|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4621 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tydzień mija za tygodniem, nam pękają w brzuszkach spodnie - kwietniówki 2019 c
Cytat:
![]() Firma Milemon To jest komplet do gondoli ten większy rozmiar, z letnim wypełnieniem. Ja mam go zamiar używać do gondoli, a później do łóżeczka czy gdzieś tam jako okrycie Nie będę już tego w nic ubierać, najwyżej będę jojczeć i odplamiać jak się zapaskudzi jak mała będzie większa to wtedy pomyślę nad taką klasyczną kołderką do obleczenia. Kocyk z minky swoją drogą kupię jak mi coś wpadnie w oko ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4622 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Tydzień mija za tygodniem, nam pękają w brzuszkach spodnie - kwietniówki 2019 c
Ale cudeńka kupiłyście.
Ja nie mogłam spać w nocy i też złożyłam małe zamówienie: koszula do karmienia, 4 białe pieluszki tetrowe, podkłady i majtki poporodowe siateczkowe - znalazłam chyba takie co miałam po poprzednim porodzie (tak mi się opakowanie skojarzyło) jakoś bardziej mi te suiateczkowe pasowały niż fizelinowe. Ja do przewijania używałam takiej maty, świetnie mi się sprawdzała, podkłady dziecięce miałam chyba trzy i zużyłam dwa, jeden jeszcze gdzieś chyba leży, tą matę też chyba powinnam gdzieś mieć ![]() Ach miałam kilka takich prostych tanich rzeczy które mi świetnie służyły. Trochę szkoda że ich się pozbyłam
|
#4623 |
|
Zakorzenienie
|
Wszystko wyjdzie w praniu co Wam sie najlepiej bedzie sprawdzalo
![]() Wczoraj czytalam wpis na blogu mamyginekolog zwiazny z rozwojem ruchowym malucha i o ile myslalam, ze mata bedzie jeszcze troche w szafie lezec to teraz mam ochote ja wyciagnac. Mam po Igorze jeszcze puzzle piankowe i chyba z nich zrobie podkladke pod mate Z Igorem cwiczylam bo mial slabsze miesnie brzucha i tak nam fizjo kazala. Ale faktycznie na poczatku malo lezal na brzuchu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4624 |
|
Zakorzenienie
|
Mamaszkraba dasz link? Córka lubiła być na brzuchu. Zaczęliśmy ja kłaść bardzo szybko z zaleceń położnej. Miała 2-3 dni. Na początku strasznie sie wściekała ale po kiku dniach tak jej sie spodobalo ze nawet spać chciala na brzuchu a my mielismy schizy ze cos jej sie stanie a miała 2 tygodnie. Nasza córka leżała na macie jakoś od 2 miesiąca. Mieliśmy taka prawie na 2m
Dużo ćwiczyła, szybko nam robiła postepy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4625 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
lubie swoja prace ale poczatek roku jest zawsze zawalony.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- Cytat:
Igor tez lubil lezec na brzuchu ale jednak mial slabsze te miesnie. Jak mial 3-4 miesiace to wykrzywialo go na bok w litere C i nie dalo sie go wyprostowac. Bylam z nim wtedy u fizjoterapeuty specjalizujacej sie w tej metodzie bobath i pobadala go, ogolnie rozwijal sie symetrycznie tylko miesnie brzucha mial slabsze. Generalnie polecam wizyte u fizjiterapeuty gdzies tam na poczatku Mysle,ze sprobuje z ta mata z Leo. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#4626 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z początku bynajmniej nie uciekala i tam sobie zawsze leżała mamy ja do dzisiaj. Leży w jej pokoju dopóki dywanu nie kupimy. Mamy dwustronna, jedna strona czarno biała. Musimy druga kupić dla drugiego dziecka bo w tej porobila dziury, powyrywała folie My nie byliśmy u fizjo ale żałuje troche bo bylabym spokojniejsza. Czasami jak patrzę ile w niej energii to zastanawiam się czy wszystko jest ok. nie usiedzi, ciągle się kręci. Generalnie nic się nie działo po za tym ze szybko nam się rozwijala. Głowę z pozycji na brzuszku podnosiła juz jak miała tydzień. Obroty na brzuch 3,5 m.podnoszenie się w gondoli z pozycji na plecach. Jakby brzuszku robila. Wiec ja kladlam na brzuch żeby tak się nie dzwigala. To wyglądało jakby byla ciekawa świata bo nawet rantu gondoli się lapala na 4 miesiące. Usiadła na na niecałe 7 miesięcy, wczesniej pelzala od 5 czy 6 m-a niczym szpieg na poligonie, tempo jak na wyścigach. Taka glizda za mną po całym domu się snuła czasami próbowała się ze mną ścigać. Ale ogólnie od około 5 m-a takie wygibasy robiła na tej macie... Po całej się turlała i ćwiczyła mięśnie. Do dzisiaj kipi energia. Nawet do spania nie umie się położyć i wyciszyć. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 22:59 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ---------- I dzieki za link. Spać nie mogę to biorę się lekturę Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4627 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://granatovo.com/produkt/skarpet...zic-po-ludzku/ ![]() ![]() Wysłane z mojego Redmi 6 przy użyciu Tapatalka
Edytowane przez agassek Czas edycji: 2019-01-07 o 23:36 |
||
|
|
|
#4628 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Edit: wiecie, przy 1szym dziecku nie ma sie porownania, w dodatku rodzice chca, zeby ich dziecko bylo idealne, otoczenie boi sie zwrocic uwage na pewne nieprawidlowosci jak krzywienie stop do srodka na przyklad, a niektorzy rodzice w ogole odbieraja takie uwagi jako atak. To, co dla mnie wydaje sie normalne "bo tak ma moje dziecko" nie oznacza, ze rozwija sie ono prawidlowo. Uwazam, ze wazna jest wczesna profilaktyka w tym zakresie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez mamaszkrabka Czas edycji: 2019-01-08 o 06:30 |
||
|
|
|
#4629 |
|
Zadomowienie
|
Wiecie co, siedzę sobie w Luxmedzie z welflonem w ręce, bo babki nie mogły mi pobrać krwi ze zgięcia. Ani jedna ani druga ręka, nie chciała wogóle lecieć, a biorąc pod uwagę,że jeszcze 2 pobrania przede mną, to ułatwiły sobie robotę. Pierwszy raz myślałam, że zjadę przy pobraniu krwi. Napicie się tej glukozy to było wybawienie, bo mnie trochę otrzeźwiło
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4630 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Ja jeszcze dodam, że czasami ten przyśpieszony rozwój też nie jest pozytywnie postrzegany przez specjalistów. Niekiedy konsekwencje tego wychodzą dopiero w wieku szkolnym.
|
#4631 | |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry,
Ja dziś u lekarza na NFZ w przychodzi przyszpitalnej gdzie chce rodzic. Ważyła mnie przed chwilą położna i przytylam już 10kg! Muszę przestać jesc słodycze ![]() Cytat:
Mi ostatnio w luxmedzie mówili, że powinno się wypić ok 2 szklanek wody. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4632 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jak byłam w labku w szpitalu ginekologicznym, to kobita tak doświadczona, że pobrała z ręki z której nikt nie chciał wcześniej pobierać. Ale patent z wodą zapamiętam ☺Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4633 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie akurat żyły takie, że pielęgniarki się śmieją, że można do nich z łuku strzelać, więc problem mi nieznany ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4634 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wenflon to i tak dobra sprawa mimo wszystko, przynajmniej nie będą Cię męczyć przy kolejnych pobraniach.Cytat:
a i przytyć możesz więcej ;-)Dzień dobry ![]() Dziś robię wyprawę do Krk po kokon (kupuję używany lepszej firmy) i planuję zajechać do tesco skoro i tak jadę na drugi koniec miasta ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#4635 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Michacha kciuki za krzywą, ja się chyba jutro w końcu wybiorę. |
|
|
|
|
#4636 |
|
Wtajemniczenie
|
Michacha to ja też mam takie żyły...w szpitalu zawsze mają problem a u siebie w labie idzie im lepiej. Z tym, że lepiej jak jest 1 pobranie bo jak 3 to byłam pokuta barrrdzo i bolało
|
|
#4637 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I mi babka jakąś sol czy cos wstrzykiwała. Ból taki, że myślałam że padnę. Jakby mi rękę rozsadzało. Jeszcze raz za godzinę. Na samą myśl, mi się chce ryczeć ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4638 | ||||||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dobrze, że wyniki dobre ![]() Cytat:
Ale rajstopki w liski ![]() :roll eyes:Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() I tu właśnie mamy przykład, że na serio warto się wybrać do sklepu i przymierzyć fotelik Cytat:
Cytat:
Plecy to jakaś masakra. Bardzo źle mi się siedzi nawet z poduszkami. W nocy budzę się przy każdym przekręcaniu. Śpię prawie tylko na lewym boku i za każdym razem jak wyprostuję nogi to mi chrupie w plecach. Z auta to też wychodzę jak kula. Chodzę na basen, ale po pływaniu i nawet masażu bąbelkami czuję się gorzej niż gdybym w ogóle się nie ruszała. A na łóżku jak leżymy to nawet mówię do TŻ, żeby mnie przeturlał i wydaję przy tym fokowaty dźwięk
|
||||||||
|
|
|
#4639 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że u nas wszystko ok, na razie rozwija się fajnie, szybko też zaczęła mówić, ma dobrą pamięć, bardziej boje się, że będę drugie dziecko porównywać do niej i mieć wygórowane oczekiwania Pestka, ja miałam chwilę zawahania jak laska z mojej sali miała brzuch jak ją przed porodem, a na rękach noworodka ale uznałam, że widocznie tak może być. Potem moja mama, kiedy mnie odwiedziła, też konspiracyjnym szeptem komentowała, że niektóre panie jeszcze chyba nie urodziły ![]() tak że nawet ona chyba nie była tego świadoma ![]() Michacha, powodzenia! Wysłane z mojego Redmi 6 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#4640 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do brzucha to moja siostra miała CC i naprawdę spory jej ten brzunio został. W sklepie w ciąży jej nie przepuszczali, a z tym poporodowym brzuchem i owszem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4641 |
|
Raczkowanie
|
Też miałam duży brzuch po porodzie, może dlatego że po cc. Ja w ogóle z tych z dużym brzuchem już w ciąży, mimo sensownej ilości kg. Wydaje mi sie, że dłużej schodził niż standardowo, ale w sumie bez pomocy doszedł do siebie
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4642 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego Redmi 6 przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#4643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Leo dzis daje popis... Juz nie moge wysiedziec bo o wszystko sie obija... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4644 |
|
Zakorzenienie
|
Aggasek - oprócz takich fizycznych rzeczy jak skrzywienia, nierówności kostek itp. to np. zaburzona lateryzacja, sposób przyswajania wiedzy, nierównomierny rozwój półkuli mózgowych.
Mój syn jest pod kontrolą kilku poradni i często właśnie są te pytania o rozwój ruchowy a jak tak czekamy na swoją kolej to się różnych rzeczy nasłucham. Ale wiecie skąd się najwięcej problemów u dzieci bierze? Z tego że my mamy nie słuchamy swojej intuicji. Słuchamy swoich mam, koleżanek, specjalistów różnych, "mody". Sama też tak miałam, łatwo jest przekonac początkującą matkę że się myli gdy czuje, że coś jest nie tak. U mojego syna leżenie na brzuszku nie było czymś niezwykłym, ale według lekarza dziwne było że on uniósł tylko główkę, rozejrzał się i opuścił - wysłał nas na rehabilitację w efekcie czego po trzech zajęciach moje 4 miesięczne dziecko zaczęło samo siadać jak miał 7 miesięcy to stawał przy meblach, w łóżeczku i wtedy znowu było źle, kazali mi zabierać z jego zasięgu wszystko przy czym mógłby wstać (taaa w małym mieszkaniu powstrzymać dziecko które już zaznało widoku z takiej pozycji) a po kilku latach mi mówią że to był błąd i może być przyczyną tego, że litery gubi. Przepraszam za ten wywód ale coś mnie trafia jak przypomnę sobie moje dyskusje z tym lekarzem.
|
#4645 |
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
dziś znów jakiś taki zamulisty dzień, chyba przez pogodę ![]() Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka
|
#4646 |
|
Zadomowienie
|
W nagrodę, że byłam dzielna, poszłam po labie do maka
![]() Kupiłam poduszkę-chmurkę w pepco dla małego Jakby nie było innych wydatków.Jadę wreszcie do domu, bo jestem wykończona! (choć po sklepach jeszcze bym połaziła) ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4647 |
|
Rozeznanie
|
Chyba mnie w tej robocie dziś zasypie a jeszcze mam wizytę praktycznie zaraz po pracy. Moja to chyba ćwiczy jakiś boks
Sent from my SNE-LX1 using Wizaz Forum mobile app |
|
|
|
#4648 |
|
Raczkowanie
|
Z tym rozwojem ruchowym to roznie bywa. Moj syn w wieku 4-5 miesiecy nie trzymal nawet glowki, a co tu mówić o jakis przewrotach, czy coś. Ile ja sie nachodzilam po roznych lekarzach, rechabilitantach <sciana>. I najgorsze jest to ze kazdy mówił co innego. Ciężko znaleźć kogoś dobrego. Do 7 miesiaca strasznie sie zamartwialam, a potem ruszyl z kopyta i wszystko nadrobil
Dostarczono mi dzis wózek. Narazie złożyłam gondole i jest super, juz się nie moge doczekać tych spacerow na wiosnę . Jezeli tylko amortyzacja z obciazeniem sie sprawdzi to czuje ze dlugo z nami zostanie.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4649 |
|
Zadomowienie
|
Hej
witam się po kilku dniach nieobecności, w końcu Was nadrobilam u mnie już 25 tydzień leci, 6 kg na plusie co uważam za sukces bo z synkiem na tym etapie już miałam 10 kg ;p Dziś u nas sypie śnieg i jest pięknie biało co do rozwoju to u każdego dziecka jest to indywidualne, nie można przesadzać w żadną stronę. My mieliśmy wizytę kontrolną u fizjo w 7 miesiącu, w 8 mies synuś zaczął sam siadać a zaczął chodzić jak miał 11 miesięcy jestem z siebie dumna że go nie sadzalam mimo że każdy na okolo mówił żeby go obłożyć poduszkami i sadzac idzie swoim tempem i myślę że jest ok. Następnego bobaska pewnie też kontrolnie zapisze do fizjo żeby sprawdziła napięcie mięśniowe i cała reszteWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4650 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mi pare razy ktos zwrocil uwage na mowe Igora i jego chodzenie na palcach. Skonsultowalam i juz jest ok. Do tej pory dziekuje mojej mamie, ze posluchala obcej baby, ktora jej powiedziala, ze mi oko ucieka przynajmniej nie mam teraz zeza bo mialam od razu korygowane to i, ze mam zły zgryz. I tu sie dziwie, ze moja rodzicielka tego nie zauwazyla hahaha, ze odwrotnie zagryzam zeby. Moje cierpienie w dziecinstwie sie oplacilo bo mam teraz idealnie proste zęby ale duzo moich kolezanek ma żal do rodzicow, ze nie zajeli sie pewnymi rzeczami w dziecinstwie, glownie chodzi o krzywe zęby i wady wymowy. Ja wiem tez,ze lekarze nie zawsze sie lubia z fizjoterapeutami i nie graja do jednej bramki i tu chyba jest pies pogrzebany Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:58.

Nie będę już tego w nic ubierać, najwyżej będę jojczeć i odplamiać jak się zapaskudzi
jak mała będzie większa to wtedy pomyślę nad taką klasyczną kołderką do obleczenia. 

Dużo ćwiczyła, szybko nam robiła postepy. 
Osz kurde, ale o dziwo powiedzieli Ci prawdę. Mi powiedziała baba, że się skrzep zrobił, a jak poszłam na poprawkę to ta druga stwierdziła, że jak skrzep, w dwóch probówkach? Czyli sugestia, że to ściema była. Zgubili na bank
mamy ja do dzisiaj. Leży w jej pokoju dopóki dywanu nie kupimy. Mamy dwustronna, jedna strona czarno biała. Musimy druga kupić dla drugiego dziecka bo w tej porobila dziury, powyrywała folie
My nie byliśmy u fizjo ale żałuje troche bo bylabym spokojniejsza. Czasami jak patrzę ile w niej energii to zastanawiam się czy wszystko jest ok. nie usiedzi, ciągle się kręci. Generalnie nic się nie działo po za tym ze szybko nam się rozwijala. Głowę z pozycji na brzuszku podnosiła juz jak miała tydzień. Obroty na brzuch 3,5 m.podnoszenie się w gondoli z pozycji na plecach. Jakby brzuszku robila. Wiec ja kladlam na brzuch żeby tak się nie dzwigala. To wyglądało jakby byla ciekawa świata bo nawet rantu gondoli się lapala na 4 miesiące. Usiadła na na niecałe 7 miesięcy, wczesniej pelzala od 5 czy 6 m-a niczym szpieg na poligonie, tempo jak na wyścigach. Taka glizda za mną po całym domu się snuła 

Muszę przestać jesc słodycze 

wenflon to i tak dobra sprawa mimo wszystko, przynajmniej nie będą Cię męczyć przy kolejnych pobraniach.
I mi babka jakąś sol czy cos wstrzykiwała. Ból taki, że myślałam że padnę. Jakby mi rękę rozsadzało. Jeszcze raz za godzinę. Na samą myśl, mi się chce ryczeć 

Ale rajstopki w liski 
Chciałam mieć ten temat już z głowy a pan który z nami rozmawiał był konkretny, wyjaśnił co i jak i przekonał mnie swoimi argumentami
tzn u mnie nie było źle, ale serio niektóre dziewczyny wyglądały jakby jeszcze nie urodziły... No ale to wszystko kwestia czasu
cieszę się, że na razie wszystko jest dobrze i mam nadzieję, że tak już będzie. W sumie fajnie mieć i chłopca i dziewczynkę
Plecy to jakaś masakra. Bardzo źle mi się siedzi nawet z poduszkami. W nocy budzę się przy każdym przekręcaniu. Śpię prawie tylko na lewym boku i za każdym razem jak wyprostuję nogi to mi chrupie w plecach. Z auta to też wychodzę jak kula. Chodzę na basen, ale po pływaniu i nawet masażu bąbelkami czuję się gorzej niż gdybym w ogóle się nie ruszała. A na łóżku jak leżymy to nawet mówię do TŻ, żeby mnie przeturlał i wydaję przy tym fokowaty dźwięk 
dziś znów jakiś taki zamulisty dzień, chyba przez pogodę 
26.08.2017
u mnie już 25 tydzień leci, 6 kg na plusie co uważam za sukces bo z synkiem na tym etapie już miałam 10 kg ;p Dziś u nas sypie śnieg i jest pięknie biało