|
|
#3181 | ||||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamy sierpniowe 2019
Cytat:
![]() Cytat:
Wręcz przeciwnie, Twoje słowa uspokajają🙂 Cytat:
Trzymamy kciuki, bedzie dobrze🤗 Cytat:
Cukrzyca typu drugiego często jest nabyta, nie dziedziczona. Dużo ludzi ma ją w ciagu życia w wyniku nieprawidłowego jedzenia. Cukrzyca typu pierwszego jest chorobą genetyczną i bardzo ciężką. O ile w przypadku 2 wystarczy się zdrowo odżywiac, czasem zastrzyk i tabletki, to z typem nr 1 bardzo trudno żyć. Kazde weglowodany muszą być przeliczone na insulinę, pomiary cukru są cała dobę, nawet w nocy i zastrzyki do kazdego posilķu lub dawki z pompy insulinowej. Mojejsiostry córka zachorowała w wieku 7 lat. Szczerze mówiąc walczy o zycie kazdego dnia. Cukier waha sie od 40 do 300 kilkukrotnie w ciągu doby. Szwagier zrezygnował z pracy i musi byc z siostrzrnica nawet w szkole. Chyba muszę powiedzieć lekarzowi, że mam podwyższone ryzyko. |
||||
|
|
|
#3182 |
|
Zakorzenienie
|
Kocurasek, za usg prenatalne płaciłaś normalnie czy podwójnie? Chodzi mi o dwojke dzieci do badania = dłużej
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3183 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3184 |
|
Zadomowienie
|
Shiz pewnie od czasu poświęconego na badanie to zależy
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3185 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Mamy sierpniowe 2019
Cytat:
Fajnie, że trafiliście na takiego lekarza z powołaniem ja lubię takich co dużo na wizycie mówią i tłumaczą nawet niepytani. Bo czasami nie wiemy o co zapytać nawet, czasami nerwy. Dlatego mam dwóch ![]() Z tą ustawą pewnie masz rację .Cytat:
Pewnie gdyby teraz było jedno to bym za jakiś czas się przemogła, ale z wielkim stresem, że znowu mdłości mnie zabiją dwójka mi starczy, a jednego chłopca najwyżej podmienię w szpitalu na dziewczynkę .Cytat:
Cieszę się ![]() Cytat:
U mnie gin się chyba machnął, bo zapłaciłam jak za normalną wizytę, mimo że robił mi usg prenatalne, mam nawet jego wydruk. Ale u niego za bliźnięta jest dopłata 50 zł czyli zamiast 350 zł to 400 zł. Raczej nie zapłacisz podwójnie Zapomniałam się pochwalić! Przyszedł mi segregator mamyginekolog. Super jest ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
♥ 25.08.2012 Aparatka 08.04.2013 Damon Clear (góra) 18.11.2013 aparat metalowy mini (dół) Edytowane przez Kocurasek Czas edycji: 2019-02-13 o 09:47 |
||||
|
|
|
#3186 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3187 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z jednej strony boje sie tam isc bo moge puscic pawia albo co gorsza, zaslabnac i licze sie z tym, ale jesli mieliby cos przeoczyc, to wole isc niz pozniej miec problemy. Mam dosyc innych problemow zdrowotnych wiec wolalabym nie ryzykowac dodatkowo cukrzyca ciazowa. |
|
|
|
|
#3188 |
|
Zakorzenienie
|
To jest cena wizyty z USG prenatalnym bliźniaczym , ciąża pojedyncza 350 zł, a wizyta położnicza, zwykła rutynowa, w której zawsze jest USG to koszt 250 zł. U mojego drugiego lekarza, dla porównania 160 zł wizyta z usg.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3189 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Skąd jesteś ? |
|
|
|
|
#3190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Z Wrocławia ![]() Sporo, ale chcę u niego cc, poza tym jest jednym z lepszych lekarzy we Wrocławiu od trudnych ciąż i jest ordynatorem w szpitalu, w którym będę rodzić. Taka cena za mój spokój ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3191 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pewnie, ze warto zbadać. Dziwna sprawa jest z ta cukrzycą. U nas robią chyba każdemu test obciązenia glukoza w 2 trymestrze. Podobno jak sie wezmie jakis dobry smak, to nawet da sie wypić. Dziewczyny mam wyniki dzisiejsze z krwi i mam sporo przekroczone PDW. Mialyscie cos takiego? |
|
|
|
|
#3192 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3193 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja już się nauczyłam, żeby samej nie interpretować ciążowych wyników z krwi. Przeraziłam się jak zobaczyłam tyle strzałek w dół i w górę, a jak się okazało, normy w ciąży są po prostu zupełnie inne i wszystko było ok. poczekaj do wizyty
|
|
#3194 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do cukrzycy typu 2 lekarz powiedział ,że niby nie jest dziedziczne ale moge mieć po ojcu skłonność do jej powstania dlatego jestem w grupie ryzyka. |
|
|
|
|
#3195 |
|
Zakorzenienie
|
Miala, ktoras z Was podwyzszone leukocyty w ciazy?
|
|
|
|
#3196 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Prawda, sklonnosci zawsze troszke są i warto sprawdzić |
|||
|
|
|
#3197 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ależ jestem ciekawska ![]() Ja w pierwszej ciąży miałam taką sytuację, że zaraz po zrobieniu testu pobiegłam do lekarza, Pani dr powiedziała że mam przyjść za dwa tygodnie. Przyszłam po dwóch tygodniach i mówię nie mam okresu i test wyszedł pozytywnie, na co Pani dr wzięła jakieś papierowe kółeczko, pokręciła nim i mówi "gratuluję jest Pani w 6 tygodniu ciąży" nie zbadała mnie, nie zrobiła usg, założyła kartę ciąży, wypisała skierowanie na morfologię, tsh i toxo i kazała przyjść za 4 tygodnie. Wyszłam skołowana z gabinetu i jak dojechała do domu to umówiłam się prywatnie do lekarza takiego co miał miejsca na następny dzień i dobre opinie w necie. Jak mu powiedziałam to się zaczął śmiać , zbadał mnie , zrobił USG i potwierdził ciążę. Po badaniu zapytał czy będę chodziła do tamtej Pani dr bo jeśli tak to on nie będzie nic wpisywał w kartę ciąży bo nie chce wchodzić w jej kompetencje. Zostałam już przy tym lekarzu i bardzo byłam zadowolona z prowadzenia ciąży i teraz też u niego prowadzę. Więc w tym przypadku żeby chodzić do dwóch musiałabym mu nie mówić że równolegle chodzę gdzie indziej i mieć dwie karty ciąży . Jutro wynik PAPPA i jak się nie denerwowałam do tej pory to teraz zaczęłam :/. Miłego dnia dziewczyny Jakie macie plany na walentynki ?
|
|
|
|
|
#3198 | |
|
Zakorzenienie
|
Mamy sierpniowe 2019
Cytat:
Nie ma problemu, chętnie odpowiem ![]() Ten „tańszy” to mój lekarz od lat. Bardzo go lubię, nawet najmniejsze moje wątpliwości rozwiewa, ma poczucie humoru i w ogóle czuje się w jego klinice super. Położne są świetne, przed każdą wizytą idzie się do nich i one wszystko tłumaczą, mierzą ciśnienie, ważą. On mnie przygotowywał do ciąży i zapowiedział mi jakie są zalecenia jak już uda się zajść (m. in. zastrzyki z heparyny od pierwszego dnia pozytywnego testu). Ten lekarz myśli, że jest jedyny, mam u niego kartę ciąży. Ten „droższy” jest mega do trudnych ciąż, w tym bliźniaczych (przy moim RZS, chociaż mój tańszy tez ma dobre opinie no ale nie aż takie zachwyty). On wie, że ja u kogoś bywam, bo nie wypisuje mi recept, ale na pierwszej wizycie powiedziałam mu co łykam i że przyjmuję zastrzyki, powiedział, że bardzo dobrze. Tez mam u niego kartę ciąży. Na kolejnej wizycie chcę już brać od niego recepty, żeby myślał, że jest jedynym moim lekarzem w tej chwili (wiem, głupie), może będzie dla mnie wylewniejszy. Moja siostra twierdzi, że to świetny facet, z jajem i tez wszystko mówi. Może mnie jeszcze nie traktuje jak swoją pacjentkę, byłam u niego dopiero dwa razy. W każdym razie tez mu bardzo ufam i póki co zalecenia się pokrywają. Ogólnie to chodziłam do nich tak bym wizyty miała co dwa tygodnie raz u jednego raz u drugiego (co 4 tygodnie jeden i co 4 tygodnie drugi), ale usg prenatalne zachwiały mój plan . Ja strasznie się nad sobą trzęsę, nad bliźniakami to już w ogóle mi odwala, więc chcę kontrolować ciążę u dwóch lekarzy. Rozgrzeszam się tak, że gdybym miała mieć 2 dzieci z osobnych ciąż to tyle samo by mnie wyszło, bo tez bym musiała dwa razy u kogoś prowadzić ciążę .U mnie Walentynki dopiero w sobotę, dzisiaj jestem sama z kotem i psem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
♥ 25.08.2012 Aparatka 08.04.2013 Damon Clear (góra) 18.11.2013 aparat metalowy mini (dół) Edytowane przez Kocurasek Czas edycji: 2019-02-14 o 09:49 |
|
|
|
|
#3199 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Teraz już rozumiem i też bym to tak widziała że jak dwóch lekarzy to niezależnie i dwie karty ciąży . W sumie Ty masz dwoje dzieci to każde ma swoją . Ja rozważałam żeby chodzić do mojego do którego mam ogromne zaufanie prywatnie i do lekarza na NFZ żeby mi badania wypisywał, ale pomysł upadł bo w przychodni na NFZ nie wydają wyników badań tylko lekarz je na wizycie interpretuje, także bezsensu. Chodzę tylko do mojego kochanego doktorka a prenatalne miałam bezpłatne ze względu na zaawansowany pesel .Dziewczyny czy możecie polecić jakieś fajne miejsce w Polsce na krótkie wakacje z dzieckiem takim 5 letnim więc żeby dużo atrakcji było koniec maja /początek czerwca ?
|
|
|
|
|
#3200 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
)
Edytowane przez chica latina Czas edycji: 2019-02-14 o 21:21 |
|
|
|
|
#3201 |
|
Zadomowienie
|
Oo nie wiem czy już widziałyście, ale od niedawna na blogu Mamaginekolog są aż 3 artykuły o wyprawce dla noworodka
przyda się szczególnie dla nas, które pierwszy raz będą mamami (i dla takich, które jak ja nie wiedzą nic na temat noworodków) ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3202 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Muszę w końcu wziąć się za lekturę jej bloga
|
|
#3203 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dziś weszłam w Tesco na dział dla niemowląt i takie to wszystko maleńkie Ale ciągle nie mam odwagi nic kupić ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#3204 |
|
Zakorzenienie
|
Ja doslownie kilka ubranek kupilam a raczej maz bo chcial chyba poczuc klimat. Sporo mam po corce, wiec jak bedzie dziewczynka, to duzo nie bede musiala kupowac. Do USG polowkowego juz nic nie mam zamiaru kupowac.
Dzisiaj przyszly koszule nocne, ktore trafia do torby szpitalnej. Po trochu bede kupowac tego typu rzeczy, zeby pozniej nie kupowac wszystkiego na raz. Generalnie jesli chodzi o wyprawke do szpitala, najlepiej dowiedziec sie u poloznej czego potrzeba bo niektore szpitale daja np swoje kocyki czy ubranka na czas pobytu i wtedy potrzebne sa rzeczy tylko na wyjscie oraz pieluchy. U mnie np dla dziecka potrzebne sa tylko ubranka, niedrapki i pieluchy. Zadnych chusteczek do pupy, kosmetykow, kocykow itd, nie trzeba brac. Kosmetyki dla noworodka w ogole nie sa potrzebne jesli nie ma suchej skory bo kapac najlepiej w samej wodzie. Plyny czesto uczulaja i maja rozne chemiczne dodatki a dla takiego malenstwa sa zbedne. |
|
|
|
#3205 |
|
Zadomowienie
|
Ja narazie nic nie kupuje, najpierw przejrzę rzeczy po córce i niespełna rocznym synku siostry. W planach mam kupić nowy kocyk dla malucha bo chce żeby miało swój i dużo pieluch tetrowych bo to był mój must have przy córce ale po niej wszystkie pieluchy na szmaty poszły
więc nowe trzeba kupić. Jakoś narazie nie ciągnie mnie do zakupów ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3206 |
|
Zadomowienie
|
Mnie ciągnie baaaaardzo. Obiecałam sobie (i mężowi
), że po połówkowym już po woli zacznę coś kupować i nie moge się doczekać póki co tylko przeglądam strony, zapisuje te ciekawsze, planuje wyprawkę i wystrój pokoju. Jeszcze półtora miesiąca....Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
#3207 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kocyk dla corki mialam polarowy i zawsze sie balam, zeby go sobie przez przypadek na twarz nie naciagnela. Teraz kupilam taki dziurkowany. |
|
|
|
|
#3208 |
|
Zadomowienie
|
Tak sobie myślę że jak się jest w pierwszej ciąży to bardziej ciągnie do zakupów a w drugiej i kolejnej to już się bardziej na chłodno do tego podchodzi, przynajmniej ja tak mam. Ja w pierwszej nakupowałam dużo niepotrzebnych rzeczy, bo ładne, bo wszyscy mówią że potrzebne. Teraz wiem że potrzebne są pieluchy tetrowe
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#3209 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie tez teraz nie ciagnie. Przegladam oferty i promocje. Jesli trafie jakas super okazje, to oczywiscie bym kupila, ale nie mam takiego szalu zakupow jak mialam w pierwszej ciazy.
No i ten plus, ze wiadomo co faktycznie potrzebne a co nie. |
|
|
|
#3210 |
|
Zadomowienie
|
Z zakupów to narazie nie mogę doczekać się przyszłego czwartku bo mają być jakieś ciuchy ciążowe w Lidlu
![]() to jakby te spodnie co tam są się nadawały to super bo koszt tylko 40 zł a w hm 150, a nie bardzo mam ochotę tyle wydawać bo większość dużej ciąży będzie w lato więc i tak postawie na sukienki, ale jak nie będzie wyjścia to kupię w hm ale wstrzymuje się do przyszłego czwartku.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:16.

. Na tą chwilę wszystko ok, nos jest, przezierność 1.36, tętno 158, kość udowa jest, mózg też, crl 61 mm. Wynik PAPPA będzie w piątek. 

.
dwójka mi starczy, a jednego chłopca najwyżej podmienię w szpitalu na dziewczynkę 

.
koniec maja /początek czerwca ?
), że po połówkowym już po woli zacznę coś kupować i nie moge się doczekać