Mamusie majowe 2019, cześć 2 - Strona 64 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2019-01-02, 18:52   #1891
Misha_
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie majowe 2019, cześć 2

Za 3 miesiace bedziemy narzekac ze sie ciezko chodzi, dzieci wbijaja nam kolana w zebra czy ze wstajemy w nocy 10razy siku czy mamy mega zgage. Teoretycznie kazda z nas o tym wie, ale w praktyce to bedzie na tyle uciazliwe, ze fajnie wymienic sie doswiadczeniami z innymi mamuskami

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Misha_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-02, 18:57   #1892
Lilly Greace
Dostojna peema.

Co do dwujęzyczności, to osobistych doświadczeń oczywiście nie mam, ale mam rodzinę w USA, zresztą byłam u nich teraz przez dwa miesiące. Ciocia i wujek bardzo a nawet baaaaardzo dbają o to, żeby ich córki znały język polski. Do tego stopnia, że w ich domu w ogóle nie mówi się po angielsku, jest zakaz. Chyba że odwiedzają ich znajomi Amerykanie, no to wiadomo.

Dodam, że i ciocia i wujek są Polakami - on w Stanach od 5 roku życia, ona od 20 roku życia. Są około 40tki, mają dwie córki, starsza ma 9 lat, młodsza 5.

Dziewczynki co tydzień są wożone do polskiej szkółki przy kościele (popularna opcja chyba ogólnie), raz w tygodniu mają też korepetycje z polskiego. Raz byłam świadkiem, jak starsza dostała karę od wujka, bo mimo próśb rodziców mówiła do młodszej w domu po angielsku

Oczywiście dużo lepiej mówią po angielsku, ale to ogarnęły w szkole i na podwórku. Ich polski też jest super ale to naprawdę ciężka praca rodziców nad nimi i konsekwencja.

Natomiast mnie ciekawi kwestia takiej trochę dwujęzyczności u dziecka Nie umiem się lepiej wysłowić. Po prostu myślę o tym, żeby puszczać dziecku w domu bajki po angielsku i mówić do niego w części po angielsku. Oczywiście na razie to tylko taki pomysł. Któraś z Was tak robiła albo słyszała o czymś takim?
Stary 2019-01-02, 19:04   #1893
magda1706
Zakorzenienie

GG do magda1706

Puszczam bajki po angielsku, efekt jest taki (jak u większości) że dzieciak np cyfry czy kolory mówi po ang, bo łatwo powiedzieć. Ale podobno w przedszkolu na ang jest bardzo aktywny

magda1706 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-02, 19:06   #1894
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:
Napisane przez magda1706 Pokaż wiadomość
Puszczam bajki po angielsku, efekt jest taki (jak u większości) że dzieciak np cyfry czy kolory mówi po ang, bo łatwo powiedzieć. Ale podobno w przedszkolu na ang jest bardzo aktywny

O, właśnie, takiej opinii mi było trzeba, w sensie od osoby, która to robi Czyli ma to jakiś sens.
Stary 2019-01-02, 19:07   #1895
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez AgataAgata9090 Pokaż wiadomość
smerfetka_a: pewnie wiele kobiet w ciąży tak ma taka nasza rola że musimy trochę pocierpieć

nooo tak, ja dzisiaj bardzo cierpię, katusze

Cytat:
Napisane przez sQuaara Pokaż wiadomość
Działa Ja lateks pianka fikimiki znów Nie miałam. Pilnujemy z ginem w trakcie ciąż żeby nie btko gorzej. Zajmę się tym jak urodze wszystkie dzieci bo teraz bez sensu :)

---------- Dopisano o 17:25 ---------- Poprzedni post napisano o 17:23 ----------

Ja nie wiem co Wy macie z cierpieniem w ciąży. Ja rozumiem jak ktoś nosi bliźniaki i ma 5kg samych dzieci na końcówce... Ale nasze maja pół kilo.

Boję się co tu się będzie działo za 3 miesiące... Może idźcie na ćwiczenia czy jakiś basen cyz coś?

No cóż, ja w każdej ciąży miałam problemy z krzyżem i niewiele dawał basen, niestety.
Przed tą ciążą mocno się rehabilitowałam, ba! Nawet do osteopaty chodziłam i pracowałam nad blizną po cc i mięśniami dna macicy.A i tak czuję ten krzyż

W dodatku zgagulec mnie dopadł, już, tak szybko.Do czasu drugiej ciąży nie wiedziałam w ogóle co to zgaga- w drugiej mnie dopadło, ale tak bardziej pod koniec.
A tym razem o wiele wcześniej. Jestem dzisiaj wrakiem

Cytat:
Napisane przez sysa09 Pokaż wiadomość
Jasne ! Ja tez sie nie mam komu wygadac a ile mozna meza dreczyc Ciesze sie, ze mozna tutaj Wstawiam swoje zakupki, cieszę sie jak dziecko Załącznik 7656004Załącznik 7656005Załącznik 7656006Załącznik 7656008Załącznik 7656009

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
nooo to na pewno chłopca w to nie ubierzesz

04.02.2016 godz.8.55 - Z.

06.05.2019 godz.10.46 - K.
butterfly20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-02, 19:14   #1896
agadzie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lilly Greace Pokaż wiadomość
O, właśnie, takiej opinii mi było trzeba, w sensie od osoby, która to robi Czyli ma to jakiś sens.
Ma mój w sumie też słyszy jak my z tż- po angielsku rozmawiamy, też puszczam mu trochę angielskich piosenek, takich prostych - kolory, kształty, cyfry, no i jego płytę która z przedszkola dostał z piosenkami. Jego pani ostatnio.mowila że jako jedyne dziecko zna niemal wszystkie i umie zaśpiewać. Także tak

---------- Dopisano o 19:14 ---------- Poprzedni post napisano o 19:13 ----------

Cytat:
Co do dwujęzyczności, to osobistych doświadczeń oczywiście nie mam, ale mam rodzinę w USA, zresztą byłam u nich teraz przez dwa miesiące. Ciocia i wujek bardzo a nawet baaaaardzo dbają o to, żeby ich córki znały język polski. Do tego stopnia, że w ich domu w ogóle nie mówi się po angielsku, jest zakaz. Chyba że odwiedzają ich znajomi Amerykanie, no to wiadomo.

Dodam, że i ciocia i wujek są Polakami - on w Stanach od 5 roku życia, ona od 20 roku życia. Są około 40tki, mają dwie córki, starsza ma 9 lat, młodsza 5.

Dziewczynki co tydzień są wożone do polskiej szkółki przy kościele (popularna opcja chyba ogólnie), raz w tygodniu mają też korepetycje z polskiego. Raz byłam świadkiem, jak starsza dostała karę od wujka, bo mimo próśb rodziców mówiła do młodszej w domu po angielsku

Oczywiście dużo lepiej mówią po angielsku, ale to ogarnęły w szkole i na podwórku. Ich polski też jest super ale to naprawdę ciężka praca rodziców nad nimi i konsekwencja.

Natomiast mnie ciekawi kwestia takiej trochę dwujęzyczności u dziecka Nie umiem się lepiej wysłowić. Po prostu myślę o tym, żeby puszczać dziecku w domu bajki po angielsku i mówić do niego w części po angielsku. Oczywiście na razie to tylko taki pomysł. Któraś z Was tak robiła albo słyszała o czymś takim?
Szacunek dla wujków fajnie się czyta jak rodzice dbają żeby dzieci mówiły w ich języku

agadzie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-02, 19:16   #1897
Lilly Greace
Dostojna peema.

Ja od kiedy skończyłam codzienny maraton wymiotowania (czyli koniec 4. miesiąca) to nie mam jakichś dużych dolegliwości, no plecy mi dokuczają, ale to przez tę dyskopatię. Doskwiera mi nieco brak leków w kryzysowych sytuacjach. Już szósty miesiąc, a ja bym ciąży nie nazwała jakimś super stanem. Cieszę się, że wszystko przebiega dobrze i za to jestem wdzięczna, ale sama ciąża to nic fajnego jak dla mnie. No, ruchy dziecka mnie cieszą i nigdy mi się nie nudzi wieczorny rytuał jak się kładę, puszczam muzę i czekam aż kopnie
Stary 2019-01-02, 19:19   #1898
smerfetk_a
Żona Gargamel

Cytat:
Napisane przez butterfly20 Pokaż wiadomość
raz kupiłam typowo babskie body (w niebieskie motylki) bo nie mogłam ich zostawić w lumpie pokazuje TŻ i mówię że najwyżej oddam koleżance a on "ee tam, po domu to będzie dobre"

smerfetk_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-02, 19:20   #1899
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:
Napisane przez smerfetk_a Pokaż wiadomość
raz kupiłam typowo babskie body (w niebieskie motylki) bo nie mogłam ich zostawić w lumpie pokazuje TŻ i mówię że najwyżej oddam koleżance a on "ee tam, po domu to będzie dobre"
Ciuchy po domu muszą być
Stary 2019-01-02, 19:23   #1900
sysa09
Zakorzenienie

Cytat:
No ja ledwo chodzę, mam chore zatoki od 4 tygodni, ciąże zagrożona a staram się stanem cieszyć... Ciężko się słucha że o tragedia ciężarne grube, za 2 miesiące będą bruchy że ciężko będzie wstać...

Rozumiem narzekać ale częściowo wyobrażenie ciężarnej i to jak Jej ciężko u Was mnie przeraża...
Choc i tak nieźle bo na innym wątku widziałam "jestem w ciąży to będę gruba i brzydko ubrana bo jak ma być..." więc to już w ogóle ręce zalamac idzie.
Ale. To pewnie kwestia tekstu pisanego. Wiadomo że biadolic gdzieś trzeba

---------- Dopisano o 18:19 ---------- Poprzedni post napisano o 18:19 ----------

Sysa skąd skarpetki??

Skarpeteczki z 5-10-15. Mieli jeszcze takie z kwiatuszkiem
Cytat:

No cóż, ja w każdej ciąży miałam problemy z krzyżem i niewiele dawał basen, niestety.
Przed tą ciążą mocno się rehabilitowałam, ba! Nawet do osteopaty chodziłam i pracowałam nad blizną po cc i mięśniami dna macicy.A i tak czuję ten krzyż

W dodatku zgagulec mnie dopadł, już, tak szybko.Do czasu drugiej ciąży nie wiedziałam w ogóle co to zgaga- w drugiej mnie dopadło, ale tak bardziej pod koniec.

Cytat:
No moj maz wlasnie mi powiedzial, ze po domu bedzie mial najwyzej O nie ! To pewnie nie mozesz sie doczekac az poznasz plec

30.06.2018
sysa09 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-02, 19:25   #1901
agadzie
Zakorzenienie

Apropo toreb - taka sobie na Amazonie upatrzyłam

https://www.amazon.es/dp/B01LYREBMM/..._DgqlCbBW0NC7K

Stary 2019-01-02, 19:30   #1902
butterfly20
Zakorzenienie

Cytat:
ja tak wczoraj myślałam o zakupie ręcznika z kapturkiem, mam po dziewczynach żółty i różowy. Uznałam,że w sumie nawet chłopca mogę wycierać w różowy, a co tam

Stary 2019-01-02, 19:34   #1903
Elsabel
Zakorzenienie

Cytat:
Ja się cieszę, że będę miała dziecko, ale nie uważałam i nie uważam ciąży za jakiś super stan, żeby się nim specjalnie cieszyć Marzę już tylko o tym, żeby syna ze mnie wypakowano i wcale tego nie ukrywam

Zgadzam się. W ciąży mam dolegliwości, jakich wcześniej moje ciało nie znało i momentami czuję się, jakbym była z 10 lat starsza, to z czego się tu cieszyć? Pozostaje mieć nadzieję, że po porodzie wrócę do formy

Elsabel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-02, 19:43   #1904
Lilly Greace
Dostojna peema.

Cytat:
Napisane przez Elsabel Pokaż wiadomość
Zgadzam się. W ciąży mam dolegliwości, jakich wcześniej moje ciało nie znało i momentami czuję się, jakbym była z 10 lat starsza, to z czego się tu cieszyć? Pozostaje mieć nadzieję, że po porodzie wrócę do formy

No tak Ja do tej pory nie brałam do głowy kwestii fizycznych takich jak ciało, forma itp. ale ostatnio zaczęłam tak trochę przeżywać, że boję się mieć dużo dodatkowych kilogramów po ciąży, że boję się tych okropnych rozstępów. Jakoś zaczęło mnie to dołować tym bardziej, że i przed ciążą nie bylam chudzinką.
Stary 2019-01-02, 20:23   #1905
e60e5454b131baabfef11f4156e093bc04f95d5e_5ebdcd725ac57
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez AgataAgata9090 Pokaż wiadomość
Kochana ja akurat jestem jakimś słabym miotem jak nie boli kręgosłup, to znowu pępek no i na dodatek mam chorą nogę także widzisz za wesoło nie jest. Starzeję się poprostu

Czasem też się tak czuję. I tak mi dziwnie, bo wcześniej nic mi nie dolegało fizycznie, albo nie miałam czasu poczuć, bo byłam zbyt zajęta Teraz zdarza mi się, że boli mnie kręgosłup, np. po spacerze, po zakupach, po sprzątaniu.

Cytat:
Jasne ! Ja tez sie nie mam komu wygadac a ile mozna meza dreczyc Ciesze sie, ze mozna tutaj Wstawiam swoje zakupki, cieszę sie jak dziecko

Widzę zakupy udane Ja jak się dobiorę do tych moich worków to też fotki porobię.

Cytat:
Ja się cieszę, że będę miała dziecko, ale nie uważałam i nie uważam ciąży za jakiś super stan, żeby się nim specjalnie cieszyć Marzę już tylko o tym, żeby syna ze mnie wypakowano i wcale tego nie ukrywam

Nie jestem sama Też nie uważam ciąży za stan marzeń. Dobrze, że to przejściowe! Oczywiście marzyłam o dziecku, płakałam w poduszkę jak się nie udawało itd. - ale mogłabym już być po porodzie i przytulać dzieciątko

Mąż kupił mi włóczki i szydełka no i jestem zajęta, robię szalik Nie ma filmików na lewą rękę, ale mam nadzieję, że to ogarnę
e60e5454b131baabfef11f4156e093bc04f95d5e_5ebdcd725ac57 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-02, 20:28   #1906
sysa09
Zakorzenienie

[1=e60e5454b131baabfef11f4 156e093bc04f95d5e_5ebdcd7 25ac57;86315906]Czasem też się tak czuję. I tak mi dziwnie, bo wcześniej nic mi nie dolegało fizycznie, albo nie miałam czasu poczuć, bo byłam zbyt zajęta Teraz zdarza mi się, że boli mnie kręgosłup, np. po spacerze, po zakupach, po sprzątaniu.

Widzę zakupy udane Ja jak się dobiorę do tych moich worków to też fotki porobię.

Nie jestem sama Też nie uważam ciąży za stan marzeń. Dobrze, że to przejściowe! Oczywiście marzyłam o dziecku, płakałam w poduszkę jak się nie udawało itd. - ale mogłabym już być po porodzie i przytulać dzieciątko

Mąż kupił mi włóczki i szydełka no i jestem zajęta, robię szalik Nie ma filmików na lewą rękę, ale mam nadzieję, że to ogarnę [/QUOTE]Czekamy na zdjecia Tez jestem leworeczna ! Z grupa krwi 0rh-. Tez taka masz? Podobno leworecznych z ta grupa krwi jest na swiecie tylko 2%

30.06.2018
Stary 2019-01-02, 20:30   #1907
anuhaaaaaaaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
ja tak wczoraj myślałam o zakupie ręcznika z kapturkiem, mam po dziewczynach żółty i różowy. Uznałam,że w sumie nawet chłopca mogę wycierać w różowy, a co tam
Mój syn np notorycznie wyciera się moim czy córki ręcznikiem. Nie przeszkadza mu różowy kolor mimo, że obok wisi jego piłkarski a wiem bo przeważnie po jego kąpieli mam mokry ręcznik, więc sama wycieram się tym piłkarskim

Dziewczyny, u mnie w H&M mama praktycznie zero promocji. Dwa swetry były przecenione, a tak to nic ale ledwo mi się udało wyjść bez grzebania w dziecięcym już jutro usg, może w końcu będę mogła zacząć shoppingowe szaleństwo
anuhaaaaaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-02, 20:38   #1908
e60e5454b131baabfef11f4156e093bc04f95d5e_5ebdcd725ac57
Konto usunięte

Cytat:
Czekamy na zdjecia Tez jestem leworeczna ! Z grupa krwi 0rh-. Tez taka masz? Podobno leworecznych z ta grupa krwi jest na swiecie tylko 2%

Serio? Tylko 2 %, a popatrz i tak wpadliśmy na siebie na wątku

---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ----------

Cytat:
Napisane przez anuhaaaaaaaaaa Pokaż wiadomość
Mój syn np notorycznie wyciera się moim czy córki ręcznikiem. Nie przeszkadza mu różowy kolor mimo, że obok wisi jego piłkarski a wiem bo przeważnie po jego kąpieli mam mokry ręcznik, więc sama wycieram się tym piłkarskim

Dziewczyny, u mnie w H&M mama praktycznie zero promocji. Dwa swetry były przecenione, a tak to nic ale ledwo mi się udało wyjść bez grzebania w dziecięcym już jutro usg, może w końcu będę mogła zacząć shoppingowe szaleństwo

Ja mam nawet różowe dresy - najwyżej po domu będą U mnie w HM też biedna przecena: głównie letnie sukienki i kurtki zimowe.
e60e5454b131baabfef11f4156e093bc04f95d5e_5ebdcd725ac57 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-02, 20:40   #1909
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:

Dobrze ze dbają. Raz spotkałam łaskę w samolocie z córkami 8-10lat. Ona się chwalił że co roku z dziećmi do dziadków że sobie nie wyobraża żeby kontaktu nie było. A od słowa do słowa wyszło że małe nie mówią po polsku... Więc średnio..

Bajki dają. Mój ogląda tylko po angielsku. Nie ze względu na angielski ale angielskie coś uczą. Typu mały duży gruby chudy czy piosenkę head and schoulders (wiem wiem po pl też jest ale to jedyna) a te polskie idziemy na jagodki czy inne cuda to o niczym.
Tak oto mój 2 latek mówi kolory po angielsku zamiast polsku i L nie ma rekina jest Shark może się biegłego nie nauczy ale oslucha nawet jak teraz nie rozróżnia to kiedyś zscznie
Cytat:

O u mnie też coś na zgage czuje... W 1wszej czułam pod koniec i tylko po sokach typu Kubuś... Muszę zaobserwować co tym razem mi szkodzi.

Ja wiem ze można narzekać aczkolwiek jak to mówią cel uświęca środki więc ja zaciskam kolana bo chyba jeszcze moja córcia 500g nie przekroczyła więc w tym momencie nawrt o porodzie nie ma mowy co poronieniu ale tak się jaram dzieckiem że jakoś nie mogę narzekać na stan ogólnie. Plus jak widzę ile kobiet ma provlem zajść w ciążę, utrzymać ciąże czy tracą ciąże np w 35 tygodniu to aż wstyd narzekać na stan pt"ciaza".. Bo póki co jesteśmy wszystkie na bardzo dobrej drodze..
Mogę biadolic że jak wstaje to jak babcia. Ale nie ciąże sama w sobie ogólnie mnie drażni i dramat i katastrofa
I też kwestia nastawienia. Nie każda ciężarna ma duży brzuch w 9miesiacu i toczy się jak foka. Ja sobie przed porodem hybryde na stopach sama robiłam a tu mam wrażenie że ciąże się demobizuja że bebzol taki ze masakra i w ogóle katastrofa... A wcale tak być nie musi.

Edytowane przez sQuaara
Czas edycji: 2019-01-02 o 20:42
sQuaara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-02, 20:42   #1910
agadzie
Zakorzenienie

Byłam dziś w c&a i w hm na dziale ciążowym...rany, takie kolory mdłe, że o cenach nie wspomnę..zostaje przy swoich ubraniach, ogólnie to lubię luźne rzeczy więc na ciążę będa w sam raz, mam kilka koszul za tyłek, więc do leginsow super a i tuniki też jakieś znalazłam.

Stary 2019-01-02, 20:43   #1911
sysa09
Zakorzenienie

[1=e60e5454b131baabfef11f4 156e093bc04f95d5e_5ebdcd7 25ac57;86315961]Serio? Tylko 2 %, a popatrz i tak wpadliśmy na siebie na wątku

---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:32 ----------

Ja mam nawet różowe dresy - najwyżej po domu będą U mnie w HM też biedna przecena: głównie letnie sukienki i kurtki zimowe.[/QUOTE]Haha, o niezle Przybijam piatke siostro

30.06.2018
Stary 2019-01-02, 20:53   #1912
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agadzie Pokaż wiadomość
Byłam dziś w c&a i w hm na dziale ciążowym...rany, takie kolory mdłe, że o cenach nie wspomnę..zostaje przy swoich ubraniach, ogólnie to lubię luźne rzeczy więc na ciążę będa w sam raz, mam kilka koszul za tyłek, więc do leginsow super a i tuniki też jakieś znalazłam.

Tam mają straszne rzeczy...

Stary 2019-01-02, 21:01   #1913
butterfly20
Zakorzenienie

Ja nie mialam dużego brzucha a i tak narzekalam na plecy pod koniec, jednak bez względu na wszystko jest to dla nas jakieś obciążenie.

Tez ciągle doceniam,ze udało mi się za każdym razem zajść w ciążę szybko.W niedzielę byliśmy u mojej cioci,mieliśmy nawet powiedzieć o ciąży,ale zanim zdążyliśmy to opowiedziała,ze moja kuzynka,która stara się o drugie dziecko już 5 lat zalila się,że jej szwagierka zaszła w ciążę i nawet jeśli chciałaby się cieszyć jej szczęściem to i tak zazdrości i jej przykro.także przemilczelismy temat...zresztą nie ona jedyna w moim otoczeniu ma w tej kwestii problemy

---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

Anuhaaaa trzymam kciuki za poznanie płci

Co do ciążowych ciuchów to ja kupiłam sporo na zalando lounge,nawet kilka.jeszcze przed zajsciem w ciążę uznałam,ze niebawem będziemy się starać to się przydadzą,no i się przydały

Stary 2019-01-02, 21:02   #1914
agadzie
Zakorzenienie

Cytat:
Dobrze ze dbają. Raz spotkałam łaskę w samolocie z córkami 8-10lat. Ona się chwalił że co roku z dziećmi do dziadków że sobie nie wyobraża żeby kontaktu nie było. A od słowa do słowa wyszło że małe nie mówią po polsku... Więc średnio..

Bajki dają. Mój ogląda tylko po angielsku. Nie ze względu na angielski ale angielskie coś uczą. Typu mały duży gruby chudy czy piosenkę head and schoulders (wiem wiem po pl też jest ale to jedyna) a te polskie idziemy na jagodki czy inne cuda to o niczym.
Tak oto mój 2 latek mówi kolory po angielsku zamiast polsku i L nie ma rekina jest Shark może się biegłego nie nauczy ale oslucha nawet jak teraz nie rozróżnia to kiedyś zscznie O u mnie też coś na zgage czuje... W 1wszej czułam pod koniec i tylko po sokach typu Kubuś... Muszę zaobserwować co tym razem mi szkodzi.

Ja wiem ze można narzekać aczkolwiek jak to mówią cel uświęca środki więc ja zaciskam kolana bo chyba jeszcze moja córcia 500g nie przekroczyła więc w tym momencie nawrt o porodzie nie ma mowy co poronieniu ale tak się jaram dzieckiem że jakoś nie mogę narzekać na stan ogólnie. Plus jak widzę ile kobiet ma provlem zajść w ciążę, utrzymać ciąże czy tracą ciąże np w 35 tygodniu to aż wstyd narzekać na stan pt"ciaza".. Bo póki co jesteśmy wszystkie na bardzo dobrej drodze..
Mogę biadolic że jak wstaje to jak babcia. Ale nie ciąże sama w sobie ogólnie mnie drażni i dramat i katastrofa
I też kwestia nastawienia. Nie każda ciężarna ma duży brzuch w 9miesiacu i toczy się jak foka. Ja sobie przed porodem hybryde na stopach sama robiłam a tu mam wrażenie że ciąże się demobizuja że bebzol taki ze masakra i w ogóle katastrofa... A wcale tak być nie musi.

Sq o to nieźle jak dałaś radę sobie na stopach robić ja miałam już z tym problem koło 8 miesiąca, ale wiadomo, ciąża ciąży nierówna, tak jak i brzuch brzuchowi moja koleżanka w 8 miesiącu miała taki jak ja w 5 miałam (teraz mam mniejszy niż poprzednio ale widać już, oj widać )
No i faktycznie, wokół tyle par tak bezskutecznie się stara, jest tyle poronień i strat że naprawdę to duże szczęście mamy.

Zostały mi tylko 2 pełne dni w Polsce, w sobotę rano już wyjazd... Te 3 tygodnie tak szybko zleciały, nie wiem kiedy, jutro pakuje paczkę, w piątek nadam, a jeszcze prezenty na 3 króli muszę kupić. .znaczy, upatrzone mam, tylko podjechać trzeba. Następny przyjazd w wakacje. Chyba pierwszy raz odkad wyjechałam będę miała tak długi czas bez przyjazdu do pl.

Stary 2019-01-02, 21:10   #1915
Elsabel
Zakorzenienie

Mamusie majowe 2019, cześć 2

Cytat:
No tak Ja do tej pory nie brałam do głowy kwestii fizycznych takich jak ciało, forma itp. ale ostatnio zaczęłam tak trochę przeżywać, że boję się mieć dużo dodatkowych kilogramów po ciąży, że boję się tych okropnych rozstępów. Jakoś zaczęło mnie to dołować tym bardziej, że i przed ciążą nie bylam chudzinką.

Ja też nigdy nie byłam jakaś super szczupła, ale ćwiczyłam regularnie, byłam sprawna, nic mnie nie bolało, nie było problemu z podbiegnięciem do tramwaju, wniesieniem zakupów po schodach czy wystaniem godziny w kościele. A teraz to wszystko zrobiło się dużym wysiłkiem i cieżko mi się z tym pogodzić. Rozstępów też się boję, chyba jeszcze bardziej niż kilogramów, bo wagę zrzucę, a tego paskudztwa pozbyć się ciężko.

Elsabel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-02, 21:29   #1916
butterfly20
Zakorzenienie

Tez sobie sama malowalam paznokcie w stopach jeszcze na dzień przed pójściem do szpitala.Że nie wspomnę o depilacji miejsc porodowo istotnych

Stary 2019-01-02, 21:36   #1917
sQuaara
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie mialam dużego brzucha a i tak narzekalam na plecy pod koniec, jednak bez względu na wszystko jest to dla nas jakieś obciążenie.

Tez ciągle doceniam,ze udało mi się za każdym razem zajść w ciążę szybko.W niedzielę byliśmy u mojej cioci,mieliśmy nawet powiedzieć o ciąży,ale zanim zdążyliśmy to opowiedziała,ze moja kuzynka,która stara się o drugie dziecko już 5 lat zalila się,że jej szwagierka zaszła w ciążę i nawet jeśli chciałaby się cieszyć jej szczęściem to i tak zazdrości i jej przykro.także przemilczelismy temat...zresztą nie ona jedyna w moim otoczeniu ma w tej kwestii problemy

---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ----------

Anuhaaaa trzymam kciuki za poznanie płci

Co do ciążowych ciuchów to ja kupiłam sporo na zalando lounge,nawet kilka.jeszcze przed zajsciem w ciążę uznałam,ze niebawem będziemy się starać to się przydadzą,no i się przydały
Też się na Lounge obkupilam już w ciąży... Mega kampania się trafiła bo np 4 pary spodni jeansowych za 56zl kupiłam mega fajnie było!

Stary 2019-01-02, 21:39   #1918
butterfly20
Zakorzenienie

SQ i fajne są te couchy z New look,mamalicious,belly button i esprita.ja jestem zadowolona

Stary 2019-01-02, 22:53   #1919
AgataAgata9090
Zadomowienie

Cytat:
Ja również tak jak niektóre z Was nie uważam by ciąża to był jakiś super stan. Oczywiście dziękuję Bogu za to że dał mi możliwość bycia w ciąży no ale wiadomo nie jest tak jak w kolorowych gazetkach gdzie kobieta gładzi się po brzuszku i mówi że przez całą ciążę czuje się świetnie. Ja też marzę o tym by ze mnie wypakowali małego i też nie będę tego ukrywać. Bardziej się cieszę ze świadomości że będę matką, że będę mogła je przytulić, ucałować itd a nie z tego stanu w którym teraz jestem.

Od zawsze byłam "słabym" przypadkiem a w ciąży ujawniają się różne dolegliwości. Forum jest po to by porozmawiać nie tylko o tym jak skompletować wyprawkę.

---------- Dopisano o 21:50 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Elsabel Pokaż wiadomość

O to to. Mam to samo odczucie

---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:50 ----------

Cytat:
Napisane przez anuhaaaaaaaaaa Pokaż wiadomość

Ja byłam ostatnio w H&M i też nic nie było. Poszłam zapytać i okazało się że na normalnym dziale kobiecym na początku sklepu były przecenione rzeczy, w tym rzeczy ciążowe. Także u Ciebie też może tak zrobili. Poszukaj na początku sklepu.

AgataAgata9090 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2019-01-02, 23:20   #1920
Lilly Greace
Dostojna peema.

Agata, fajnie napisałaś o tym, że forum jest po to żeby porozmawiać nie tylko o tym, jak skompletować wyprawkę bardzo mi się podoba to podsumowanie. Oczywiście kompletowanie wyprawki to też fajna sprawa, ja muszę jutro zajrzeć na konto Allegro bo nie pamiętam, jaką dostawę kliknęłam rzeczy dla małego, czy kuriera czy Paczkomat xD

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości