Mamy lipcowe 2018 cz. I - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2018-12-12, 19:56   #3811
aniama6
Zadomowienie

Dot.: Mamy lipcowe 2018 cz. I

Cytat:
Napisane przez xxxbursztynekxxx Pokaż wiadomość
No faktycznie masz przeboje z dziećmi. Igunia może przez tą chorobę tak kaprysi. A ty się kuruj nie daj się chorobie

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 17:22 ---------- Poprzedni post napisano o 17:16 ----------

Biedny Tymus tak się męczy z tym katarkiem oby mu szybko przeszło.
Jaki masz plan na rozszerzenie diety?

A i miałam cię pytać tak z czystej ciekawości jak karmisz Tymcia w nocy na śpiocha bo on śpi z tobą, to zmieniasz strony czy karmisz z obu piersi na jednym boku? Ja do tej pory przeskakiwałam z boku na bok a ostatnio nie chce mi się i leże tylko na prawym boku i nachylania się żeby podać mu lewą pierś

---------- Dopisano o 17:23 ---------- Poprzedni post napisano o 17:22 ----------

Ale fajnie waży
Nie martw się na zapas, na pewno wszystko będzie dobrze. A internety tylko cię będą stresować.

---------- Dopisano o 17:24 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

O super masz tą opiekę medyczną

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:24 ----------

Gratuluję 5 miesiąca a męża pogoń co by ci ten wózek ogarnął. Powiedz mu że ma żółtą kartkę

Co do nocnego karmienia to póki co przeskakuje z boku na bok albo i nie jak dziś. Ale słyszałam ze da się na jednym boku z obu piersi karmic. Muszę spróbować. Co do rozszerzania to mam plan zacząć od warzyw w kawałkach ale chyba będę tez podawać papki, po ok tygodniu włączę kasze jako drugi posiłek. Zobaczymy czy łyżeczka czy będę gotować na gęsto i w kostkę. Za chwile dołączę jakiś owoc. Od poczatku będę probiwac dawać wodę. To są plany a wszystko wyjdzie w praniu. Bardziej mi zależy na próbowaniu, na samodzielności niż jakimś wielkim jedzeniu. Aczkolwiek pasuje mi w końcu wrócić do pracy no i jakoś trzeba to będzie pogodzić wszystko.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
aniama6 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-12, 21:22   #3812
asiaczek
Zakorzenienie

A jak planujecie dawać posiłki jak już wprowadzicie kilka warzyw/kaszkę - między mlekiem czy starać się po woli zastępować mleko stałym posiłkiem?

Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka
Stary 2018-12-12, 21:27   #3813
aniama6
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez asiaczek Pokaż wiadomość
A jak planujecie dawać posiłki jak już wprowadzicie kilka warzyw/kaszkę - między mlekiem czy starać się po woli zastępować mleko stałym posiłkiem?

Ja bym z jednej strony chciała między mlekiem i jak najwiecej tego mleka do roku, ale z drugiej bardzo chce już wrócić do pracy wiec myśle że jeden posiłek przynajmniej muszę zastąpić..

Stary 2018-12-12, 21:51   #3814
chmurka508
Raczkowanie

GG do chmurka508

Cytat:
Napisane przez joas711 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy rozszerzanie diety zawsze się zaczyna od warzyw czy można najpierw kaszkę podać? Mój dzieciak wieczorem to chce być karmiony co godzinę i w nocy co 2. Już powoli nie wyrabiam- wczoraj zjadł mm o 21 ale tylko 100ml, o 22 już był cyc, o 24 znowu cyc, a o 2.30 już był taki głodny że nawet cyca nie miał cierpliwości ssać tylko butlę musiałam robić bo darł się jakbym to do wrzątku wrzuciła. Kolejne karmienie po 5, przed 7 i przed 9. I tak myślę że może na kaszce by dłużej pospał? On też mało zjada na jeden posiłek bo jak patrzę po mm to Max 100ml, zawsze zostawia w butelce. Chce być karmiony małymi porcjami ale za to często

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Odnosnie rozszerzania to taka ciekawostka ze pediatra zasugerowala mi podawanie kaszki raz dziennie zeby trochu mala podtuczyc...a potem spytala kiedy zamierzam rozszerzyc diete w takim kontekscie jakoby podanie kaszki takim rozszerzeniem nie bylo. Jak powiedzialam ze od nowego roku to powiedziala ze ok. Takze z tego by wynikalo ze rozszerzanie jest od warzyw.
Ja po wprowadzeniu tej kaszki nawet jestem zadowolona bo uczymy sie z mala jesc lyzeczka i straty sa jeszcze ogromne ale kaszka tania wiec nie szkoda. Jak wprowadze warzywa to moze nauczymy sie juz jesc w miare i te bio warzywka lepiej bedzie wsuwac. Generalnie dzis byl 5 dzien podawania kaszki i poki co slabo. Z 30 ml, wpycham jej 20 ml z czego 10 laduje na slinikaku wiec moze 10 ml zjada realnie. Generalnie cwicze cierpliwosc przy karmieniu lyzeczka

chmurka508 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-12, 21:53   #3815
porannarosa
Wtajemniczenie

Bursztynku ja karmię na jednym boku z obu piersi właśnie tak jak Ty piszesz - nachylam się podaję też drugą pierś. Gdzieś czytałam, że karmiąc tak najpierw trzeba pamiętać żeby dziecko dokładnie opróżniło tą pierś, która jest "na dole" bo trzeba się na niej troszkę położyć a to może uszkodzić kanaliki jeśli pierś jest pełna.
porannarosa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-12, 21:54   #3816
chmurka508
Raczkowanie

GG do chmurka508

Cytat:

Ja daje miedzy mlekiem poki co, bo tak malo zjada ze to nie posilek na razie. Ale docelowo bede dazyc do zastapienia kp.

chmurka508 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-12, 21:59   #3817
porannarosa
Wtajemniczenie

Cytat:

Ja bym chciała jak najdłużej kp więc będę się starała między kamieniami na dopchanie się raczej podawać i jak najdłużej nie zastępować piersi

Stary 2018-12-12, 22:21   #3818
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aniama6 Pokaż wiadomość
Co do nocnego karmienia to póki co przeskakuje z boku na bok albo i nie jak dziś. Ale słyszałam ze da się na jednym boku z obu piersi karmic. Muszę spróbować. Co do rozszerzania to mam plan zacząć od warzyw w kawałkach ale chyba będę tez podawać papki, po ok tygodniu włączę kasze jako drugi posiłek. Zobaczymy czy łyżeczka czy będę gotować na gęsto i w kostkę. Za chwile dołączę jakiś owoc. Od poczatku będę probiwac dawać wodę. To są plany a wszystko wyjdzie w praniu. Bardziej mi zależy na próbowaniu, na samodzielności niż jakimś wielkim jedzeniu. Aczkolwiek pasuje mi w końcu wrócić do pracy no i jakoś trzeba to będzie pogodzić wszystko.

Plan jest na prawdę dobry ale kto jak nie ty miałby ułożonych go lepiej. Trzymam kciuki żeby udało ci się tak jak zaplanowałaś. A w jaki sposób chcesz podawać te warzywka w kawałkach zamiast papki, nie mogę sobie tego jakoś wyobrazić?

Ja właśnie z lenistwa karmie z jednego boku, a pytałam bo wydawało mi się to dziwne i że ja taki dziwak. Ale skoro ty też o tym słyszałaś to jestem normalna

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ----------

Cytat:

Ja jeszcze przy kp to daje posiłek a potem od razu cyc. Pomimo że już zjada spore porcje 2 razy dziennie to i tak kończmy kp. Na razie nie zastępuje pory na kp stałym daniem.

---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ----------

Cytat:
Napisane przez porannarosa Pokaż wiadomość
Bursztynku ja karmię na jednym boku z obu piersi właśnie tak jak Ty piszesz - nachylam się podaję też drugą pierś. Gdzieś czytałam, że karmiąc tak najpierw trzeba pamiętać żeby dziecko dokładnie opróżniło tą pierś, która jest "na dole" bo trzeba się na niej troszkę położyć a to może uszkodzić kanaliki jeśli pierś jest pełna.
Nie jestem sama ufff
U mnie przy takiej ilości mleka nic mi się nie uszkodzi

Edytowane przez xxxbursztynekxxx
Czas edycji: 2018-12-12 o 22:24
xxxbursztynekxxx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-12, 22:33   #3819
KarolinaK
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez joas711 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy rozszerzanie diety zawsze się zaczyna od warzyw czy można najpierw kaszkę podać? Mój dzieciak wieczorem to chce być karmiony co godzinę i w nocy co 2. Już powoli nie wyrabiam- wczoraj zjadł mm o 21 ale tylko 100ml, o 22 już był cyc, o 24 znowu cyc, a o 2.30 już był taki głodny że nawet cyca nie miał cierpliwości ssać tylko butlę musiałam robić bo darł się jakbym to do wrzątku wrzuciła. Kolejne karmienie po 5, przed 7 i przed 9. I tak myślę że może na kaszce by dłużej pospał? On też mało zjada na jeden posiłek bo jak patrzę po mm to Max 100ml, zawsze zostawia w butelce. Chce być karmiony małymi porcjami ale za to często

A jaki masz smoczek w butelce??? Bo jak ja mojego karmiłam 1 a miał 3 miesiace to pił tylko polowe butelki i kończył. Za wolno mu leciało i przysypiał tym samym płakał o jedzenie co 1.5 godziny. Od kiedy zmieniłam na numer 3 znowu zjada całe 200 ml co pełne 3 godziny i nigdy nie upomina sie o jedzenie miedzy posiłkami.
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-12, 22:51   #3820
aniama6
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez xxxbursztynekxxx Pokaż wiadomość
Plan jest na prawdę dobry ale kto jak nie ty miałby ułożonych go lepiej. Trzymam kciuki żeby udało ci się tak jak zaplanowałaś. A w jaki sposób chcesz podawać te warzywka w kawałkach zamiast papki, nie mogę sobie tego jakoś wyobrazić?

Ja właśnie z lenistwa karmie z jednego boku, a pytałam bo wydawało mi się to dziwne i że ja taki dziwak. Ale skoro ty też o tym słyszałaś to jestem normalna

---------- Dopisano o 22:19 ---------- Poprzedni post napisano o 22:17 ----------

Ja jeszcze przy kp to daje posiłek a potem od razu cyc. Pomimo że już zjada spore porcje 2 razy dziennie to i tak kończmy kp. Na razie nie zastępuje pory na kp stałym daniem.

---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ----------

Nie jestem sama ufff
U mnie przy takiej ilości mleka nic mi się nie uszkodzi

Warzywa w kawałku to ta modna metoda BLW. A jak to bedzie w praktyce to sama sobie nie wyobrażam. Ugotuje pierwszego dnia brokuły dla nas wszystkich. Siądziemy przy stole, Tymek pewnie na kolanach i będziemy siedzieć z godzinę nad tymi brokułami. Może to tez sposób na schudnięcie dla mnie?

Stary 2018-12-12, 23:02   #3821
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aniama6 Pokaż wiadomość
Warzywa w kawałku to ta modna metoda BLW. A jak to bedzie w praktyce to sama sobie nie wyobrażam. Ugotuje pierwszego dnia brokuły dla nas wszystkich. Siądziemy przy stole, Tymek pewnie na kolanach i będziemy siedzieć z godzinę nad tymi brokułami. Może to tez sposób na schudnięcie dla mnie?

Czytałam coś nie coś o tym blw ale jakoś strasznie się boje tej metody że mi się się dziecko zadławi. Wiem że małe kawałki i miękkie ale jednak jakoś mnie to przeraża.

Stary 2018-12-13, 05:24   #3822
asiaczek
Zakorzenienie

Joas, moja panna czy pierś czy z butelki to też tak mało je. Już nie mam do niej siły. Butelki wypróbowaliśmy różne w poszukiwaniu w ogóle takiej, którą zaakceptuje, smoczki też były różne

Ja przy synu stosowałam trochę blw z początku. Fajne to było. Potem zaczęłam go ja karmić bo im był starszy tym miał mniej czasu na jedzenie

Stary 2018-12-13, 08:29   #3823
Kasza888
Raczkowanie

Hej,

Noc po szczepieniu całkiem znośna, narazie bez gorączki na szczęście😊

Ja też trochę boję się tego blw, że młody się zakrztusi, widząc jak czasem łapczywie pije z butli😏

Zresztą z synkiem będą siedziały babcie, a one są trochę niereformowalne..😏 z uporem maniaka przecieraly córci każdą zupkę, która przygotowywałam na obiad😁😁😁 na szczęście córcia sama w pewnym momencie stwierdziła. że papki są takie blee i nie chciała ich jeść w wieku dwóch lat...😏😏😏

Dziś pokupuje ostatnie prezenty i z głowy. Jeszcze tylko kalendarz dla dziadków że zdjęciami wnuków muszę dać zrobić😊 Córcia już w przedszkolu, więc będę mogła popakowac😊
Kasza888 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-13, 08:53   #3824
aaska92
Zadomowienie

Dzień dobry!
Oj u nas było ciężko. W dzień wczoraj już był kaprysny. Potem od 20 do 22:40 próbowałam go uśpić. Na chwilę dałam go tż żeby się wysikac to mi go tak rozbudzil, że masakra. Stwierdził, że swedza go dziąsła i wywalił wszystkie zabawki w poszukiwaniu gryzaka po 21! W tym jakąś grająca się znalazła to młody oczy jak 5 zł wr... I mu mówię, że nie płacze tylko zasnąć gość nie może to, żeby lulal po prostu to tż stwierdził, że przez to, że do nich przyszłam to zasnąć nie może mały bo szuka mnie... Nie no już myślałam, że wyjdę z siebie. Potulnie potem chciał mnie wymienic po kolejnych ok 40 min, ale już wolałam nie. Potem mały przed 6 już wstal praktycznie, jeszxe w między czasie 2x butla była, więc średnio wyspana jestem.
Za to wózek tż zniósł przed pracą chociaż tyle warunki atmosferyczne nawet ok więc się wybierzemy na spacer. Byle padać nie zaczęło póki co śnieg wkoło.

Kasza dobrze, że po szczepieniu noc spokojna i dzielnie zniósł . Ja blw też się obawiam, zaczynam od słoików, ale jak już będzie samodzielnie siedziec i zupki jeść to wiadomo pasuje powoli mniej papek. Póki co kupię na pewno siateczke przez, które będzie jadł owoce i warzywa w całości.

aaska92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-13, 09:23   #3825
Kasza888
Raczkowanie

Oj Aaska współczuję nocki🙄🙄🙄

A synek śpi Ci po spacerku jeszcze w wózku? Jeśli tak, to może wtedy uda Ci się odpocząć! Ach Ci Tz-owie, czasami naprawdę ręce opadają...😏😏😏
Stary 2018-12-13, 09:37   #3826
KarolinaK
Zakorzenienie

Dziewczyn taka butelkę znalazłam z super miękkim silikonowym smoczkiem na podobe piersi to dla tych ktorzy nie chce z butelki pic... z tommee tippee

ImageUploadedByWizaz Forum1544690205.524114.jpg
KarolinaK jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-13, 10:27   #3827
aaska92
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Kasza888 Pokaż wiadomość
Oj Aaska współczuję nocki

A synek śpi Ci po spacerku jeszcze w wózku? Jeśli tak, to może wtedy uda Ci się odpocząć! Ach Ci Tz-owie, czasami naprawdę ręce opadają...
Niestety po spacerze muszę go wyjść żeby wniesc do mieszkania, więc się budzi u rodziców mi spal w domu często po Jeszcze. Ogolnie dziś też coś gleda mała raczej to dziąsła, oby zęby w sumie, a nie jakieś chorobsko.

Stary 2018-12-13, 10:39   #3828
WillowTree
Przyczajenie

Mamy tę butlę. Nie zauważyłam różnicy,żeby podchodziła mu inaczej czy lepiej niż inne z TT.

Witajcie dziewczyny. U nas po staremu młody ciągnie na długość w oczach. W nocy je co godzinę, tak łapczywie jak nigdy wcześniej, aż się krztusi i po zjedzeniu zwraca. No ale jak pisałam masy nabiera ostatnio ekspresowo.

Z nowości to mieliśmy pierwszy wypad na basen, oczywiście wody opił się pomimo tego,że uważałam jak mogłam. Odruch w wodzie piękny, mieliśmy niezły ubaw z małego kaczucha

Co do kubeczków to zamiast doidy cup zamówiłam z madeli a nie wiedziałam,że to taki malutki więc jak zwykle przekombinowałam
WillowTree jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-13, 10:49   #3829
KaSza999
Raczkowanie

Dziewczyny a jaką kaszkę wybrać na pierwszy raz? My już ostro wcinamy owoce, warzywa i mięsko, a te nieszczęsne kaszki mi gdzieś umknęły, nie wiem jaką wybrać, a chciałabym już małej dawać, bo mało przybiera na wadze.

KaSza999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-13, 10:58   #3830
monyaa108
Raczkowanie

Kasza ja zaczęłam od kleiku ryżowego bez cukru i bez glutenu. I inne kaszki bezmleczne bez cukru i glutenu takiego 4/5 miesiąca kupuje z bobovita porcja zbóż
monyaa108 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-13, 12:27   #3831
joas711
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
A jaki masz smoczek w butelce??? Bo jak ja mojego karmiłam 1 a miał 3 miesiace to pił tylko polowe butelki i kończył. Za wolno mu leciało i przysypiał tym samym płakał o jedzenie co 1.5 godziny. Od kiedy zmieniłam na numer 3 znowu zjada całe 200 ml co pełne 3 godziny i nigdy nie upomina sie o jedzenie miedzy posiłkami.
Mamy smoczek 3 ale też go zasysa, następne są już do kaszki w kształcie Y. Muszę zgłębić temat bo może jest jeszcze jakiś smoczek dla 6+

---------- Dopisano o 11:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ----------

Cytat:
Napisane przez KaSza999 Pokaż wiadomość
Dziewczyny a jaką kaszkę wybrać na pierwszy raz? My już ostro wcinamy owoce, warzywa i mięsko, a te nieszczęsne kaszki mi gdzieś umknęły, nie wiem jaką wybrać, a chciałabym już małej dawać, bo mało przybiera na wadze.

Kasza ja porobilam zapas kaszek jak na gemini była darmowa dostawa, ale jeszcze nic nie podalam . Kupilam pelnoziarniste kaszki: jaglana, owsiana, pszeniczna i chyba kukurydziana z firmy holle, one są bio.

joas711 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-13, 14:35   #3832
KaSza999
Raczkowanie

Dzięki Dziewczyny za odpowiedzi, w takim razie idę na Gemini popatrzeć co tam pysznego dają

KaSza999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-13, 17:45   #3833
aaska92
Zadomowienie

My byliśmy na ok. Godzinnym spacerze, na początek krazylismy blisko bloku bo coś maruda na szczęście w kombinezonie nie potrafił smoczka wyciagnac z buzi i rozkręcić swoje żale i jak zasnął to już powedrowalismy sobie dalej.

Korzystam dziś z dobroci mamy i bawi mi małego :-D od 15, tż po pracy pojechał do tak jakby drugiej pracy więc będzie późno, a ja nadrobilam pranie, prasowanie, generalne czyszczenie ekspresu do kawy, zmianę pościeli i drobne inne porządki :-D

Stary 2018-12-13, 20:36   #3834
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KarolinaK Pokaż wiadomość
Dziewczyn taka butelkę znalazłam z super miękkim silikonowym smoczkiem na podobe piersi to dla tych ktorzy nie chce z butelki pic... z tommee tippee

Załącznik 7652836
Karolinka ten mój opornik nawet tej butli nie chce coś mi się wydaje że szybciej nauczy się pic z doidy cup niż z tej nieszczęsnej butli. Ale może i dobrze

---------- Dopisano o 20:36 ---------- Poprzedni post napisano o 20:33 ----------

Cytat:
Napisane przez aaska92 Pokaż wiadomość
My byliśmy na ok. Godzinnym spacerze, na początek krazylismy blisko bloku bo coś maruda na szczęście w kombinezonie nie potrafił smoczka wyciagnac z buzi i rozkręcić swoje żale i jak zasnął to już powedrowalismy sobie dalej.

Korzystam dziś z dobroci mamy i bawi mi małego :-D od 15, tż po pracy pojechał do tak jakby drugiej pracy więc będzie późno, a ja nadrobilam pranie, prasowanie, generalne czyszczenie ekspresu do kawy, zmianę pościeli i drobne inne porządki :-D

Oooo to nadrobilas trochę z obowiązkami super ja niestety nie mam nikogo w pobliżu żeby mi tak pomógł więc wykorzystuje czas kiedy mój tż jest w domu a z tym jest ciężko wiecznie praca.

Stary 2018-12-13, 21:10   #3835
Kasza888
Raczkowanie

Aaska super, że masz pomoc. Ja bez babć też bym na początku mało ogarnęła, teraz to Już łatwiej samemu, bo zwykle mały leży na lezaczku i się patrzy co robię w domu. Albo kładę go na macie i też coś ogarniam😊

Bursztynku to widzę, że nie masz łatwo. Masz jakaś babcie blisko?

Ja mam na szczescie dwie w okolicy, więc zawsze jak potrzebuje gdzieś skoczyć sama to mogę je poprosić o pomoc, obie już emerytki😁

Dziś byłam na zakupach, synuś nawet oka nie zmruzyl w wózku,.to aż do niego niepodobne 😁 ale był grzeczny, nawet nie marudził, także wszystko udało mi się załatwić😊

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

Ooo Bursztynku doczytałam, że nie masz blisko rodziny🙄
Stary 2018-12-13, 21:19   #3836
xxxbursztynekxxx
Zadomowienie

Cytat:
Aaska super, że masz pomoc. Ja bez babć też bym na początku mało ogarnęła, teraz to Już łatwiej samemu, bo zwykle mały leży na lezaczku i się patrzy co robię w domu. Albo kładę go na macie i też coś ogarniam

Bursztynku to widzę, że nie masz łatwo. Masz jakaś babcie blisko?

Ja mam na szczescie dwie w okolicy, więc zawsze jak potrzebuje gdzieś skoczyć sama to mogę je poprosić o pomoc, obie już emerytki

Dziś byłam na zakupach, synuś nawet oka nie zmruzyl w wózku,.to aż do niego niepodobne ale był grzeczny, nawet nie marudził, także wszystko udało mi się załatwić

---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ----------

Ooo Bursztynku doczytałam, że nie masz blisko rodziny
No nie mam niestety nikogo blisko, co prawda mieszkamy z teściem ale Lidki z nim nie zostawię. Nie powiem, bo czasem coś pomoże zawsze spojrzy na małą jak się bawi, ale muszę go stopowac bo chciałby cały czas ją nosić na rękach. Więc jak marudzi to i tak muszę z nią spędzać czas żeby ją zabawiać. Przydaje się też zęby starszą córkę wozić na dodatkowe zajęcia więc nie muszę ubierać Lidusi żeby ją zawieźć, a chodzi 2 razy w tygodniu na akrobatykę i 2 razy na angielski. Więc przy tym bardzo mi pomaga zwłaszcza teraz jak jest zima i trzeba się tyle naubierać żeby wyjść.
Ogólnie i tak robię większe rzeczy jak jest tż.

Stary 2018-12-13, 21:44   #3837
aaska92
Zadomowienie

Na szczęście czasami uda się mamie do mnie wyrwać i dużo lżej. Dalej jest aktywna zawodowo więc wiadomo bywa, że nie ma takiej możliwości. A tz pomaga, ale mało co w domu jest to ciężko, też wraca zmeczony.

Stary 2018-12-14, 09:30   #3838
Kasza888
Raczkowanie

Bursztynku dobrze, że jest chociaż ten teść, to zawsze jakaś pomoc😊 niedługo nasze maluchy same nie będą pewnie chciały być noszone, bo przecież tyle ciekawych rzeczy jest na podłodze😀

Uff po szczepieniu obyło się bez gorączki i obrzęku, także zapominamy o tym przykrym wydarzeniu😉 za 6 tygodni kolejne

Szczepil ktoś może prevenar 13 na pneumokoki? Bo tu są 4 dawki, teraz będziemy mieć 3, a kiedy podaje się 4 dawkę, ktoś wie? Bo zapomniałam się zapytać lekarza.

W ogóle dzień dobry😊 znów tu jakoś cicho, pewnie większość w wirze świątecznych przygotowań😉

Ja dziś czekam na gościa, a później się zobaczy. Posprzątane jest, można odpocząć.

Dobrego czasu!
Stary 2018-12-14, 09:55   #3839
Sandam13
Rozeznanie

Dzień dobry! Zazdroszczę Wam pomocy babć. Moja mama jest na L4 i myślałam, że przed świętami przyjdzie posiedzieć z małym żebym mogła chociaż okna umyć już nie tyle z okazji świąt jak dlatego, że robili nam parking pod oknami i się zakurzyły. Ale ostatnio usłyszałam, że nie przyjdzie, bo ma do mnie za daleko a ma dosłownie 10 minut pieszo. Więc nie ma mi kto pomoc i robię tylko tyle na ile mam czas. Wczoraj wysprzątałam szafę 4drzwiową, bo małemu się podobało jak stałam na drabinie. Okno w kuchni też umyłam we wtorek jak mąż umierał na kaca.

Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka
Sandam13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-12-14, 09:57   #3840
porannarosa
Wtajemniczenie

Cytat:
Bursztynku dobrze, że jest chociaż ten teść, to zawsze jakaś pomoc😊 niedługo nasze maluchy same nie będą pewnie chciały być noszone, bo przecież tyle ciekawych rzeczy jest na podłodze😀

Uff po szczepieniu obyło się bez gorączki i obrzęku, także zapominamy o tym przykrym wydarzeniu😉 za 6 tygodni kolejne

Szczepil ktoś może prevenar 13 na pneumokoki? Bo tu są 4 dawki, teraz będziemy mieć 3, a kiedy podaje się 4 dawkę, ktoś wie? Bo zapomniałam się zapytać lekarza.

W ogóle dzień dobry😊 znów tu jakoś cicho, pewnie większość w wirze świątecznych przygotowań😉

Ja dziś czekam na gościa, a później się zobaczy. Posprzątane jest, można odpocząć.

Dobrego czasu!
Dzień dobry

U nas światecznych przygotowań raczej nie będzie - wyjeżdżamy na Święta do teściowej a poza tym i tak nie miałabym kiedy czegokolwiek przygotować
Mojej Marysi coś się poprzestawiało i śpi codziennie do 10, za to chodzi spać o 1 w nocy Muszę ją jakoś przestawić ale nie wiem jak bo kiedy budzę ją wcześniej to cały dzień marudzi a zasypia i tak po północy.
Mąż chory, więc przełożyliśmy szczepienie.
Dziś w planach mamy wizytę na poczcie i odbiór paczki z paczkomatu - zaczynają spływać prezenciki

Bursztynku ja też niestety nie mam nikogo do pomocy i przez to zostawiłam Marysię do tej pory 3 razy:
- kiedy jechaliśmy załatwiać formalności związane z chrztem zostali z nią moi rodzice - 30 min
- kiedy szliśmy na wybory - była u nas akurat teściowa - 15 minut
- kiedy szłam odebrać wyniki badań - został z nią mąż - 10 minut
Zazdroszczę kiedy czytam o wypadach do fryzjera albo na zakupy bez dziecka...
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości