|
|
#2491 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie majowe 2019, cześć 2
Cytat:
Można, ale wtedy będę miała próg który nie dość że mi się nie podoba, to jeszcze zagraża palcom u stóp Można by też podnieść podłogę w całym mieszkaniu, ale to za dużo roboty.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2492 | |
|
Zakorzenienie
|
Agata
Pieluchy jednorazowe ok ![]() 5 bambusowych to dużo.. 2-3 ma sens. Chyba że mówimy o różnych rozmiarach to owszem. Mamy 6 do tego punktu dodałbym duża np muslin owa do kąpieli (takie 100x100 lub 120x120) oraz flanele z ceratkaRęczników min 3 (jeden w użyciu, jeden w praniu, jeden awaryjnie jakby ten w użyciu nagle był w kupie )Chusteczki nie muszą być WW. Wiadomka. Najlepsze. Ale są różne z dobrym składem polecam srokao Jałowe gaziki niepotrzebne. Octenisept warto mieć. Ale na pępek nie polecam jeśli nic się nie dzieje. Popsikalam sobie krocze (mialam cięte) i myślałam że wylece w kosmos tak szczypalo Katarek koniecznie(+ odkurzacz jak ktoś nie ma )Sól fizjologiczna ilsovi hurtowe. Tak z 200 na start to lekko Waciki płatki ok-ja używałam zwykłych kosmetycznych. Wcale nie muszą być te duże dziecięce ![]() Patyczki do uszu nie muszą być specjalne. Może nie być wcale. Ucho wystarczy umyć chusta podczas kąpieli. Pamiętajmy że nie wkładamy patyczka do ucha. Do mycia tylko malzowina. Plus! Myjcie dzieciom dokładnie za uszami mleko się tam zbiera w rowkachSzczotka tak nawet jak lyse. Są zestawy z grzebieniem. Mój miał zawsze wlsoy i teraz ma dłuższe i nigdy nie uzylisny Ja polecam cazki. Nie polecam canpol. Baby ono nam się super sprawdJaa (w zestawie z nozyczkami) Podkłady. Polecam takie mniejsze typu sopelek-one nie są chłonne ale nadają się do szpitala na start. Byle cokolwiek położyć 1razowrgo małego pod sralucha Plus jakieś inne 50x60 już chłonne. Pamiętać że to też dla mmay na czas połogu na łóżko więc od razu więcej też do wietrzrnia pupy można użyć choć ja wolę ceratek. Ogólnie ja zamawiam paczkę pt 4x60 ![]() Później są płyny to moje zdanie znacie. Dobry zelik do kąpieli i nic wiecej Masc do pupy polecam zielony linomag. Coś na od parzenia kupci jak juz będą. Może nigdy nie być. Mój 2latek miał raz pamiętać żeby nie stosować np maści a na kolejne przewijanie zasypek. Robi się breja nawet jak nam się wydaje że maść zmyta z kupaDodalabym jeszcze Maść do sutkow. Wkładki do majtek. Matki Siateczkowe. Wkładki laktacyjne. Podstawowe leki na gorączkę typu ibum lub paracetamol. Witamina D (nie polecam w pompce), witamina K jeśli planujecie odmówić w szpitalu. Marimer lub inna woda morska do psikania do noska. Żel do mycia naczyń(butelek) i zabawek itp jakiś hipoalergiczny np bialyjelen. Czopki glicerynowe(po porodzie sporo ma opory przed dwójka. Więc czopki ułatwiają... Ale na obchodzie i tak pytają czy stolec był i jak nie to dają czopek ) woda termalna w spreju - dla mamy na porod. Idealna jako ochlodzenie podczas partych (dla mnie najważniejsza cześć w torbie ). Pomadka ochronna do ust dla mamy na porodowke jest tak mega gorąco.. Zmęczenie robi swoje. No i jak katarek to też inhalator probiotyki dla dziecka Karmienie ![]() Butelka wystarczy 1 jeśli się chce kp i czasem karmić. Jakby coś się nie udawało to też można dokupić. Myślę że 1 jest ok Smoczki ok Łóżeczko przemyśleć. Ja chyba bym teraz wzięła 140x60 z możliwością zrobienia tapczaniku ![]() Ochraniacz dla mnie ok, materac +ochraniacz na materac, przescieraa jak ręczniki - min 3 ![]() Kokon mi niepotrzebny Kocyki na lato min 3 - mój leżał na kocyku na kanapie żeby jak uleje to dłużej przeciekalo. Miałam szansę zareagować a nie to co przez tetre więc historia jak z ręcznikami ![]() Wanienka ok. Bez stojaka się można obejść. Termometr do wody bez sensu. Termometr dla dziecka koniecznie. Poduszka do karmienia - co kto lubi. Komoda ok Przewijaka nie miałam ![]() Dodalabym laktator, woreczek z pestkami wiśni, Rożek niemowlęcy lub śpiworek, prześcieradło do wózka, wkładka na lato do fotelika, Zamiast sterylizator można woreczki do sterylizacji w mikrofali (i chyba piekarniku) Książeczki kontrastowe i nic więcej na start Warto mieć 1 rzecz z którą się dziecku robi zdjęcia regularnie. Jako noworodek, po 1,2,10 miesiącach super widać skalę Tyle! ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 20:29 ---------- Poprzedni post napisano o 20:28 ---------- Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2493 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
uparte jak moje ![]() Cytat:
to zmyliły mniente ciągłe zdjęcia tych kokonów w łóżeczkach ![]() u mnie głównie był w tiny love, albo po prostu łóżeczkach.Ewentualnie jak akurat spały na narożniku to obkładałam tym rogalem z Motherhood+ poduszki i przysuwałam ławę, musiałyby chyba latać,żeby spaść. No i nigdy mi znikąd nie spadły
|
|
#2494 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
![]() sQuara - zaintrygowała mnie sól fizjologiczna, do czego te hurtowe ilości?
Edytowane przez smerfetk_a Czas edycji: 2019-01-07 o 20:45 |
|
|
|
|
#2495 |
|
Dostojna peema.
|
Ja chciałam kupić kokon ale chyba odpuszczę. To jednak rzecz na krótko. Chyba zainwestuję w ten bujaczek tiny love, ja dużo pracuję więc chciałabym mieć dziecko na oku, a nie wyobrażam sobie z nim ciągle siedzieć w sypialni. A ten bujak co dostanę, który nie rozkłada się totalnie na płasko, zostawię u mojej mamy i tam niech będzie, będą mieć jak Stasiek podrośnie.
|
#2496 |
|
Zakorzenienie
|
Z usg termin mam 24.05 nie wiem którym sie bardziej sugerowac? Z om 29.05
|
#2497 |
|
Zakorzenienie
|
Motyl, mi wychodzi na to że ubrań dla noworodka/do 3 miesięcy w sumie nawet nie muszę kupować ... No wiadomo, nie będę się opierać jeśli zobaczę jakieś cudo, ale ogólnie - nawet nie pamiętałam- tak do 6 miesiąca młody miał głównie białe/beżowe/ jasnoniebieskie, kilka korowych, i większość z nich nadaje się dla dziewczynki też. Dopiero tak od 6 miesiaca zaczynają się typowo chłopięce ale też kilka neutralnych - choć już o wiele mniej niz do rozmiaru na 62 cm
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2498 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
|
|
#2499 |
|
Zakorzenienie
|
Squara a ja polecam Wit D w pompce
o wiele większa wygoda niż te wyciskane ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:12 ---------- A i do zdjęć można zamówić naklejki na ubranko i przyklejać ja układałam cyfry z różnych rzeczy ale im dalej w las tym mi się bardziej pomysły kończyły. Teraz zamówię naklejki. Fajne są teraz te maty też do zdjęć ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2500 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też bym tak zrobiła![]() Cytat:
Ale te po Tusi już pewnie będą w kiepskim stanie, także pomyślę wszystko się okaże za kilka dni![]() ---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- ja robiłam co miesiąc zdjęcia obu dziewczyn przy Tusi też było świetnie widać jak ZOsia się zmienia i rośnie No i cyferki dawałam
|
|
#2501 |
|
Zakorzenienie
|
No, jeszcze poprac te wszystkie ubrania, nastawie program dziecięcy na najwyższą temperaturę i heja. Jutro/pojutrze robię klar w kosmetykach dziecieco-niemowlecych żeby już sobie powkładać dla malej osobno (wiadomo nie teraz, jakoś koło kwietnia pewnie)
Rany jak człowiek po takim ciężkim pierwszym trymestrze i większej części drugiego docenia że może wreszcie normalnie funkcjonować. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2502 |
|
Dostojna peema.
|
Moje całe trzy kosmetyki są w pudełku w szafie razem ze smoczkami i nozyczkami do paznokci
agadzie, zgadzam się, super jest moc normalnie żyć w miarę. Ja tak do 4 miesiąca nie wierzyłam, że to w ogóle możliwe xDWysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2503 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Heh uparciuch ![]() Ja też czuję ulgę na myśl w jakim stanie byłam w I trymestrze i kawałku IIgo
|
|
|
|
|
#2504 |
|
Zakorzenienie
|
Na szczęście już za nami to najgorsze
ok, fakt, szybciej się męczę, szybciej jestem senna wieczorem i ogólnie da się odczuć spadek formy, ale to już naprawdę i tak super w porównaniu do tej niemocy. Powiem wam, że tak z perspektywy czasu zastanawiam się jak ja dałam radę jak mój tz byl w pracy a ja zostałam sama z młodym, w tym takim chyba najgorszym momencie. Serio. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2505 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka dziewczyny!
N4TI super, że wszystko ok! Moje dziecię chyba leży podobnie jak twoje i też nas uczy cierpliwości ![]() Smerfetka gratuluję potwierdzenia córci Ciągle tak piszecie o zakupach, a ja nic... Za to chociaż w sypialni czeka cała pusta komoda. Na lumpeksy to ruszy moja mamuśka, ona ma ten dar, tylko czeka na hasło: boy czy girl ![]() Dzisiaj u mnie kiepski dzień. Wczoraj zagorączkowała córka, w nocy się obudziła cała roztrzęsiona, jak ogarniałam sytuację to się rozbudziłam. Tż poszedł z nią spać, a to ja zawsze tulę gdy dzieci chorują. Zdenerwowałam się tym wszystkim i tak 3 godziny nie spałam, więc rano jak zombie... Załatwiłam już sobie wolne na jutro i środę, zadowolona że z nią posiedzę i raptem się okazało, że trzeba szybko wstępnie rok zamknąć, więc nie dość, że dziś siedziałam po godzinach, to o wolnym już zapomniałam i wiem, że cały weekend też będę pracować. Ja naprawdę lubię swoją pracę, ale nienawidzę jak mi się tak zwala coś raptem na głowę. Nie mam teraz już tyle siły, żeby zapierdzielać tak na maxa. No i dziś tż poszedł na noc, więc wzięłam córkę do łóżka, bo nie chcę by spała sama. Boję się, że mnie zarazi, ale wolę ją mieć pod ręką, bo niespecjalnie jej temperatura spada po lekach. Ale oczywiście choroba nie przeszkadzała córce w bójkach z bratem. Były krzyki, ryki, boksy. Musiałam aż rozdzielać towarzystwo. Ale gdy wysmarowałam córkę maścią rozgrzewającą i zawinęłam ją w kokon kocem jak bobasa to przyszedł syn ze swoją lekturą i jej czytał z pół godz i tłumaczył jak czegoś nie rozumiała. I to było takie słodkie
|
|
|
|
#2506 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Plus jak katar to inhalacje się z Rego robi. Online to bardzo tanie (50zzt za 10zl) w aptece potrafi 1zl za 1szt więc jak już zamawiam aptekę to zawsze z 3-4 paczki biorę nie zmarnuje się... Cytat:
Ogólnie my szybko na devikap na receptę przeszliśmy Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2507 |
|
Zakorzenienie
|
Anuha przychodzi mi tylko taka myśl do głowy "gdzie dwóch się bije tam trzeci korzysta"
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2508 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ile masz różnicy między dziećmi? Ja mam o 7 lat młodszego brata, zawsze darliśmy ze sobą koty, ale teraz już jest ok, da się pogadać z gówniarzem Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2509 | |
|
Żona Gargamel
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2510 |
|
Zakorzenienie
|
Magda oby tylko ten trzeci korzystający to nie byl ciągłe ten sam dzieciak, bo go pozostała dwójka znienawidzi
![]() Agadzie mój syn ma 10, córka zaraz 6. Więc bobas, szczególnie dla syna to będzie już calkiem inna historia ![]() Ale wiecie, zawsze miałam w planach zrobić sobie dziecko "na do widzenia" tak w okresie późnej trzydziestki. A że mi ta trzecia ciąża tak z nieba spadła wcześniej to kto wie, czy jeszcze kiedyś kogoś nie dorzucę do tej bandy
|
|
|
|
#2511 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dzięęęki![]() Jutro zmodyfikuje moją listę a co do tego linomagu. Rozumiem to tak. Myję tyłek sralkowi (najlepiej samą ciepłą wodą) i jak nie ma żadnych odparzen ran itd to wietrzę pupkę i zakładam pampka. Jeśli są jakieś podrażnienia, sucha skóra itp to dopiero tym linomagiem? Czy na codzień linomagiem cienką warstwę smarować? Jak ładna skórka to niczym nie smarować tak?Jeśli chodzi o witaminy k i d. To się podaje dziecku? konieczne to jest?![]() I kolejne pytanie. Pisze że po powrocie do domu z noworodkiem trzeba rzeczy które miał na sobie i ja również wygotować. Na większości rzeczy pisze 40stopni. Kupujecie jakieś zwykłe najtańsze ciuszki na okres szpitalny a potem do wyrzucenia czy zaryzykować z wygotowaniem? A może to jest w ogóle nie potrzebne I wystarczy tylko wyprać? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2512 |
|
Żona Gargamel
|
Dziewczyny, za dużo się chyba rzuciło na pieluszki od Hubi, teraz wchodzę i są prawie 1,5zł za sztukę (!) droższe niż wtedy co ja kupowałam
|
|
|
|
#2513 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Ale dzisiaj koszmarna pogoda, a ja właśnie jadę do pracy. Mam dość, odliczam już dni do wizyty o błogiego lenistwa ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2514 |
|
Rozeznanie
|
N4TI moja ujawniła się dopiero na połówkowych. Uparciuszek 😊
Co do tego mojego rozkojarzenia, zamówiłam te pieluszki. Wczoraj dostałam, wszystko ok, tyle że zamiast wziąć grube, wzięłam takie cieniutkie. Ach...brak mi słów. Muszę bardziej się skupić, albo poczekać trochę z zakupami 😀 Z pewnością się nie zmarnuje. Dobrze, że tylko 3 wzięłam. Masakra. |
|
|
|
#2515 |
|
Dostojna peema.
|
Dzień dobry dziewczyny
Monia, jest coś w tym ciążowym rozkojarzeniu! ja wczoraj więcej popracowałam i dziś chyba nie będę, tż wrócił z delegacji i ma cały dzień wolny, na razie śpi ale potem może pójdziemy na spacer Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#2516 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słodyczki przywiózł? ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#2517 |
|
Rozeznanie
|
Agata ja nie smarowałam niczym pupki małego. Wierzyłam i ani razu nie zrobiły mu się odparzenia czy coś. Co do witamin to trzeba podawać dziecku. Ale to Ci dokładnie w szpitalu powiedzą co i jak ( u mnie tak było). A te ubranka to ja miałam takie na wyjście ze szpitala i je później wyrzuciłam. Bez sentymentu 😀
---------- Dopisano o 09:11 ---------- Poprzedni post napisano o 09:09 ---------- wietrzyłam a nie wierzyłam miało być 😀 |
|
|
|
#2518 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niekoniecznie po każdej kupię tylko na sen albo na zabawę z gola pupa lato będzie nam sprzyjało ![]() Co do ubrań to u mnie pobyt w szpitalnych. Plus miałam z 2-3 swoje(maz dowozil po 1 jak użyłam swoje, o ile użyłam) . To w czym ma wyjść przywiózł żeby nas odebrac Mówi się że to zarazki itp... Ale czy ja wiem. Pewnie tak. Wiem że poduche do karmienia wezmę (w sumie pod ramię bardziej jakąś nawet zwykła) i wyrzuxe. Ubrania wypralam normalnie Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#2519 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się dowiedziałam o konieczności prania w 90 stopniach ubrań po szpitalu, jakieś 3 msc po porodzie
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#2520 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A po takim szpitalu. No wiadomo są historie że np zarazono kogoś gronkowcem ale nie szalalam. Normalnie wypralismy i tyle Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:09.

Można by też podnieść podłogę w całym mieszkaniu, ale to za dużo roboty.

też bym tak zrobiła

a co do tego linomagu. Rozumiem to tak. Myję tyłek sralkowi (najlepiej samą ciepłą wodą) i jak nie ma żadnych odparzen ran itd to wietrzę pupkę i zakładam pampka. Jeśli są jakieś podrażnienia, sucha skóra itp to dopiero tym linomagiem? Czy na codzień linomagiem cienką warstwę smarować? Jak ładna skórka to niczym nie smarować tak?