|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4171 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tydzień mija za tygodniem, nam pękają w brzuszkach spodnie - kwietniówki 2019 c
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4172 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tydzień mija za tygodniem, nam pękają w brzuszkach spodnie - kwietniówki 2019 c
Dziewczyny jakie macie przeboje z tymi wypadkami... Nufcia dobrze ze na was z wypadkiem nie trafilo i mam nadzieje ze nikomu nic tam sie nie stalo. Dobry z ciebie wrazliw czlowiek, fajnie ze sie zainteresowałaś tymi ludzmi
|
|
|
|
#4173 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na komputerze znalzalam cos takiego. |
|
|
|
|
#4174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4175 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale Go uspokajam bo co mu będę jeszcze stresu dokładać ) Mi to wszystko przychodzi tak jakoś bardziej naturalnie, więc że tak powiem głaszczę Go po główce mówiąc że wszystko będzie dobrze a jak coś się już w tym życiu zmienia to okazuje się że czuje się jak ryba w wodzie i wszystkie Jego obawy były niepotrzebne Ale nie mogę Mu zabronić tych wszystkich obaw. Z drugiej strony może lepiej tak niż jakby miał mieć to wszystko gdzieś ![]() Cytat:
Najbardziej mi brakuje mojej ulubionej mikrodermabrazji z kwasami. To mi najbardziej pomagało na twarz, teraz mam pełno zaskórników już nie wspominając o suchej skórze. Robię sobie w domu peeling czasem i używam codziennie kremu nawilżającego, ale mam wrażenie że ciąża wyparowała z mojej skóry prawie całą wodę. Jeszcze nigdy nie miałam takiej suchej skóry
|
|
#4176 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pierwsza ciąża mijała mi powolutku, a druga za przeproszeniem zap*dala! Trzeciej to pewnie się już w ogóle nie zauważa Ja to nie powiem, o której poszłam wczoraj spać, bo się wstydzę Obudziły mnie fajerwerki, ale nakryłam się kołdrą i spałam dalej Za to o 5 rano obudził mnie wrzask: “Złamałam nogę! Jedziemy do szpitala założyć gips!!!” Zerwałam się jak oparzona, ale córeczka sobie żartowała
|
|
|
|
|
#4177 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli znow trafie do szpitala to to bedzie zaraz jak pojde na L4, czyli poczatkiem lutego, zrobi sie nam niezly mlynek bo mąż idzie na operacje 10 lutego... Mam nadzieje, ze tym razem nie pojde, maly bedzie przybieral prawidlowo i szyjka nie bedzie sie skracac. Ale nie mam planu B na taka ewentualnosc, w sensie kto ogarnie mi Igora. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4178 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie zastanawiają te zabawki w listach wyprawkowych. Z tego co pamiętam to one około 2 m.ż jako tako budzą zainteresowanie, a te do kąpieli to jeszcze później.
|
#4179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wizja porodu byla tez dla mnie nieco odleglejsza. A u mnie dzis byla Mama, bardzo mi pomogla w przegladaniu szafy z poscielami i recznikami, az mi glupio, ze ona wszystko niepotrzebne nosila do smietnika a ja sobie odpoczywalam. Az sie poryczalam ze wzruszenia, ze tyle dla mnie robi. I tez zqoferowala pomoc przy dziecku, bo jednak zewzgledu na samotne macierzynstwo zdecydowalam.sie na 26 tygodniowy macierzynski i bede zalatwiala zlobek zaraz po porodzie, ale jakny trzeba bylo czekac na miejsze wiecej niz pol roku to zajmie mi sie dzieckiem do tego czasu. Taka kochana jest. Bo chyba nie mozna zapisac jeszcze nienarodzonego dziecka do zlobka? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4180 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4181 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku i samych szczęśliwych i lekkich rozwiązań
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4182 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak u Ciebie w pracy w ogole podchodza do macierzynstwa? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:09 ---------- Poprzedni post napisano o 13:07 ---------- Cytat:
Leo bedzie mial na pewno baaardzo stymulowany sluch przez Igora... Bo on non stop gada i to glosno ja nie wiem jak go nauczymy chociaz troche ciszy zachowac...Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:10 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ---------- Cytat:
|||
|
|
|
#4183 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
A jak widzi mnie bez ubrań bo się np. przebieram to mówi że mam duże bobo Z piersi się akurat ja śmieję bo dziady wcale nie urosły, za to brodawki i sutki owszem. Mam wrażenie że pół cycka to brodawka
|
|
#4184 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale i tak fajnie się gdzieś wybrać chociażby popływać i zjeść podane pod nos śniadanko A po porodzie będziemy szaleć… z młodą pierwszy raz się odważyłam na spa jak miała 1,5 roku ![]() Cytat:
no ale to też nie dla noworodzia. Tych do kąpieli nie mieliśmy wcale.
|
||
|
|
|
#4185 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ogólnie mógłby ktoś się mną pół dnia zajmować i by mi się nie znudziło. A ten mój ulubiony zabieg na twarz trwa półtorej godziny i zawsze sobie w trakcie przysypiam, na rzęsach też mi się zdarza zasnąć
|
|
#4186 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4187 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4188 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 12:39 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Cytat:
||
|
|
|
#4189 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry dziewczyny!
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku! Dla wielu z nas będzie to rok pełen zmian, zaczęłam sobie czytać styczniowki, grudniowki i nie mogę uwierzyć, że my też już niedługo wylądujemy na porodowce! ![]() Cieszę się, że od jutra zaczynam L4, po tych dniach urlopu już by mi się nie chciało wracać do pracy. Dużo siły dla tych wstawajacych jutro rano ![]() ![]() Tereska, przykro się czyta o niedojrzalym tacie Waszego dziecka, jednak widać, że jesteś silna babka i masz oparcie w mamie, więc na pewno dasz radę! Życzę Ci dużo siły! ![]() Dzięki za listę i komentarze do listy wyprawkowej, trzeba się już powoli za to wziąć sama nie będę komentować, bo nie mam jeszcze zielonego pojęcia co i jak ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- Chciałam się zapytać jakie macie poduszki ciążowe? Chciałam zamówić jakąś do spania, a potem do karmienia ale jakoś dużo tego w internecie? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4190 |
|
Zakorzenienie
|
LISTA WYPRAWKOWA
1. WÓZEK/PODRÓŻ/SPACER - wózek wielofunkcyjny - akcesoria do wózka (wkładka do spacerówki, uchwyt na kubek, organizer, budka na lato, duże koła, torba transportowa) - opcjonalnie Obyło się bez uchwytu na kubek al edalej poszukuje. Budka na lato? Co to jest? Ja miałam full pakiet w wozku, buda roznie odpinana, z tylu , z przodu, sciagana. - torba do wózka - opcjonalnie Miałam w komplecie - moskitiera na wózek - opcjonalnie Nie mialam, nie potrzebowałam, ale mysle ze gadzet moze byc praktyczny - folia przeciwdeszczowa do wózka Mialam w komplecie z wozkiem, ale nigdy nie uzywalam, no moze raz jak nas snieg nas zasypal i w minute wozek bialy sie zrobil. Nie lubialam ta za folią jeździć, deszczu unikaliśmy a jak nas złapał gdzieś niespodziewanie to wózek miał przedłużana budę wiec na dziecko nie padalo. Dodatkowo gondola ma taka nakladke wiec dziecko i tak bylo okryte + zawsze od tej nakladki do bury jest jeszcze taki przy budzie co idzie do góry ze jak sie to wszystko pozakladalo to ledwo dziecko w tej gondoli bylo widać. Uwazalam nie ma sensu dziecka jeszcze dusic pod folia. W spacerowce chyba bardziej praktyczna. - fotelik samochodowy z bazą isofix lub bez bazy - pokrowiec na fotelik samochodowy - opcjonalnie (i tu mam pytanie- jak to wygląda? da się zabezpieczyć tym całą tapicerkę fotelika? znalazłam do tego co chcę tylko jakieś wkładki dla noworodków i na lato) Nie mialam, nie planuje. Pierwszego fotelika dziecko nie brudzilo, ale nie jezdzilismy jakos często. W drugim nam raz się porzygała ale wszystko jest sciagana wiec po prostu wyprałam. - organizer na oparcie fotela/mata ochronna na oparcie fotela/pokrowiec na siedzenie pod fotelikiem - opcjonalnie Fajne ale parzyłabym na bezpieczenstwo i nic ciezkiego, zadnych butelek itp. rzeczy bym tam nie trzymała. W mocnych wypadkach taka ☠☠☠☠☠☠☠ka jak uderzy dziecko moze zabic. - chusta do noszenia - opcjonalnie Kupię - torba do szpitala - opcjonalnie pierwsza lepsza torba podrozna ![]() 2. SEN I WYPOCZYNEK - pierwsze łóżeczko - materac - prześcieradło do łóżeczka 2-3 sztuki - śpiworek do spania (albo pościel ale mnie osobiście nie przekonuje przykrywanie dziecka kołderką, itp.) Spiworek mamy, polecam - leżaczek - opcjonalnie Mamy - kołyska, kosz Mojżesza - opcjonalnie Mamy kolyske ale nie wiem jeszcze czy zlozymy. Pierwsza corka lezala w dzien w salonie. Bujanie nam szwankowalo bo ciagle piszczało mimo częstego oliwienia. Okolo drugiego miseiasa uzywalismy co raz mniej bo kupilismy mate prawie 2x2 m i tam dopiero corka miala pole do popisu. Lubiala elzec na brzuszku i szybko sie obracala, pelzala itp. jak nie spala ćwiczyła na macie Mamy ją do dzisiaj i drugiemu dziecku tez szybko kupimy jakąs piankową matę. Ktos wspominał - koniecznie ochraniacz na materac, dzieci często sie zasikują. 3. POKÓJ DZIECIĘCY - przewijak/przewijak z komodą Mamy z ikei przewijak taki drewniany z polką na dole. Uzywamy juz drugi rok. Mielismy do niej mała wanienke z ikei. Dobra na początek bo malo wody się lało. - lampka LED do snu - opcjonalnie 4. KĄPIEL I PIELĘGNACJA - wanienka Mamy Ikea. Polecam na poczatek malą. - stojak do wanienki - opcjonalnie Przewijak z ikei - termometr do wanienki - opcjonalnie (termometrami bezdotykowymi można też często zmierzyć temperaturę wody) My mamy microlife z opcją na dom. Pierwsze dwie kąpiele sprawdzalismy, potem juz na czuja ustawialismy temp. wody. - szczotka do włosów polecam twarda, miekkie nic nie wyczesują, jesli chodzi o ciemieniuchę. Ja ostatecznie szczoteczką do zębow albo do rąk, miekką wyczesywalam ciemieniuchę - aspirator do nosa (gruszka/aspirator ustny/aspirator podłączany do odkurzacza/aspirator elektryczny) Mielismy ustny, nam sie sprawdzil przy normalnym mlecznym katarku. ALe mamy tez katarek. Przy mocnym katarze sie sprawdza jak nic - termometr/ termometr bezdotykowy Mamy microlife nc150 - ręcznik kąpielowy (może być z kapturkiem) Bralabym 2 sztuki i większe, te male na krotko starczają. - rożek - opcjonalnie Nie kupujemy, ale jak ktos sie boi brac noworodka na rece to polecam - kocyk 2-3 sztuki, jeden cienki, jeden grubszy na pewno, mniejszy do wozka, cos cienkiego do okrycia w upały, pielucha bambusowa na przyklad. - otulacz - opcjonalnie - kosz na zużyte pieluchy - opcjonalnie nie mieliśmy, uzywamy woreczków na pieluchy i od razu do wlasciwego kosza. - mokre chusteczki u nas koniecznie jeszcze waciki dla dzieci do pupy, chusteczki tylko na wyjscia. - pieluszki wielorazowe - opcjonalnie - kosmetyki pielęgnacyjne dla dziecka i mamy (to jest chyba temat rzeka) U nas alantan, bepanhten, woda morska, gaziki, patyczki do uszu. Jak cos sobie przypomne napisze 5. KARMIENIE - laktator (mieć od początku jakiś czy nie mieć? pytanie do bardziej doświadczonych mam) Ja dokupiłam przy zastoju, potem sie przydal przy wyrzucie pokarmu. Myślę ze jak nie chcesz odciagac pokarmu i podawac przez butlę mozesz taki zakup odlozyc na pozniej. W kazdej aptece dostaniesz chociazby reczny medeli za jakies 100zl. - wkładki laktacyjne polecam Johnsona - kapturki ochronne na piersi/ nakładki silikonowe - opcjonalnie, kupiłam i nie uzywalam, mam nówki, wiec bym nie brala na zapas bo ogolnie nie są polecane. Tylko w naglych przypadkach ale wtedy mozna kupic w kazdej aptece. - maść na brodawki Ziaja albo purelan, taki po ktorym nie trze a sutkow myc przed kp - woreczki do zamrażania pokarmu - opcjonalnie Mrozilam ale dziecko nie chcialo tego pić Mam gdzies zapas wiec bede przy drugim probowac sciagac i mrozic. - butelka do karmienia (ja chyba jestem za posiadaniem jednej od początku tak na wszelki wypadek) Ostatnim razem w pierwszej ciazy dostalam na SR dwie sztuki, avent i lovela, w sumie nie uzywalam, corka tylko raz, dwa razy miala smoczek w buzi wiec moze nawet przy tych samych zostane. Tym razem chcem sciągac i okazjonalnie zostawiac dziecko z tatą, zobaczymy co z tego wyjdzie. Ja zastanawiam sie na poczatek nad karmieniem szczykawką. Medela tez ma takie specjalne kubeczki. Albo poszukam jakies smoczka nie zaburzającego ssania. - poduszka do karmienia - opcjonalnie Mam motherhood, fajne ale ja jestem troche za szczupla i musialam podstawiac sobie cos pod nia zeby dziecko bylo wyzej. Uzywalam jakis czas. Teraz mam ciazowa do spania i zobacze z którą bedzie mi lepiej. - smoczek (to chyba nie na początek i tak, ale potem może się przydać) Kupiłam, nie wzialam do szpitala a potem kolezanka dala mi swoje, ja juz w szpitalu podawalam bo corka chciala byc 24h przy piersi. - szczotka/podgrzewacz/sterylizator do butelek/termos do butelki (ale to raczej przy założeniu że nie będzie KP albo będzie KPI). Mialam szczotke ale poszla do czyszczenia innych rzeczy ![]() 6. SPRZĘTY ELEKTRONICZNE - niania elektroniczna - opcjonalnie Nie mialam, teraz mamy tylko kamere - monitor oddechu - opcjonalnie Mamy i polecam - waga (jak bardzo jest potrzebna przy maluszku? czy na początku trzeba często kontrolować wagę dziecka?) Położna na patronazu wazyla mi dziecko za kazdym razem, w razie czego byla pod telefonem. Sprawdzanie wagi dziecka jest ważne ![]() - inhalator/nebulizator - opcjonalnie (to chyba przydatne na późniejszym etapie w razie choroby?) Pierwszy rok inhalator lezal nieużywany w szafie ![]() - szumisie, itp. - opcjonalnie Tym razem kupiliśmy 7. ZABAWA - mata edukacyjna Dopiero 2-3 miesiac najwczesniej.Moja corka ne fascynowala sie matą edukacyjna i tymi zabawkami ani karuzelką. Ja tez bym na poczatku ograniczyła troche bodzcow. Taka mata na pozniej. - gryzak 4-5 miesiac. Ale to pewnie w prezentach dostaniecie, nam co chwile ktos przynosil nawet na krotka wizyte przy kawie ![]() - miękka grzechotka/pierwsza zabawka 8. UBRANKA czyli temat rzeka - body długi rękaw - body krótki rękaw - piżamki - spodenki/półśpioszki - bluzki/kaftaniki - czapeczki, nie używaliśmy w domu - skarpetki Komentarze i inne propozycje mile widziane ![]() Brakuje listy dla mamy do szpitala, gacie podklady itp. Ja sprobuje niebawem taka typowo apteczna liste zrobic bo mysle zrobic zamowienie. |
|
|
|
#4191 |
|
Zadomowienie
|
Dla Was również wszystkiego co najlepsze w Nowym Roku
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4192 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz raczej podaje sie probiotyki albo jakieś kropelki na problemy brzuszkowe. Ale takie rzeczy uzgadnia sie z polozna albo lekarzem ---------- Dopisano o 13:56 ---------- Poprzedni post napisano o 13:54 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 14:03 ---------- Poprzedni post napisano o 13:56 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
#4193 | |||||
|
Rozeznanie
|
Szczęśliwego Nowego Roku!! Spełnienia wsZystkich marzeń !!
Pierwsze co pomyślałam rano to to ze w tym roku rodzę Cytat:
Ale i tak nie usnęłam , 3 bezsenna noc, dość juz mam! Apropo fajerwerków , musisz przenieść sie do mnie - u nas sa zabronione i nie do kupienia Cytat:
Cytat:
I ja tez nic nie stosowałam i szybko odpadł. Cytat:
Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4194 |
|
Zakorzenienie
|
Do pępka uzywalismy octanisept. Na krocze po porodzie tez. Ale czytam juz negatywne opinie na jego temat. Mi rane i siniaka szybko wygoił rivanol
|
|
|
|
#4195 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() bez komentarza
|
|
|
#4196 |
|
Raczkowanie
|
Nooo ja jak sobie uświadomiłam, ze jak urodzę za 2,5 miesiąca to będzie już prawidłowo, to trochę się zestresowalam
szybko nam te ciąże lecą!Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4197 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Przez stronke zmniejszacz.pl mozna zdjecia dodac ![]() Cytat:
poza tym kursy do toalety robie co chwilke.Powiem Wam, ze przez te 5,5 roku to sie tak wiele rzeczy zmienilo jesli chodzi o te poczatkowe dni/miesiace zycia dziecka, ze szok. Jak Igor byl maly to octenisept byl na topie do wszystkiego, na pewno wit K tez kazano podawac, jeszcze pieluche tetrowa kazano miedzy nogi na bioderka wkladac. Potem ktoras kolezanka mi mowiala, ze juz od tego odchodza. W zywieniu tez sie wiele rzeczy zmienilo. Ehhh chyba bede robic wszystko jak przy Igorze bo za chwilke znow cos wymysla ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
|
|
#4198 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem czy stosować się tego co robiłam przy synu czy iść z duchem czasu. Jak przeczytałam "Vigantol" to trochę mi ulżyło bo już wtedy był i miło że dalej jest ceniony ![]() Wit K wtedy suplementowało się tylko przy KP. Mieszanki mleczne miały w składzie.
|
|
#4199 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A taką szpitalną listę któraś tu wrzucała niedawno - zdjęcie rozpiski od mamaginekolog. Mam te kartki w domu bo dostałam razem z koszulami porodowymi
|
|
#4200 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:24 ---------- Poprzedni post napisano o 16:23 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ---------- Cytat:
to będzie okres letni i fajnym gadzetem jest parasolka do wozka. Dla mnie to must huve. My mamy taka 50spf. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:19.

Możliwe, że byłoby tak jak mówisz - musiałabyś się dwójką dzieci zajmować. Tak będzie na pewno trudniej, ale będziesz miała spokój i zrobisz wszystko po swojemu 
Przecież dziecko to nie jest jednostronna decyzja, kobieta sama się nie zapłodni. Jeśli już podejmuje się decyzję o posiadaniu dziecka to wypadałoby się tego trzymać a nie nagle znikać bo tak jest wygodniej. Mój mąż się czasem okropnie stresuje jak to będzie, dzisiaj mi rano na śniadaniu jęczał że się boi, ale rozmawia o tym ze mną. A za chwile siada i czyta różne artykuły o tym jak coś tam się robi przy dziecku, jakie są etapy rozwoju, czego dziecko potrzebuje, itp. Wieczorem przychodzi poprzytulać brzuch, od kilku dni czyta bajki, po kilka razy dziennie pyta się jak tam Mały 
do tej pory chyba myślał, że jeszcze dużo czasu nam zostało

Pierwsza ciąża mijała mi powolutku, a druga za przeproszeniem zap*dala! Trzeciej to pewnie się już w ogóle nie zauważa 

Smoczków też nie planuje (córka nimi pluła i ostatecznie nigdy nie polubiła), nie wykluczam ich stanowczo, ale raczej nie zamierzam podawać przez pierwsze 6-8 tyg. Chociaż przy dwójce może być już ciężko, więc pewnie wyjdzie w praniu 

)

to będzie okres letni i fajnym gadzetem jest parasolka do wozka. Dla mnie to must huve. My mamy taka 50spf.