|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3631 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie majowe 2019, cześć 2
Cytat:
nie powiem, czasem z mamą Dominika zostawię, czy z teściową jak muszę gdzieś podskoczyć sama, z tz - ale i tak i tak większość czasu spędzam z małym. A więź mamy bardzo dobrą, bardzo często jest tak że jd się bawi, ja coś tam robię, mały na mnie spojrzy, podniesie się, przytuli i powie " Dominik mamusie kocha a mamusia Dominika też " no i się tulimy ile młody potrzebuje, po czym on sobie wraca do swoich zabaw Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3632 |
|
Zakorzenienie
|
o relacje w malzenstwie trzeba dbać, ale z dziecmi to czasem trudne,
zaplanujesz sobie romantyczny wieczor we dwoje? - dziecko postanowi drzeć się do polnocy - nie zasnie bez Ciebie, a ty ostatecznie zaśniesz z nim o 21 - dopadnie go rotawirus |
|
|
|
#3633 |
|
Konto usunięte
|
Tak Was czytam i myślę jak to u mnie będzie. W sumie za dużo wyobrażać sobie nie chcę, bo po co się potem rozczarować. TŻ też mówił, że myśli o tym jak to będzie. On chce jeszcze pojeździć trochę za granice ze względu na nasze zobowiązania finansowe i pewnie wróci na weekend to będzie pilnować małego. I mam nadzieję, że wtedy będę mieć chwilę tylko dla siebie i może wieczorem chwilkę dla nas, a co będzie się okaże w praniu. Prawda jest taka, że czasu razem mamy i teraz bardzo mało, a potem trzeba to będzie podzielić na 3.
Robię brokułową
|
|
|
|
#3634 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
Z dzieckiem jest ich więcej, zdaję sobie z tego sprawę. Czasami widzę, że jak rodzi się dziecko, to kobieta tworzy taką relację ona-dziecko do której facet nie ma wstępu albo ma go niewiele. No to tego chciałabym uniknąć. Chcę od początku angażować tż we wszystko, co związane z małym. Wiadomo, że cyckiem nie nakarmi, ale co do całej reszty nie widzę przeciwwskazań
|
|
#3635 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Moja kuzynka była rok na macierzynskim. Jej mąż pracuje z domu. Karmione kp i kpi przez męża. Mama to mama. Jak miała wychodne to zdarzyło się że mały 1.5h plakal i on jechał do miasta z nim autem żeby mama utulila więc się nie martw.Zreszta z tego co piszesz to dużo w ciągu dnia nie pracujesz ![]() Dla mnie ciasta mogłyby nie istnieć Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:01 ---------- Cytat:
często słyszę że matki źle bo ona+dzieckoA nikt nie widzi że facetowi to w 100% pasuje i wcale by nie chciał się wtrącać ![]() Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 14:02 ---------- Cytat:
Dodam że mnie nie dziwi że zostawiła 10 miesięczne dziecko i poszła na wesele. Ja byłam zszokowana reakcja dziecka. Zreszta ona też sobie przy stole usiadła, wcale córki od babci z kolan nie zabrała.. Ja jak mały miał 1. 5 roku wyjechałam na 10 dni. Jak wróciłam to mnie nie poznał. Dziękuję bardzo. Fatalne doswiadczenie Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
|
|
#3636 |
|
Dostojna peema.
|
Sq, różnie jest z moimi godzinami pracy
![]() Jasne, że facetom to pasuje, że matka więcej zajmuje się dzieckiem i nie rwą się do tego. Ja po prostu się na takie coś nie godzę, sama sobie dziecka nie zrobiłam i będę oczekiwać dużego zaangażowania ze strony tż. Może jestem na razie naiwna, nie wykluczam tego oczywiśćie
|
#3637 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chlebek bananowy moje dziewczynki bardzo lubią![]() Cytat:
|
|
#3638 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
|
|
#3639 |
|
Zakorzenienie
|
tylko chciałam zaznaczyć, że z moimi cycowymi dziewczynkami udawało się wyrwać, co nie znaczy,że teraz trafi się równie spolegliwy egzemplarz. Tego niestety póki co nie wiem, ale wolę zakładać,że się uda wychodzić, bo inaczej zwariuję
|
#3640 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
Więc to mnie zastanawia trochę, w większości miejsc na świecie po tych 3 miesiącach dziecko musi jakoś przeżyć bez matki te 8 i więcej godzin, to chyba nie jest to aż takie niewykonalne? Nie wiem sama.
|
|
#3641 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Facet ma zająć się dzieckiem. Nie jest ono tylko moje ') Cytat:
Nic dobrego. Żaden wzor dla mnie. Plus u nas tyle dobrze ze jak mówi się że do 1rz mleko to podstawa a kp zaleca who do 2rz to nasze prawo tak działa że do 1rz można cycokic z domu a do 2rz (i dłużej) mieć przerwę na kp płatna w pracy Bo idąc tym tokiem myślenia to ja mogę włożyć nakarmione przewiniete dziecko do łóżeczka. Płacze. Trudno. Zasnąć zaśnie a ja mam czas dla siebie męża... Kiedyś przestanie płakać i się przyzwyczai że mamy nie ma. Jest samo. Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
Edytowane przez sQuaara Czas edycji: 2019-01-17 o 14:27 |
||
|
|
|
#3642 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
W Polsce też tak przecież było, ten roczny macierzyński to chyba jakaś nowość w miarę. Ja się cieszę, że w Polsce jest wybór i takie a nie inne prawo. Doświadczeń z innych krajów nie mam, ale w USA poznałam sporo młodych mam ostatnio i tam po prostu takie coś jest zupełnie normalne. Myślę, że im ciężko by było sobie wyobrazić zostać w domu rok z dzieckiem. Dowodzi to tylko tego, że to jednak dziecko w wielu przypadkach musi się dostosować, więc nie jest do końca tak jak tu dziś było pisane, że na 100% życie uzależnia się od dziecka. Różne są modele wychowania. Fajnie, że u nas w kraju mamy takie a nie inne możliwości. ![]() Sq, do Twojego edit - nie, sytuacja o której ja piszę, że w większości krajów po prostu dziecko zostaje z kimś innym bardzo szybko a mama wraca do pracy nie ma nic wspólnego z sytuacją o której Ty piszesz z tym, że dziecko płacze, a Ty nie reagujesz. Chodzi o to, że matka nie jest niezbędna dziecku. Ktoś się musi nim zająć, ale naprawdę w wielu przypadkach nie jest to matka.
Szczęśliwa żona. Edytowane przez Lilly Greace Czas edycji: 2019-01-17 o 14:33 |
|
|
|
|
#3643 |
|
Zakorzenienie
|
Lilly
no niby nie jest niezbędna, tak samo dzieci jakoś wychowują się bez rodziców, w domach dziecka czy rodzinach zastępczych/przez dziadków ale ja uważam, że jak się decyduje na dziecko to nie po to żeby je upychać gdzieś po niankach i żłobkach osoba, która spędza z dzieckiem większość dnia, wychowuje go , siłą rzeczy ale jak komuś nie przeszkadza być dla swojego dziecka ciocią, to spoko, nic mi do tego |
|
|
|
#3644 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
Ty masz pogląd taki jaki masz bo żyjesz w Polsce, jakbyś nie miała wyboru to byś tak pewnie nie mówiła.
|
|
#3645 |
|
Zakorzenienie
|
W innych krajach może i nie ma tak długiego macierzyńskiego,
ale są inne formy pomocy, zasiłki itp., że matki wcale nie muszą od razu wracać do pracy U nas niby jest ten rok, ale potem się zwyczajnie zostaje z niczym, bo państwo niepracującym w niczym nie pomaga inne państwa sa bardziej opiekuńcze pod tym względem |
|
|
|
#3646 |
|
Zakorzenienie
|
W Hiszpanii jest to pół roku, potem też mama do pracy a dziecko zazwyczaj do żłobka. Tu żłobki są na każdym rogu, u nich to się nazywa bardziej przedszkole. Mój poszedł jak miał rok i 3 miesiące, na kilka godzin, ze względu na język, ale i nie tylko...ogólnie to naprawdę dużo mu to dalo. Mała też pójdzie mniej więcej w tym wieku.
Przyszły mi właśnie butelki medeli do laktatora, upolowalam 3 po 10€, to jest dobra cena zważywszy że medela tania nie jest...a no i jeszcze ta trąbka od laktatora co się ja do cycka przykłada Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3647 | |
|
Dostojna peema.
|
Cytat:
Po prostu nie ma co demonizować innej kultury. Myślę, że jakby tak przyjrzeć się temu, jak wychowanie dziecka i kwestia pracy mamy funkcjonuje we wszystkich krajach na świecie to bardzo by się można było zdziwić. A czy tylko w Polsce dzieci są szczęśliwe, czy zostanie matki z dzieckiem przez rok to gwarancja tego szczęścia? Chyba to nie takie proste. Cieszmy się, że żyjemy w kraju z tak przyjaznym modelem.
|
|
#3648 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Australii Laski nie mają nic płatne. Mój brat mówi że 90% siedzi z dzieckiem rok ![]() Ja nie mówię źr to idealne bo sama umieralam trochę psychicznie w domu ten rok. ale wiedzialam że bym bardzo żałowała gdybym tego nie wykorzystała plus moje dziecko tylko na tym korzystało Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 14:56 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- Cytat:
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
|
|
#3649 |
|
Żona Gargamel
|
W Holandii masz bodajże 3 miesiące i potem dziecko do żłobka (często przyzakładowego) i do widzenia, nic więcej nie ma. Koleżanka mówiła że nie wie czy czekać aż mąż bedzie więcej zarabiał i się zwolnić czy co robić bo średnio sobie wyobraża oddać tak małe dziecko.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3650 |
|
Dostojna peema.
|
Sq, jak widać nawet w obrębie jednego kraju można mieć różne doświadczenia
|
#3651 |
|
Raczkowanie
|
W norwegi urlop macierzynski trwa 59 tyg do podzialu z tata. I np ja wiem, ze w styczniu 2020 wracam do pracy a wtedy tatuś idzie na 16 tyg tacierzyskiego. I od maja Alicja juz do przedszkola, a tatuś wraca dl pracy.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3652 |
|
Zakorzenienie
|
W Polsce to też jest do podziału z tatą. Ale nie znam nikogo kto by się na to zdecydował
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
|
#3653 |
|
Dostojna peema.
|
U nas tż weźmie na początku chyba tylko te 2 tygodnie na opiekę nade mną. Ma jeszcze sporo urlopu ale wykorzysta je trochę później, dziecko rodzi się przed wakacjami to akurat fajnie byłoby żeby więcej mógł pobyć z nami w lipcu/sierpniu. No, chyba że totalnie nie będę sobie radzić to jakoś te plany zweryfikujemy.
|
#3654 |
|
Konto usunięte
|
Ja chcę ten rok posiedzieć z małym. No i muszę też poszukać innej pracy. Jak się mały urodzi to mąż chce być z nami tydzień, bierze też kilka dni na majówki, bo ma plan ogarnąć garaż, no i koniec sierpnia/początek września chcemy na 2 tygodnie pojechać nad morze.
Co do tatusiowego to pewnie zależy od zarobków. U nas mąż nie pójdzie, bo dużo więcej ode mnie zarabia, ale np. mój kuzyn korzysta, bo żona ma lepszą pracę niż on. |
|
|
|
#3655 |
|
Zakorzenienie
|
Mój dostanie 2 tygodnie też, a jak doliczyć jeszcze te jego 3 wolnego po pracujących to już w ogóle ponad miesiąc byłby w domu, także spoko.
Potem chrzest jakoś w lipcu i po chrzcie do Polski na 2 miesiące. Teraz cały czas czekam aż mi rodzice powiedzą kiedy jadą na narty, bo jeśli jadą jakoś kolo drugiej połowy lutego i wracają do 22/23 to kupuje bilety i lecę, ostatnia taka szansa Ale się nie nastawiam, nie mam prawa żądać od nich zmiany planów bo takie mam widzimisię, więc jeśli jadą akurat wtedy kiedy bym mogła polecieć to trudno, i tak będę całe lato
|
|
|
|
#3656 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ba, nawet sądzę że to stary będzie na początku bardziej ogarnięty co do opieki niż ja, chociaż to ja "wychowałam" już czwórkę. Ale przecież, nigdy takiego maleństwa nie wykąpałam sama itp, tyle co przewijanie, karmienie, przebieranie. Ale jakoś tak mam wrażenie że on będzie odważniejszy jeżeli chodzi o własne dziecko. Lilly, fajnie piszesz o tych relacjach- dziecko-mama-tata. Też chciałabym jakoś zachować równowagę, żeby nie "odstawić" męża gdzieś w kąt "bo dziecko najważniejsze". Ale kto wie co to wyjdzie w praniu. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#3657 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
|
|
#3658 |
|
Rozeznanie
|
Ja bardzo się cieszę, że można z dzieckiem rok w domku zostać. Później biorę 6 miesięcy wychowawczego, urlop wypoczynkowy i wracam do pracy, a mała do przedszkola. Taki mam plan 😊😊
A co do zajmowania się maleństwem to u mnie mąż bardzo pomagał przy synku. Sam kąpał, ja troszkę się bałam na początku. Jedynego co nie robił to przebieranie kupek 😀 jakoś nie potrafił tego znieść. Ale wszystko inne tak. Wstawał w nocy, karmił itd. |
|
|
|
#3659 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja bym chciała żeby było między mną a moimi tż jak teraz. Praktycznie wszystko robimy razem. Jemy, oglądamy, siedzimy razem w pokoju mimo że jesteśmy zajęci rożnymi sprawami. Oczywiście plus dziecko. Nie pisałam kilka dni. Nie miałam jakoś humoru. Plus to że tak wtedy wypytywałam o te tygodnie i chyba było mi trochę głupio wbić się w rozmowę. witam się w 25+3. wczoraj na usg byłam. dzidzia wazy już ponad 830g ![]() dziewczyny ile ciuszków najlepiej kupić na start? wystarczy po 10 body, 5 pajaców, 5 półśpiochów itd w rozmiarze 56 i drugie tyle tylko w rozmiarze 62? nie ukrywam że trochę poszalałam na zakupach
|
|
|
|
|
#3660 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale... nie wiem czy teraz nie będzie tak samo, niby są to rzeczy których się nie zapomina ale wyszłam z wprawy :p |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:13.

nie powiem, czasem z mamą Dominika zostawię, czy z teściową jak muszę gdzieś podskoczyć sama, z tz - ale i tak i tak większość czasu spędzam z małym. A więź mamy bardzo dobrą, bardzo często jest tak że jd się bawi, ja coś tam robię, mały na mnie spojrzy, podniesie się, przytuli i powie " Dominik mamusie kocha a mamusia Dominika też " no i się tulimy ile młody potrzebuje, po czym on sobie wraca do swoich zabaw