastu (lub kilkudziesięciu) godzinach, dopiero po tym, kiedy sprawa została opisana na forum. Reakcja godna żółwia ze złamaną nogą, ale cóż, lepszej się nie spodziewałam. Dobrze, że nazwisko zostało usunięte. Był to pierwszy i – nie licząc tej wiadomości – ostatni raz, kiedy skontaktowałam się z Państwem. Nie wyrażałam zgody na przesyłanie informacji czy ofert, nie zostałam też nigdy o taką zgodę poproszona. Nie lubię Państwa na Facebooku, nie wspieram w żaden inny sposób, ba, wspieranie odradzam. Mimo to przesyłacie mi Państwo z żelazną regularnością różne informacje. Informacje, którymi nie jestem zainteresowana, o których przesyłanie nie prosiłam, na których otrzymywanie nie wyrażałam zgody. Państwa działania mają charakter spamerski, są dla mnie uciążliwe, wyprowadzają mnie z równowagi, uważam je za nachalne. W związku z tym zmuszona jestem wziąć pod uwagę możliwość skonsultowania się w tej sprawie z prawnikiem (jeśli ewentualna sprawa zakończy się na moją korzyść – będę od Państwa oczekiwała wpłaty darowizny na rzecz rzetelnej, faktycznie pomagającej Fundacji). Jeśli treść powyższej wiadomości nie jest dla Państwa jednoznaczna z tym, że nie życzę sobie otrzymywania od Państwa jakichkolwiek wiadomości, wpisywania mnie do jakiejkolwiek bazy, zapisywania do programu, wykorzystywania moich danych etc. - informuję, że NIE ŻYCZĘ SOBIE OTRZYMYWANIA OD PAŃSTWA JAKICHKOLWIEK WIADOMOŚCI, WPISYWANIA MNIE DO JAKIEJKOLWIEK BAZY, ZAPISYWANIA DO PROGRAMU, WYKORZYSTYWANIA MOICH DANYCH ETC. Oczywiście, nie zgadzam się też, abyście Państwo w jakikolwiek sposób wykorzystali (w tym upublicznili) niniejszą wiadomość. Innymi słowy – nie życzę sobie mieć z Państwem jakiegokolwiek kontaktu. A jeśli, w przyszłości, znów natknę się na opis zawierający wrażliwe dane rodziny (lub w jakikolwiek inny sposób uderzający w godność czy dobre imię ludzi, którym „pomagacie”), sprawę zgłoszę od razu na tematycznych forach, których (jak pokazuje przypadek mojego zgłoszenia z zeszłego roku) śledzeniem zajmujecie się chętniej, niż reagowaniem na skrajne przypadki własnej niekompetencji. Pozdrawiam i (mam nadzieję) bez odbioru". |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2836 |
wańka wstańka
|
ja zajmuje się pomaganiem zawodowo: wypełniał formularze, rozmawiam z urzędami, w miarę możliwości zapobiegam bezdomności, kieruje w odpowiednie miejsca, biorę udział w spotkaniach gdy dana osoba potrzebuje wsparcia, tłumaczę jeśli osoba nie zna języka, organizuje kasę na potrzeby typu: jedzenie, edukację, rachunki itd., kieruje ludzi do odpowiednich organizacji, współpracuje z personelem medycznym, gdy jest taka potrzeba. Wspieram banki żywności, oddaje swoje rzeczy na cele charytatywne.
Sent from my SM-G935F using Tapatalk
![]() |
#2837 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2838 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Super, że to wkleiłaś, dziękuję! Wiosna to nie tylko Paczka, ale też Akademia Przyszłości, gdzie kupuje się dziecku indeks. Pamiętam, że gdzieś czytałam wypowiedź wolontariuszki z Akademii, że do dzieciaków z tego trafia jakiś mary procent, wobec wolontariuszy stosuje się szantaże emocjonalne, żeby zajmowali się dziećmi za darmo, czy ze swoich pieniędzy kupowali materiały. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2839 | |
Zakłócenia na linii serca
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2840 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Natomiast- TAK. Jeśli ktoś powołuje beztrosko na swiat dzieci nie troszcząc się, co im da jeść, jak je utrzyma i wykształci to rzeczywiście Bóg rozum odbiera tym, co płodzą, i tym, co wspierają nieodpowiedzialne płodzenie w jakikolwiek sposób.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2841 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
2. Na siepomaga wybieram zwlaszcza te akcje, ktore znam ze slyszenia, ktore bylam w stanie zweryfikowac. Ale przyznam ze czasami wspieram chociaz 5-10 zl akcje o ktorych z innego zrodla nie slyszalam ale pod wplywem impulsu czasami po prostu musze cos zrobic jak czytam o roznych sytuacjach. 3. Na szlachetnej paczce jest wiele rodzin potrzebujacych, naprawde. Tylko ze co najdziwniejsze to to, ze te naprawde potrzebujace, opuszczone, samotne, niepelnosprawne, biedne, schorowane osoby, ktore prosza o troche wegla, proszek i makaron, zazwyczaj zostaja az do konca i czasem nikt ich nie wybiera. ''Rumiane'', czyli rodziny o dochodzie kilku tysiecy zlotych w miesiacu z 500+ i innych swiadczen, sa zazwyczaj wybierane na poczatku. To jest przykre w tym wszystkim. 4. Lubie angazowac sie w akcje, ktore moim zdaniem maja szanse na zaprocentowanie w przyszlosci, akcje na zasadzie wedki. Uwazam, ze zawsze warto inwestowac w edukacje. Poki co z polskich fundacji to mam dobre doswiadczenia z fundacjami Szymona Holowni - Kasisi i Dobra Fabryka. 5. Zawsze wplacam na WOSP, bo widze realne efekty tych dzialan w szpitalach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2842 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ręce mi opadły... ale dobra spróbuje odpisać: 1. Odpisałam koleżance cytując jej zapytanie czemu nie zna ludzi uczciwie pracujących z większa ilością dzieci, ze znam takowe ale dochód jest raczej ponad przeciętny 2. Opisałam również co dostają beneficjenci mops i podopieczni rożnego rodzaju fundacji pomocowych, za które normalnie pracujący człowiek płaci sam. A skoro płaci sam to wie, ze nie stać go na kolejne dzieci. 3. Gdzie widzisz lament? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2843 |
Zadomowienie
|
Uwielbiam czytać ten wątek
![]() Wczoraj się okazało, że firma w której pracuje również bierze udział w "paczce". Jednak: 1. Udział nie jest obowiązkowy, nikt na nikogo krzywo nie patrzy za brak zaangażowania 2. Główny organizator zbiórki nie zbiera pieniędzy tylko produkty, o które prosiła rodzina, więc każdy może przynieść nawet coś drobnego np. do jedzenia 3. Wybraliśmy samotną, starszą schorowaną kobietę, która prosi o niewiele (spożywka, produkty higieniczne, trochę węgla i drewna na zimę) ![]() Dwa lata temu z inicjatywy koleżanki z pracy wspieraliśmy dwie rodziny i również nie były to rumiane buźki. Byli to dwaj starsi samotni panowie, jeden z nich jest niepełnosprawny. Edytowane przez Iska00 Czas edycji: 2018-12-01 o 21:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2844 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2845 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2846 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2847 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2848 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2849 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2850 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 4 (0 użytkowników i 4 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:18.