nadczynność tarczycy. - Strona 36 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Zdrowie ogólnie

Notka

Zdrowie ogólnie W tym miejscu rozmawiamy o zdrowiu: od profilaktyki po sposoby leczenia. Porada uzyskana na forum nie zastępuje wizyty u lekarza, ma funkcję informacyjną!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-11-21, 12:26   #1051
bangsa
Raczkowanie

Dot.: nadczynność tarczycy.

Cześć, Także cierpię na nadczynność tarczycy w przebiegu choroby Gravesa Basedowa.
Czy jeszcze ktoś śledzi ten wątek ? Mam kilka pytań
bangsa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-22, 16:13   #1052
Hala2609
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez bangsa Pokaż wiadomość
Cześć, Także cierpię na nadczynność tarczycy w przebiegu choroby Gravesa Basedowa.
Czy jeszcze ktoś śledzi ten wątek ? Mam kilka pytań
Witam,a o co byś chciała zapytać? Przeszłam tą chorobę, jestem 8 m-cy po operacji tarczycy.
Hala2609 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-11-23, 16:21   #1053
bangsa
Raczkowanie

Generalnie w roku 2016 w sierpniu miałam niedoczynność. Brałam euthyrox. Lekarz trochę przesadził z dawką i już na początku tego roku miałam TSH 0,005. Miałam wtedy odstawiony euthyrox.
W czerwcu tego roku miałam robione badania. Wtedy miałam wyniki:
TSH <0,005
FT3 19,38 (3,1-6,8)
FT4 41,14 (12-22)
Anty-TPO 311,2 (<34)
Anty-TG 582,5 (<115)
Kortyzol 329 nmol/L
TRAB 17,63
USG: tarczyca o nierównych zarysach torebki, niejednorodna, w jej obrębie rozległe strefy o zróżnicowanej echogeniczności. Przepływ śródmiąższowy znacznie wzmożony - typ IV
Płat prawy 48x17x14
płat lewy 47x20x15.

Miałam przepisane thyrozol 10mg 1 raz dziennie oraz vivacor ,25 mg raz dziennie.

w maju miałam TSH 0,069 i FT4 13,69
w sierpniu TSH 0,037
we wrześniu TSH 0,141

Byłam we wrześniu u endokrynologa. Wynik TRAB stwierdził że laboratorium musiałoby zinterpretować także wydaje mi się że niewiele wie o leczeniu Gravesa Basedowa chociaż opinie miał w internecie w miarę ok i na tej podstawie się do niego z resztą udałam.
Lekarz powiedział mi ze mam kontynuować leczenie thyrozol + vivacor.
Ponieważ moja mama ma Gravesa Basedowa i z jego powodu miała bardzo zaawansowane zmiany oczne i w konsekwencji wyciętą całą tarczycę, pytałam podczas wizyty czy po ustabilizowaniu wyników też mogłabym poddać się zabiegowi usunięcia tarczycy. Lekarz stwierdził że po pierwsze - mam za mała tarczycę aby ją usuwać, po drugie - że należy spróbować najpierw leczenia farmakologicznego.
Teraz wizytę mam za tydzień i przed nią zrobię wyniki.

Na podstawie historii i przebiegu choroby mojej mamy jestem zdania że leczenie farmakologicznie nie ma większego sensu ponieważ w najmniej oczekiwanym momencie Graves jednak da o sobie znać. Chciałabym się poddać operacji i aktualnie czekam na ustabilizowanie wyników aby wtedy poszukać endokrynologa który bez problemu skieruje mnie na operację. Jaka jest Wasza opinia? Proszę o rady
Stary 2017-11-24, 15:10   #1054
Hala2609
Przyczajenie

Witam
Wynik TRAB wskazuje jednoznacznie na GB.Miałam podobne wyniki a TRAB najpierw 8,79 a później 21,69 i po pół roku od diagnozy wystąpiły silne objawy oczne.To był koszmar: pieczenie, swędzenie, uczucie ciała obcego w oku, oczy czerwone, zapuchnięte bez przerwy, zdarzało się podwójne widzenie, jakby wypieranie gałek ocznych, ból,widoczny wytrzeszcz oczu .Jak przypomnę ile razy byłam u okulistki i przepisywała różne krople, które nic nie pomagały.Prawdę mówiąc nie miała pojęcia o chorobie GB.Dopiero następny okulista, do którego poszłam prywatnie, powiedział,że niepotrzebnie przyjmowałam te wszystkie krople i dopóki nie wytnę tarczycy to dolegliwości oczne będą pogłębiać się.Najpierw przyjmowałam Thyrozol w dawce 3x20mg , potem 2x20mg aż doszłam do dawki 5mg dziennie.Leczyłam się od listopada 2015 do marca 2017.Pod koniec leczenia wyniki TSH,FT3 i FT4 unormowały się i poddałam się operacji całkowitego wycięcia tarczycy.Przyjmuję hormon Eutyrox 75 codziennie, z oczami mam spokój,wszystko wróciło do normy.Czasami zastanawiam się po co było te leczenie farmakologiczne tak długo. Endokrynolog powiedziała mi,że tak do 1,5 roku leczy się a potem operacja.Dopóki nie ma się dolegliwości ocznych to można wytrzymać.Podczas operacji miałam pecha, bo 2 razy byłam na sali operacyjnej ( z powodu krwotoku z rany-tętniczka puściła), uszkodzili mi 1 fałd głosowy. Później chodziłam na rehabilitację 2 tyg i leki na odzyskanie głosu sprzed operacji.W rezultacie głos wrócił do normy.Ale dzisiaj jestem zadowolona bo nie mam już tej dokuczliwej choroby GB. Także operacja jest chyba najlepszym wyjściem. Pozdrawiam serdecznie.
Stary 2017-11-24, 19:11   #1055
bangsa
Raczkowanie

Dziękuję Ci za odpowiedź. Wszystkie problemy z oczami Ci się cofnęły ? Minął wytrzeszcz ? Ja puki co takich problemów z oczami nie mam. Odczuwam czasami suchość i zaczerwienione oczu, może są też delikatnie spuchnięte.
Czy któraś z Was mogłaby polecić endokrynologa w okolicy Bydgoszczy lub Olsztyna ?
Stary 2017-11-25, 17:53   #1056
Marta392
Przyczajenie

Witam, od nie dawna choruje na nadczynność typu G-B z tym że stwierdzono tzw postać "subklinczna" czyli brak jakichkolwiek objawów czy kogoś tutaj spotkało coś takiego? Byłoby wszystko ok gdyby nie fakt że po ok 3 miesiącach na thyrozolu zaczęły się duszność kolatanie mdłości i parę kilo w górę :-/
Marta392 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-12-02, 15:03   #1057
bangsa
Raczkowanie

Marta392 na początku choroby też moja nadczynność została określona przez lekarza jako "subkliniczna" ponieważ nie miałam typowych objawów oraz wszystkie wyniki poza TSH miałam w normie. Niestety po kilku miesiącach miałam już bardzo złe wyniki i doszły do tego objawy.
Czy bierzesz coś na te kołatania ?

Ja w tym tygodniu zrobiłam wyniki:
TSH 13,031 (0,38 - 5,33)
FT3 5,16 (3,8-6,6)
FT4 7,96 (7,86-14,41)
Po pół roku od zażywania tyrozolu 10mg wpadłam w niedoczynność. Jak to interpretować ? Jestem mixem Hashimoto & Graves ?
Mój lekarza, do którego z wizyty na wizytę jestem coraz sceptyczniej nastawiona, zmniejszył mi dawkę tyrozolu na 5 mg i twierdzi że się TSH wyrówna. Czytałam że w takich wypadkach najlepiej brać równocześnie euthyrox i tyrozol i także polecana jest operacja, ponieważ ciężko jest zapanować nad wpadaniem z jednego stanu w drugi. Czy ktoś z Was może coś doradzić ?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-12-05, 17:25   #1058
Slawka74
Przyczajenie

Witam Marta392, u mnie mija rok odkąd zostałam zdiagnozowana G-B i nadczynność.
Od tego czasu cały czas biorę metizol w tej chwili 5mg dziennie, wyniki są okej TRAB-y też idą w dół choć jeszcze trochę podwyższone, tak więc lek działa i na nadczynność i Basedova. Moja tarczyca była powiększona ale na szczęście bez guzków, w tej chwili obraz USG jest w normie. Objawy miałam typowo tarczycowe, wręcz książkowe wszystkie, minęły około miesiąc po stosowaniu leków. Natomiast jako tako nie miałam żadnych problemów ocznych, jedynie bóle stawów. Nikt w rodzinie nie miał problemów z tarczycą, przypuszczam, że w moim przypadku za chorobę odpowiedzialny jest stres, jestem bardzo "emocjonalna" co niestety nie pomaga ale na dzień dzisiejszy jest ok. Trzymaj się cieplutko i unikaj "nerw" bo one nakręcają chorobę. Pozdrawiam.
Slawka74 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-07, 22:01   #1059
bluemooon
Raczkowanie

czesc! chciałam się przywitać, tez się od października zmagam z nadczynoscia.
Poczytam watek od początku sobie na spokojnie.
Czy jeszcze która z Was tutaj zaglada ?
bluemooon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-01-08, 21:50   #1060
bluemooon
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bangsa Pokaż wiadomość
Marta392 na początku choroby też moja nadczynność została określona przez lekarza jako "subkliniczna" ponieważ nie miałam typowych objawów oraz wszystkie wyniki poza TSH miałam w normie. Niestety po kilku miesiącach miałam już bardzo złe wyniki i doszły do tego objawy.
Czy bierzesz coś na te kołatania ?

Ja w tym tygodniu zrobiłam wyniki:
TSH 13,031 (0,38 - 5,33)
FT3 5,16 (3,8-6,6)
FT4 7,96 (7,86-14,41)
Po pół roku od zażywania tyrozolu 10mg wpadłam w niedoczynność. Jak to interpretować ? Jestem mixem Hashimoto & Graves ?
Mój lekarza, do którego z wizyty na wizytę jestem coraz sceptyczniej nastawiona, zmniejszył mi dawkę tyrozolu na 5 mg i twierdzi że się TSH wyrówna. Czytałam że w takich wypadkach najlepiej brać równocześnie euthyrox i tyrozol i także polecana jest operacja, ponieważ ciężko jest zapanować nad wpadaniem z jednego stanu w drugi. Czy ktoś z Was może coś doradzić ?

tak jak podejrzewasz, czasem sa mieszane postacie obu chorob . tak slyszalam od specjalistow i czytałam

cos się więcej wyjasnilo ?
bluemooon jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-03-01, 17:01   #1061
bangsa
Raczkowanie

bluemooon dziękuję że pytasz
Ostatnie moje wyniki są takie:
TSH 6,981 (0,38 - 5,33)
FT3 7,23 (3,8-6,6)
FT4 9,07 (7,86-14,41).

Jak to interpretować ?
Endokrynolog zmienił mi dawkowanie i biorę thyrozol naprzemiennie 5 mg/2,5 mg i mamy obserwować czy to rozwinie się w nadczynność czy niedoczynność. Mam także skierowanie do okulisty, ponieważ wieczorami trochę gorzej widzę.
Generalnie czuję się ok, a z suplementów stosuję: B6, D3, selen oraz brałam Venescin na uszczelnienie naczyń ponieważ miałam rano opuchnięte oczy - widzę poprawę. Czy polecacie coś jeszcze zażywać ?
Martwi mnie to, że prawie od roku mam nie ustabilizowane TSH, dużo poniżej lub powyżej normy .

Pozdrawiam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-08-06, 11:45   #1062
dariax1503
Przyczajenie

Cześć, jestem nowa w tym wątku bo... no cóż, tonący brzytwy się chwyta.
Mam 26 lat i od 2 tygodni diagnozę choroby GB.
Moja historia zaczyna się od tego, że jakieś 3 lata temu byłam na bardzo restrykcyjnej diecie i nie mogłam schudnąć (mój partner w tym czasie schudł 12kg) - wtedy pojawiła się u mnie pierwsza myśl, aby zbadać tarczycę. Moja mama ma Hashimoto, z bardzo wysokimi wynikami przeciwciał. Po jakimś czasie od diety nadarzyła się okazja do badań - zaczęłam tracić przytomność w różnych sytuacjach - szukałam przyczyny i przy okazji innych badań wykonałam badania tarczycy. Endokrynolog zasądził, że to Hashimoto i przepisał mi Euthyrox. Jakiś rok temu zmieniłam lekarza, ciągle z dawką 25mg i co 1,5-2mc badania hormonów. Coś się zaczęło psuć, więc endo podjęła decyzję o zmianie dawki leków. Wyjściowe było 25mg, po 1mc badania krwi, zmiana na 25 na przemian z 50 i po kolejnych badaniach - 50mg codziennie.
I tu historia zmienia swój bieg. Opuchnięte stopy (nawet bez wysiłku), bolące stawy, brak apetytu, biegunka (myślałam, że to zatrucie żołądkowe, badałam się na obecność bakterii), brak miesiączki, kołatanie serca i bardzo bardzo złe samopoczucie - jest mi ciężko chodzić, bo od razu dostaję zadyszki, zawrotów głowy i muszę usiąść. Idę na badania krwi, a tam taki wynik:
Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji < 0,004 µIU/ml norma: 0,550 — 4,780
Wolna trijodotyronina (FT3) 15,36 pg/ml norma: 2,30 — 4,20
Wolna tyroksyna (FT4) 3,58 ng/dl norma: 0,89 — 1,76
P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) > 1300,0 U/ml norma: <60,0
i diagnoza o chorobie GB i przejściu niedoczynności w nadczynność. Metizol 10 mg 2x dziennie. Po dwóch tygodniach FT3 i FT4 jest niższe ale dalej wysokie.

Pani Endokrynolog powiedziała mi dziś, że nie widzi szans na powodzenie leczenia farmakologicznego i skieruje mnie na leczenie radioizotopem jodu.

Dziewczyny, czy przed jodem warto spróbować jakiejś innej terapii? diety? iść do innego lekarza? skąd taka zmiana? czy ktoś tak miał?
dariax1503 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-07, 07:54   #1063
Hala2609
Przyczajenie

Witaj,miałam też złe wyniki i endo stwierdziła GB.Nogi były mocno opuchnięte,serce waliło jak oszalałe, byłam w złej kondycji fizycznej i psychicznej.Leczyłam się farmakologicznie przez 1,8roku .Po pół roku od zachorowania doszły jeszcze ogromne problemy z oczami łącznie z wytrzeszczem.Jodu nie można było podać, bo nastąpiłby jeszcze większy wytrzeszcz.Lekarz zadecydowała,ze należy usunąć w całości tarczycę.I tak też zrobiłam.Teraz przyjmuję hormony i narazie wszystko ok.Ty musisz sama zdecydować, bo leczenie farmakologiczne poprawi trochę wyniki,ale co dalej....Możesz jeszcze skonsultować się u innego lekarza dla pewności.życzę zdrowia.
Stary 2018-08-08, 13:41   #1064
gosiam71
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez dariax1503 Pokaż wiadomość
Cześć, jestem nowa w tym wątku bo... no cóż, tonący brzytwy się chwyta.
Mam 26 lat i od 2 tygodni diagnozę choroby GB.
Moja historia zaczyna się od tego, że jakieś 3 lata temu byłam na bardzo restrykcyjnej diecie i nie mogłam schudnąć (mój partner w tym czasie schudł 12kg) - wtedy pojawiła się u mnie pierwsza myśl, aby zbadać tarczycę. Moja mama ma Hashimoto, z bardzo wysokimi wynikami przeciwciał. Po jakimś czasie od diety nadarzyła się okazja do badań - zaczęłam tracić przytomność w różnych sytuacjach - szukałam przyczyny i przy okazji innych badań wykonałam badania tarczycy. Endokrynolog zasądził, że to Hashimoto i przepisał mi Euthyrox. Jakiś rok temu zmieniłam lekarza, ciągle z dawką 25mg i co 1,5-2mc badania hormonów. Coś się zaczęło psuć, więc endo podjęła decyzję o zmianie dawki leków. Wyjściowe było 25mg, po 1mc badania krwi, zmiana na 25 na przemian z 50 i po kolejnych badaniach - 50mg codziennie.
I tu historia zmienia swój bieg. Opuchnięte stopy (nawet bez wysiłku), bolące stawy, brak apetytu, biegunka (myślałam, że to zatrucie żołądkowe, badałam się na obecność bakterii), brak miesiączki, kołatanie serca i bardzo bardzo złe samopoczucie - jest mi ciężko chodzić, bo od razu dostaję zadyszki, zawrotów głowy i muszę usiąść. Idę na badania krwi, a tam taki wynik:
Tyreotropina (TSH) trzeciej generacji < 0,004 µIU/ml norma: 0,550 — 4,780
Wolna trijodotyronina (FT3) 15,36 pg/ml norma: 2,30 — 4,20
Wolna tyroksyna (FT4) 3,58 ng/dl norma: 0,89 — 1,76
P/c przeciw peroksydazie tarczycowej (ATPO) > 1300,0 U/ml norma: <60,0
i diagnoza o chorobie GB i przejściu niedoczynności w nadczynność. Metizol 10 mg 2x dziennie. Po dwóch tygodniach FT3 i FT4 jest niższe ale dalej wysokie.

Pani Endokrynolog powiedziała mi dziś, że nie widzi szans na powodzenie leczenia farmakologicznego i skieruje mnie na leczenie radioizotopem jodu.

Dziewczyny, czy przed jodem warto spróbować jakiejś innej terapii? diety? iść do innego lekarza? skąd taka zmiana? czy ktoś tak miał?

Dieta bezglutenowa i bezmleczna może pomóc, polecam też forum na facebooku Choroby Tarczycy - Leczenie Niekonwencjonalne, można tam znaleźć dużo informacji. Z reguły lekarze proponują usunięcie po kilku nawrotach choroby, a nie od razu. Myślę, że powinnaś spróbować ratować tarczycę, pozdrawiam i życzę zdrowia
gosiam71 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-16, 20:36   #1065
61a08125505a341f1365cc627294330b05bf0ff7_5eb5e47234ae2
Konto usunięte

Czy TSH=0,5 u młodej kobiety to już nadczynność tarczycy?
61a08125505a341f1365cc627294330b05bf0ff7_5eb5e47234ae2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-08-17, 07:26   #1066
Hala2609
Przyczajenie

Witam.Ten wynik TSH mieści się w normie,pozdrawiam
Stary 2018-08-17, 11:41   #1067
61a08125505a341f1365cc627294330b05bf0ff7_5eb5e47234ae2
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Hala2609 Pokaż wiadomość
Witam.Ten wynik TSH mieści się w normie,pozdrawiam
Dzięki
61a08125505a341f1365cc627294330b05bf0ff7_5eb5e47234ae2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-01, 19:56   #1068
panna_sandra
Przyczajenie

Witam!
Jestem na tym wątku nowa
Ciężko jest przelecieć taki ogromny wątek, więc od razu napiszę jak było ze mną.

Mam 26 lat i kilka dni temu trafiłam do szpitala z migotaniem przedsionków. Oprócz tego, że nabrałam się leków na ból zatok (pseudoefedryna) wykryli u mnie nadczynność tarczycy:
TSH: 0,005,
Ft3: 7, 63
Ft4: 2,96.
Baaardzo się wystraszyłam... oczywiście dostałam leki, metizol 3x1 tabletka (5mg) i propanolol 3 x 1 tabletka 40 mg. Wczoraj byłam prywatnie u endokrynologa i działamy, za kilka dni usg tarczycy, za 3 tygodnie ponowne badania krwi i wizyta. Objawy samej nadczynności nasiliły się na kilka tygodni przed "atakiem"(przeanalizo wała m je w głowie dopiero po wyjściu ze szpitala), jedyne nadpotliwość wystąpiła kilka lat temu(ale ostatnio się mocno nasiliła), ale żyłam z tym, zwalając na to, że przytyłam i mój organizm nie wyrabia. W szpitalu, jak i na prywatnej wizycie powiedziano mi, że przyczyną migotania nie była sama tarczyca, ale także leki z pseudoefedryną, które ją "podrażniły". Wiem, że nie powinnam ich tyle brać, ale kiedy głowa boli tak jakby wbijali w nią gwóźdź, to już nie myśli się co się robi, tylko byle przeszło....(zatoki leczę od kilku lat i jak widać z marnym skutkiem).
Obecnie biorę leki na tarczyce od kilku dni, jedyne co mnie martwi to serce... puls, który zawsze miałam to 90, w momencie kiedy przyjechała karetka, to było 160-180, w tym momencie to 60-70, czyli w normie, ale... serce mi strasznie wali. Mocno puka. Ciśnienie mierze sobie w domu, jest dobre. Jestem na zwolnieniu, ale żyję w ciągłym stresie, że to się powtórzy, nawet nie wyobrażam sobie powrotu do pracy, bo ciągle o tym myślę. Za 3 dni mam jeszcze wizytę u kardiologa, mimo że przy wypisie ze szpitala, lekarz kazał mi iść do niego za kilka miesięcy, ja wolę iść od razu, bo to walenie serca mnie martwi. Oczywiście w szpitalu miałam robione echo serca, kilka razy ekg, usg, inne badania krwi. Wszystko wyszło dobrze...

Czy któraś z Was w podobny sposób dowiedziała się o nadczynności? Oczywiście endo mnie zapewniła, że to mocne pukanie serca powinno zniknąć za 4-6 tygodni. Czy u Was także to wszystko minęło wraz leczeniem i poprawą wyników? Najgorzej jest, kiedy próbuje zasnąć, mam wrażenie, że całe moje ciało rusza się razem z sercem. Nie chce wracać do szpitala, pobyt w nim bardzo źle psychicznie na mnie podziałał. Chyba poproszę kardiologa o coś na uspokojenie, bo w szpitalu dostawałam zastrzyki, ale lekarz nie wypisał mi już recepty na to.

Mam obsesje, ciągle sprawdzam puls. Kazali mi wrócić do normalnego życia, staram się, ale jest ciężko, kiedy z tyłu głowy jest to, że może tam wrócę? Oczywiście w internecie jest napisane, że częstym objawem tarczycy jest kołatnie serca, ale czy u mnie to kołatnie, czy zwyczajne mocne bicie związane z tarczycą? Oszaleje....
panna_sandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-02, 20:05   #1069
m@skotka
Raczkowanie

panna_sandra, przede wszystkim musisz się uspokoić i przestać panikować, bo stres tu nie pomoże. Częste mierzenie ciśnienia nie jest wskazane. Kołatanie serca i nadpotliwość to typowe objawy tej choroby, leki pomagają to wyregulować i można funkcjonować i pracować. Trzeba tylko zwracać uwagę na pozostałe leki, które bierzesz, bo one często się wykluczają przy nadczynności tarczycy (np. pseudoefedryna) i sprawiają, że dużo gorzej się czujesz. Zawsze czytaj informacje o przeciwskazaniach. Słuchaj tego co mówi Twoja endokrynolog i będzie dobrze.
m@skotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2018-09-03, 08:14   #1070
panna_sandra
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez m@skotka Pokaż wiadomość
panna_sandra, przede wszystkim musisz się uspokoić i przestać panikować, bo stres tu nie pomoże. Częste mierzenie ciśnienia nie jest wskazane. Kołatanie serca i nadpotliwość to typowe objawy tej choroby, leki pomagają to wyregulować i można funkcjonować i pracować. Trzeba tylko zwracać uwagę na pozostałe leki, które bierzesz, bo one często się wykluczają przy nadczynności tarczycy (np. pseudoefedryna) i sprawiają, że dużo gorzej się czujesz. Zawsze czytaj informacje o przeciwskazaniach. Słuchaj tego co mówi Twoja endokrynolog i będzie dobrze.
Wyskok z pseudoefedryną był jednorazowy, chyba już nigdy żadnego leku przeciwbólowego nie wezmę Z jednej strony dobrze, że tak się stało, bo nigdy nie wpadłabym na to, że mam nadczynność tarczycy. Fajnie, że ktoś tu jeszcze zagląda i dzięki za odpowiedź!
panna_sandra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2018-09-03, 20:14   #1071
m@skotka
Raczkowanie

Panna_sandra, nie ma sprawy . W razie pytań pomogę.
m@skotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-01-02, 14:21   #1072
Fionea
Przyczajenie

Witam serdecznie. Czy jest jeszcze ktoś, kto zagląda na tę stronę?
Mam kilka pytań odnośnie nadczynności tarczycy.
Fionea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2019-02-06, 20:28   #1073
Anbart
Przyczajenie

Witam czy jest tu ktoś po leczeniu jodem? Lecze się już kilka lat właśnie dostałam 2 dawkę jodu... Czy ktoś z Was też był w takiej sytuacji? Czy ktoś miał poziom TRAb powyżej 40?
Anbart jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zdrowie ogólnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości