![]() |
#31 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Pieniądze w związku - podejście faceta...
Przypominają mi się czasy, jak mieszkałam ze współlokatorem. Wspólne wydatki na listę, każdy płacił za siebie, jak ktoś postawił pizzę, to kolejną płaciła druga osoba...
Autorko, ile Wy macie stażu i lat? Może to rzuci jakieś dodatkowe światło na sytuację. ---------- Dopisano o 13:34 ---------- Poprzedni post napisano o 13:31 ---------- Cytat:
Jedzenie - każdy płaci za siebie. Pamiętajcie, że Autorka ma do czynienia z księgowym. Już widzę jak za jedzenie się rozliczają: Teraz Ty kupujesz, bo ja zjadłem serek, a Ty serek i jogurt ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#32 |
Raczkowanie
|
Rozumiem cię Autorko, nienawidzę takiego gadania, że on to zapłacił za obiad dwa miesiące temu, więc teraz Ty się wykaż. Niby takie "żarciki" ale podszyte wypominaniem. Płacicie za wszystko po połowie i tak, więc jak zapłacił za to KFC to na pewno nie zbiedniał, ale teraz musisz o tym słuchać przez następne dwa tygodnie i się rewanżować. No dramat, też by się nie chciało wiecznie kalkulować kto i za co płaci, zwłaszcza, że oboje pracujecie i możecie sobie spokojnie na wszystko pozwolić...
A do płacenia za antykoncepcję to on sam powinien się poczuwać, to naprawdę wstyd, że musisz dorosłego konia prosić o dokładanie się do takiej oczywistości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#33 |
Konto usunięte
|
Płacenie każdy za siebie w związku jest chore... Tak się nie da żyć. Jak to sobie wyobrażacie? W szczęśliwym związku żadna z osób nie ma problemu, że tym razem musi zapłacić więcej i jest na tym stratna... Druga osoba następnym razem płaci więcej i nikt nie liczy, że jest w plecy 15 zł!
To nie związek, tylko firma. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#34 |
Zakorzenienie
|
No oni tak właśnie płacą, i to jak widać nie gra.
I jak najbardziej wiele ludzi tak żyje, że 50/50. Ja sobie tego nie wyobrażam, szczególnie jak się ma dzieci, no ale podobno tak da radę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#35 |
Zadomowienie
|
Niestety, teraz takie potworki się tworzą, bo faceci (przynajmniej ze środowiska, w którym się obracam) myślą, że kobiety tylko czekają, by je sponsorować i uwiesić się na ich portfelach. To jest chore i coraz bardziej powszechne. Jakby kobiety chciały tylko finansowo wykorzystywać facetów.
Jak kocham to pieniędzy nie liczę. Dla odmiany znam parę gdzie jest stosunek 0/100%. Żona nie pracuje i wydaje $ męża, i kurcze, jemu to pasuje. Więc skrajne związki też istnieją i mają się b.dobrze. Staż tej pary: niedługo 11a rocznica. Edytowane przez ParasolkaMaryPoppins Czas edycji: 2018-12-03 o 12:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#36 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obydwoje jesteście materialistami. I jesteście kwita pod tym względem. facet faktycznie jest z lekka męczybułą i liczykrupą, moze po prostu mu powiedz że Cię zwyczajnie irytuje takie wiecznie pilnowanie każdego centusia wydanego. Chyba że on ze swojej strony odczuwa, ze Ty tego pilnujesz za mało i jakby Ci nie gadał przy każdym razie, to byłby mocno w plecy. Zapytaj go o to, jak on ze swojej strony to czuje, czy czuje się że próbujesz na nim żerować i boi się że zaczniesz zyc za jego, jak się nie upomni? A moze faktycznie za mało pilnujesz, przemyśl. Poza tym, naprawdę ciężko trafić człowieka który materialistą nie jest. To sa jednostki na być może nawet miliony. Więc nie wiem co wszyscy mają z tym taki problem. ![]()
![]() |
![]() |
#37 |
Zakorzenienie
|
No ja się zawsze zastanawiam co się dzieje w takich związkach jak ktoś traci pracę albo zachoruje, albo rodzi im się chore dziecko i jedno z rodziców musi z pracy zrezygnować.
W sądzie o alimenty walczą? Czy sobie pożyczają i ta druga strona oddaje jak znajdzie pracę? A z odsetkami? XD Czy jedno bierze kredyt i rodzina spłaca? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#38 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#39 |
Raczkowanie
|
no to wychodzi na to że facet to taka pazera, oby oby nie przepłacił, oby więcej nie wydać, oby wszystko po równo, oj ja bym tak nie mogła
![]() autorko, a tak z ciekawości: jak robicie zakupy spożywcze do domu to też rozliczacie się po połowie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#40 | ||
Zakorzenienie
|
Ja też nie.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:14 ---------- Poprzedni post napisano o 14:11 ---------- Cytat:
Ostatnio ja placilam za wyjscie, to weź ty zapłać dzisiaj za wino" jest normalnym dzieleniem wydatkow i wcale nie jest wyliczaniem co do centa. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#41 |
Zakorzenienie
|
Ja nie widzę w jego zachowaniu nic obiektywnie złego, ot, facet który lubi rozliczać się co do grosza. Osobiście nie chciałabym być z kimś takim w związku, ale to już subiektywna kwestia. Podobnie jak nie wyobrażam sobie wręczyć mężczyźnie rachunku za tabletki anty, nawet w żartach.
![]() |
#42 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Zakorzenienie
|
[1=f284c48a05423b409a451c4 db0eed2c1276616e1_6008c42 88f43f;86200668] "? Mi zawsze jak dziewczyna wypominała "zawsze ja kupuję a Ty korzystasz" to odpowiadałem "w porządku, zapłacę za tabletki a Ty zapłacisz za pełny bak benzyny, zgoda?". Od razu była cisza, bo by wyszła na tym 3x gorzej
![]() [/QUOTE] A to zaraz, używasz auta tylko wtedy, gdy z nią jeździć? Sam nigdzie? Kolegów nie wozisz? Wysłane z mojego Redmi Note 5A Prime przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#45 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak ci zmajstruje dzieciaka, to jeszcze przed porodem ustal, że kupuje co drugą pieluchę i co trzecią puszkę mleka. Do odstrzału, strasznie spięty na szmal. Na kumpla może się nada, ale na partnera życiowego, męża i ojca - słabo to widzę. ---------- Dopisano o 15:03 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- On nie jest materialistą tylko sknerą. I mentalnym singlem. W sensie: gra do swojej bramki. I żeby mu się rachunki zgadzały. Akcja z pigułkami skutkowałaby zakupem przeze mnie wibratora. Mógłby sobie ewentualnie popatrzeć jak się nim zabawiam. Oczywiście odpłatnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#46 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:46 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ---------- [1=a240a5cdc9601fd61cd3ffc 006c0fc885123340f_657b970 2b0d25;86201217] Akcja z pigułkami skutkowałaby zakupem przeze mnie wibratora. Mógłby sobie ewentualnie popatrzeć jak się nim zabawiam. Oczywiście odpłatnie.[/QUOTE] A ja ja miejscu faceta wolałabym żeby partnerka ze mną porozmawiała, że chce współfinansowania tabletek, zamiast ni z tego ni z owego wyskakiwać z receptą do zrealizowania. W ogóle przydałaby się tu konkretna rozmowa i tyle.
![]() |
![]() |
#47 |
Raczkowanie
|
quantum_of_solace -
![]() hm, tak szczerze to ja nie wiem czy rozmowa by pomogła tz. jak najbardziej warto spróbować, ale wydaje mi się że typ ma po prostu taką mentalność a takie podejście zakorzenionej pazery to raczej trudno rozmową wyplewić. On ma takie podejście do tematu i właściwie może sobie mieć, to że większość z nas nie wyobraża sobie życia z takim facetem, to nie znaczy że nie ma też kobiet z takim podejściem 50/50, którym by to odpowiadało. Autorce jak widać nie pasuje i wcale się nie dziwie, myślę że w tej sprawie sie raczej nie dogadają, bo jak taka rozmowa miałaby wyglądać ? ona mu powie, że jej nie pasuje taki układ że się rozliczają żeby był stricte fair w kwestii pieniędzy, a on na to że mamy równo uprawienie i tak mu pasuje...no i w sumie tu nie ma co się spierać, różnią się podejściem do pieniędzy a to ma bardzo duży wpływ na cały związek, nie oszukujmy się |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#48 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#49 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#50 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A że akurat ktoś wyda 50zl na kino, adrugi 20zł na wino to trudno. I u autorki to tak mniej więcej wygląda. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:45 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- Cytat:
A że akurat ktoś wyda 50zl na kino, adrugi 20zł na wino to trudno. I u autorki to tak mniej więcej wygląda. Jak ktoś nie ma pieniędzy to płaci cały czas ten drugi. A jak zapomnimy, to zaczynamy od nowa. Nie wiem skąd przekonanie, że "ty zapłaciłeś wczoraj za KFC, ja dzisiaj zapłacę za wino" to jakieś rozliczanie się co do grosza. I jak inaczej to robić? W ogóle nie patrzeć, kto wydaje? Jakby autorka była na tym stratna to facet byłby dziad. Ale jak facet jest na tym stratny, to jest spoko? Przecież innego sposobu rozliczania się w związku poza stricte 50/50, wspólnego konta czy jedną strona zawsze płaci nie ma. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#51 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi się wydaje, że nie jest ważna płeć, a to, kto zarabia więcej, po prostu. 100zł dla kogoś, kto zarabia 2500zł, ma inną wartość, niż dla tego, kto zarabia 4500zł. kiedyś też byłam zwolenniczką rozliczania się 50/50, ale teraz jestem zwolenniczką rozliczania się procentowego, żeby ciężar rozkładał się na obie strony jednakowo. ale każdy niech sobie wybiera, co mu pasuje. a jak nie pasuje, to wystarczy powiedzieć. a i osobiście nie zaakceptowałabym partnera-kalkulatora. jak tylko zacząłby mi wyliczać, ile mu wiszę, z dokładnością do kilku zł, to kategorycznie kazałabym mu przestać albo do widzenia. Edytowane przez motyla Czas edycji: 2018-12-03 o 15:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#52 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tylko tu trzeba rozmawiać, bo samo się nie rozwiąże. I rozstać się, skoro nie potrafią się dogadać. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#53 |
po drugiej stronie szafy
|
Dlatego tak ważne jest rozmawianie o tym co kto i jak widzi. Bo jak widać autorka niby się na 50/50 zgodziła i niby jej pasuje, a jednak jej nie pasuje.
![]() |
#54 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() W płaceniu na zmiany wg mnie nie ma nic dziwnego. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#55 |
Zadomowienie
|
W zupełności Cię rozumiem
Takie wypominanie, sprawia, że następnym razem niw cieszysz sie z postawionej kolacji, tylko myslisz, że jak najszybciej musisz się mu odwdzięczyć - bo jak tego nie zrobisz to będzie wypominanie i kolejne "żarciki" I nie daj sobie wmówić autorko, że jestes materialistką i oczekujesz sponsoringu Facet zachowuje się kompletnie beznadziejnie. Tak się nie powinni zachowywac nawet znajomi, a co dopiero facet z którym mieszkasz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#56 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#57 | |
Konto usunięte
|
Autorko czy wy w ogóle rozmawialiście o szczegółach waszego podziału finansowego, czy wam tak wyszło na dziko i w sumie nikt do końca nie wie o co chodzi?
W zachowaniu faceta i twoim nie widzę nic złego poza tym, że brakuje tu konkretów. Porozumiewacie się jakimiś sugestiami i ty często nie wiesz czy na pewno mu chodzi o to, o co ci się wydaje, że może chodzić. A moglibyście np. w tym KFC kupić każde coś dla siebie, wydatkiem na antykoncepcję podzielić się równo po połowie, za telefon każde płacić sobie i za wycieczki do rodziców również, bilety do kina też każdy może sobie sam kupić albo na zmianę. W ogóle nie widzę problemu, bo sama tak żyję. Jak ktoś ma gest i ma ochotę coś zasponsorować bez niczego wzamian, to jasno mówi, że teraz sponsoruje i tyle. Cytat:
Dziecka nie ma, nie było i nie będzie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#58 |
Zakorzenienie
|
Tylko co innego mieć podział fifty-fifty i na luzie przy różnych okazjach płacić naprzemiennie, a co innego wiedzieć, że może nie będzie mnie stać na bycie zaproszoną gdzieś przez partnera, czy inny jego gest, bo nie jest w stanie poczekać do następnej okazji na rewanż, tylko już teraz na mnie naciska, żeby mi wyciągnąć kasę z portfela.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#59 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#60 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:36.