|
|
#4771 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Rozstanie z facetem XXXIX
Ja myślę, ze wszystko zależy od tego o jak bardzo diametralnej zmianie mówimy.
Mówi się, że wiele o człowieku mozemy powiedzieć po tym, jak radzi sobie w trzech sytuacjach: gdy pada deszcz, gdy zgubi bagaż i gdy lampki choinkowe są totalnie poplatane ![]() Jasne, ze jest to dość mocno przerysowane, ale ma sens. Bo jak z kogoś jest np niezły nerwus, to prędzej czy później to wyplynie najczęściej właśnie wtedy jak skończy się miłosny haj, te wszystkie fajerwerki.Bo to, ze pod ich wpływem każdy z nas zachowuje się nieco inaczej, to normalne. Dlatego też w tej początkowej fazie zakochana, związki wyglądają tak, jak wyglądają. Wszyscy mamy na nosie różowe okulary Jasne jest też to, że jak uczucie sie wypala to i relacja się ochladza. Nikt nikogo już na rękach nie nosi, nie interesuje się sprawami partnera, tak jak wcześniej, nie ma takiego ciśnienia pt 'muszę dobrze wypaść' itd itd Jak partner decyduje się odejść, to już nie zachowuje sie przeciez tak, jak na początku czy wtedy kiedy związek był jesscze w fazie rozwoju. Dystansuje sie, poddaje emocjom, często wtedy też ludzie częściej sie kłócą, bo to są ogromne emocje dla obydwu stron. I często tez wtedy partner, który zostaje porzucony ma taki pytajnik w glowie 'ale jak to? Kiedys taki nie byl'. ALE jeśli partner nie potrafi nas na koniec 'normalnie' potraktować. Wyzywa, nie okazuje szacunku, jest agresywny to moim zdaniem coś jest nie tak. Bo 'normalny', dojrzały emocjonalnie człowiek kończy związek w równie normalny i dojrzały sposób. Co do egoizmu, to zależy co rozumiemy przez to słowo. Bo jesli ktos konczy z nami związek i po prostu układa sobie życie, mimo ze my płaczemy i wydzwaniamy, to nie, to nie jest egoizm, tylko normalna kolej rzeczy. Natomiast jeśli ktoś traktuje nas jak g***no, pomiata nami, celowo sprawia przykrość, to tak- to jest egoizm i o takim człowieku nie powiem, że jest w porządku tylko no, miłość się skończyła i sie zesralo. Najbardziej chyba widac to na przykładzie facetów (kobiet tez, ale pozwolę sie uczepic plci brzydkiej :P) którzy kończą związek, na poważniejszym etapie niz zwykle 'chodzenie ze sobą', kiedy są dzieci, wspólny kredyt na mieszkanie i pies. Kiedy taki czlowiek jest wspaniały na początku, przynosi kwiaty, czekoladki, nieba uchyla.. a później zawija mandzur i ma w upie dzieci, kredyt i psa, to tak- dla mnie jest egoista. Bo taki jest, a nie dlatego, że coś tam mu się w uczuciach pozmienialo. @Fatina, myślę ze on moze tak po prostu peplac bez sensu.. bo wydaje mu się, ze tak Ci będzie latwiej uporać się z rozstaniem. To dość częste zjawisko Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4772 |
|
Przyczajenie
|
Witam się pięknie ze wszystkimi. Przygarniecie mnie?
![]() Jestem już kilka miesięcy po rozstaniu. Niestety nie zachowałam świętej zasady "braku kontaktu" i przez ten czas moje serduszko było wyrwane z piersi kilka razy, kiedy to pojawiały się próby chęci powrotu i magiczne słowa "kocham Cię", by następnego dnia stwierdzić, że jednak nie jest gotowy.... Ale już koniec. Nie chcę tego żałować, zrobiłam co mogłam, walczyłam. Ostatecznie kilka dni temu zablokowałam go gdzie tylko się da. I jestem z tego dumna Ciężko jest, ciężko... Kto zrozumie mnie lepiej niż Wy?
|
|
|
|
#4773 |
|
Raczkowanie
|
Ja wczoraj wieczorem napisałam do niego list - nie wyślę go- zawierające krzywdy jakie mi wyrzadzil. Pomogło. Bardzo. Dziś jest ok. Wstałam rano i pojechalam na spinning wiec naładowałam się endorfinami 😊 . Chyba niedługo założę tindera i zacznę się umawiać z facetami. Tylko będę prowadziła dokładny wywiad .
|
|
|
|
#4774 |
|
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny,
Ja tez mam dzisiaj gorszy dzien, od dwoch godzin rycze... Chyba przez te wszystkie miesiace od rozstania tlumilam w sobie cala zlosc, zal, poczucie krzywdy i wykorzystania...Zyla bardzo intensywnie, wyjazdy, znajomi, nowe mieszkanie, remont, pasje, cale dnie poza domem. Nie miala czasu, a moze i nie chcialam skonfrontowac sie z tym co mi ten czlowiek zrobil. Ale na wiesc o ich zareczynach po prostu peklam... Nie wiem dlaczego mnie to spotkalo...Dlaczego ten czlowiek mnie zdradzal, oszukiwal, klamal, wykorzystywal i byl ze mna tyle czasu skoro nic do mnie nie czul, a juz sie podkochiwal w tamtej lasce...To jest takie okropne uczucie, ze nie umiem sobie z tym poradzic. Dlaczego nie mogl mnie po prostu zostawic jak mu przeszlo uczucie? Dlaczego zamiast powiedziec mi, ze mnie nie kocha jak sie rozstawalismy, to powiedzial mi o wszystkich swoich zdradach i okropnosciach. Dlaczego on jest szczesliwy i zareczony z ta laska, dlaczego wszyscy im kibicuja i zycza szczescia, a nikt nie pomysli o mnie? Samej, zdradzonej, oszukanej i wykorzystanej. Przeciez to co zrobil ten czlowiek, to jest jakis koszmar. Nikomu tego nie zycze. Nie umiem sobie tego ulozyc w glowie, bo nie wierze, ze mozna byc az tak zlym i nie poniesc zadnych konsekwencji...Jak on mogl patrzec na moja rozpacz, placz i zalamke, a jednoczesnie spotykac sie z ta laska i wmawiac mi, ze nic miedzy nimi nie ma i mnie kocha? Prosze, pomozcie, bo ja juz sobie nie daje rady
|
|
|
|
#4775 |
|
Wtajemniczenie
|
U mnie też dziś dół. Czuję, jakbym go nie znała w ogóle przez te lata. Nie dociera do mnie, że człowiek, który tak za mną szalał nagle w ogóle się mną nie interesuje.
|
#4776 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie też załamka niestety. Wiem, że już nigdy powrotu nie będzie, bo to co mi zrobił to wielkie świństwo. Jednak niestety serce nadal swoje. Najgorsze, że zmarnowałam na niego aż 4 lata. Wiem, że mogło być więcej, no ale mógł wcześniej pokazać jaki jest naprawdę i do czego jest zdolny.
|
#4777 |
|
Raczkowanie
|
Ja sobie cały czas tłumaczę,że skoro tak to się skończyło to widocznie nie jestem dla niego tą jedyną kobietą ale i on nie jest dla mnie tym jedynym facetem
|
|
|
|
#4778 |
|
Zakorzenienie
|
Też uważam, że nic nie dzieje się bez przyczyny. Tylko najgorszy ten ból i żal...
|
#4779 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a czy widzicie jakiś plus w rozstaniu dla siebie ( nie wiem więcej czasu na swoje sprawy, pójście na terapię itd?)?
|
|
|
|
#4780 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4781 |
|
Rozeznanie
|
@Kasia_MMM45 kochana, myślę ze i tak nie znajdziesz odpowiedzi na te pytania. Tak to już w życiu bywa, po prostu.
Kiedyś, jak rozmawialam z babcią i w tym największym płaczu pytalam 'dlaczego ja?', to zapytała mnie 'a dlaczego nie?'. I wtedy wydawało mi się to okrutne, ale przecież tak jest. Większe tragedie dotykają ludzi i nie mamy na to żadnego wplywu, niestety. Może to teraz marne dla Ciebie pocieszenie, ale lepiej że rozpadło się teraz, niż jakbyście byli po ślubie, mieli dzieci. Bo to byłby jeszcze większy stres, a tak.. masz szanse ułożyć sobie normalne, dobre życie z odpowiednim człowiekiem. Nie ma recepty. Swoje musisz wycierpiec, wyplakac, wykrzyczeć. To kiedyś minie. Tule! Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4782 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mało tych plusów jak na razie, ale zawsze coś
|
|
#4783 |
|
Raczkowanie
|
Od czegoś trzeba zacząć. Wydaje mi się, że w normalnym, zdrowym związku nie przeżywamy cały dzień zachowania/ nastroju partnerów. Jeśli odchodzi przy problemach to tylko świadczy o jego niedojrzałości. U mnie ogromnym plusem było to, że nie zastanawiam się jaki ma humor, czy mnie nie wystawi znowu ( to też świadczy o toksyczności związku). Mam tylko nadzieję, że za dzień, dwa nie będę miała kryzysu.
|
|
|
|
#4784 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do plusow rozstania, to u mnie wlasciwie sa same plusy. Ten zwiazek to byl ksiazkowy toksyk, a ja bylam dwa lata w depresji i jedyne czym zyla, to zwiazkiem i nim. Wieczny placz, emocjonalna sinusoida, zastanawianie sie kiedy i o co sie poklocimy. Zastanawialam sie tylko kiedy znowu mi powie cos przykrego, albo kiedy cos odwali...z perspektywy czasu to ja nawet nie wiem czy ja tego czlowieka lubilam. No ale nie zmienia to faktu, ze poczucie niesprawiedliwosci bardzo boli
|
|
|
|
|
#4785 |
|
Rozeznanie
|
@KASIA_MMM45 wiem, rozumiem
Mnie też to boli. Ale nauczyłam się już chyba z tym nie walczyć, tylko przyjąć za fakt, że ludzie są różni. Niektórzy źli. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4786 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mogłam zakończyć to wszystko rok temu, ale jego zachowanie spadło na mnie jak grom z jasnego nieba i łudziłam się, że wszystko się ułoży. Wróciliśmy do siebie, miało być już dobrze i znowu jego bezmyślność wzięła górę. Tylko, że on będzie żył z tym piętnem do końca życia. Ale to już nie mój problem.
|
|
#4787 |
|
Raczkowanie
|
Dokładnie, ja miałam ochotę kilka razy zakończyć związek. Głupia byłam, że tego nie zrobiłam, ale ja się uczę na błędach. W sumie to on ma problem ze sobą, nie ja. A to, że jego eks go przyjęła z powrotem , cóż żal mi kobiety i przede wszystkim dziecka, że będzie miał taki chory wzorzec rodziny. Ale to nie mój problem, nie ja się bedę z jego humorami i niedojrzałością męczyć.
|
|
|
|
#4788 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wszystko w życiu jest po coś. Ból i żal to tylko i aż nasze emocje,które jeszcze przez jakiś czas na pewno będą nas dręczyły ale to my możemy zdecydować czy dać się im omamić czy próbować przezwyciężyć.
|
|
|
|
|
#4789 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
"Każdego dnia rób jedną rzecz, która Cię przeraża." Edytowane przez zxcvb00 Czas edycji: 2019-01-05 o 14:46 |
||
|
|
|
#4790 |
|
Zadomowienie
|
A ja sie wylamie...
Nie uwazam ze wszystko w życiu jest po cos. Czasem cos sie po prostu dzieje ale nie ma w tym 2giego głębszego dna ani sensu. Bo gdzie szukac sensu w sytuacji gdy np rodzicom umiera dziecko? Jaki to ma sens i cel? Żadnego. Życie po prostu czasem jest okrutne. I nie jest powiedziane ze nasi ex poniosa jakiekolwiek konsekwencje. Nie jest powiedziane ze dopadnie ich jakas karma. Nie jest powiedziane ze stalo sie tak byśmy dopiero znalazly milosc zycia- moze sie okazac zw wcale jej nie znajdziemy. Ale oczywiscie tez moze byc odwrotnie. Życie to platanina decyzji mnooooostwa osob oraz zdarzen przypadkowych, losowych a nie sprawiedliwy sad bozy. To jak bedzie dalej zalezy w duzej mierze od naszych decyzji a nie losu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4791 |
|
Rozeznanie
|
@Tashira, zgadzam się. Też ostatnio o tym pisałam.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4792 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie życzę nikomu ponoszenia konsekwencji. Co były mi zrobił, to zrobił, ale nie życzę mu źle. Tylko, że doprowadził do takiej sytuacji w swoim życiu, że chce czy nie, to poniesie tego konsekwencje. Tu nie ma mowy o żadnej karmie.
|
#4793 |
|
Przyczajenie
|
Również zgadzam się z tymi słowami. Nie we wszystkim co nas spotkało można dostrzec większy sens. O niektórych bólach nie da się zapomnieć, on nie mija, tylko człowiek uczy się żyć z nim żyć, bo jakie ma inne wyjście?
|
|
|
|
#4794 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie ma tu przypadku. To ciąg decyzji mnoooostwa ludzi. I wystarczy zmienić jakas decyzje w jednym punkcie i caaalaaa historia potoczylaby sie inaczej. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4795 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4796 |
|
Zakorzenienie
|
Każdy ma swoje zdanie na ten temat. Ale jak to się mówi "tonący brzytwy się chwyta". Dlatego każdy sposób, który nam chociaż trochę pomaga jest dobry na wyleczenie złamanego serca.
|
#4797 |
|
Rozeznanie
|
@Tashira, myślę ze ludzie dorabiaja sobie ideologie do pewnych zdarzeń po prostu. Bo latwiej jest przejść przez cos, myśląc ze po coś.
Co do karmy, owszem wraca.. kotu jak jest nieswieza Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4798 |
|
Przyczajenie
|
A ja mam pytanko, polecacie może jakieś książki z bardzo wciągającą fabułą? Tak, żeby na kilka godzin przestać myśleć? Uwielbiam czytać, może pochłonięcie jakiejś lektury na chwilę uspokoi myśli
|
|
|
|
#4799 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
akurat o książkach rozmawialysmy, padło kilka tytułów Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4800 |
|
Raczkowanie
|
Chłopiec z latawcem, Tysiąc wspaniałych słońc, Florystka, Himalaistki
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:38.